2K
2016-01-27 1693 瀏覽
「芝士迷至愛🧀🧀🧀」全球首間海外店Tokyo Milk Cheese Factory 正式登陸香港!!!人氣No.1皇牌產品🧀海鹽芝士曲奇餅底用了北海道牛奶及法國蓋朗德頂級海鹽製造,以法國著名金文拔芝士及白朱古力作夾層,奶香味濃,鹹香突出。$78/10片裝;$148/20片裝另一款🍯蜂蜜芝士曲奇內餡用左岡左拉藍芝士,迷迭香蜂蜜及白朱古力製造,香甜幼滑,唯蜜糖味道不夠突出。$83/10片裝;$158/20片裝「🇯🇵✈飛機直送🧀🍰」採用特選荷蘭艾登芝士製造的Edam Cheese Cake,加入cream cheese同🍋一同焗製,兩者味道感中和芝士膩感,加熱可成烤芝士香濃口味,冷凍❄️食用質感柔軟綿滑。$158/個想食要密切留意官方Facebook, 聽講開鋪無耐就會賣清光,想食要趁早啦😜😜
「芝士迷至愛🧀🧀🧀」

「🇯🇵✈飛機直送🧀🍰」
$158/個

2015-12-19
2016-01-24 1744 瀏覽
早前的東京之旅,小妹的行程與東京人氣級拌手禮Tokyo Milk Cheese Factory擦身而過。後來,幸得小姐送上數塊芝士曲奇解饞。接著,收到消息,該品牌強勢登陸香港,十二月起在上環西港城開業,售賣人氣產品芝士蛋糕和芝士曲奇等。是夜,到附近飯聚,好友素知小妹嘴饞,竟預早去了一趟西港城,買了一盒海鹽芝士曲奇給小妹。謝謝你! 一盒海鹽芝士曲奇有十塊獨立包裝的曲奇,最搶鏡的,當然是銀色包裝袋上隻可愛Logo牛牛了。海鹽芝士曲奇作為人氣No.1的產品,一直深受追棒,究竟魅力何在呢?咬一口,外層的餅底食材選用了北海道牛奶和法國蓋朗德頂級海鹽,口感極為香脆鬆化,如雪花般紛飛,鹹香甜交雜;內層的餡料則混合了法國著名的金文拔芝士作和白朱古力,質感細滑軟綿。吃起來,曲奇外脆內軟,白朱古力扮演了重要的角色,其濃香的甜味率先跑出,繼而慢慢滲出芝士和海鹽味。每一口都是濃郁奶香和淡淡鹹香,教人回味不已!據知,除了上環店,西貢專門店也開業了,還有在希慎廣場的期間限定店,勢必引發另一場的芝士熱潮。不過,由日本直送的「草莓牛奶卷」,數量有限,仍未有機會一嚐!

2016-01-22
下午茶
2016-01-17 1372 瀏覽
牛奶芝士餅($180)最近上環西港城開左Tokyo Milk Cheese Factory,司令就買左個牛奶芝士餅🎂嚟試下喇!個蛋糕大概係半磅左右既大細,咁就要180蚊,都咪話唔貴! 蛋糕上面舖滿左密密麻麻既海綿蛋糕碎碎,而入面就係密密麻麻既牛奶cheese cake。食落口感好似雪糕🍦咁,好smooth,好滑,而鋪面既海綿蛋糕碎增加左口感之外,更加減低左個膩既感覺!而味道方面,司令覺得超級抵讚,有非常濃郁既牛奶🐄同芝士香味!雖然價錢係貴左啲,但司令就覺得佢既質素至少對得住個價錢,間唔中食下都可以接受!
牛奶芝士餅($180)

2015-12-28 2362 瀏覽
身在香港, 不用飛到日本已經能夠吃到來自世界各地的美食. 最新一家就是東京的Tokyo Milk Cheese Factory. 相信不少朋友也曾經收到Tokyo Milk Cheese Factory作為手信, 現在不用等待別人的手信, 可以自行便利地到Tokyo Milk Cheese Factory的分店選購.海鹽芝士曲奇 $78: 9分, 先來一客海鹽芝士曲奇, 薄脆夾餅中夾著的是海鹽, 芝士, 以及白朱古力. 曲奇相當脆身, 海鹽帶鹹香, 芝士味道香濃, 加上白朱古力, 實在是教人難以抗拒的組合.蜂蜜芝士曲奇 $83: 9分, 另外一款曲奇就是蜂蜜芝士曲奇, 薄脆夾餅中夾著的是蜂蜜, 芝士, 以及白朱古力. 相比之下, 這一款曲奇會是來得更加甜美, 蜂蜜的甜, 跟芝士的香起了相當好的平衡作用.從此之後, 不用再遠赴東京, 也能吃到Tokyo Milk Cheese Factory高水準的出品, 當中的海鹽芝士曲奇是帶鹹香的配搭, 而蜂蜜芝士曲奇就很甜美, 甜魔們, 不容錯過呢.
外賣自取
伴手禮,經常聽到,其實即是手信,長踞手信榜十大之一的TOKYO MILK CHEESE FACTORY 衝出日本東京,選址香港西港城做全球首家專賣店。東京有8家分店的TOKYO MILK CHEESE FACTORY,一直係訪日遊客極力推薦的手信之一,來到一定要品嚐TOKYO MILK CHEESE FACTORY 的人氣食品。海鹽芝士曲奇 Salt & Camembert Cookie人氣最旺的No .1 Tokyo Milk Cheese Factory 商品,外層夾餅面用了北海道牛奶+法國蓋朗德(Guerande)頂級海鹽;內餡是白朱古力 + 金文拔芝士(Camembert Cheese),鹹甜相夾有清楚的層次,香濃芝士味與順滑牛奶十分配合,一次有兩種口味,想像不到是這麼夾。之後可以跟一些食物配合,我自己偏好加柑橘、薄荷同曲奇一齊食,清涼得來,酸味中和膩感。 蜂蜜芝士曲奇 Honey & Gorgonzola Cookie同樣是皇牌產品,外層用北海道牛奶;內餡則選用西班牙產的迷迭香花蜂蜜加古岡左拉藍芝士(Gorgonzola Cheese) 加白朱古力。 由於藍芝士本身味道較重,

由於藍芝士本身味道較重,不過加了蜂蜜及白朱古力,味道更平衝及緩和那重芝士味,口感更細膩,而且更有清甜蜂蜜味,更有回味感。
這個原來浸係特濃咖啡混合 Bailey's 的甜酒一起食,這個意外地好吃配合,推薦之組合之一。
牛奶芝士餅 Mike Cheese Cake

選用了法國芝士與北海道牛奶混合製成。
上層牛奶芝士慕斯可以話入口即溶,口感綿密;下層忌廉芝士經雪藏後口感有點像雪糕、更滲出淡淡芝士香!4款之中反而最喜歡是它,特別是質感。
艾登芝士蛋糕 Edam Cheese Cake

選用香濃荷蘭艾登芝士(Edam Cheese ) ,再用忌廉芝士加檸檬新鮮焗製。
出奇地相配,檸檬中和芝士膩感而且更引發濃香,忌廉芝士就令整體口感更軟更滑,可加熱使其更香濃亦可冷凍使其不膩,質感同樣軟滑。
早前有一個微笑分享企劃,可以製作自己既包裝盒同曲奇包裝。當中將本人3個表情印在包裝,有親切感而且有收納價值。

Tokyo Milk Cheese Factory
Openrice :貪食階磚仔

2015-12-28
2015-12-25 687 瀏覽
今次嘅「好友狂嚐曲」系列有少少特別,所謂「好友」喺公關好友,有幸獲邀出席咗最新嘅日本過江龍、東京超人氣伴手禮Tokyo Milk Cheese Factory嘅新店發佈活動 ,晌東京已開設咗8家分店,而全球首家海外專門店正式落戶香港,自不然會隆重其事。店家實在犀利,一口氣就晌香港開設3家分店,包括西貢總店、銅鑼灣希慎廣場期間限定店(Pop-Up Store)、及率先登場嘅上環西港城分店,不單選址特別,一開就3間,膽色過人 !既然喺新店發佈,店家各款人氣產品一定會全部「晒冷」:艾登芝士蛋糕、牛奶芝士餅、海鹽芝士曲奇、蜂蜜芝士曲奇,晌場內每個角落都有佢哋蹤影,最得意喺唔同嘅產品,都加上唔同嘅配襯嚟突出產品嘅特點。據說西貢總店會偏向田園風格,配合牧場牛乳嘅形象,有機會真喺要入去睇吓。此外,更晌場中擺設一幅由芝士曲奇、芝士條及多款道具所做成店家嘅招牌標誌,牛頭則變成牛乳牧場,而據介紹整幅圖案中嘅每個公仔、字樣都可以放入口,但做得咁有趣,又點好意思食咗去呢 !原以為嚟到直接試食各款產品,點知店家頗有心思,將芝士曲奇加點小魔法,變成多款派對小食,讓小弟了解到產品嘅可塑性 。的而且確,利用曲
的而且確,利用曲奇鹹鹹甜甜嘅個性,配煙三文、巴馬火腿、生果、甚至生薑絲,都有意想不到嘅驚喜效果。
派對小食
幾款小食中,以巴馬火腿捲住菠蘿(餐牌原先寫喺桃肉)配海鹽芝士曲奇最得小弟歡心,鹹香中湧出一份芝士香味,頗特別
派對小食
除咗曲奇,招牌產品仲有兩款蛋糕:牛奶芝士餅及艾登芝士蛋糕,細細個的的骰骰,啱晒三幾個老友共享!
牛奶芝士餅(Milk Cheese Cake)$180

據店家稱,為求保證品質,暫時每店每日只有限量50個供應。店員介紹,依一款芝士餅喺以法國芝士與北海道牛奶混合製作,上層牛奶芝士慕絲,下層忌廉芝士,所以一個蛋糕食到兩種口感,幾得意,而且,上層慕絲綿滑富奶香,下層則口感實在而芝士味濃。雪凍啲拎出嚟即食,更會有食雪糕嘅效果。
牛奶芝士餅(Milk Cheese Cake)
艾登芝士蛋糕(Edam Cheese Cake)$158

另一款以荷蘭艾登芝士為賣點嘅芝士蛋糕,混入忌廉芝士及檸檬汁以烘焗製作,所以,凍食熱食都得。入口雖然芝士味獨特且香濃,不過,質感有點鬆散,所以,個人比較喜歡牛奶芝士餅。
艾登芝士蛋糕(Edam Cheese Cake)
是晚到訪,除品嚐其獨特嘅芝士產品之外,更收到份意想不到嘅「手信」,就喺印有自己個「嘜頭」嘅芝士曲奇
。店內設置一部「影相機」,可以將你鬼馬嘅表情做成貼紙印晌包裝盒同曲奇嘅包裝袋上,非常有趣。只可惜,部機只得今晚放晌度,不過,之後可以透過網上預訂,同樣可以做到獨一無二個人化嘅包裝
海鹽芝士曲奇(Salt & Camembert Cookie)$78/10片裝 / $148/20片裝

外層曲奇以北海道牛奶及法國海鹽製成,帶點點鹹味,中間夾住一片金文畢芝士,以為會重鹹味,嗒落又唔喺,反而有啲鹹鹹甜甜嘅感覺,原來就喺店員所指加入白朱古力所做成嘅效果
蜂蜜芝士曲奇(Honey & Gorgonzola Cookie)$83/10片裝 / $158/20片裝

另一款嘅曲奇嘅夾心芝士就用咗蜂蜜、古岡左拉藍芝士及白朱古力內餡,搭配出不平凡嘅味道,濃重嘅藍芝士味,又滲出些微蜜糖香,要細意慢慢嗒先出到個效果。此外,咁嘅外形,仲有一種好似食緊「菠蘿油」嘅感覺,當然,無咩油膩感啦。
若想一次過試齊兩款,芝士曲奇禮盒裝就最合你心水,分兩種份量:$153(各10片裝)及$290(各20片裝)。
既然啲芝士曲奇可以有咁多變化,派對一定大派用場,聖誕、新年、生日搞派對時就最啱,就算平時送俾朋友仔,相信人家都會好喜歡
題外話/補充資料: 利申:上文擺明就喺新店發佈活動,未有剔「試食活動」純為方便大家閱讀。
其他
用餐優惠
試食活動
  • 牛奶芝士餅(Milk Cheese Cake)
  • 海鹽芝士曲奇(Salt & Camembert Cookie)
  • 蜂蜜芝士曲奇(Honey & Gorgonzola Cookie)
2015-12-22 2143 瀏覽
雖然沒有幾生修到飯來張口的福份,但我身邊的同事是一些愛分享的食神。今早剛從日本回來便立即復工,同事大概知道我有多累,走過來請我吃她朋友買的 Tokyo Milk Cheese Factory 芝士曲奇! 無論是不是日本迷,對這家的芝士曲奇和蛋糕的印象應該不大陌生,名氣不下於賣相可愛的豹紋 tokyo banana。這家在東京有8間分店的餅店,首次衝出日本便是來港開設兩間街舖和一個pop up store (一月中在hysan place 開設);從營商策略來說,首兩間實體店竟然不是位於商場和人流有一定保證的旺區,而是上環西港城和西貢,眼光有別於一般過江龍,相信主腦應該對店舖所在地的環境和氣氛有一定的見解,況且開到老遠都會有人慕名而去的。從店舖的官方facebook page 看到,上環店在傍晚已沽清曲奇和蛋糕,可見這盒曲奇還是得來不易的。(我絕對不是坐食山崩的人,遲些還是會經過去看看,店面詳情後補吧)同事友人送贈的是雙拼味道的芝士曲奇 ($153),分別是蜂蜜味和海鹽味各10塊。香港店暫時只有這兩款口味,沒有東京店的蕃茄芝士味,可能遲些會推出吧,愛蕃茄的我是頗期待的。以日本菓子和甜點

以日本菓子和甜點類的包裝來說,這個平凡得很的紙皮盒好像遜色了點,走平實路線。所有包裝都是有牛牛logo,"your cheek might drop" 一句真教我期待。順帶一場,早前這店有個推廣活動是可以把牛頭換作自己的相片,不過好像已暫告一段落。
翻開紙皮盒,裡面左右平放著兩個長盒,就是兩種口味的曲奇了。藍色的是海鹽味,黃色的是蜂蜜味,這個colour scheme 是絕對合乎common sense。
每個長盒子內就是銀色鋁紙包裝的曲奇,閃令令的小巧可愛 (大小可參考圖中手指的比例) -
蜂蜜芝士曲奇 $83/10塊 [$158/20塊]
兩塊金黃的曲奇餅底夾著淡黃的芝士餡,精緻得很。第一口的感覺是極濃的鹹香和芝士味 (反而蜂蜜味不算突出),餡料幼滑得很,在口中的曲奇餅很容易被咬至細碎,可見曲奇餅的鬆化和滑溜的夾心天衣無縫之作。

餅底用上了北海道牛奶,具香甜的奶味,香脆鬆化,但畢竟芝士味太強,給搶了風芒。芝士餡用上古岡左拉(Gorgonzola) 藍芝士和蜂蜜 - 三大藍芝士是Stilton Cheese、Roquefort Cheese,和這個芝士餡用上的Gorgonzola Cheese。藍芝士之所以有著奇特的芳香,就是拜霉菌在熟成過程的建樹所賜。到底這是個什麼種類的芝士是不太重要,只要明白它有著藍芝士的芳醇芝香便可。
特地搣開半塊曲奇,露出一半的芝士餡。表面平滑得很,而且密度頗高,凌空的都沒有塌下來,真材實料也。
雖然稱為蜂蜜味,蜜糖香比較黯淡,反而芝士的鹹香出奇地突出。我覺得好吃,不過味道上不是我想像中的一回事,因為鹹香略為鋒芒過露了。如果要量化,我會把味道排列為: 芝士味> 蜂蜜味> 北海道牛奶味。

海鹽芝士曲奇 $78/10塊 [$148/20塊]
放下未吃完的蜂蜜味,轉戰外表一樣的海鹽味 - 當時心想,原來蜂蜜味不是甜而是鹹的,這個海鹽味豈是鹹上加鹹?

還好,只是曲奇餅底較前者鹹,主調竟然是甜的,其白朱古力的甜味突出,有點像白之戀人。餅底選用北海道牛奶及法國蓋朗德(Guerande) 海鹽,鹹香恰如其分,就像西餐上用上這款海鹽般,提高味道的層次感。

內餡方面,除了白朱古力外,用上沒藍芝士那麼濃烈的金文拔(Camembert) 芝士,在甜甜的白朱古力味中輕帶出奶香。這種 Camembert Cheese 是自助餐的常客,是軟心的一種白紋芝士,有名於它的豐郁奶香。
口感上和蜂蜜味有少許分別,餅底較硬身。內餡同樣幼滑細膩。和想像中的味道又不同了,這回是偏甜的。如果要量化,我會把味道排列為: 白朱古力味> 海鹽味> 芝士味> 北海道牛奶味。

總括來說,蜂蜜味是偏鹹,而海鹽味是偏甜的,大家不要"以名取餅""了。

價格方面,在東京是賣七百多日元/10塊(即港幣4x-5x元),而香港店是賣貴了20元。和眾多過江龍如中村藤吉、Luna Cake 所賣的Pablo 產品一樣,香港發售的總是給標高了價。查看過白之戀人的日本價和香港代購價,mark-up 的比例亦相差無幾。以曲奇來說,它的定價不低,和 Blesscuit 睇齊,而且包裝不是特別華麗,有些人會認為不太值。如果你是芝士的 diehard fans,我想你不妨一試,因為沒有多少曲奇/內餡會用上味道那麼濃烈的芝士。搶過了芝士撻,是時候來個鬆脆口感的衝擊吧?
題外話/補充資料: 除曲奇外,還出售牛奶芝士餅 ($180) 及艾登芝士蛋糕 ($158)。
2015-12-22
下午茶
2015-12-22 1407 瀏覽
年幾前朋友給我既手信認識Tokyo Milk Cheese, 最近係好多飲食網站都見到佢黎香港開店12月18日12:00開業,見到開業既地址原來係我工作地點附近,咁更加要黎啦,我當日11:45到達西港城,而舖頭位正正就係某品牌甜品店既入口(外面看似共用一個舖位),幸好我早到,排隊既人未算多,我第十位左右,之後人就陸續黎,到12:00應該有三十幾人排隊!此時正期待開門之際,但因店內未準備好,一位穿制服既日本員工出黎派曲奇餅前後派左兩轉曲奇餅,同一本小Menu, 舖內所有產品合共有四樣1.海鹽芝士曲奇2.蜂蜜芝士曲奇3.牛奶芝士蛋糕4.艾登芝士蛋糕;換然之剛剛派左兩轉既曲奇餅,就係以上1,2既口味,未開舖就試到了過多一陣就開始分批放人入去嚕,由於產品選擇唔多,cake就一定一個個賣啦,係曲奇分別有10片,20片,同混合40片裝賣,咁我就買左混合40片,同兩款蛋糕,即係間舖有既產品都買晒,除牛奶芝士餅外,其餘三樣既包裝都係有牛牛既logo紙盒,而牛奶芝士餅則是一個看似蒸籠既包裝,因牛奶芝士餅要冰凍,所以會附上冰種及保温袋,而結帳前店員都會講番各產品既過期日講番食物(一).海鹽芝士曲奇ー食第一
海鹽芝士曲奇(藍)蜂蜜芝士曲奇(黄)
,未開舖就試到了
過多一陣就開始分批放人入去嚕
講番食物
(一).海鹽芝士曲奇ー食第一口的時候充滿芝味,再食的時候到尾段你會感受到海鹽既咸味,很有層次!
(二.)蜂蜜芝士曲奇ー微微蜂蜜味搭上芝士,喝一口茶又好鬼正!
(三.)牛奶芝士餅-買果時聽到員工有三種食法(1.放冰箱雪硬取出即食,食雪糕咁)(2.平時食蛋糕咁係雪櫃取出即食)(3.係雪櫃拎出黎放兩,三小時至唔凍,等底部既cream cheese溶溶地再食,食慕士咁)咁我試左頭2個食法,有1共通點,牛奶味好香同好重
至於第三個食法,等唔到咁耐
而且蛋糕size係4.5",好處係細細個一個人都好快食哂!
(四)艾登芝士蛋糕-呢個蛋糕size都係4.5", 唔洗放雪櫃,放係常温都得,保存期一個多月,但因我拎番屋企後,第二朝我老爸成個食左…………不能評價
所以蛋糕細有時都有壞處的!!

2015-12-18
20 分鐘 (外賣自取)
海鹽芝士曲奇(藍)蜂蜜芝士曲奇(黄)
  • 蜂蜜芝士曲奇
  • 海鹽芝士曲奇
  • 艾登芝士蛋糕
  • 牛奶芝士蛋糕
2015-12-21 1019 瀏覽
牛奶芝士旦糕好味,餅底係用千層旦糕旦皮包住,表面1/3係d鬆散嘅旦糕碎,下面2/3係cheese mouse.艾登芝士旦糕唔掂,室溫切開已經有d乾到散嘅感覺,食落仲好有美x西餅果件菠蘿旦糕味,完全冇芝士味,可以慳番。如果呢個價錢嚟講,2款都係物冇所值。
如果呢個價錢嚟講,2款都係物冇所值。
2015-12-21 926 瀏覽
試過兩款曲奇都好好味,蜂蜜味嘅曲奇中間嘅芝士有蜂蜜嘅微甜,芝士比較白朱古力味出,所以有咸咸地嘅味,混埋一齊剛剛好!而海鹽味則反而比蜂蜜味失身色,因為中間嘅芝士味比白朱古力搶了,令芝士味不夠突出。所以個人較為喜歡蜂蜜味有濃郁芝士味!
所以個人較為喜歡蜂蜜味有濃郁芝士味!
2015-12-21 953 瀏覽
早兩天看到新假期介紹這間Tokyo Milk Cheese Factory,急不及待到西港城走一趟,本打算12點準時到達但因有事要辦所以1時左右才到達,遠看已經在西港城門口有小人龍排隊,由於Tokyo Milk Cheese Factory在滿記甜品的鋪頭內,所以排隊人龍直接由滿記的對外玻璃門伸延,在龍尾部分更有職員派發兩款芝士曲奇餅試食和宣傳單章,本打算今次只買牛奶芝士餅, 但試食曲奇後被深深吸引!曲奇的芝士味非常突出, 比起大家經常吃的白之戀人還要好味.排了大約30分鐘後就由滿記玻璃門進入鋪頭,即有職員再為大家介紹產品,最後我買了 :一個牛奶芝士餅Milk Cheese Cake (HKD180/一個)兩盒海鹽芝士曲奇Salt & Camembert Cookie (HKD148/一盒20片)付款前後職員不斷提醒回家不需將牛奶芝士餅放在冰格,只需放於保鮮格下層, 另要兩天內食用.回家後翌日終於可以品嘗牛奶芝士餅,尺寸直徑大約只有5至6吋 (忘記認真量度)開盒後香味濃郁撲鼻,細嚐更有香滑濃郁的牛奶和忌廉芝士進攻口腔味蕾,雖然以HKD180來說真的不便宜,但正價比的, 非常值得嘗試!
急不及待到西港城走一趟,
本打算12點準時到達但因有事要辦所以1時左右才到達,
遠看已經在西港城門口有小人龍排隊,
所以排隊人龍直接由滿記的對外玻璃門伸延,
在龍尾部分更有職員派發兩款芝士曲奇餅試食和宣傳單章,
本打算今次只買牛奶芝士餅, 但試食曲奇後被深深吸引!
曲奇的芝士味非常突出, 比起大家經常吃的白之戀人還要好味.
排了大約30分鐘後就由滿記玻璃門進入鋪頭,
即有職員再為大家介紹產品,
最後我買了 :
海鹽芝士曲奇Salt & Camembert Cookie
付款前後職員不斷提醒回家不需將牛奶芝士餅放在冰格,
只需放於保鮮格下層, 另要兩天內食用.
回家後翌日終於可以品嘗牛奶芝士餅,
尺寸直徑大約只有5至6吋 (忘記認真量度)
開盒後香味濃郁撲鼻,
細嚐更有香滑濃郁的牛奶和忌廉芝士進攻口腔味蕾,
雖然以HKD180來說真的不便宜,
但正價比的, 非常值得嘗試!
2015-12-19
30 分鐘 (外賣自取)
海鹽芝士曲奇Salt & Camembert Cookie