2008-10-05
看過之前幾位參與慢食意菜學堂食評家的食評,真係好有心機及細緻及好Professional,相片又專業,真的好靚及好有美感,真要向你們稱讚。首先我覺得食西餐,環境對我來說幾重要,唔是話一定要好豪,但要有浪漫感覺及特式裝修,要有個種食西餐氣氛,而提升食物味覺,當然此店白色枱布、桌上小花、高質素餐具都可以形做此氣氛,但當日安排在餐廳外圍,周圍商舖的燈光光撐撐,浪費枱上爉燭,還有欠缺一杯餐酒,去增加食慾,但是郤有班志同道合的對美食愛好者,一齊談食,又談美容,交換心得,郤是一大樂事。所以多謝OPENRICE邀請,給我有這機緣跟大家見面及同枱食飯。餐前麪飽,因要等經理介紹意大利人食的文化,上枱時唔夠熱,提議應用餐巾包裹上枱以保持其温度,但都好鬆軟ok。香草軟芝士、風乾牛肉卷配紅洋蔥、火箭菜、白菌沙律 - 我最喜歡,因凡風乾肉我都喜歡,賣相像粒糖,包軟芝士幾特別,火箭菜多些就好,白菌生的,怪怪地。炭燒日本帆立貝配椰菜花蓉 - 其實好滿意,但厭帶子唔夠鮮味,欣賞椰菜花蓉,夠清新。意大利雜菜湯 - 真是淡咗,多些洋蔥或西芹會香些,如上枱用大而深的碟,賣相會好些。ND蒜香、欖油、辣椒有機意大利粉 - 我喜
ND蒜香、欖油、辣椒有機意大利粉 - 我喜歡食蒜,所以用生蒜效果都唔錯。
牛肝菌、鴨肉醬燴意大利飯 –牛肝菌的味濃香蓋了鴨肉鴨肉醬味,但無乜所為,飯食去OK,如飯肥大小小更好。
煙挪威三文魚配新薯及英國芫茜沙律-上枱已聞到煙薰香味,魚薰到啱啱好,但都是感覺欠魚鮮味,配紅色石榴子好吸引。
焗澳洲羊扒配香草、松子仁及燒蒜子-生生地滲血,這才是適合的程度,肉質才唔靭,但欠羊味,即羊膻,又食不出松子仁香,但卻喜歡熟咗的蒜頭。
青檸、蜜糖醃香蕉跟酸忌廉-看相片個個已清乾淨碟,幾好味,但如果加些果仁我較喜歡。
整體來說,菜色賣相幾配合餐廳,簡單點綴,插一小塊香草,幾粒石榴子碟邊,用汁掃幾條簡單斜紋在碟邊,來襯託食物,有心思,食物亦有水準。