2009-06-14 17 瀏覽
we would like to go to stonegrill for lunch last Sat. We arrived at 1:50 p.m. Although there were no people waiting, we need to wait fror 16 tables!!! What time was it????We left. The restaruants around stonegrill were all very expeisve. More or less than $200 for a lunch. I suddenly remembered NOBILDUCA. The selt lunch is just $118. Seemed to be very good. The appentiser was chicken bean soup or spinach omelette. We ordered each. The bean soup is creamy while the spinach omelette is de

The appentiser was chicken bean soup or spinach omelette. We ordered each. The bean soup is creamy while the spinach omelette is delicious.

The main course has three choices, shrimp spaghetti with creamy herbal sauce, grilled salmon or US pork chop. We had the first two.

The spaghetti is just well-cooked. Three shirmps were large and fresh. The sauce is yummy.

The salmon was also grilled very well. Crispy outside and tender inside. lovely.

The dessert is half piece of blueberry cheesecake. Our delicious lunch ended with a good coffee/lattee. Although the price is so low, there are only a few tables. It must be because of its location. Not many people knew that. There is also no customers in all shops around it.
2009-06-13
  • Set lunch
2009-06-14 21 瀏覽
用餐日期...已忘了...那天中午, 一心去試這店 ~餐廳環境不錯, 食物則略差 ~意粉煮過火, 海鮮串無味 ~File Closed ~
2009-03-06 377 瀏覽
今日先打算出外吃飯, 醒起之前無意間經過既呢一間餐廳, 一路都無機會食, 今次終於試到..打電話留位, 即日打都有位, 開頭仲驚係咪無人食, 佢仲話安排個好D既位置俾我...終於黎到, 好有禮貌每位waiter/waitress都同我地打招呼, 安排到靠窗位置坐低, 當然係問下我地飲D乜, 今日涷番, 就要左杯暖水...之後俾左餐牌我地, 亦好有禮貌咁介紹左個套餐同其他a la carte, 因為套餐唔太o岩, 決定散叫. 各樣食物都好好味, 亦有問我地o岩唔o岩口味, 無叫餐真係無錯, 因為見隔離檯食餐好似普普通通咁..之後食完幫我地影相, 亦好有禮貌幫我地擺好檯面做點綴, 整個過程都有禮貌, 配合埋美食, 享受左一個美好既晚餐!!

食包用~
日本帆立貝,乾魚籽燴意大利飯
心太軟 (流心朱古力) + 香草Gelato + 薄荷雪芭
(非會員)
2009-02-13 5 瀏覽
第一次到trattoria NOBILDUCA 。當日是年初二,可以憑票到海運停車場看煙花。訂位時他們提出到餐廳拿煙花票時可先下單,看完後我們不用那麼趕﹐雖然我和男友選擇到餐廳才下單,但細心抵讚。我想因當日天氣很冷,女待應首先便問我們要否需要一杯溫水,第一印象已良好。地方不太大﹐很舒服﹐有點家庭式的感覺。食物點了goat cheese salad(男友叫的忘記了),蠔 risotto和牛肝菌鴨肉醬燴意大利飯。兩個risotto很出色,蠔很鮮味﹐飯也充滿蠔的鮮味;男友點的牛肝菌意大利飯更是美味﹐濃濃的牛肝菌味道﹐鹹味剛好!我們不太喜好甜品所以點了咖啡,對咖啡不太內行,不作評論 會推薦trattoria NOBILDUCA 給朋友,也已訂了今天吃晚飯。

地方不太大﹐很舒服﹐有點家庭式的感覺。

我們不太喜好甜品所以點了咖啡,對咖啡不太內行,不作評論

2009-01-08 10 瀏覽
節日中午來食,一棚人泥第一次試。頭盤見圖,這足是二人份量,不算豐富,味也普通。湯是菌湯,很濃yuk,唔錯。Pasta 點了蝦意粉,質感味道都是一般啦,pizza夠thin同crispy,但無騖喜。偷了少少人地的菌rissotto食,O,好味過我D好多,有咬口夠味道又lim lim 地。再share個煮青口,中上水準。甜品忘記了是甚麽。個維港view 很好的
節日中午來食,一棚人泥第一次試。
頭盤見圖,這足是二人份量,不算豐富,味也普通。

湯是菌湯,很濃yuk,唔錯。
再share個煮青口,中上水準。
甜品忘記了是甚麽。
個維港view 很好的
無乜嘢食
普通
最好佢
中上
最好佢
中上
2008-12-30 16 瀏覽
開飯月前的意菜試食會,地點是在海港城的Nobilduca舉行,在年初曾到訪午餐,感覺好一般.作為吃得濃味的人,總會覺得有機材料做出來的菜式,並不對口味.同一夜另一邊廂亦有上海局,但性質不同.是夜總共有十多名食家出席這一次聚會.是次連大忙人Ray兄也抽空出席見見大家.席上除兩三位是認識之外,其他的全是素未謀面.又是認識新朋友之時間.與同集團的Via Quadronno來比較,以有機為主打的ND,走的路線偏向健康一點,沒有傳統意菜的油膩,是次試食會的菜式,用法式的presentation上.每一道份量也不多,點到即止.也算幾反傳統,個人不是死硬派一定要傳統口味,如果創新得來又做得好,一樣會接受.未上菜之前,大家吃著檯上面的Foccacia同Grissini,來互相認識一下.Foccacia做得鬆軟,Grissini脆口,點些橄欖油吃,隨時吃麵包吃到飽,未開場就要退出.第一道頭盤為軟芝士,風乾牛肉卷配紅洋蔥.火箭菜,白菌沙律.用薄薄的風乾牛肉片包住芝士,吃到牛肉的咸香,內裏再感覺cheesy.芝士之後,吃底下的火箭菜同白菌的沙律,有助減低芝士的肥膩感.同煎鵝肝配水果的原理相近.第二道的是炭燒

第二道的是炭燒日本帆立貝配椰菜花蓉,是否真的用炭就很難去說,但本身帆立貝燒得外焦,內裏的肉質控制得不錯,沒有過老之情況.味道鮮甜.用來點綴的椰菜花蓉,打到起泡,口感較空,也感覺到一點點椰菜花的清香.再來的是意大利雜菜湯,湯上面的香草碎幼細如粉,令到香草的香味得以盡情發揮.雜菜湯用料足,小弟在一些港式西餐廳喝雜菜湯的經驗,很多時飲下去有一股死酸的味道,味道單一.是次喝到的雜菜湯的味道,有香草的香,同湯底恰好的甜,頗有層次.

喝罷湯就到麵食,ND蒜香,欖油,辣椒有機意大利粉.用到店名作菜式名字,看來對此味很有信心.而這個意粉,蒜香極為濃惹刺激,加了辣椒令到味道上多一份辣,意粉有咬口,橄欖油的作用是令到意粉更滑口.有些人會覺得意大利菜也會有辣味?其實,意大利人也懂得吃辣的.接著的牛肝菌,鴨肉醬燴意大利飯.味道是幾濃郁,但我覺得risotto有點過軟.而且個人覺得肝醬同意大利米八字不夾.即場在Q&A環節向餐廳經理反映,經理說他們的客人好多時也說Risotto很硬,所以就要做得軟一點,不過如果想吃回硬一點,出句聲便可以.我說:{既然做得意大利菜,當然要做得正宗一點,不會每次都要去遷就客人的口味.}開餐廳的不是我,人微言輕,講出來自然下趴輕輕.

Pasta同Risotto過後,便到兩道Secondi Piatti,先上的是煙挪威三文魚配新薯及英國芫茜沙律.個人是全夜之中最佳的一道,個人吃三文魚只愛煙燻.熟食三文魚好多時吃著肉質過老,刺身更不用說.而此道菜是用慢煮的形式去演繹,所以能夠做到外熟,內生之效果.三文魚的煙燻味極明顯,帶點幽幽的香,後煙味逐層提升,挺有層次感.事後又在向經理討教是否自家煙燻三文魚.店方說是用自家的蘋果木來燻.雖然沒有Balik的煙燻三文魚出色.但這一道菜,真的值得鼓掌.

主菜第二道是燒澳洲羊扒配香草,松子仁及燒蒜子.無錯羊肉的生熟程度較得好,切開是有血水滲出.肉質亦嫩滑,但沒有羊肉的羊羶味.不過,澳紐羊一向沒甚羊味,所以追求羊味的羊痴,一早去追求法國,同威爾斯羊去.最吸引的,是伴碟的蒜子.結尾的甜品為青檸蜜糖醃香蕉跟酸忌廉,甜酸味平衡,有助除去之前又大蒜,又辣椒又鴨肝醬的味蕾.

店方是夜為我們安排的慢食菜式,整體上是不錯.如果平日也有如此水準,那就最好了.

事隔三個月才寫這篇食評.{相信我是最後一個食家,寫這篇試食會食評.}感覺猶深,是次試食會之後,同搵食能手,foodiewil交成朋友,後來亦不時一起出來吃飯.最令人感動的是,本來是一餐看此恰如其份的試食局,竟然成就了一段"開飯"情緣出來......
過左一整個都忙到發傻o既星期....而家終於有時間寫番上星期同“A仔”慶祝生日o既晚餐宴會。我地一行8人(包括A仔o既兩個BB)去到位於海洋中心1F既意大利餐廳“trattoria NOBILDUCA”(睇Openrice介紹)。因為一早book左檯, 餐廳安排左張大長桌比我地。 服務好warm.服務員好有笑容。因為一家人食飯所以就叫左好多dishes“互試”...., 我帶埋我翻譯比賽贏番黎o既個支Champagne ~ Prosecco (請閱donsterz life內專題報導)。開瓶都要 HK$200 per bottle..... 首先係麵包. foccacia及 grissini好好味呀! 個foccacia外層香脆, 裡面卻十分軟熟, 配上意大利醋和橄欖油, 一流! D小朋友好喜歡! (for me)無Cointreau 既 Strawberry Margaritas 用左 watermelon 味o既volka黎代替....有D怪...^^’........之後又再叫其他red wine.....飲到有DD貓..... Hightlights of the dinnne

Hightlights of the dinnner......

Starters:

炭燒Scallops配椰菜花蓉, 椰菜花蓉口感幼細。

mozzarella Cheese with tomato 係預料之內o既好....

個mussels好鮮, D汁又creamy又香! 我用foccacia配黎食一流!!

Lei個叫造“燒鱔糊”! 外脆內軟&香口非常!

Primi piatti:

個oyster o既 risotto 含有濃香o既oyster味道, 又好咬口, 食完真係想再食!!

呢個Spaghetti真係al dente! 蒜香頗濃。

piatto principale:

焗澳洲羊扒配香草、松子仁及燒蒜子 羊扒本身肉質都不錯 加上廚師控制medium rare都很好, 羶多DD更好...

烤爐魚配雜菜, 皮脆而肉滑!

牛尾腍滑, 整體味道 ok

Dessert:
大家都對最後o既甜品好有興趣!

Chocolate mousse 好rich好滑!

個tiramisu有驚喜! 酒香味好出!

不過我最like都係個custard千層酥! Crispy!!

因為A仔生日, 所以個manager送左個 mini Bday cake (係Pistachio開心果味o既Panna Cotta)比我地tim。

呢次o既dinning experience係開心o既! 埋單大約HK$ 3xxx。唔算平又唔算貴la....但係氣氛&服務都not bad la!

pls check my blog for the details: http://hk.myblog.yahoo.com/donsterz-donsterz
炭燒Scallops配椰菜花蓉, 椰菜花蓉口感幼細。
2008-12-13 2 瀏覽
夜晚同男朋去慶祝, 去呢到原因都係因為之前見到OPENRICE既"慢食意菜學堂"餐廳位置都幾偏僻..係某個地方既角落頭慶幸服務生帶我地去座果個位都可以望到一DD海景..(雖然只有幾個細WINDOWS)不過我地都無介意開左支SPARKLING WATER就點菜叫左一份AGNUS眼扒8OZ再加牛肝菌汁鴨肉醬RISOTTO叫個時經理仲同我地安排埋ORDER..GOOD!先有麵包熱熱地..一支支長條型個D好似手指餅!假如個OLIVE OIL DIPPING有多少少野就好..單調左少少(我唔識講個樣野咩野黎, 意大利既HERBS!)牛肝菌汁鴨肉醬RISOTTO自己食RISOTTO就食得多..味道唔太濃..D飯都好入味!AGNUS眼扒8OZ(5成熟)熟既程度唔錯..! 再加埋FRENCH MUSTARD...! 味道無咁搶..LIGHT少少但係塊扒就咸左D....不過SO FAR OK, 無咁咸就好食完再叫左杯CUPPUCINNO同TIRAMISUCUPPIUCINNO都幾多泡, 幾好飲TIRAMISU好好食! 不過我BF就話甜左D啊...有一樣唔好處就係D MUSIC大聲左D...細聲番D就

餐廳位置都幾偏僻..係某個地方既角落頭
不過我地都無介意

開左支SPARKLING WATER就點菜
叫個時經理仲同我地安排埋ORDER..GOOD!

先有麵包
熱熱地..一支支長條型個D好似手指餅!
(我唔識講個樣野咩野黎, 意大利既HERBS!)

牛肝菌汁鴨肉醬RISOTTO
自己食RISOTTO就食得多..味道唔太濃..
D飯都好入味!

AGNUS眼扒8OZ(5成熟)
熟既程度唔錯..!

食完再叫左杯CUPPUCINNO同TIRAMISU
CUPPIUCINNO都幾多泡, 幾好飲
TIRAMISU好好食! 不過我BF就話甜左D

啊...有一樣唔好處就係D MUSIC大聲左D...細聲番D就好啦!
服務好好!!
有機會都會再去多一次!
2008-12-04 10 瀏覽
與朋友一年兩次的生日飯局,今次輪到我揀地方。意大利菜是本人至愛,又見到 Openrice 都有幾多唔錯既食評(雖然有超過十篇都係寫Openrice安排的「慢食意菜學堂」),於是本著一試無仿既心態,黎到呢間個名唔知點讀既餐廳。麵包 本應冇咩好講,但作為第一樣俾個客食到既野,應該係要做好D,First impression好緊要。塊麵包有熱有凍,有硬有軟,應該係reheat 既時候唔平均。三文魚扁意粉 三文魚肉切成正方體來煎,唔會散開一片片,可以成粒放入口,唔錯!牛肝菌汁鴨肉醬Risotto一向喜歡牛肝菌汁,因為味道夠香濃。鴨肉醬有點 “鞋口”,不是太配合Risotto。每個人對Risotto的軟硬度有不同的喜好,但我略嫌米身太細,可肥大一D,圓身多一D。慢煎極黑豬 店員介紹煮法是用慢煎,不落其他調味料,最多只會落鹽,食黑豬的原味。黑豬吸引了朋友們,但我實在有所保留。結果,煮出黎既,就是一塊豬扒。豬扒就是豬扒,無論點煮都係一塊豬扒。我亦都真係食唔到呢塊黑豬豬扒有咩咁特別,而且又唔係黑色。先前又話唔落其他調味料,結果咪又落左Rosemary…

麵包

三文魚扁意粉

牛肝菌汁鴨肉醬Risotto

慢煎極黑豬

(非會員)
2008-11-19 7 瀏覽
昨日係同女朋友既一週年紀念...因為剛剛先係大陸聲返黎, 準備有點不足因為本人極喜歡對住個景黎食飯, 多過食D菜, 講真係我角度, 加上自己偏食, 極少試新野, 故這類菜色貴精不貴多既餐廳, 我都覺得只係食環境比較緊要...之後search到有黎間餐廳, 有海景, 想係一D好靚好浪漫既景, 親返一週年黎個日子但一入到去, 覺得係2回事, 個個所謂sea view好似一幅畫, 不過唔係指佢靚, 係指佢細, 而且係碼頭景, 多過係海景, 望出去都只係見到西環, 金鐘至中環個一帶係一D都睇唔到, 我對此極為失望....食物方面我唔多講, 因為唔可以話佢唔好食, 只不過我唔鐘意食 如果你俾我準備多一次, 我一定唔會揀黎間

如果你俾我準備多一次, 我一定唔會揀黎間
2008-11-16 14 瀏覽
見到佢係10 月好評餐廳, 又話有靚海景, 於是就黎呢度慶祝朋友生日.一入去餐廳... 咦.... 原來咁就係SEA VIEW... 成半個玻璃窗都遮住左.... 除非企起身... 如果唔係都好難見到個海... 先黎個麵包.... 熱熱地, 軟綿綿都幾好.ND SALAD... 姐係類似HOUSE SALAD... 有水牛芝士, 車打芝士... 呢個都OK.另一個STARTER 係個 菠菜塔. 呢個食落口都幾香, 仲有D 魚肉係中間. MAIN COURSE 我地叫左 肉醬意大利飯. D 飯同其他餐廳煮得較為稔身D, 肉醬都好香. 不過略為SALTY 左D.三文魚扁意粉. 唔太CREAMY, 一般水準紅酒牛尾. 都係一般水準. 不過, 都係SALTY 左D. SIDE ORDER 有 PESTO 焗 MUSHROOM.... 食第一粒, 好香喎, 再咬真D.... 又係SALTY 得滯...DESSERT 有軟心朱古力PUDDING. 味道OK, 不過個溫度有待改善... d 朱古力sauce只係得微溫...PANNA COTTA 一般水準. 唔夠香滑呀....成間RESTAURANT
先黎個麵包.... 熱熱地, 軟綿綿都幾好.
三文魚扁意粉. 唔太CREAMY, 一般水準
紅酒牛尾. 都係一般水準. 不過, 都係SALTY 左D.
PANNA COTTA 一般水準. 唔夠香滑呀....

成間RESTAURANT, 最好就係佢地D SERVICE.... 個個笑容滿面, 見你飲完杯水佢即刻RE-FILL... 打去BOOKING 果時又好有禮貌. 同埋, D 燈光好舒服, 好好坐. 美中不足就係佢地D 野食偏鹹左D....
2008-10-16 9 瀏覽
相信此食評為當晚一眾獲邀的食家中最遲的一個吧。首先要再一次感謝 openrice 的邀請,讓筆者有幸一嗜一道又一道的意大利菜,好讓筆者回憶下當年在意大利的一些感覺。話說回來,是晚共試菜式八款 -1. 軟芝士、風乾牛肉卷配紅洋蔥、火箭菜、白菌沙律2. 炭燒日本凡立貝配椰菜花蓉3. 意大利雜菜湯4. ND蒜香、欖油、辣椒有機意大利粉5. 牛肝菌、鴨肉醬燴意大利飯6. 煙挪威三文魚配新薯及英國芫茜沙律7. 焗澳洲羊扒配香草、松子仁及燒蒜子 8. 青檸、蜜糖醃香蕉配酸忌廉食物大部分的評價以下食家也清楚道出,不特別的筆者也不細表了。這八款菜式中,要數最深刻的一定是那新穎的椰菜花蓉,口感特別;其次是雜菜湯,的確筆者是從未喝過那樣足料美味的意大利雜菜湯; 還有那香味撲鼻的煙三文魚,對一個不大喜歡熟食三文魚的筆者也足讓他食指大動,確實是有一手。然而,最失望的一定是那個燴意大利飯!完全沒有筆者在佛羅倫斯街頭吃的那般滋味,讓人大失所望也。最後以一杯凍意大利咖啡作結,也是一般。是次慢食意菜雖則是八小碟,但加起卻是絕不是說笑呢!大家都捧腹而回。
相信此食評為當晚一眾獲邀的食家中最遲的一個吧。
話說回來,是晚共試菜式八款 -
1. 軟芝士、風乾牛肉卷配紅洋蔥、火箭菜、白菌沙律

• 煙挪威三文魚配新薯及英國芫茜沙律
  • 炭燒日本凡立貝配椰菜花蓉
  • 意大利雜菜湯
2008-10-10 30 瀏覽
意外獲被邀請參與這次試食會,自己年資極淺,這頓飯名符其實是給我上課啊。trattoria NOBILDUCA 位於海洋中心的一角,比較恬靜,經過還會以為是喝咖啡打發時間的地方。甫進店內,便有很強烈的感覺這是家庭/朋友小聚的好地方。下午來這兒消磨一下,應該還挺寫意吧。享受了甚麼佳餚,其他食家也詳述了,就讓我這個初班說說感想吧 (=_= 有點班門弄斧的感覺)餐廳環境著實是不錯,坐在餐廳外的長桌感覺寫意,坐在燈光較陰暗的店內則浪漫點。我坐在能看進廚房內的一角,看著他們進進出出,雖然不多不小打破了餐廳環境那份浪漫典雅,但幸而看到他們廚房也挺整潔衛生。服務,餐廳方面隆重其事,恐怕這次不能算了吧。他們上菜都是lady first,不錯。我們享用的是 tasty menu,對比平日十數分鐘一頓飯,這晚每小碟每小碟慢慢吃了幾小時,卻又不會感到沉悶。總括來說,最令我印象深刻和欣賞的是那煙薰挪威三文魚(圖8&9)和焗澳洲羊扒(圖10&11)。他們說,挪威三文魚肉比滑,這個一進口便知了。經餐廳煙薰過的三文魚,外層較熟,內裡半生熟,帶有微微煙薰香,不是那種日式的肥美鮮甜口感豐富,而是一種入口輕輕滑嫩的怡人。加
他們說,挪威三文魚肉比滑,這個一進口便知了。經餐廳煙薰過的三文魚,外層較熟,內裡半生熟,帶有微微煙薰香,不是那種日式的肥美鮮甜口感豐富,而是一種入口輕輕滑嫩的怡人。加上這自家煙薰三文魚只有微鹹,不如平日吃到那些醃得猶如鹹魚的貨色,鹹度剛好好讓大家的舌頭有閒偵查到淡淡魚油之先甜。再加上三文魚上的英國芫茜無論在美感和味道都能配合,這煙薰挪威三文魚自然正中我下懷。
焗澳洲羊扒在我飽得以為沒可能再吃得下之時出現了。雖說加了香草來辟羶,令我有點失望,但松子仁香草蓉與半生熟的羊扒配搭得宜,加上嫩肉和鮮美羊肉汁,實在使我無法抗拒 x_x” 當然,應是有些人會覺得太生了。總之我吃畢只能說,這正是我喜歡的東西。(唉,冒著寫繕稿之嫌也要這樣說)
除了以上兩種大特寫,其他菜式也不錯。
風乾牛肉包著軟芝士(圖3)
口感和味道都好,軟嫩而具口感,稍有遺憾是軟嫩得來卻無法咬開,只好一口吃完,不能慢慢享受。
凡立貝配椰菜花蓉(圖4)
從椰菜花蓉看得出心思,因為帶清香的椰菜花蓉會比薯蓉更適合伴凡立貝的鮮味。挑剔來說,半生熟的凡立貝梢嫌燒過了點,有點不到岸的感覺。
意大利雜菜湯(圖5)
我想那是種自然的惹味。非急凍的青豆,切成大小相約的雜菜,麥米粉的小團子,頗具誠意。(如果能多點便好啦)
主菜是risotto(圖7)及pasta(圖6)。個人較欣賞pasta煮法獨特,看似平凡的意粉進口是一陣生蒜的辛,慢慢帶出辣椒較溫和的辣,咬起來,明明是熟稔的意竟能內外軟硬有致,口感頗合心意。即使本身對蒜頭辣椒不感興趣,就是點一次來試試也值得,不過我想,幾人share一客會比較好,始終蒜頭辣椒較具刺激性。可能當時已經有點飽,牛肝菌鴨肉risotto對於我來說略略heavy了點。無可致疑,那汁真是很香很濃,吃得出功夫,可惜和我對risotto汁的幻想和效果有點距離,而所加之香草作不了畫龍點睛之作用,可算是唯一的遺憾吧。
大家很滿意的享用了多道美食,仍對最後的甜品很有興趣。蜜糖青檸汁釀香蕉(圖12)頗有新意,點綴在甜品上的青檸絲亦應是特製過,清新強烈的青檸香頗開胃。也許大家也有點飽意,都希望軟滑的酸忌廉能酸點。
最後點餐飲,可能大家都會覺得那是最平平無奇的一環,可就算我飽得回不了家,我也要作小小的測試:我要了沒冰的凍朱古力(圖13)。可能是簡單的東西,又可能不是,起碼不是每處也會弄。喔,不錯吧,這是杯加了忌廉的凍朱古力,沒冰(討厭冰溶在朱古力的感覺!),夠凍,滑,香甜,也不會是吉百利朱古力粉的味道和質感,雖然沒了我喜歡的可可之甘澀,但我也十分滿足,明白實在不能挑剔了。

滿意的一頓晚飯。哪一天in mood的時候,又能afford時間和($?),再來這兒慢慢吃。
首先多謝openrice邀請我出席是次慢食意菜學堂, 本身未來過呢間餐廳, 但我對意大利菜同法國菜有濃厚興趣, 所以能有幸同其他食友參與, 深感開心和榮幸是次活動真係以慢煮慢食為主, 而且餐飲經理同大廚在當中穿梭介紹傾談, 令我地可以享受美食之餘, 亦可對意大利的飲食文化多一點了解先上focacia及grissini, focacia微暖, 軟熟而且有少許香草味, 配上olive oil 同balsamic vinegar食, 正宗之餘亦有水準是日的tasting menu有8道菜, first appetizer係軟芝士, 風乾牛肉卷配紅洋蔥, 火箭菜, 白菌沙律, 風乾火腿我地食得多, 但係風乾牛肉就未食過, 係香港亦比較少有, 牛比較淡口, 少左一份咸香, 但配上軟的mascarpone cheese, 味道竟然好夾, 真神奇, 而白菌同火箭菜已經變左大配角Second appetizer係炭燒日本凡立貝配椰菜花蓉, 凡立貝有好香的炭燒味, 根據大大廚所講, 凡立貝煮到半生熟最好食, 口感唔會過老, 而椰菜花蓉亦好特別, 食落去有d似薯蓉的感覺, 真係技術的表現Zuppe係意大利

Zuppe係意大利菜雜湯, 係用8 種唔同的蔬菜煮成, 例如青瓜, 白豆, 但獨欠番茄, 所以比較淡口, 味道亦無咩特別

First primi piatti係ND蒜香,欖油, 辣椒有機意大利粉, 呢個意粉比平時果d粗些少, 但煮得有al dente而且有咬口, 味道亦夠辣, 但唔係來自辣椒, 而係落左大量的生蒜, 再加上欖油香, 實在美味

Second primi piatti係牛肝菌、鴨肉醬燴意大利飯, risotto煮得夠硬, 夠咬口, 非常正統, 而用上牛肝菌的香味配合鴨肉的肉味, 亦令到risotto含有濃香的味道, 食完真係想再食

First piatto principale係煙挪威三文魚配新薯及英國芫茜沙律, 三文魚用蘋果樹薰15分鐘後, 有非常濃烈的煙薰味, 魚煮得半生熟, 食落去唔腥同好滑溜, 煮得精彩, , 配上紅蕃石榴籽, 食得出廚師的功力同心思

Second piatto principale,係燒澳洲羊扒配香草、松子仁及燒蒜子, 羊扒大約煮到medium-well, 有些少血水, 但d肉質幾好, 無羶味, 配上焗香的香草同松子仁食, 算係做得有水準, 但我怕有口氣, 所以無食到燒蒜子

Dolici係青檸、蜜糖醃香蕉跟酸忌廉, 呢個甜品都幾有新鮮感, 香蕉配上曲奇餅碎, 蜜糖同sour cream, 酸酸甜甜, 可以減少飽飽滯滯的感覺

Coffee or tea我選擇左mocha, 但出奇地咖啡竟然係呢間意大利餐廳的弱項, 睇來要改善一下啦, 唔係客人係最後就會好失望, 可能會破壞整晚的印象!!

總結餐廳服務同食物都幾有水準, 但係希望唔係因為招呼我地呢次openrice tasting dinner先做得咁好, 以後都要keep住, 應該仲有進步空間
風乾牛肉
  • 欖油
  • 辣椒有機意大利粉
  • 牛肝菌鴨肉醬燴意大利飯
2008-10-05 17 瀏覽
首先多謝openrice抽中小弟做食客 不但食ge過程 連食家談話中都獲益良多-軟芝士、風乾牛肉卷配紅洋蔥、火箭菜、白菌沙律多種口感 多種味道的菜式 感覺得好紅洋蔥、火箭菜、白菌 各樣都很新鮮 爽脆軟芝士、風乾牛肉卷 一入口有微微酒香 再而是芝士的味道 咬耐d 風乾牛肉的肉味都出埋各種味道沒有衝突 很好配搭-炭燒日本凡立貝配椰菜花蓉凡立貝不會太熟 多汁的凡立貝有炭燒味還帶鮮味配上鮮甜的椰菜花蓉 不俗炸過的番莤 不論是裝飾與否 混和椰菜花蓉有另一番味道-意大利雜菜湯沒大驚喜 但本人很喜歡那香草醬 今清淡的雜菜湯帶點香氣-ND蒜香、欖油、辣椒有機意大利粉意粉軟硬適中 偏向較生的蒜頭香味濃烈 是一道用簡單食材做出驚喜的美食蒜頭唔一定要爆ga 爆左香味會流失tim-牛肝菌、鴨肉醬燴意大利飯飯就煮得軟身左dd 牛肝菌、鴨肉醬要單獨食先食得出真味但整體都不錯的-煙挪威三文魚配新薯及英國芫茜沙律英國芫茜ge香氣唔會太搶 沒有多餘氣味殘留 三文魚輕微地煙過 slow cook方法煮過 煙燻味 鮮味 平衡得很好 口感都很滑溜只可惜太多多餘油份-焗澳洲羊扒配香草、松子仁及燒蒜

-軟芝士、風乾牛肉卷配紅洋蔥、火箭菜、白菌沙律
多種口感 多種味道的菜式 感覺得好
紅洋蔥、火箭菜、白菌 各樣都很新鮮 爽脆
各種味道沒有衝突 很好配搭

-炭燒日本凡立貝配椰菜花蓉
凡立貝不會太熟 多汁的凡立貝有炭燒味還帶鮮味
配上鮮甜的椰菜花蓉 不俗
炸過的番莤 不論是裝飾與否 混和椰菜花蓉有另一番味道

-意大利雜菜湯
沒大驚喜 但本人很喜歡那香草醬 今清淡的雜菜湯帶點香氣

-ND蒜香、欖油、辣椒有機意大利粉
蒜頭唔一定要爆ga 爆左香味會流失tim

-牛肝菌、鴨肉醬燴意大利飯
飯就煮得軟身左dd 牛肝菌、鴨肉醬要單獨食先食得出真味
但整體都不錯的

-煙挪威三文魚配新薯及英國芫茜沙律
英國芫茜ge香氣唔會太搶 沒有多餘氣味殘留
三文魚輕微地煙過 slow cook方法煮過
煙燻味 鮮味 平衡得很好 口感都很滑溜
只可惜太多多餘油份

-焗澳洲羊扒配香草、松子仁及燒蒜子
medium ge 羊扒 配上 香草松子仁Crust 或 燒蒜子
都有不同的感覺 很豐富
羊扒本身肉質都不錯 加上廚師控制生熟都很好 所以只淨食羊扒也不錯
沒有浪費這塊羊扒

-青檸、蜜糖醃香蕉配酸忌廉
甜品都是一道用簡單食材令人驚喜的食物
青檸、蜜糖本是很好配搭 想不到加上香蕉又再好食d
不過酸忌廉可以再加強酸味

這是很法式的意大利菜 各waiter都很專業 用很正宗的手法服務
但我發覺食這形式的食物 一定要有餐酒
因為餐酒 ,食物的味道會互相提升
會令一餐更完美
軟芝士、風乾牛肉卷配紅洋蔥、火箭菜、白菌沙律
ND蒜香、欖油、辣椒有機意大利粉
牛肝菌、鴨肉醬燴意大利飯
焗澳洲羊扒配香草、松子仁及燒蒜子