餐廳: ULURU
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-12-31 46 瀏覽
我自己好鐘意漫畫風格嘅餐廳,所以當知道香港有哩類型嘅餐廳就即刻同閨密去咗一次 🤓最近餐廳出咗款2D蛋糕勁吸引😍所以今次就捉肥仔去陪我食啦😚「ULURU」走二次元漫畫風,處處都係打於位😆上次下晏3-4點去就冇乜人,不過今次晚飯時間去就勁多人🥲所以想影相打卡就記得揀岩時間啦😆✨Shrimp Focaccia 黑松露大蝦法式麵包蝦肉爽口彈牙,法式麵包香脆可口,配上黑松露醬點綴,口感更有層次✨Rib Eye Steak 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁肉眼扒肉味香濃,肉質咬落有彈性😚配上紅酒燒汁令牛扒更惹味✨Strawberries Pork Ribs 士多啤梨焗豬肋排骨豬肋排骨好大份,而且肉嫩多汁😚加上士多啤梨嘅甜度,口感好豐富✨Tiramisu Coffee飲落口係濃濃嘅咖啡酒味,真係好似食緊Tiramisu咁✨ ULURU Rose Tea 幾乎每一枱都飲緊嘅飲品,打卡一流,入口清新✨ULURU 2D Cake ULURU二次元立體夢幻蛋糕🍰 (士多啤梨口味)今日重點嚟啦😆個蛋糕超可愛同勁Cute啊😚打卡able之餘仲好好食添啊😚蛋糕用料好足,蛋糕鬆軟軟綿,仲好香士多啤梨味添啊🍓 另外佢仲有其他味

✨Shrimp Focaccia 黑松露大蝦法式麵包

✨Rib Eye Steak 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁
肉眼扒肉味香濃,肉質咬落有彈性😚配上紅酒燒汁令牛扒更惹味

✨Tiramisu Coffee
飲落口係濃濃嘅咖啡酒味,真係好似食緊Tiramisu咁

✨ ULURU Rose Tea
幾乎每一枱都飲緊嘅飲品,打卡一流,入口清新

今日重點嚟啦😆個蛋糕超可愛同勁Cute啊😚打卡able之餘仲好好食添啊😚蛋糕用料好足,蛋糕鬆軟軟綿,仲好香士多啤梨味添啊🍓 另外佢仲有其他味道,包括粉紅色嘅玫瑰荔枝+紅桑子同埋粉藍色嘅蝶豆花加藍莓芝士😍不過呢兩款口味必須要係兩日前預訂,想試吓叫朋友記得要試啦

✨Fuji Shibazakura Festival-富士芝櫻祭 -丸久小山園抹茶Tiramisu
造型滿分💯打卡滿分💯味道都滿分💯肥仔唔鐘意食抹茶都覺得好好食🥰

2022-12-31 56 瀏覽
ULURU.阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士食剩指數:0/100呢度既麵包好香脆鬆軟長型既麵包放上紅蝦刺身紅蝦刺身好鮮甜加埋蕃茄沙沙酸酸地仲有黑松露醬既香西日式既組合又幾搭.煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯食剩指數:10/100意大利飯上面有三粒帶子煎完肉質都係嫩滑唔腥龍蝦汁都幾香意大利飯如果再軟身多少少就perfect.ULURU特色燒肉拼盤食剩指數:10/100拼盤好多肉肉眼、豬柳、雞扒、香草腸肉眼牛味香濃食落不會韌豬柳厚切夠嫩又juicy雞扒煎得外皮香脆伴碟既薯條粗身.嚕嚕米-森の家食剩指數:0/100到我最期待既甜品因為睇到好多人打卡外表係一個大磨菇外皮係薄薄一層好脆既白朱古力包住士多啤梨乳酪、果蓉同蛋糕果蓉酸酸地加埋白朱古力既甜中和左食落好舒服底仲有曲奇碎有脆脆既口感.富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu食剩指數:0/100另一個富士山又係好打卡able用左丸久小山園抹茶粉整茶味好濃食落唔會好甜入面仲有焙茶香.Lavender Dream食剩指數:5/100呢度既飲品賣相都幾好呢杯係荔枝加薰衣草茶薰衣草味幾濃荔枝既甜味都幾出.Green tea Latte食剩指數:0/100第
[灣仔] ULURU
意大利飯如果再軟身多少少就perfect
ULURU特色燒肉拼盤
食剩指數:10/100
拼盤好多肉
肉眼、豬柳、雞扒、香草腸
肉眼牛味香濃
到我最期待既甜品
因為睇到好多人打卡
外表係一個大磨菇
外皮係薄薄一層好脆既白朱古力
包住士多啤梨乳酪、果蓉同蛋糕
果蓉酸酸地
第一吓見到3眼仔已經好興奮
抹茶味夠濃
甜度適中
2022-12-30 59 瀏覽
曾經有朋友同我介紹過灣上一間西餐廳環境舒服又有得包場食物仲好好味今日就黎試一試 睇下黎緊christmas party係呢到搞好唔好先~一黎到見到棵christmas tee好靚粉紅色好岩打卡望一望Menu都好多頁價錢唔貴是日餐湯係磨菇湯原汁原味超fresh每一啖都係食到磨菇粒好好食~首先我望到有個小食好吸引呀就係阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士我就好鐘意食蝦刺身… 見到呢個就即叫上到枱賣相好靚魚子醬既海洋鮮味可以帶起紅蝦甜味而且啖啖肉 好好味而個多士都唔係普通白麵包多士係自家製既麵包點解食得出? 因為佢麵包好好食…加左少少辣椒係麵包到…係唔係估唔到呢… 估唔到就過黎試一試包你地驚喜呀好啦而主菜部分:我就叫左照燒比目魚柳伴香草蕃茄魚似超嫩滑 煎得香脆但又可以保持魚既鮮味有3大塊 同埋薯蓉& 蔬菜creamy又綿滑 帶有薯香 而我朋友就叫左澳洲肉眼扒配紅酒燒汁叫左medium 熟度岩岩好牛扒燒烤過的焦香味好重,煎得好好能夠鎖著豐富肉汁鐘意食牛扒既你真係唔好錯過食完兩個main 都飽左9成,但係見到隔籬枱個好吸引即刻跟咗一份就係綠茶tiramisu 同埋二次元立體夢幻蛋糕你地望下相就知點解明明
曾經有朋友同我介紹過灣上一間西餐廳

魚子醬既海洋鮮味可以帶起紅蝦甜味
而且啖啖肉 好好味
而個多士都唔係普通白麵包多士
係自家製既麵包
點解食得出? 因為佢麵包好好食…
加左少少辣椒係麵包到…
係唔係估唔到呢… 估唔到就過黎試一試
包你地驚喜呀

好啦而主菜部分:
我就叫左照燒比目魚柳伴香草蕃茄
魚似超嫩滑 煎得香脆但又可以保持魚既鮮味
有3大塊 同埋薯蓉& 蔬菜creamy又綿滑 帶有薯香

而我朋友就叫左澳洲肉眼扒配紅酒燒汁
叫左medium 熟度岩岩好
牛扒燒烤過的焦香味好重,煎得好好能夠鎖著豐富肉汁
鐘意食牛扒既你真係唔好錯過

富士山feel既甜品
綠茶味好重 加埋朱古力脆脆好match呀

而二次元立體夢幻蛋糕就即係士多啤梨既海綿蛋糕
真係望都剩係想影相之後帶番屋企啦
蛋糕甜度岩岩好, 但有少少偏濕
可能係雪櫃拎出黎
不過呢一餐都真係好好食好inspiring呀
2022-12-30 54 瀏覽
留意咗呢間餐廳好耐幸好有訂位 嚟到座無虛席先嚟紅蝦多士紅蝦刺身夠晒新鮮個蝦頭嘅膏衝晒出嚟仲配有香濃嘅黑松露醬多士充滿住意大利香草味仲有醃過帶酸味嘅蕃茄粒好開胃而且配埋啲食用花少女味爆燈煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯有三粒珍寶帶子煎到夠晒香口但又唔會over-cooked意大利飯有淡淡嘅龍蝦汁香味配埋蟹籽、雞髀菇、欖欖有勁多重口感澳洲肉眼扒配紅酒燒汁牛扒真係超厚切五成熟都拿捏得好好配菜有西蘭花🥦薯仔🥔豆角、粟米芯比起一般餐廳多數配薯條更有誠意Fuji Shibazakura Festival係富士山🗻上有個鳥居⛩️頂層係牛奶味而下層係抺茶味mousse 欣賞佢個抺茶味夠晒濃郁而又唔會好甜內層有海綿蛋糕外圍有朱古力餅碎扮泥土又多一重口感ULURU 2D Cake其實係一個2D嘅士多啤梨蛋糕🍰🍓蛋糕厚實得嚟又夠moist同士多啤梨jam一層層分隔最欣賞頂層粒士多啤梨好慵懶咁嘅樣子甜品碟有雪凍先出夠晒細心點咗Tiramisu Latte 同 Green Tea Latte兩杯嘅公仔都好可愛Green Tea Latte 夠晒smooth又唔會好甜抵讚

留意咗呢間餐廳好耐

而且配埋啲食用花少女味爆燈

有三粒珍寶帶子
煎到夠晒香口但又唔會over-cooked
意大利飯有淡淡嘅龍蝦汁香味
配埋蟹籽、雞髀菇、欖欖有勁多重口感

澳洲肉眼扒配紅酒燒汁
牛扒真係超厚切
五成熟都拿捏得好好
配菜有西蘭花🥦薯仔🥔豆角、粟米芯
比起一般餐廳多數配薯條更有誠意

兩杯嘅公仔都好可愛
Green Tea Latte 夠晒smooth又唔會好甜
抵讚
2022-12-28 27 瀏覽
以黑白風格為主題的ULURU,店內的壁畫,令每一處角落都成為打卡的好地方。而且,食物賣相出眾,最適合對影相有要求嘅你🤭阿根廷刺身級紅蝦配意大利香草包 紅蝦結實清甜, 爽口彈牙, 刺身更可突顯濃郁蝦味, 非常新鮮!龍蝦汁蟹籽帶子意大利飯口感相當creamy,帶子好鮮甜配上蟹籽🦀,味道好鮮甜, 真係大滿足呀❤️BBQ燒肉拼盤超級巨型,有牛扒豬扒雞扒同埋德國腸。比較驚喜嘅係牛扒,肉味香濃,而且五成熟剛好,略帶粉嫩色,嫩腍juicy😋而且肉質都好嫩滑。Uluru Rose Tea外表超美,沾滿玫瑰花碎,玫瑰花味清新,配上香甜的草莓茶,味道很融合,甜度適中。超有少女心的一杯特飲~Tiramisu coffee好可愛嘅熊仔拉花圖案😍打卡一流🤣Uluru 2D cake鬆軟的海綿蛋糕加上新鮮士多啤梨🍓,酸酸甜甜幾好,忌廉入口香滑輕身,甜度適中且不過膩。為呢個晚餐畫一個完美句號。❤️🥰ULURU📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓#uluru #uluruhk #cafe #foodies #hkfoodie #igfood #hkfood #greatfood #foodblog #foods #food

阿根廷刺身級紅蝦配意大利香草包

龍蝦汁蟹籽帶子意大利飯

BBQ燒肉拼盤

而且肉質都好嫩滑。

Uluru Rose Tea
Tiramisu coffee

好可愛嘅熊仔拉花圖案😍打卡一流🤣

Uluru 2D cake

ULURU
📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

#uluru #uluruhk #cafe #foodies #hkfoodie #igfood #hkfood #greatfood #foodblog #foods #food #foody #foodieHK #美食 #香港美食 #食 #食評 #吃貨 #食好西 #相機食先 #instafood #instagood #ilovefood #yummy #gourmet

• 煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯
  • Tiramisu coffee
  • ULURU二次元立體夢幻蛋糕
2022-12-28 187 瀏覽
🌟ULURU🌟係灣仔嘅💛良心cafe,全店🖤🤍黑白嘅2D風格極具特色🤩!而食物出品同樣高質,值得推薦🥰!🦐阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138大大隻🇦🇷紅蝦刺身🦐頗為鮮甜,多士香脆而🍅蕃茄沙沙夠清新,都幾開胃👍🏻!🐟香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁 $198極厚切嘅🐟三文魚柳煎到好香口,配🍋檸檬🧈牛油忌廉汁真係好好味!🇦🇺澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268肉眼扒🥩軟嫩可口,🍷紅酒燒汁令味道更加豐富,唔錯😋!🗻富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu $118抹茶味🍵嘅富士山,Q彈軟滑,🗻山頂仲有個⛩️迷你鳥居,勁details🤪!🍄嚕嚕米 - 森の家 $128菇菇造型極為可愛😍!薄脆嘅白朱古力包住🍓草莓果茸、🍓草莓乳酪仲有🍰蛋糕,好睇又好食,打卡一流📸!🍹是日餐湯 及 飲品+$28+$28可加配餐湯同埋飲品!🍹特飲另加$28/杯!🌹ULURU Rose Tea清甜可口!🌿Lavender Dream嘅薰衣味都幾優雅!

🦐阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138

🐟香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁 $198

🇦🇺澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268

肉眼扒🥩軟嫩可口,🍷紅酒燒汁令味道更加豐富,唔錯😋!

🗻富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu $118

🍄嚕嚕米 - 森の家 $128

🍹是日餐湯 及 飲品+$28

2022-12-27 35 瀏覽
煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯$158呢個好多人推介,所以我地都叫左黎食雖然份量唔算多,但啲飯唔會話太硬😌個帶子煎得啱啱好,唔會話太㔱硬炸香脆粗直薯條配黑松露蛋醬$58個薯條有啲美中不中,佢個名叫香脆,但上枱係淋的🥲但勝在佢落黑松露完全唔慳,個醬都好好食,雖然點得多會太膩😐ULURU二次元立體夢幻蛋糕-白色(草莓果醬+鮮草莓)$138呢個真係for啲人打卡完全係得個樣,入面就係普通嘅士多啤梨蛋糕咁,完全無特別,而且白色個啲全部都係cream,會好膩富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu$118相比個2D蛋糕,呢個抵食好多佢個外形好似富士山,雖然係tiramisu,但食落好重抹茶味,唔會話好膩

煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯
呢個好多人推介,所以我地都叫左黎食
雖然份量唔算多,但啲飯唔會話太硬😌
個帶子煎得啱啱好,唔會話太㔱硬

ULURU二次元立體夢幻蛋糕
-白色(草莓果醬+鮮草莓)
呢個真係for啲人打卡

富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu
相比個2D蛋糕,呢個抵食好多
2022-12-26 407 瀏覽
聖誕佳節點可以唔同朋友聚會😆我地就約埋三五知己一齊食下打卡餐廳影下相🫶🏻成間餐廳都超有氣氛❤️睇下餐牌,都超多款式可以揀😆有意粉,扒餐等等😋我地點左以下:🌸Shrimp FocacciaE個係黑松露紅蝦多士黎,紅蝦超鮮甜,黑松露嘅味又唔會蓋左紅蝦嘅鮮味🤤多士好香脆,口感好好🫶🏻🌸羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁紅酒燒汁羊扒食落唔會太羶,口感香嫩,大蝦爽彈🤤有牛油香🌸ULURU 特色燒肉拼盤入面有肉眼扒,豬柳,雞扒,香草腸😍份量超大,可以同朋友開心share,樣樣都食少少咁❤️肉眼煮得岩岩好😋肉汁滿滿🥰,拼盤入面仲配左炸薯條,係新鮮係薯仔切條之後炸香脆🤤🍰ULURU二次元立體夢幻蛋糕白雪雪嘅蛋糕上面畫左好靚嘅圖案,上面坐住粒可愛嘅士多啤梨🍓,入面係海綿蛋糕,有士多啤梨嘅粒粒,味道好香牛奶味,有綿綿嘅cream,一齊食口感好好😍🍄嚕嚕米 -森の家可愛嘅小蘑菇🍄打卡一流,入面係士多啤梨慕絲蛋糕🥰外層係朱古力🍫🍸PEACH🍑 MOJITO佳節緊係飲返杯,e個係第一次飲,飲落帶香草味同香香蜜桃果香☺️🍹ULURU Rose TeaRose Tea 味道有香香嘅花香,同杯入面仲有朵玫瑰🌹😋又有蜜糖嘅甜味🫶🏻

🌸Shrimp Focaccia

🌸羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁

紅酒燒汁羊扒食落唔會太羶,口感香嫩,大蝦爽彈🤤有牛油香

🍰ULURU二次元立體夢幻蛋糕

• 羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁
  • 嚕嚕米 - 森の家
  • Uluru Rose Tea
  • ULURU特色燒肉拼盤
🖤近排發現喺香港有一間黑白餐廳!😍 好似踏入左2D漫畫世界!好多打卡位置,空間仲好寬躺👍🏼🤍 Dinner Set 一百幾至三百幾嘅價錢都有,另外可以加餐湯沙律或者飲品😊🖤 前菜: 紅蝦刺身配意大利香草麵包 🦐刺身鮮甜,加埋上面嘅黑松露醬,更加能帶出鮮味👍🏼🤍 是日餐湯係南瓜忌廉湯🎃 都夠大碗,暖暖胃~🖤 主菜: 煎帶子龍蝦汁蟹子意大利飯 $158Risotto軟硬度適中,龍蝦汁都夠creamy,煎帶子大大隻😆 🤍 主菜: 香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁豬鞍扒一定要配蘋果燒汁😍 豬肉唔會韌👍🏼 除左豬鞍扒仲有幾舊薯仔🥔同配菜🥦🖤 甜品都係一定要嗌!因為實在係太可愛了😍🤍 其中一款係 Uluru 2D Cake $138有三隻色可以揀,如果要粉紅或者粉藍色就要至少兩日前預約👍🏼 白色蛋糕用上黑色朱古力勾線,帶出漫畫感覺。上邊仲坐咗一粒好可愛嘅士多啤梨🍓我睇過上網其他人嘅相,隻隻士多啤梨都有唔同嘅表情!😍 如果想有特定數量嘅士多啤梨人仔仲可以預早同餐廳溝通👍🏼 入邊係海棉蛋糕, cream, 同士多啤梨果肉~🖤 Moomin World 森之家 $128第二個嗌既甜品就係蘑菇造型🍄蘑菇附近仲

好多打卡位置,空間仲好寬躺👍🏼
🖤 前菜: 紅蝦刺身配意大利香草麵包 🦐
刺身鮮甜,加埋上面嘅黑松露醬,更加能帶出鮮味👍🏼

🤍 是日餐湯係南瓜忌廉湯🎃 都夠大碗,暖暖胃~

🖤 主菜: 煎帶子龍蝦汁蟹子意大利飯 $158

🤍 主菜: 香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁
豬鞍扒一定要配蘋果燒汁😍
豬肉唔會韌👍🏼 除左豬鞍扒仲有幾舊薯仔🥔同配菜🥦

🖤 甜品都係一定要嗌!因為實在係太可愛了😍
🤍 其中一款係 Uluru 2D Cake $138
有三隻色可以揀,如果要粉紅或者粉藍色就要至少兩日前預約👍🏼

入邊係海棉蛋糕, cream, 同士多啤梨果肉~

🖤 Moomin World 森之家 $128
第二個嗌既甜品就係蘑菇造型🍄
蘑菇附近仲放咗朱古力餅扮泥土
外層係朱古力,內層就有mousse, jam, 同海綿蛋糕👍🏼

🤍 上網睇到仲有一個叫富士芝櫻祭,好似有個神社喺座山上邊咁!都好靚咖!
🖤 Lavender Dream $52
左邊個杯係Lavender Dream, 睇落去未必睇得出薰衣草元素,但係一聞就聞到好香😚
仲有荔枝添!
🤍 Virgin Strawberry Mojito $52
一飲酒就紅所以今次嗌咗virgin! 其實好大杯呀!唔會太甜,有啲薄荷葉味,幾好👍🏼
2022-12-24 34 瀏覽
臨近聖誕節梗係要約bestie聚下😘想靚靚打下卡又想食好野,咁就book左呢間想試好耐既餐廳啦😍呢間餐廳所有嘅位置都可以係一個打卡位啊,由一入門口開始再上樓梯再轉入座位,睇得出係好有心思人手繪畫👍🏻而且仲有棵充滿少女心既粉紅色聖誕樹,夠晒應節啊☺️1️⃣ ⛩️富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu ($118)蛋糕外型10分可愛!😍就好似一個綠色版嘅迷你富士山,山頂仲有一個小小嘅鳥居做裝飾!tiramisu由小山國綠茶調製,綠茶味道甘香,仲有焙茶手指餅,一啲都唔會膩😚2️⃣🎂ULURU 2D Cake($138)呢個蛋糕好似係漫畫行出黎咁,貫徹店舖既黑白漫畫風,連士多啤梨都畫左表情架😝我地因為即日order只有白色既蛋糕,味道係士多啤梨味~如果提前2日order可以揀粉紅色(玫瑰荔枝十紅桑子)或者粉藍色(碟豆花+藍莓芝士)😝海綿蛋糕做得好綿,而忌廉都好食,唔會係好油膩果種,夾埋士多啤梨果肉同果jam好好食😚3️⃣ 🌯阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士 ($138)賣相亦都充滿藝術感,有食用花伴碟好靚💓紅蝦刺身好大隻,而家味道好鮮甜!多士烘得香脆配埋酸甜既蕃茄沙沙加紅蝦,配搭新鮮,夠fresh又好味😝

2️⃣🎂ULURU 2D Cake($138)

3️⃣ 🌯阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士 ($138)

4️⃣🥘酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯 ($148)
軟殼蟹炸得香脆可口,意大利飯啖啖忌廉味,望落唔算多,但食落好多🤣飯中仲有洋蔥同菇等,口感豐富🙆🏻‍♀️而我地都加左$18去加配餐湯飲😋

5️⃣ 🍖 慢焗美國安格斯牛胸肋骨 ($298)
又係賣相吸引既一道主菜😍我地點餐都要等左一陣先有,證明佢真係慢焗😍着先舊牛胸肋骨真係非常之軟嫩!一切落去個下可以成舊甩骨出!而且入口好容易咬開,加上啲汁好入味,好推介大家食😍除左肉之外仲有其他配菜例如車厘茄、西蘭花同粟米芯等等,令到食既時候無咁膩🤤同樣我地都加左$18加配餐湯飲😋

6️⃣🍸Rose Sangria ($78)
呢杯cocktail既賣相又係好靚,有朵玫瑰花係面頭,而且黎到既時候顏色仲有分層😍雖然我地唔係好飲得酒,但係呢杯既酒精又唔算好多,好容易入口🤤所以非常之岩我地口味😋

7️⃣🍵Green Tea Latte ($38)
好欣賞面頭既拉花係大眼仔🤣真係好可愛!佢既抹茶味好出,飲得出落左好足既抹茶粉🤤但同時同奶既比例都好好,所以我同朋友都好鐘意😍

2022-12-24 45 瀏覽
同friend子出去玩除咗食之外當然唔少得瘋狂影相呃吓like🤭 呢間fusion餐廳以黑白2D畫為主調,牆上嘅圖案都係由幾個大學生一筆一劃咁畫上去😱 另外最特別嘅應該就係佢哋嘅甜品啦,聽聞好睇又好食,啱曬鍾意打卡嘅朋友仔hehe~頭盤先嚟個刺身牡丹蝦,上面鋪上黑松露同花花點綴,鮮味十足,搭配外脆內軟嘅意式香草麵包同少量酸甜嘅番茄、口感豐富,清新又開胃🦐 是日餐湯係雜菜湯,配料滿滿,感覺十分健康,旁邊更有鬆軟嘅紅莓包,唔使搽牛油都好食😌主食有成18款菜式可以選擇,意粉、飯、肉樣樣有齊😝 私心推介慢焗美國安格斯牛胸肋骨,肉質細緻柔嫩而且完美地鎖緊住肉汁,令人難以抗拒🥰 Uluru特色燒肉拼盤包括肉眼、豬柳、雞扒同香草腸~ 不得不讚塊豬柳,味道濃郁而且完全唔乾柴,整體份量足夠兩個人食🫣甜品控表示呢度嘅甜品真係冇得輸🍮 本身以為都係sell樣咋嘛,點知一食... 出事了... 好食到癲咗omg!Uluru 二次元立體夢幻蛋糕賣相十分可愛,淨係打卡都有排你玩~ 雖然上面鋪咗層滿滿嘅cream但估唔到食落唔甜,質地較輕,啱晒怕肥嘅大家😋 海綿蛋糕軟綿濕潤,中間係草莓果醬同果肉,味道香甜可口,係幸

甜品控表示呢度嘅甜品真係冇得輸🍮 本身以為都係sell樣咋嘛,點知一食... 出事了... 好食到癲咗omg!Uluru 二次元立體夢幻蛋糕賣相十分可愛,淨係打卡都有排你玩~ 雖然上面鋪咗層滿滿嘅cream但估唔到食落唔甜,質地較輕,啱晒怕肥嘅大家😋 海綿蛋糕軟綿濕潤,中間係草莓果醬同果肉,味道香甜可口,係幸福嘅味道呀🥺

另外一款甜品名為moomin world,蘑菇嘅外層係白朱古力脆皮,食落唔會死甜,內裡係草莓乳酪同草莓果茸,味道酸甜,質感輕盈,感覺冇咁膩!而下面就有朱古力crumble同色彩繽紛嘅鮮花,模仿蚯蚓同泥土,會話真係做得好用心🍄 相信佢哋其他甜品都一樣咁出色~

唔知店長係咪預埋時間俾大家打卡慢慢chill,連嘢飲都大杯過其他cafe🤣 strawberry lady以青檸汁、士多啤梨醬同氣泡酒為基底,而peach mojito就加入薄荷、青檸、桃、rum酒同梳打水~ 個人更喜歡前者,酒味較出而且飲落更加fresh,朋友就鍾意後者,因為好似果汁咁甜甜地,兩款都值得一試😛

2022-12-24 57 瀏覽
第一次喺灣仔發現有樓上Cafe🤣餐廳以純白色主調設計環境優雅時尚 乾淨整潔坐係度好舒服😌職員仲帶我哋睇一睇個場地發現原來呢間餐廳佔地面積都幾大🙀我哋揀咗一個近窗🪟嘅位置坐低Shrimp Focaccia $138小食揀咗紅蝦🦐多士好少見到多士會配蝦🦐 個人覺得幾特別🤣而且呢隻紅蝦十分分大隻蝦肉新鮮彈牙配上黑松露 味道更香Mussels $118我好鍾意食蜆肉呢度嘅蜆肉處理得好乾淨食落去唔會覺得有沙肉質鮮美爽口🥰Rib Eye Steak $268肉眼扒揀咗七成熟牛扒肉質細嫩入口鮮嫩多汁😻真心好食😋Fuji Shibazakura Festival $118Menu見到呢個富士山甜品🍮即刻想試吓😍成個甜品嘅形狀以富士山🗻做基礎整出嚟好靚 啱晒打卡抹茶味🍵香濃蛋糕口感幼滑 唔錯呀!😋ULURU 2D Cake $138超可愛嘅二次元夢幻蛋糕🎂😍睇到我心心眼😍打卡真心一流🥰蛋糕軟綿香甜 味道😋都唔錯Strawberry Lady $78嚟到呢度梗係飲番杯小酒🍷😌杯酒好靚 一開始唔捨得飲🤣Virgin Peach Mojito $52上台見到超大嘅一杯🤣呢杯梳打飲落好Fresh😽
第一次喺灣仔發現有樓上Cafe🤣

杯酒好靚 一開始唔捨得飲🤣

Virgin Peach Mojito $52
上台見到超大嘅一杯🤣
呢杯梳打飲落好Fresh😽

位於灣仔的樓上Café ULURU已開業4年,以黑白主題為主要賣點;幾年來一直推出不同新菜式,創意十足,誠意更是滿分!食物選擇多,款款精緻,打卡一流;味道質素高,實在睇得又食得!前菜有麵包及餐湯,是日粟米濃湯味道香甜,湯內更有粟米碎粒,極足料🙌🏻🦀酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯 Crispy Fried Soft Shell Crab with Creamy Risotto ($148)酥炸軟殼蟹極香脆,蟹味濃郁🤤 既Creamy又不膩,意大利飯軟硬適中,口感豐富~🐷士多啤梨焗豬肋排骨 Baked Pork Ribs with Strawberries ($268)豬肋排骨份量特別多!個人認為是3人份量😂 豬肉軟嫩,沒有多餘肥肉及油脂;口感細緻,肉汁豐富,焗得入味,細嚼下更有淡淡的士多啤梨甜味,超滿足!🍟炸香脆粗直薯條配黑松露蛋醬 French Fries with Black Truffle Mayonnaise ($58)去Café點薯條是常識吧~ 新鮮即炸熱辣辣,加上超多的黑松露醬,加分加分!🦐阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士 Shrimp Focaccia ($138)剛推出的小食新品😍

酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯

士多啤梨焗豬肋排骨

炸香脆粗直薯條配黑松露蛋醬

剛推出的小食新品😍 紅蝦刺身新鮮香甜,蕃茄沙沙口感清爽,微酸的味道十分開胃!

阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士

🍄嚕嚕米—森家 Moomin World ($128)
菇菇十分吸睛,超可愛的甜品!以薄薄的朱古力外殼包裹着草莓乳酪及果茸,味道酸酸甜甜,超滿足!

嚕嚕米—森家

🌹ULURU Rose Tea ($52)
玫瑰味突出,更有淡淡士多啤梨味滲出來~

ULURU Rose Tea

☕️Tiramisu Coffee ($52)
加入了朱古力醬,甜甜的咖啡味道不錯🤤

Tiramisu Coffee
酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯
士多啤梨焗豬肋排骨
阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士
嚕嚕米—森家
ULURU Rose Tea
Tiramisu Coffee
今日小編來到灣仔一間樓上Cafe「ULURU Cuisine」,餐廳以黑白風格為主題🖤🤍 牆上的黑白畫都是由本地美術大學學生親手繪畫,黑白線條都係人手繪畫,設計線條精細,就好像走進漫畫世界一樣,跟街外形成強烈對比,餐廳每個角落都充滿美感和心思設計😍 店內提供食物飲品如藝術品般🎨 賣相唯美而且打卡一流📷 「粉蝶花之丘 Nemofira no oka」 造型充滿藝術感🧡 賣相超吸睛的粉蝶花之丘🦋,透明的拉糖花盆是紅藍漸變色的粉色透明糖熱溶而拉成🪴 ,賣相唯美又夢幻,造型充滿藝術感☺️ 可敲碎透明糖霜一同食用,底下的「泥土」是朱古力蛋糕brownie、曲奇餅碎🍪和朱古力🍫,朱古力控必定要試試‼️「花見 Hanami」以誘人既姿態出埸,賣相精緻 💕 玫瑰啫喱入面有玫瑰花瓣,口感爽口似大菜糕,底下是芝士慕絲,而且有少少檸檬清新味道🍋,散發住淡淡既玫瑰香🌹底下餅乾碎令口感更豐富,整體一身入口清甜不會膩😍「Lavender Dream」 🍹 混入荔枝帶出清新可口,消膩一流😊 將夏日清甜感覺帶出,配上薰衣草糖漿配上英式早餐茶茶底🫖 令人係鬧市中享受慢活和寧靜時光😍🍽 :粉蝶花之丘 Nemofira no

🍽 :粉蝶花之丘 Nemofira no oka;花見 Hanami;Lavender Dream
👅好味指數:7.75/10;7.75/10;7.75/10;
💰消費:HK$108;HK$98;HK$52
📍 地址:ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
🈹推介優惠:N/A
2022-12-21 52 瀏覽
✨Shrimp Focaccia原隻生蝦刺身鋪在烤麵包上,配以黑松露作點綴,擺盤吸引。生蝦肉質鮮嫩爽口,黑松露香氣撲鼻,加上少量新鮮蕃茄粒,配搭清新。✨Rib Eye Steak澳洲肉眼扒配紅酒燒汁肉眼扒肉質比較厚實,配以紅酒燒汁作調味。✨Lamp Chop羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁羊扒肉質軟腍,羊羶味唔重,容易入口,醬汁味濃。✨Moomin World 嚕嚕米 - 森之家蘑菇造型的草莓乳酪,內有草莓蓉,味道酸酸甜甜,好開胃。✨ULURU 2D Cake 二次元立體夢幻蛋糕餐廳的招牌甜品,以黑白線條勾勒出二次元夢幻感的草莓忌廉蛋糕。✨Lavender Dream飲品味道清爽,充滿荔枝及薰衣草香。

✨Shrimp Focaccia

✨Rib Eye Steak澳洲肉眼扒配紅酒燒汁
肉眼扒肉質比較厚實,配以紅酒燒汁作調味。

✨Lamp Chop羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁
羊扒肉質軟腍,羊羶味唔重,容易入口,醬汁味濃。

✨Moomin World 嚕嚕米 - 森之家
蘑菇造型的草莓乳酪,內有草莓蓉,味道酸酸甜甜,好開胃。

✨ULURU 2D Cake 二次元立體夢幻蛋糕

✨Lavender Dream
飲品味道清爽,充滿荔枝及薰衣草香。

• Shrimp focaccia
  • Lavender  Dream