餐廳: ULURU
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-12-21 734 瀏覽
呢間漫畫風打卡Cafe開業多年,依然人氣高企。呢日收工就選了這間餐廳和朋友慶祝生日,裝修充滿特色,好似置身於二次元世界之中,加上餐點賣相精緻吸引,朋友都好喜歡。.🥣餐湯 +$18是日餐湯係羅宋湯,酸酸地幾醒胃,入邊仲有不少雜菜,重有香脆多士。.🦐阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138賣相好精美,香脆的香草麵包多士上,放上原隻大大隻阿根廷紅蝦刺身,刺身好鮮甜,加上蕃茄沙沙、黑松露,清新又美味。.🍚煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158有三大粒帶子,粒粒都飽滿厚身,香煎後外微脆內嫩。意大利飯煮得剛剛好,加上惹味龍蝦汁,口感creamy。.🥩ULURU 特色燒肉拼盤 $338這個真係份量十足,有三大塊扒和腸,重要每件都厚切,包括:🐮肉眼、🐷豬柳、🐔雞扒、四條香草腸。肉眼牛味香濃,食落不會韌;豬柳厚切夠嫩又juicy;雞扒煎得外皮香脆,入面肉嫩。伴碟還有🥗新鮮沙律菜、香脆粗炸薯條。.🍄嚕嚕米 - 森の家 -$128這個賣相真係超靚,係立體大菇菇,精緻又可愛。菇菇的外皮其實係白朱古力,入面係🍓士多啤梨乳酪、果蓉,味道酸酸甜甜,甜度適中。個底的泥土其實係🍪曲奇碎,撈埋一齊食更加好味。.🗻富士芝櫻祭-
🥣餐湯 +$18

🦐阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138
賣相好精美,香脆的香草麵包多士上,放上原隻大大隻阿根廷紅蝦刺身刺身好鮮甜,加上蕃茄沙沙、黑松露,清新又美味。

🍚煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158

🥩ULURU 特色燒肉拼盤 $338

🍄嚕嚕米 - 森の家 -$128

🗻富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu
身為抹茶控,一見到抹茶就想食,重要係富士山造型🗻加上鳥居⛩️。用上丸久小山園抹茶粉整成,入面重有有 Mascarpone cheese和焙茶手指餅,味道清清地,帶茶味清香,唔會太甜。

🍑Virgin Peach Mojito $52
🍓Virgin Strawberry Mojito $52
我哋唔飲酒,所以揀咗兩杯mocktail ,估唔到甘大杯,兩杯果味都好濃郁。
2022-12-21 73 瀏覽
Uluru 以純白牆身, 塗上黑白的手繪圖案, 充滿藝術風格, 再配上純白傢俬, 既簡單又夠曬特色,成為粉絲們打卡熱點,仲係 pet-friendly 嘅 cafe ,主人與毛孩又多了一個好去處。黑松露生蝦多士大隻的生蝦,肉質挺身, 鮮味彈牙,十分舔舔脷, 大口咬下, 慢慢沁出黑松露幽香, 每口都細膩誘人。香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁三文魚柳外皮香煎到微微焦脆,香氣十足, 雪白的魚肉 ,鮮嫩滑溜,咀嚼時魚油豐沛,配檸檬牛油忌廉汁, 鮮味加倍提升。Uluru 特式燒肉拼盤拼盤相當豐富有:▪肉眼▪豬柳 ▪雞扒 ▪香草腸超喜歡肉眼及豬柳, 肥美的肉眼 扒, 煎到五成熟, 表面微微焦香, 香氣四溢, 輕輕切開 , 牛肉內裏嫩紅色, 入口軟嫩,牛香突出,滋味迷人。 大件厚切的豬柳, 煎至油光亮澤,輕輕力已經好容易切開, 肉質柔軟,愈吃愈想 吃。 雞扒肉質嫩滑, 香草腸煙韌有咬口。Virgin lychee mojito荔枝莫希托, 加上薄荷葉 , 口感相當清新和清爽, 清新中散發著淡淡荔枝果香,教人深深愛上。Uluru rose tea 淺粉紅 Rose tea, 用高身玻璃杯盛上, 相當夢幻

黑松露生蝦多士

▪雞扒
▪香草腸

Virgin lychee mojito

Uluru rose tea
淺粉紅 Rose tea, 用高身玻璃杯盛上, 相當夢幻,散發著玫瑰花的 芳香, 香氣怡人, 甜度適中。

富士芝櫻花祭 -丸九小山園抹茶tiramisu
富士芝櫻花祭蛋糕,造型設計像富士山, 用朱古力餅乾碎做泥土點綴,造型維肖維妙, 相機食先, 餅乾碎十分脆口, 抹茶蛋糕,軟綿口感, 淡淡的抹茶幽香, 滋味滿分。

Uluru 二次元立體夢幻蛋糕
白雪雪、滑溜溜草莓蛋糕, 造型夢幻吸引,白色的外層十分creamy, 甜度適中, 中間是草莓果醬加鮮草莓肉的海綿蛋糕, 超級 鬆軟, 口感清新, 香甜細緻。

適合想打卡或者靜靜地坐下、傾吓計既你地餐廳食物選擇繁多,相信應該任何一個客人都可以喺到揀到自己心水嘅set飲品選擇亦都好多,有唔同種類嘅咖啡、Mocktail、連Cocktail都有! 仲有好好人既店員哥哥姐姐幫你影相打卡窩心(雖然都唔係幾好意思)講番啲重重重重重點先食物:每次我去食一間新去既西餐廳,都想簡三文魚柳,但每次都擔心肉質會好「鞋」。ULURU既三文魚柳肉質軟硬度適中,有肉汁,如果再淋啲就仲好配搭薯蓉及上面輕輕淋上的忌廉,唔錯!唔好睇少呢個分量,我呢個吃貨飲完餐湯、食完餐包後,再加上呢一碟三文魚配薯蓉,已經好飽了。呢排睇世界盃飲得太多酒嘅關係,今次就嚟試吓呢杯Mocktail啦!我揀咗桃味嘅Mocktail,味道清新唔太甜,但飲唔出有桃味加上有氣梳打水,少少酸酸甜甜。今晚食到咁飽,用嚟消滯。但好大杯,飲唔哂~🍓士多啤梨攤起蛋糕上面咁可愛,邊到捨得食佢呀?蛋糕同餐廳外牆襯哂色,入面就係士多啤梨海綿蛋糕。軟綿綿既蛋糕又唔會太甜,配埋士多啤梨既清香,非常吸引。我今晚就食到好飽喇開心
適合想打卡或者靜靜地坐下、傾吓計既你地

仲有好好人既店員哥哥姐姐幫你影相打卡
窩心
(雖然都唔係幾好意思

講番啲重重重重重點先
食物:

配搭薯蓉及上面輕輕淋上的忌廉,唔錯!

🍓

我今晚就食到好飽喇
開心
三文魚柳
2022-12-05
三文魚柳
  • Fuji Shibazakura Festival
前菜:shrimp foccaina 呢份前菜主要係由刺身蝦同埋黑松露組成,配搭起一啲比較清新嘅配料例如蕃茄洋蔥等,再放係蒜蓉多士上面。Main course: scallop risotto 主菜方面,首先叫上一份帶子意大利飯,個飯係用龍蝦汁煮成,意大利飯嘅軟硬度適中,Main course: rib eye steak今餐最好味嘅就係呢塊肉眼牛扒,我哋叫咗五成熟,廚師亦都將牛肉嘅屬性到掌握得好好,剩返牛扒煮出嚟係好嫩,一啲都唔硬,而且無筋。只係用鹽做調味已經幾好食👍🏼甜品方面忍唔住叫咗兩個,因為真係好靚同好食❤️第一個係抹茶口味嘅富士山mousse cake,呢個甜品唔會好甜,因為係抹茶方面佢應該無咩點落糖,係靠黃色類似布甸嘅東西帶出甜品👍🏼第二個係moonin word, 外觀就似一個紅色嘅蘑菇,裡面其實係有士多啤梨味果醬,甜中帶酸👍🏼

前菜:shrimp foccaina

Main course: scallop risotto

Main course: rib eye steak

甜品方面忍唔住叫咗兩個,因為真係好靚同好食❤️

• 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁
2022-12-20 53 瀏覽
ULURU📍 灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓ULURU以黑白手繪畫為設計,主打中西Fusion菜,是一間充滿藝術特色餐廳。👍🏻是日餐湯餐湯足料鮮甜,外口感香滑,配合餐包,暖心又暖胃。👍🏻阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士阿根廷紅蝦以香草包作底,外跪內軟,配上新鮮蕃茄同埋洋蔥粒,非常開胃。兩隻大紅蝦非常新鮮,肉質細膩爽滑,吃起來是彈牙的口感,配合黑松露一齊吃,口感層次更豐富👍🏻慢焗美國安格斯牛胸肘骨牛胸肘骨以蕃茄、西蘭花及薯仔作伴碟,營養滿滿,是一個很好的配搭。牛胸肘骨超大份,肉味香濃,口感剛好,滋味讓人無法抗拒。👍🏻富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶 Tiramisu當店員送上富士山頂抹茶味的Tiramisu,一股清新茶香撲鼻而來,頂層是芝士布甸,底層是綠茶慕絲,配合旁邊的朱古力碎,入口即溶,幾乎每一啖都食到濃抹茶,非常適合抹茶控。👍🏻 Latte店內有很多特色的飲品,小編最後簡左一杯熱的Latte。Latte味道均勻,加上非常可愛的熊仔拉花,深深擄獲小編的心。
ULURU
📍 灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

👍🏻是日餐湯
餐湯足料鮮甜,外口感香滑,配合餐包,暖心又暖胃。

👍🏻阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士

👍🏻慢焗美國安格斯牛胸肘骨

👍🏻富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶 Tiramisu

👍🏻 Latte

2022-12-20 896 瀏覽
臨近年尾,特別多同朋友既飯局依一日約左個好耐無見既朋友佢係超級鍾意打卡影相既所以佢帶左我黎依間餐廳食飯順便叫我幫佢影多啲靚相餐廳環境好似置身係2D畫簿入面咁有多裝飾都好似畫出黎咁坐底之後我地開始點野食天氣凍冰冰, 先飲個粟米湯先個粟米湯令我諗起近期First love果套劇煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158龍蝦汁好濃郁,意大利飯好有咬口,帶子有3粒煎得啱啱好而且好新鮮😋,另外混合埋橄欖、野菌、蟹籽,口感好豐富。特色燒肉拼盤$338燒肉拼盤一共有4款肉,肉眼、豬柳、雞扒、香草腸,可以一次過試晒幾款肉,肉眼同豬柳好大塊,而且好厚身份量十足,再配啱啱炸起嘅粗薯條食好正。嚕嚕米 - 森の家Moomin world $128呢個蘑菇造型蛋糕好精緻🍄,蘑菇頂外層用左白朱古力做外殼,而裡面嘅餡係士多啤梨乳酪慕絲,莖部嘅坑紋做到好似真實嘅蘑菇咁,裡面包住酸酸甜甜嘅士多啤梨醬,食落唔好會膩。阿根廷紅蝦刺身蕃茄莎莎香草麵包 $138紅蝦刺身好彈牙肥美,食落好鮮甜好正😋,配埋香草麵包、黑松露、蕃茄一齊食好好味。ULURU 二次元立體夢幻蛋糕 $138蛋糕外層嘅cream唔會好甜啱啱好,而裏面嘅餡,有士多啤梨
臨近年尾,

順便叫我幫佢影多啲靚相

餐廳環境好似置身係2D畫簿入面咁

有多裝飾都好似畫出黎咁

坐底之後我地開始點野食

天氣凍冰冰, 先飲個粟米湯先
個粟米湯令我諗起近期First love果套劇

煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158

特色燒肉拼盤

嚕嚕米 - 森の家Moomin world $128

阿根廷紅蝦刺身蕃茄莎莎香草麵包 $138

ULURU 二次元立體夢幻蛋糕 $138
蛋糕外層嘅cream唔會好甜啱啱好,而裏面嘅餡,有士多啤梨醬同海綿蛋糕,上面仲有好大粒嘅士多啤梨好清甜,個蛋糕好適合打卡📸。

Tiramisu Coffee $52

呢款咖啡用咗朱古力醬、朱古力奶、Tiramisu糖醬、仲有特濃咖啡,飲落唔會好甜帶有香濃嘅咖啡味。

抹茶拿鐵 $38
大眼仔既造型,

好可愛呀, 朋友見到都好開心,
仲話下一次要再黎飲番依杯飲品
2022-12-13
2022-12-19 54 瀏覽
🌟灣仔 - 黑白打卡cafe😍🌟一見到個名相信大家都唔會陌生,呢到既裝修以黑白色做主題,地方好大,成個迷宮咁😂 有大量手繪既壁畫,從門口到周圍既牆都可以打卡,行簡潔既文青路線,又靚又舒服,好似置身於二次元世界咁😌 野食方面都好ig-able, 賣相精緻,味道都幾好,有幾用心咁做唔少mix & match(5 😍 係滿分,🤩係半分)嚕嚕米 - 森の家 🍄 - $128 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個個賣相真係一流🤩 啲人成日話顏色鮮豔既菇🍄係有毒既,呢個無毒之餘又靚又好食😋 賣相做得好精緻,個菇頭表面好光滑,係白朱古力⚪️🍫黎,跟住裡面係士多啤梨🍓乳酪同埋有士多啤梨果蓉🍓做餡既海綿蛋糕🍰,濕潤鬆軟又酸酸甜甜,果味天然,幾fresh又唔會覺得漏,幾開胃解~ 個底仲有唔少曲奇碎🍪 tim,同埋有啲紅莓🍓同埋藍莓🫐,酸酸甜甜又脆脆地口感幾豐富富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu 🧀️🌸🍵🍰 - $118 (好味指數:😍😍😍😍)咖啡味☕️既tiramisu就食得多,第一次食抹茶味🍵既,感覺幾得意~ 個外形成個富士山🗻咁,上面仲有個鳥門⛩️,好有去左日本🇯🇵既feel🤩 成個甜品都係用左小山園抹茶
🌟灣仔 - 黑白打卡cafe😍🌟

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

咖啡味☕️既tiramisu就食得多,第一次食抹茶味🍵既,感覺幾得意~ 個外形成個富士山🗻咁,上面仲有個鳥門⛩️,好有去左日本🇯🇵既feel🤩 成個甜品都係用左小山園抹茶🍵,所以帶有淡淡既海苔香味,味道甘醇,甘味同澀度平均,入口唔會苦,仲有啲沙沙地既口感,中間有Mascarpone cheese 🧀️,質感creamy,有幾香濃既芝士味🧀️,同埋有淡淡抹茶味🍵既手指餅,雖然味道淡啲,但用抹茶味🍵而唔係原味都幾用心,令到成件事都更加抹茶🍵😍 個底仲有唔少曲奇碎🍪 tim,甜甜地又脆脆地口感幾豐富

黑松露阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包 🇮🇹🍅🌿🍞 - $138 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個係新菜式黎,個staff問有無興趣試,所以小編就叫左,呢個幾surprise,估唔到cafe都可以整到呢個效果,首先係個賣相打卡一流🤤 跟住個刺身紅蝦🦐質感軟糯幼滑,味道鮮甜,夠新鮮唔會有雪味❄️~ ,個番茄莎莎主要用番茄🍅、洋蔥🧅同香草🌿撈出黎既,酸酸甜甜,夠晒refreshing同開胃,突顯到個蝦🦐既鮮味,有個莎莎🍅配埋黑松露醬⚫️既crossover又幾特別,唔會搶味但又有多啲層次感~ 至於個香草包🌿🍞出面香脆,裡面幾香同軟熟,仲有啲微酸既番茄乾🍅,整體都幾好食😋

士多啤梨焗豬肋排骨 🍓🐷🍖 - $298 (好味指數:😍😍😍😍)
一上枱真係要嘩一聲,超大份🤩 同以往單純用燒烤醬🔥唔同,今次帶有啲誘人既士多啤梨味🍓,感覺唔會人工果味,呢種帶有果香既酸酸甜甜更突出到豬🐷既鮮味又可以解膩~ 個豬肋骨🐷🍖肥肥地幾有油香,而且啲肉🍖唔會痴骨🦴,幾有肉香~ 仲配埋厚切既薯條🍟,上面有啲惹味既調味粉,金黃香脆,裡面綿密,仲有埋啲撈左芝麻醬既沙律菜🥗,可以解到個肉既油膩~

澳洲肉眼扒配紅酒燒汁🍷- $268 (好味指數:😍😍😍🤩)
小編揀左5成熟,煎得啱啱好,肥瘦適中,幾厚肉,肉質幾軟同埋夠juicy,牛味🐮幾濃,配埋個燒汁甜甜地都幾好,突出到肉既鮮味,不過就稍為韌左少少~ 旁邊仲有唔少既薯菜🥔🥬,真係夠晒食😜

是日餐湯🥣&餐包 - $18 (好味指數:😍😍😍😍)
小編加18蚊叫左個湯🥣,嗰日既係蘑菇湯🍄🥣,味道幾香濃,仲特登留翻少少菇粒🍄,咁就有啲咬口,感覺都唔錯,如果質感再creamy啲就更加好~ 至於個餐包🍞都幾香軟,都有啲番茄乾🍅,酸酸地都唔錯~

Rose tea (hot) -$52 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個茶有淡淡清新既士多啤梨🍓果香同埋玫瑰🌹花香,有啲酸酸甜甜咁,飲完覺得幾舒服

Lychee Mojito - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
味道以青檸🟢🍋為主,帶有啲rum既香味,同埋有淡淡既荔枝香味,整體酸酸地幾refreshing,如果荔枝味再出啲就更加好~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍🤩
2022-12-19 48 瀏覽
朋友👱🏻‍♀️約我喺灣仔食飯,佢話要帶我去一間打卡一流嘅地方🤩,食物仲好美味😋,有朋友帶去好地方,咁我就梗係開心樂意應承啦😆叫咗兩個晚餐,晚餐加 $18有餐湯,呢日餐湯係「菠菜湯」,裏面有打碎咗嘅菠菜蓉,幾 creamy 🤩$138 嘅「阿根廷🇦🇷紅蝦刺身🦐配蕃茄沙沙🍅多士🥪」:阿根廷🇦🇷紅蝦刺身好新鮮,肉質結實😋,配埋脆脆哋嘅多士🥪加沙沙蕃茄粒🍅,開胃好味😋$188 嘅「照燒比自魚柳伴香草蕃茄」:比自魚柳🐟有三大塊,煎香咗😁,仲有份量好多嘅配菜包括薯蓉🥔、西蘭花🥦等$258 嘅「香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁」:有骨豬鞍扒🐷🥩厚切,大塊又多肉,真係重量級食得好飽🤩$98 嘅「花見🌸Hanami」:賣相靚靚🤩,啫喱半透明裏面有花🌸🌺,所以叫「花見」,其實裏邊包括咗Rose Jelly, Almond Crumble, Lemon Cheesecake 🤩$118 嘅「富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu Fuji Shibazakura Festival - Marukyu Koyamaen Matcha Tiramisu」:模仿富士山🗻,外型趣緻,山頂仲有個「鳥居⛩️」🤩;其實材

$118 嘅「富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu Fuji Shibazakura Festival - Marukyu Koyamaen Matcha Tiramisu」:模仿富士山🗻,外型趣緻,山頂仲有個「鳥居⛩️」🤩;其實材料包括:小山園綠茶,Mascarpone芝士,焙茶手指餅😋

$52 嘅 ULURU ROSE TEA HOT:有清新淡淡嘅玫瑰🌹香味🤩

$52 嘅 TIRAMISU COFFEE HOT:裏邊有ESPRESSO, TIRAMISU SYRUP, CHOCOLATE, MILK, CHOCOLATE SAUCE;甜甜哋有朱古力味又有咖啡香味😋

呢度所有食物份量都好大,食得朋友👱🏻‍♀️同我都超飽,真係大滿足🤩
2022-12-19 372 瀏覽
進入二次元嘅漫畫世界🥳🥳呢間餐廳真係好值得推介俾大家😍😍餐廳每個角落都係打卡位🤭🤭而且食物份量都好多,幾抵食😋不過超推介大家必點甜品🍮因為超得意又精緻👍👍打卡又係一流😍😍就快聖誕,佢哋已經有粉紅色嘅聖誕樹裝飾點餐前店員已經好貼心送上餐包及餐湯😋餐包乾身鬆脆、餐湯係粟米🌽飲落仲有粟米粒,口感幾豐富☺️紅蝦多士多士面上放上原隻紅蝦刺身,紅蝦非常大隻又新鮮,利用黑松露、蕃茄粒調味,食落又香又鮮👍👍ULURU特色燒肉拼盤呢個真係不得了,三至四個人食都得🫣估唔到份量大到嚇死你🤣 佢有豬、牛、雞、仲有四條腸,配埋薯條🍟真係飽到呢🤭🤭照燒比目魚柳伴香草蕃茄比目魚柳外皮略脆身,魚肉細嫩,又係好多份量😳跟配薯蓉棉滑又有薯粒,口感更佳🤤Virgin Peach Mojito哇~😳🤭都係好大杯👍蜜桃🍑配薄荷,飲落超級清新,又帶有少少蜜桃甜香😍Virgin Strawberry Mojito本身想點sakura,不過佢地今日暫停左😆所以點左同朋友同系列,我呢杯士多啤梨🍓偏甜少少🤏嚕嚕米 - 森之家佢以菇既造型,好精緻好吸晴啊😍靚到我都唔捨得食😋係咁影相🥰食落唔會太甜,而且入面仲有少少海綿蛋糕🤤ULURU 二次元
進入二次元嘅漫畫世界🥳🥳
就快聖誕,佢哋已經有粉紅色嘅聖誕樹裝飾

紅蝦多士

ULURU特色燒肉拼盤

照燒比目魚柳伴香草蕃茄

Virgin Peach Mojito

Virgin Strawberry Mojito

嚕嚕米 - 森之家

ULURU 二次元立體夢幻蛋糕
呢個都勁靚,好似係佢地既招牌甜品,點可以唔點啊🤭🤭店員仲畫左個好可愛既士多啤梨小朋友🍓🍓入口香甜,蛋糕軟綿幼滑🥰🥰而且打卡一流

📌 ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

#uluru #高質餐廳 #美食推薦 #美食推介 #二次元 #漫畫世界 #打卡一流 #聚會必到 #少女心 #灣仔美食 #cp值超高 #抵食之選 #必到打卡點 #打卡熱點 #甜點 #yummy #relax #chill #mustgo
2022-12-13
慶祝紀念
生日
  • ULURU特色燒肉拼盤
  • 照燒比目魚柳配香草蕃茄
  • 嚕嚕米-森之家
2022-12-18 46 瀏覽
上星期來到灣仔一間漫畫主題餐廳,由門口走到裏面餐桌都有黑白畫相伴,好有特色好易記得,一路入餐廳都有好多打卡位📸。🌟Shrimp Focaccia西式蝦多士,一塊香脆多士上佈上好大隻的生蝦、蕃茄碎和洋蔥碎仲有頗多的黑松露,調味豐富之餘又有鮮甜蝦味。🌟Scallop Risotto帶子龍蝦汁意大利飯,帶子好入味龍蝦美味濃,飯煮的有煙韌口感還有蟹籽好有咬口,質感偏乾身,不算好過多醬汁🌟Lamb Chop羊扒配大蝦,羊肉不會有臊味,帶少許脂肪煎得夠香又不會過老。大蝦好爽口肉質鮮甜🌟Lychee n Rose Soda估唔到連杯飲品都有喜感,杯身像比薩斜塔般傾傾向一邊,荔枝果蓉沉在杯底,面層有玫瑰花裝飾,荔枝味和玫瑰香味好夾。🌟Green Tea LatteLatte不拉花反而用抹茶粉畫上趣味卡通,抹茶味好濃奶香味都夠,整體好滑身香而不膩🌟Moomin World士多啤梨乳酪味和多啤梨果蓉,酸味味令整體不會膩胃,下面有朱古力曲奇碎,拌在一起食好好味,不會過甜令我和朋友都好喜愛🌟ULURU 2D Cake如名字一樣將黑白畫立體呈現眼前,好打卡able,蛋糕好鬆軟面層用幼滑的忌廉包住

🌟Shrimp Focaccia

🌟Scallop Risotto

🌟Lamb Chop

🌟Lychee n Rose Soda

🌟Green Tea Latte

🌟Moomin World

🌟ULURU 2D Cake
好耐之前已經想食 Uluru , 今日終於 book 咗落嚟試下 ! 同我想像中嘅一樣 , 裝修好特別 , 二次元嘅設計好 IG-able ! 瘋狂打卡 !!粟米湯 (+$18)有好多粟米粒粒 , 超有咬口 !阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包 ($138)擺款有藝術感 ! 紅蝦口感特別 , 加埋蕃茄同埋沙律菜 , 好清新 !! 🤭香煎美國有骨豬鞍扒配蘋果燒汁 ($258)豬扒唔鞋 ! 肥膏唔膩 , 好有豬油香 , 配埋蘋果蓉一齊食好清新 ! 推介 ! 👍👍澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 ($268)牛肉生熟度掌握得好 ! 配紅酒燒汁好味 👍👍 配菜有薯仔 , 西蘭花 , 法邊豆 , 車厘茄同粟米仔 !! 配菜都唔 hea 😋 樣樣我都鍾意食 Uluru 二次元立體夢幻蛋糕 ($138)見好多人食 , 我都要來朝聖一下 ! 果然好可愛 , 粒士多啤梨好 cute 啊 😚😚 不停打卡都唔捨得食 😆😆 呢個生果 cream cake 係出奇地好食 , 生果酸酸地 , cream 又唔會太甜 !富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶 Tiramisu ($118)呢個甜品不得了 ! 用富士山形狀去呈現 tirami
粟米湯 (+$18)
有好多粟米粒粒 , 超有咬口 !
阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包 ($138)
香煎美國有骨豬鞍扒配蘋果燒汁 ($258)
澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 ($268)
Uluru 二次元立體夢幻蛋糕 ($138)
呢個甜品不得了 ! 用富士山形狀去呈現 tiramisu , 成個甜品都食得嫁 🤤🤤仲有少少金箔 ! 抹茶味濃但唔苦 , 口感又好軟滑 , 配埋裏面嘅蛋糕 , 同埋外邊嘅餅碎又滑又脆 , 又軟 , 好好食 !!

Rose Sangria ($78)
Peach Mojito ($78)
呢度有好多 cocktail 選擇 , 唔會剩係得好簡單嘅 classic cocktail ! 2 杯 cocktail 酒精份量十足 , 而且超大杯 , 好抵飲 , Rose sangria 比 classic sangria 好飲 🌹🌹 有玫瑰花香味 , 又甜甜地 , 更易入口 😌😌 同埋最緊要係個樣靚到爆 !
整體來講 , 食店選擇豐富 , 價值合理 , 甜品同埋飲品好有驚喜 ! 👍👍👍 當然最緊要係佢哋嘅二次元設計 !
  • 香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁
  • 富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶 Tiramisu
  • Rose Sangria
2022-12-18 41 瀏覽
歡迎來到二次元的世界,這是一間充滿藝術的餐廳,名為Uluru,聚集了藝術及美食的地帶。第2次來到咁特別的餐廳,由門口到餐廳裡面每一個角落,牆上的都是親手繪畫的,帶動了餐廳整個靈魂,十分有心思。餐廳面積很大,環境光猛猶如來到另一個世界,讓食客有另一番體驗及感受。急不及待點好野食:1. 是日餐湯是筍湯,配餐包,筍湯口感香濃,新鮮製造,好健康。2. 最新小食:阿根廷刺身紅蝦配義大利香草包,這個刺身蝦超正超新鮮,大大顆哦。3. 羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁,超愛這個菜,大大個大蝦肉質彈牙,羊排7成熟肉質新嫩,真的好好吃。4. 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁,喜歡牛扒的一定要吃吃這個肉眼扒,同樣嫩滑肉質,加上紅酒燒汁配製超好吃。5. 嚕嚕咪——森之家,蘑菇的形狀打卡超級好看,外殼是巧克力加上脆脆巧克力碎餅,裡面是草莓乳酪和草莓果蓉,真的好吃又有心思。6. 二次元立體夢幻蛋糕(草莓果醬,鮮草莓)這個是必點的招牌甜品,還有三D效果,還能預早訂製喜歡的款式,外層是特製的牛奶口味,我是超級喜歡的。7. 飲品點了rose latte 超靚大大杯,還有lavender dream好看又好喝,值得品嚐
急不及待點好野食:
2022-12-17 43 瀏覽
晚市時間去左灣仔一間超人氣打卡餐廳,成間餐廳以黑白手繪格調裝潢,置身仿如進入二次元世界,打卡滿分!除左裝修之外,食物質素一流,無論主食、甜品、就算Cocktail都大大份而且好好味,完全食得出餐廳既誠意!晚市套餐:羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁 $238每塊羊扒同隻手差唔多Size,羊肉脂肪比例平均,啖啖有口感一咬就撕開!大蝦蝦膏特別多,蝦肉彈牙,最重點個紅酒燒汁調配得特別入味!慢焗美國安格斯牛胸肋骨 $298慢工出細貨!一大份厚厚連骨既牛胸肋骨,每一啖肉都非常易咬口,肉質好似食緊牛腩咁!套餐+$18就有餐湯,是晚粟米湯配多士,粟米湯攪拌到每一啖都有粟米蓉,特別有口感。大份、好食、打卡甜品!富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu超靚富士山造型,打卡一流!食落都冇得輸,Tiramisu非常Cream,奶味、蛋味、Mascarpone芝士味特別濃郁,再加埋小山園抹茶底再有焙茶手指餅碎,多重層次口感交配,必試!ULURU 二次元立體夢幻蛋糕融入餐廳主題製作既蛋糕,見到廚師精心為蛋糕畫上一筆一畫,特別係每舊可愛既雲同埋笑得好甜既士多啤梨,打卡又係非常靚靚!除左甜品同主食都精彩之外,黎呢間餐廳淨

晚市套餐:

羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁 $238

慢焗美國安格斯牛胸肋骨 $298

大份、好食、打卡甜品

富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu

ULURU 二次元立體夢幻蛋糕

除左甜品同主食都精彩之外,黎呢間餐廳淨飲都覺得超值!Cocktail勁大杯,店員拎過黎都行得勁慢好驚倒瀉,真係大大大大杯!

Cocktail $78

Yin Yuen Martini
Vodka, local Tea, Coffee, balieys, Kahlua, Coffee bean

Lychee Mojito $78
Fresh Mint, Fresh Lime, Lychee, Rum, Brown Sugar, Soda Water

2022-12-17 32 瀏覽
🌼灣仔呢間黑白為主既Fusion餐廳,牆上畫滿手繪壁畫,四周都係打卡位,感覺置身於漫畫世界一樣!除左有唔同西餐主食,特別推介佢哋嘅甜品,賣相靚到成件藝術品咁!🦐阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包( $138)好精緻既頭盤,鮮甜大隻既牡丹蝦,加上香濃既黑松露醬,仲有蕃茄莎莎,開胃好味呀!🐮慢焗美國安格斯牛胸肋骨( $298)非常巨型既牛肋肉,口感有d似牛腩,味道越嚼越香!🥩澳洲肉眼扒配紅酒燒汁($268)牛扒雖然熟左少少,但肉味濃郁同樣有嚼口,配上紅酒燒汁都好夾!🌟ULURU二次元立體夢幻蛋糕 $138打卡絕對滿分既蛋糕,超級可愛呀!外層既忌廉非常香滑,奶味濃郁,內含軟綿蛋糕+草莓果醬+鮮草莓,甜到適中,係必點既甜品喔!🍄嚕嚕米- 森の家 $128蘑菇造型同樣吸睛可愛,仿真度超高呀!外面既朱古力脆皮,包住草莓乳酪moose,酸酸甜甜唔太膩,味道配搭剛好!🌹Rose sangria ($78)入口順滑酸甜,紅酒味比較light,裡面仲有朵真玫瑰花,令人未飲先醉了!🍹Lavender Dream($52)係荔枝果味嘅冰茶,有少許薰衣草粒粒,飲落好香甜!
🌼

🦐
阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包( $138)

🐮
慢焗美國安格斯牛胸肋骨( $298)
非常巨型既牛肋肉,口感有d似牛腩,味道越嚼越香!

🥩
澳洲肉眼扒配紅酒燒汁($268)

🌟
ULURU二次元立體夢幻蛋糕 $138

🍄
嚕嚕米- 森の家 $128

🌹
Rose sangria ($78)

🍹
Lavender Dream($52)
係荔枝果味嘅冰茶,有少許薰衣草粒粒,飲落好香甜!
2022-12-17 59 瀏覽
今晚我生日,想揾間靚靚特色餐廳食飯慶祝。之前已經留意到網上啲人話呢間餐廳好特別,行2D路線,仲有特色2D蛋糕,所以我就決定我既生日飯要黎呢度食!入到去,長長既樓梯已經勁夢幻,好似去左愛麗絲夢遊仙境咁,超特別既佈置,勁打卡,好光猛。我地今晚兩個人叫左: 🔶️Set Soup & Tea(+$28, 8/10) 粟米湯好好味。 🔶️Shrimp Focaccia ($138,9/10)呢個蝦多士超靚超打卡,原來佢隻蝦唔係一般蝦多士係炸蝦,而係大隻既牡丹蝦,好鮮甜! 🔶️Pan-Fried Salmon($198, 9.2/10) 三文魚肉質超結實又滑身仲好香魚油味,三文魚皮煎得勁脆。底下既薯蓉都十分好味! 🔶️ Barbecue Platter($338, 8/10) 大碟得好誇張,有豬有牛有雞有腸,仲要件件大大件,我地兩個人真係食唔哂,3-4人share就好啲。 🍰 Uluru 2D cake($138, 9.5/10) 主角嚟喇!!!!佢有happy birthday decoration,個2D蛋糕超靚超得意,仲要好打卡,仲有支吹唔熄既整蠱蠟燭。店員仲好好主動黎幫我地影合照。蛋糕入面都好有心

🔶️Set Soup & Tea(+$28, 8/10)
粟米湯好好味。

🔶️Shrimp Focaccia ($138,9/10)

🍰 Uluru 2D cake($138, 9.5/10)
主角嚟喇!!!!佢有happy birthday decoration,個2D蛋糕超靚超得意,仲要好打卡,仲有支吹唔熄既整蠱蠟燭。店員仲好好主動黎幫我地影合照。蛋糕入面都好有心機,係鮮士多啤梨果肉海綿蛋糕,蛋糕都幾柔軟。

🍰 Fuji Shibazakura Festival($118, 8.8/10)
呢個蛋糕創意都十足,係matcha tiramisu,仲要做左一個富士山造型,十分之靚!欣賞佢既創意!

🍸Strawberry Lady($78, 9/10)
生日要飲啲酒先盡興!呢間餐廳既cocktail都好多款式,呢杯strawberry lady雖然細細杯,但酒味濃,好飲但易醉😂

🍸Rose Sangria($78, 9.4/10)
呢杯好靚靚有分層,仲要好大杯。呢杯相對上無咁重酒味,啱啲唔係好飲酒既人飲。有節日氣氛。

✏️總括而言,打卡十分之靚既餐廳,特別推薦少女心們黎食飯。👍🏻😊
  • ULURU 2D Cake