2021-12-15 272 瀏覽
Until Coffee @ San Po Kong📍新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖工廠大廈群中的純白cafe, 特別突出👍🏻Cappuccino $40Bite size cake $55食既次序⬇️⬇️⬇️⬇️(Fargrant Osmanthus > Black Sugar Matcha > Chocolate Strawberry > Butter Double Cheese)Gear : Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G
Until Coffee @ San Po Kong
📍新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖

工廠大廈群中的純白cafe, 特別突出👍🏻

Cappuccino $40

Bite size cake $55
食既次序⬇️⬇️⬇️⬇️

3K
2021-11-11 704 瀏覽
今日上了大老山追芒,己到11月,芒草比去年少,不過秋高氣爽,藍天白雲,景色怡人,不枉此行。行畢後,向著黃大仙方向找了一間上海菜館午餐。意猶未盡,還欠一抔香濃咖啡!友人提意附近有一間咖啡店,不如走過去試吓。咁好提議,我怎會反對呢…。遠望己見一間全白外框,落地玻璃的咖啡店。經店員的講解後,我決定飲手沖咖啡,咖啡豆來自埃塞俄比亞,帶有柑橘檸檬味,但我卻感受不到。味道帶酸。這款不是我杯中物。另叫了一組蛋糕,每件一方吋大小左右,的的骰骰,桂花味,朱古力味,抹茶味和雙重芝士味。桂花味和朱古力不顯著,有點失望。最討我歡心的係抺茶味,濃厚帶少許苦澀,配咖啡一流。雙重芝士也不錯,不會過於濃味而膩喉。最不滿意是坐位,木檯木椅,不太舒服,可能店方不想客人坐得太耐而設計….😐

桂花味和朱古力不顯著,有點失望。
最討我歡心的係抺茶味,濃厚帶少許苦澀,配咖啡一流。
雙重芝士也不錯,不會過於濃味而膩喉。

2021-11-09
這間café,位於這區雲集多座工業大廈中的一個角落。以全白簡約的設計,配以一面全落地玻璃,面向綠油油的彩虹道遊樂場,坐下來嘆杯咖啡食件蛋糕都幾寫意呀~Until Sunset (HK$65).手製的特飲,顏色真係好似日落,有層次感的外表,也有層次感的內容.底層:是水晶色的接骨木花糖漿 (Belvoir Elderflower Cordial)和芬味樹接骨木通寧水(Fever Tree Elderflower tonic),有微甜的花香味道.中層:是粉橙色的西柚汁,有微酸的果香味道.頂層:是啡色的SO冷泡咖啡,香醇帶有微苦的咖啡味道Cube Size New York Cheesecake (HK$45).奶白色的骰仔外型,好的骰.也有層次感的外型和味道.頂層是酸奶 (sourcream),中層是厚厚的creamy忌廉芝士,底層是脆口的曲奇餅碎.食一件,美味,也飽肚㗎

Until Sunset (HK$65)
.中層:是粉橙色的西柚汁,有微酸的果香味道
.頂層:是啡色的SO冷泡咖啡,香醇帶有微苦的咖啡味道

Until  Sunset  &  Cube  Size  New York Cheesecake

Until  Sunset

.奶白色的骰仔外型,好的骰
.也有層次感的外型和味道
.食一件,美味,也飽肚㗎

2021-09-18
Cube Size New York Cheesecake
一直都好想去呢一間試吓佢哋嘅Lattes去拜訪當日 冒着非常之大雨嘅情況下都要一訪!果然係值得對襪都濕埋咁去個芝士蛋糕,絕對係我20幾年生涯食過最好味嘅芝士蛋糕芝士非常滑身,餅底唔係非常之脆但配合芝士絕對唔覺得佢係冧身非一般嘅味蕾享受連出邊所謂嘅數一數二嘅米芝蓮芝士蛋糕都不及 小店用心做嘅自家製芝士蛋糕🎂另外再叫左杯hojicha latte同cold brew茶味夠燶 可以同奶非常配合唔會飲落口好似飲緊奶咁而朋友杯cold brew亦獲得佢嘅一讚絕對值得不斷瘋狂回訪🤍🤍🤍🤍只係位置比較不方便
一直都好想去呢一間試吓佢哋嘅Lattes

個芝士蛋糕,絕對係我20幾年生涯
食過最好味嘅芝士蛋糕

芝士非常滑身,餅底唔係非常之脆但配合芝士
絕對唔覺得佢係冧身
非一般嘅味蕾享受
連出邊所謂嘅數一數二嘅米芝蓮芝士蛋糕
都不及 小店用心做嘅自家製芝士蛋糕🎂

另外再叫左杯hojicha latte同cold brew
茶味夠燶 可以同奶非常配合
唔會飲落口好似飲緊奶咁
而朋友杯cold brew亦獲得佢嘅一讚

絕對值得不斷瘋狂回訪🤍🤍🤍🤍
只係位置比較不方便
2021-10-01 486 瀏覽
假日下午,未入門口已full晒。行去買時,店員好溫柔細心介紹有咩飲,有咩食,我叫左杯chai latte。佢問拎走定企係到飲,一陣有位會叫我坐,要唔要肉桂粉。店鋪好白好乾淨。飲品ready時,另一店員會簡介杯野。chai latte原來係用豆奶,唔係牛奶,都ok,飲落好滑,口味比較輕,同店員&鋪頭一樣都係行舒服風。但個人喜好香料味重啲既,建議可以重手少少。等左一陣就有位,落地大玻璃望住窗外感覺很好。會再黎。
店鋪好白好乾淨。飲品ready時,另一店員會簡介杯野。
等左一陣就有位,落地大玻璃望住窗外感覺很好。會再黎。
chai latte
chai latte
2021-08-20 509 瀏覽
🏠 Until Coffee (新蒲崗)新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖搬入新蒲崗工廈差不多半年,一直好多人話陸續開左不同新舖。今日搵左until來試試。下晝兩三點行過去,天氣真係好熱!成間店係以白色為主,坐係入面光線好足夠,不過有個弊病係幾反光和吸熱。但總體而言,小編很喜歡店內的格調,簡單直接。🍵若竹Matchaccino 它有三種茶底選擇,小編揀咗較輕身既抹茶。飲抹茶latte最擔心漏口和粉狀。它既抹茶香而不甜,幾清新,入口順滑,入面又用左一粒大冰。👩🏻‍🌾店主姐姐仲好窩心,除了會介紹不同既啡和飲法,仲會關心杯飲品岩吾岩個人口味,亦提我哋下次可以係調製架!
🏠 Until Coffee (新蒲崗)
新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖

🍵若竹Matchaccino

位於新蒲崗街度的轉角咖啡店,長方形的店舖配以全白簡約的設計,窗邊是落地玻璃。午後的陽光透射入店內,温暖著坐在窗邊的客人們,帶來清新又紓壓的感覺☀️🤍Iced matchaccino 🍵🍵共有三款matcha可供選擇,今次選了回甘味較重的山政小山園松風,更可欣賞到沖調飲品的過程。先看見兩個茶筅有點不解,後來店員很友善的講解。原來一個用來沖泡抹茶粉、另一個用於打泡牛奶,所以matchaccino上有一種像cappuccino 的foam。亦有先在底部加點糖水,完成後再灑上抹茶粉,攪勻就可飲用。入口不錯,甜度比例剛好,抹茶味香杯中的大顆冰粒慢慢的溶化,可能沖淡了茶味可惜不太能飲出回甘的味道下次要試試熱飲先😆😆

Iced matchaccino 🍵🍵
山政小山圓松風

入口不錯,甜度比例剛好,抹茶味香
杯中的大顆冰粒慢慢的溶化,可能沖淡了茶味
可惜不太能飲出回甘的味道
下次要試試熱飲先😆😆

山政小山圓松風
  • Matchaccino
雖然新蒲崗好多工業大廈同車房,但呢間Coffee shop唔會比環境影響到,成間舖頭都係純白色,入到去好似去左另一個世界,俾人感覺好舒服、乾淨同寧靜,可以一邊聽音樂一邊嘆咖啡☕️,而且店主同店員都好nice☺️☺️ Iced Hojicha latte入面加咗少少糖水,但係唔會太甜,可以令到培茶味更香更好飲👍🏻手沖咖啡今次選左一隻columbia既手沖豆,一開始飲落有strawberry jam既味道,aftertaste有茶既香味**值得一提既係,呢間coffee shop既豆會定期轉換,下次去又可以試到唔同類型既豆,令大家有多啲唔同既嘗試~佢都都有咖啡豆可以買,包裝精緻🥰

Iced Hojicha latte

手沖咖啡

佢都都有咖啡豆可以買,包裝精緻🥰
Iced Matchaccino $60丸久小山園 若竹作為偶爾飲抹茶既朋友/男士飲一般都較喜歡若竹 抹茶香濃不甘不甜 比起一保堂會較淡味 而抹茶入口順滑 面頭仲有打起既奶泡 無論係影相同入口既層次感都多咗😚 同埋睇店員沖既過程真係好治癒🥰評分: 10/10🌟Iced Matchaccino $75一保堂 幾世之昔一保堂作為一間超過三百年歷史既抹茶名店 出品一定有質素😍 幾世之音係店入面既中階款 包裝細緻而不花巧 店員都話呢款飲落味道會偏甜 事實上呢款抹茶入口非常順滑 茶味亦比若竹濃得多 入口唔會覺得苦澀 回甘後期會帶甜味 難怪店員話呢款比較甜 成杯既層次實在太多 個人係兩杯之中更加鐘意呢杯🍵 成間cafe用純白同自然採光既設計 下晏五六點既陽光照入店舖配上好茶 成件事好寫意💚評分: 10/10🌟———————————————————————Until Coffee (新蒲崗)新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖
Iced Matchaccino $60
丸久小山園 若竹
評分: 10/10🌟

Iced Matchaccino $75
評分: 10/10🌟
———————————————————————
Until Coffee (新蒲崗)
新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖
若竹
若竹
2021-07-28 194 瀏覽
簡單賣咖啡的店。純白色的裝潢。純白色的用具。走進去的人心情都簡單起來。店員不慌忙的準備咖啡。簡單的Mocha。非常出色。濃郁的咖啡味。一向對連鎖咖啡店份量過多有點少抱怨。Until coffee 準備的分量剛好❤️
簡單賣咖啡的店。
純白色的裝潢。
純白色的用具。
走進去的人心情都簡單起來。

店員不慌忙的準備咖啡。
簡單的Mocha。
非常出色。
濃郁的咖啡味。

一向對連鎖咖啡店份量過多有點少抱怨。
Until coffee 準備的分量剛好❤️

Mocha
2021-07-28
外賣自取
早餐
Mocha
2021-07-16 169 瀏覽
有時候人會追求多姿多彩的生活、但往往最向往平淡而簡單的幸福!呢間位於新蒲崗全間都白色,完全無其他顏色的Cafe ,顯現出簡單也是美!主打咖啡、茶同小食。今次想試下好多人介紹的MATCHACCINO 🍵Until Coffee選用的抹茶十分講究, 有三種抹茶粉可以揀,經過店員介紹後,揀左一堡堂 幾世之昔,店員話呢款茶 係佢地試左十幾款最後揀左佢、覺得比較適合!而且只係出品左2-3日!店員沖調時都好耐心同我講解呢款MATCHACCINO特別之處!有別與平常的MATCHACCINO 會加上少量的糖 帶出抹茶的香味!減淡抹茶的苦澀味!品嚐後會發現店鋪用上一粒大冰塊 減慢冰塊融化的速度、不會沖淡抹茶的味道、奶泡是全人手打成非常綿滑👍🏻 抹茶濃郁香醇、回甘帶微甜!果然唔錯!💯整體黎講 :係我暫時飲過最好味既抹茶飲品!不會有苦澀味同抹茶粉剩下!漸層分明、做得好出色👍🏻♥️店員仲耐心同我介紹其他的咖啡下次一定要再黎試🤗

今次想試下好多人介紹的MATCHACCINO 🍵

店員仲耐心同我介紹其他的咖啡
下次一定要再黎試🤗
2021-07-15 135 瀏覽
新蒲崗九龍城算係近半年多左咖啡店同餐廳. 係灰灰既工廠區附近開左一間對比極大既純白咖啡店🤍真係白到好似入左異度空間咁😂 因為全白店面加落地玻璃.採光十足.陽光充沛嘅時候..每個位都好似發光咁.當日見到Menu有抹茶系🍵心血來潮好奇問有無做焙茶.店主話新Menu 將會加入焙茶😚都可以做一杯比我🙌🏻 店主選用的抹茶十分講究用上小山園出品既抹茶.同樣焙茶都是丸久小山園出品.女店主用茶筅作茶.以茶筅攪拌茶湯.感覺好似睇緊茶道☺️..➿ 丸久小山園 焙茶 ʜᴋᴅ 𝟻𝟻..(.❛ ᴗ ❛.) 👩‍🍳  整體味道: 8/10 💸  性價比: 8/10 📸  打卡指數: 6/10 🤵🏼  環境服務: 8/10 🤔  推薦指數: 8/10
丸久小山園 焙茶
當日見到Menu有抹茶系🍵心血來潮好奇問有無做焙茶.
店主話新Menu 將會加入焙茶😚都可以做一杯比我🙌🏻
 店主選用的抹茶十分講究用上小山園出品既抹茶.
同樣焙茶都是丸久小山園出品.
女店主用茶筅作茶.以茶筅攪拌茶湯.感覺好似睇緊茶道☺️
iced mocha
➿ 丸久小山園 焙茶 ʜᴋᴅ 𝟻𝟻
(.❛ ᴗ ❛.)
👩‍🍳  整體味道: 8/10
💸  性價比: 8/10
📸  打卡指數: 6/10
🤵🏼  環境服務: 8/10
🤔  推薦指數: 8/10
2021-06-19
2021-07-11 126 瀏覽
知道開咗一間新嘅咖啡店,仲有抹茶飲,即刻去試吓!叫左杯Matchaccino(松風),見到店員自己用手打抹茶打到起泡,加奶之前仲有問我係咪第一次飲,同我介紹左佢哋嘅整法,通知我會落少少糖去平衡反個抹茶味。因為第一次飲,所以我都試吓佢哋嘅原味先。雖然係外賣,但係都有個拉花,我梗係要影低佢,唔好嗮左人哋一番心機。飲落抹茶味夠濃,而且唔會覺得甜,但係我又飲唔出個種回甘味,係咪我唔識飲呢?下次可能要試下唔加糖,睇下有咩唔同。
知道開咗一間新嘅咖啡店,仲有抹茶飲,即刻去試吓!

?下次可能要試下唔加糖,睇下有咩唔同。
2021-07-05 348 瀏覽
iceblack 同出邊嘅唔同,佢係用cold brew做嘅,唔記得咗問嗰日係咩豆, 但飲落去感覺乾淨,唔會太酸同苦,有一陣淡淡嘅花香味。Ice black 就唔會有乜特別賣相可言。嗰日星期日又特別多人,喺個白色background之下影完就。。。。間舖頭採用咗全白設計,感覺好乾淨,不過啲客著唔同顏色,個感覺就會好似好亂。多高櫈,唔闊落,有啲逼添。當日去嘅時候有一個客喺前面發脾氣,之後個店員勁有骨氣咁話唔做佢生意,非常型,做得好 !佢外賣拎走要加五蚊偏貴。但原本就40蚊都還好嘅。

2021-06-02 231 瀏覽
🤍心中的純白小鎮.🤍簡潔 寧靜 舒適再嚐一口咖啡單品.🍵Matcha Latte 也是我最愛有等級之分2者也各有特色.先享受製作過程再品嚐杯內美味.店員也很有禮值得一讚
🤍心中的純白小鎮
🤍簡潔 寧靜 舒適