2009-09-12
因為台灣友人都算係半個chocoholic所以佢黎到香港就帶佢去Vero感受下朱古力o既氣息Vero o既位置真係好偏僻我地o係APA門口落車兜佢個後花園行去分域碼頭街都要再問下人先知海軍商場o係邊我地好跩就咁橫過馬路行多一陣先至搵到海軍商場因為10點左右上到去一個客都無好似俾我地包哂成個場咁成個環境都好寬敞感覺好cozy唯一唔好就係對住分域碼頭整修大煞風景我地坐底睇陣menu我o係white chocolate 同caramello chocolate之間揀o左我o既最愛white chocolate而友人則放棄o左wild berry chocolate揀番vero o既signature hot chocolate我地周圍行周圍影相無耐我地ge野飲就上場啦講賣相ge話真係好靚鋪上塊chocolate之餘仲用o左少少金箔做點綴因為chocolate本身都幾heavy所以一細杯咁serve就剛剛好友人杯signature hot chocolate 塊古古力好快就下陷而我個塊都stand多一分鐘就溶埋我個杯white chocolate 因為係mix 埋yoghurt所以會甜中帶少少
所以佢黎到香港
不過唔知係咪佢個white chocolate 過熱
所以佢有d起粒同分離
而友人個hot chocolate 真係好thick
可能因為係70% dark chocolate
個味因此又唔會太甜, 幾好
講真, 黎到Vero
不得不提佢d 古力藝術品
佢每一件古古力做o既藝術品都好仔細好靚
所以o係Vero 除o左可以用口品嚐古古力之外
當然記得用眼去欣賞古古力添!
離開前waitress 姐姐送我地每人一張
buy one get one free o既hot chocolate coupon
所以下次都會帶其他朋友仔再去過