2018-12-21 571 瀏覽
放工之後,忽然很想吃甜品,於是和朋友到了這間甜品店,店面一看甜品賣相相當吸引。餐廳環境舒適,座位寬敞,很像到了日本一樣。宇治抹茶芝士蛋糕賣相不錯,伴碟點綴得很像一個卡通人物的笑容,十分有趣。芝士蛋糕濃而不膩,口感有層次,讓人齒頰留香。另外,抹茶拿破崙亦很有特色,中間夾着香滑的吉士醬和抹茶醬,夾層香脆鬆化。我們還點了一個蕨餅焙茶牛奶雪糕,焙茶雪糕比抹茶雪糕更為清新。蕨餅好彈牙,最欣賞配料沒有蓋過了雪糕的味道,反讓雪糕更顯奶香。除此以外,套餐也不錯,包括一個抹茶卷、蕨餅、抹茶雪糕及一壺焙茶。吃一口蕨餅,品一口茶,真的大滿足呢,還真的研究了一段時間才知道怎樣製作蕨餅。軟雪糕也很足料,紅豆醬味道比較濃,抹茶雪糕亦一如既往的帶有強烈的茶香。蘸了黃豆粉的蕨餅,十分惹味,黃豆粉質感幼細,讓蕨餅不減軟滑。至於飲品,今次特意選了熱抹茶拿鐵,拿鐵拉花很有心思,充滿和風味道,奶泡厚度適中,茶味比較濃,若想多選幾款甜點,或者可以嘗試焙茶拿鐵,味道較清香。慶幸肚子沒有很滿,讓我多嘗了幾款很想吃的甜品,這次的甜品大餐真的讓我感到十分滿足,能和朋友在一個彷似日本的地方一同共聚好時光。

餐廳環境舒適,座位寬敞,很像到了日本一樣。

2018-12-03
2018-12-18 460 瀏覽
抹茶一直都係我至愛男友話呢到有得食盡抹茶,飲盡抹茶咁口響?等我睇下係咪真--- 呢到既裝修好別緻好似去左日本咁優閒既環境,舒適既座位閒時同三五之己黎渡過返個下午都唔錯男友叫左呢個乜都有既下午茶set就算有選擇困難症都唔怕呢個set有齊抹茶卷+蕨餅+雪糕+同茶而雪糕可以揀抹茶、焙茶同牛奶雪糕,或者互mix茶方面都可以揀日本煎茶同焙茶男友就揀左焙茶雪糕同日本煎茶加五蚊轉左個非常有水準既抹茶拿破崙佢每一層都整得好鬆脆而且d cream都好creamy仲有好香濃既抹茶味 蕨餅本身甜甜地口感似係軟少少既糯米甜點咁同埋食得出好新鮮因為佢唔似一般整定既蕨餅咁為左要定型而搞到太硬或者切到一粒粒冇左蕨餅本身軟糯既口感而佢除左就咁食仲可以加埋黃豆粉同黑糖漿香甜味就更有層次呢個係好特別好少係第二度見到既焙茶雪糕同抹茶雪糕唔同佢少左種苦澀,多左種烘焙過既香味非常之特別食甜品又點可以冇一杯茶呢呢杯日本煎茶味道香濃而且有煎茶獨有既清香用黎配甜品中和返甜味簡直一流抹茶卷做得非常之好抹茶味好香濃最重要係佢蛋糕部分唔會乾再加上口感幼滑又好creamy既忌廉部分成個抹茶卷都好高水準另外仲叫左個好足料既芭菲除左有雪糕,仲有
抹茶一直都係我至愛
男友話呢到有得食盡抹茶,飲盡抹茶
咁口響?等我睇下係咪真

---
呢到既裝修好別緻
好似去左日本咁
優閒既環境,舒適既座位
閒時同三五之己黎渡過返個下午都唔錯
男友叫左呢個乜都有既下午茶set
就算有選擇困難症都唔怕
呢個set有齊抹茶卷+蕨餅+雪糕+同茶
而雪糕可以揀抹茶、焙茶同牛奶雪糕,或者互mix
茶方面都可以揀日本煎茶同焙茶

仲可以加埋黃豆粉同黑糖漿
香甜味就更有層次
呢個係好特別好少係第二度見到既焙茶雪糕
同抹茶雪糕唔同
佢少左種苦澀,多左種烘焙過既香味
非常之特別
最重要係佢蛋糕部分唔會乾
再加上口感幼滑又好creamy既忌廉部分
成個抹茶卷都好高水準

另外仲叫左個好足料既芭菲
除左有雪糕,仲有丸子,餅,蕨餅

下面仲有紅豆,忌廉同脆脆
大大杯,非常之足料
佢塊曲奇餅好香脆,丸子都係我男友至愛既軟糯口感
食一杯都已經好大滿足!

2018-12-10
  • 芭菲
  • 抹茶拿破崙
  • 日本煎茶
  • 蕨餅
  • 抹茶卷
2018-12-17 54 瀏覽
前日逛尖沙咀走得有點累,就坐下來吃甜品,這間啲甜品好對我口味,有我鍾意吃的抹茶和栗子。三色雪糕,有抹茶、雲呢拿同埋烏龍口味,烏龍口味都蠻有茶香,抹茶雪糕偏甜。還有紅豆蓉、栗子和白玉。連白玉都有原味同埋抹茶味抹茶芝士蛋糕口感好滑好綿密,抹茶很濃郁,而且cream cheese令蛋糕口感順滑,又香濃很喜歡栗子芭菲最喜歡這款甜品!!必點推介!栗子茸滿滿的,很濃郁的栗子味。上面的栗子粒是糖漬栗子,口感很特別,有點咬勁,又似軟糖。下層有莓沙冰、朱古力蛋糕、粟米片、cream、咖啡果凍。口味豐富是芭菲的特色味道都不錯抹茶latte , 偏奶味的抹茶latte, 有點甜,下次會試試少甜的。但冬天喝很暖胃下午人不多 不用排隊,坐得舒服

抹茶芝士蛋糕
很喜歡

栗子芭菲
最喜歡這款甜品!!必點推介!
味道都不錯

下午人不多 不用排隊,坐得舒服
2018-12-16 25 瀏覽
🍧抹茶控天堂🍵無論尖沙咀開左幾多間新甜品店永遠都係呢間最值得回頭😌😌-✨宇治金時抹茶沙冰🍵🍧($85)抹茶味香濃🤤刨冰食到底都有味雪糕加紅豆 白玉呢個組合就真係無敵☺️☺️
🍧
抹茶控天堂🍵
無論尖沙咀開左幾多間新甜品
永遠都係呢間最值得回頭😌😌
✨宇治金時抹茶沙冰🍵🍧($85)

抹茶味香濃🤤刨冰食到底都有味
雪糕加紅豆 白玉呢個組合就真係無敵☺️☺️
2018-12-14 34 瀏覽
抺茶焙茶控又出動黎到via Tokyo again😍😍尖沙咀分店更闊落 裝修都係走文青風臨近聖誕節 仲有聖誕裝飾Tim尖沙咀分店都有新出烏龍茶味星期一至五 8點前仲郁下午茶餐tim 95蚊 有蛋糕 雪糕 蕨餅 同茶我地當然揀下午茶餐啦其中一個套餐加左5蚊轉抺茶芝士蛋糕勁開心好多野食雪糕 我揀左焙茶mix抺茶 朋友只係要焙茶雪糕好滑 抺茶味濃 冇粉感 焙茶經烘焙過好香茶味抺茶捲蛋D cream 好滑好creamy 口感好軟棉棉 抺茶好rich 抺茶控唔好錯過抺茶芝士蛋糕口感好扎實 抺茶又係好香濃 好好食蕨餅加上黃豆粉蜜汁ininumum勁好食食完咁多甜野飲杯焙茶解解膩👍🏻
抺茶焙茶控又出動

蕨餅
加上黃豆粉蜜汁ininumum勁好食
食完咁多甜野飲杯焙茶解解膩👍🏻

1K
對我來說,任何時候雪糕都是戒不掉的魔鬼誘惑,最近發現其中一間我愛吃的甜品店 - Via Tokyo換上秋冬限定新品,我這個雪糕迷又怎能錯過呢?!採用日系淺木色調裝潢,氣氛份外和諧溫馨。小店面積不大,人多時或者會坐得比較擠,所以大部分客人都是外賣帶走。今期的秋冬限定包括烏龍茶及栗子新品,栗子甜品更只有尖沙咀分店供應,難得遇上當然要點來試試!栗子芭菲 $85一踏入秋天便是栗子當造季節,正所謂不時不食,我作為栗子控,一早已鎖定這款期間限定的栗子芭菲。芭菲疊得高高的,賣相誘人,份量澎湃,栗子泥香醇綿密的口感,以糖漬栗子及果仁作點綴,滿口充滿濃厚栗香。栗子泥包裹著一球雲尼拿雪糕和朱古力蛋糕,不過略嫌雲尼拿味甜了點,拼在一起吃時有點蓋過了栗子泥原有的栗香。底下有紅莓雪芭、粟米片、咖啡啫喱和忌廉層層相間,口感層次極其豐富,而且夾雜多款食材也可中和甜膩感。3色雪糕窩夫 $70當日所見差不多每枱都必定會點這款,因為一次過可以嚐盡3款雪糕口味:牛奶、烏龍茶和抹茶,雪糕質感軟滑,而且不算易溶。牛奶雪糕奶香濃厚,抹茶味雪糕帶有回甘的微微苦澀味,加上軟糯煙韌的mochi和甘甜紅豆,是一份能令雪糕迷感到極致滿足的

採用日系淺木色調裝潢,氣氛份外和諧溫馨。

栗子芭菲 $85

3色雪糕窩夫 $70
3色雪糕窩夫

牛奶雪糕奶香濃厚,抹茶味雪糕帶有回甘的微微苦澀味,加上軟糯煙韌的mochi和甘甜紅豆,是一份能令雪糕迷感到極致滿足的甜點。

烏龍茶雪糕筒 $38
不過相比起來,我更愛烏龍茶雪糕,所以又再單點多一客,烏龍茶比起抹茶味茶味更濃厚,多了幾分烏龍茶獨有的微瀝甘醇,將茶香提升到另一個境界。
烏龍茶雪糕筒

宇治抹茶芝士蛋糕 $48
平時吃抹茶甜點通常都是選傳統和風款式,今次就來試試較為西化的抹茶芝士蛋糕。
宇治抹茶芝士蛋糕

芝士蛋糕質地實心,口感綿密,芝士味濃質滑,稍為蓋過了抹茶香,不過甜度卻是剛剛好,不會過膩。

抹茶拿破侖 $48
層層香脆酥皮夾上宇治抹茶奶油和吉士,將傳統法式甜品添上和風甜蜜驚喜。
抹茶拿破侖

酥皮的脆度和奶油的溫潤形成完美的對比,不過稍嫌吉士醬偏甜,吃完一整個就會覺得比較膩口。
抹茶拿破侖
2018-12-09
烏龍茶雪糕筒
2018-12-13 39 瀏覽
Via Tokyo 印象中是專門食甜品。原來是有Lunch sets食的。同事今日lunch帶我來Via Tokyo食飯。Via Tokyo佈置有點像家的感覺。Lunch set 有飯和烏冬可以揀。我的鰻魚蒲燒飯鰻魚有兩件, 色澤靚, 都幾厚身和肥美, 鰻魚面有蒲燒汁, 没有腥味。肉質焦香軟腍。跟餐有麵豉湯和蘿蔔送。蘿蔔酸酸地, 有開胃之效。同事要的溫安格斯牛肉飯牛肉有十塊,都不少,鋪滿在飯上。牛肉上撒上芝麻和醬汁, 同事說牛肉都幾鮮嫩。加$20 就有自選軟雪糕,有抹茶,焙茶或北海道牛乳三種味道可以選擇。我們二人都揀了抹茶雪糕。抹茶雪糕配上紅豆醬,味道不錯。套餐可以再以半價享飲品一杯。要了抹茶Latte。抹茶Latte口感幼滑。

Via Tokyo佈置有點像家的感覺。

Lunch set 有飯和烏冬可以揀。

我的鰻魚蒲燒飯

同事要的溫安格斯牛肉飯

我們二人都揀了抹茶雪糕。抹茶雪糕配上紅豆醬,味道不錯。

套餐可以再以半價享飲品一杯。

要了抹茶Latte。

抹茶Latte口感幼滑。

2018-12-12 30 瀏覽
尖沙咀作為一個遊遊區,好吃好喝的地方自然多,今日去了一間日藉老闆開設的搽茶專門店,歇一歇腳,吃個午餐。Via Tokoyo的環十分舒適,以木色日式裝修作主調,置身其中,彷如去了日本效外的小茶館一樣。Via Tokoyo主打搽茶食物,抹茶雪糕、抹茶蛋糕、日式煎茶等,統統都是招牌菜式,而每款抹茶甜品用上了高級的京都宇治抹茶粉製作,味道特別香濃,茶味特別重。除了甜品,Via Tokoyo 還提供飯、麵午餐,有牛肉飯、豚肉丼、溫泉蛋烏冬、牛肉烏冬等選擇,今次點了豚肉丼,餐廳以日式便當形式送上,飯、湯和小食的擺盤精緻,豚肉丼蛋多,而且蛋味濃,豚肉表層炸得香透,肉質嫩滑,味道相當吸引。來到Via Tokoyo,又怎可不點搽茶甜品和茶呢,所以點了一個搽茶卷配日本煎茶set,有一件抹茶卷和一壺日本煎茶,抹茶卷抹茶味相當濃,連忌廉都有抹茶味,抹茶控一定十分喜歡,至於煎茶,茶色清澈,入口順滑,最適合與朋友一邊談天,一邊品茶。抹茶卷日本煎茶午市套餐下午茶甜品menu

日本煎茶

午市套餐

下午茶

甜品menu
2018-12-10 19 瀏覽
夜晚約左好姊妹聚會,下午同其中一位姊妹偷偷去tea先~約好去行尖沙咀買日本化妝品,行街前去食姊妹最愛既抹茶雪糕同蛋糕先店裡主打抹茶同焙茶雪糕,多款不同配搭,我地下午茶時間來到,有幾款tea set選擇~雖然係主打雪糕既輕食店,但座位好舒合,我地傾傾下傾到過哂時,最後無時間行街~我地一人揀左一份tea set,包左雪糕,diy蕨餅,熱茶同蛋糕卷,其中一份蛋糕卷加錢轉做抹茶芝士蛋糕~我既揀左焙茶雪糕同焙茶~焙茶雪糕味道濃郁,非常香滑,上面加左d脆米,一齊食就更香口,脆卜卜,紅豆蓉比較甜,連埋丸子齊食味道剛好~姊妹揀左抹茶牛奶雪糕~卷蛋蛋糕體鬆軟濕潤,抹茶忌廉香滑,整體抹茶味也香~抹茶芝士奶糕濕潤綿密,芝士味濃,味道偏酸~蕨餅自己加黑糖漿同黃豆粉,煙煙unun ,食完有飽足感~為食既我地仲加多個抹茶拿破崙,層層疊疊既酥皮非常酥脆,中間的抹茶吉士香滑,甜度剛好~

我既揀左焙茶雪糕同焙茶~

姊妹揀左抹茶牛奶雪糕~

卷蛋蛋糕體鬆軟濕潤,抹茶忌廉香滑,整體抹茶味也香~

抹茶芝士奶糕濕潤綿密,芝士味濃,味道偏酸~

蕨餅自己加黑糖漿同黃豆粉,煙煙unun ,食完有飽足感~

2018-12-10 22 瀏覽
星期六一起床就已經是中午,胃口不大不想吃正餐,只想在這昏暗的天氣下吃點甜、喝杯熱咖啡。於是跟先生走到尖沙咀街頭隨便逛逛找吃的,經過在銅鑼灣熟悉的via tokyo,立即吸引了我,因為店面積比銅鑼灣店大而寬敞舒適,完全沒有擠迫感,又配上輕快的音樂,很適合筆者想放空的心情。今天驟降至17度,先點兩杯熱飲暖暖胃:《焙茶Latte $43》(大)茶面上弄了一個雪人,可愛又有聖誕氣氛,感覺不錯,而焙茶味道甜甜的又有焙茶香。《Cappuccino R $34》味道不甜,可自行調教甜度,正合筆者不愛甜咖啡的口味。《抹茶卷 $40》軟綿而濕度剛好,入口不會太乾身,卷著的抹茶忌廉微甜而不膩。《宇治抹茶芝士蛋糕 $48》質感不似一般美式芝士蛋糕般硬實,而是有點空氣感、軟身一點的口感,感覺較不膩又宇治抹茶濃。《生果綠茶雪糕白玉餡蜜 $59》吃了兩個甜品但又想吃照牌雪糕,所以點了這個扭紋雪糕,加上生果減減膩。menu:

今天驟降至17度,先點兩杯熱飲暖暖胃:

《焙茶Latte $43》(大)

《Cappuccino R $34》
味道不甜,可自行調教甜度,正合筆者不愛甜咖啡的口味。

《抹茶卷 $40》
軟綿而濕度剛好,入口不會太乾身,卷著的抹茶忌廉微甜而不膩。

《宇治抹茶芝士蛋糕 $48》

《生果綠茶雪糕白玉餡蜜 $59》

menu:
2018-12-08
2018-12-10 96 瀏覽
Via Tokyo絕對是香港抹茶甜品,飲品的表表者,不論是男女老少都愛它的雪糕,就算平日下午茶時間都座無虛席,可見Via Tokyo魅力非凡。雖然天氣寒冷,但無阻我和姨姨來Via Tokyo吃雪糕的心情。我們先品味一番宇治抹茶芝士蛋糕,哇,這蛋糕吃來非常有層次,有芝士的細滑,亦有抹茶的甘香,每一口都吃得到濃厚抹茶味,那抹茶香讓人在吃這芝士蛋糕時,不會感覺得膩味。吃蛋糕怎可沒拿鐵相伴,當然要喝上一杯我最愛的抹茶拿鐵。抹茶拿鐵萃取抹茶濃濃的香氣,再搭配滑溜的牛奶調和,完美呈現抹茶拿鐵的香醇濃郁口感,順口無比。平日姨姨和我一樣喝抹茶拿鐵,今天她轉換口味喝焙茶拿鐵。暖烘烘的焙茶拿鐵很療癒,有著淡淡的焙茶芳香及幼滑的奶香,十分適合午後慵懶的時光品嚐。焙茶拿鐵上的聖誕老人拉花超有氣氛,喚起我們聖誕節快將到來。看見新品烏龍茶芭菲,我不禁躍躍欲試。烏龍茶雪糕香氣十足,配上一旁的紅豆,白玉更顯風味,杯底還有新口味的烏龍茶凍與芭菲必備的忌廉和米通,一款芭菲,多種體驗。餅乾的脆度跟軟糯的蕨餅帶動芭菲另一重嚼感,又不死甜,超棒的烏龍茶芭菲。至於姨姨則吃生果抹茶雪糕白玉餡蜜,生果用料豐盛,給得不手軟,更採用來自

烏龍茶芭菲

生果抹茶雪糕白玉餡蜜

至於姨姨則吃生果抹茶雪糕白玉餡蜜,生果用料豐盛,給得不手軟,更採用來自日本的蜜柑,鮮甜可口,奇異果酸微微的,清新極致。晶瑩的餡蜜挺彈牙的,淋上黑糖,風味滿滿,抹茶雪糕舌尖上所觸碰的味美郁香總讓姨姨念念不忘。
烏龍茶芭菲
生果抹茶雪糕白玉餡蜜
2018-12-07 19 瀏覽
Via Tokyo 的尖沙咀店位於金馬倫道,室內設計和風色彩,以木材為主,簡約舒適,雖然地方不算大刪除,但很舒服。我們點了一客白玉抹茶雪糕,但係帶咗個雪糕伴着四粒白玉簡簡單單但很漂亮。抹茶雪糕不但質感柔滑而且有濃郁嘅抹茶甘香非常好吃。
  • 白玉抹茶雪糕
上次與好友到訪Via Tokyo後一直念念不忘,這夜特意安排到尖沙咀晚飯後再次到訪Via Tokyo。是夜七點左右到來,時間尚早,未見人龍,但進餐途中店外已經開始有人龍排隊了,Via Tokyo人氣果真長期不減!晚飯特意吃少一點 是為留肚吃生果餡蜜和賣相吸晴的沙冰!生果抹茶牛奶雪糕白玉餡蜜HK$59牛奶雪糕奶味濃郁,口感幼滑;抹茶雪糕濃郁甘香,沒有半點茶澀味,奶味及茶味平衡得恰好!另有豐富生果,包括香甜軟綿的香蕉、士多啤梨、奇異果,還有香甜多汁的蜜柑!配以口感軟糯煙韌的糯米糍、甜度剛好的紅豆茸,以及煙韌十足的原味白玉和抹茶味白玉,種類多元化,口感層次極豐富,超推介!!芒果草莓沙冰HK$85賣相超可愛的芒果草莓沙冰十分吸晴,淋上厚厚的芒果、草莓醬汁,切塊的芒果新鮮甘甜,沙冰口感綿密細緻,絕對沒有粗硬的冰粒,入口即化,實在是讓人忍不住一口接一口!!食至中間更有驚喜,內有粒粒芒果肉及草莓粒,滿足雙重享受!吃後令我對沙冰完全改觀,我和好友兩人均讚不絕口!最後點了杯洋甘菊茶HK$30甜美清新的洋甘菊茶有助中和甜膩,而且店員會主動添加熱水,十分細心!店舖主打日式風格,環境純淨舒適,是與閏蜜們飯後暢
上次與好友到訪Via Tokyo後一直念念不忘,
這夜特意安排到尖沙咀晚飯後再次到訪Via Tokyo。

是夜七點左右到來,時間尚早,未見人龍,
但進餐途中店外已經開始有人龍排隊了,
Via Tokyo人氣果真長期不減!

晚飯特意吃少一點

是為留肚吃生果餡蜜和賣相吸晴的沙冰!

生果抹茶牛奶雪糕白玉餡蜜HK$59
牛奶雪糕奶味濃郁,口感幼滑;
抹茶雪糕濃郁甘香,沒有半點茶澀味,
奶味及茶味平衡得恰好!
另有豐富生果,包括香甜軟綿的香蕉、
士多啤梨、奇異果,還有香甜多汁的蜜柑!
配以口感軟糯煙韌的糯米糍、甜度剛好的紅豆茸,
以及煙韌十足的原味白玉和抹茶味白玉,
種類多元化,口感層次極豐富,超推介!!

芒果草莓沙冰HK$85
賣相超可愛的芒果草莓沙冰十分吸晴,
淋上厚厚的芒果、草莓醬汁,
切塊的芒果新鮮甘甜,沙冰口感綿密細緻,
絕對沒有粗硬的冰粒,入口即化,
實在是讓人忍不住一口接一口!!
食至中間更有驚喜,
內有粒粒芒果肉及草莓粒,滿足雙重享受!
吃後令我對沙冰完全改觀,
我和好友兩人均讚不絕口!

最後點了杯洋甘菊茶HK$30
甜美清新的洋甘菊茶有助中和甜膩,
而且店員會主動添加熱水,十分細心!

洋甘菊茶

店舖主打日式風格,環境純淨舒適,
是與閏蜜們飯後暢談心事的好地方,
Via Tokyo已成為我的心水好店之一!
2018-12-02
$100 (宵夜)
2018-12-06 42 瀏覽
好友是抹茶控,是夜到尖沙咀晚飯後,特意來到好友指定要吃的Via Tokyo。八點左右已見人龍,等約十分鐘左右就可入座。店舖走日式風格,用餐環境溫馨、舒適,特別適合閏蜜們聚會或情侶約會。餐牌設計精美,每款食品都附有相片,賣相超吸引!Via Tokyo除雪糕外亦有芭菲、沙冰、蛋糕、飲品等供選擇。抹茶拿破崙 HK$48拿破崙鬆化香脆不易散開,配以軟滑香甜的吉士醬及香濃抺茶醬,甜度適中,賣相美觀,味道甚佳!抹茶卷 HK$40茶香濃郁的抹茶卷甜而不膩,跟濃厚的抹茶忌廉配搭得剛剛好!抹茶卷入口濕潤,鬆軟又幼滑,輕微苦澀回甘,每一啖都令人回味無窮!Via Tokyo抹茶甜品賣相精緻,香濃抺茶味濃郁回甘,實在讓人一試難忘,甜品精緻小巧,特別適合下午茶/飯後甜品,而且環境優雅舒適,期待下次再到訪試其他食品!
好友是抹茶控,是夜到尖沙咀晚飯後,
特意來到好友指定要吃的Via Tokyo。

八點左右已見人龍,等約十分鐘左右就可入座。

店舖走日式風格,用餐環境溫馨、舒適,
特別適合閏蜜們聚會或情侶約會。

餐牌設計精美,每款食品都附有相片,賣相超吸引!

抹茶拿破崙 HK$48
拿破崙鬆化香脆不易散開,
配以軟滑香甜的吉士醬及香濃抺茶醬,
甜度適中,賣相美觀,味道甚佳!
抺茶拿破崙

抹茶卷 HK$40
茶香濃郁的抹茶卷甜而不膩,
跟濃厚的抹茶忌廉配搭得剛剛好!
抹茶卷入口濕潤,鬆軟又幼滑,
輕微苦澀回甘,每一啖都令人回味無窮!

抹茶卷

Via Tokyo抹茶甜品賣相精緻,
香濃抺茶味濃郁回甘,實在讓人一試難忘,
甜品精緻小巧,特別適合下午茶/飯後甜品
而且環境優雅舒適,
期待下次再到訪試其他食品!
2018-11-26
10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
抺茶拿破崙
2018-12-06 18 瀏覽
好耐之前已經食過其他分店,今日有一個充滿食綠茶嘅心🍵😝就帶咗A先生過嚟食甜品☺️呢度嘅裝修簡簡單單,帶有少少日風主要餐牌就係呢個啦都係一啲綠茶雪糕嘅甜品,另外佢仲有唔同嘅蛋糕同埋沙冰選擇脆米白玉紅豆抹茶焙茶雪糕🍦呢個組合一定冇得輸㗎啦😝個人感覺抹茶會清新啲,焙茶既茶味就比較重d,仲可以揀牛奶味嘅💁🏻‍♀️宇治抹茶芝士蛋糕$48淡淡的綠茶香,個芝士蛋糕係入口即溶㗎!!然後綠茶香仲留喺口中,要試👍🏻芒果草莓沙冰$85覺得呢個沙冰好可愛所以叫咗🤪而且滿足左我又鍾意食士多啤梨又鍾意食芒果嘅心✌🏻上面嘅牛奶忌廉都超好食!!每一啖冰都好幸福,尤其要讚下芒果一啲都唔酸,兩種生果都好新鮮又甜,配上牛奶冰,食過返尋味😋叫咗兩杯熱嘅綠茶牛奶,呢度嘅拉花好靚好有心思,兩杯都係唔同嘅公仔,龍貓同熊仔都好可愛,搞到我差啲唔捨得飲😭而且我係坐sofa 位嘅,坐得好舒服,又有cusion攬☺️就係咁同A先生慢活左一個晏晝🍵
好耐之前已經食過其他分店,今日有一個充滿食綠茶嘅心🍵😝
就帶咗A先生過嚟食甜品☺️

呢度嘅裝修簡簡單單,帶有少少日風

主要餐牌就係呢個啦都係一啲綠茶雪糕嘅甜品

芒果草莓沙冰$85
覺得呢個沙冰好可愛所以叫咗🤪
而且滿足左我又鍾意食士多啤梨
又鍾意食芒果嘅心✌🏻
上面嘅牛奶忌廉都超好食!!

就係咁同A先生慢活左一個晏晝🍵