2018-12-04 129 瀏覽
趁天氣仍未轉冷,來一轉快閃雪糕味蕾之旅。尖沙咀雪糕選擇何其多,最終選了位置方便又有口碑的VIA TOKYO。我跟老公被帶到梳化位置,二人很瘋狂地點了芭菲、蛋糕、雪糕和拿鐵。等待期間看到梳化後的位置擺放著一些獎座,其中一個寫著”最優秀開飯甜品店”,令人不禁對將到來的甜品加多一點期待。宇治抺茶芝士蛋糕賣相一流,芝士味濃郁,抺茶跟芝士很匹配。烏龍茶芭菲這個是新口味,一場來到當然要試一試。芭菲除烏龍茶味雪糕外,還有多款配料,如白玉丸子、蕨餅、綠茶餅乾、紅豆蓉、啫哩等等。把長匙羹插到最底,就能一口吃到五六款食物。最欣賞它的綠茶餅乾及位於中層的厚忌廉,前者帶著極濃烈的綠茶味,後者則厚實豐滿。蕨餅焙茶雪糕蕨餅不是Q彈的類型,是偏向實在的咬口。焙茶雪糕香濃,中間不會有好多空氣。這個甜品還有紅豆蓉及粟子做陪襯,非常豐富。抺茶拿鐵&焙茶拿鐵師父很有心思地拉了花,奶很滑,茶的味道亦很香濃。

宇治抺茶芝士蛋糕
賣相一流,芝士味濃郁,抺茶跟芝士很匹配。

抺茶拿鐵&焙茶拿鐵
師父很有心思地拉了花,奶很滑,茶的味道亦很香濃。
抹茶拿鐵

焙茶拿鐵

2018-12-02
抹茶拿鐵
焙茶拿鐵
很多次經過已經被甜品照吸引,不過每次都太飽吃不下。這次終於趁和閨蜜們聚會,一起去嚐嚐了。面積不算太大,但尚算寬敞舒適,裝潢設計亦傾向和風。芒果草莓沙冰 $85這個夏之限定秋天還繼續有,愛水果的我當然要點。這份沙冰的份量真的很多,味道香甜,口感冰爽。而且果醬果肉不只面層,一路吃下去,會發現一匹層的果醬果肉,而沙冰的口感就如輕軟綿綿冰,帶點奶香,所以每啖都香甜可口,滿月綠茶芭菲 $81看著已經覺得很飽,我覺得晚飯過後來,一個人不一定能吃得掉整杯。焙茶味和綠茶味雪糕的茶味都不錯,口感軟滑,個人喜歡焙茶口味多一點。這杯還有綠茶餅、蛋糕、白玉、蕨餅,一次過滿足多個願望。往下一點還有忌廉、吉士、脆米和茶味啫喱,但卻不會太甜太膩。喜歡茶味的朋友必點這個,很適合二人共享。(右) 宇治抹茶卷 $40(左) 宇治抹茶芝士蛋糕 $482款都用上宇治抹茶,色澤夠綠而不假,賣相已經覺得吸引。宇治抹茶卷 $40蛋糕口感鬆軟,入口淡淡抹茶香,中間的抹茶忌廉軟滑輕盈,抹茶味濃而不澀,不會覺得甜膩。宇治抹茶芝士蛋糕 $48很濃的抹茶味的同時芝士味十足,芝士蛋糕有質感但不漿口不黏喉,感覺實在卻不致很膩。雖然這家甜品店價位

面積不算太大,但尚算寬敞舒適,裝潢設計亦傾向和風。

芒果草莓沙冰 $85
這個夏之限定秋天還繼續有,愛水果的我當然要點。

這份沙冰的份量真的很多,味道香甜,口感冰爽。

滿月綠茶芭菲 $81

喜歡茶味的朋友必點這個,很適合二人共享。

(右) 宇治抹茶卷 $40
(左) 宇治抹茶芝士蛋糕 $48

2款都用上宇治抹茶,色澤夠綠而不假,賣相已經覺得吸引。

宇治抹茶卷 $40

宇治抹茶芝士蛋糕 $48

雖然這家甜品店價位不算親民,但份量和質素對得起價錢,環境亦算舒適,甜品款式多,可以再去。
2018-12-03 22 瀏覽
尖沙咀一番 shopping 後,想小休一會,麥記當然太迫人,經過見到這間鋪仔,看到全部抺茶的甜品,顏色又靚,就即刻很心動啦!入到去,店鋪細細但好乾淨舒服。坐好後再望清楚個餐牌真係款款都好吸引,款款都想試!我還見到有黑糖咖啡,因為沒有試過亦沒有聽過黑糖咖啡,所以叫來試試!另外仲揀左兩款抺茶甜品!黑糖咖啡,有點太甜,入口好滑,仲有可愛拉花抺茶芝士蛋糕好軟綿綿,抺茶軟雪糕同樣好滑,要大贊這裡的抺茶做得很好,有著好濃的茶香!粟子甜品亦很出色,有數層增加了美感,內裡有層酸梅醬,又有脆脆米。另外還點了熱朱古力,同樣香滑濃稠。
黑糖咖啡,有點太甜,入口好滑,仲有可愛拉花
另外還點了熱朱古力,同樣香滑濃稠。
2018-12-02
2018-12-02 17 瀏覽
同朋友仔係尖沙咀行街,朋友仔帶我去食呢間佢好中意食既甜品鋪店鋪係走日本風既路線,燈光柔和,比人一種好舒服既感覺餐廳主要係食沙冰、雪糕同芭菲,除左一般餐牌之外,都有季節限定既餐牌,今次秋天限定既主角係栗子。我同朋友分別叫左栗子沙冰同烏龍茶芭菲share黎食先黎烏龍茶芭菲,賣相好吸引,好多材料,包括:白玉、紅豆蓉、曲奇、綠茶蛋糕同蕨餅烏龍茶雪糕令我好驚艷,烏龍茶味道好濃郁,茶味好出,唔會太甜。白玉煙韌,好有咬口。綠茶蛋糕口感鬆軟,綠茶味道好出。而曲奇同蕨餅都豐富左成個芭菲既層次感,整體都幾夾。栗子沙冰,外貌好可愛。刨冰既外面都充滿着栗子蓉,栗子蓉嘅味道都幾濃郁,味道唔會好甜,食落好香食到中間有驚喜,有一球牛奶雪糕喺裏面,另外仲有啲栗子蓉係中間,雪糕好重牛奶味,而且好軟滑,同刨冰既味道都幾夾另外同朋友分別一人叫左一壼煎茶同焙茶飲,兩隻茶茶味香濃,煎茶飲落清新d,焙茶既烘焙味都好出,食完甜品飲返杯茶中和返👍🏻
同朋友仔係尖沙咀行街,朋友仔帶我去食呢間佢好中意食既甜品

店鋪係走日本風既路線,燈光柔和,比人一種好舒服既感覺

2018-11-30 27 瀏覽
見客都不定時的我這天5點多就見客,工作忙連午餐都還沒有吃客人選了這間甜點店,好吧多吃點當作晚餐裝修有用心...去的時間沒人可以隨便拍一下選擇多到一個點!媽呀...我花多眼亂了原來還有下午茶,感覺很精美原來雪糕除了綠茶還有培茶、牛奶、烏龍可惜我不想吃冰///我看中這個,什麼都有些,想試綠茶+培茶,茶味都濃濃的軟雪糕滑滑的那個糯米糍更是對中我胃口!很是Q彈,還有我喜歡吃的生果朋友點了個下午茶我看著朋友的下午茶,沒吃午餐的我吃過自己的生果抺茶雪糕白玉餡蜜不夠滿足也來個下午茶吧!超想吃綠茶芝士蛋糕綠茶芝士蛋糕很CREAMY!飽足感會上來還有那個培茶喝了剛好解了芝士蛋糕的膩重點還有我喜歡吃的蕨餅我個人最喜歡這樣QQ的食物所以我喜歡糯米糍這個蕨餅加點黃豆粉跟黑糖美味極了不過如果可以小粒小粒的,女生吃起來會比較方便
見客都不定時的我這天5點多就見客,工作忙連午餐都還沒有吃
客人選了這間甜點店,好吧多吃點當作晚餐
裝修有用心...去的時間沒人可以隨便拍一下

選擇多到一個點!
媽呀...我花多眼亂了

原來還有下午茶,感覺很精美

原來雪糕除了綠茶還有培茶、牛奶、烏龍

可惜我不想吃冰///

我看中這個,什麼都有些,
想試綠茶+培茶,茶味都濃濃的
軟雪糕滑滑的
那個糯米糍更是對中我胃口!
很是Q彈,還有我喜歡吃的生果

朋友點了個下午茶

我看著朋友的下午茶,沒吃午餐的我
吃過自己的生果抺茶雪糕白玉餡蜜不夠滿足
也來個下午茶吧!超想吃綠茶芝士蛋糕

綠茶芝士蛋糕很CREAMY!飽足感會上來
還有那個培茶喝了剛好解了芝士蛋糕的膩

重點還有我喜歡吃的蕨餅
我個人最喜歡這樣QQ的食物
所以我喜歡糯米糍
這個蕨餅加點黃豆粉跟黑糖美味極了
不過如果可以小粒小粒的,女生吃起來會比較方便
‼️買一送一優惠‼️ 收取較高價的單品.🔹抹茶北海道牛奶雪糕筒 $56🔹焙茶雪糕筒 $58.1️⃣抹茶加牛奶 兩者取得平衡 抹茶味濃 牛奶甜道恰到好處🍦🍵個人認為單點抹茶太單調,配上牛奶可以中和一點抹茶的甘味。焙茶口味再加這兩種吃起來一次過有三種口味 混合一起也是不錯2️⃣最愛❣️焙茶味 煎紅茶濃郁 雪糕幼滑💮雙色丸子 軟熟彈牙🍡waffle餅筒做得脆口且有香香的蛋香平日一杯要$38加多小小有埋配料 師奶仔性格覺得幾抵
‼️買一送一優惠‼️ 收取較高價的單品
🔹抹茶北海道牛奶雪糕筒 $56
🔹焙茶雪糕筒 $58

平日一杯要$38加多小小有埋配料 師奶仔性格覺得幾抵
2018-11-24
5 分鐘 (堂食)
$29 (宵夜)
今日約左好朋友去食晩餐,最近佢心事重重,諗緊前途問題,又諗緊其他煩惱嘢,見佢好苦惱咁,我就同佢去狂食甜品啦。烏龍茶芭菲$81原來via tokyo又出左新茶味!今次係烏龍茶呀!唔係抹茶同焙茶,咁我就叫左杯試。一試第一啖,茶味勁濃郁呀,好正,又苦又甘,質地夠滑,配料又超豐富,例如有抹茶曲奇,白玉,抹茶白玉,厥餠,仲有紅豆,脆米,豐富到超令人滿足。宇治抹茶芝士蛋糕$48原來芝士蛋糕都唔算好大個,所以一個人食兩個甜品都唔太過份。蛋糕帶鹹帶甜,鹹度都幾高,食落好特別呀。

見佢好苦惱咁,我就同佢去狂食甜品啦。

烏龍茶芭菲$81

宇治抹茶芝士蛋糕$48

2018-11-24
甜品控就是有一股甜品熱愛點 喜愛程度是...可以連正餐都不吃就直接來個甜品 n_cc就曾經試過去食自助餐 直接就走進甜品區 連熱食都不碰 不過近年為了身體已經少有品嚐自助餐 亦已經少吃甜品 不過甜品控內的一股甜品熱怎可能會熄滅 間中來個小放縱也未嘗不可吧 尖沙咀區既甜品林林總總 走的都是中高檔次 而且亦偶有出名 一直都好想走進Via Tokyo一試其抹茶甜品 其高水準抹茶及培茶甜品令不少人都慕名而來 皆因店內既抹茶產品全用上日本高級的京都宇治抹茶粉所製 店內以日式和風佈置設計 光線柔和 簡約之中帶點舒適 空間感充裕 雖然Via Tokyo是吃甜品 不過平日中午會提供午餐熱食 大家又多一個飯堂選擇 餐牌上既選擇不算少 有雪糕沙冰亦有飲品 既然是為抹茶而來 當然不可不試抹茶系列宇治抹茶芝士蛋糕 蛋糕相比其他芝士蛋糕來得鬆軟輕身 抹茶完美融合芝士 味道濃郁又帶點回甘幽香 意外地覺得抹茶味比芝士味更為濃厚 吃畢後口腔仍帶有陣陣抹茶甘香 實為優質之選 除了抹茶蛋糕 抹茶卷亦是不可錯過 卷蛋綿綿鬆軟 入口即溶唔會乾 抹茶味重 忌廉香滑夠濃厚味道甘而不苦 抹茶拿破倫相比下則顯得
不過近年為了身體已經少有品嚐自助餐 亦已經少吃甜品
尖沙咀區既甜品林林總總 走的都是中高檔次 而且亦偶有出名
皆因店內既抹茶產品全用上日本高級的京都宇治抹茶粉所製
餐牌上既選擇不算少 有雪糕沙冰亦有飲品
既然是為抹茶而來 當然不可不試抹茶系列宇治抹茶芝士蛋糕
除了抹茶蛋糕 抹茶卷亦是不可錯過
抹茶拿破倫相比下則顯得有點失色
不過夾層香脆可口鬆化 配上抹茶以及奶油 味道甜而不膩 不過就少左份抹茶甘香
呢杯栗子芭菲係秋季限定 必食推介!
口感豐富而且層次多 先係表面淡淡既栗子蓉 除左有粒粒核桃碎仲有糖浸栗子粒 香甜可口
併上栗子蓉尤如在吃栗子忌廉雪糕般 加上內裡既雲尼嗱雪糕 整體有著中和作用
甚有驚喜是內層有爽脆既粟米片、酸酸甜甜既紅莓及軟綿綿既朱古力蛋糕
一併吃著沒有違和感 反而覺得甚為匹配 一點甜膩感都沒有
吃到最後就是用espressoo做成既咖啡啫喱 苦中帶甘
完美中和左整個甜品既甜度 為芭菲劃上句號
吃畢飲著焙茶拿鐵以及黑糖拿鐵 感覺甚為滿足
焙茶味道香濃 茶味中帶著一點甜意 黑糖拿鐵則相對味道清淡多了
難得忙中抽到一點空 好好細味品嚐之外更要好好放空一下

Via Tokyo
尖沙咀金馬倫道29號A地舖
2018-11-18
2018-11-25 761 瀏覽
極愛抹茶嘅我一向留意抹茶甜品,一有機會就一定會試。今晚跟男友在尖沙咀吃了個簡單晚飯就來這裡繼續吃吃吃我們八時來到已經有人在店外等,生意不錯呢!看了看這裏的餐單,我相信是特別為喜歡抹茶的朋友而設計的每一張相片都很吸引,每一款都很想吃。男友點了這個牛奶冰淇淋,吃下的感覺十分軟滑,加上賣相滿分💯有焦糖紅豆做配搭,份量不少,絕對推介!吃了甜品當然喝熱茶就比較適合,點了杯薄荷茶,超愛!原來Teapigs的茶是那麼出色十級愛抹茶嘅我當然點了抹茶味的甜品,有選擇困難症的我看了很久餐牌才選了呢款抹茶Affogato冰淇淋是冷的,而旁邊是熱熱的抹茶倒下去一起吃的,吃下的感覺很捧冰淇淋頓時變得不太冷,又可以喝下抹茶,而且抹茶茶味很濃值得推介接着下來就是抹茶芝士蛋糕,抹茶味十分濃,而且好creamy,配上旁邊的綠茶醬,簡直是絕配總結: 店舖內的環境舒服,最適合和三五知己吃完飯後來吃甜品。可惜今次太飽吃不到抹茶蕨餅,唯有留待下次
我們八時來到已經有人在店外等,生意不錯呢!
看了看這裏的餐單,我相信是特別為喜歡抹茶的朋友而設計的
每一張相片都很吸引,每一款都很想吃。
冰淇淋頓時變得不太冷,又可以喝下抹茶,而且抹茶茶味很濃
值得推介

2018-11-19
2018-11-24 23 瀏覽
Vio Tokyo的尖沙咀店位於金馬倫道,除了較有名的焙茶&抹茶甜品及飲品,其實還有日式午市定食,包括多款烏冬、鰻魚飯及牛肉飯等。溫安格斯牛肉飯 ($98): 安格斯牛肉共有十餘塊,肉色粉嫩,肉味適中,作為午市定食,實屬令人滿足,蠻常精緻的套餐。抹茶軟雪糕 (跟餐+$20): 就算加抹茶軟雪糕也只是$20元,份量比想像中大,抹茶香甜,味道不錯,雪糕亦夠軟滑,但夠挺身不易溶化,有足夠時間慢慢品嚐。焙茶鮮奶 ($43/Large,跟餐半價): 焙茶香氣撲鼻,先聲奪人,牛奶該是採用那款北海道牛乳3.6,奶味突出,偏甜。

2018-11-19
午餐
2018-11-23 374 瀏覽
每天都有吃抹茶雪糕的癮,難以抗拒。閉關幾天,一直心癢癢,終於考完試,在Via Tokyo吃個夠。香港的抹茶soft serve選擇很多,Via Tokyo曾經也是我挺喜歡的一間。糯米糍抹茶牛乳雪糕一次吃勻兩個口味。濃郁的奶味是此店的特色,牛乳雪糕很香,不過抹茶都是奶味偏重,不夠滿足我的抹茶癮,勝在又厚又滑。粉紅色和綠色的糯米糍雖然顏色有點怪,人造的感覺,但吃起來,軟熟又煙韌,口感不俗。抹茶卷抹茶卷蛋的市場競爭激烈,這個只屬中等。蛋糕不算乾,但偏重偏實。中間的忌廉同樣欠輕盈。明明見到幾多忌廉,但每一啖入口都覺得忌廉的比例不夠,以致茶味不夠,奶香亦不明顯。宇治抹茶芝士蛋糕抹茶味不重,帶少少酸的芝士偏濃不太合我口味,勝在入口輕盈,夠滑。旁邊的抹茶醬濃得帶甘,為芝士蛋糕添加抹茶味和中和墊底海綿蛋糕的甜。烏龍茶芭菲很豐富,有白玉、餅、厥餅、焦糖脆米和啫喱。最喜歡很脆而不硬的餅,不糖又夠抹茶味。最底層的啫喱也不錯。烏龍茶soft serve有茶味,不過Via Tokyo的雪糕始終都是奶味偏重。中間還有球雪糕,猜是雲尼拿味,跟軟雪糕的口感很不同,對比有趣。焙茶latte龍貓很可愛。泡泡不厚。奶味超重

糯米糍抹茶牛乳雪糕
抹茶卷
焙茶latte
龍貓很可愛。泡泡不厚。奶味超重,喜歡奶味的話,絕對會喜歡那久久不散的奶味。反而茶香不明顯。
煎茶
茶香清幽,吃完冰凍的甜品,暖胃又幫助消化。
很飽,吃滯了的感覺維持了好幾個小時。曾幾何時,兩個人吃完主菜,還可以再吃五個抹茶甜品。我想,我老了。
2018-11-18
一向我都唔係一個綠茶控或者甜品控,今次都係因為家人先一齊去食家人highly recommend 呢度既綠茶,佢話個味好好但係我食完之後真係唔明白到底個味道有乜咁特別⋯⋯呢度有最低消費,每人要order 一樣野,所以我地每人都order 左一個雪糕其實都真係幾貴,食杯雪糕都成八十幾蚊一杯呢杯雪糕其實份量都幾大,食到最後係會唔想食,我都放棄左成三分一杯先講個綠茶啦,呢個味道係好濃郁,好彩我醒目叫左兩溝雪糕!如果唔係應該都幾澀⋯⋯但係可惜因為我覺得味道太濃了,所以食好多牛奶雪糕,然後到後來唔夠分啊我自認垃圾咀,真係唔識得欣賞。有無人可以解釋一下呢個雪糕到底有乜咁好食呢?

但係我食完之後真係唔明白到底個味道有乜咁特別⋯⋯

其實都真係幾貴,食杯雪糕都成八十幾蚊一杯
mix 綠茶牛奶雪糕加丸子

2018-11-11
2018-11-21 38 瀏覽
焙茶雪糕茶味好出,有茶香帶輕微苦澀,食到有微粒,應該係茶葉碎之類的。唔算太甜,質感軟滑,溶得都算快,影相要快啲手~抺茶雪糕茶味相較焙茶冇咁出,牛奶既比例較焙茶重。當然,會甜過焙茶。本身expect會有回甘,可惜冇,有少少失望。紅豆蓉紅豆睇落去一粒粒,煮得夠耐,入口粉粉地、夠淋又不失口感。紅豆本身既味道唔太明顯,反而甜味出啲,成杯雪糕最甜既莫過於紅豆了~白玉丸子係無味既糯米糰子。丸子質地軟糯煙韌,有咬口,作為煙韌控覺得幾好!焙茶丸子認真咀嚼先食到少少茶味,質地同白玉丸子一樣。配埋紅豆一齊食可以中和紅豆既甜味。抺茶蕨餅表面既抺茶粉有些少苦澀回甘,不過回甘一瞬即逝。蕨餅味道比我想像中甜,質地軟淋。若然蕨餅質地挺身啲同埋減甜就更好。雪糕筒個筒好大~以為雪糕筒質地好脆,點知食落唔算脆,好聽啲係叫鬆化?掂住雪糕果啲部份,可以用淋黎形容如果脆啲就好啦。整體而言,冇我想像中咁出色。焙茶定抺茶?因為我中意有些少回甘,下次會選擇淨食焙茶。(抺茶雪糕個人認為x利做得更好~雪糕質地更挺身、茶味更出亦有回甘)配料中個人較偏好白玉丸子。不過下次食既話,我會選擇食淨雪糕,配料既存在可有可無。雪糕份量其實唔少,仲試埋
焙茶雪糕筒

焙茶雪糕
唔算太甜,質感軟滑,溶得都算快,影相要快啲手~

抺茶雪糕筒

抺茶雪糕
茶味相較焙茶冇咁出,牛奶既比例較焙茶重。當然,會甜過焙茶。
本身expect會有回甘,可惜冇,有少少失望。

紅豆蓉
紅豆睇落去一粒粒,煮得夠耐,入口粉粉地、夠淋又不失口感。

白玉丸子
係無味既糯米糰子。
丸子質地軟糯煙韌,有咬口,作為煙韌控覺得幾好!

焙茶丸子

抺茶蕨餅
表面既抺茶粉有些少苦澀回甘,不過回甘一瞬即逝。
蕨餅味道比我想像中甜,質地軟淋。
若然蕨餅質地挺身啲同埋減甜就更好。

雪糕筒
個筒好大~
以為雪糕筒質地好脆,點知食落唔算脆,好聽啲係叫鬆化?
掂住雪糕果啲部份,可以用淋黎形容

如果脆啲就好啦。

整體而言,冇我想像中咁出色。
配料中個人較偏好白玉丸子。
不過下次食既話,我會選擇食淨雪糕,配料既存在可有可無。

雪糕份量其實唔少,仲試埋唔同配料(雖然配料質素麻麻)一杯盛惠$58,性價比高定低,就要自行定奪啦。

想試埋via Tokyo既抺茶蛋卷同抺茶芝士蛋糕🍰,睇下會唔會較有驚喜🤔
焙茶雪糕筒
2018-11-20 21 瀏覽
行完街,時間正好黎個下午茶心郁郁想食甜食,甜食下午茶唔一定要去酒店既VIA TOKYO除左雪糕,原來仲有刨冰同蛋糕但我一心黎食下午茶SET,就唔理其他野拉呢SET下午茶有抹茶卷、蕨餅、雪糕、煎茶/焙茶,很喜歡SET餐放得滿滿的感覺,很滿足雪糕要了抹茶焙茶MIX,兩者也很濃郁先吃抹茶,已覺得茶味的甘很突出,再試焙茶,甘味更加之濃郁,甜度再低多點兩者之中最喜愛焙茶,很有喝濃茶的感覺抹茶卷的CREAM可見較多泡,切開抹茶卷,CREAM受壓就爆左出黎,很自癒的畫面抹茶卷的甜度不高,所以抹茶味都好出,CREAM很豐厚,但不是走細膩路線,海綿不結實,整體鬆軟,也很推薦蕨餅很好玩,自己加黃豆粉、黑糖漿一大塊的蕨餅,自己親自切成小塊,更能感覺它的質感,煙煙UNUN友人就叫左 - 生果雪糕白玉餡蜜牛奶雪糕都好好食,奶味很重,食完抹茶系列,就食返啖牛奶雪糕,有清新味蕾之感生果好多元化,竟然有蜜柑,而且不酸有白玉又點會無紅豆蓉,紅豆蓉甜度剛好(很多地方的紅豆蓉都超甜),配牛奶雪糕很搭
行完街,時間正好黎個下午茶

心郁郁想食甜食,甜食下午茶唔一定要去酒店既
VIA TOKYO除左雪糕,原來仲有刨冰同蛋糕

但我一心黎食下午茶SET,就唔理其他野拉

雪糕要了抹茶焙茶MIX,兩者也很濃郁
兩者之中最喜愛焙茶,很有喝濃茶的感覺

蕨餅很好玩,自己加黃豆粉、黑糖漿

友人就叫左 - 生果雪糕白玉餡蜜
生果好多元化,竟然有蜜柑,而且不酸
2018-11-19 23 瀏覽
同男朋友食飽飯,睇完戲,行埋街,都係未捨得返屋企,仲想食多個甜品先😋😋😋咁啱行經Via Tokyo,先醒起自己原來好耐冇食過抹茶喇😂就算門口好多人等位,都二話不說拎飛排埋一份。排排下發現原來而家雪糕筒做緊買一送一優惠喎🎊既然好似仲有好多張枱要等,咁我地都係唔等堂食,叫買🍦送🍦算😌又想食抹茶又想食焙茶😂,考慮過叫一抺茶+一焙茶share,但又怕食得論盡,都係一人叫咗一個mix方便食。抺茶焙茶雪糕筒 $58抹茶味道比較香濃,香醇嘅抹茶味,唔會太澀或過甜,但mix埋一齊食有啲蓋過焙茶嘅味道,建議都係食單一種味好啲🤤

抺茶焙茶雪糕筒 $58