2020-08-04 142 瀏覽
潮流興食素,連咖啡店也要分一杯羹。西營盤一區己有兩三間以素食為主咖啡店。早前雑誌介紹過呢一間,隨了以素食為主,更可體驗頌鉢,非常有趣。簡簡單單的點了件柚子蛋糕配奇亞籽布甸。柚子味不太突出,只靠面層淋上了少許柚子蜜醬增添味蕾。餅底採用了果仁之類,比起傳統的餅底有驚喜!奇亞籽布甸夠滑溜,好味道,健康又有營養,可惜太細杯了.....咖啡店當然要來一杯咖啡。cappuccino 奶泡夠挺, 甘味回韻,水準不錯。
潮流興食素,連咖啡店也要分一杯羹。

簡簡單單的點了件柚子蛋糕配奇亞籽布甸。

咖啡店當然要來一杯咖啡。
cappuccino 奶泡夠挺, 甘味回韻,水準不錯。
2020-08-04
困在家中五天後終於都踏出門口了!不枉我們下著雨狼狽地走來這間已經在checklist好一段時間的木系素食cafe!環境清靜高樓底,如不是下雨真想呆坐一整個下午。Vibes the High-tea set (1 pastry + 1 pudding + 1 drink) — 這間咖啡室其中賣點是所用的材料都是天然和純素的,這個hightea set以 plant-based vegan pastry 為食材,我們點了純素柚子芝士蛋糕、士多啤梨藍莓西米布甸和一杯signature的冰紅菜頭玫瑰拿鐵。甜品都是微糖比較健康的那種,拿鐵非常特別,紅菜頭味濃濃的。牛油果生酮佛卡夏—使用了純素生酮麵包,沒有普通麵包的牛油味,而特別的是麵包塗上的是用了奇亞籽做的純素魚子醬,還有全素的sour cream,味道跟魚子有點像都是酸中帶甜的。另有牛油果沙律伴碟,人生第一次吃這種素食物,感覺好新鮮,性價比亦頗高,非常值得來感受一下。

牛油果生酮佛卡夏—

西環、西營盤一帶近來開了好多Cafe,間間吸睛。這天我來到了其中一間 -- Vibes the place朝聖,果然大開眼界!不但環境舒適美觀,而且食物都美得一絲不笱,隨便一拍,就是放上網呃一百幾十Likes的照片。下午兩點半來到,又拍又吃的,不經不覺就過了兩小時!我是觀塘友,去西營盤確實有一定距離,可幸的是,Vibes the place很接近地鐵站,在西營盤B1出口走三分鐘即可到達。餐廳裝修以磚和木為主,天然而和諧,餐廳內散發著香薰噴霧,令人相當放鬆。門口窗邊的二人枱擁有天然光,拍照最好看,故這是最受歡迎的一張枱,如果想打卡,訂枱時最好說明。All Day Vibes $ 118餐廳素葷共融,不過我們今天主要吃素。這個是Vibes早晨全餐純素版,十分有趣,先說麵包,是純素生酮麵包+素魚子+全素酸忌廉,素魚子原來是奇亞籽,混入了海藻,增添鮮味,麵包雖沒加麵粉,但口感仍是鬆軟煙靭,很不錯;旁邊的素三文魚用紅蘿蔔混入杏仁碎,配以沙律菜、油醋汁,以及伴碟的雜莓、橙汁等,健康之選。冷麵 $88冷麵是夏天限定的,屬Special Menu,以玻璃瓶盛載,五色/五行健康食材一目了然,讓我們由最底
All Day Vibes $ 118

餐廳素葷共融,不過我們今天主要吃素。

冷麵 $88

冷麵是夏天限定的,屬Special Menu,以玻璃瓶盛載,五色/五行健康食材一目了然,讓我們由最底層開始數一數:日本讚畸冷麵、以色列有機番茄、秋葵、黑木耳、泡菜蛋卷,吃之前澆上自家調製柚子汁和紫菜,酸甜又冰涼,超美味,果然很適合夏天吃啊!
Vibes the tea $40-$50

飲品方面,茶或咖啡都是不錯的選擇。茶葉都放進了試管內,讓客人嗅嗅其味道,本來我選中了甜美的Dancing Butterfly (裡面有雲呢拿香氣),不過後來考慮到咖啡有拉花更適合打卡,所以臨時轉了軚。
Beetroot Rose Latte、Turmeric Latte $50@

而我發現,轉軚的決定相當正確,兩杯Latte一紅一黃,實在靚到無朋友!我要的是紅菜頭玫瑰Latte,不但色澤一流,還有濃郁的紅菜頭味道,新鮮榨出來果然寧舍不同;朋友的薑黃Latte,上面灑了一層黑胡椒,據悉可以幫助薑黃吸收,增強抵抗力,在這疫症肆虐的日子,真的要多喝兩杯。

值得一讚的是,所有奶類飲品都可以轉植物奶,不需另外加錢。
大家是否很好奇,枱面的缽是用來做甚麼呢?餐廳稱它為Singing Bowl,客人可以將飲品放在其中,邊敲邊許願,據說透過聲音與震動,可以淨化飲品,並活化身心靈,我許願希望患了病的媽媽身體健康,疫情可以快點過去,一定要願望成真啊!
Vibes the High-Tea Set $98

想打卡的女孩子,不如來個下午茶吧!$98包一件蛋糕、一杯布丁,以及一杯$45飲品,我要了朱古力蛋糕和米布丁,前者朱古力味濃郁,後者帶有椰子香氣,兩者都不會過甜,吃了沒有罪惡感!

今次因為和素食朋友來,只試了素食,餐廳實在太靚,所以我決定在下個月疫情稍退,再來試其他葷食,「老闆,記得留門口張靚枱給我啊」,哈哈!
2020-07-14
要遠離人氣cafe的喧鬧,不妨到此感受寧靜的悠閒,喚醒心靈。老闆主動解說每樣食品、樟木樹枱椅背後的理念,就連水機的水都與音頻結合,為你注入正能量。除了瘦身人士愛好的生酮飲食,還有素食、健康早午餐、黎麥椰菜花/紅米穀物飯、輕甜甜品等任君選擇。飯類都用玻璃樽盛裝,韓式雞有少許辣,但開胃。茶飲都有不同功效,由keep fit,安睡到美肌都有,熱茶喝到一半可以添水,再泡第二泡味道。這裏絕對需要放慢節奏,細味當中的試意。

韓式雞配椰菜花黎麥飯

飯類都用玻璃樽盛裝,韓式雞有少許辣,但開胃。

這裏絕對需要放慢節奏,細味當中的試意。
韓式雞配椰菜花黎麥飯
  • 慢燉韓式雞肉
2020-06-17 94 瀏覽
难忘月初一连好几天的暴雨,更难忘狂风暴雨里这样一处温暖干燥的角落,伸出坚实的屋檐为你挡去天边翻滚的泥石流,如同一张柔软的绒面毯子裹住湿淋淋的你,屋内的音乐似泉水般叮咚流淌着,净化了屋外嘶吼咆哮的电闪雷鸣……·Vibes来了两次,都是在雨最大的时候狼狈不堪地走到了目的地,揣了本书过来,随着书页轻轻翻动,缠满内心的心事好像也被渐渐解开。西环怎么藏了这么一个洗涤心灵的好地方!它的安静让你身心沉静、舒缓情绪、找到共鸣、获得治愈,我想这也是它的名字所寄寓的含义。·它跟热闹的街市保持着一段距离,在一排灰暗老旧的铺面中,像是一串钻石手链那般耀眼。店里像是搬进了一片大自然,采用铜、木装修,开阔的层高让置身于此更加空灵。甚至还有冥想座,所有椅子使用的都是樟木,一圈圈的年轮透着朴素,但不仅仅是为了美观,更有祛除湿气的功效。一器一物都不失品位,暖心的小细节还包括写有鼓励话语的postcard,清幽雅致的氛围让人流连忘返。·“颂钵”理念是这里独一无二的特色:将浅尝过后的饮品放入颂钵中,专注于你的心愿,再用木棒轻轻敲击外侧,感受它的振动,最后品味味道有什么不同。听上去像是闹着玩儿的,但颂钵边缘在敲击后发出的浑圆
“颂钵”理念是这里独一无二的特色:将浅尝过后的饮品放入颂钵中,专注于你的心愿,再用木棒轻轻敲击外侧,感受它的振动,最后品味味道有什么不同。听上去像是闹着玩儿的,但颂钵边缘在敲击后发出的浑圆声响,确实让人心情平静,当你带着一颗正能量的心去品味,或许味道真的会不一样。
饮品以养生茶、咖啡和特饮为主,食物主打轻盈主食Food in Jar,素食和生酮友好的全日早午餐,还有高质天然食材制作的甜点。价格和份量都比较适中,必须说,食物都很别出心裁,一册图文并茂的Menu看得我选择困难。
【燕麦澳白】,原本以为茶饮会更出色,结果咖啡出人意料地好喝,几乎没有酸度,正合我意。哥伦比亚、巴西、危地马拉和印尼的四拼豆,中深烘的浓醇和饱满,整体风味的均衡和回味的强烈都有了,焦糖般的甜感让人念念不忘。
【燕麦姜黄拿铁】,一系列色彩亮丽、健康天然的特饮中,姜黄拿铁是近期的推荐款。浓郁的姜黄跟燕麦奶的交织令人称奇,一股暖流一瞬间传遍心底,表面用黑胡椒粉点缀,微辛却不刺激。
【韩式慢炖鸡肉】,爆炒有大火热锅的油香镬气,慢炖有小火酝酿的柔嫩细腻,这款韩式风味料理不愧是他家招牌菜,味道鲜美可口又清爽不腻。无骨鸡腿肉炖至多汁鲜嫩,自制泡菜、香菇丝、韭葱、小红萝卜等配菜丰富着口感,韩式辣酱有滋有味,辣度很温柔,但恰能开胃。我在杂粮饭和藜麦花椰菜Couscous两种主食中选择了后者,高纤维低热量,细碎的颗粒中带着令人满足的嚼劲。
【泡菜厚蛋烧日式冷面】,一顿清凉的冷面才有过夏天的感觉,蛋丝的香嫩缠绕着秋葵、黑木耳、小番茄的脆爽,酸酸甜甜的柚子醋饱满地浸润着面条,弹滑柔韧的冷面被我一叉子一叉子卷起送入口中,大快朵颐。两大块儿温润可爱的泡菜厚蛋烧就是点睛之笔,润泽的蛋香包裹着脆口的韩式泡菜,缤纷的色彩就像是把彩虹装进了罐子里!
  • 慢炖韩式鸡肉
2020-06-07 114 瀏覽
寧靜,心停。洗滌情緒木系餐廳。黑雨過後晴天,特地跑到西營盤。All day Vibes 生酮飲食  - Keto Foccacia: 無麩質包,質地似全穀麥包,口感實在。鍾意食麵包之人會喜歡,走前外賣明天早餐。Chiaviar: Chia seeds: 混合物素食假裝魚子醬,有爆粒粒效果,味道微酸獨特,我愛這個。Vegan sour cream: 無蛋奶素酸忌廉,清新不油膩,不太酸。我唯一一次不會sauce on side 又不會去走過多醬料。No salmon rillettes: 似法式芥末籽醬或第戎醬,酸酸甜甜又開胃又會令人翻追味道。Apple and strawberry salad: 正常水平以上,因為蘋果,草莓除新鮮而且屬高甜度靚貨。Ginger orange juice: 橙汁勁酸加上強勁薑汁味,一飲醒神,好正!!因為我跟朋友每人點一個不同All day meals都覺得超特別同滿足,第一次決定追加多一個午餐分享。自家醬汁冷麵: 擺設和諧,吸引,食材新鮮味道卻一般。有待改進。大家都試下,本人在港十大推介之一!!

寧靜,心停。
洗滌情緒木系餐廳。
黑雨過後晴天,特地跑到西營盤。

All day Vibes 生酮飲食  -

鍾意食麵包之人會喜歡,走前外賣明天早餐。

味道微酸獨特,我愛這個。

第一次決定追加多一個午餐分享。

大家都試下,本人在港十大推介之一!!
2020-06-06
  • Alldayvibes
原本想來 Vibes the place 食純素蛋糕,點知坐低揭 menu 先發現竟然有 vegan + keto 的餐點,又有純素蛋糕下午茶喎,所以why not both?有純素生酮食的餐廳少之又少,環境舒服野又好食,氣氛仲讓人好放鬆好禪添,立即收入口袋名單吧!Vibes the place 外表看起來滿有氣質的感覺,出面睇其實唔太似咖啡店。 入面充滿大自然的感覺,地板砌得好靚,我最鍾意木頭+金線條的椅子,配襯起來都幾網美。翻開皮革封面的餐牌,第一版就有 Vegan + Keto 的全日早餐,因為我無食過生酮麵包,所以好想試喎。再揭幾版原來有純素tiramisu,然後仲有附飲品的下午茶甜品set。好多野都想試喎!所以我叫左下午茶餐再加個生酮早餐,食完唔洗食晚飯。來這裡除了喝咖啡之外,我覺得都應該試試她們自家調配的茶每款茶都有唔同的作用,適合唔同人唔同需要。看餐牌上的配方其實也不太知應該點揀,好在有得試聞,聞完一輪我就揀左 1 號「Dancing Butterfly」。其實我平時唔太好蝶豆花茶,不過這款聞起來有雲呢拿甜味,我又唔想飲水果酸調的茶,所以揀這個。然後我發現檯面上有個大銅碗

然後我發現檯面上有個大銅碗,打開入面張紙卡仔,原來是用來幫飲品「作法」的 XD 我平日就無咩靈性收養既,接觸下都幾有趣。

於是我放左杯茶入去個盤入面,跟著份「說明書」的步驟,用枝棍敲敲下,用手感受金屬的震動。我開頭仲以為敲落去好似打鑼咁會有聲,原來唔係既,主要係震盪。

牛油果生酮佛卡夏 HK$75

「生酮佛卡夏」是用椰子粉、阿麻籽、洋車前粉和椰子油等材料變出來,我屋企都有齊晒這堆材料,網上睇做法亦唔困難,不過好似自己焗生酮麵包,以免焗完又係自己食晒會食太多。

生酮麵包口感沒有正常用麵粉酵母的麵包柔軟,又無麩質帶給你的煙韌度,不過我覺得已經可以接受,而且堅果香會比較豐富,加上抹醬餡料就好好食。薄薄一片的生酮麵包上面,白色那個是純素 sour cream ,味道比較淡口;深色那個則係純素魚子醬,我估係用奇亞籽做,帶酸調都幾香口。

其他配菜就正路沙律牛油果,我覺得個橄欖油黑醋幾好食。

Vibes the High-Tea Set HK$98 (1 cake + 1 pudding + 1 drink)

因為我想試生酮餐又想試純素甜品又想叫野飲,所以我覺得揀這個下午茶餐抵少少。純素 + Raw 的小蛋糕有五種口味可以揀,這天沒有雜莓我就揀左抹茶。Vegan+Raw的蛋糕有個特別,就係顏色通常好繽紛好靚,唔知食咩味可以揀鍾意的顏色。

奇亞籽布甸很香椰奶味,口感都幾好唔好太軟或太實,配各種莓果酸酸甜甜好適合夏天。抹茶純素蛋糕也很濃抹茶香,口感扎實,因為我已經食左生酮麵包,所以再食這兩個都幾飽。

除了食物夠養生,整個用餐經驗都好有趣,絕對係洗滌心靈之選!
2020-06-03
2020-05-10 184 瀏覽
Vibes the place #西營盤❗️私心大力推薦洗滌心靈Cafe❗️採用銅、木裝修,樓底高,一入到去就有種平靜嘅感覺🥰而且佢哋嘅器皿亦都非常獨特,所有食物都係用玻璃jar裝,有啲咖啡花茶仲會擺落頌缽比客人敲,透過波音震盪為飲品注入正能量🤩🤩🤩雖然唔知係咪真係有效,但上網留意到原來老闆娘係一名心靈治療師,希望透過cafe舒緩香港人緊張嘅情緒💕食品健康得來又好食,而且仲有素甜品、不同功效嘅花茶!環境獨特,有啲枱櫈仲係用樹幹製作,仲設有冥想座同掛上鼓勵性嘅postcard,非常舒適☺️。 嗌咗兩款主食 (Food in Jar),有辣有唔辣同素食,而且仲可以揀配雜穀飯/藜麥椰菜花飯。慢煮牛展肉配雜菜 藜麥小米🥘$108望落去細細兜,但內藏大量牛肉,雖然同一般展唔同,反而似牛腩,但的確燉得非常入味😋加上白蘿蔔、紅蘿蔔、西芹、蓮藕等等雜菜,增添口感😚!近年好興keto diet,唔想食咁多澱粉質嘅仲可以揀藜麥小米。雖然話係小米,但原來係依家好流行嘅椰菜花飯,配上少許藜麥,絕對係健康美味之選🥰。味道: 4.3/5性價比: 4/5慢燉韓式雞肉雜穀🐔$108有大量雞肉粒,主要以泡菜作調味,辣辣地好惹
Vibes the place #西營盤
❗️私心大力推薦洗滌心靈Cafe❗️

慢煮牛展肉配雜菜 藜麥小米🥘$108

慢燉韓式雞肉雜穀🐔$108
有大量雞肉粒,主要以泡菜作調味,辣辣地好惹味,有啲似韓式餃子嘅餡料,送飯一流🤣仲要係三色飯,用上健康嘅紅米、糙米,食得開心又冇罪惡感。
性價比: 4/5

Tea set ( 1 cake + 1 pudding + 1 drink)🍰$98
除主食外,仲有各種花茶同特色甜品,每一款都非常精美,呢一個tea set就可以試晒咁多款。
揀咗一個粉嫩色嘅玫瑰荔枝蛋糕Lychee rose💖雖然細細舊,但係玫瑰味出乎意料地香,浸透淡淡的荔枝甜味,配上消化餅餅底,細細件但好好味😋另外仲有passionfruit、chocolate、matcha、Mixed berries選擇,每一款都唔同顏色,真係好靚😍。
布甸方面,唔係一般日式牛奶布甸,而係Chia pudding/Rice pudding,由店員決定。今次俾咗chia pudding我,面頭有少少雜莓,布甸滲透着強烈嘅椰子香,又係一款健康keto甜品👍🏻!
最後仲有一壺花茶🍵店員會攞出七支test tubes裝住各種花茶葉,俾你聞吓選擇最鍾意嘅香氣。每一種花茶都有唔同嘅功效,今次試咗dancing butterfly🦋象徵着Insight and wisdom,運用左碟豆花、橙皮、雲呢拿、金盞花製作,所以呈藍色,散發着幾強烈嘅雲呢拿香,非常特別💙。
性價比: 4/5

整體來講真係好欣賞呢一間cafe💕無論係概念、食物定裝修都非常獨特,食得好開心,絕對會想再去👍🏻。
慢燉韓式雞肉雜穀
慢煮牛展肉配雜菜 藜麥小米
Dancing  butterfly
慢燉韓式雞肉雜穀
慢煮牛展肉配雜菜 藜麥小米
Dancing  butterfly
2020-05-09 65 瀏覽
be primed to bookmark this tranquil cafe library - 𝙑 𝙞 𝙗 𝙚 𝙨 𝙩 𝙝 𝙚 𝙋 𝙡 𝙖 𝙘 𝙚 , with the sole intimate vibe all over the place. once stepped in, you have magically disconnected with the outer world - unwanting to leave this paradise, this forest in the middle of the crazy city.a minute walk from sai ying pun b2 exit would bring you to this lovely, vintage-y, restful utopia you could never find in anywhere else in hong kong. this cafe serves nourishing light meals from slow cooked beef shin, keto

a minute walk from sai ying pun b2 exit would bring you to this lovely, vintage-y, restful utopia you could never find in anywhere else in hong kong. this cafe serves nourishing light meals from slow cooked beef shin, keto foccacia toasts to greek yoghurt cheesecakes and vegan tiramisus.

walk in and you will be fascinated by their brownish, metallic furniture and props. this cafe mollifies all your anger and hastes (or, at least mine). when you're just sick of the work in front of you, simply lift your head up and take a deep, salubrious breath and look around the placid environment. it's near-perfect for studying, only that they lack wifi due to reconstruction problems.

if people say cheesecakes without cream cheese are mediocre, i'd surely mention this exception - greek yoghurt as its filling: viscid, whip-textured yoghurt topped with strawberry jam - tarty yet occasionally you bite into nips of strawberry seeds which gives you a sharp crunch. the base is formed with sticky, buttery digestive biscuits - summing up into a perfect indulgence to those who wants feign "cream cheese" cheesecake.

i am never a fan of tiramisu so even though it already tastes less sweet due to its use of dark chocolate and vegan components, it's still overly sweet for me. nevertheless, the subtle crunches of chocolate chunks did made me smile ◡̈ it's not an ordinary tiramisu. it's a vegan tiramisu. a cup made with love.

tried crackpot korean chicken accompanied with cous cous that is a rather bland but healthy choice of grains. the jar comes in smoll portions but filling, chicken comes in small bites - piquante and tangy.

matcha latte was so-so. a bit too sweet but smooth. they specialise in tea as well, so do try out their singing bowls, a new experience to sooth your soul and find inner peace.

8.4/10
2020-03-11 126 瀏覽
#西營盤 ✿/A place where I found peace and wellness身處係入面嘅時候真係超級舒服,好似去咗外國屋企啲living room咁🧘🏻‍♀️/Cafe入面有幾個誦砵,有說明書講解點樣使用,可以返自己杯嘢飲入去試吓 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/Beetroot Rose Latte $50 ☕️好創新嘅飲品,一啲都冇紅菜頭嘅菜青味🥰啲奶好滑,唔錯!Dancing Butterfly $40 🦋佢有好幾款茶可以揀,我哩杯入面有碟豆花、橙皮、萬壽菊、vanilla ,甜甜哋/💕——————————#VibesThePlace〰️Vibes the place〰️G/F, 112 First Street, Sai Ying Pun, Pok Fu Lam————————————#journeyoftwo香港_cafe

#西營盤

Beetroot Rose Latte $50 ☕️
好創新嘅飲品,一啲都冇紅菜頭嘅菜青味🥰
啲奶好滑,唔錯!

Dancing Butterfly $40 🦋

💕
——————————
#VibesThePlace
〰️Vibes the place〰️
————————————
#journeyoftwo香港_cafe
2020-03-10 810 瀏覽
所謂無氈無扇、神仙難變!如果唔用奶、忌廉或芝士,點樣做芝士蛋糕?又如果唔用有麩質成份的原材料之下,如何做麵包呢?聽來詭異,我想見識,所以得知 Vibes The Place 今午舉行一個以 Raw & Vegan pastries 為主題的美食聚,馬上報名參加。答案沒有寫在牆上,需要主動問,不過聽完之後都係唔識做,祕密武器就是。。。 堅果,既可扮芝士、亦可代替批底的餅碎。餐廳找來份量女廚 Tina Barrat 合作,特別製作多款如花一般漂亮的純素甜點及小吃。這款魚子醬多士,黑魚子其實是 Chia Seeds 奇雅子。三文魚多士是栗子,維肖維妙。接下來是盆栽般的甜品。無花果茘枝慕絲蛋糕,粉紅色的慕絲入口溶化,隨即透出新鮮的荔枝香甜,最有驚喜!不同型態食用花、點綴着熱情果芝士蛋糕。雜梅芝士、朱古力等等,因為用自然原料 raw,味道非常討好。最後一杯 Turmeric Latte 薑黃泡沫咖啡,薑黃防疫有效,原來配合黑胡椒能速進吸收,再加少許蜜糖提升食味。入口充滿奶香,點點蜜糖甜,絕無薑黃的霸氣味,非常可口。2020年最大的願望?莫過於身體健康、百病不侵!所謂禍從口入,除了戴口罩之外,
所謂無氈無扇、神仙難變!

盆栽般的甜品

堅果,既可扮芝士、亦可代替批底的餅碎。

魚子醬多士

三文魚多士

三文魚多士是栗子,維肖維妙。

接下來是盆栽般的甜品

無花果茘枝慕絲蛋糕

不同型態食用花、點綴着熱情果芝士蛋糕

最後一杯 Turmeric Latte 薑黃泡沫咖啡

薑黃泡沫咖啡

入口充滿奶香,點點蜜糖甜,絕無薑黃的霸氣味,非常可口。

tea

2020年最大的願望?莫過於身體健康、百病不侵!所謂禍從口入,除了戴口罩之外,大家更應該注意飲食,Raw & Vegan 的食物,值得學習。
2020-02-29
無花果茘枝慕絲蛋糕
薑黃泡沫咖啡
西營盤出名多咖啡廳今次來了這家很有特色的咖啡廳就是vibes the place甫入內 店員熱情招呼店内放滿頌缽 但與宗教豪無關係 此處之頌缽乃用於改變自身及食物之頻率店內所有家具皆有幫助靜化心靈之功效 -Food Jar Coconut Seafood Curry $120食物用了精美的food jar作器皿客人點餐時會將food jar蒸熱令食飯保持營養 咖哩微甜少辣 內有多種海鮮 味道香濃-Crockpot Korean Chicken $108 雞肉以慢煮烹調 味道香辣 喜歡辣的朋友可以一試-72% Chocolate Vegan Tiramisu $65 中間以豆腐打成 上面配上黑朱古力中和甜味加上黑莓以添加口感-Greek Yogurt Cheesecake $65 乳酪味香濃 微酸 而且和芝士非常夾 餅底亦見得是用心之作-Balancing Black Bean 濃烈的黑豆味 飲後有放鬆精神 釋放壓力之用-Romantic Rose內有玫瑰及洛神花等 酸味較重 開胃
西營盤出名多咖啡廳

Romantic Rose
內有玫瑰及洛神花等 酸味較重 開胃
2K
2020-02-19 642 瀏覽
上世紀90年代 , 筆者曾經在 西營盤 這個地方留下了不少腳毛 .... 當時的激情 , 鐵蹄錚錚 , 風風火火的歲月 , 早已煙消雲散 ~今時今日 , 已年屆中年的筆者在 西營盤 , 再不會尋囂鬧事 , 而是心境平和的坐著品嚐美食飲飲咖啡 ....走到這間餐廳 Vibes the Place , 其實是在社交媒體上 , 見到這餐廳有頌缽 , 這個南亞人常使用的 , 據稱能引導心靈的樂器 , 於是來一探究竟 ~這餐廳並無宗教背景 , 食客又是否會用這個頌缽來 meditation, 就是不得而知 , 看來是同枱食飯也會各自修行吧 ~餐廳的裝修以大自然元素為主 , 氣氛恬靜 , 清幽雅緻 , 聞說店主就是希望食客能夠在這裏 , 平和地用餐 , 享受一刻幽靜 ~店方提供了一系列聲稱有不同種類功效的花茶 , 讓有不同情緒和感受的顧客去挑選 , 特別一提是店方說他們使用的水是"聽過音樂"的水,有部從外國買回來的機器,會播歌給食水聽,聽過音樂的水就像 有生命力的流水,店方就是用這種水來煮茶給客人喝 ~Menu ~Gorgeous Peach (I speak) : 是薑、桃味的綠茶 , 味道清

Menu ~
Gorgeous Peach (I speak) : 是薑、桃味的綠茶 , 味道清香溫和 , 飲落十分順喉舒服 ~

Beetroot Latte 紅菜頭奶 : 賣相浪漫 , 飲落有咖啡的質感 , 味道柔和奶滑 ~
潮流興 "Food in a Jar" 這店也有 , 筆者就選擇了這一個

Coconut Seafood Curry 椰汁海鮮咖哩 配 Quinoa Cous Cous 藜麥小米 : 這個咖哩汁是以黃薑和椰汁為主調 , 味道輕柔溫和 , 加上香口的鮮蝦和魚肉 , 味道鮮活 ; 伴以有椰菜花粒的藜麥小米來吃 , 有夠健康 ~

本篇完 ~
2020-02-19 81 瀏覽
香港生活緊張壓力大,朋友介紹Vibre The Place集合素食、健康和洗滌心靈嘅一間餐廳。這裏環境清幽雅緻,柔和燈光富有時尚感,店內設有多款頌缽和冥想座供客人 使用,讓人可以放鬆心情!食物主打有 茶飲、素食、健康飯類和甜品!盛載器皿均為玻璃Food Jar 精緻特色!檸檬草茶有舒緩、慰藉心靈,放鬆身體作用。嘗試跟指示放入頌缽,經音波震盪後,據說可為茶飲加入正能量。檸檬草茶味道 感覺 出奇地加深濃鬱!薑黃鮮奶咖啡絲滑順口,加入薑黃有抗氧化、抗發炎 功效。灑上粒粒鮮胡椒刺激舌頭味覺,突 顯薑黃和鮮奶咖啡真味道!蒸紅鯛魚會柑橘醬蒸紅鯛魚柳 原味新鮮嫩滑,無骨啖啖肉。配椰菜花飯含豐富鐵質、胡蘿蔔素,抗衰老食得健康,有嚼口和飽足感!椰汁咖哩海鮮澳洲鱸魚柳、小帶子、虎蝦、炆白蘿蔔,海鮮鮮甜爽口,椰汁淡香,咖哩為泰式風味,辣度適中!五穀飯乾身有口感,伴咖哩汁匹配又健康!72% 朱古力意式芝士蛋糕Vegan素食甜品,朱古力為 mousse狀軟滑香濃,餅底為藜麥製作,加上以豆腐 和蔗糖製作成煉奶醬,甜度適中,頗具特色!椰子芒果奇亞籽布丁用鮮芒果打成醬汁加上切片芒果,酸甜 多汁幫助消化,底盤為奇亞籽布

檸檬草茶

薑黃鮮奶咖啡

蒸紅鯛魚會柑橘醬

椰汁咖哩海鮮

72% 朱古力意式芝士蛋糕

椰子芒果奇亞籽布丁
用鮮芒果打成醬汁加上切片芒果,酸甜 多汁幫助消化,底盤為奇亞籽布丁,鮮甜有口感!

2020-02-17 76 瀏覽
一踏入小店,就覺得呢度令人特別放鬆店嘅一隅擺放咗一排樹化石坐上去有淨化效果,幫手將負能量放低咁有啲座位就擺咗耳機,可以聽住音樂食嘢嚟個簡單嘅 self meditation 🎧 而食物同飲品都好用心做花茶嘅材料一目了然店員話每一款茶都有獨特嘅力量可以試下唔係用味道去選擇飲咩~【Romantic Rose】我揀咗充滿 Love power 嘅 Romantic Rose成份有玫瑰同橙,味道帶酸可以抗氧化同紓壓,而且有豐富嘅 Vitamin C金色呢個叫頌缽 Singing Bowl將飲品放喺頌缽中間再敲打幾下嗰啲 vibration 可以為我哋嘅飲品注入力量我覺得呢個體驗好有趣呢 🥰【Turmeric Latte】薑黃有抗炎功效,有助提升免疫力呢款咁養生嘅 latte 喺外國都好流行!飲落只有輕淡薑味,唔辣㗎~入口好順滑,好似飲完湯咁好暖胃【Food in a Jar】一開始吸引我嚟嘅就係呢啲玻璃 Jar因為呢個 presentation 真係好特別 😍透過玻璃可以望到啲食物擺得非常有心思同埋個 portion 比想像中大份㗎同行嘅男仔朋友都夠飽,哈哈【Red Snapper Ponzu

一踏入小店,就覺得呢度令人特別放鬆
店嘅一隅擺放咗一排樹化石
坐上去有淨化效果,幫手將負能量放低咁
有啲座位就擺咗耳機,可以聽住音樂食嘢
嚟個簡單嘅 self meditation 🎧

而食物同飲品都好用心做
花茶嘅材料一目了然
店員話每一款茶都有獨特嘅力量
可以試下唔係用味道去選擇飲咩~

【Romantic Rose】
成份有玫瑰同橙,味道帶酸
可以抗氧化同紓壓,而且有豐富嘅 Vitamin C

金色呢個叫頌缽 Singing Bowl
將飲品放喺頌缽中間再敲打幾下
嗰啲 vibration 可以為我哋嘅飲品注入力量
我覺得呢個體驗好有趣呢 🥰

【Turmeric Latte】
薑黃有抗炎功效,有助提升免疫力
呢款咁養生嘅 latte 喺外國都好流行!
飲落只有輕淡薑味,唔辣㗎~
入口好順滑,好似飲完湯咁好暖胃

【Food in a Jar】
一開始吸引我嚟嘅就係呢啲玻璃 Jar
因為呢個 presentation 真係好特別 😍
透過玻璃可以望到啲食物擺得非常有心思
同埋個 portion 比想像中大份㗎
同行嘅男仔朋友都夠飽,哈哈

【Red Snapper Ponzu】
我嗰個係蒸紅鯛魚配柑橘醬
配咗超有益嘅 multi grains 雜穀飯
最上層係啖啖肉嘅蒸紅鯛魚
之後兩層就係蘿蔔絲同菜
健康之餘有兩種唔同口感 👍🏻
柑橘醬酸咪咪,撈飯或者餸菜好夾

【Coconut Seafood Curry】
唔單止有魚肉 barramundi
仲有帶子同蝦,既豐富又新鮮彈牙 🦐
咖哩係有少少甜唔太辛辣

朱古力濃郁到不得了
上面灑滿有咬口嘅牛油果碎粒 🥑
最底嘅係朱古力 Mousse
就混合質地較柔軟嘅牛油果肉

【72% Chocolate Vegan Tiramisu】
用豆腐做嘅素 Tiramisu
Mix 咗清甜多汁嘅無花果