2019-12-18
約會紀念日,特登上網搵左好耐,終於俾我搵到一間餐廳,英式貴族風格Tea Room,餐廳統一色調,典雅之餘又有貴氣,服務生非常細心咁講解每一味菜,而且招呼得好殷勤,食環境之餘、食人情味,更食高質食物。 Victorian Rose Tea Room在山林道銀座38,坐上電梯按下17樓,打開門便是餐廳的入口招待處。我預約了7點,服務生已為我準備了一張非常具空間感的大枱,換著其他餐廳,這張大枱至少可以坐上6個人。枱上放上不同的裝飾,特別喜愛他們的保鮮花擺設,打咭影相真係唔失禮。 由於紀念日的緣故,我想來一餐豐盛的晚宴。這間餐廳絕對沒有令我失望。一開始時,前菜是一味蟹肉芒果卷伴牛油果沙律 。初次品嚐,淨係賣相已經非常吸引,芒果與蟹肉作為最佳拍檔,味道非常匹配。鮮味蟹肉絲絲絲軟滑,經理說這味菜是由大廚親自把蟹肉作調味,所以芒果與蟹肉的配搭非常好。大廚更刻意加入牛油果,配上自家調製的醬料,酸甜中整碟菜式更有營養價值。之後來的是餐湯,在糾結於龍蝦湯還是香濃蠔湯時,我最後還是選擇了香濃蠔湯。經理刻意介紹這味蠔湯,大廚選用日本廣島蠔,原材料攪碎成湯。在放入攪拌機打碎前,大廚會先將每隻蠔兩邊煎成金黃,
之後來的是餐湯,在糾結於龍蝦湯還是香濃蠔湯時,我最後還是選擇了香濃蠔湯。經理刻意介紹這味蠔湯,大廚選用日本廣島蠔,原材料攪碎成湯。在放入攪拌機打碎前,大廚會先將每隻蠔兩邊煎成金黃,再用白蘭地酒炒香,將蠔本身的潺、腥味除去,獨留海鮮的鮮香,混合一些煎香了的焦味,再加入白蘭地酒,產生獨特的味道,所以整碗湯都是綠黑色,全是蠔湯的精華。
這裏的包,外脆內軟。
我們叫了兩份主菜,第一份主菜是香煎銀鱈魚配白蘆筍。這味菜讓我感到非常滿意的是餐廳在選材上的細心,大家都知道,用料靚其實係美食製作的最先決條件。鱈魚非常非常滑,沒有骨,配上香煎外皮,加上幼鹽滲出的味道刺激味蕾,好正。芥末沙律醬豐富了鱈魚的味道,配搭爽脆的白蘆筍,係一種好與別不同嘅嘗試。
另一份主菜係波士頓龍蝦香酥盒 。呢間餐廳採用新鮮原隻波士頓龍蝦,即劏即煮,肉質爽口彈牙。然後旁邊再釀入 23 層 牛油焗酥皮盒,淋上美味蝦頭汁,還有獨家製作的龍蝦泡,成為呢味啖啖肉的「波士頓龍蝦香酥盒」。特別欣賞係佢嘅香酥盒,自家製自家焗,出面嘅香酥盒好多時都係現成急凍,令到香酥盒會雪硬左而口感變差。但佢呢到係自家製自家焗,就無呢個問題,外層鬆脆內層軟熟,香濃牛油味,Very Good!
之後係佢個甜品,我地兩個叫左一個心太軟,另一個係香梨酒蛋糕。心太軟外脆內軟,香濃嘅朱古力醬慢慢由中心流出黎,配上士多啤梨同埋雪糕,是一味必點嘅菜。另一味係香梨酒蛋糕,特別嘅聖誕樹外型非常應景,加上清新嘅酒味配上鮮果蛋糕,令人從主菜的香濃中回味過來,以清新的形式作結。
特別一提這裡的玫瑰茶,來自Fortnum & Mason 的玫瑰茶擁有香濃的玫瑰花香。上等玫瑰花葉慘出香濃的花味,是必點的飲品。
這裡的Rose Latte,茶奶比例控制得非常好,咖啡濃厚細滑,賣相亦非常吸引。
下次約會,我應該會選擇在露台享用如此盛宴。