「仰首太空,再看清一片藍圖星宿。」最近就比我發現係尖咀山林道有一間面積有成2000呎既正宗英式王室餐廳「Victorian Rose Tea」主要以貴族主題既裝潢帶出十九世紀既貴族風格,除左室內既復古傢俬、水晶吊燈比你瘋狂打卡之餘,出面仲有個室外露台,直接飽覽成個天文台,無論白晝定黑夜,抬頭望向天空,都一樣咁靚。想由少女心變貴婦姿態,絕對不是夢!👇📌Crab Meat & Mango Roll - ▪ Avocado Green Salad▪ Mango Dressing▫ 芒果同蟹肉基本上都係前菜最常見既最佳拍檔,不過想整得特別d就要有少少新意,呢到既「蟹肉芒果卷伴牛油果沙律」表面芒果肉包住結實既蟹肉絲,加埋女士們近期最愛既養身之牛油果。提高營養價值之餘,成個擺盤都相當精緻吸引,食落又夠Fresh,絕對係最強健康恩物。📌Oyster Soup - 👉招牌菜之一既「香濃蠔湯」,大廚用上日本廣島蠔,原來當中係幾有竅妙。大廚先將蠔洗過後再用焗爐焗乾,然後將佢攪碎成湯,打出黎質感係非常幼滑。而餐廳唔係用忌廉汁煮,而改用蒜蓉,所以完全無減退到本身蠔既鮮味,相當滿足!📌Pan-Fried

📌Crab Meat & Mango Roll -

▪ Avocado Green Salad
▪ Mango Dressing

📌Oyster Soup -

📌Pan-Fried Cod Fish Fillet w/ White Asparagus -

👉鍾意Cod Fish既朋友點少得另外呢款招牌菜「香煎銀鱈魚配白蘆荀」,成塊魚扒份量夠厚身,
質感嫩滑。切開見到雪白既身驅就知道口感一定唔差,而大廚亦將鱈魚去哂骨,再煎到油香迫哂出黎,相當惹味。

旁邊再伴返個芥末沙律醬,同埋來自荷蘭出產既白蘆荀,清新一下味蕾,帶出成個層次感。

📌Grilled Boston Lobster w/ Lobster Puff -

👉全隻龍蝦就食得多啦,呢個「波士頓龍蝦香酥盒」咁有特色既做法都係第一次,首先大廚將新鮮原隻龍蝦劏煮,

然後再釀入23層牛油酥皮盒入面。面頭就擺放左完整龍蝦鉗,色澤鮮紅亮澤,肉質食落爽口彈牙,別有一番風味。

📌Pear Mousse Cake -

👉甜品絕對都係心機之作,用梨肉砌成一朵玫瑰「香梨慕絲蛋糕」,將外圍用上指餅鋪住。
而梨肉底擺左一個Mousse係裡面,營造返入口酸酸甜甜,帶少少清香既感覺,
最頂仲有個朱古力脆皮蓋住,成個賣相好似間屋仔咁,好別緻。

📌Chocolate Molten Lava Cake -

👉雖然「心太軟」乃係大眾化甜品,但呢到都唔會交行貨,一樣做得好精細。
蛋糕外皮夠薄脆,內裡流心食到好濃厚既朱古力,口感非常柔軟絕對食得過!

📌Special Drink –
▪ Vicotrian Rose Tea

▪ Victorian Rose Chocoate
▫ 兩款招牌熱飲「維多利亞玫瑰花茶」、「維多利亞玫瑰朱古力」可以話將呢餐晚飯做一個完美既序幕,
玫瑰花茶輕輕用火爐保溫,將花香滲透出黎,清新怡人;玫瑰朱古力拉花有特色,朱古力味唔會蓋哂玫瑰花香,唔錯。
2020-01-08
15 分鐘 (堂食)
  • 蟹肉芒果卷伴牛油果沙律
  • 心太軟
  • 維多利亞玫瑰花茶
  • 維多利亞玫瑰朱古力
2020-01-05 1711 瀏覽
星期日嘅下午帶媽咪黎到尖沙咀山林道的「 Victorian Rose Tea Room」嘆返個英式下午茶。餐廳位於17樓,特別設有室外座位可以欣賞到尖沙咀景色。室內裝修典雅優美,充滿英倫風感覺,12月的佈置更充滿聖誕氣氛,好適合女生影相打卡兩位用英式下午茶價值$628,週末及公眾假期三位起惠顧有65折優惠等左一陣,美美的三層架下午茶隆重登場,鹹點及甜點各有五件,比例平均,每款食物嘅賣相都好精緻菠菜芝士焗蘑菇小巧迷你的菠菜芝士焗蘑菇,配搭絕佳,口感juicy,芝香四溢焗忌廉千層薯薯仔片加入鮮忌廉一齊烤焗,薯味香濃,同時充滿新鮮奶油香蟹肉餅洛神花漢堡加入左洛神花製成的漢堡包呈現淺粉紫色,顏色好靚,中間係蟹肉餅,加入左紅椒同香草調味,色香味俱全,啖啖都係新鮮真蟹肉!芝士蟹子三文治🥪黑色的竹炭麵包夾着芝士、雞蛋碎、蟹子、沙律醬等等製成的餡料,味道好豐富!藜麥煙三文魚煙三文魚好油潤肥美,加上健康高纖的藜麥同特製醬汁,中和左油膩感法式焦糖燉蛋面上的焦糖厚薄適中,甜度剛好。底下的燉蛋口感好嫩滑,入口滿有蛋香味皇牌戚風蛋糕配麻糬戚風蛋糕好鬆軟,香甜可口,面上仲有少許紅豆及鮮忌廉作點綴。夾心麻糬軟糯Q彈

菠菜芝士焗蘑菇

焗忌廉千層薯

薯仔片加入鮮忌廉一齊烤焗,薯味香濃,同時充滿新鮮奶油香

蟹肉餅洛神花漢堡

芝士蟹子三文治🥪

藜麥煙三文魚

法式焦糖燉蛋

皇牌戚風蛋糕配麻糬

戚風蛋糕好鬆軟,香甜可口,面上仲有少許紅豆及鮮忌廉作點綴。夾心麻糬軟糯Q彈,有米香

日式抹茶紅豆慕絲

雙色慕絲好creamy,甜度剛好

玫瑰紅桑子馬卡龍

紅桑子同玫瑰嘅味道好平均,酸甜清新,夾心層好軟糯

英式鬆餅配紅桑子果醬及濃厚鮮奶油

熱烘烘的scone外脆內軟,入口鬆軟濕潤,充滿牛油香。配上酸酸甜甜的紅桑子果醬及濃厚鮮奶油,豐富左鬆餅嘅味道

玫瑰花茶

茶味濃淡剛好,入口唔苦澀,帶有陣陣玫瑰花清香

泡沫咖啡

咖啡味濃厚芳香,奶泡好細滑,面上嘅可可粉為咖啡增添左一份香甜
擁有豐富下午茶經驗尼一間真係要推🤩首先如果鐘意宮庭風既女仔一定好鐘意尼度另外俾咁既價錢食下午茶當然對食物質素有要求啦😃首先有scone已經加分了 另外scone係新鮮焗既😋😋😋送上黎仲係熱既 熱既scone係加爆分❤️到鹹點部分~~做得非常出色 完全能夠做倒酒店水準 我最鐘意蟹肉餅洛神花漢堡🥰🥰甜品方面 蛋糕選用戚風蛋糕 食落唔會好死甜所有甜點既甜度恰到好處👍🏼配埋我既蜜桃紅茶🍑一流享受💕💕生活就是需要點儀式感💋
擁有豐富下午茶經驗
配埋我既蜜桃紅茶🍑
一流享受💕💕
生活就是需要點儀式感💋
2020-01-03 863 瀏覽
12月不嬲都係充滿節日氣氛嘅月份今日揀咗呢間英式宮廷餐廳嚟食晚餐成間餐廳除咗喺宮廷裝修之外因為臨近聖誕節餐廳都加咗好多聖誕裝飾🎄仲有一棵好靚嘅粉紅聖誕樹俾大家打卡女仔嚟到一定會好鍾意神石榴西柚沙律呢個沙律作為頭盤認真唔錯沙律加入左神石榴同埋西柚酸酸甜甜可以刺激食慾蟹肉芒果卷伴牛油果沙律🦀蟹肉同芒果真係Perfect match而且大廚亦都加入左大量嘅牛油果令成個沙律嘅營養價值更加高是日餐湯 - 南瓜湯是日餐湯係由大廚根據當日新鮮嘅食材所決定今日呢個南瓜湯飲落去好香濃而且帶有甜味香濃蠔湯呢個湯係用咗日本廣島蠔將原材料打成湯餐湯會用英式傳統的器皿保溫去到客人面前先至到出嚟確保我哋可以飲到最好嘅溫度慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬🐷呢道菜係用咗西班牙穀飼豬鞍 豬鞍口感軟滑,豬肉味濃再配以 65 度火力慢煮 30 分鐘鎖住肉汁顏色呈剛熟階段淡淡粉色煮得啱啱好而且配埋焦糖蘋果醬酸酸甜甜令人食慾大增手刨意大利新鮮黑松露配野菌闊條麵🍝新鮮嘅黑松露真係要撞啱季節先有🍄大廚揀咗意大利新鮮黑松露而且仲會即場刨成片狀加上另外的 4 種野菌日本鮮冬菇、靈芝菇、白菌蘑菇同牛肝菌闊條麵煮得好有咬口而且充
12月不嬲都係充滿節日氣氛嘅月份

去到客人面前先至到出嚟
確保我哋可以飲到最好嘅溫度

慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬🐷
呢道菜係用咗西班牙穀飼豬鞍
豬鞍口感軟滑,豬肉味濃
再配以 65 度火力慢煮 30 分鐘

新鮮嘅黑松露真係要撞啱季節先有🍄
大廚揀咗意大利新鮮黑松露
而且仲會即場刨成片狀
加上另外的 4 種野菌
日本鮮冬菇、靈芝菇、白菌蘑菇同牛肝菌
闊條麵煮得好有咬口

而且裝修得好靚
嚟影相打卡真係一流

希望下次有機會試埋呢度嘅下午茶Tea set
不過聽講好full
黎之前記住book位呀!
2020-01-03 690 瀏覽
一向對上樓靚餐廳有一些偏見,覺得係只能夠同女性友人食tea嘅地方。想不想會有驚喜。今晚被帶到這個以英式貴族格調為主題的餐廳,進門一刻就覺得應該為自己作多一些打扮。😅餐廳佔盡一層,還有一個大露台,夜景都幾醉人。還有一間可容納八人的包廂房,水晶燈閃閃。到處拍照留念後,所選的頭盤已經準備好。因以女性客人為主,餐廳貼心以單點形式令客人可按當天情況選擇單點主菜又或組合成二至四道菜晚餐。頭盤神石榴西柚沙律,清新開胃又有抗氧化作用蟹肉芒果卷伴牛油果沙律,鮮拆蟹肉和香甜芒果是鮮味絕配湯品點了龍蝦湯及蠔湯各一客,店員先端上一個放有隻經輕煎之帶子的湯盤。再用了一個英式傳統可保温的器皿,在我面前倒出來。兩個湯都非常濃,喝得出是真材實料,特別是用香煎廣島蠔打碎的名物,果然直得為此再光臨。主菜當日不提供慢煮雞胸肉慕絲羊柳卷,換成香煎慢煮紐西蘭羊架經醃制後,再慢煮3個多小時,上枱前香煎只保留羔羊之鮮嫩,免除所有雜味,如此厚却嫩而粉紅。本人喜歡魚類料理,但很多餐廳都未能提供好食材今晚的香煎銀鱈魚配白蘆筍,用芥末沙律醬令豐富油份的香煎無骨雪魚肉,帶出清爽而香滑的滋味,配合來自荷蘭的爽脆白蘆筍,更為菜色帶來不同口感。經
一向對上樓靚餐廳有一些偏見,
覺得係只能夠同女性友人食tea嘅地方。
想不想會有驚喜。

今晚被帶到這個以英式貴族格調為主題的餐廳,
進門一刻就覺得應該為自己作多一些打扮。😅
到處拍照留念後,所選的頭盤已經準備好。

頭盤

神石榴西柚沙律,清新開胃又有抗氧化作用

蟹肉芒果卷伴牛油果沙律,鮮拆蟹肉和香甜芒果是鮮味絕配
湯品

主菜
當日不提供慢煮雞胸肉慕絲羊柳卷,
換成香煎慢煮紐西蘭羊架

經醃制後,再慢煮3個多小時,上枱前香煎
只保留羔羊之鮮嫩,免除所有雜味,如此厚却嫩而粉紅。
本人喜歡魚類料理,但很多餐廳都未能提供好食材

經理說,餐廳準備會有全單65折優惠活動,一定要再去食

• 蠔湯
2020-01-01 164 瀏覽
這家餐廳收藏已久,終於有機會光顧了!餐廳走英倫宮廷風,裝潢盡現心思,以米黃色為主調,由大理石地板,以至牆壁、窗簾、桌椅、裝飾、餐具等,都貫徹同一個風格,甚至提供頭飾,讓客人一圓宮庭夢。裝潢精緻輕奢,設有小房間、戶外用餐空間,有不少打卡位,絕對不會令女士們失望。⭐️神石榴西柚沙律$36有紅石榴、西柚果肉配搭沙律菜,清爽開胃。⭐️蟹肉芒果卷伴牛油果沙律$74以芒果捲著蟹肉,入口啖啖蟹肉,芒果的酸甜令蟹肉入口更爽口清新。之後送上麵包,有麵包棒、麵包脆片、圓麵包等,而且麵包是新鮮出爐的,入口還有麵香,很棒!⭐️南瓜湯$36店員在客人面前倒入新鮮濃湯,湯濃稠香甜。⭐️香濃蠔湯$74蠔湯還有帶子,入口濃濃的蠔味,很鮮甜。⭐️南瓜湯意大利雲吞$296雲吞有狗牙花邊,方方正正,嚐一口,很軟腍且有嚼勁,內餡是南瓜蓉,十分健康。⭐️波士頓龍蝦香酥盒$592最出色莫過於期間限定的龍蝦酥盒,不得不讚龍蝦十分新鮮,入口爽脆,肉質十分彈牙。酥皮酥脆可口,剛好盛著龍蝦汁,戳破之後,酥皮吸滿龍蝦汁的鮮甜,不錯。⭐️維多利亞玫瑰朱古力杯上的拉花很美,入口朱古力香甜,且有淡淡的玫瑰花香,不落俗套。⭐️蜜桃紅茶蜜桃紅茶香氣撲鼻,入口清新解
這家餐廳收藏已久,終於有機會光顧了!

⭐️神石榴西柚沙律$36
神石榴西柚沙律

有紅石榴、西柚果肉配搭沙律菜,清爽開胃。

⭐️蟹肉芒果卷伴牛油果沙律$74
蟹肉芒果卷伴牛油果沙律

⭐️南瓜湯$36

店員在客人面前倒入新鮮濃湯,湯濃稠香甜。

⭐️香濃蠔湯$74
蠔湯還有帶子,入口濃濃的蠔味,很鮮甜。

南瓜湯意大利雲吞

⭐️南瓜湯意大利雲吞$296
南瓜湯意大利雲吞

⭐️波士頓龍蝦香酥盒$592

⭐️維多利亞玫瑰朱古力
維多利亞玫瑰朱古力

⭐️蜜桃紅茶

蜜桃紅茶香氣撲鼻,入口清新解膩。

⭐️Chocolate Brownie
Chocolate Brownie

入口朱古力味道濃郁,配上雪糕,雲尼拿雪糕配上朱古力布朗尼蛋糕,無敵。

⭐️Lava cake
Lava cake

剛出爐的朱古力心太軟,一戳下去,緩緩流出濃醇的巧克力岩漿,配上雪糕和士多啤梨,味道更可口。

▫️餐廳裝潢和菜式都下了不少心思,有機會來這常常下午茶。
蟹肉芒果卷伴牛油果沙律
維多利亞玫瑰朱古力
2019-12-30 62 瀏覽
平時食tea都係去酒店食,今次呢間餐廳下午茶時段都有港女tea set食🤩價錢同酒店差不多,都係六百幾兩位。餐廳裝修風格好有貴婦風,好適合一大班女仔嚟打卡👭👭另外有間Private room, 適合想有私人空間既朋友~飲品方面除咗咖啡之外,都有花茶選擇🍵☕️等左一陣就會送上新鮮焗起嘅scone😋絕對有誠意!首先介紹鹹點:比較推介最底層嘅食物👍🏻焗忌廉千層薯係最好味,因為本人係澱粉質控😂食落去好creamy, 仲有啲咬口。另外亦都好推介菠菜芝士焗蘑菇,麻雀雖小但五臟俱全,一啖咬落去有多重滋味👌🏻甜點方面:最令我印象深刻係皇牌戚風蛋糕配麻糬🍰蛋糕口感輕盈,配埋軟林林麻糬好夾👍🏻焦糖燉蛋都幾好味,加上佢細細件,所以唔會覺得太溜不過就覺得馬卡龍麻麻地,一攞上手已經扁左,應該係火候問題控制得唔係咁好。味道太甜淨係食咗一啖🤔Overall黎講食物質素屬於中上🌟如果朋友生日會再嚟幫襯🌸
價錢同酒店差不多,都係六百幾兩位。
餐廳裝修風格好有貴婦風,好適合一大班女仔嚟打卡👭👭

飲品方面除咗咖啡之外,都有花茶選擇🍵☕️

等左一陣就會送上新鮮焗起嘅scone😋絕對有誠意!

首先介紹鹹點:
比較推介最底層嘅食物👍🏻

焗忌廉千層薯係最好味,因為本人係澱粉質控😂
食落去好creamy, 仲有啲咬口。

甜點方面:
最令我印象深刻係皇牌戚風蛋糕配麻糬🍰

蛋糕口感輕盈,配埋軟林林麻糬好夾👍🏻
焦糖燉蛋都幾好味,加上佢細細件,所以唔會覺得太溜
味道太甜淨係食咗一啖🤔

2019-12-30 167 瀏覽
位於尖沙咀的Victorian Rose Tea Room,是一間主打維多利亞風的英式餐廳。裝潢極有皇室宮廷風格,是女孩子打卡的好地點。相信男朋友帶女朋友來,會令對方非常開心哦。我曾經光顧過一次,品嚐正宗英式下午茶,這次便來嚐嚐它家的晚餐啦!海鮮沙律 $74(原價$92)海鮮沙律,用料和擺盤都很用心哦! 龍蝦卷賣相精緻,包著彈牙蝦肉,口感特別。帶子煎至焦香,肥美又好吃呀!南瓜湯 $36(原價$45)香濃蠔湯 $74(原價$92)餐湯由兩位貌似日本男執事的服務員同時呈上,氣派十足。南瓜湯濃郁濃稠,更有蘿蔔和青瓜波波在內。蠔湯味道同樣强烈,愛吃蠔的朋友不能錯過啦。呈上餐湯時會附上兩籃麵包,麵包的款式眾多,鬆軟可口,我全部都吃光光呀。波士頓龍蝦香酥盒 $592(原價$740)賣相吸引的龍蝦香酥盒,傳來香聞聞的牛油香味。龍蝦已預先拆殼,蝦肉厚重厚實,抹上醬汁更加惹味。酥皮盒甚得我心,放涼後依舊酥脆可口,脆香度不減哦。香煎銀鱈魚配白蘆荀 $592(原價$740)香煎銀鱈魚,向來是我的不二之選。銀鱈魚煎至剛剛好,魚皮微脆,魚肉滑嫩嫩,搭配蛋黃醬更好吃。白蘆荀是冬天佳品,大家要把握時機啦。整晚的用餐

海鮮沙律 $74(原價$92)

南瓜湯 $36(原價$45)

香濃蠔湯 $74(原價$92)

餐湯由兩位貌似日本男執事的服務員同時呈上,氣派十足。

波士頓龍蝦香酥盒 $592(原價$740)

香煎銀鱈魚配白蘆荀 $592(原價$740)

整晚的用餐過程,服務一流,令人感到很滿意。
2019-12-27
2019-12-29 50 瀏覽
聖誕節🎄好快到啦!身邊嘅朋友不斷問我,今年有邊間餐廳好介紹。🤔不如今年黎個英國維多利亞時代宮廷風啦!🤩🤣🤣沙律🥗《Crab Meat & Mango Roll with Avocado Green Salad, Mango Dressing》~芒果香蟹肉鮮,味道清新討好。友人嘅《神石榴西柚沙律》~用新鮮石榴、西柚,淋入特調醬汁酸甜交集,清新又開胃。👍 熱湯🍲《 Oyster Soup》~蠔鮮味十足夾帶一股獨特香氣。滋味滿分😋😋 main course來個季節限定🤩《Fresh Black Truffle Fettuccine with Wild Mushroom 》即場刨片的意大利新鮮黑松露,入口即溶。麵條熟度剛好有嚼口,配入靈芝菇、白菌蘑菇和牛肝菌,🍄菇菌味濃香🥰🥰🥰so toothsome!另一道主菜《 慢煮雞胸肉慕絲羊柳卷》 好特別的一道中西融合菜式👍Slow Cooked Chicken Breast肉質嫩滑,羊柳肉腍香帶有微微的茴香香料味道👏🏻🤗 Dessert time 🎉🥳《凍梨蛋糕》金色羽翼朱古力🤩濕潤帶香,口感幼滑細緻🤤😋《朱古力🍫心太軟》內外都勁香濃嘅朱古力味道😍😍
🤔不如今年黎個英國維多利亞時代宮廷風啦!🤩🤣🤣
《凍梨蛋糕》金色羽翼朱古力🤩濕潤帶香,口感幼滑細緻🤤😋
《朱古力🍫心太軟》內外都勁香濃嘅朱古力味道😍😍😍 我喜歡它的朱古力漿較濃稠,在流與不流之間,徐徐瀉下來的熱騰騰感覺,再配上一球冰凍的雪糕, 一冷一熱、一脆一軟,實在令人非常滿足。 ☕️ Cheers😁

餐廳室外仲有個露台,大約最多可以坐到十二位,要坐露台就一定要記得提前預定,係一定呀!因為每個時段只提供比一枱顧客專享的貼心安排。
坐喺露台用餐不論日夜都能夠享受到尖沙咀的景色。🏙🌆🌃
仲倍送一份包場感👍👍😎
早就聽過朋友推介呢間英倫皇室貴族風格的餐廳,最近終於同朋友嚟食dinner🐾 一出升降機門,就見到精緻典雅的裝修,女生們一定會比呢度既環境同佈置吸引,打卡必到餐廳😍_前菜:🌼神石榴西柚沙律🥗 $36酸甜的西柚食落去非常開胃清新🌼蟹肉芒果卷伴牛油果沙律🥑$74呢個有驚喜❕非常有心思的前菜, 蟹肉芒果卷食落去有層次感,而且擺盤幾靚㗎_湯品:🌼龍蝦湯🦞 $36🌼香濃蠔湯 $74兩款湯亦都非常濃郁,真材實料☺️值得一提嘅係呢度有多款包類和餅乾提供一起享用,非常滿足😚_主菜:🌼波士頓龍蝦香酥盒🦞 $592這個酥皮盒相當考功夫,23層酥皮逐層疊上,焗至金黄,食落去十分酥脆,波士頓龍蝦肉質爽口彈牙😆香酥盒上亦有獨家製作的龍蝦泡👍🏻🌼 香煎銀鱈魚配白蘆筍 $592香煎無骨雪魚肉配上芥末沙律醬,魚肉好滑同醬汁亦都非常配合,旁邊亦有荷蘭的白蘆筍作伴碟,口感爽脆_是日精選甜品🍮 @ $74一款係檸檬芝士蛋糕,令一款就係心太軟🍫,兩款甜品除咗好食之外亦都非常昅晴,滿滿的聖誕裝飾令人心情滿足_另外呢度既服務生的態度非常親切,有賓至如歸的感覺,聽聞呢度嘅下午茶亦都非常之出名,大家下次都可以黎試吓😋

前菜:

是日精選甜品🍮 @ $74

• 意式奶凍
  • 香煎蟹肉餅
2019-12-27 86 瀏覽
慶祝聖誕及生日,當然要一頓優雅的午餐,特別致電要求在甜品碟上寫上祝賀,點知甜品上桌時只是白碟,心裏一沉「靠唔住」,誰知再來一碟心太軟及加上祝賀,加分!講返食物,午餐餐牌點了小牛排及豬柳卷,擺碟精美,小牛排是店內推介,確實唔錯,肉質稔,味道適宜。豬柳卷啖啖肉,份量上於女性而言是剛好的,但對男生份量上就偏少。甜品芒果批,批底過硬。餐飲由店員推介,叫了玫瑰茶,小玻璃壺,有火溫著,頗貼心只係玫瑰茶不是我杯茶。中午環境好!相信如果安排近窗座位會更好!

中午環境好!相信如果安排近窗座位會更好!
2019-12-27
慶祝紀念
生日
2019-12-27 85 瀏覽
臨近聖誕,無論咩環境都想要食餐好既,獎勵下努力左一年既自己。朋友約左來呢間餐廳晚餐,本身以為係食環境,但食物同樣令我喜出望外,呢餐真係非常滿意。餐廳環境好華麗,濃濃既宮廷風,餐廳既佈置明顯十分用心,好多精緻既小物件擺設,到處都係打卡影相位,而且餐廳環境闊落,亦都唔需要擔心影到其他食客,檯同檯之間都好有空間。一坐低未食嘢,心情已經好好,少女心即時爆發。餐廳仲有一個露台,對出既景觀好開揚,只有一張檯。成個環境真係好浪漫好靚,啱曬二人世界撐檯腳!蟹肉芒果卷伴牛油果沙律:佢地D擺盤真係好靚,啱曬相機食先,芒果蟹肉卷都好清新開胃!南瓜湯: 南瓜湯清甜,口感又厚又滑!香濃蠔湯: 真係驚艷,非常鮮味,食得出係用新鮮蠔整!餐包有3款,仲有餅乾條,用來點湯或者就咁食都可以!慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬: 呢個係朋友點既,佢話好鐘意豬鞍係夾有脂肪既部分,一齊食落去係滿口既油香。點埋青蘋果醬來食,完全無肥膩既感覺。我有試一D,覺得豬肉同蘋果醬既搭配,都好夾,係好味既!波士頓龍蝦香酥盒(季節限定): 一上檯,完全係心心眼。龍蝦係好新鮮,爽口清甜,大啖咬既感覺,真係好幸福。切開酥皮盒,裡面都係裝住

南瓜湯: 南瓜湯清甜,口感又厚又滑!
香濃蠔湯: 真係驚艷,非常鮮味,食得出係用新鮮蠔整!

餐包有3款,仲有餅乾條,用來點湯或者就咁食都可以!

波士頓龍蝦香酥盒(季節限定): 一上檯,完全係心心眼。龍蝦係好新鮮,爽口清甜,大啖咬既感覺,真係好幸福。切開酥皮盒,裡面都係裝住龍蝦肉,可見佢地起曬D肉出來。真係好好味,有美食相伴既生活,感覺幾難行都可以跨過去,美食真係可以叉滿電!

玫瑰咖啡 & 焦糖咖啡: 個玫瑰拉花好靚呀,咖啡都好醇!

梨肉蛋糕: 超可愛!!朱古力造既聖誕樹我都食埋,為呢餐飯,畫上一個完美既句號!

總括黎講,環境靚,嘢食正,服務好,值得推介!
2019-12-19
Victorian Rose Tea Room小編覺得係近期覺得幾高質嘅餐廳,主打高級歐陸式美食。餐廳係歌德式超級華麗裝修,單係門口已經可以有排影。如果大家想睇多啲裝修有幾Grand,可以睇最後果幾張相真係超級癲!-Appetizer: 蟹肉芒果卷配牛油果沙律 💰74 8⃣點5⃣分 牛油果不嬲都係super food,健康低卡路里,配上蟹肉和芒果,令到成件事變得特別有層次,加上菜式係碟入面既擺位,無論視覺還是味覺都有進一步既提升。依種清新既感覺又做到咁多層次。-神石榴西柚沙律 💰45 8⃣分 粉紅色少女般既石榴好像在訴說你把所有事都美好化,然後一粒粒的排列在碟子裡。西柚也沒有絲毫的苦澀味,彷彿和你的美好連成了一線,再加上新鮮沙律的配搭。Soup:龍蝦湯 7⃣分佢哋真係選用新鮮龍蝦頭熬製,可以話真材實料的龍蝦湯,同市面所謂嘅龍蝦湯,但事實上充滿味道的假象而且稀薄如水,有好鬼大嘅分別。-香濃蠔湯 7⃣分聽聞大廚係用日本廣島蠔,原材料攪碎成湯。放入Blender之前,是已經將每隻蠔兩邊煎成金 黃,再用白蘭地酒炒香,將蠔本身的潺、腥味除去,獨留海鮮的鮮 香,混合一些煎香了的焦味,再加入白蘭地酒,市面上

Appetizer:
蟹肉芒果卷配牛油果沙律 💰74 8⃣點5⃣分

神石榴西柚沙律 💰45 8⃣分

Soup:
龍蝦湯 7⃣分

香濃蠔湯 7⃣分
聽聞大廚係用日本廣島蠔,原材料攪碎成湯。放入Blender之前,是已經將每隻蠔兩邊煎成金 黃,再用白蘭地酒炒香,將蠔本身的潺、腥味除去,獨留海鮮的鮮 香,混合一些煎香了的焦味,再加入白蘭地酒,市面上邊會咁有心機整阿!而且湯唔係直接放係碟,反而用英式傳統的器皿保持熱度,並到客人前才倒出來,超級體貼

Main Course:
慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬 💰560 8⃣點5⃣分
大廚選用西班牙穀飼豬鞍 因為以穀物所飼養的豬 ,衛生條件良好,豬鞍口感更加軟滑。 以 65 度火力慢煮 30 分鐘,鎖住肉汁,顏色呈剛熟階段的淡淡粉紅, 讓客人感受入口慢慢融化的滋味。配搭上焦糖蘋果醬,真係諗唔到會咁夾。

慢煮雞胸肉慕絲羊柳卷 💰740 8⃣點5⃣分
佢以西式既烹調方式,再配中式既香料,就好似你周遊列國不斷吸收文化咁! 而羊柳方面,選用無骨羊鞍,再加入小茴香粉,味蕾會感受大漠風味。很係寫意中既寫意。

Dessert:
雲尼拿雪糕配心太軟 8⃣點5⃣分
雪糕軟滑,心太軟處理得十分出色!好鬆軟,而且食完唔會覺得漏,反而有種意猶未盡既感覺!

香梨酒慕斯蛋糕 7⃣分
酸酸甜甜,食下食下就發覺已經食曬,完美沒有任何停職。加上新鮮水果既配搭,小清新既style。

Beverage:
英式伯爵茶 7⃣點5⃣分
小蠟燭不停在茶的地下,幫你把茶保持在最優雅的位置,加上典雅既茶具,佛手柑及茶葉果種淡淡地既特殊清香慢慢瀰漫係你口中,係你周圍。
有機洋甘菊花茶 7⃣分
佢可以助放鬆情緒,幫助消化,有時候應酬多了,容易生病,不妨停一停,好好休息一下。小編覺得如果佢地可以加埋蜜糖係旁邊,會更令人滿意。
2019-12-24 275 瀏覽
這間餐廳bookmark左好耐,之前一直都好想跟閏蜜來這裡吃下午茶,可惜大家的時間都好難夾,久久未能來到,這次終於約到朋友來吃晚餐。餐廳由一出門口已經有一種好高貴的感覺,而且就到聖誕,門口位置佈置了聖誕裝飾,很漂亮。看看餐牌,我們揀選了全牛宴這個套餐。烤美國牛小排伴韓式泡菜,這款前菜食落感覺很特別,底部有泡菜,中間是半熟的牛小排,最頂部是京蔥,像夾雜了中西韓菜式的感覺。味道也很特別,有牛肉的味道,也有泡菜的酸辣味,很刺激味蕾!慢煮牛仔柳伴青蔥醬拼神石榴沙律伴檸檬蜜糖汁,慢煮牛仔柳是半生熟的,用上3個月沒有食殼飼料的牛仔,食落會較清新,冇咁重牛味。再把沙律跟牛拌勻,沙律有西柚和神石榴,加上還有檸檬蜜糖汁,酸酸甜甜,十分開胃!牛肉清湯伴牛尾意大利雲吞,這裡的牛肉清湯用上茶壺盛著,能保持熱度,牛肉湯味道非常濃郁,清甜也有香濃的牛肉味。而意大利雲吞內的餡料有牛尾和菇,口感有點爽口,牛肉味濃,再點少少牛肉湯一齊食的話味道更突出。燒美國頂級牛柳伴紅酒汁燴牛助肉拼牛脷批,這個主菜有多重口感,先說說牛脷批,批皮很鬆脆,餡料很多,很有牛肉的味道,還配有牛肉汁俾你自己再落入批中,個人覺得唔落汁都已經好夠味
看看餐牌,我們揀選了全牛宴這個套餐。
烤美國牛小排伴韓式泡菜

慢煮牛仔柳伴青蔥醬拼神石榴沙律伴檸檬蜜糖汁
牛肉清湯伴牛尾意大利雲吞
牛尾意大利雲吞

燒美國頂級牛柳伴紅酒汁燴牛肋肉拼牛脷批
牛柳
牛肋肉
牛脷批
燒美國頂級牛柳伴紅酒汁燴牛助肉拼牛脷批,這個主菜有多重口感,先說說牛脷批,批皮很鬆脆,餡料很多,很有牛肉的味道,還配有牛肉汁俾你自己再落入批中,個人覺得唔落汁都已經好夠味!牛柳已由廚師預設了有關的熟度,牛肉大概3成熟左右,牛肉肉質鬆軟,牛肉味都幾濃而且juicy!而牛肋肉燴到好淋身而且好入味,令人口水直流。

"牛"之特飲
“牛”之特飲,其實是檸檬薄荷梳打,這杯飲品絕對能清清口腔的濃味,感覺清新。
牛肉梳乎厘伴雲尼拿雪糕
牛肉梳乎厘
牛肉梳乎厘伴雲尼拿雪糕,牛肉做梳乎厘餡料真係第一次食,梳乎厘焗到有點脆邊,牛肉咸咸地,再加上梳乎厘甜甜地,估唔到咁夾,味道不錯。旁邊還有雲尼拿雪糕,冷熱交融,口感很豐富。

能夠在這麼高貴的餐廳品嚐這道牛全宴,值在很滿足,加上店員非常主動親切,很想能夠再來這裡試試他們的下午茶。
2019-12-19
牛肉梳乎厘伴雲尼拿雪糕
  • 燒美國頂級牛柳伴紅酒汁燴牛助肉拼牛脷批
  • 牛肉梳乎厘
2019-12-21 101 瀏覽
行到邊食到邊~尖沙咀-聖誕將至, 想與好友在一間比較特別的餐廳共聚午膳。在IG上搜查一會後, 便發現尖沙咀一間餐廳充滿歐洲色彩。非常適合品味一致的我們。-環境: 由電梯大堂至戶外露台, 每一處也充滿典雅尊貴的維多利亞風格。雍擁華貴的水晶燈、露台外的華麗街燈、巴洛克風格的餐桌、椅子及梳化。桌布是浪漫滿分的玫瑰喱絲配上玫瑰金的餐具。還有臨近聖誕將至的粉紅色的聖誕樹、火爐上的薑餅屋裝飾令我們置身在公主的家中享受派對一樣。-我們2人也點了午餐:是日餐湯~南瓜忌廉湯是日餐湯是隨大廚當日所定。大廚有要求,製作餐湯也自然不會馬虎。 非常濃厚的南瓜, 絕不會稀薄如水。-田園沙律配日本南瓜及西柚~好特別的沙律是用玻璃器皿盛著, 侍應建議我們倒出來吃。原來內有神石榴。像紅寶石的神石榴,令此沙律菜的魅力大大提升。 新鮮石榴再加入西柚,酸甜交集,刺激味蕾,不但清新可囗,更可增加食慾。-燴美國牛小排配紅酒汁~牛小排肉嫩,紅酒汁口感滑潤又有回甘-烤焗青衣柳配白酒汁~肉質雪白而結實的青衣柳, 入口有海鮮味兼白酒香,十分吸引。-布朗尼~味道濃厚又濕潤的布朗尼好快便吃光了。-蜜桃紅茶~好香的蜜桃味,呷一口非常清新
行到邊食到邊~尖沙咀

巴洛克風格的餐桌、椅子及梳化。

我們2人也點了午餐:
南瓜忌廉湯

沙律

燴美國牛小排配紅酒汁~牛小排肉嫩,紅酒汁口感滑潤又有回甘
燴美國牛小排配紅酒汁

烤焗青衣柳配白酒汁

布朗尼~味道濃厚又濕潤的布朗尼好快便吃光了。
布朗尼

蜜桃紅茶~好香的蜜桃味,呷一口非常清新
水蜜桃茶
2019-12-15