Vision 8

2024-12-27 736 瀏覽
眾所周知,荃灣有很多美食可供選擇。這家餐廳的裝潢簡約,採用工業風格。臨近節日,餐廳已掛上了滿滿的聖誕裝飾🎄氣氛相當之好✨在食物方面,每一道菜品都十分出色,從餐湯到主菜,都能感受到廚師對食材的用心🥓🥩。餐包配黑松露牛油醬🧈小編十分之喜歡脆多士,配上黑松露醬,香氣撲鼻。餐湯 🍲薯蓉忌廉湯,味道濃郁,裡面還有細小的煎香煙肉 🥓,既能暖胃,又十分可口!🍎蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒原價 $268,現在餐廳活動三折,僅需 $80,性價比非常高。豬鞍扒燒得金黃誘人,配有薯蓉🥔和紅蘿蔔🥕,配上菇菌汁,口感一流。黑松露薯條🍟薯條的粗細介於粗薯條與幼薯條之間,薯仔的味道香濃,香脆度適中,不會過於硬脆。以黑松露調味,將簡單的薯條提升至另一個層次,散發出黑松露的芳香🥰。主菜香煎比目魚搭配菠菜忌廉汁天使面。比目魚🐟外脆內嫩,與菠菜忌廉汁搭配,口感順滑,令人欲罷不能。天使面的爽彈與醬汁的融合,為整道菜增添了層次,是我最喜愛的主菜❣️#荃灣美食 #平民美食 #平民西餐 #西餐廳 #埾誕快樂
眾所周知,荃灣有很多美食可供選擇。
這家餐廳的裝潢簡約,採用工業風格。
臨近節日,餐廳已掛上了滿滿的聖誕裝飾🎄氣氛相當之好✨

餐包配黑松露牛油醬🧈
小編十分之喜歡脆多士,配上黑松露醬,香氣撲鼻。

餐湯 🍲

🍎蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒

黑松露薯條🍟

#荃灣美食 #平民美食 #平民西餐 #西餐廳 #埾誕快樂
2024-12-25 616 瀏覽
之前試過既Vision 8覺得佢地係荃灣開小店黎講幾高質,連住開大西北嘅同事都同我講有機會到荃灣都想食下😂今次點左三款菜式:✅香煎帶子配牛肝菌意大利麵✅巴馬火腿凱撤沙律✅蘋果木燒西班行黑毛豬鞍扒:食落口有淡淡既燻香味~過左一年幾再食,水準都仲Keep到!!另外,有朋友推薦我下次要試埋佢地既威靈頓牛扒~🥩另外佢地都有套餐同生蠔🤭幾岩一大班朋友黎叫埋Share黎食~以宜家餐廳早收既狀態8點黎到都仲有一半場坐滿客人都算幾受歡迎🤭

今次點左三款菜式:
✅香煎帶子配牛肝菌意大利麵
✅巴馬火腿凱撤沙律
✅蘋果木燒西班行黑毛豬鞍扒:食落口有淡淡既燻香味~

自從上次發掘佐荃灣呢間西餐之後,念念不忘,美食質素、環境、燈光音樂都超出期待。今次提前book位,再來多次。☝️送嘅餐包,超好食,三款都唔同,有鬆脆口感嘅、有外脆內軟嘅,搭配靈魂醬料「黑松露黃油🧈」,連送嘅餐包都可以做到咁高質!膠原蛋白爆燈嘅烤鹹豬手,仲可以幫我地切開好入口,夠曬窩心☺️豬皮烤到好脆,入面嘅肉膠質飽滿嫩滑,今晚最佳。肉桂風味嘅焗蘋果➕雲呢啦雪糕球,二選一甜品,上次來試佐另一款心太軟,今次試呢個焗蘋果再次驚喜。肉桂味同蘋果好夾,加埋面頭嘅曲奇,口感同味道好豐富。

2024-12-24 549 瀏覽
今晚到荃灣意大利餐廳,好想食威靈頓牛柳,先點西湯意大利麵田園雜菜湯先點田園雜菜湯,好多蔬菜,還配有各款麵包加松露牛油,麵包特別好味道香煎帶子牛肝菌配意大利麵🍝好creamy 嘅意大利麵好多汁,還有牛肝菌加大大隻帶子,煎香帶子外面脆香,入面好爽口威靈頓牛柳選擇5成熟牛柳,美味威靈頓牛柳,配磨菇餡料,再在外面有一層層酥皮,做得好鬆脆,牛柳肉質軟淋又juicy 6:00pm 後二人食還可以用優惠價3折 $80享用
今晚到荃灣意大利餐廳,好想食威靈頓牛柳,先點西湯意大利麵

田園雜菜湯

香煎帶子牛肝菌配意大利麵🍝

威靈頓牛柳

6:00pm 後二人食還可以用優惠價3折 $80享用

對荃灣區餐廳嘅認知除咗米線同甜品咖啡外其他一概為零Gym後一個人食可以話係極隨意喺地鐵站附近揾間西餐廳据塊扒補充最優質嘅蛋白質小店唔算話好顯眼外貌就係一間普通嘅居民小店環境乾淨座位都算舒適午餐價錢幾經濟選擇亦多元化有意大利粉、risotto、豬扒同牛扒等五個選擇另外仲有午市特惠小食可追加!優質蛋白揀咗個西冷牛扒叫五成熟火候控制得宜肉質幾好唔會un 同鞋Set lunch 包湯/沙律而塊扒On side 亦有少少蔬菜拌碟再加多個芝麻雞翼兩隻都焗得幾香口整體唔錯CP值高,幾滿意!
對荃灣區餐廳嘅認知
外貌就係一間普通嘅居民小店
環境乾淨座位都算舒適
午餐價錢幾經濟
選擇亦多元化
有意大利粉、risotto、豬扒同牛扒等五個選擇
另外仲有午市特惠小食可追加!

優質蛋白揀咗個西冷牛扒
叫五成熟火候控制得宜
肉質幾好唔會un 同鞋
Set lunch 包湯/沙律
而塊扒On side 亦有少少蔬菜拌碟
再加多個芝麻雞翼
兩隻都焗得幾香口
整體唔錯
CP值高,幾滿意!
2024-12-21 536 瀏覽
今日同朋友約左荃灣食飯,朋友話想食西餐,我就即刻諗到呢間❤️,Encore餐廳🍴是日餐包精髓係個醬🤩,充滿黑松露香是日餐湯蕃茄味極度濃郁🤣,鮮甜酸爽,好開胃廚師精選👍🏻烤紐西蘭羊仔架 羊架羊味好濃厚😍,一咬入口好有驚喜🤩,肉質勁軟嫩,超級好食😋,配菜薯仔片都好好食煙三文魚千島醬薄餅🍕薄餅餅底好薄脆,上面既千島醬好juicy,煙三文魚大大塊,口感嫩滑,味道鮮香,火箭菜嘅獨有香氣令成個Pizza味道都更加有層次最後當然要叫個甜品做收尾❤️,次次都會叫呢個😏心太軟 配 雲呢拿雪糕心太軟外皮脆身,搵匙羹一拮入去,濃郁既朱古力就好似熔岩咁傾瀉出黎,朱古力味勁濃郁,配埋雲呢拿雪糕,完美ending

是日餐包
精髓係個醬🤩,充滿黑松露香

是日餐湯
蕃茄味極度濃郁🤣,鮮甜酸爽,好開胃

廚師精選👍🏻烤紐西蘭羊仔架

煙三文魚千島醬薄餅🍕

最後當然要叫個甜品做收尾❤️,次次都會叫呢個😏
心太軟 配 雲呢拿雪糕
Vision 8荃灣兆和街34號永安樓地舖回頭指數:⭐️⭐️⭐️食物質素:🌮🌮🌮服務質素:☺️☺️☺️消費指數:💰💰(TTL $788,人均消費$394)環境質素:☘️☘️☘️隱世西餐在荃灣,冇諗過餐廳設計十分簡約,但平日未到7點,就坐滿哂人,而且食物款式多籮籮。。是日餐湯 ($55/位 )係周打海鮮湯,鮮味十足。湯質感順滑creamy,而好足料,有蜆、番茄粒、洋蔥粒和香草等等,口感有層次。。黑松露威靈頓牛柳 ($368)此终製作需時,所以都等左一段時間威靈頓牛柳先尼😗威靈頓牛柳將牛肉、黑松露和酥皮結合,好獨特既風味。外層酥皮烤到金黃色,而口感酥脆,同裹面柔嫩既牛肉大成對比。。西班牙海鮮飯 ($238)超級超級多海鮮係表面,而飯吸收哂海鮮既鮮味和湯汁,煮得剛好熟透又唔會太硬,保持左柔嫩既口感,所以每一啖都充滿驚喜。同類餐廳 #cocofood_意大利菜同區餐廳 #cocofood_荃灣如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既 update

Vision 8
荃灣兆和街34號永安樓地舖

回頭指數:⭐️⭐️⭐️
食物質素:🌮🌮🌮
服務質素:☺️☺️☺️
消費指數:💰💰(TTL $788,人均消費$394)
環境質素:☘️☘️☘️

。是日餐湯 ($55/位 )

。黑松露威靈頓牛柳 ($368)
此终製作需時,所以都等左一段時間威靈頓牛柳先尼😗

。西班牙海鮮飯 ($238)

同類餐廳 #cocofood_意大利菜
同區餐廳 #cocofood_荃灣
  • 是日餐湯
  • 西班牙海鮮飯
2024-12-18 397 瀏覽
📍 Vision8-荃灣聖誕節當然要食一隻豬手嚟慶祝!經朋友介紹就嚟到呢一間荃灣地舖🥢以西餐地舖嘅質素嚟講,都算係高質👍連最頭盤嘅餐包都比黑松露醬!忌廉湯亦都好cream🥄✨烤鹹豬手配酸椰菜豬皮咬落咔嚓咔嚓好鬆脆,唔會過硬,豬手肥瘦適中,補充下豐富嘅骨膠原,鹹香岩岩好,彈牙嫩滑,配埋酸椰菜,剛好可以解除豬手嘅油膩感,一食落去好高質😍✨ 酥炸魷魚圈炸既時間岩岩好 唔會炸到太乾身炸魷魚圈好香脆,沾上甜甜既醬,惹味☺️✨ 鮮菇•蜆•茄醬燴意大利麵已經舖頭嘅意粉最特別既係,材料夠晒新鮮,連個醬汁都係用最新鮮嘅菇類黎整,所以個醬汁好creamy,每條長通粉都沾滿蕃茄既醬料,好滋味,蜆肉好鮮甜又飽滿☺️

📍 Vision8-荃灣

聖誕節當然要食一隻豬手嚟慶祝!
經朋友介紹就嚟到呢一間荃灣地舖🥢
以西餐地舖嘅質素嚟講,都算係高質👍

連最頭盤嘅餐包都比黑松露醬!
忌廉湯亦都好cream🥄

✨烤鹹豬手配酸椰菜

✨ 酥炸魷魚圈

✨ 鮮菇•蜆•茄醬燴意大利麵

平民區荃灣小店高質西餐🫶🏻 朋友推介返工附近呢度有間西餐廳, 係平民區入邊一樣有高質好野食✌🏻收工收得早一開始得1,2榙客, 但好快就差唔多坐滿啦~所以要襯早黎食呀 😼餐前包都好出色✨凱撒沙律(巴馬ham)嘩唔知係咪老闆傻左 🤣d巴馬ham塊塊都勁大塊,好有驚喜鹹度適中、咸香味會有陣陣既餘香配埋芝士真係好夾沙律菜好新鮮, 塊塊都凱撒汁👍🏻有作為一個頭盤好適合~ ✨蘑菇意式辣肉腸薄餅食西餐邊少得食個pizza呢~ 呢度餅底係薄底偏脆, 比既料都比得好足 面頭放左火箭菜中和成個口感辣肉腸好惹味我最鐘意🤪 亦都好夠芝士🌟✨炸咸豬手配酸椰菜🍖豬手拎到出黎店員會係你面前比你睇再拎返入去斬的~切開左一舊舊方便食, 唔洗自己咁狼狽, 呢個位好貼心~ 💯豬皮燒到好香脆,係比廣式燒豬既豬皮更酥脆, 無肥膩既豬皮口感啖啖醃製左既肉香👍🏻✨apple crumble with vanilla ice cream 我相信係即叫即整嫁~ 煮過既蘋果好香玉桂味 金寶粒粒好香 好脆, 食既時候仲係暖暖地, 好岩天氣凍凍地既時候食~😚配埋新鮮生果粒, 同好香雲呢拿味雪糕🤩
平民區荃灣小店高質西餐🫶🏻

餐前包都好出色

✨凱撒沙律(巴馬ham)
嘩唔知係咪老闆傻左 🤣d巴馬ham塊塊都勁大塊,好有驚喜
鹹度適中、咸香味會有陣陣既餘香
配埋芝士真係好夾
沙律菜好新鮮, 塊塊都凱撒汁👍🏻有作為一個頭盤好適合~

✨蘑菇意式辣肉腸薄餅
食西餐邊少得食個pizza呢~ 呢度餅底係薄底偏脆,
比既料都比得好足 面頭放左火箭菜中和成個口感
辣肉腸好惹味我最鐘意🤪 亦都好夠芝士🌟

✨炸咸豬手配酸椰菜
🍖豬手拎到出黎店員會係你面前比你睇再拎返入去斬的~
切開左一舊舊方便食, 唔洗自己咁狼狽, 呢個位好貼心~ 💯
啖啖醃製左既肉香👍🏻

我相信係即叫即整嫁~ 煮過既蘋果好香玉桂味
配埋新鮮生果粒, 同好香雲呢拿味雪糕🤩
2024-12-15 444 瀏覽
這家位於荃灣兆和街的西餐廳,原來味道很不錯。忌廉南瓜湯伴餐包湯底濃郁香滑,南瓜的甜味完美融入其中,搭配鬆軟的餐包,絕對是美妙的開始。酥炸芝麻雞翼雞翼外脆內嫩,芝麻香味四溢,好食。香煎比目魚配菠菜忌廉汁和天使麵比目魚煎得恰到好處,嫩滑的魚肉配上香濃的菠菜忌廉汁,再加上細緻的天使麵,讓人一試難忘。烤鹹豬手配酸椰菜豬手外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,配上酸椰菜的酸爽,喜歡吃豬手的人不容錯過。
這家位於荃灣兆和街的西餐廳,原來味道很不錯。

忌廉南瓜湯伴餐包

酥炸芝麻雞翼
雞翼外脆內嫩,芝麻香味四溢,好食。

香煎比目魚配菠菜忌廉汁和天使麵

烤鹹豬手配酸椰菜

• 香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵
呢間餐廳臨近聖誕節都幾熱門,好多情侶都專登過嚟食!好彩我哋一早預約咗!1. **煙肉碎忌廉湯配黑松露牛油麵包**:濃郁的忌廉湯中融入煙肉的鹹香,再搭配散發黑松露芬芳的牛油麵包,讓人一口接一口,難以抗拒。2. ** 酥炸生蠔**:外酥內嫩的生蠔,淋上特製醬汁,鮮美的海味與香脆的口感相得益彰!3. **蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒**:使用蘋果木燒烤的黑毛豬鞍扒,肉質鮮嫩多汁,伴隨著淡淡的果木香氣,令人回味無窮。而且薯蓉份量都好大唔會因為佢係特惠價$80而份量減少!真係超級好食,原價食都一啲都唔過分4. **香煎帶子牛肝菌意大利麵**:帶子鮮甜,與香煎的牛肝菌搭配,混合在意大利麵中,creamy爆燈!

1. **煙肉碎忌廉湯配黑松露牛油麵包**:

不嬲都知道荃灣多好嘢食,今次嚟到行過見到呢間餐廳平日夜晚都幾full,一於入去試吓佢😮餐廳裝修喺簡單工業風格,而家臨近節日已經掛晒聖誕裝飾,都幾有氣氛🎄有一面牆仲掛滿咗同客人嘅合照,感覺好溫馨🏡食物方面每一道菜都好出色,由餐湯到main dish都感受到廚師對食材嘅用心🤍如果你想食一餐精緻嘅晚餐嘅話,不妨可以試吓呢間!!-MENU▫️餐包配黑松露牛油醬 ★★★★★一嚟到就即刻送上咗三款唔同嘅餐包,自己最鍾意係脆多士🍞配上黑松露醬好香有驚喜!!👍🏻▫️ 餐湯 $55 ★★★★★今次試到嘅湯係薯蓉忌廉湯,味道好濃郁,入面仲會有細細粒煎香咗嘅煙肉🥓暖胃得嚟又好飲😙▫️白酒忌廉汁煮藍青口 $148 ★★★★☆個汁超級好食!忌廉汁濃郁得嚟又好有海鮮嘅香味,食到最後再用脆多士點晒個汁先捨得收走🌊 雖然青口肉唔會話好大粒,但係份量都好足夠2個人食🫄🏻▫️西班牙風乾火腿薄餅 $158 ★★★★☆如果你係鍾意薄pizza嘅話,嗌呢個就啱曬🍕餅皮烤到好脆有火爐嘅焦味,parma ham嘅鹹香加埋火箭菜獨有嘅味道,幾特別值得一試▫️ 烤鹹豬手配酸椰菜 $258 ★★★★★ 一上菜隔籬枱都驚嘆份量真係好大❕餐廳俾你影完

MENU

▫️餐包配黑松露牛油醬 ★★★★★

▫️ 餐湯 $55 ★★★★★

▫️白酒忌廉汁煮藍青口 $148 ★★★★☆
🌊 雖然青口肉唔會話好大粒,但係份量都好足夠2個人食🫄🏻

▫️西班牙風乾火腿薄餅 $158 ★★★★☆

▫️ 烤鹹豬手配酸椰菜 $258 ★★★★★
一上菜隔籬枱都驚嘆份量真係好大❕餐廳俾你影完相之後就會幫你切埋啲肉出黎,太貼心啦🥰豬手肉超級嫩滑同埋肥瘦適中,如果食到開始覺得有啲膩嘅話就可以加埋酸菜一齊食👅
2024-12-10
2024-12-11 321 瀏覽
再訪荃灣高質西餐!上次嚟過覺得性價比好高!所以下午又再嚟食!竟然見到晚市黑毛豬扒做緊3折!先80蚊🤯🤯好平呀!Lunch set - 烤雞件配蘑菇汁燴闊條麵 $88送沙律/湯&餐飲&餐包沙律正常發揮,但都幾大碗!餐包口感好好,有焗熱,好好食!烤雞煎得剛剛好,又多汁唔會乾!個麵都煮得好入味,唔會太硬/軟咁😍仲有好多菇!午餐特價小食-炸粗薯條配黑松露醬 $28叫之前冇諗過咁平竟然咁大份!即叫即炸,熱辣辣,好脆好好食!安格斯牛肉漢堡包 $168漢堡包即叫即製!包有煎過所以好鬆軟!而且份量大,用料又好充足,牛肉好厚又多肉汁!配上薯角同沙律✨一流!
再訪荃灣高質西餐!

Lunch set - 烤雞件配蘑菇汁燴闊條麵 $88
送沙律/湯&餐飲&餐包

沙律正常發揮,但都幾大碗!餐包口感好好,有焗熱,好好食!

午餐特價小食-炸粗薯條配黑松露醬 $28

叫之前冇諗過咁平竟然咁大份!即叫即炸,熱辣辣,好脆好好食!

安格斯牛肉漢堡包 $168

• 黑松露薯條
烤紐西蘭羊仔架🐑羊架望落粉嫩,生熟度控制得啱啱好,一切就知肉質非常嫩,即使係邊邊相對熟少少嘅位置都同中間一樣咁軟腍,絕對係一份好高質嘅羊架😋薯菜都非常有誠意,一般餐廳都係畀薯條或者薯蓉,但係依度係有忌廉芝士焗薯,面頭塊芝士焗得焦香,切咗薄片嘅千層薯都好好食!鮮菇·蜆·茄醬燴意粉🍝菇同埋蜆嘅份量足夠,意粉煮得彈牙,調味恰到好處🍽心太軟🍫我地仲叫咗個甜品share食,心太軟嘅朱古力夠濃又唔會過甜👌平日晚市差唔多坐滿,有唔少人都同我地一樣有book定枱先,係間唔錯嘅西餐小店~
烤紐西蘭羊仔架🐑

鮮菇·蜆·茄醬燴意粉🍝
菇同埋蜆嘅份量足夠,意粉煮得彈牙,調味恰到好處🍽

2024-12-05 365 瀏覽
荃灣兆和街食肆林立,Vision 8係其中出色的一份子。平日夜晚去都座無虛席,要預先booking,間中都見到門外排長龍。黑松露薯條薯條薯條介乎粗和幼薯之間,薯仔味道很香,香脆度適中,不會脆到太硬。以黑松露來調味,將簡單的薯條提升至另一個層次,豐富了口感,散發出黑松露的芳香!香煎帶子牛肝菌意粉,忌廉汁燴意大利麵 同帶子搭配嘅牛肝菌意大利麵是以濃郁嘅牛肝菌醬 ‍ 調製而成,⼀啖落口超creamy,好濃厚嘅芝士味!牛肩胛肉眼扒牛味濃郁,極佳級油脂豐富平均而且肉質帶有咬勁,配埋薯蓉紅蘿蔔,惹味十足!
荃灣兆和街食肆林立,Vision 8係其中出色的一份子。