Vision 8

2024-11-25 2136 瀏覽
Vision 8 @vision_8_tsuenwan 📍:荃灣兆和街34號永安樓地舖🚗:荃灣地鐵B1出口 步行4分鐘📞:+852 2612-1013💲:~HKD360/head for dinnerFood quality✔️:餐包、香煎帶子配牛肝菌意大利麵、👌🏼:烤美國極佳級肩胛牛扒、酥炸芝麻雞翼、餐湯總結:😋一間喺荃灣頗有人氣嘅西餐小店 整餐都冇伏中規中矩 雖然冇咩大驚喜但路過試絕對唔會失望😋整餐最出色係餐包 我都好少見餐包係上中東包 嗰黑松露牛油好香 加上嗰包有點暖 塗上去嘅牛油🧈有點融融地 好食😋另外意粉🍝都有三粒帶子 牛肝菌都好足料 比較稠 唔錯🤔雞翼唔太油加分 唔錯 餐湯都幾好飲 不過cp值偏低 🤔肩胛牛扒🥩叫咗5成熟 但塊牛好特別有啲位係全熟 有啲位又5成 一塊食到唔同風味都幾神奇 牛味唔算好濃 同埋有點韌🤔張枱有點細 所以放唔到好多嘢 不過員工都醒水 唔會一下上哂所有嘢 收碟都好快 成餐都唔會等好耐 每碟都輪住上 冇冷場🫡😨價錢媲美中環 食物環境上嘅cp值都偏低
Vision 8 @vision_8_tsuenwan
📍:荃灣兆和街34號永安樓地舖
🚗:荃灣地鐵B1出口 步行4分鐘
📞:+852 2612-1013
💲:~HKD360/head for dinner

Food quality
✔️:餐包、香煎帶子配牛肝菌意大利麵、
👌🏼:烤美國極佳級肩胛牛扒、酥炸芝麻雞翼、餐湯

總結:

😋另外意粉🍝都有三粒帶子 牛肝菌都好足料 比較稠 唔錯

🤔雞翼唔太油加分 唔錯 餐湯都幾好飲 不過cp值偏低

😨價錢媲美中環 食物環境上嘅cp值都偏低

• 餐包
  • 香煎帶子配牛肝菌忌廉汁燴意大利麵
2024-09-27 4937 瀏覽
今天跟回來香港探親的朋友午餐,她說回來這幾天一直吃中餐,這天便嚐嚐西餐吧餐廳行外國風格,不浮誇選定了一個和牛漢堡,再點一份午餐,就不點牛了,選雞吧,還有甜品法式香草烤雞(半隻)配紅酒汁配沙律配意式油醋汁這道菜一來便有陣陣的香味,外皮烤至金黃酥脆,非常吸引。雞肉嫩滑多汁,紅酒汁的濃郁與香草的清新相互交融,提升了整道菜的風味。配搭的沙律以鮮脆的沙律菜,加上意式油醋汁則帶來微酸的口感,讓人食欲大開。自家製安格斯牛肉漢堡自家製漢堡使用的是高品質的安格斯牛肉,肉質鮮嫩、汁多味美。漢堡夾層中厚厚的看得見材料: 除了厚厚的牛肉,還有芝士、酸瓜、蕃茄、青瓜、沙律菜和洋蔥,這些配料的搭配讓口感更加豐富,層次分明。另外配菜有炸洋蔥圈及薯角:都是外脆內軟,為整道菜增添了額外的口感,讓人一口接一口,欲罷不能。心太軟 配 雲尼拿雪糕最後的甜品為心太軟,它的外層酥脆,而內部則是柔軟的巧克力醬,滿滿的醬傾瀉而出般,而且入口即化,若加上雲尼拿雪糕則為整體增添了清新感,兩味合二為一真的很完美朋友也讚嘆這餐廳,說不遜色於國外呢,下次再來試試別的菜品吧,門外餐牌非常吸引。

餐廳行外國風格,不浮誇

法式香草烤雞(半隻)配紅酒汁

配沙律配意式油醋汁

自家製安格斯牛肉漢堡

心太軟 配 雲尼拿雪糕

2024-09-23
午餐
2024-09-23 4967 瀏覽
今日俾我發現,荃灣有間幾好食嘅西餐🍽️呀!真心想同大家分享一下:小店位於兆和街地鋪,一直都想嚟試吓,終於試到啦!餐廳以原始設計風格,並用上客人合照相片為裝飾牆身!簡簡單單、感覺舒服!我們的點餐包括:🔸餐包🔸侍應會為每台客人提供餐包,3️⃣款唔同嘅包點配上黑松露牛油醬,麵包暖暖的外層仍保持香脆😋🔸 Vision 8 Garden Salad V8田園沙律🥗🔸彩色嘅沙律盤賣相好靚,包括有小紅茄🍅、無花果、牛油果🥑及兩款唔同顏色的沙律菜🥬,加入少少橄欖油,非常清新🔸 Spaghetti with Mushrooms in Red Clam Sauce鮮菇·蜆·茄醬燴意大利麵🔸蜆肉份量都幾多,配有本菇,意大利麵有咬口,茄醬酸甜味道適中,掛滿在每條意粉上,出色😋🔸 Beef Wellington with Black Ruffle黑松露威靈頓牛柳🔸即叫即做,圓軲轆的酥皮外層好可愛,酥皮非常香脆,切開入便見到粉紅色的牛柳,廚師控制烹煮食物的時間剛剛好,牛柳肉質嫩滑,大約七成熟,Juicy及好香牛味道,牛柳外層包有黑松露醬,增加食物的層次感,還加油配菜芝士薯蓉

我們的點餐包括:

🔸餐包🔸

2024-09-23
  • 黑松露威靈頓牛柳
[✨荃灣Vision 8· CP值滿滿意大利菜🍽️ ]#vision8 #荃灣🍽️餐前麵包餐包口感鬆軟,加上濃郁黑松露牛油,好好食😍💕🍽️煙三文魚千島醬薄餅 $158薄底Pizza好香脆,千島醬甜中帶酸令人開胃;煙三文魚份量十足,再伴上大量火箭菜,味道滿分🥰💗 🍽️烤咸豬手配酸椰菜 $258豬手外皮炸得勁脆身,肉質軟嫩帶點點油香, 骨膠原滿滿🤩伴菜有酸椰菜同沙律菜,解膩一流,好推薦大家一試!🍽️白酒忌廉煮藍青口 配 薄多士 $158藍青口好新鮮厚肉,經過白酒同忌廉慢煮後更加突出到佢嘅鮮味,再配搭薄多士&忌廉汁組合,真係好完美嘅一份菜式😋🍎甜品 Apple Crumble $78烤到好酥脆嘅麵包糠鋪係軟淋淋蘋果粒上面,加上雲呢拿雪糕甜度適中,一齊食都唔會覺得太膩💞————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳座位闊落坐得舒適;店員非常親切有禮,食物水準都頗高,好適合同朋友聚會或慶祝生日嘅餐廳😊📍Vision 8 (荃灣)🏠荃灣兆和街34號永安樓地舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfood
[✨荃灣Vision 8· CP值滿滿意大利菜🍽️ ]

#vision8 #荃灣

🍽️餐前麵包
餐包口感鬆軟,加上濃郁黑松露牛油,好好食😍💕

🍽️煙三文魚千島醬薄餅 $158

🍽️烤咸豬手配酸椰菜 $258

🍽️白酒忌廉煮藍青口 配 薄多士 $158

🍎甜品 Apple Crumble $78

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍Vision 8 (荃灣)
🏠荃灣兆和街34號永安樓地舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣食好西 #荃灣餐廳 #vision8
2025-01-22 0 瀏覽
首先會上送既餐包 🥯配埋黑松露醬 ,仲要質素唔差黑松露醬入面溝左牛油 用黎送包一流。炸芝麻雞翼(4件)炸得好酥脆好好味,而且係熱辣辣,即叫即做,雞肉好嫰滑,5星推介👍🏻👍🏻煙三文魚配千島醬薄餅大量火箭菜係上面,有落到醋, pizza 個批有cheese , 有三文魚 ,用左千島醬,好夾,個pizza皮係脆皮,不錯!厚切美國🇺🇸肉眼扒(5成(芥末汁)牛扒都好厚,同埋肉汁帶小許juicy,唔會太熟,岩岩好,又唔會un,係略為有小小肥膏,我唔太鍾意,整體都係好食😋間店雖然門口唔起眼,但都keep住有客入,可能係黎開,食物同員工既服務態度都好好,加分!
首先會上送既餐包 🥯配埋黑松露醬 ,仲要質素唔差
黑松露醬入面溝左牛油 用黎送包一流。

炸芝麻雞翼(4件)

煙三文魚配千島醬薄餅

厚切美國🇺🇸肉眼扒(5成(芥末汁)

2025-01-21 0 瀏覽
有時想舒舒服服坐低食個西餐,都唔一定要過海食貴野既,荃灣呢間vision 8 係平民版既西餐之選~好欣賞店員係會留意食客用餐進度,然後逐樣野食上~1⃣️凱撒沙律(煙三文魚)($138)沙律配上脆脆麵包粒、芝士片,健康開胃。而且煙三文魚都份量充足,唔會過鹹。2️⃣巴馬火腿薄餅($158)呢間既pizza係薄脆既餅底,食落冇咁飽濟,面頭巴馬火腿鹹香,配上火箭菜同埋焗香既芝士,一件一件咁好快就清盤😋3️⃣烤美國極佳級肩胛牛扒($288)牛肉五成熟啱啱好。顏色好靚~中心粉紅,外面就係炭烤既顏色,配上紅酒汁自己加黎食。另位伴碟既薯蓉好出色🤩佢係刨成薄片既薯仔,面頭有炙燒過既芝士面,食落富芝士奶香又保留薯仔質感☺️4️⃣是日餐湯(+$55)粟米忌廉湯入面有滿滿既粟米粒👍另外仲配有三件餐包,加埋黑松露牛油好香好好食。

1⃣️凱撒沙律(煙三文魚)($138)
凱撒沙律(煙三文魚)

2️⃣巴馬火腿薄餅($158)
巴馬火腿薄餅

3️⃣烤美國極佳級肩胛牛扒($288)
薯蓉

4️⃣是日餐湯(+$55)
餐包
凱撒沙律(煙三文魚)
薯蓉
2025-01-21 0 瀏覽
【荃灣區】【Vision 8】呢排少咗搵旁證哥食飯,其實大家仲係同事嚟,都唔少機會見面,只係一直都夾唔到時間食飯。今次難得同佢一齊去荃灣做嘢,點都要食埋飯先。行咗陣千色店之後,喺附近諗吓食乜。大家都冇乜 idea,又唔想食啲大集團嘅餐廳,跟住就見到呢間西餐喇。我哋入去就決定 share 食,試咗佢哋午餐 $108 嘅「慢煮紅酒汁燴牛尾配蘑菇飯」,都幾好食,個牛尾煮得好腍,個紅酒汁都好味,蘑菇飯好夠熱同好香,勁易入口,勁快食晒。而個餐仲有「餐湯」同「餐包」,都係具質素嘅出品,連旁證哥都讚不絕口呀。另外佢哋仲有個系列叫 V8 特色包,我哋試咗 $118 嘅「烤中東包」,估唔到呢度都有咁好食嘅 pita,係有驚喜嘅。而佢哋仲有啲午市特惠小食,都幾抵,廿零卅蚊就有一份,我哋忍唔住試埋 $38 嘅「炸魚薯條配他他汁」,呢個價錢食到呢啲嘢算係超値,掂呀。。。(地址:荃灣兆和街34號永安樓地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foo

(地址:荃灣兆和街34號永安樓地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am荃灣區 #荃灣 #Vision8 #慢煮紅酒汁燴牛尾配蘑菇飯 #餐湯 #餐包 #炸魚薯條配他他汁 #烤中東包 #1am1632 #1ambackup

2025-01-16
2025-01-20 5 瀏覽
住咗喺荃灣咁耐,成日都經過呢間西餐廳,每次經過都好多人幫襯,不過一直以為呢間主要係飲酒,咁啱今日經過睇咗Menu,原來佢都好多唔同嘅嘢食,咁就嚟試吓啦。香煎帶子配牛肝菌意大利麵帶子煎得金黃,外脆內嫩,口感極佳。牛肝菌意大利麵嘅質感滑溜,同帶子嘅香味口感完美結合跟餐附送嘅餐湯同樣令人滿意。湯底濃郁,香氣撲鼻,入口即化。無論係天氣冷時暖身,定係天氣熱時開胃,呢道餐湯都係一個絕佳嘅選擇。蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(芥末汁)豬鞍扒經過蘋果木燒烤,外層焦香,內部肉質嫩滑,每一啖都充滿咗燒烤嘅獨特香氣。芥末汁嘅香味同豬鞍扒好夾,雖然好飽,但都忍唔住繼續食啊。呢間餐廳又平又抵食,而且氣氛好好,好適合情侶或者朋友聚會呀。

香煎帶子配牛肝菌意大利麵

蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(芥末汁)

• 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒
2025-01-17 0 瀏覽
餐湯/沙律今日嘅蘭度豆忌廉湯口感滑順,餐包的選擇特別,口感鬆軟。1號餐:慢煮紅酒汁燴牛尾配蘑菇飯呢個慢煮牛尾燉得入味,紅酒汁的香氣跟肉質完美結合,搭配嘅蘑菇飯香濃又滑,令人食得好滿足。不過,如果牛尾嘅油脂較多,可能會有啲膩,但整體口感依然好吸引,特別適合作為主菜!🍷🍚4號餐:法式香草烤雞半隻配紅酒汁配意粉法式香草烤雞外脆內嫩,雞肉非常鮮嫩,香草味道香氣四溢,紅酒汁增添咗深度,意粉搭配得宜,令整道菜色更加豐富。🍗🍝炸魚薯條配他他汁炸魚金黃酥脆,內裡保持住鮮嫩,薯條炸得香脆,搭配他他汁的酸辣味道,真係開胃之選。只要控制好炸魚的時間,保持魚肉的鮮嫩,整體味道就會更加完美,經典組合好吸引!🍟🐟心太軟配雲呢拿雪糕心太軟外脆內軟,內餡甜得啱啱好,搭配雲呢拿雪糕,冷熱對比非常好,食落去真係好享受。不過,如果甜度再低啲,可能會更加吸引,讓甜品更加平衡。

餐湯/沙律
今日嘅蘭度豆忌廉湯口感滑順,餐包的選擇特別,口感鬆軟。

1號餐:慢煮紅酒汁燴牛尾配蘑菇飯

4號餐:法式香草烤雞半隻配紅酒汁配意粉

炸魚薯條配他他汁

心太軟配雲呢拿雪糕

2025-01-16 0 瀏覽
好多人都比$80超優惠燒豬鞍扒吸引入黎,星期二都好爆場。👉🏻蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒擺盤有心思,豬鞍扒厚厚一塊,配菜有紅蘿蔔蘿、西蘭花、焗芝士薯塊。$80真係抵食~揀左配芥末醬,切開有肉汁,邊位既脂肪燒得好香,肉質都鬆軟易咬。👉🏻雜菜湯熱到燙口好有誠意,湯料有好有多豆類,有咬口感覺特別,大大碗幾抵飲。👉🏻辣肉腸蘑菇pizza即叫即焗嘅pizza真係特別好食,芝士拉絲,配辣肉腸非常滋味,芝麻菜有獨特香味。👉🏻蘋果金寶配雪糕即叫即焗嘅apple crumble,冰火兩重天,好好食。
好多人都比$80超優惠燒豬鞍扒吸引入黎,星期二都好爆場。

👉🏻蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒

👉🏻雜菜湯

👉🏻辣肉腸蘑菇pizza

👉🏻蘋果金寶配雪糕
即叫即焗嘅apple crumble,冰火兩重天,好好食。

2025-01-16 0 瀏覽
今日同老公去左呢間Vision 8西餐廳撐枱腳🤗。地點近地鐵站,又近千色,食完飯行街真方便。暖笠笠餐包真係唔錯,有三款包,兩款鬆軟一款脆口,配埋黑松露牛油,好正好開胃。酥炸小食拼盤有雞翼,魷魚圈,炸魚柳同薯條,即炸熱辣辣,最驚喜係炸魚柳,食得到新鮮魚的味道,誇張!雞翼咸道剛剛好,魷魚圈同薯條都炸到金黃香脆,好惹味呢。西班牙海鮮飯,賣相同味道都很出色。海鮮豐富,有帶子,大蝦,蜆肉同青口,飯底還有濃郁蝦湯味道,好食。蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒,上桌已聞到烤香噗鼻,有煙燻炭燒嘅味道,切落去已經知道肉質好軟身,食落好juicy肥瘦適中,配上老闆推介的芥末籽汁,味道一流。最後緊係壓軸的甜品,心太軟♥️,流心的朱古力醬加雲呢拿雪糕好好食,好滿足。整體來說餐廳環境舒適,食物質素優質性價比高,老闆同職員都好有禮貌,支持小店👍

2025-01-16 0 瀏覽
🩵餐包 & 餐湯欣賞呢到既餐包係熱辣辣,焗得外脆內軟,配埋自家製既牛油,更香口!🩵香煎蟹餅伴沙律配油醋汁蟹餅煎完再焗,外層薄薄既木糠碎包住滿滿既蟹肉,真材實料,一絲絲蟹肉,做得幾出色~🩵蘑菇配意式辣肉腸薄餅 & 煙三文魚千島醬薄餅呢到既食客有3成都係外國人,坐我地隔離枱既外國食客好熱情,仲話share大家既pizza,可以試曬2種味🤣 Pizza皮超薄,少少似餅乾既口感,幾脆口😆🩵蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒配紅酒汁豬鞍扒好軟淋,唔洗點汁,肉本身既調味都好夠~
🩵餐包 & 餐湯

🩵香煎蟹餅伴沙律配油醋汁

🩵蘑菇配意式辣肉腸薄餅 & 煙三文魚千島醬薄餅

🩵蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒配紅酒汁
豬鞍扒好軟淋,唔洗點汁,肉本身既調味都好夠~

2025-01-16 0 瀏覽
荃灣大街小巷都充滿住平民價又高質嘅餐廳 今次發掘到呢間西餐 入面坐得舒服,menu上又見有啲公仔插畫幾得意,而且人情味滿滿!見老闆同大部分客人有講有笑!😙lunchset $98起包餐湯🌽//沙律配意式油醋汁&餐包必須大力讚賞佢哋嘅包 新鮮烘起仲要好好食應該係軟包(?)店員見我哋掛住影相仲細心提我哋趁熱食烤安格斯西冷配 芥末籽汁 $148鍾意吃肉!呢份肉扒肯定滿足到你🥩配菜除了薯菜外還可以選意粉白飯~選擇了medium rare ,切開裡面仍然是紅色的.ᐟ蔬菜調味掌控得很好🥕🥦🥔upgrade 特飲+$10榛子咖啡☕️一出場,就已經吸引到我!濃郁嘅咖啡香配上淡淡榛子味🌰,真係飲落去好滑順,仲有種暖心嘅感覺甜品試咗蘋果金寶,真係驚喜!🍏 金寶(牛油+麵粉+糖混合物)鋪面,蘋果味道鮮甜,配上雪糕一口咬落去係滿滿的幸福感!🍴Vision 8荃灣兆和街34號永安樓地舖

lunchset $98起
包餐湯🌽//沙律配意式油醋汁&餐包
必須大力讚賞佢哋嘅包 新鮮烘起仲要好好食
應該係軟包(?)店員見我哋掛住影相仲細心提我哋趁熱食

烤安格斯西冷配 芥末籽汁 $148

鍾意吃肉!呢份肉扒肯定滿足到你🥩
配菜除了薯菜外還可以選意粉白飯~
選擇了medium rare ,切開裡面仍然是紅色的.ᐟ
蔬菜調味掌控得很好🥕🥦🥔

upgrade 特飲+$10

甜品試咗蘋果金寶,真係驚喜!🍏

🍴Vision 8
荃灣兆和街34號永安樓地舖

• 蘋果金寶配雲呢拿雪糕
  • 餐前麵包
餐廳採用灰色水泥牆為主環境舒適 設計簡約帶點格調餐枱面積唔大 每次只可放一碟😂店員會留意用餐進度逐一上菜見到推廣黑毛豬鞍優惠價只需$80超抵食🫢但今次就想試餐牌上的廚師推介👨🏻‍🍳🤭餐包🍞有3款唔同口感的麵包,有軟有脆口,搽上黑松露牛油一齊食好香好好味巴馬火腿凱撒沙律🥗好足料用上5大片巴馬火腿🥓充滿鹹香味,加上大大塊芝士片味道濃郁及香脆麵包粒,大量清新爽脆的沙律菜🥗,配上凱撒醬汁風味十足,作為前菜令人胃口大開又健康😋西班牙海鮮飯🍛擺盤有心思❤️,舖滿6隻青口🦪,6隻蜆,帶子及大蝦🦐,海鮮份量足料,香煎帶子及蝦入口鮮甜爽彈,蜆肉鮮甜無沙,米飯粒粒分明,加入肉粒,洋蔥粒及青椒粒,食到番茄味酸酸地幾開胃😋烤咸豬手配酸椰菜🍖上菜時店員比我影完相之後先將豬手切成9件好貼心🤣,好大隻咸豬手🍖烤到皮脆肉嫩,啖啖肉得來唔算太肥,酸椰菜混入肉碎,提升口感層次豐富,有黑醋汁沙律菜🥗伴碟,食完豬手再食酸椰菜即時解膩,如果識飲酒的朋友仔配返杯酒一齊食簡直一流👍😆
餐廳採用灰色水泥牆為主

2025-01-06
巴馬火腿凱撒沙律
西班牙海鮮飯
2024-12-27 736 瀏覽
眾所周知,荃灣有很多美食可供選擇。這家餐廳的裝潢簡約,採用工業風格。臨近節日,餐廳已掛上了滿滿的聖誕裝飾🎄氣氛相當之好✨在食物方面,每一道菜品都十分出色,從餐湯到主菜,都能感受到廚師對食材的用心🥓🥩。餐包配黑松露牛油醬🧈小編十分之喜歡脆多士,配上黑松露醬,香氣撲鼻。餐湯 🍲薯蓉忌廉湯,味道濃郁,裡面還有細小的煎香煙肉 🥓,既能暖胃,又十分可口!🍎蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒原價 $268,現在餐廳活動三折,僅需 $80,性價比非常高。豬鞍扒燒得金黃誘人,配有薯蓉🥔和紅蘿蔔🥕,配上菇菌汁,口感一流。黑松露薯條🍟薯條的粗細介於粗薯條與幼薯條之間,薯仔的味道香濃,香脆度適中,不會過於硬脆。以黑松露調味,將簡單的薯條提升至另一個層次,散發出黑松露的芳香🥰。主菜香煎比目魚搭配菠菜忌廉汁天使面。比目魚🐟外脆內嫩,與菠菜忌廉汁搭配,口感順滑,令人欲罷不能。天使面的爽彈與醬汁的融合,為整道菜增添了層次,是我最喜愛的主菜❣️#荃灣美食 #平民美食 #平民西餐 #西餐廳 #埾誕快樂
眾所周知,荃灣有很多美食可供選擇。
這家餐廳的裝潢簡約,採用工業風格。
臨近節日,餐廳已掛上了滿滿的聖誕裝飾🎄氣氛相當之好✨

餐包配黑松露牛油醬🧈
小編十分之喜歡脆多士,配上黑松露醬,香氣撲鼻。

餐湯 🍲

🍎蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒