2024-11-09 609 瀏覽
Today was the first day of their new afternoon tea. There is a promotion if you enjoy it at November, where the cost is 688 and in December it will be 888. Their view is stunning.Their afternoon tea was based on their Aqualuna ship and with the view and their setting the ship was like sailing at Victoria Harbor.The  dried ice effect was quite nice.For the food, the savory was really impressive compared to the dessert. My favorite is their lobster maritozzo. The sauce was quite rich. There was qu

For the food, the savory was really impressive compared to the dessert. My favorite is their lobster maritozzo. The sauce was quite rich. There was quite a lot of caviar on the sandwich. The avocado and crab tart was refreshing as well.
For dessert, the macaron was really impressive. Their seaweed and salted chocolate flavor was speficially made for their Aqua chain. Their other desserts were good too though the only point I felt was a bit disappointing was the scone, which was a bit hard and dry.
Overall, I feel 688 is a great price to try this afternoon tea though I feel the price at December 888 would be a bit too expensive.
題外話/補充資料: I labelled value at 4 star due to their promotion in November
2024-11-09
早前見到Restaurant Week有Vista就Book左lunch試下 發覺佢個restaurant week menu真係佢平時weekend lunch menu食物選擇一樣 只係價錢平時$488 而家$328食到因為有啲餐廳會因為做promotion而將貨就價食唔到平時水準 但Vista就真係用平啲價錢offer本身嘅menu加上有呢個無敵靚景 我覺得係抵嘅 Restaurant week就黎完 要試就快啲book唔係要等下一次restaurant week 啦【Restaurant Week Lunch Menu HK$328 p.p】【Seafood Platter】呢個完全係驚喜 因為menu冇寫有seafood platter 開頭我地仲以為係咪攞錯左俾我地原來每枱都有welcome dish 仲要係咁大碟咁豐富 有螺 青口 蜆 蝦 仲要係好新鮮喎♦︎ Starter 【意式海鮮湯​】食完seafood platter 再黎非常香濃海鮮湯【意大利冷切肉拼盤】有4款冷切肉 配上酸青瓜 好開胃【意式生牛肉他他】特別鍾意將牛肉他他鋪喺撻上比起平時就咁食他他 多左層次同口感另
早前見到Restaurant Week有Vista

雲吞煙韌 每一啖都好滿足

♦︎ Desserts
【精選甜品拼盤】
估唔到有咁多件 賣相相當吸引
有焦糖燉蛋 Tiramisu tart 朱古力蛋糕 紅桑子蛋糕
如果朱古力蛋糕可以用濃度更高dark chocolate就會更好
因為而家4款都偏甜 我首先食Tiramisu tart
再黎紅桑子同焦糖燉蛋唔洗講啦

4款甜品雖然多得好吸引
但如果味道上有少少分別會更吸引
2024-08-16 6741 瀏覽
Restaurant Week有數百間餐廳推出限定優惠menu,以半價甚至更平嘅價錢就可以食到fine dining🤑淨係睇唔同餐廳嘅menu都令我心心眼😍今次朋友為我慶祝生日,我就揀咗位處尖沙咀高樓嘅意大利餐廳Vista,一排座位係正落地玻璃面前,邊食飯邊望住無敵維港景,好夢幻🥰Restaurant week嘅晚餐menu定價$498,有餐包、前菜、意粉飯、主菜、甜品,份量好豐富,加上維港景,性價比唔錯👏🏻因為慶祝生日關係,餐廳嘅職員準備咗手寫卡,卡面仲係Vista嘅維港景,好有心思❤️🥖餐包🦐薄切紅蝦配蒜泥蛋黃醬和醃製洋蔥果醬及辛辣開心果 (+168)味道好豐富嘅前菜,紅蝦新鮮,蛋黃醬加上洋蔥果醬幾惹味濃郁😗不過我自己覺得醬汁稍多,味道重咗啲。🥩意式生牛肉他他(+128)即場係table side整,將不同配料同生牛肉混合,最後放上脆片。牛肉幾軟滑,混入不少洋蔥碎幾清爽😋🧀牛肝菌意大利飯配巴馬臣芝士碎及檸檬百里香用牛肝菌煮risotto真係無得輸😆菇菌味超級香濃,risotto整體creamy但飯粒中間仲保留少許咬口😋面頭灑上不少芝士碎,芝士味撞入牛肝菌味道好香😻🦞龍蝦青檸意大利扁麵

🥖餐包

🥩意式生牛肉他他(+128)

🧀牛肝菌意大利飯配巴馬臣芝士碎及檸檬百里香

🦞龍蝦青檸意大利扁麵(+208)
龍蝦超厚肉,而且非常新鮮爽彈,要另外加錢都值得叫👍🏻👍🏻意粉裹滿濃郁醬汁,以番茄做base嘅醬汁加上青檸提鮮都唔錯。

🥕烤羊架配甘筍及香草薄荷醬
羊架肉嫩多汁💦可以淋上香濃紅酒汁一齊食。略嫌煎得有少許過火。

🐟三文魚配燒蘆筍和香草牛油醬
本身對三文魚作為主菜無乜太大期望,點知魚肉超級嫩滑😚😚火候剛好。可以配牛油醬一齊食。

🍫經典意大利芝士蛋糕
好大碗嘅tiramisu🤣慶生叫呢個就夠晒派頭😏Tiramisu唔會太甜,好軟滑,有淡淡咖啡香。

🍍焦糖菠蘿芒果慕絲撻​
鬆脆牛油撻底放上菠蘿及芒果粒,食落重牛油香之餘亦帶點清新感覺,脆口之餘亦食到水果嘅juicy感😛😛

人均消費:$830
推介指數(10分為滿分):8分
2024-08-13
2024-10-13 2195 瀏覽
非常完美的維港景色,菜餚的味道也很好。值得推薦!不過需要提前訂位不然很難找到窗口位置。義大利菜的味道非常好,跟我在義大利吃得味道差不多,而且非常新鮮,沙拉油也很棒。服務員很專業
因為restaurant week既promotion, 食左個elite dinner set menu, 成間餐廳除左景之外,無一個course係好食,頭盤係帶子,完全唔夠鮮,risotto 簡直係劣食,汁同飯既味係完全分開,水份過多,主菜羊架,肉質差而且扒得唔夠好難食,甜品個tart 硬到咬唔到。俾咁既價錢同朋友慶生,食到一肚火。 人手不足,service差,上橄欖油都唔問句要唔要黑醋,環境極嘈,人數太多,完全唔係一間fine dine。 未試過特登開ac寫食評,如果有人再請我去食,我都唔會再去,人均800無一個course係好食,自己諗。

2024-07-29 8317 瀏覽
餐牌冇寫,侍應亦都冇講order水要另外收錢,坐低就問我哋要distilled water/ sparkling water. 當我地不為意地要左distilled water時,去到埋單時望張單先知枝水要成$95蚊。明明主菜有叫,前菜都有叫。落order時亦冇講明兩種水嘅分別同埋價錢,懷疑有心去誤導消費者去用100蚊去買枝極昂貴嘅水。隱藏式收費,利用隱晦的方式,同埋誤導消費者消費者就算環境同味道再好都絕對不會有下次。

2024-07-12 7676 瀏覽
好朋友為我準備的生日晚餐今次嚟到尖沙咀北京道1號頂樓vista當日我哋由日落開始食到夜晚飽覽維港嘅日夜景色當日我地點左最多人點嘅Sunset Menu頭盤意大利海鮮湯Or香煎鵝肝配杏南瓜酱红菜頭主菜澳洲肉眼牛扒配炒西蘭花伴紅酒汁Or龍蝦意大利燉飯配黑松露及蘆筍甜品朱古力焦糖杯朱古力慕絲,忌廉海鹽焦糖醬,布郎尼蛋糕,海鹽焦糖脆脆Or手工意大利芝士蛋糕食物質素好打卡一流氣氛都好好適合閨蜜談心、拍拖或慶祝
好朋友為我準備的生日晚餐

香煎鵝肝配杏南瓜酱红菜頭

主菜

甜品
朱古力焦糖杯
朱古力慕絲,忌廉海鹽焦糖醬,布郎尼蛋糕,海鹽焦糖脆脆

手工意大利芝士蛋糕

食物質素好
打卡一流
氣氛都好好
適合閨蜜談心、拍拖或慶祝
2024-07-08 5973 瀏覽
香港真係好靚🤩🤩🤩呢間位於尖沙咀北京道1號29-30樓 Vista個景真係無敵,唔食野都可以空中酒吧飲下野~## 意大利海鮮湯首先上枱嘅係 **意大利海鮮湯**。呢碗湯真係好正,海鮮好新鮮,湯底濃郁但唔會太油膩。每啖都食得出番茄嘅酸甜同埋海鮮嘅鮮味,好似一秒鐘飛咗去意大利咁。## 香煎鵝肝配杏南瓜醬紅菜頭然後就係 **香煎鵝肝配杏南瓜醬紅菜頭**。鵝肝煎得外脆內軟,入口即化,配埋杏南瓜醬嘅甜味同紅菜頭嘅微酸,真係好夾。每一啖都係一種享受。## 肉眼扒配紅酒汁西蘭花主菜之一係 **肉眼扒配紅酒汁西蘭花**。肉眼扒煎得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,紅酒汁仲好豐富。西蘭花煮得啱啱好,保持咗清脆嘅口感,配埋肉眼扒一齊食,真係一流。## 龍蝦意大利燴飯配黑松露最後主菜係 **龍蝦意大利燴飯配黑松露**。呢道菜係成個套餐嘅亮點,燴飯煮得啱啱好,龍蝦肉質鮮甜彈牙,黑松露嘅香氣仲為呢道菜加咗好多分。每一啖都好滿足,真係一場味蕾嘅盛宴。希望大家鍾意我今次嘅分享,下次再同大家介紹更多好嘢食。餐廳:VISTA地址:尖沙咀北京道1號29-30樓#尖沙咀美食 #尖沙咀酒吧 #香港餐廳 #香港旅遊 #打卡餐廳 #節日慶祝
香港真係好靚🤩🤩🤩

## 意大利海鮮湯

## 香煎鵝肝配杏南瓜醬紅菜頭

## 肉眼扒配紅酒汁西蘭花

## 龍蝦意大利燴飯配黑松露

希望大家鍾意我今次嘅分享,下次再同大家介紹更多好嘢食。

餐廳:VISTA
地址:尖沙咀北京道1號29-30樓

#尖沙咀美食 #尖沙咀酒吧 #香港餐廳 #香港旅遊 #打卡餐廳 #節日慶祝 #vistahk #香港西餐廳
有景 食物質素唔差千零蚊無投訴 除咗燈光暗同多人行影相好難之外😂我願意繼續留港消費🐈‍⬛🥰🥰個Tiramisu 即場整勁好食 開心果勁香 🥺黑松露海鹽焗薯粒燒八爪魚薯粒沙律唔記得乜牛意大利飯 *牛好冧手撕豬肉絲意大利包 $188甜品 $148水$95 平均每樣嘢百零二百蚊 加一後埋單$11**我自費俾錢 唔係咩打手 真心我好嘴尖好麻煩對食好有要求 唔好食食一啖都唔會再食 大陸啲嘢係平但我只係希望講俾大家知其實香港仲有值得大家去食嘅鋪頭 我真係唔想見到有心做嘅會執笠全部變哂酸菜魚/串燒⋯😟😟😟
有景 食物質素唔差

水$95 平均每樣嘢百零二百蚊 加一後埋單$11**

我自費俾錢 唔係咩打手
真心我好嘴尖好麻煩對食好有要求
唔好食食一啖都唔會再食 大陸啲嘢係平
回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮🌮🌮服務質素: ☺️☺️☺️☺️消費指數: 💰💰💰(TTL $1514,人均消費$757)環境質素: ☘️☘️☘️☘️餐廳有大大既落地玻璃,令到成個空間感好大好通透。而且坐係高層望住180° 由日落到夜晚既維港海景,營造左浪漫迷人既氣氛,唔單止適合情侶嚟約會,亦適合一家人嚟好好享受。Sunset Menu ($688 pp)Starter 意大利海鮮湯湯由新鮮貝殼類海鮮、蕃茄、白酒&其他香料整成,湯底茄味好濃郁,但一啲都唔杰身,口感柔滑細膩,即刻令到胃口大開香煎鵝肝配杏南瓜醬鵝肝外皮煎到微焦,但裏面就鮮嫩軟滑,而且有好濃郁既鵝肝香味,配埋杏南瓜醬,有南瓜同埋杏果夾雜一齊,增加咗成個口味既層次感Main澳洲肉眼牛扒配炒西蘭花伴紅酒汁 (4成熟)牛扒表面有焦焦地而且微脆,裏面四成熟呈現粉嫩既粉紅色,煮得岩岩好👍🏻肉質好彈牙,配埋微酸微甜既紅酒汁,可以食到唔同口味感覺龍蝦意大利燉飯配黑松露及蘆筍Risotto既口感煮得軟綿綿,而且夾雜住牛油&黑松露&龍蝦既鮮味😍龍蝦肉好大好彈牙,再配埋蘆筍既清甜,即係中和返哂整體既味道DessertTiramisu有好濃郁柔滑既cream
回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(TTL $1514,人均消費$757)
環境質素: ☘️☘️☘️☘️

。Sunset Menu ($688 pp)

Starter

Main
澳洲肉眼牛扒配炒西蘭花伴紅酒汁 (4成熟)

Dessert
Tiramisu
有好濃郁柔滑既cream,甜度適中,而裏面既手指餅完全浸滿咖啡,所以底層帶少少苦香。整體入口即溶,無疑係一個最經典有特色既意式甜品

Chocolate and caramel cup
表面薄薄既焦糖碎片,一敲既碎,幾有玩味,而底部有嫩滑既朱古力mousse,朱古力味幾濃

同類餐廳#cocofood_Italian
同區餐廳 #cocofood_尖沙咀
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update
2024-06-14 3551 瀏覽
Vista位於北京道一號29樓,一排窗邊位坐擁維港迷人景致,強烈建議大家預約日落時段,定能欣賞到黃昏時分的浪漫天色,我們看見不少情侶都選擇在此慶祝生日或紀念日🎂 餐廳提供一系列精緻的西式佳餚,包括意粉、薄餅及牛扒等,價錢與周邊商場嘅西餐廳相若,但我認為Vista的景觀與氛圍更勝一籌🥂,無異突顯了它的獨特魅力✨我們點了兩款前菜,包括牛肉他他及八爪魚沙律🐙 牛肉他他由侍應在桌邊即場製作,伴以香脆的薄片,新鮮美味,而八爪魚沙律的擺盤及份量都令人滿意,作為開胃小菜一流。主菜方面,Parma Ham Pizza 即叫即焗,新鮮出爐上桌,火腿非常足料。鱈魚品質不錯,肉質鮮嫩,並鎖住鮮味。300g的肉眼排熟度控制得很好,切開呈粉紅色,肉味濃郁,味道頗有驚喜!另外我們還點了兩杯Cocktail,在美酒佳餚下欣賞維港的美景,可謂完美的週末!

2024-06-13 3233 瀏覽
▫️手撕豬肉包 $188▫️牛油果紅菜頭沙律 $168本身以為有好多沙律,點知佢個presentation整到成個tartare咁,牛油果係打碎blend開▫️自家製和牛面頰肉雲吞配牛肝菌,韭菜,牛油燒肉汁 $288 ▫️Kai Lan and sausage $138呢個幾特別,有芥蘭做topping嘅pizza,仲有Mozzarella, chilli & italian sausage ~ ▫️Hasta La Vista $128佢類似有個放大鏡俾你睇維港景~意思係until we meet again~ 杯野都幾strong▫️Wisteria $128幾好飲!▫️Tiramisu 有人即場喺你面前整Tiramisu😂但原來係將啲配料加埋一齊😂
▫️手撕豬肉包 $188

▫️牛油果紅菜頭沙律 $168

▫️Kai Lan and sausage $138

▫️Hasta La Vista $128

▫️Wisteria $128
幾好飲!

▫️Tiramisu
2024-06-04 2863 瀏覽
男朋友今日帶咗我去食晚餐,我哋大約七點入座,咁啱天色仲好光,有黃昏靚景,喺窗口位睇住日落慢慢退下,維多利亞港嘅夜景同埋幻彩詠香江好吸引,食物亦都係高質素,會再回訪。意式生牛肉他他侍應喺廚房攞出一個木製大盤,喺我哋面前放入各種香料以及生牛肉攪拌,即場炮製即場serve,味道新鮮,各種香料相得益彰,配上嘅自家製米紙又薄又脆。烤八爪魚配萵苣、煙肉、西柚及油封薯仔西柚以及八爪魚嘅配搭非常清爽,切成半圓形嘅薯仔以及萵苣新鮮,整體嚟講都幾特別。澳洲肉眼牛扒伴紅酒汁我哋叫咗medium rare,可以從顏色睇得出生熟程度啱啱好,肉汁豐富而且一啲都唔韌,紅酒汁不會太鹹,又提供到一點風味,出品好過唔少牛扒餐廳,真係有驚喜,值得一試。我哋仲嗌咗pizza以及兩杯Cocktail,以及一個pizza都好好食,Cocktail打卡一流。整體嚟講食物水平甚高,而且上菜亦都好有儀式感,啱晒情侶嚟拍拖打卡,或者想一邊嘆西餐,一邊睇維港夜景嘅人。

意式生牛肉他他

烤八爪魚配萵苣、煙肉、西柚及油封薯仔

澳洲肉眼牛扒伴紅酒汁

2024-06-02
  • 烤八爪魚配萵苣、煙肉、西柚及油封薯仔
  • 意式生牛肉他他
  • 澳洲肉眼牛扒配紅酒汁
2024-05-20 3404 瀏覽
又贵又难吃 前台两个小姐姐服务态度极差 极难沟通 提前打了电话 说到了可以选窗边的位置。 不接受预定 结果到了有靠窗的位置还是不给 非要说被预定了 那到底是可以预定还是不能预定?? ?完全凭前台的人说话吗?跟前台沟通了好几次都是白眼 欠你钱了吗?什么鬼东西? 大老远冒着雨过去气死了 不过有一说一。餐厅里面的服务员还是特别热情的 一个好端端的生日 太让人扫兴了 坐了半小时不到就走人了 实在不知道大老远跑去干嘛了?大家别去这种消费高体验感差的餐厅了 帮大家避避雷 能救一个是一个
2024-05-19
慶祝紀念
生日
2024-05-18 2647 瀏覽
很多朋友推介北京道1號29樓的意大利🇮🇹西餐廳 Vista!今天終於有機會品嘗☺️餐廳的環境高級優雅,擁有180度的香港景色,加上高樓底和寬敞的空間,讓用餐的氛圍十分舒適!🌟 🍕Inferno(雜錦意式辣肉腸薄餅):口感酥脆,味道香辣,不錯!個人喜歡餅底再薄一些☺️🦐Carpaccio di gamberi rossi Sicilioni, caviale, pistacchio di Bronte(薄切西西里紅蝦配碎魚子醬及開心果)以薄切的西西里紅蝦搭配碎魚子醬和開心果,味道鮮美,配料的搭配相當獨特🌟🌟🌟🦞Linguine all' ostice e lime(龍蝦青檸意大利扁麵):新鮮的龍蝦搭配青檸加上扁麵,味道清新美味。麵條煮得剛好,龍蝦的鮮甜與青檸的酸爽平衡🌟🌟🍰Tiramisu: 甜點由甜品師傅即場製作,帶有獨特的風味和細膩的質地🌟生日慶祝等活動,Vista 是結合優質、獨特、及高性價比之選🙏🏻🙏🏻🌟食評指數:8/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD400🗺️ 地址:29/F, 1 Peking Road

🌟食評指數:8/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD400