(非會員)
今晚約了舊朋友吃飯,地點要近尖沙咀而我又想吃泰國菜,所以在openrice search 左好幾間。最後,以食評下了決定 Walls Thai Food & Pub。未到之前好擔心靠唔靠得住,因為網上也有劣評! 到了之後,上了二樓發現飧廳跟它的名一樣是一間Pub,好黑好吵又有人食煙,跟網上劣評所講一樣! 好在我早有預備,訂位時聲名要非吸煙區,所以店員帶我們上了三樓。三樓的環境完全不同,光猛、別緻擺設、他他咪房間、BBQ室外露台、還有音樂播放,非常適合幾個朋友傾計聚舊。叫了泰式炒金邊粉、青咖哩海鮮、大蝦芒果柚子沙侓、茄子煲、法飽樣樣都好好味,店員又有求必應。非常滿意!用DBS信用咭有85折,埋單只是$365非常超值! 值得推介!

• 泰式炒金邊粉、大蝦芒果柚子沙侓
小妹第一次寫食評~請大家多多指教!!!今日同2個朋友誤打誤撞上佐而間PUB 我地上一樓既時候, 見到有人食緊煙,我地真係好怕陣煙味,跟住個老闆就話帶我地上3樓,3樓咁啱無人~環境都幾清幽~好啱同朋友傾計!仲有露天BBQ 埸~都佈置得唔錯GA!仲可以BOOK 場開PARTY!!之後我地3個人叫佐3樣野食1)WALLS 咖哩海鮮集會+法式麵包2)芝士煙肉焗中蝦3)蝦膏海鮮炒飯每一樣野食都好好味!!!! 首先講下個WALLS 咖哩海鮮集會+法式麵包因為我地唔係好食得辣,所以叫佐小辣,D 咖哩味道恰到好處又唔係勁辣~又唔淡,好有咖哩味, D法式麵包點D咖哩汁食仲正!!個海鮮集會都有蝦,蟹,青口,螺同魷魚,真係幾足料!!仲要D海鮮隻隻都大大隻,咬落去好有質感!!但尾中不足既就係D 海鮮唔算勁新鮮~不過真係想食新鮮海鮮既,去西貢,流浮山個D 好過啦!係尖沙咀食 咖哩海鮮既話,而味餸真係值得推介!!之後講下個芝士煙肉焗中蝦D 芝士味又係啱啱好,唔算太濃~我地雖然三個女仔都怕肥,但食佐一隻之後真係忍唔到手要係咁食,因為真係好好味!!!!都搵唔到D 咩不足可以講啦, D 蝦又係大大隻咁!!好有咬口,都算
小妹第一次寫食評~請大家多多指教!!!
仲有露天BBQ 埸~都佈置得唔錯GA!
仲可以BOOK 場開PARTY!!
之後我地3個人叫佐3樣野食
1)WALLS 咖哩海鮮集會+法式麵包
2)芝士煙肉焗中蝦
3)蝦膏海鮮炒飯

每一樣野食都好好味!!!!

首先講下個WALLS 咖哩海鮮集會+法式麵包

係尖沙咀食 咖哩海鮮既話,而味餸真係值得推介!!

之後講下個芝士煙肉焗中蝦

都搵唔到D 咩不足可以講啦, D 蝦又係大大隻咁!!好有咬口,都算新鮮GA!

仲有個蝦膏海鮮炒飯

真係一食就食到有蝦膏味! D 飯炒得唔錯~幾好味!!D海鮮都算多,唔係得個一兩隻蝦毛仔~油唔多~都幾乾身!!值得一試!

D WAITERWAITRESS 都好NICE,成日幫我加水同換碟~個老闆仲好,臨尾仲送個泰式甜品比我地~個泰式甜品又唔係好甜JA WOR~都幾好味!!
我覺得係市區都可以搵到一間咁有質素既泰國菜真係好難得, 而到真係無論環境,食物同味道都真係算好,最後我地三個真飽到要捧住個肚走~~~

真係好好食! 一定會再幫襯!
P.S佢個到有足夠既紙巾同有個廁所,咁食蟹都唔怕整污糟隻手啦!!
D凳都坐得幾舒服~
麵包 +咖哩海鮮集會 正
  • WALLS 咖哩海鮮集會+法式麵包
  • 芝士煙肉焗中蝦
  • 蝦膏海鮮炒飯
2008-06-10 7 瀏覽
中同gathering,原本是想去樓上既tea house,原本想book場,點知又打黎打去都打唔到。算啦,照樣衝上去,點知就俾人book左。剛想走既時候,tea house老闆返黎,帶我地落呢間pub,唔知兩間食肆係咪有關係既呢?不過唔理啦,落雨濕濕都唔想再周圍搵地方,橫掂未試過就試下啦。泰式炒金邊粉,濕炒,個底好多汁,不合口味,所以試少少就無再食。芒果大蝦炒飯,蝦雖然幾大隻,但完全無味,明顯是烚熟都無同D飯兜下就咁放係飯面。至於D飯都唔錯,但似平時茶餐廳食到果D。泰式炒飯,成晚最正既一道菜,所有人一致讚好。好香夠惹味,D飯粒粒分明。泰式炒菇,大大舊既菇(似係雞脾菇),再加肉片、西芹同紅辣椒。嫌紅辣椒太好,我地成班女仔都唔係幾受得,所以食剩好多椒。不過其他都幾好味。手指春卷蝦膠,得5條,我地7個人唔夠分,於是再另加2條,每條$12。其實呢個係sell賣相多過野食,因為食落無咩味,入面只鋪左幼幼既蝦膠。侍應們服務態度不錯,間唔中主動加水,而且見我地拎住裝春捲既花樽同果d花玩黎玩去都無面黑黑。之但係個廁所細到無人有,勁辛苦。

2008-06-05 3 瀏覽
I find it quite surprising that some of the dishes can be that outstanding. Frankly speaking, from the setting of this restaurant, my expectation is quite low in the first place, as it is more like a bar than a Thai restaurant.Recommended dish:1. Tom Yum Soup: it is one of the best I have tasted in hong kong, as they use fresh water prawns instead of sea prawns as in most restaurants.2. Prawn Sashimi: the prawns are fresh & large; the chilly sauce also tastes great & spicy.3. Green Papaya Salad:

Recommended dish:
3. Green Papaya Salad: they got all the ingredients that make it tastes like those I have in bangkok.

However, the curry needed some improvement as it lacks the curry flavor, as it seems to have added to much coconut oil. The worst part for this restaurant is the noise as I need to bear other singing karaoke!
2008-05-03 12 瀏覽
早前與BNZ三位美女到了這間看似有點新意及味道挺好的泰國餐館一試。又聽聞其主理的大廚是泰國人, 所以便打算到此一試‧怎料實在令人有點失望。一進去已感到空氣不太清新,不算安靜,但因為這裡夜晚是pub, 故還可以接受。這裡的食物素質參差,全晚最好吃的是:登登登登!‧炸蝦膠皮蛋 – 兩者的味道很夾, 聽聞朋友b上次點的皮蛋乃糖心,更香更軟更滋味。而味道一般的有:炸芝士/芥抹蝦丸‧芝士丸未能做到一咬傾瀉的效果,芝士亦不夠香‧反而後者較好一點, 芥抹與蝦膠味道更夾(並十分攻鼻)泰式海鮮炒飯‧四個字 - 淡而無味手指春卷蝦膠‧純粹噱頭之作, 由魷魚蝦膠作餡,完全無鮮味黃咖哩豬頸肉金邊粉 ‧ 味道ok‧但太稠偏甜‧豬頸肉冇味馬拉盞炒通菜‧幾惹味‧是當晚最好味的主菜另值得一提的是,侍應們服務態度挺好,會定時添水。但越夜越嘈吵,人聲與音樂聲也越來越大,我們還要坐在喇叭正下面,已要吵著架來閒談了
又聽聞其主理的大廚是泰國人, 所以便打算到此一試‧
怎料實在令人有點失望。
這裡的食物素質參差,全晚最好吃的是:
登登登登!
‧炸蝦膠皮蛋 – 兩者的味道很夾
, 聽聞朋友b上次點的皮蛋乃糖心,更香更軟更滋味。
而味道一般的有:
炸芝士/芥抹蝦丸
‧芝士丸未能做到一咬傾瀉的效果,芝士亦不夠香
‧反而後者較好一點, 芥抹與蝦膠味道更夾(並十分攻鼻)
泰式海鮮炒飯
‧四個字 - 淡而無味
手指春卷蝦膠
‧純粹噱頭之作, 由魷魚蝦膠作餡,完全無鮮味
黃咖哩豬頸肉金邊粉
‧ 味道ok
‧但太稠偏甜
‧豬頸肉冇味
馬拉盞炒通菜
‧幾惹味
‧是當晚最好味的主菜
另值得一提的是,
侍應們服務態度挺好,會定時添水。

炸蝦膠皮蛋
馬拉盞炒通菜
黃咖哩豬頸肉金邊粉
炸蝦膠皮蛋
2008-04-18 8 瀏覽
根據開飯喇的資料,約朋友到此餐廳晚飯。我們二人點了︰1. 冰鎮四寶2客2. 泰式拼盆3. 馬拉盞抄通菜4. 椰青5. 啤酒以上除了1之外食物都可接受,但講到冰鎮四寶就用(差差差)來形容,鮑魚、蝦、八爪魚、螺肉"完全無味" 只有青口有點味道,這叫什麼冰鎮四寶?還有這裡台台都食煙,晚飯後我的頭、衫、褲全部都要去洗。本人唔會再幫襯!
根據開飯喇的資料,約朋友到此餐廳晚飯。

我們二人點了︰
1. 冰鎮四寶2客
2. 泰式拼盆
3. 馬拉盞抄通菜
4. 椰青
5. 啤酒

還有這裡台台都食煙,晚飯後我的頭、衫、褲全部都要去洗。

本人唔會再幫襯!
2008-04-11
又與兩位紅顏知己飯局,今次小弟做東,選了這裡,要了以下食物:1. 冰鎮海鮮一份($98):有大螺、青口、芥蘭條、鮮蝦、鮑魚和魷魚,好清新新鮮再加點豉油來吃,一絕。2. 生蝦刺身($88): 這個價錢有十三隻生蝦刺身,而且味道鮮甜再點上特制的辣醬,超正呀!3. 炸蝦餅($5x): 幾多蝦,不錯。4. 馬拉盞炒雜菜($5x): 味道較淡,不夠惹味。5. 泰式炒金邊粉($5x): 不夠乾身,略嫌過濕,不過都幾辣,合我口味。食物大致中上,價錢合理。服務很好,待應態度親切,經常加水。環境方面就一般喇,好在有電視不斷播些陳年K歌,氣氛不錯,最合我這些熱愛老餅歌的仁兄;衰在這是一間半餐廳半酒吧的地方,所以都幾煙霧彌漫,翌日其中一位紅顏還因此而感到不惜。我想要待全面禁煙才會再來吧。最後用DBS 信用卡還有85 折優惠,總括來說也是一餐不錯的晚餐。

3. 炸蝦餅($5x): 幾多蝦,不錯。

4. 馬拉盞炒雜菜($5x): 味道較淡,不夠惹味。

食物大致中上,價錢合理。

服務很好,待應態度親切,經常加水。

2008-02-29
前兩日同朋友仔去山林道間Walls 食野叫左個醉貓炒蘿蔔糕$58 –有芽菜椰菜菜, 都幾好味, 但蘿蔔糕略為大舊! 馬拉箋炒通菜$58 –惹味!生蝦刺身$88 –好好味, d蝦幾新鮮, d辣汁味道好!最可惜由師傅調較的酒精飲品味道不佳!
前兩日同朋友仔去山林道間Walls 食野
馬拉箋炒通菜$58 –惹味!
生蝦刺身$88 –好好味, d蝦幾新鮮, d辣汁味道好!

最可惜由師傅調較的酒精飲品味道不佳!
2007-12-08
晚餐\到了此店跟四位舊同樹聚餐\,五位女士吃了頓頗豐富的泰腳餐\啊。點了的菜色包括: 冰鎮四寶二人份(有龍蝦仔、蝦、鮑魚仔、大細東風螺、芥蘭條),除了蝦外其餘都很鮮甜。手指春卷,很熱氣不過幾好味。冬陰公湯,份量雖少但係夠晒辣,正。泰色炒飯,有蝦而且大大碟味道不過不失。馬拉盞通菜,Good。芝士吞拿魚多士,看上去很細但有六七件多士,吃了一件已超頂胃,味道幾好。串燒豬頸肉&魷魚,魷魚太韌了,是當中最差的一樣呀。該店服務亦很好,換碟及加水的速度剛剛好。之後隨口問問有沒有生果附送,竟然相隔不久便送上一個非常美觀的士多啤梨加提子果盤,當中數量亦不少而且頗甜。讚~~ 這間食店很值得向朋友們推介,下次必定再次光顧。

這間食店很值得向朋友們推介,下次必定再次光顧。
2007-11-23 7 瀏覽
本人非常喜愛吃泰菜,於10月27日晚去此餐廳吃泰菜。我們一行九人吃了三人份的冰鎮四寶、pad thai、燒豬頸肉、芒果金柚沙律、泰式炒雜菜及馬拉箋炒通菜等等......還有飲品我們最喜歡的是馬拉箋炒通菜,非常惹味,一點也不辛辣。這兒的pad thai炒得較濕,第一次吃這麼濕潤的炒金邊粉,本人認為不夠乾身及清爽,泰國那邊炒得較好味。冰鎮四寶也不錯,但是鮑魚郤沒有什麼鮮味,蝦肉加上調味汁,辣辣地好好味,感覺有如去曼谷吃泰菜的一樣。有兩種螺,以翡翠螺最鮮味,另外冰鎮拼盤還有芥蘭,點去調味汁也很好吃。整體來說,此餐廳可以再去,但還不好的地方,就是經常有煙味及所格太窄了。
本人非常喜愛吃泰菜,於10月27日晚去此餐廳吃泰菜。
我們最喜歡的是馬拉箋炒通菜,非常惹味,一點也不辛辣。
2007-09-14
尋晚同一班朋友去食哩間野,只得一個細細個歺牌,要問WAITRESS係有未OPENRICE 食評所講既食物....個度有千年老煙味..好彩當時無人食煙,如果唔係真係頂唔順....叫左好多款食物,冰陣四寶既海鮮好甜,冬蔭公湯酸辣味岩岩好,炒金邊粉,好味,可惜唔夠乾身,我中意飲PINACOLADA,我又唔中意飲酒,試下今次叫唔好加酒,點知...中招了...個度D椰汁好難飲,有葯水味.唔知佢係用咩椰汁.下次都唔好亂叫..其他所有食物都唔錯.值得再試.
上星期六,bf係網上面搵到呢間既可以飲野又可以食到特別野既pub,於是乎就擇日不如撞日咁打去諗住book位,點知要起碼8:30pm後先有!唯有等候...去到,都仲要行住街等成半個鐘先有位,不過無計啦,想試新野嘛~ 唯有等~終於都有位啦!坐底即刻每人叫杯long island歎下先~ 味道就麻麻啦,始終local bar既cocktail水準真係麻麻~ 跟住就點菜,最最最最最想食既生蝦竟然賣哂!跟住諗住試下個椒鹽雞腳筋,點知又無!終於都點左個冰鎮四寶、手指春卷、醉貓炒蘿蔔糕同埋芝心炸蝦丸。冰鎮四寶$98:呢個係一份,佢\\\有二人份量同四人份量揀,呢個有一隻開邊既龍蝦仔、兩隻蝦、一隻鮑魚、芥蘭、蜆同埋螺。每樣都係熟既,再用冰鎮住佢\\\地,食時連埋附上既wasabi豉油食,味道都算ok,芥蘭咁冰鎮食都係第一次~ 起碼全部都唔醒~手指春卷$58:得5條,不過勁長,入面包住蝦膠,用黎送酒真係唔錯~ 不過成$12/條又似乎貴左少少醉貓炒蘿蔔糕$58:有椰菜同韮菜,都幾香口~ 蘿蔔糕個質地唔錯,食到好多蘿蔔絲~ 唯一美中不足係我食食下d菜忽然食到一大片未去籽既紅椒!辣到我飛起!我bf同我食過咁多

醉貓炒蘿蔔糕$58:有椰菜同韮菜,都幾香口~ 蘿蔔糕個質地唔錯,食到好多蘿蔔絲~ 唯一美中不足係我食食下d菜忽然食到一大片未去籽既紅椒!辣到我飛起!我bf同我食過咁多辣野都未見過我辣到咁既地步!

芝心炸蝦丸$58:共有8粒,蝦丸本身都幾爽口彈牙,入面既芝士就溶哂,趁熱食真係幾正!

local bar食物做到呢個水平同心思,已經好滿意;佢\\\地既service都幾好,唯一美中不足既就係好嘈... 可能我地食既時候其他客人已經食飽,開始玩骰盅同猜牶,同埋開始勁食煙,所以我地食完都急急腳咁走人...

不過如果同一班朋友想食飯同飲野直落,又或者有朋友係煙民,需要食飯時搵到地方的話,呢度確係一個不錯既選擇~

2007-08-07 6 瀏覽
今年年頭係呢度見到有人讚幾好於是搵個星期日晚同老婆去試下,點知去到見到重門深鎖,前兩晚8月5號星期日,又同老婆去山林道搵食,試下再上去點知又係重門深鎖,問個位大廈看更阿叔,阿叔都話唔知點解,都唔係做生意既,門口又唔寫營業時間,鍾意就開唔鍾意就唔開,正混吉。
2007-08-01 13 瀏覽
環境~酒吧劈場(又煙又嘈)味道~唔似正宗泰國菜服務~人手不足,等好耐至有得食,漏單抵食~一D都唔抵食乾淨~還可真係比之前D食評完全欺騙哂打死都唔會再去!!!!!!!!!!!!!!
環境~酒吧劈場(又煙又嘈)
味道~唔似正宗泰國菜
服務~人手不足,等好耐至有得食,漏單
抵食~一D都唔抵食
乾淨~還可

真係比之前D食評完全欺騙哂

打死都唔會再去!!!!!!!!!!!!!!
2007-05-13
沒乜野講.放心去食. 真係好掂.沒吹水. 我比9.5分佢