2024-04-07 90 瀏覽
手機當道的世代不得不承認去餐廳吃飯時高食物質素又可以同時打卡是絕對加分~ 最近就發現不少朋友都在分享一間非常IGable的餐廳,吸引到我也要來衝一波招牌泰式肉碎Pani Puri $138店員強推的一款signature food,擺盤美美的,是對大家來說應該不會陌生的傳統小食,只是將生菜換成印度的薄脆球再搭配香辣惹味的肉碎來吃!風味十足的泰色香料加到肉碎中變得獨特;辣度比想像中強,加入羽衣甘藍有減辣作用,是一款很開胃的前菜啊冬蔭功里科塔芝士菠菜意大利餃子 $158用了一個新月形態的精美器皿盛載著這道菜,內藏的是混入fusion元素的意大利雲吞!廚師用上意大利的餃子以冬蔭功醬汁及其他食材烹調,冬蔭功的酸辣原來搭配意大利雲吞是這樣好吃~ 吃一口是蘸滿雲吞表面酸多於辣的醬汁,咬開雲吞就有濃郁的里科塔芝士跟菠菜做成的內餡,醬汁完全波沒有蓋過芝士香氣,香濃美味會令人吃上癮呢~紅菜頭忌廉藍青口寬帶麵配香煎帶子 $258蘸滿淺粉紅色紅菜頭忌廉汁的寬帶麵、煎得金黃的帶子跟藍青口、再加上蔬菜、食用花和蝴蝶粉飾,色彩斑斕,夢幻又來華麗感,絕對是極緻IGable的外觀,實在美到不行!寬帶麵煮得Al den

招牌泰式肉碎Pani Puri $138

冬蔭功里科塔芝士菠菜意大利餃子 $158
紅菜頭忌廉藍青口寬帶麵配香煎帶子 $258
蘸滿淺粉紅色紅菜頭忌廉汁的寬帶麵、煎得金黃的帶子跟藍青口、再加上蔬菜、食用花和蝴蝶粉飾,色彩斑斕,夢幻又來華麗感,絕對是極緻IGable的外觀,實在美到不行!寬帶麵煮得Al dente,紅菜頭汁令意粉的味道變得特別,帶子煎得很好把自身的鮮味都發揮的淋漓盡致,藍青口同樣鮮嫩還帶海水鹹香,沒有加入太多醬汁烹調膩感減半,口感層次豐富更帶出海鮮的味道呢!
肥肥曲奇奶昔 $79
本來想喝一杯芋香紫米露奶昔可惜這天沒在供應就改喝肥肥曲奇奶昔,要留意每杯的裝飾都是廚師隨機精心製作,我這杯就以黑白羽毛及糖粒裝飾的,非常有心思要小心拿好啊~ 味道超好不會太甜的,順滑的口感帶出曲奇忌廉的香甜,奶香也突出,解辣一流!
店家其實是一家藏身在商業大廈的樓上鋪,門面不起眼但進入鋪內卻是令人驚喜~ 餐廳不算大只可容納十多人,以花園為主題所以四周都擺放了不同種類的鮮花跟蝴蝶的擺設,每一個角落都裝飾得非常有心思,而每一道菜的擺盤同樣是經過精心設計,更突顯了店家的用心!很多時候這樣漂亮的裝飾只是掩蓋食物的質素,可是這店的出品是令人喜出望外,每款的味道都很好啊~ 加上處處都是打卡位,也是賞心悅目的氛圍,心情就更加愉悅了!很推薦給一眾喜歡打卡的女性朋友來用餐,不過座位有限,建議先跟店家確認一下就不用白走一趟
2024-03-23
2024-04-05 53 瀏覽
Wanderlust is one of the latest Thai fusion restaurants in Causeway Bay. The restaurant is highly instagrammable from the decorations to food plating and presentation.Pani PuriThai cabbage wrap but panipuri version. Crispy panipuri. The minced meat with basil was slightly spicy and not oily at all. Delicately flavored.Volcano Mac & CheeseYou can never go wrong with mac and cheese. Freshly baked and served piping hot. Topped with stretchy cheese and chopped bacon. Savory and satisfying.Sakura Spr

Pani Puri

Volcano Mac & Cheese

Sakura
Spring-themed signature dish. Beetroot pappardelle with mussels and scallops. Thick cream sauce. The pasta had a firm texture.

We probably hadn't had milkshake in a decade and this time we tried two different flavors.

Lotus Biscoff Caramel Milkshake
Rich and intense bursting with caramelized bliss. Shaved ice-like texture.

Banana Chocolate Date Night Milkshake
Well-blended with a smooth and heavenly texture. Creamy and aromatic.
🦋🌸打卡餐廳🌸🦋💕成間餐廳都係🦋蝴蝶🌸花花,超夢幻💕🌟唔止餐廳佈置靚🌟食物都好#IGable▫️▫️▫️▫️▫️🍴Signature Volcano mac & cheese超濃芝士焗通粉,即叫即焗,好香好滋味!見住啲拉絲一條條好治癒。🍴Velvet Goldmine賣相100分嘅主菜,未食已經打卡打到好開心。食物上滿滿食用花,開邊蝦同青口都好新鮮,淺紫色意大利飯軟硬適中有咬口。🍴The Fallen Angel用一個勁瘋魔少女心💕嘅白色毛毛半月亮型蛋糕架嚟上檯......真係靚到‘’嘩‘’咗幾聲!班戟旁仲放左個公主王冠👑,打卡打到唔捨得食😝。三層香軟班戟內層夾住士多啤梨及士多啤梨醬,以白雪雪cream圍邊。講到呢度,其實飲品先係重點🍹🍹焦糖餅乾奶昔🍹Kinder朱古力奶昔兩杯都裝飾得好靚😍,味道唔太甜,嚟呢度食飯♡推介大家♡必定要一人叫一杯奶昔!朱古力奶昔跟埋一個朱古力冬甩,係一杯令人好滿足嘅甜品飲品。
🦋🌸打卡餐廳🌸🦋

💕成間餐廳都係🦋蝴蝶🌸花花,超夢幻💕

🌟唔止餐廳佈置靚
🌟食物都好#IGable

▫️▫️▫️▫️▫️

🍴Velvet Goldmine

🍴The Fallen Angel

講到呢度,其實飲品先係重點🍹

🍹焦糖餅乾奶昔🍹Kinder朱古力奶昔
朱古力奶昔跟埋一個朱古力冬甩,係一杯令人好滿足嘅甜品飲品。

2024-04-02 35 瀏覽
餐廳嘅裝修都係粉紅色嘅浪漫花花,真係令人感到好興奮!而且餐廳主打泰式菜,所有嘅食物都好浪漫好靚,真係令人垂涎欲滴!超級靚嘅金邊粉貓耳朵,呢個就係餐廳嘅招牌小食。佢個外形又靚靚花花同貓耳朵意粉!好可愛,入口之後,啲鮮美多汁,好滋味!再嚟就係香葉肉碎脆脆小食,佢係用香葉包裹住嫩滑嘅肉碎,每一口咬落去都有脆脆嘅口感,好過癮!主食方面,我最鐘意嘅就係意大利粉同飯。意大利粉個身粉紅色咁靚,仲有啲花花同埋蝴蝶嘅裝飾,食落去口感煙韌,配上醬汁,味道一流。餐廳另一個特色意大利飯嘅名就叫紙醉金迷!至於飲品,我地叫左繽紛樂奶昔同紫薯紫米露奶昔!2杯都好靚,絕對係打卡必備!其中一杯有透明嘅氣球波波,好有趣,而另一杯就有一個超靚嘅美人魚尾巴!佢哋嘅外形真係太漂亮,好可愛!而且飲落去都好甜美,真係靚到唔捨得飲呀!呢個超浪漫粉紅色花花世界度用餐,食物同飲品真係超級精緻好靚,口感都好出色!每一口都帶俾你浪漫嘅感覺,令你好享受用餐嘅時光。

ᜊ整體環境用咗粉紅色為主,裝潢佈置到成個花園咁ʚ(•”̮•)ɞ🌷 除咗佈置充滿心思之外,食物上嘅擺盤都好精緻,每一道菜都有帶啲花花嘅元素,充滿夢幻嘅氣氛,勁適合充滿少女心嘅女仔去打卡🫧🫧ꕥ 𝑻𝑶𝑴 𝒀𝑼𝑴 𝑹𝑨𝑽𝑰𝑶𝑳𝑰 𝑾𝑰𝑻𝑯 𝑹𝑰𝑪𝑶𝑻𝑻𝑨 𝑨𝑵𝑫 𝑺𝑷𝑰𝑵𝑨𝑪𝑯🌶️擺盤真係值得一讚好靚,成個𝒑𝒓𝒆𝒔𝒆𝒏𝒕𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏充滿心思,冬陰功味嘅意式餃子,食落帶微微辣好好味,每一隻餃子都好入味,芝士味道好濃郁,超開胃又惹味,超正~🧀😋ꕥ 𝑺𝑨𝑲𝑼𝑹𝑨💗佢哋嘅招牌之一,用咗紅菜頭忌廉加埋海鮮一齊煮,入面有青口同香煎帶子,每條闊麵都沾埋粉紅色嘅白醬,入口勁𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚,整體配搭好夾,又唔會好漏咁🍝🥰ꕥ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 - 𝑻𝒉𝒆 𝑭𝒂𝒍𝒍𝒆𝒏 𝑨𝒏𝒈𝒆𝒍鍾意打卡嘅就一定要𝒐𝒓𝒅𝒆𝒓呢個甜品𝒍𝒂😚🌙擺盤勁震撼以月亮形式的白色羽毛花花𝒅𝒆𝒄𝒐𝒓 ,好浪漫☁️🤍👑仲有皇冠做裝飾,好有公主𝒇𝒆𝒆𝒍,擺盤非常精美,影相一流꒰ ⸝⸝ɞ̴̶̷ ·̮ ɞ̴̶̷⸝⸝꒱係三層班戟配自家製嘅草莓醬,即叫即做,𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆係偏厚嘅質地,幾香蛋味,正常發揮🥞ꕥ 𝑷𝑼𝑹𝑷𝑳𝑬 𝑮𝑳𝑼𝑻𝑰𝑵𝑶𝑼𝑺 𝑹𝑰𝑪𝑬 & 𝑻𝑨𝑹𝑶 𝑴𝑰𝑳𝑲𝑺𝑯𝑨𝑲𝑬

ꕥ 𝑺𝑨𝑲𝑼𝑹𝑨

ꕥ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 - 𝑻𝒉𝒆 𝑭𝒂𝒍𝒍𝒆𝒏 𝑨𝒏𝒈𝒆𝒍

鍾意打卡嘅就一定要𝒐𝒓𝒅𝒆𝒓呢個甜品𝒍𝒂😚

芋香紫米露奶昔

😈好華麗嘅𝑫𝒆𝒄𝒐𝒓𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏,飲落去幾香香芋味,食到啲紫米露粒粒💜,入口唔死甜,個人比較鍾意呢款♡٩(❛ัᴗ❛ั ๑)

ꕥ 𝑲𝑰𝑵𝑫𝑬𝑹 𝑩𝑼𝑬𝑵𝑶 𝑴𝑰𝑳𝑲𝑺𝑯𝑨𝑲𝑬
繽紛樂朱古力奶昔

🍫除咗有濃郁嘅朱古力味,入口仲食到啲𝑲𝒊𝒏𝒅𝒆𝒓 𝑩𝒖𝒆𝒏𝒐碎朱古力,口感好豐富🤎,整體甜度爆曬分,唔鍾意太甜嘅就唔好嗌呢款🤣

📍 𝑾𝒂𝒏𝒅𝒆𝒓𝒍𝒖𝒔𝒕 (銅鑼灣)
🐰: 𝟒.𝟏/𝟓

#eatwithkeikei #Wanderlust
#sweetiedaily_cwb

2024-04-02 26 瀏覽
满足少女心最梦幻既花草蝴蝶🦋梦,宛如进入公主嘅后花园咁梦幻,见到每一处都系精心搭配与精致摆衬,场内更系大量新鲜花朵与绿植,就好似春天既感觉咁春意盎然~每一处都系打卡靓位,真系好吸引我🤩咸蛋黄忌廉鸡肉宽带面宽带面既形状可以更好吸附咸蛋黄忌廉酱汁,既有咸蛋黄的香味,又有忌廉的奶香,整体味道非常顺口,而加鸡肉之后每一口都充满浓郁嘅味道,我超钟意💗Signature Dish - SAKURA红菜头忌廉蓝青口宽带面配香煎带子摆盘相当吸引🤩特别系吸睛既蝴蝶🦋加入红菜头独特既甜味同淡淡地中海风味,蓝青口嘅海洋味道与鲜甜弹牙口感,最优质蛋白香煎带子内部嫩滑,而搭配忌廉的加入为整体带来了丰富的奶香味道和浓郁的口感,宽带面吸收晒丰富层次口感之后更美味。milkshake香蕉朱古力奶昔超有诚意嘅黑白羽毛翅膀🪽装饰整个饮品,见到第一眼系会感觉到用心设计真系会好感动。芋香紫米露奶昔真系波板糖🍭造型下既奶昔仲有爆谷伴随,整个系属于公主嘅甜蜜时光~The Fallen Angel超级梦幻月亮代表我的心,用花花与羽毛编织既月亮,仲有闪闪皇冠👑为士多啤梨pancake准备属于女仔既梦幻组合,每一层都有超级多士多啤梨果
每一处都系打卡靓位,真系好吸引我🤩

咸蛋黄忌廉鸡肉宽带面

Signature Dish - SAKURA
红菜头忌廉蓝青口宽带面配香煎带子
摆盘相当吸引🤩特别系吸睛既蝴蝶🦋

milkshake
香蕉朱古力奶昔

芋香紫米露奶昔

The Fallen Angel
超级梦幻月亮代表我的心,用花花与羽毛编织既月亮,仲有闪闪皇冠👑为士多啤梨pancake准备属于女仔既梦幻组合,每一层都有超级多士多啤梨果肉搭配香软松饼🥞
女仔既最爱啊💗

愛花之人千祈唔好錯過呢間新餐廳🌹餐廳裝修得好靚💕滿滿鮮花💐仲有蝴蝶佈置,而且食物擺盤精緻,好ιg αвℓє 📸超美喔😍ღ ᴛᴏᴍ ʏᴜᴍ ʀᴀᴠɪᴏʟɪ ᴡɪᴛʜ ʀɪᴄᴏᴛᴛᴀ ᴀɴᴅ sᴘɪɴᴀᴄʜ冬陰功醬酸辣醒胃,意大利雲吞咬落雲吞皮唔會過厚,而且軟硬度適中,芝士味好出,同冬陰公醬又幾夾喎😋ღ sᴀᴋᴜʀᴀ紅菜頭忌廉藍青口寬帶麵配香煎帶子帶子大粒厚身,藍青口入口鮮嫩,配上掛汁嘅寬帶麵,口感十足 !ღ ᴛʜᴇ ғᴀʟʟᴇɴ ᴀɴɢᴇʟωσω 🤩 甜品一嚟到好震撼呀😂除咗用月亮毛毛做擺設🌙之外ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇs 上面仲放咗個靚靚皇冠👑做裝飾😍 ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇs 有三層,蛋味香濃,入面放咗香甜嘅士多啤梨同果醬🍓 超靚超打卡,朋友仔見到我ρσѕт相都問我去咗邊間餐廳食,佢都要去打卡🤭ღ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ焦糖餅乾奶昔同香蕉朱古力奶昔兩杯賣相都好靚呀😍每杯都用咗唔同嘅裝飾奶昔味道唔會過甜,入口好綿滑真得睇得又飲得
愛花之人千祈唔好錯過呢間新餐廳🌹

ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇs 上面仲放咗個靚靚皇冠👑做裝飾😍

ღ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ
焦糖餅乾奶昔同香蕉朱古力奶昔

兩杯賣相都好靚呀😍每杯都用咗唔同嘅裝飾

奶昔味道唔會過甜,入口好綿滑
真得睇得又飲得
銅鑼灣又多咗一間少女風嘅打卡餐廳啦,一入去已經係一大埲花牆🌸 每張枱都會放上裝住鮮花嘅花樽🌹鍾意粉色系嘅少女們一定都會覺得呢度環境雖小,但係整體賞心悅目~➿ 𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑷𝒂𝒏𝒊 𝑷𝒖𝒓𝒊 呢兩個月內第三次食Pani Puri,但係呢個味道上好唔同,因為fusion咗生菜包,用薄圓球嚟代替生菜🥬 唔怕食食吓跌咗啲肉碎出嚟呀😆 肉磅帶點辣度,又有泰式香料味🌿➿ 𝑻𝒐𝒎 𝒀𝒖𝒎 𝑹𝒂𝒗𝒊𝒐𝒍𝒊 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒓𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒑𝒊𝒏𝒂𝒄𝒉意大利雲吞都係加入咗泰式嘅元素🇹🇭 冬䕃公醬夠酸又點辣,但係意大利雲吞嘅芝士香🧀依然突出!➿ 𝑺𝑨𝑲𝑼𝑹𝑨係打卡度極高嘅意粉📸🍝 有粉紅色嘅闊條麵,又有幾朵鮮花同蝴蝶裝飾🦋 有香煎帶子,又有幾粒藍青口,闊條麵幾 creamy,睇得又食得啊~➿ 𝑳𝒐𝒕𝒖𝒔 𝑩𝒊𝒔𝒄𝒐𝒇𝒇 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒎𝒆𝒍 𝑴𝒊𝒍𝒌𝒔𝒉𝒂𝒌𝒆➿ 𝑷𝒖𝒓𝒑𝒍𝒆 𝑮𝒍𝒖𝒕𝒊𝒏𝒐𝒖𝒔 𝑹𝒊𝒄𝒆 & 𝑻𝒂𝒓𝒐 𝑴𝒊𝒍𝒌𝒔𝒉𝒂𝒌𝒆兩杯奶昔嘅外型都令人少女心大發💗 整體感覺令我聯想到Barbie嘅首飾盒🪞奶昔嘅質地好幼滑🥛 Lotus餅個種焦糖嘅味道好突出~好欣賞飲品方面都有加入fusion嘅

➿ 𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑷𝒂𝒏𝒊 𝑷𝒖𝒓𝒊

➿ 𝑺𝑨𝑲𝑼𝑹𝑨

兩杯奶昔嘅外型都令人少女心大發💗 整體感覺令我聯想到Barbie嘅首飾盒🪞奶昔嘅質地好幼滑🥛 Lotus餅個種焦糖嘅味道好突出~好欣賞飲品方面都有加入fusion嘅元素👍🏼 今次係港式🇭🇰 紫米已經完全融入奶昔之中,芋頭嘅味道都唔似某牌子雪糕~
2024-03-27 33 瀏覽
次次黎銅鑼灣都唔知食咩好🤔最近知道咗呢度有一間新開嘅小餐廳本身諗住隨便食一餐 點知影相影咗幾個鐘🤳太多細節位都好靚✨餐枱上面嘅花全部都係鮮花💐入到嚟係俾花花同蝴蝶包圍🦋夢幻之餘嘢食都唔差❤️‍🔥 -今日食左:Signature Pani Pura 🌶️這道菜是傳統的小食~盛載著香辣的薄荷、辣椒、酸橙汁和各種香料,配上肉碎每一口都充滿豐富的層次感和獨特的風味❤️Volcano MAC & Cheese 🧀🌋這道料理將經典的奶酪通心粉搭配上濃郁的芝士醬,再以特殊的方式呈現,營造出像火山噴發般的視覺效果📸紅菜頭忌廉海鮮意粉 🍝紅菜頭忌廉醬汁賦予了意粉豐富的顏色和獨特的風味,海鮮的鮮甜與忌廉的濃郁相得益彰。每一口都能品嚐到意粉的滑嫩和海鮮的鮮美🐟焦糖餅乾奶昔 🥤口感甜蜜又香脆🍪杯中有氣球和糖珠裝飾 充滿party氣氛🎈影到好多靚相✨芋香紫米露奶昔 🥤將芋頭和紫米露結合在一起,搭配上濃郁的奶昔結合了傳統和現代元素,裝飾上有天使翅膀打卡🪽
次次黎銅鑼灣都唔知食咩好🤔

Volcano MAC & Cheese 🧀🌋

紅菜頭忌廉海鮮意粉 🍝

焦糖餅乾奶昔 🥤

芋香紫米露奶昔 🥤
將芋頭和紫米露結合在一起,搭配上濃郁的奶昔
結合了傳統和現代元素,裝飾上有天使翅膀打卡🪽
2024-03-26 40 瀏覽
是日星期日,難得放假,梗係同老公去食好野,早幾日見到有人介紹位於銅鑼灣嘅 Wanderlust,非常適合打卡,環境又唔錯,就打算黎食餐飯影下相啦。餐廳以粉紅色為主題,有好多花做裝飾,之後食物期間我哋亦都影到好多相。食物方面,我地叫左兩個主菜,一份甜品同飲品share。鹹蛋黃忌廉雞肉闊帶麵:意粉煮到煙韌適中,配埋嗰個濃郁嘅咸蛋黄忌廉汁,入口creamy,勁邪惡,配埋嫩滑嘅雞肉及菇,真係食到停唔到口!紫醉金迷:呈紫色嘅意大利飯上面放左蝦及藍青口,以及花做裝飾,紫色部分係由奶油醬混合紅捲心菜配合意大利飯整成,裡面掍左菇,上面再放上金箔、蝦同藍青口,擺盤非常吸引。奶油醬香滑得嚟又唔會搶咗紅捲心菜嘅鮮味 ,食落口感亦好豐富,每一啖都充滿著驚喜 !三層班㦸配自家製草莓醬:上檯時簡直令我地「哇」左一聲,擺盤非常精美,最令我驚喜嘅係有皇冠做裝飾,好有公主feel, 打卡一流,為左方便進食,影完相後,店員就將巨型裝飾拎走。即叫即整嘅班㦸,上面仲有花瓣做裝飾,班㦸蛋味香濃,每塊之間仲有新鮮士多埤梨及果醬做餡料,整體味道非常夾,好好味。難得出街食飯,呀仔又唔扭計,兩個人叫杯飲品relax 下傾下計,見佢地

鹹蛋黃忌廉雞肉闊帶麵:

紫醉金迷:

三層班㦸配自家製草莓醬:

難得出街食飯,呀仔又唔扭計,兩個人叫杯飲品relax 下傾下計,見佢地奶昔有好多選擇,賣相又吸引,就一人叫一杯試下。

繽紛樂朱古力奶昔/香蕉朱古力奶昔:
兩杯奶昔都有唔同嘅裝飾,有一杯仲極為浮跨,賣相非常吸引,打卡一流。

味道方面,繽紛樂朱古力奶昔除左有好香濃嘅朱古力味之外,仲有Kinder Bueno碎 ,至於香蕉朱古力奶昔,就有極香濃嘅香蕉味,相信係因為加入咗新鮮香蕉嘅關係。

總括嚟講,呢度嘅環境一流, 菜式做得有心思得黎亦有水準,最正係可以影到好多相, 絕對係同朋友 聚舊嘅好選擇之一 !