2022-11-12 453 瀏覽
成間舖都係廁所味,好臭。食物份量少得可憐,60幾蚊幾啖食完離晒譜🤬🤬🤬🤬🤬永遠唔會再黎食👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼
成間舖都係廁所味,好臭。
食物份量少得可憐,60幾蚊幾啖食完
離晒譜🤬🤬🤬🤬🤬
2022-11-10 340 瀏覽
😌 小編依日朝早要到新蒲崗做嘢,見仲有大半個鐘頭時間,快快手喺附近搵間食肆食早餐![ 亂闖試飲試食 ]🍽 蕃茄湯鮮牛肉通粉、牛油厚多士 & 炒滑蛋 😋😋😋😋🍅蕃茄湯鮮牛肉通粉比想像中大碗,一望就見到有好多蕃茄肉,飲落係自家製嘅湯底,唔係開罐頭湯嘅!牛肉就煮得柴咗少少,通粉有坑紋,軟硬適中。🍞牛油厚多士焗得好乾脆,搽上牛油🧈食落好香口!🍳炒蛋份量都幾多下,最後食唔晒!🙈☕️ Cappuccino 😋😋😋😋😋好香濃奶滑嘅咖啡!比例適中,一飲醒神晒!搵返個靈魂做嘢!🤪早餐 💵 約港幣$60/人💁🏻‍♀️ 未到朝早九點,一入到去已經見到有唔少食客,相信係區內一間唔錯嘅餐廳!食物都唔錯,可以有個good morning!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 蕃茄湯鮮牛肉通粉、牛油厚多士 & 炒滑蛋 😋😋😋😋

☕️ Cappuccino 😋😋😋😋😋
好香濃奶滑嘅咖啡!比例適中,一飲醒神晒!搵返個靈魂做嘢!🤪

早餐 💵 約港幣$60/人

2022-10-20
5 分鐘 (堂食)
$60 (早餐)
We ordered the risotto with seafood and spaghetti, the tangy chicken rice, and the waffle with chocolate and banana. The risotto was creamy with succulent seafood! The waffles were of soft texture and rich ice cream. Definition worth a try!
  • 焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫
  • 海鮮意大利飯
2022-08-30 1247 瀏覽
喺新蒲崗除咗食窩子,都可以試下wanna eat😋一點鐘到達都唔太需要排隊👍🏻1️⃣大蝦檸檬青醬忌廉意粉($85)上枱時有少少失望,因為無咩擺盤🙈同相片偏差有啲大🤥食落時意粉有檸檬香味同味道,但無檸檬嘅酸味~而忌廉味偏重但味道上就較淡,食多兩啖開始會膩🥲不過蝦肉爽口彈牙!煎香咗非常惹味👍🏻大蝦好食🤩2️⃣想食·柚子雞飯($68)柚子雞飯比我想像中出色👍🏻👍🏻雞肉有煎香過有自己嘅雞肉味道🤤亦有柚子味,柚子醬都足夠,食到粒粒柚子☺️3️⃣Dirty($16,跟餐有半價)超級喜歡個杯,係骷髏骨頭樣😍好型又有漸變色!不過飲落味道似latte😗無咩驚喜4️⃣富士山特飲($33,特飲跟餐無半價)一上枱已經靚到哇一聲🥰顏色非常之靚!飲落好有乳酸味☺️非常清新嘅感覺~仲有爆炸糖喺杯面😋真係feel到跳動嘅感覺👍🏻富士山嘅顏色仲唔會因為開始飲就溝勻咗,飲到最後都仲見到靚靚嘅層層藍色💙💙🌊🌊5️⃣前菜(跟餐)🫕餐湯係煙肉薯仔洋蔥湯,樣貌似中式湯🤣飲落都重洋蔥味😗但薯仔粒太細,唔係好見到亦都食唔出🤔但煙肉都有好幾片~🥗沙律就真係無咩特別啦😂📍總結:-而家食滿$200就有$20現金卷👍🏻食滿$150就可以用啦🙆🏽‍♀️-富士山特飲👍🏻

1️⃣大蝦檸檬青醬忌廉意粉($85)

2️⃣想食·柚子雞飯($68)

3️⃣Dirty($16,跟餐有半價)

4️⃣富士山特飲($33,特飲跟餐無半價)

5️⃣前菜(跟餐)

📍總結:
-富士山特飲👍🏻👍🏻推介
大蝦檸檬青醬忌廉意粉
想食 • 柚子雞飯
Dirty
前菜
2022-08-29
2 分鐘 (堂食)
想食 • 柚子雞飯
2022-08-25 798 瀏覽
Wanna EatWanna Eat 係位於新蒲崗嘅西式小店,食物質素👍高同埋價錢唔貴,值得一試😍😋拔絲咕嚕肉 🍛甜甜酸酸嘅咕嚕肉,攞起嗰時糖漿回拉成一條絲😎係呢度嘅招牌菜🙂明太子意粉🍝🍟 薯條正常啦😋焦糖香蕉配朱古力雪糕🍨窩夫🧇 集合左三種唔同元素嘅甜品,好豐富Rating 7/10Budget: ~100-200 pp -📍Wanna Eat新蒲崗彩虹道16號地下-
Wanna Eat

🙂明太子意粉🍝
🍟 薯條正常啦

Rating 7/10
Budget: ~100-200 pp

📍Wanna Eat
新蒲崗彩虹道16號地下

• 黑松露薯條
  • 想食。明太子意粉
  • 拔絲咕嚕肉
  • 香蕉朱古力雪糕窩夫
2022-08-14 635 瀏覽
今晚同屋企人出街食慶生飯,於是經網上訂位wanna eat, 諗住係屋企附近,同想食cafe 餐廳,訂位後餐廳會致電double comfirm,感覺好有交帶晚餐6點準時營業晚餐點選凱撒沙律(夠新鮮,麵包粒同煙肉夠脆)黑松露薯條(配埋個醬絕對好食),卡邦尼長通粉(好多煙肉及奶油味足),拔絲咕嚕肉定食(最吸引咕嚕肉夠脆口同埋外面甜甜的,另定食木耳少少辣味但好開胃好食),四重芝士手工薄餅(芝士足,好香脆)飲品 Iced latte coffee, 洛神花甜莓茶,蜜桃冰茶所有食物飲品都好好味用餐過程中不少心倒瀉杯咖啡落地及身上,職員即時提供協助清理,由於有糖水成份,清理得好徹底乾淨,亦從新制作一杯咖啡給我們,真的感受到店員的專業
晚餐6點準時營業
晚餐點選
卡邦尼長通粉(好多煙肉及奶油味足),
四重芝士手工薄餅(芝士足,好香脆)
所有食物飲品都好好味

2022-08-13
慶祝紀念
生日
2022-07-29 711 瀏覽
落雨濕濕,落去新蒲崗附近工作,順道朝下聖去呢間小cafe悠閑一下。店面其實真係較細小,搵個門口都搵左好一陣子,特別是和式的設計,淺色的木系會令人不神就miss左。入去的時候,其實內裏別有洞天,空間感高,令我有少少想念起到日本旅行時的小餐廳,感覺到慢活的生活。講返食先,我跟朋友二人各自叫左一個lunch set,是日餐湯係洋蔥湯,係我的飛佛而且好少餐廳會做的餐湯,味道濃郁,如果加埋蒜頭一齊煲,真係啱哂而家好易感冒的雨季,好好味😋主菜分別叫了香辣蒜蓉海鮮意粉,仲有雞皇忌廉意粉。老老實實,雞皇的雞麻麻地,有少少煎過龍的感覺,但意粉的質感值得一讚,唔會食到一口粉團的感覺,有咬口,配上咁穩陣的忌廉汁一定贏。至於海鮮意粉,可能個人喜好香辣,而且好香蒜蓉味,所以略勝一籌。飲品方面,當然叫左最吸精的富士山特飲!店員送來的時候真係精神為之一振,果然好靚。天藍色嘅富士山頂有厚厚的奶蓋,頂峯加上紅色爆炸糖,下面是藍色橘子味的糖漿汽水,絕對值得一試🤭朱古力mocha都實在太濃郁,不會過甜,跟lunch set可以半價👍🏻寧靜慢活的時間,看見一對孩子在努力溫習考試,閑聊數句,談吐有禮大方,偶然也有相互捉弄,然後

寧靜慢活的時間,看見一對孩子在努力溫習考試,閑聊數句,談吐有禮大方,偶然也有相互捉弄,然後向媽媽(應該是其一店員)告狀的時候,相映成趣。
Cafe Mocha
雞皇忌廉意粉
香辣蒜蓉海鮮意粉
法式洋蔥湯
2022-07-06
15 分鐘 (堂食)
午餐
Cafe Mocha
雞皇忌廉意粉
香辣蒜蓉海鮮意粉
法式洋蔥湯
2022-07-28 445 瀏覽
新蒲崗cafe! 我哋即日透過OpenRice訂位,餐廳會打返電話俾我double confirm,幾有交帶。呢度有唔同類別嘅菜式可以揀,可以食中式飯,又同時可以食Pizza意粉,適合一大班人一齊食!是日餐湯$20- 今晚嘅餐湯係煙肉椰菜湯,湯底幾清,有少少日式調味帶起椰菜嘅清甜味道,煙肉食起上嚟都唔會太油膩,不過$20定價高咗啲。想食•明太子意粉$102- 意粉被明太子忌廉醬滿滿咁包住,明太子鹹香味提鮮,略嫌帶子份量細咗少少。食到最後忌廉醬有啲膩,口感漿住漿住,結論係要趁熱食呢個意粉。夏威夷手工薄餅$78- 推介!薄餅熱辣辣,一啲都唔油膩,仲有好多蕃茄醬同芝士,餅底係我鍾意嘅麵包質地,唔會太薄太脆。呢個Pizza同朋友share最啱!
是日餐湯$20
2022-05-02
想食•明太子意粉
夏威夷手工薄餅
2022-07-14 331 瀏覽
平日最愛吃wanna eat 的早餐及午餐,今次有機會試試她的下午茶,就點了女生最愛的窩夫。《窩夫配雪糕》兩位女生不約而同點了窩夫,一個是咖啡窩夫,另一個是焦糖香蕉配窩夫,說實話兩份窩夫都非常相似,唯獨是醬汁及雪糕配搭不同,味道普普通通,是可以想像的味道。還是偏好餐廳的熱食

《窩夫配雪糕》

2022-06-25
2022-06-26 411 瀏覽
<伏🤢>晚餐.🥣想食明太子意粉🥣:💰$102有五粒帶子,幾creamy, 但意粉偏硬,醬幾多。🥣黑松露薯條🥣:💰$48就咁一pat芝士粉,一少pat黑松露係同一個位….可以隨意灑下都得掛…呢個又唔係shake shake薯條🌚…..黑松露沙律醬無咩松露味,整體偏咸…🥤富士山特飲🥤:💰$30偏細杯,似偏甜乳酸波子汽水…張相有爆炸糖但依家無…上面有層奶泡,一定要飲左層泡先攪拌‼️因為位職員見到小編個富士山已經火山爆發左先同小編講要飲左層泡先🌚…..但個陣已經漏左一半…🥤熱薄荷朱古力🥤:💰$38正常,對小編黎講薄荷味唔太夠。P.s. 今次經歷仲要遇到細隻小小強…救命🤢🤮.好味程度:⭐抵食指數:⭐環境指數:⭐💸人均消費:$110另收加1️⃣服務費:✅再食 ENCORE:❌
<伏🤢>
🥣想食明太子意粉🥣:💰$102

有五粒帶子,幾creamy, 但意粉偏硬,醬幾多。

🥣黑松露薯條🥣:💰$48

黑松露沙律醬無咩松露味,整體偏咸…

🥤富士山特飲🥤:💰$30

偏細杯,似偏甜乳酸波子汽水…
張相有爆炸糖但依家無…
上面有層奶泡,一定要飲左層泡先攪拌‼️
但個陣已經漏左一半…

🥤熱薄荷朱古力🥤:💰$38

正常,對小編黎講薄荷味唔太夠。

P.s. 今次經歷仲要遇到細隻小小強…救命🤢🤮

好味程度:⭐
抵食指數:⭐
環境指數:⭐

💸人均消費:$110
另收加1️⃣服務費:✅
再食 ENCORE:❌
2022-06-15 393 瀏覽
呢間cafe開咗喺新蒲崗都好一段時間,今次都係第一次食!本來覺得平日lunch食$6x-7x有啲貴,但當你喺新蒲崗嘅選擇唔多,然後普普通通食餐飯都至少$5x-6x!所以西餐有湯有主菜有飲品,都只需$6x-7x,真係算係好好!Lunch menu,一份主食配一個湯/沙律!加凍飲只需再加$3!非常合理!是日餐湯係南瓜湯,都幾水,但味道剛好,OK!主食揀咗carbonara!有驚喜!諗住佢賣$65,份量唔方多。點知意粉份量剛剛好,味道出色,煙肉都俾咗好多片!成個carbonara都好好味!好滿足嘅午餐!(滿分為🤤x5)好味指數: 🤤🤤🤤🤤抵食指數: 🤤🤤🤤回頭指數: 🤤🤤🤤

南瓜湯

Carbonara

(滿分為🤤x5)
好味指數: 🤤🤤🤤🤤
抵食指數: 🤤🤤🤤
回頭指數: 🤤🤤🤤

Carbonara
2022-06-08 433 瀏覽
好少嚟新蒲崗食嘢🤤一年前食過一次Wanna Eat,佢都幾高評分,而且對比其他新蒲崗嘅店裝修得幾靚1.千島海鮮手工pizza($88)Pizza好食😋千島醬好好食 我鍾意食pizza薄皮,因為脆脆地,幾香口。💥評分:8.5/102.黑松露薯條 ($50)個薯條同一年前嘅有啲唔同,宜加變咗偏乾同幼,我覺得唔係太好食,食唔到啲薯蓉,個口感有少少似乾咗脆脆嘅樹枝🥹但係個黑松露醬幾香,有少少嘥咗💥評分:4.5/103.想食拔絲咕嚕肉($98)咕嚕肉大粒同埋脆🤤🤤份量都幾多😋個甜酸汁好開胃,忍唔住係咁食😍💥評分:8.5/104.卡邦尼長通粉($76)算係味道不過不失,唔會好重奶味💥評分:7/105.海鮮蕃茄意大利飯($110)呢個飯都幾驚喜😍蕃茄汁酸酸地幾開胃😍青口好大粒💥評分:8/106.加拿大冇激素豬腰柳 ($188)豬扒好鞋,好乾🥹🥹食完會好口渴😢佢亦都冇汁唔係幾好食 價錢亦都偏貴💥評分:4/107.Roselle and Sweet Plum Tea (Set+$22)😢雖然洛神花梅茶分開好飲,但原來夾埋一齊係真係好難飲。我試咗其他五個朋友嘅飲品,呢間Cafe啲飲品都係偏淡,但係我呢

1.千島海鮮手工pizza($88)

💥評分:8.5/10

2.黑松露薯條 ($50)

💥評分:4.5/10

3.想食拔絲咕嚕肉($98)

💥評分:8.5/10

4.卡邦尼長通粉($76)
算係味道不過不失,唔會好重奶味

💥評分:7/10

5.海鮮蕃茄意大利飯($110)
呢個飯都幾驚喜😍蕃茄汁酸酸地幾開胃😍青口好大粒

💥評分:8/10

6.加拿大冇激素豬腰柳 ($188)

💥評分:4/10

😢雖然洛神花梅茶分開好飲,但原來夾埋一齊係真係好難飲。

我試咗其他五個朋友嘅飲品,呢間Cafe啲飲品都係偏淡,但係我呢杯係最難飲😭
💥評分:3/10

總性價比:7/10
👍🏻可以一試,但係記住避開我講嗰啲伏嘅嘢食😂
  • 拔絲咕嚕肉
  • 夏威夷手工薄餅
2022-06-07 141 瀏覽

1.千島海鮮手工pizza($88)

💥評分:8.5/10

2.黑松露薯條 ($50)

💥評分:4.5/10

3.想食拔絲咕嚕肉($98)

💥評分:8.5/10

4.卡邦尼長通粉($76)
算係味道不過不失,唔會好重奶味

💥評分:7/10

5.海鮮蕃茄意大利飯($110)
呢個飯都幾驚喜😍蕃茄汁酸酸地幾開胃😍青口好大粒

💥評分:8/10

6.加拿大冇激素豬腰柳 ($188)

💥評分:4/10

😢雖然洛神花梅茶分開好飲,但原來夾埋一齊係真係好難飲。

💥評分:3/10

總性價比:7/10
👍🏻可以一試,但係記住避開我講嗰啲伏嘅嘢食😂
  • 夏威夷手工薄餅
2022-06-06 330 瀏覽
今次帶大家嚟到新蒲崗一間coffee shop,係呢個繁忙嘅香港,竟然有一間如此休閒嘅小店。黃金雞柳:呢款小食炸得非常之好,雞柳好嫩滑,粉漿包裹得剛剛好,外層有淡淡的蛋黃香,做到外脆內院嘅口感😋😋😋😋😋 夏威夷薄餅:Pizza 薄薄一片,烤得非常之香口識落淡淡芝士味😋😋 韓式豚肉泡菜飯: 材料十分足,香辣嘅口感配上泡菜&豚肉以及蘑菇,每一口都充滿豐富嘅口感😋😋😋 Green Tea Latte:有濃烈嘅綠茶味道,拉花亦十分之美麗😋😋😋 ICE POP Chocolate:這杯「期間限定」嘅chocolate令我好有驚喜,分量大到上枱唔夠1分鐘就已經傾瀉而出🤣,焦糖味十分之突出配合Garrett Popcorn🍿香脆升grade咗佢去咗另一個層次,配上濃郁嘅朱古力🍫😋😋😋😋😋 黃金雞柳$55;夏威夷pizza$78;韓式豚肉泡菜飯$92;綠茶latte$18;凍焦糖爆谷朱古力$45

黃金雞柳:
黃金雞柳$55;
夏威夷pizza$78;
韓式豚肉泡菜飯$92;
綠茶latte$18;
凍焦糖爆谷朱古力$45
2022-06-02 229 瀏覽
今日下午去咗新蒲崗食午飯,有間叫做wanna eat既餐廳,門口企企理理,所以就入去試吓。••••••••••••••••••••••••••••••Lunch menu有好多選擇,有台式,有西式,有中式,花多眼亂,都唔知揀咩好。最後揀咗個滑蛋燒汁豚肉蓮藕飯,睇個名好似好勁,試吓你先。前菜有沙律或湯,我揀咗沙律,都算新鮮。滑蛋燒汁豚肉蓮藕飯一到,外貌幾靚,幾滿意。滑板舊患,豚肉夠入味,夠淋,蓮藕醃過,酸酸味味,送飯一流。整體來講呢個飯好食嘅。不過價錢同埋服務就有啲失望。••••••••••••••••••••••••••••••