2023-01-23 102 瀏覽
📍Wanna Eat新蒲崗彩虹道16號地下 🦔⸒⸒拔絲咕嚕肉定食 $98呢個必叫!一共有十舊左右 咕嚕肉真係會拉絲😍 食落酸酸甜甜 肉質又唔鞋😋 咬落仲外脆內軟除咗飯 仲有兩款涼菜~ 食完好滿足櫻花蝦雞樅菌炒粉絲 $85粉絲夾埋櫻花蝦、蛋、雞樅菌一齊炒 口感都幾豐富😋 食落少少油 唔會過咸 紅豆抹茶雪糕窩夫 $72呢個甜品好大份😍 窩夫係軟淋嘅口感 配甜甜地嘅紅豆蓉 同大大嚿抹茶雪糕 冷熱口感一流🙆🏻🔖 @wannaeathk
📍Wanna Eat
新蒲崗彩虹道16號地下 🦔⸒⸒

拔絲咕嚕肉定食 $98
呢個必叫!一共有十舊左右 咕嚕肉真係會拉絲😍
食落酸酸甜甜 肉質又唔鞋😋 咬落仲外脆內軟
除咗飯 仲有兩款涼菜~ 食完好滿足

櫻花蝦雞樅菌炒粉絲 $85
粉絲夾埋櫻花蝦、蛋、雞樅菌一齊炒
口感都幾豐富😋 食落少少油 唔會過咸

紅豆抹茶雪糕窩夫 $72
呢個甜品好大份😍 窩夫係軟淋嘅口感
配甜甜地嘅紅豆蓉 同大大嚿抹茶雪糕 冷熱口感一流🙆🏻

🔖 @wannaeathk
  • 拔絲咕嚕肉
2023-01-14 122 瀏覽
呢間Cafe好特別,中菜同西菜都有,可以帶埋老一輩一齊嚟試吓都得!🤩🤩❗️藜麥煙三文魚沙律($86)沙律搭配的是煙三文魚,里面有藜麥、沙律菜!分量也很足!食材很新鮮。👏夏威夷手工薄餅($78)超喜歡的薄餅披薩,又脆又薄的那種,上邊還有大片的火腿菠蘿,餡料超多,一口下去超滿足。😝法式煎羊架(90z) 配薄荷汁:沙律及薯條($168)有3塊羊架,啖啖肉,香料味道不重,仍有小羊騷咩,啱啱好,嫩滑。人均$100真係好抵,下次同埋家人試吓💖服務態度同性價比都好高,推薦!🤩

人均$100真係好抵,下次同埋家人試吓💖
服務態度同性價比都好高,推薦!🤩
1K
2023-01-12 105 瀏覽
我細佬番新工一段時間,為了慶祝🪅過了probation 成為正式註冊社工💝 上星期我們一齊去一間餐廳品嘗美食,這間有驚喜!四重芝士手工pizza水牛、巴馬臣、車打、菲達 四重芝士滋味十足,口感好好👍其中手工pizza , 意粉🍝又好食😋外, 還有推介必食甜品🍮:焦糖香蕉🍌朱古力🍫雪糕美式窩夫🧇配上黑糖水晶,一冷一熱的口感好爽!美味可口,絕對為我們帶來正能量!Wanna Eat 九龍新蒲崗彩虹道16號地舖

四重芝士手工pizza
水牛、巴馬臣、車打、菲達 四重芝士滋味十足,口感好好👍

焦糖香蕉🍌朱古力🍫雪糕美式窩夫🧇

Wanna Eat
九龍新蒲崗彩虹道16號地舖
2023-01-10 99 瀏覽
最近探訪朋友嘅新屋,附近有間食西餐嘅小店,我地見到都幾別緻所以特別去試下😍餐廳都坐得幾舒服,店員服務都好好😋睇下餐牌入面有扒類,意粉,pizza,連中式嘅套餐都有🤓我地點左以下:🌸餐湯甘荀湯❤️顏色好靚,飲落唔會有啖啖甘荀嘅香味🥰🌸千島海鮮手工pizzaPizza 🍕 都幾大件,餅底烤得剛好,食落香脆,上面係滿滿嘅千島醬,帆立貝🤤🌸三文魚大蝦粉紅汁煮意大利粉意大利粉掛上滿滿嘅忌廉汁,入面有粒粒已煎香嘅三文魚同彈牙大蝦🥰食落仲熱辣辣🤗🌺BBQ雞翼雞翼燒得香香,味道酸酸甜甜咁😋都唔錯👍🏻🌸Milk Chocolate 朱古力🍫上面有靚靚嘅拉花😍飲落唔會太甜❤️🌸Iced Mint Chocolate凍嘅薄荷朱古力🍫飲落好清新🤩🌺焦糖咖啡芭菲我地最後仲叫左個甜品,個芭菲嘅層次感好強,因為係一層層嘅😎雪糕香滑,朱古力海綿蛋糕入面係勁香濃嘅咖啡🤩同埋焦糖脆脆一齊食唔會太苦👍🏻

睇下餐牌入面有扒類,意粉,pizza,連中式嘅套餐都有🤓
我地點左以下:

🌸餐湯甘荀湯❤️顏色好靚,飲落唔會有啖啖甘荀嘅香味🥰

🌸千島海鮮手工pizza

🌸三文魚大蝦粉紅汁煮意大利粉

🌺BBQ雞翼
雞翼燒得香香,味道酸酸甜甜咁😋都唔錯👍🏻

🌸Milk Chocolate
朱古力🍫上面有靚靚嘅拉花😍飲落唔會太甜❤️

🌸Iced Mint Chocolate
凍嘅薄荷朱古力🍫飲落好清新🤩

🌺焦糖咖啡芭菲
2023-01-07 113 瀏覽
之前食過喺新蒲崗好出名嘅cafe ,不過等位同美食等好耐同環境狹窄,決定今次試下另一間。 🌾呢間裝修行文青小清新風,光線開明,座位較闊落,枱同枱有一定距離。菜式中西合璧,有中國小菜同西式扒餐同意粉。 富士山特調 $30 (跟餐半價)最受歡迎嘅特飲,顧名思義以富士山嘅外型呈現, 上層奶泡同爆炸糖,幾刺激嘅感覺,配合底下嘅波子汽水,帶少少乳酸味, 打到卡得嚟飲落又幾清新。 午市套餐🥩紐西蘭西冷扒(8 安士) 配薯條$138 (+$5轉配黑松露薯條)好厚肉,但係肉質嫩口,Medium Rare 啱啱好,仲有雜菜沙律同薯條,薯條粗身香脆,加埋黑松露醬更加滋味。 😋想食咖哩牛肋肉飯 $78 牛肋條夠入味同軟腍,咖喱汁係偏辣,唔係日式甜咖哩,咖喱啱哂撈飯。 可以跟湯/ 沙律,當日湯係黑椒洋蔥湯,帶微辣個人鍾意食沙律多啲,清下口腔,之後先配肉類。 Wanna eat 🇭🇰新蒲崗彩虹道16號地下菜式有中式小菜,亦有西餐扒同意粉。 富士山特調 $30 (跟餐半價)最受歡迎嘅特飲,顧名思義以富士山嘅外型呈現, 上層奶泡同爆炸糖,幾刺激嘅感覺,配合底下嘅波子汽水,帶少少乳酸味, 打到卡得嚟飲落又幾清新。 午

富士山特調 $30 (跟餐半價)

午市套餐

😋想食咖哩牛肋肉飯 $78

Wanna eat

富士山特調 $30 (跟餐半價)

午市套餐

😋想食咖哩牛肋肉飯 $78

2023-01-03 105 瀏覽
食過幾次,仍然推薦!特登帶朋友試下,靚靚Cafe最啱同朋友仔或者情侶一齊去💖👍​🔅 夏威夷手工薄餅最經典嘅夏威夷pizza,餡料有菠蘿、芝士、洋蔥、蕃茄醬,pizza本身切開咗四大舊,味道都幾唔錯,而且呢個價錢真係好抵。Pizza餅底偏乾脆,口感似餅乾,配料係比較濕潤,配埋一齊啱啱好💖💖🔅 拔絲咕嚕肉定食 再次encore呢一個咕嚕肉🥰🥰!咕嚕肉大大舊,甜度剛好,炸漿厚薄得宜不油不膩 ,肉質有口感不梅不肥出色。配菜亦都好加分!麻辣雲耳辣度剛好 ,蓮藕好開胃!🔅 法式煎羊架配沙律薯條朋友點咗羊架,羶味不太明顯,份量亦都好足夠👍🥳🔅焦糖咖啡芭菲期間限定甜品一嚟到就俾佢嘅賣相吸引咗,唔記得影相😫但真係超級推薦,朱古力味同咖啡味好濃郁,有好多層唔同配料,口感有層次,好特別

​🔅 夏威夷手工薄餅

🔅 拔絲咕嚕肉定食

🔅 法式煎羊架配沙律薯條
朋友點咗羊架,羶味不太明顯,份量亦都好足夠👍🥳

🔅焦糖咖啡芭菲
期間限定甜品
2022-12-30
  • 拔絲咕嚕肉
2022-12-23 146 瀏覽
🔺加拿大無激素豬腰柳配薯條&Salad✻ 主食有2大塊豬柳作為sharing剛好豬腰柳是其中一個比較瘦的部位,對於健人來說是外食恩物豬肉味道濃郁,外層一圈油脂帶來陣陣油香卻又不肥膩,肉汁多又不會很鞋薯條新鮮炸起上菜是還飄著縷煙,薯仔肉超多完全真材實料又不會超級油🔺川式麻婆豆腐定食✻ 麻婆豆腐作法蠻正宗的,麻辣味道比很多店鋪更突出,非常香豬肉碎不會很多肥豬肉,而且真的是一粒粒的落足料軟豆腐豆香味也不錯,口感嫩滑也很入味整個醬汁不會超級油,但是超級下飯,眨眼間就會吃光整碗飯前菜的麻辣蓮藕和雲耳也好吃,不會太油卻夠味,非常開胃整體辣度不高只是微-小辣程度,適合大部分人的口味🔺焦糖咖啡芭菲❗️期間限定✻新推出的甜點一定不能錯過巧克力雪糕配上巧克力海綿蛋糕,濃濃的巧克力卻不會膩表面鋪上焦糖脆脆,增加口感之餘也加重整個焦糖味中間有Cream和海綿蛋糕,還混入了黑糖水晶、Cornflakes和迷你棉花糖,味道和層次都很豐富畫龍點睛的espresso shot更是帶出整個芭菲的風味,苦澀配上焦糖和巧克力的甜很好地平衡了甜味和甘苦味,而且浸過咖啡的蛋糕風味立馬提升大家一定要每次插到底一次過吃是最好吃的
🔺加拿大無激素豬腰柳
配薯條&Salad

✻ 主食有2大塊豬柳作為sharing剛好
豬腰柳是其中一個比較瘦的部位,對於健人來說是外食恩物

🔺川式麻婆豆腐定食

✻ 麻婆豆腐作法蠻正宗的,麻辣味道比很多店鋪更突出,非常香
豬肉碎不會很多肥豬肉,而且真的是一粒粒的落足料
軟豆腐豆香味也不錯,口感嫩滑也很入味
整個醬汁不會超級油,但是超級下飯,眨眼間就會吃光整碗飯

前菜的麻辣蓮藕和雲耳也好吃,不會太油卻夠味,非常開胃
整體辣度不高只是微-小辣程度,適合大部分人的口味

🔺焦糖咖啡芭菲❗️期間限定

✻新推出的甜點一定不能錯過
巧克力雪糕配上巧克力海綿蛋糕,濃濃的巧克力卻不會膩
表面鋪上焦糖脆脆,增加口感之餘也加重整個焦糖味
大家一定要每次插到底一次過吃是最好吃的
2K
☕️新蒲崗chill chill cafe☕️-好耐都未嚟過新蒲崗呢一帶 既然行開啟德 就順便探索下呢一個新舊交集嘅老區 到底有啲咩好食啦😎-🍨抹茶蕨餅雪糕杯 $52抹茶蕨餅回彈力唔錯 咬落去煙煙韌韌 唔太甜而且茶味幾濃 配上雪糕啱啱好 最底亦放咗一層已經煮得幾軟糯嘅紅豆 同抹茶好夾😙-🍞想食黑松露流心芝士西多 $58西多入面有好多黑松露醬同芝士 所以一上碟嘅時候已經充滿香氣 切落去嘅時候都有少少流心嘅效果 整體上因為有芝士 所以係鹹鹹地 再加上糖漿鹹甜鹹甜咁 幾得意😛-🍠凍紫薯牛奶 $42 (跟餐半價)紫薯味都幾濃郁 加埋牛奶幾滑 唔會太甜-🗻富士山特飲 $33 (跟餐半價)呢杯真係好靚 打卡一流 特飲主要係乳酸飲品味 加上奶蓋 仲有爆炸糖 酸酸甜甜 好多唔同口感-☕️Long Black $30最後嚟cafe 點可以唔叫咖啡 佢地係偏nutty嘅風味 但唔會過苦 酸度較低 唔錯😉-📍Wanna Eat新蒲崗彩虹道16號地下
☕️新蒲崗chill chill cafe☕️
🍨抹茶蕨餅雪糕杯 $52

🍞想食黑松露流心芝士西多 $58

🍠凍紫薯牛奶 $42 (跟餐半價)
紫薯味都幾濃郁 加埋牛奶幾滑 唔會太甜

🗻富士山特飲 $33 (跟餐半價)

☕️Long Black $30

📍Wanna Eat
新蒲崗彩虹道16號地下

• 富士山特飲
2022-12-21 112 瀏覽
冇諗過一間文青Cafe,睇落唔算大間,但五臟俱全,又有中式又有西式選擇。見到黃金雞柳,一定有鹹蛋黃,已經吸引到我!食落去鹹蛋黃炒得好入味,感覺有少少鹹蛋黃起沙起泡嘅效果,絕對係因為炒嘅時間拿捏得好。加上,雞柳外皮都好脆口,雞柳肉質都好嫩,值得再食!小食已經咁好食,而主食叫咗個三文魚大蝦粉紅汁意粉。見到三文魚粒粒都唔細舊,而大蝦成舊剝殼,蝦尾都剝埋,真係好細心~雖然三文魚唔算好入味,但係值得一讚係大蝦好滑身,有返咁上下質素嘅蝦~成碟意粉啲汁都好夠,意粉烹調時間剛好,加上少少蕃茄仔點綴,更開胃!睇Menu已經比咕嚕肉定食吸引咗,上菜嗰陣果然冇令我失望!大大嚿咕嚕肉,見到甜酸醬鋪滿喺咕嚕肉到,咬落去仲要係脆口。呢啲真係要趁熱食,凍左咕嚕肉嘅皮同肉就會容易啲分離,口感會打左折扣~另外,小食有麻辣蓮藕同雲耳,唔好睇小細細盤嘅配菜,醃製得幾好食,搞到我全部食晒,絕對有花過心思去烹調同處理甜品叫焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫,賣相好吸睛。窩夫唔係脆口個款,同埋都唔會有特別味道係內涵,相對普通。不過佢有雪糕同埋焦糖香蕉仲有咖啡果凍做個小配搭,係一個唔錯嘅配搭。最後兩杯飲品,都係熱呼呼嘅奶類特飲,分別係熱焦糖

最後兩杯飲品,都係熱呼呼嘅奶類特飲,分別係熱焦糖朱古力同抹茶鮮奶。而家寒冷嘅天氣,再飲完呢杯野飲,感覺好溫暖,味道令人叫甜入心!
2022-12-18 127 瀏覽
屋企附近嘅cafe唔多,之前tea time嚟食過窩夫🧇唔錯,再嚟試試晚餐先!餐廳裝修簡潔格局分明,有長枱方便多人聚餐,喺座位亦可以見到半開放式嘅廚房,播放著jazz音樂感受舒暢悠閒🍅羅宋湯 番茄量較其它蔬菜多,口味較香甜,牛肉粒煲得好稔🐷加拿大無激素豬腰柳(14oz)厚厚嘅豬腰柳熟度剛好,豬腰柳原來係豬腰內較高蛋白質既位置,卡路里無咁高,啱曬怕肥嘅女士們;粗薯條脆口,唔會有油益味🍨焦糖咖啡芭菲(期間限定)好大杯要share先食得曬;朱古力蛋糕底吸曬濃縮咖啡,上面嘅朱古力粟米片脆卜卜,連同煙韌嘅粒粒黑糖水晶同鋪面嘅焦糖脆脆增加口感,每啖雪糕伴住其它材料一齊食,好豐富呀!

🍅羅宋湯
番茄量較其它蔬菜多,口味較香甜,牛肉粒煲得好稔

🐷加拿大無激素豬腰柳(14oz)
粗薯條脆口,唔會有油益味

🍨焦糖咖啡芭菲(期間限定)

2022-12-12
  • 加拿大無激素豬腰柳
  • 焦糖咖啡芭菲
2022-12-17 103 瀏覽
CP值爆裂💥「Wanna Eat」🌟 拔絲咕嚕肉定食 : 只係 $92!!差唔多成十嚿咕嚕肉,而且拔絲type唔係度度有,估唔到呢間文青風西式 cafe 會有~ 所以佢係招牌菜一啲都唔意外🍝 野菌青醬意粉 : 我呢個青醬fans但凡見到有就一定嗌,呢個意粉唔算好濃烈青醬,反而係偏creamy嗰邊,所以唔會太油🍨 焦糖咖啡芭菲 : 裏面啲配料勁多,完全係豪俾你嗰種,當出面食個單球雪糕都$50嘅時候,佢只係$72,有哂焦糖脆脆、蛋糕、咖啡凍、expresso!🍵 熱 green tea latte : 叫咗主食就可以半價叫飲品,重綠茶粉!又係豪俾你嗰種,啱晒我~最怕奶多過茶.
CP值爆裂💥
「Wanna Eat」

2022-12-14 52 瀏覽
📍 in San Po KongCafeFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛💛Price Range:💰 $300Favourite:💖 Golden chicken strips ------------------------------✅ Located in Choi Hung Road, takes around 5 minutes walk from Sung Wong Toi MTR station✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering cafe food. They also have Chinese cuisine.✅ Good value for money, they also offer regular lunch set and takeaway discounts✅ Can’t wait to return again✅ A delightful experience. Friendly reminde
📍 in San Po Kong
Cafe

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price Range:💰 $300

✅ Can’t wait to return again

✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance on weekends.
✅Definitely it's a good spot for some chill place with friends in this neighborhood
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰
2022-12-11 121 瀏覽
新蒲崗Wanna Eat,一間座落於城市舊區嘅新派食店😃餐廳就正正位於新蒲崗區嘅主要車路,位置好方便易搵!Lunch Menu飲品選擇好多元化🤪想食 咖哩牛肋肉飯咖哩味道好香濃,牛肋肉好軟滑,肉質鮮嫩,份量亦好多😝伴碟有紅蘿蔔、薯仔,作為lunch嚟講夠晒營養又夠飽😎黑松露蘑菇忌廉意粉經典嘅意粉配搭,忌廉嘅香滑配上黑松露、炒香嘅蘑菇,質地滑溜Creamy,每一啖都食到濃濃嘅醬汁味🤣意粉軟硬度適中,係我鍾意嘅口感質地😜富士山特飲Wanna Eat嘅招牌特飲,外型係模仿富士山嘅感覺🗻呢杯特飲分幾層,最底層係檸檬梳打,面層係手打奶泡,奶蓋上面竟然係爆炸糖,估唔到飲品都可以咁樣玩😆抹茶牛奶咖啡抹茶配牛奶,冇得輸嘅組合,配合返放假悠閒嘅氣息🥳前菜沙律湯品
Lunch Menu
飲品選擇好多元化🤪
想食 咖哩牛肋肉飯
黑松露蘑菇忌廉意粉
富士山特飲
抹茶牛奶咖啡
抹茶配牛奶,冇得輸嘅組合,配合返放假悠閒嘅氣息🥳
前菜沙律
湯品
2022-12-11 94 瀏覽
Wanna Eat (新蒲崗)新蒲崗彩虹道16號地下新蒲崗,細細個就聽過呢個名。除了彩虹道體育館同埋大型商場外,估唔到都有間相當唔錯的小店。咁岩佢就係9號巴士站門口,本身諗住去大商場既我地,決定都要入去試一試。入到去,我地就叫左一客「三文魚蟹籽紅汁意粉」同埋「想食‧燒汁豚肉飯」。先講「三文魚蟹籽紅汁意粉」,個醬汁唔錯,賣相亦幾精緻,食落去意粉都幾彈牙。至於個「想食‧燒汁豚肉飯」,個燒汁送飯一流,係食完再想添飯個隻感覺。加埋豬肉煮得入味,不知不覺間係會食哂。當然,個套餐係跟埋湯或沙律,我地兩個就每樣都揀,可以試哂,作為前菜,的確唔錯。最後,唔少得梗係叫野飲啦,今次杯抹茶拿鐵同凍美式咖啡都ok,食完慢慢飲就fit哂。
Wanna Eat (新蒲崗)
新蒲崗彩虹道16號地下

2022-12-06
新蒲崗繁華工業已經逐步轉型為商貿區,有大型商場之餘,亦係一個小型美食社區,好多隱世小店林立,我哋行完街就去咗呢間清新簡約嘅小店,叫咗👇🍱想食▪️拔絲咕嚕肉定食$98睇見都想食嘅拔絲咕嚕肉,有11舊而且非常大舊,原本以為係粉漿厚,其實舊肉真係好大舊,新鮮炸起熱辣辣外層炸皮爽脆,內裏肉質彈牙juicy😋,醬汁酸酸甜甜,而且真係做到拉絲效果👍,麻辣雲耳微辣清爽,蓮藕薄片有麻油香,白飯份量多🍝🦐🌶香辣海鮮墨魚汁意粉 $98有3粒蝦、3粒帆立貝同埋原粒蒜頭,蝦肉爽口彈牙,帆立貝新鮮微辣,原粒蒜頭啱哂蒜頭控嘅朋友,爽脆辛辣,墨魚汁意粉炒得乾身唔油膩,味道唔會太濃,清爽健康🥞紅豆抹茶雪糕窩夫$72黑糖珠珠甜甜地,超彈牙好趙頭,紅豆軟綿甜香,窩夫配合紅豆及綠茶雪糕,絕對係好拍檔☕Dirty$32(加配非酒精飲品一杯 餐牌半價)骷顱頭杯型,賣相好特別,熱 Double Espresso配凍奶,上熱下凍冰火交融,攪勻後試一口,非常香濃,一試醒神👍魚堅總評性價比 4👍(以5👍為滿分)

🍱想食▪️拔絲咕嚕肉定食$98

🍝🦐🌶香辣海鮮墨魚汁意粉 $98

🥞紅豆抹茶雪糕窩夫$72

☕Dirty$32(加配非酒精飲品一杯 餐牌半價)

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)
  • 拔絲咕嚕肉定食
  • Dirty