2007-12-24 17 瀏覽
求婚一週年, 同老婆簡單的慶祝一下!兩人各自都因工作, 而去過德國及奧地利, 不過老婆就未食過德國菜, 所以我就安排o左搵呢間試一試!!!地方唔大, 好彩Book o左台, 如果唔係都未必有台~ 環境都唔錯, 好似Town仔o既小餐廳咁... 入面座o左幾個外國人(講英文的), o向Bar台度飲緊啤酒~ 餐台就有幾台啦~ 都ok o架!!!未諗食咩, 先叫o左兩杯Warsteiner (beer), 唔錯o架! 咁佢就上o左D麵包俾我o地食住先, 等我o地慢慢揀食咩~hm~ 老婆第一次食, 咁我當然要叫返兩味好o野啦:- 咸豬手(要等40 mins o架, 如果下次去, 唔等得, 可以reserve位時order定先)- Sausage (small portion)- mushroom sxxxxxxxxxxx (雜菌咁上下啦)main dishes跟pan fired potato~先上sausage, 有四款各一條, 唔知名喇! 食啦~ 各有特色, 各有好味~ 跟個薯條就一般般啦(比美式o既薯條始終都係比唔上, 不過已經比o向歐洲食的好好多了)~再上mushroom, 係crea
求婚一週年, 同老婆簡單的慶祝一下!

hm~ 老婆第一次食, 咁我當然要叫返兩味好o野啦:
- Sausage (small portion)
main dishes跟pan fired potato~

再上mushroom, 係cream + mushroom mix咁上下o既o野啦~ 味道濃郁, 不過, 都幾"漏"o架, 兩個人食唔晒~

最後係咸豬手, 皮脆肉嫰, 真係好好味~ (o向德國都食過幾次豬手, 我唔可以講呢度係最好食, 不過, 比德國本土o既, 都算係中上級喇!)

P.S.
- 免收10% (不過我都俾o左Tips ~10%)
- 最好book定位
- 唔係咩浪漫氣氛, 不過環境好舒服, 好Relax
2007-12-16 23 瀏覽
餐廳唔算大. 約20個位. 唔多人.但氣氛好好. 另外重有bar枱可以飲下酒傾吓計. 有好多外國人幫襯. 感覺好似番英國咁.我地3個人叫咗4個菜同啤酒. 飽到食唔曬!! 1.sausage拼盤- 我地要咗大嘅,有6種sausages, 我自己就最鍾意白色嗰隻同入面有芝士個隻.好好味.另外嗰啲都唔錯. 伴有大量薯條!2.炸mushroom - 嗰皮炸得好脆但係入面嘅mushroom都重係非常juicy!! 超正!! 推介!! (多謝熱情嘅waitress推介~~~ 如果唔係我諗我哋唔會叫!)3.咸豬手- 嘩! 嗰皮無敵脆. 好似食緊薯片!! 啲肉都唔算太咸. 伴有大量酸菜. 可能因為要等好耐. 豬手上枱時, 我都己經大半飽. 所以唔係食咗好多. 但都算係一定要叫嘅菜式!!4.salad - 好大碟,嗰sauce唔錯,啲蔬菜好新鮮.5.Warstiner - 依隻酒好易入口. 有淡淡嘅麥香味. 好快就比我飲完一杯!! 店內重有3隻芥末. 我最鍾意就係甜甜哋嘅honey mustard!!熱情嘅waitress 服務一流!! 一生第一次食奧地利菜/德國菜. 真係充滿驚喜.

我地3個人叫咗4個菜同啤酒. 飽到食唔曬!!

熱情嘅waitress 服務一流!!

一生第一次食奧地利菜/德國菜. 真係充滿驚喜.
2007-12-04 6 瀏覽
又係一個要繼續工作的晚上, 離開時候已不早, 就兩個人來了這邊晚餐. 對奧地利的印象, 都係因斯布魯克同埋08國家杯. 係香港當然未吃過奧地利菜.是晚來到, 已經係九點多了, 無食客了, 只有係度傾計的外藉酒客. 環境係好像之前係科隆入住的酒店一般, 都係好傳統的德國式佈置. 又其實德國同奧地利的菜色也有不少近似的地方. 本來豬手係這裡的招牌, 但要等成50分鐘, 都係沒有耐性等了. 或許下次有機會再試吧.要了兩客主菜, 再加杯生啤. 是晚的菜色又炸又薯條, 最好都係飲杯啤酒降降火. 也記得係德國的日子, 也是啤酒當水飲的, 當然, 係德國啤酒係比水便宜的.先來了一人兩塊麵包, 凍凍的, 好像係擺放了不短的日子, 感覺麻麻, 吃一塊算了.Kalbsmedaillon in Rotwein Oder WeiBweinSauce (Escalopes of Veal in Red Wine and Mushroom Sauce) $136: 8分, 這個紅酒蘑菇牛肉, 個汁係幾好的, 點點紅酒味, 牛肉也幾嫩滑, 起碼無化學品的痕跡. 薯條係熱辣辣的, 新鮮炸起, 也不太有油益味, 好吸引

Kalbsmedaillon in Rotwein Oder WeiBweinSauce (Escalopes of Veal in Red Wine and Mushroom Sauce) $136: 8分, 這個紅酒蘑菇牛肉, 個汁係幾好的, 點點紅酒味, 牛肉也幾嫩滑, 起碼無化學品的痕跡. 薯條係熱辣辣的, 新鮮炸起, 也不太有油益味, 好吸引. 也有幾片番茄同豆角, 中和一下那份肉味, 不錯.

Veal Schnitzel $147: 8分, 這個炸牛肉, 賣相只係一般, 黑黑的, 但係食落口就唔覺得有燒焦了, 炸醬帶微脆, 炸得剛好, 入面的牛肉係依舊嫩滑, 不過一人吃兩件也覺幾重. 如果一人吃全部四件會係幾難, 真係英雄也難渡這關.

食物有水準, 也坐得舒適, 價錢都合理的. 不過服務就無乜, 就算只得我們一臺客也好像不太有招呼.

吃厭了大路的食物, 試試一些平日少接觸的菜色, 也是幾好的選擇.
2007-11-27 2 瀏覽
琴晚同朋友飯黎到一心想試下呢度既Goulash ,因為早兩個月前去奧地利同匈牙利試過個邊既地道牛肉湯好幾次,想係香港回味一下。十點幾先上去,好好招乎,坐底叫左一杯Warsteiner 同Goulash,個beer 一般啦,但係個Goulash 就真係唔得啦,完全唔似係奧地利同匈牙利飲既味道,係第三隻味黎,失望。至於其他野食就冇試過了
至於其他野食就冇試過了
2007-11-22 7 瀏覽
朋友知我想試下奧地利野, 便約我到這間了.鋪頭細小小的, 好有小店feel, 我們5個人就係佢個大客仔la.8時前有happy hour, 叫野飲係平d, 我朋友過了小小時間, 老闆娘都有得傾ga.先來的麥香麵包係送的, 雖然老闆娘話可以再俾, 但為免食飽, 一個夠了.我們點了一客sausages platter及薯條出名既燒豬手真係必然之選, 薯仔做伴, 好味.
朋友知我想試下奧地利野, 便約我到這間了.
我們點了一客sausages platter及薯條
出名既燒豬手真係必然之選, 薯仔做伴, 好味.
2007-10-28 6 瀏覽
大阪、京世、三五亭、La Taverna...終於數到這裡了。一點左右的時間,同朋友來試試住家式的德、奧菜式,朋友先來佔下了一席位,簡單環境,一些店主遊歷時買下的小飾物,並排在窗邊的house,富住家風的歐陸小店。每日精選午餐,洋蔥餐湯配三選一的主菜,朋友要了煙三文魚、自己則選了一般西餐廳少吃到的Pork Schnitzel。兩碗餐湯,是稀身的洋蔥湯,濃郁雜菜味上加了些芝士條豐富了味道,傳統以外的洋蔥湯感覺也不錯。朋友的煙三文魚砌得靚靚仔仔的,墊著一些沒有加橄欖油的生菜沙,三文魚煙燻味不重,也沒多少香草味,鹹鹹的三文肉質也算鮮嫩,配沙律與酸乳酪醬感覺也很不錯,吃了幾片還想追加。吃奧國菜,一想到的是這個Schnitzel,薄切的豬肉塗上薄蛋漿炸成,同樣做法餐牌中有矜貴一點的Veal Schnitzel,午市套餐,也不介意是廉價版本貨式。炸漿緊緊包著豬肉,脆而不油,薄切的豬(腿)帶著富彈性的爽嫩纖維質感,刀功很精準,一客兩大塊,與朋友吃得極為稱心,感覺較早前在Mozart Stub'n 吃過的來得認真。吃到埋尾時,想起原來有semi buffet的...拿著相機影下buffet位時,店主連

吃到埋尾時,想起原來有semi buffet的...拿著相機影下buffet位時,店主連忙幫菜式大執位~說是怕出到來的較果不好,真個是位奇人哈~哈~semi buffet內有些紅菜頭、雞心豆、薯蓉...及幾喜的一味沙樂美腸,沒有煙燻過的痕跡,味道貼近意式的一類。(專重店東的認真,不出semi buffet的照片了)

繼上次是Olive後,這回又揀對了特色的德、奧菜,吃得極為稱心滿意,這位朋友真的是位幸運星。

a.
Pork Schnitzel,香脆又不失彈性質感的炸豬髀,感覺較炸豬手來得地道。

b.
Terry Bear是店主老爸外遊時買下的,替小店添上住家感覺。

c.
店子不大,卻設有酒吧及dining area,也佈置得整齊企理、很warm。

d.
三文魚肉質其實很不錯,只是在Pork Schnitzel下,明顯有點失色。

e.
三款來自英、美、奧的芥末,最喜歡辛辣而富芥籽香的英國貨。
2007-10-15 9 瀏覽
經常想來這兒品嚐豬手, 是次終於可以品嚐了~~~店子小小的, 但人氣郤異常鼎盛, 點了一客sausages platter及豬手, 一個啤及一個汽水, 先來的麵包, 口感帶硬但充滿麥香味, 本人不太喜愛, 因我始終愛軟熟麵包多一點, sausages platter有四款的口味各有不同, 軟、脆、濃、膩皆有, 我則喜愛較為有咬口, 樣子如臘腸的一個, 味道濃郁, 非常不錯, 粉紅色的一個則有如好味版的雞肉腸, 不太喜歡, 碟中的薯條炸得太久, 不再脆要扣分, 整體來說, 味道不錯, 當作晚餐則麻麻, 佐酒首選食家們推介的豬手當然要試吧! 酸椰菜真的酸到不得了, 不過頗開胃, 而且可以減去豬手的油膩感. 薯仔煮得恰到好處, 不軟不硬, 很好的配搭. 主菜的豬手炸得油份都去了, 肉質非常入味, 咸咸的味道真不錯, 送酒得好, 但是豬皮的部分則有點過時, 帶點硬吧, 都是剩肉的一邊好吃點Service不錯, 不過枱面實在太少了, 放得枱上的碟都差不多要掉在地上, 真恐怖, 但老實點說, 我覺得好吃, 比king ludwig好得多, 但不是必定要去吃.品酒坐吧枱的氣氛會是更好呢
經常想來這兒品嚐豬手, 是次終於可以品嚐了~~~

2007-09-30 2 瀏覽
突然被約出尖咀, 約好hmv見面.事前不知只三人, 不過也罷.星期六晚, 周圍人山人海, 三人都例必等位, 自己沒性子, 想起這店, 既近且不會多人, 於是走了過去.一如所料, 這店不似其他地方人多, 這就好, 三個男的可放膽講東講西.因之前試過, 就爽快點了豬手, raclette cheese, 及炒菇, 亦點了3杯Warsteiner.先上raclette cheese, 一友人不太好, 不過自己依然愛死這道, 自己於是多吃幾口.之後的炒菇, 友人都覺較平易近人, 說得也是, 同時食得出有淡淡酒香.最後, 友人都初嘗德國豬手, 皆嚷好咸, 跟港式聞落好香, 食落卻如嚼蠟的豬手, 這就難免, 不過伴碟的酸菜卻好受歡迎.上次飲Warsteiner, 或太順喉之故, 印象是輕輕的來, 輕輕的走, 這次再飲, 發覺氣不多, 但到最後仍有, 味亦幾持久.另, 店東極度social, 跟客寒暄不停.但唯一叫我稍稍納悶的, 是這次的豬手及炒菇無跟薯條, 一問之下一樣沒有, 但我印象中是有的.之後, 再到海邊繼續飲啤酒食薯片吹風又吹水.
突然被約出尖咀, 約好hmv見面.
事前不知只三人, 不過也罷.
另, 店東極度social, 跟客寒暄不停.
之後, 再到海邊繼續飲啤酒食薯片吹風又吹水.
2007-09-18 21 瀏覽
additional dishes below : roast sausage with saucekracht ..(basically , there have some pickles (cabbages) small roast pork sauages , fries ,thats it.) it was very strange that the bread only served 2 sliced Rye Bread w/ butter per head.)
additional dishes below :

2007-09-18 23 瀏覽
The dine out has tasted it last nite ... The environment is really looks liked the german styles even if I never try the authentic dishes from Austria. Its the really a tiny place indeed , I have seen only 2 servers would serve the dine table or bar table inside out.The cost is not much if you just wanna taste and share the dishes . Overall, its feels liked to stay in the american restaurant caused its huge portion for the main course.Mainly fries or potatoes & veggies always added inside . Our

Our menu :

Wine
Kursch -(Schnaps) Looks like shooters but
sweet ,taste good.
House White (Made in Austria) -$50 ,taste OK not bitter & fruity .

Vodka Tonic

Roast

House mixed salads
Its light ,no dressing , mixed color peppers,lettuce ,onions ,sliced tomatoes & blk olives.

Pan-fried Trout w/ Lemon and Almond Sauce..
Sliced Lemon & almonds, its not juicy but it depends if you really love to eat fish . I like fish anyway but the trout must be care that there would be too much bones .

Overall , noisy and small places I think only fit for 25-30 ppl inside . However, you can try once unless you should feel if ya really like it .

2007-09-13 26 瀏覽
那次Sat lunch 過來, 只有三抬客人, 可以靜靜地食, 加上餐廰o係一樓, 細細間好有外國小館feel. 看過這裡食評, 當然要試Raclette Cheese & Pork Knuckle. 一碟溶化Raclette cheese 伴著pickle, potato & onion. Cheese熱辣辣, 厚度適中, cheese 味濃郁, 夠奶味! Onion 又新鮮又有辣味. 令我從此迷上Raclette Cheese. 直情想買個Raclette Grill 番屋企自己整黎食.Pork Knuckle 係脆同乾身既, 上碟時已經切開細細塊, 但我想自己切多d ^^ 個皮好脆, 點mustard 好正. 但伴碟既菜同薯仔無味, 酸絲可以再酸d呢度咖啡選擇好少, 點左杯cappuccino, 好淡. 睇黎呢度只係o岩飲酒.下次想試sausage platter

下次想試sausage platter
2007-09-09 11 瀏覽
今日再到Weinstube食飯.. 補充之前介紹個款Merlot 原來叫Kemblefield , 我女朋友亦愛上左一個菜式Raclette cheese 經焗過既cheese真係冇得頂..
2007-09-07 6 瀏覽
星期二同左女朋友去這一間奧地利restaurant, 雖然地方係細, 但係都幾welcome home 既感覺...唔係太多人, 真係有外國人食煙..因為我地都幾好奇, 多口問左句問左負責人, 原來係有許可證.所以係合法, 小小煙味.因為都有小小距離(bar 跟restaurant), 加上個waitress會同你安排食煙人士坐遠d 唔係太大問題食物方面都幾好味.由其係最出名既pork knucle 原來有一款紅酒.係特別為呢一樣菜式而設, 價錢合理, 大概300 係Merlot Australian wine 當晚開左一支..慢慢品嚐.其實我地都唔係咁識飲得出點fruity..etc 只係知道呢一支酒配pork knucle 係幾夾..值得再去 !

2007-09-04 11 瀏覽
很久沒有試過食二手煙送飯!這是煙民們必到的食肆!你們又可以邊飲酒邊食煙啦~(還因為地方太小, 其他食客也可盡情分享你的二手煙, 看你支煙多抵食!)價錢不便宜, 我又不喝酒, 食完成身煙臭味, 就是為了吃那些水準中等的美食...大家一味狂讚(想必大家是喜歡喝酒的吧). 但訂位前, 請你想一想, 你介意吸二手煙嗎? 你介意地方狹窄嗎? 你會喝酒嗎?因為香港有這水準美食的無煙食肆, 多著呢.
很久沒有試過食二手煙送飯!
因為香港有這水準美食的無煙食肆, 多著呢.
2007-08-20 5 瀏覽
this restaurant is doing a special offer of Australian Sparkling Wine which is suggested by the manager.$298