2020-10-02 75 瀏覽
聽到朋友介紹,話呢間食物好味,就一於去食下一去到,就已經見到2組人等外賣,心裡已經覺得呢間店可能好好食唔試過唔知好唔好味,即刻排隊好快,已經有位。好心急連餐牌都唔記得影,叫咗一個秘製醬油撈麵,一個廚師推介套餐。撈麵就冇得配嘢飲,廚師推介套餐就有得配嘢飲。海派羅宋湯牛腩,好好味,比我想像中多材料,好多牛腩。我飲完個湯食埋牛腩,已經飽左一大半。撈麵還未開始食海派羅宋湯牛腩加豬扒包,一樣都係好多牛腩。結果我朋友食剩左半個包豬扒包熱,好新鮮。眼闊肚窄的我們,追加埋一份牛扒,好抵食,價錢相當合理,味道好味,牛扒唔會好鞋
聽到朋友介紹,話呢間食物好味,就一於去食下

唔試過唔知好唔好味,即刻排隊好快,已經有位。

豬扒包熱,好新鮮。

2020-09-27 92 瀏覽
今日星期六下午茶時段,揀左間感覺較健康的餐廳,係羅宋湯專門店,味道幾好,下單上菜都很快,只係下午茶只有星期一至五,同埋個湯價錢偏貴。海派羅宋湯(牛腩)羅宋湯好濃郁,有好多蔬菜好甜,蕃茄味令個湯更鮮。揀牛腩好夾個湯,肉質鬆化牛味突出,大大件牛腩,份量亦足夠,仲好熱辣辣,冬天更岩飲。秘製醬油撈麵醬油味幾重幾香,撈麵食咸度剛好,麵質煙韌好咬,但食到最尾就太咸。海派羅宋湯(牛腩)拉麵配粉麵食其實都好正,因為較健康,會飲哂個羅宋湯湯,但就太飽,所以簡單配甜餐包,就應該更夾。拉麵幾滑,但就同個湯個味分開,拌好耐都掛得唔夠湯汁,反而放耐d會沾到多d味,但拉麵開始脹了。糖心蛋,中間唔算好軟心,熟左少少,不過味道幾好,配麵必點。汁燒豬脾肉,個燒汁幾惹味,又唔會好咸,唔乾但硬左少少,係偏瘦的日式叉燒口感。有4款特飲,跟餐半價。蘆薈蜂蜜四季春,有四季春茶甘味,加蜂蜜平衡味道又滋潤,味道唔會好甜。另外款偏甜的是熱情果蘆薈紅茶,味道酸酸甜甜,但紅茶味好淡。

海派羅宋湯(牛腩)
羅宋湯好濃郁,有好多蔬菜好甜,蕃茄味令個湯更鮮。

秘製醬油撈麵

海派羅宋湯(牛腩)拉麵

2020-09-26
下午茶
2020-09-26 74 瀏覽
金黃色卜卜脆既蝦多士,只係4隻角有D over cook 左,同埋可能俾D 椰菜(咩都好拉)索下D 油,咁咬落去都唔會有一咋油爆出嚟依間餐廳既羅宋湯係必食,如果唔係食左依個,你會覺得冇野好食同埋懷疑自己到底食左D 咩,羅宋湯可以配牛or 豬,配牛當然會感覺濃味D,但豬都唔差既, 湯裏面有好多湯渣,食埋都飽左節基本上依個可以直頭就係豉油王炒麵(靚版)只係佢加左好多蔥,有好靚D 既碗裝住, 不過好鹹,食到中段鹹到條脷麻痺左

,食到中段鹹到條脷麻痺左
下午茶
2020-09-23 65 瀏覽
經過青衣城,落到地下個層都有唔少食肆。見到呢間羅宋湯專門店,比佢既concept 吸引左,因為係hk 第一次見,睇下有d 咩羅宋湯食物。呢到點餐係用手機自己落單,我個人來講好支持,亦唔知點解hk 咁少餐廳會用,明明既方便食客,又方便侍應。牛腩羅宋湯配沙律,餐包個湯好多料,有好多菜,牛腩都幾入味。薯仔沙律幾好食但份量就細左d.豬脾肉羅宋湯配手打烏冬第一次咁食,其實有d 似蕃茄湯麵,原來羅宋湯配麵係好夾,d 烏冬吸左好多湯,所以好入味。麻辣雞絲呢個小食就比較普通,佢既辣係得個辣字但欠缺香味。

牛腩羅宋湯配沙律,餐包

豬脾肉羅宋湯配手打烏冬

麻辣雞絲
呢個小食就比較普通,佢既辣係得個辣字但欠缺香味。

2020-09-21 62 瀏覽
好耐都冇去過青衣城,今次經過嘅時候見到間好型格嘅餐廳,主打食羅宋湯,價錢亦都適中,所以就揀咗呢間嚟試一試!主打套餐都係以羅宋湯為主,另外有得揀湯麵、撈麵、或者係餐包、豬扒包等等,適合細食女仔揀少啲澱粉質,或者係男士食多d分量!因為唔算太餓嘅關係,我就揀咗經典羅宋湯套餐,佢無配麵,主要係羅宋湯同埋包,另外再配左個薯仔沙律,朋友就揀咗個自選湯麵,佢嘅羅宋湯湯底比較濃稠,而且配料好多,有好多菜同紅蘿蔔,不過湯底本身係辣嘅,辣度非常輕微,唔係好食得出!配餸方面可以揀牛腩或者豬脾肉,非常大塊,足足差唔多有個碗咁大!另外加咗個麻辣雞絲小食,非常有驚喜!辣得好惹味,食到停唔到口!

2020-09-21 60 瀏覽
好耐無去過青衣城啦,今日同媽媽一齊去左行街,青衣城多左個二期,比之前多左好多野行,戲院都搬左去二期今次黎番一期揾食,見到呢間Wheatfield X,幾得意係用羅宋湯做主題嘅,好耐無飲過羅宋湯就入去試下海派羅宋湯(牛腩)拉麵$62:媽媽中意食湯麵,佢中意啲拉麵索左啲羅宋湯,入口會夠淋唔洗咬得咁辛苦。羅宋湯有牛腩同埋豬脾肉,我同媽媽都係牛魔王,所以一定係簡牛!牛腩好淋無筋,牙力唔好嘅媽媽都食到,麵同埋牛腩都索晒啲湯,啖啖都係羅宋湯嘅味道好幸福啊,另外湯入面嘅蔬菜都足夠,好健康,同埋蔬菜都煲得夠淋,小朋友同老人家都會好岩食海派羅宋湯(牛腩)秘製醬油撈拉麵$68:我就唔係咁中意食湯麵嘅,覺得啲麵浸係湯入面好熱好難入口,我中意撈麵。撈麵好特別,餐廳用秘製醬油去煮,拉麵亦都煮得岩岩好,唔會淋,係爽口彈牙嘅。另外配有羅宋湯一碗,入面有好多牛腩,各位可以加羅宋湯入麵撈黎食,醬油同羅宋湯好夾!套餐可以加錢配飲品同埋溏心蛋,餐廳好貼心有供應水,順帶一提,水係帶有檸檬味嘅,我好怕去餐廳飲水,因為總係有種消毒劑嘅味道,加左檸檬會辟左陣味更易入口!既然有水所以就Share一罐可樂就算啦(加$5)。另外每人叫左

套餐可以加錢配飲品同埋溏心蛋,餐廳好貼心有供應水,順帶一提,水係帶有檸檬味嘅,我好怕去餐廳飲水,因為總係有種消毒劑嘅味道,加左檸檬會辟左陣味更易入口!既然有水所以就Share一罐可樂就算啦(加$5)。另外每人叫左一隻溏心蛋($8),真係溏心架,味道都醃得好夠,勁入味!岩晒我同媽媽呢兩個蛋精

價錢係青衣城黎講都唔算貴,食物質素同埋服務都好高質,Wheatfield X除左青衣城重有太古城同埋東薈城嘅分店,下次去行街又多個選擇啦!

2020-09-20
午餐
2020-09-18 55 瀏覽
又係試食時間啦!今次試吓呢一間以羅宋湯為主菜的餐廳。豬脾肉個名好吸引,牛腩係我老公至愛,麵和湯分上,十分窩心,烏冬十分彈牙,是幼麪。撈麵都好好味,個汁甜甜哋。羅宋湯一般,有少少辣,野味。豬脾肉像日本义燒,而且價錢有點貴,可能因為外賣,舖租又貴。試過便算了。
又係試食時間啦!
今次試吓呢一間以羅宋湯為主菜的餐廳。
豬脾肉個名好吸引

而且價錢有點貴,
可能因為外賣,
舖租又貴。
試過便算了。
👨🏻‍🍳廚師推介套餐:海派羅宋湯(豬髀肉)香煎咸牛脷脆豬仔包熱檸茶 $88羅宋湯揀選咗豬髀肉,原來揀唔同嘅肉,羅宋湯嘅味道係會有分別,豬髀肉呢款的話,羅宋湯會較為健康,少油較清淡。豬髀肉有兩大片,肉質嚡口,個人中意牛腩多好多。.香煎咸牛脷脆豬仔包非常香脆,熱辣辣,配埋牛脷沙律醬生菜同蕃茄片,味道豐富;當中牛脷並非爽口有𡁻口的牛脷,食起上嚟似牛肉多,牛味道濃郁,唔敢食牛脷嘅人可以試下。.👨🏻‍🍳秘製醬油撈麵(拉麵)(+麻辣底)海派羅宋湯(牛腩)$70估都估你唔到,原來秘製醬油撈麵個麻辣底好鬼辣,對於平時食開三小辣嘅我嚟講,食佢食到要飲水,個咀紅卜卜,但好在佢嘅辣唔會停留好耐,所以食到辣嘅朋友先好加辣底。而因為加咗辣底,其實已經唔太食得出醬油味,整體味道係好食嘅。.好似一開頭所講嘅,牛腩羅宋湯好食好多,湯面有層牛腩油,牛腩有四舊,肉質軟淋,味道香濃。
👨🏻‍🍳廚師推介套餐:
海派羅宋湯(豬髀肉)
香煎咸牛脷脆豬仔包
熱檸茶 $88
👨🏻‍🍳秘製醬油撈麵(拉麵)(+麻辣底)
海派羅宋湯(牛腩)$70
2020-09-15 49 瀏覽
經典羅宋湯套餐以海派羅宋湯作為主角,配以牛油甜餐包、麥田薯仔沙律、餐飲。羅宋湯從來都是配角,如今竟成了主角!😳上海西餐又叫做海派西餐,是早期由羅宋人(俄羅斯人)傳入上海的。羅宋湯固然是西餐不可或缺的一個元素,也有很多不同做法,按照上海人口味演變出來的西餐也挺合香港人口味的。麥田薯仔沙律有各種蔬菜粒挺有咬口,餐包軟熟香口,海派羅宋湯沒有紅菜頭,但有椰菜及蕃茄,可選豬脾肉或牛腩,酸酸甜甜的羅宋湯很開胃,一口接一口很快便喝完😛 其實湯內也有不少配料,一邊吃一邊喝,感覺挺有趣的。覺得不夠飽可點飯團,可選不同湯汁味作餡料!還點了雞翼,有點特別的調味,不錯好吃😋

經典羅宋湯套餐

覺得不夠飽可點飯團,可選不同湯汁味作餡料!
汁燒豬脾肉飯團

還點了雞翼,有點特別的調味,不錯好吃😋
秘製炸雞翼

凍蘆薈蜂蜜四季春
2020-09-10
汁燒豬脾肉飯團
秘製炸雞翼
凍蘆薈蜂蜜四季春
疫情關係買咗個外賣,海派羅宋湯牛腩加上海麵,外賣+1 $63 ,本身好鍾意飲羅宋湯,其實呢個價錢都覺得貴,不過諗住試吓無妨,如果好飲都會再返嚟買。。飲左啖湯先,個味唔算濃,我覺得有dd淡,無乜酸味,個外賣碗都幾大,不過裏面啲湯唔多,有三件牛腩(應該係1件牛腩,2件好鞋既牛肉)。上海麵煮到好淋,一pat野,加落個羅宋湯到,成碗野好杰,味道變得勁淡,呢碗野$63 ,唔做呢個價錢,偏貴,應該都唔會再買!我覺得大x樂仲好飲過距

我覺得大x樂仲好飲過距
2020-09-13 1154 瀏覽
Influenced by the 50s Shanghainese-western style of dining, Wheatfield X Borsch & Noodles specialises in the classic Russian Borsch with a nostalgic Shanghainese-western cooking style. Therefore, it also calls Chinese style Russian Borsch Soup.Chef’s Special (HK$88)Borsch👍👍👍👍Start off with a hot bowl of borsch, it’s a very hearty broth with medley of flavours of vegetables and beef briskets, the tomato based soup was flavourful.Pork Chop Crispy Bun👍👍👍👍The pan-fried pork chop was sandwiched betwe

Chef’s Special (HK$88)
Chef’s  Special  Set

Pork Chop Crispy Bun
Pork  Chop  Crispy  Bun

The pan-fried pork chop was sandwiched between two crispy bun, simple yet filling! Perfect to go with the borsch.

Coffee

The chef’s special set served with a hot beverage for free.

*********

Borsch + Rice Ball (HK$65)
Borsch  +  Rice  Ball

Borsch

A big bowl of borsch loaded with chunks of beef brisket and other vegetables, making it something between a stew and soup.

Rice Ball
Rice  Ball

The Japanese style rice ball stuffed with the Russian style borsch, the combination is healthy yet innovative.

Coke (+$5)
Coke

Storefront

Interior

Menu

2020-09-12
5 分鐘 (堂食)
Chef’s  Special  Set
Pork  Chop  Crispy  Bun
Borsch  +  Rice  Ball
Rice  Ball
Coke
今日同男朋友出咗去青衣行街,見到呢間特式羅宋湯專門店,男友作為羅宋湯粉絲當然要試下😁我地點左個海派羅宋湯豬脾肉手打烏冬,加配一塊煎薄牛扒,upgrade左飲品做蘆薈熱情果桂花紅茶,另外仲加左四件蝦多士同埋一份奶油豬🙈羅宋湯好足料,口感偏向少少稠,酸味適中好開胃👍 豬脾肉仲大塊過平時既豬扒😂 口感似拉麵既日本叉燒,烏冬偏幼身不過好滑同好煙韌😋加配既果塊薄牛扒只係$16,好抵👏🏻 有少少油不過好淋同幾香牛肉味👍蘆薈熱情果桂花紅茶茶底幾香,熱情果味唔算好濃,底下好多蘆薈好重手👏🏻 滑捋捋而且有趙口,增加左成杯茶飲既口感😋蝦多士雖然唔多餡料,不過外層好酥脆,連續食兩舊都唔覺膩,炸得好好👍 奶油豬落左好重手既牛油同煉奶,好邪惡但好脆好好味🤤🤤原來呢間餐廳都有好幾間分店不過我好似冇乜點見過🤔 因為佢所在既地區我都比較少去,如果遲啲開係元朗區就好啦😎

羅宋湯好足料,口感偏向少少稠,酸味適中好開胃👍

奶油豬落左好重手既牛油同煉奶,好邪惡但好脆好好味🤤🤤
2020-09-13
5 分鐘 (堂食)
  • 薄牛扒
  • 奶油脆豬
  • 海派羅宋湯烏冬
2020-09-11 48 瀏覽
呢日收工做完野無咩胃口 😵好想飲羅宋湯 🥺走咗去呢間屋企附近既羅宋湯專門店試吓佢個羅宋湯點 🥴一到店員好快俾咗menu我 😪外賣咗碗返屋企 個膠圓碗同蓋都幾實 唔係特別小心之下好隨意咁無就住就住都好整齊 無散到出嚟 一啲都無哂👍🏻慣咗飲湯要滾 滾到熱一熱😌拎個湯碗裝羅宋湯 一飲幾夠濃郁 ☺️間中有啲雜菜 質地唔會過稀或者過濃 👍🏻份量唔會太多 女仔食得輕量既 😊好快就好滿足 🤩酸酸味味 👍🏻開胃返哂😌 之後無胃口都會諗起佢哋既羅宋湯

外賣自取
2020-09-10 60 瀏覽
最近日日食屋企飯,好悶!一次半次忍唔住食外賣。😜😜之前經過見到有間羅宋湯專門店,已經好有興趣。因為自己每次去西餐廳,都好鍾意叫羅宋湯飲。♥️♥️而今次去呢一間專做羅宋湯嘅店,菜式好地道,而且每一樣野都有配羅宋湯,所以鍾意羅宋湯嘅你一定唔可以錯過!😍😍😍今次我叫咗兩個餐加小食嘅外賣:先係清雞湯撈面!通常啲湯底都係得湯,甚少有料。但今次佢真係落足料,啲肉粒真係好多,而且湯底好適合嚟撈麵😂😂由於我叫外賣,食唔晒都可以用個湯底第二日用嚟煮麵,仲入味✌🏻✌🏻✌🏻😗😗😗當然唔少得例牌羅宋湯加上海麵 !🤪羅宋湯味道香濃,仲有好多塊牛肉粒,酸酸地,好開胃!跟餐叫埋雞翼,炸到剛剛好😘😘唔會太油膩!另外加多咗個小食蝦多士!蝦多士炸到好香脆,配埋沙律醬真係一流👍🏻👍🏻兩個餐加埋先百幾蚊,仲要外賣有八折,好過餐餐煮😂😂😂

外賣自取
2020-09-05 71 瀏覽
今天和男友到青衣這家餐廳吃午餐,人流不算多,本來想試下午茶,但假日不設下午茶。我們點了兩個餐,男友吃羅宋湯扭扭粉,另外加一份煎豬排。他那份扭扭粉大大碗,男友食得津津有味。他說豬排夠軟,份量夠多。我就叫了一份經典羅宋湯餐,牛腩羅宋再加奶油豬,附送薯仔沙律。本人覺得牛腩羅宋幾足料,酸甜度適中,還有淡淡的胡椒味,是我喜歡的口味,就是多了點油。奶油包一開二,長型奶油包要趁熱吃才好。我覺得這家餐廳的價錢略高,味道還可以。
我覺得這家餐廳的價錢略高,味道還可以。