2014-08-11
一般在尖沙咀區, 如果食完飯想去飲下嘢的話我都係去開諾士佛臺, 因為成條街都有十數間餐廳及酒吧~所以基本上去親諾士佛臺都係飲嘢, 甚少試嗰度啲餐廳嘅食物...今次食完飯後又去諾士佛臺飲嘢, 求其入咗呢間Wildfire~時間已經係晚上11點, 同朋友分別叫咗sparking wine同cocktail, 但又見到隔離幾張檯都有叫嘢食, 又好似幾吸引, 就決定叫返兩個appetiser試試~香煎帶子及風乾火腿配西班牙特色醬($88)在碟上鋪上數塊parma ham, 上面放上煎過的帶子及淋上醬汁的沙律菜parma ham的鹹香唔算一般, 但配上上面的沙律菜一齊食, 味道好配合而煎得剛好的帶子能保持肉質的嫩滑$88有三隻加parma ham我覺得相當抵食煙肉及雞肉墨西哥芝士夾餅(quesadillas)大家都應該食過了, 基本上我成日覺得煙肉x芝士x雞肉的配搭係冇可能唔好食的, 哎落口就係呢三種材料融合的滋味, 沾上必備的酸忌簾, 牛油果醬同墨西哥蓄茄辣醬(呢度的係微辣), 真係好好食!! 而且重點係夾餅好足料, $88的價錢亦都唔會覺得唔抵~飲品方面, sparking wine我覺得略
時間已經係晚上11點, 同朋友分別叫咗sparking wine同cocktail, 但又見到隔離幾張檯都有叫嘢食, 又好似幾吸引, 就決定叫返兩個appetiser試試~ 香煎帶子及風乾火腿配西班牙特色醬($88)
而煎得剛好的帶子能保持肉質的嫩滑
$88有三隻加parma ham我覺得相當抵食 煙肉及雞肉墨西哥芝士夾餅(quesadillas)大家都應該食過了, 基本上我成日覺得煙肉x芝士x雞肉的配搭係冇可能唔好食的, 哎落口就係呢三種材料融合的滋味, 沾上必備的酸忌簾, 牛油果醬同墨西哥蓄茄辣醬(呢度的係微辣), 真係好好食!! 而且重點係夾餅好足料, $88的價錢亦都唔會覺得唔抵~
飲品方面, sparking wine我覺得略酸, 至於我叫的cocktail係brain freeze, 其實都係rum加上mango juice, lemon juice之類, 酸酸甜甜, 普通的選擇~
總括而言, 試過上面兩款appetiser之後就知道呢間wildfire絕對係食物比飲品要好~(飲品其實度度都差唔多, 而且呢度生啤種類得4種, 其中一種係嘉士伯.......-.-) 下次要來試下晚餐了~
題外話/補充資料:
wildfire係asiamiles的夥伴餐廳, 只要食滿$300就可以儲miles, $8換5分, 抵玩~