2023-01-18 28 瀏覽
年尾工作量大增,真係好辛苦,有food Therapy既時候啦!呢間餐廳喺屋企附近,見到好多人推薦都話幾好味,所以就過嚟試吓!果然真係唔錯wor!WM泰式紅咖哩手撕豬薄餅🍕呢個係佢哋出名嘅薄餅,用紅咖喱豬肉薄餅嘅呢個搭配好新鮮,但係又出奇地好味喎!紅咖喱有少少鹹鹹地,手撕豬肉好嫩,上面覆蓋着一層滿滿嘅芝士,雖然邪惡但係好滿足!餅底就係比較薄身同脆口,食落去脆卜卜!聰明之處係佢上面會點綴燒咗嘅菠蘿,令到個Pizza有少少酸酸地,不至於太漏!WM豬仔骨配西友沙律及薯條🥩牛仔骨肉質好嫩滑,上面嘅漲了鹹鹹地,又帶點酸甜味,好惹味!薯條都係好新鮮熱辣辣,好味!WM精選拼盤🥓🍤🥪呢個擺盤都好靚,而且又係好大份各種食物都不錯,最喜歡嘅係佢嘅芝士蟹籽多士同雞尾酒大蝦!上面係新鮮既芝士蟹籽,下面係鬆脆既多士!好正!雞尾酒大蝦既蝦肉鮮甜彈牙!而且隻蝦都幾大隻!滿足!餐廳嘅裝修都好靚,落地玻璃可以見到外面嘅街景,一邊食飯一邊欣賞外面嘅車水馬龍其實係幾chill㗎 !

WM泰式紅咖哩手撕豬薄餅🍕

WM豬仔骨配西友沙律及薯條🥩

WM精選拼盤🥓🍤🥪
呢個擺盤都好靚,而且又係好大份

2K
位於土瓜灣啟岸二層嘅WM Cafe & Bar 餐廳環境舒適開陽 自然光由大大塊落地玻璃照入餐廳 令到餐廳裏面格外光猛 坐喺玻璃旁邊 可以望到土瓜灣舊區嘅繁忙街道 同餐廳裏面休閒嘅感覺截然不同 餐廳亦以綠草點綴 設計清新帶點優雅 感覺好舒服-🍲是日餐湯 加$38是日餐湯係蕃茄湯 味道稍為有啲淡 但感覺蕃茄係新鮮嘅 唔係用一般蕃茄膏煲嘅湯-🍝珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉 $98鹹鹹地嘅巴馬火腿同creamy嘅卡邦尼醬形成強烈嘅對比 但同時亦都襯托出卡邦尼意粉淡淡嘅忌廉味 意粉食落去幾彈口 大大粒嘅日本帶子亦都幾新鮮-🍔泰式紅咖哩烤焗手撕豬意大利包配菠蘿炸薯 $128呢個泰式同西式fusion嘅burger 味道幾有趣 以泰式紅咖喱烤焗嘅手撕豬肉 比普通豬肉更加惹味 如果覺得太辣嘅朋友仔 可以食返啖菠蘿解辣 記得要即刻食脆卜卜嘅扭扭薯條 因為好快凍-🥧三重撻 $42甜品賣相好似一幅畫作 以三種唔同味道嘅撻組成 有檸檬撻 蘋果撻 同埋朱古力撻 建議由比較酸嘅檸檬撻開始食 再食中甜嘅蘋果撻 然後都比較甜嘅朱古力撻 一個甜品有三重口感同味道 食完之後好滿足 非常推介依度甜品

🍲是日餐湯 加$38

🍝珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉 $98

🍔泰式紅咖哩烤焗手撕豬意大利包配菠蘿炸薯 $128

🥧三重撻 $42

2023-01-07 42 瀏覽
同友人來土瓜灣準備happy hour前搵野食,點知搵到馬頭圍道開咗個新商場「啟岸巷子」。巷子入面佈置掛住好多日式燈籠,夜晚開燈嘅時候非常靚,非常有feel,好似去咗日本咁~ 而呢個商場都開咗好多唔同形式嘅餐廳&cafe,最後同友人揀左去WM Cafe試試。🌱WM 季節海鮮拼盤 $268波士頓龍蝦1/2隻 —- 龍蝦肉爽身冇雪味,加埋隻大蟹鉗同埋有好多蟹膏虎蝦4隻 —- 蝦肉爽身磯燒鮑魚2隻 —- 鮑魚處理得好淋,而且好味法國生蠔2隻 —- 超驚喜!處理得好乾淨但同時保留到海水味,蠔身好creamy,好正北海道刺身帶子2隻 —- 大大粒,甜美爽口🌱珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉醬汁包住晒所有意粉,加上煙肉鹹香,上面仲鋪咗好多配料大包圍🤣 乜都有,火腿同埋一大粒帶子,味道唔錯,正常發揮~ 其實可以另外加$38,就可以加餐湯、3選1小食,同埋飲品,真係幾抵食

🌱WM 季節海鮮拼盤 $268

虎蝦4隻 —- 蝦肉爽身

磯燒鮑魚2隻 —- 鮑魚處理得好淋,而且好味

北海道刺身帶子2隻 —- 大大粒,甜美爽口

🌱珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉

2023-01-06
2023-01-06 67 瀏覽
聖誕前跟友一聚, 上OR看到這間在啟岸的WM, 相片中餐廳環境看來很不錯, 就來一試幸運的被安排坐到露台旁的位置, 可以享受到陽光的照拂, 冬日的一點暖午餐set lunch都有不少選擇, 價錢可以接受龍蝦湯只是帶暖 .... 還是當天太凍?點了的煎魚柳意大利茄茸飯....... 是不是假日太忙的關係? 大X樂水準還好像比這個好; 飯底沒有特別調味, 飯香也不覺;  魚柳偏乾..... 茄茸也沒有什麼香味.... 真的被這個飯驚訝了我, 跟餐廳的格調完全不吻合朋友的黑豚蕃茄焗飯稍好, 只是朋友吃來也說沒甚香味飯底額濕潤, 只是好像有點點 over了. 環境很好, 空間也夠, 只是幫襯當天中午也見滿座, 卻只有2位waiter(兼任收銀), 有點應付不來; 不知道經過忙碌的聖誕後, 會不會有改善

午餐set lunch都有不少選擇, 價錢可以接受

龍蝦湯只是帶暖 .... 還是當天太凍?

朋友的黑豚蕃茄焗飯稍好, 只是朋友吃來也說沒甚香味

飯底額濕潤, 只是好像有點點 over了.

2022-12-23 41 瀏覽
啟岸真係開左好多餐廳, 見到呢間WM CAFE, 印象中有幾間分店, 質素應該OK~上到去餐廳播住音樂, 環境好舒適, 仲可以坐卡位~ MENU有好多選擇, 我地叫左1個龍蝦汁海鮮捲粉, 配左套餐, 同埋半份豬肋骨~套餐會有餐湯, 沙律, 同埋餐飲,, 餐湯係蕃茄湯, 酸酸甜甜, 沙律有一大片parma ham, 好開胃~龍蝦汁海鮮捲粉口感好彈牙, 比起一般意粉好食, 個醬汁都好香濃, 又唔會太咸~而且海鮮份量都幾多!到豬肋骨上枱, 我地都有d驚訝, 兩個人食黎講半份都幾多, 個bbq醬幾香, 不過個豬助骨好厚, 所以入面d肉略嫌唔夠味, 同埋骨位可以熟多少少~ 不過隔黎既炸薯條好香脆好吃~埋單原來先知原來豬肋骨係全份黎, 不過餐廳話食左無得改單, 所以2人$579~

2022-12-22 29 瀏覽
前幾日,去左土瓜灣探朋友,所以一齊去左食晚飯,佢同我講啟岸有間西餐唔錯,就去左食la,餐廳裝修都唔錯,好舒服,人流8點幾食都叫唔錯,我地好好彩有卡位座,仲可以睇到下外面的景觀,雖然係大馬路,但係因為落地大玻璃窗,感覺好舒服。我地揀左兩個餐,一個西西里海鮮pizza,一個青醬雜菌意大利粉,套餐跟左兩個蕃茄湯,餐杯揀左即磨咖啡,小食一個係墨魚餅同Parma ham沙律。坐左一陣就有餐飲同湯,咖啡自己加奶加糖,甜度同奶香可以自己控制,加上咖啡香濃,係我鍾意的nutty d的咖啡,因為我好怕太fruity的咖啡的,蕃茄湯有酸酸地幾開胃,作為醒神菜係唔錯。Parma ham沙律其實份量都唔細,我初時以為係沙律杯咁,d菜都好新鮮,食d纖維係對身體好好多ga,墨魚餅雖然細細件,但都好有驚喜,佢入面好有口感,而且啖啖墨魚肉,外皮脆口但入面都唔會變到乾爭爭,比心心佢。青醬雜菌意大利粉,個大啡菇有焗過,面烘過但入面juice多汁,意粉硬度適中,青醬比例洽當,唔會太鹹又唔會太搶,所以係幾好的。西西里海鮮pizza要焗一段時間,大約落單後30分鐘左右,睇得出即叫即整,連個皮都係,佢係簿餅底黎ge,脆脆的餅底,

西西里海鮮pizza要焗一段時間,大約落單後30分鐘左右,睇得出即叫即整,連個皮都係,佢係簿餅底黎ge,脆脆的餅底,新鮮出爐食適合不過,而且有6件,每件都好足料同有一隻大蝦,調味都係好合適,的確高分,無介紹錯。
朋友話好鍾意食佢呢到的巴斯克蛋糕,但因為太飽,叫左個share食,佢的chesse都好有層次,加上面有烘過少少焦面,同上曲奇餅底,食了幾種不同的口感。
2022-12-19 757 瀏覽
土瓜灣的啟岸見到佢開張新落成,也見到很多新餐廳開張,這間西餐廳WM Cafe & Bar 座落於1/F,今日專程來試下。餐廳裝修新潮,臨近聖誕,也佈置了聖誕裝飾,餐廳也有露台露天座位,可以一邊食一邊飽覽景色,也是可食煙者的最愛。Menu款式都算多。珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉$98珍寶日本帶子經香煎,口感結實煙韌,頗新鮮,味道鮮甜。巴馬火腿切得較薄,頗大片,味道鹹鹹香香。意粉帶有芝士香,軟熟又有少少煙靭,伴著卡邦尼煙肉及巴馬火腿更是多重滋味,意粉的份量多少少就更好。櫻桃茄馬蘇裡拉薄餅$108 薄餅底不會太厚,餅邊香脆,面上見到焦香的濃芝士已經感覺惹味,芝士還有拉絲,還配有櫻桃蕃茄、香葉……,入口芝香、甜,多重口感, 特色的異國風味。鑽石蜆青口配冬陰公忌廉汁$88鑽石蜆及青口肉雖然不是很大,但是頗鮮甜。裡面還有頗多的洋蔥絲及少少菇類,也見到有冬陰功必備的檸檬葉、香茅……等調味料,湯底帶有鮮冬陰功的特色味道,特別香濃,跟配的面飽,沾著湯汁,香脆及多重味道。最後食個心太軟配朱古力雪糕,很滿足。

Menu款式都算多。

珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉$98
珍寶日本帶子經香煎,口感結實煙韌,頗新鮮,味道鮮甜。
巴馬火腿切得較薄,頗大片,味道鹹鹹香香。

櫻桃茄馬蘇裡拉薄餅$108

鑽石蜆青口配冬陰公忌廉汁$88
鑽石蜆及青口肉雖然不是很大,但是頗鮮甜。

最後食個心太軟配朱古力雪糕,很滿足。
2022-12-19 30 瀏覽
.📌#豬西食土瓜灣.呢日去咗土瓜灣啟岸食夜晚 搵左間cafe 覺得不錯不錯😗 等我地介紹下🐷.🐷WM海鮮龍蝦汁意大利捲粉 👅7.5/10 $138都係嗰句 之前見識淺 未食過捲粉😂😂 呢個捲粉幾好食🤤 個龍蝦汁都算係幾濃味 仲有青口、蜆、蝦 份量都算幾多下🤓 大家可以去試下😋.🐷黑松露大啡菇野菌薄餅 👅8/10 $128芝士味同黑松露味都好出 而且都幾多菇🍄 成個pizza都算係幾大 食到我地兩個勁飽😯😯😯.總括而言 呢到啲pasta同pizza似乎都係唔錯🐷大家去開土瓜灣又多個選擇啦😋環境都唔錯 坐落幾舒服😆.味道👅:7.99999/10賣相👀:8/10扺食💰:7.5/10服務🙇🏻‍♀️:8/10

📌#豬西食土瓜灣

賣相👀:8/10
扺食💰:7.5/10
服務🙇🏻‍♀️:8/10
2022-12-16 94 瀏覽
話說昨日小弟請同事食聖誕飯。20人左右。叫同事搵地方。找了這間。人頭費128元一位,免加一。原本餐牌最尾係128的未來牛漢堡。咁大家都諗住食128餐咪最著數囉。點知,去到佢個128餐遮住左。如果要食,加多20蚊。餐牌A至O可以食一款,即價錢由68至98蚊,包湯和飲品一杯,收128一位。咁我問負責人:你咁樣計,咪仲貴過我20人walk in分開坐? 佢話:我留左位俾你,而且不限時,坐到幾點都得,其實我可以翻枱做兩輪架。如果你要咁做(即係walk in再分散坐),我都無你辦法架。為免令同事掃興和尷尬,我食,仲坐到2點添。我20人嚟幫襯,負責人理直氣壯同我講,話所有嘢之前已經我同事講左,即係願者上釣啦。OK 唔緊要,但你咁做生意,殺雞取卵,無下次啦。BTW, 呢間嘢我日日都經過,午市無見過要排隊,即係翻唔到枱囉。仲同我講話可以做兩輪喎。。。食物質素。。。我個白汁焗意粉,意粉完全無調味。味道係由個白汁來的。其他我無食。不置評。

為免令同事掃興和尷尬,我食,仲坐到2點添。

2022-12-11 34 瀏覽
開啟岸見佢平時都幾多人諗住一定冇死價錢都唔平價位大概$80至$150叫咗美國西冷扒同埋卡邦尼意粉啲扒勁似茶餐廳既黑椒牛扒意粉係凍冰冰既啲煙肉係超市買到果款食左幾啖已經無食無下次
開啟岸見佢平時都幾多人諗住一定冇死

啲煙肉係超市買到果款
食左幾啖已經無食

無下次
2022-12-05 33 瀏覽
住呢度附近嘅人都有口福呢間真係不錯,環境都係我比較喜歡嘅風格田園風帶點型格紅磚,牆上有大大個電視螢幕播放輕快音樂Lunch set都好抵食,免加一服務費有餐湯及飲品,另外可以加十幾至$22可轉特色飲品,加多少少錢可以叫小食或好似我哋咁加$25叫咗心太軟做午後甜品🍮珍寶帆立貝龍蝦汁海鮮意大利捲粉大大粒帆立貝,心心眼😍捲粉吸收晒好香濃嘅龍蝦汁,口感好特別比較彈牙,不同普通通粉芝士海蝦蟹肉焗意大利粉海蝦都有6-7隻,size 唔細好爽口,蟹肉配上香濃芝士味意大利粉份外滋味✨打咭飲品之選艺士奶蓋焦糖爆谷拿鐵滿滿嘅爆谷係拿鐵上面 芝士奶蓋牛油果沙牛油果味好fresh,唔會太淡超讚✨最後濃濃嘅都朱古力🍫心太軟作午餐嘅完美句號💗
住呢度附近嘅人都有口福

呢間真係不錯,環境都係我比較喜歡嘅風格
田園風帶點型格紅磚,牆上有大大個電視螢幕播放輕快音樂

Lunch set都好抵食,免加一服務費

珍寶帆立貝龍蝦汁海鮮意大利捲粉
大大粒帆立貝,心心眼😍
捲粉吸收晒好香濃嘅龍蝦汁,口感好特別
比較彈牙,不同普通通粉

芝士海蝦蟹肉焗意大利粉
海蝦都有6-7隻,size 唔細
好爽口,蟹肉配上香濃芝士味意大利粉
份外滋味

打咭飲品之選
艺士奶蓋焦糖爆谷拿鐵
滿滿嘅爆谷係
拿鐵上面

芝士奶蓋牛油果沙
牛油果味好fresh,唔會太淡
超讚✨

最後濃濃嘅都朱古力🍫心太軟作午餐嘅完美句號💗
2022-11-27 84 瀏覽
第一次食,嗌咗泰式紅咖哩手撕豬Pizza 跟餐。首先,個Pizza冇咖哩味,有啲怪味。但諗過第一次食可能係咁,所以都大膽嘗試。點解夜晚就精彩喇。我同另一半過咗一陣,我本人就肚痛,另一半就入咗廁所痾水。佢成晚都呼吸困難,之後仲嘔埋!諗住佢嘔咗會好啲,但夜晚佢成晚心跳好快,最後搞到入埋急症。除咗個Pizza,加錢配嘅沙律同餐湯都好有問題。個沙律啲菜極唔新鮮,個幾塊,仲有個餐湯一打開個杯,異味攻出來。價錢唔平,仲搞到人食到腸胃炎,真係冇下次。
佢成晚都呼吸困難,之後仲嘔埋!

諗住佢嘔咗會好啲,但夜晚佢成晚心跳好快,最後搞到入埋急症。

價錢唔平,仲搞到人食到腸胃炎,真係冇下次。
2022-11-26
外賣自取
2022-11-19 56 瀏覽
黑松露大啡菇野菌薄餅🍕 pizza 嚟講,冇諗到一間位於紅土區咁平凡嘅餐廳,可以整到咁薄身嘅pizza~ 😍 食完,都唔會覺得自己食咗太多澱粉入口😗 Ketoist 都唔洗擔心。而且都幾 cheesy! 芝士份量和溫度都幾足夠,所以一切開塊pizza,就有拉絲嘅感覺😝 黑松露味道適中,野菌亦都幾爽口🍄焗芝士三文魚牛油果意大利飯牛油果應該係牛油果醬~ 撈勻左意大利飯本身~ 再拎去焗~ 溫度非常足夠,一「不起嘅時候、蒸氣霧煙♨️ 三文魚佢應該原本係煙三文魚,所以就完全冇骨的問題~ 可以放心大啖大啖擺入口😌茘枝蜜桃梳打跳得梳打飲品,都幾大杯,而且都有少少果肉🍑 甜度適中~

焗芝士三文魚牛油果意大利飯

茘枝蜜桃梳打
跳得梳打飲品,都幾大杯,而且都有少少果肉🍑 甜度適中~
2022-11-18
10 分鐘 (堂食)
2022-11-17 58 瀏覽
餐廳🍴裝修好田園風,環境空間亦夠哂大,感覺好舒服😌珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉 $98勁Creamy😍奶滑程度100分,珍寶帶子大大粒,表面仲煎香左,肉質好嫩滑爽彈,巴馬火腿鹹香味十足,煙肉🥓份量亦好多,令整體味道同口感都更帶層次安格斯牛肉雙層芝士漢堡 $158(車打芝士,煙肉🥓,自家製酸青瓜)配是日炸薯安格斯牛肉牛味濃郁,食落非常結實飽滿,唔會一咬就散,肉汁仲好多,一咬入口會feel到非常juicy,芝士同煙肉仲令牛味更出,味道更豐富,非常好食😋,炸薯係粗薯,外脆內軟,薯味好夠加配 $38是日餐湯 羅宋湯中規中矩,足料味道亦夠濃吉列炸蠔2件炸得非常香脆,蠔肉亦夠大粒肥美凍西柚蜂蜜綠茶整體唔會太甜,柚子既果香同蜂蜜既清甜都互相呼應咁,非常清新自然

餐廳🍴裝修好田園風,環境空間亦夠哂大,感覺好舒服😌

珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉 $98

安格斯牛肉雙層芝士漢堡 $158
(車打芝士,煙肉🥓,自家製酸青瓜)配是日炸薯

加配 $38
是日餐湯 羅宋湯
中規中矩,足料味道亦夠濃

吉列炸蠔2件
炸得非常香脆,蠔肉亦夠大粒肥美

凍西柚蜂蜜綠茶

2022-11-16 691 瀏覽
今日lunch來到位於啟岸一樓嘅WM Cafe & Bar,見新店開張一於幫襯下。餐廳樓底好高,而且餐廳面積都幾大,仲有埋露台添。裝潢走英倫風格,有啲紅色磚牆,又有啲綠植物牆,餐廳兩邊都係落地玻璃非常光猛開揚,整個感覺都係好舒服,大讚!下午時段有set lunch,價錢由$68-128,有一個主菜,跟一個餐湯同一杯熱飲,亦可以加錢升級飲品和加配小食/甜品。都算幾抵食,而且仲免收加一添!香煎牛柳配紅酒燒汁 (配意粉)$98牛柳點左半成熟,雖然望上去比較生,但完全冇血水,而且係勁淋!個燒汁同牛柳都比較淡口,啱晒我個人口味,意粉都做得唔錯。WM 烤大啡菇牛油果芝士漢堡配炸薯條 $98個漢堡有大啡菇、牛油果、芝士、蕃茄、生菜,配上少許蛋黃醬。整體感覺比較健康,味道合乎預期,好適合素食者或追求健康人士👍🏻餐湯選擇左WM龍蝦蟹肉湯,湯比較濃稠,味道唔錯。另外+$20 點左個巴馬火腿田園沙律,入面除左沙律菜仲有有凱撒醬 、芝士 、脆麵包粒。最後仲+$20 點左個自家製心太軟,味道唔錯,可能因為放耐左,切開時已經冇流心了。總結:餐廳環境非常棒,lunch set免加一幾抵食,下次試吓晚市,夜晚嘅環境應

凍意式泡沫咖啡
凍鮮奶咖啡
香煎牛柳配紅酒燒汁 (配意粉)$98
香煎牛柳配紅酒燒汁

WM 烤大啡菇牛油果芝士漢堡配炸薯條 $98
WM 烤大啡菇牛油果芝士漢堡配炸薯條

餐湯選擇左WM龍蝦蟹肉湯,湯比較濃稠,味道唔錯。
WM龍蝦蟹肉湯
巴馬火腿田園沙律

自家製心太軟

總結:餐廳環境非常棒,lunch set免加一幾抵食,下次試吓晚市,夜晚嘅環境應該更上一層樓!

食物:❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️❇️