2022-10-20 26 瀏覽
阿妹升職請我食飯,仲揀咗間係中環嘅餐廳添,阿妹真係好有誠意播💯💬第一道菜已經令我相當之驚喜啦,甲羅燒 、蟹肉蟹膏、三文魚子(漬) 、蛋,賣相好高級,甲羅燒仲好鮮味添,正呀。除咗甲羅燒,我另一個最鍾意嘅就係呢個Scallop crudo 海帶子 + 柚子啫喱+ 芒果莎莎+ 海膽喇,粒帶子又甜又新鮮,超好味。💬菠菜,芝士牛油(素):份量啱啱好,夠濃又夠厚🥳唔錯唔錯。另一個主菜就叫咗呢個寶雲酥羊架,阿妹強烈介紹呢個羊架,果然係好滋味,肉味好香甜❤好介紹👍最後食埋個甜品朱古力慕絲蛋糕,瑞士卷,cream brûlée就perfect 喇🧡🧡🧡好味指數:👍👍👍👍👍溫度指數:👍👍👍👍👍抵食指數:👍👍👍👍👍環境指數:👍👍👍👍👍總結:環境好、食物質素又高、啱晒鍾意打卡緊我哋😛一定會再去呀🥳

好味指數:👍👍👍👍👍
溫度指數:👍👍👍👍👍
抵食指數:👍👍👍👍👍
環境指數:👍👍👍👍👍

2022-10-20 34 瀏覽
首先要讚下佢哋啲員工服務態度,個個都好有禮貌,另外有賓至如歸嘅感覺。讚讚讚👍今日係老公生日📍所以就特登訂咗呢間餐廳同佢慶祝😍我哋兩個都好鍾意佢哋個藍蟹肉南瓜湯,真材實料,味道好真實👍另一個主菜我哋就叫咗龍蝦肉,意式香草蕃茄汁意粉,佢哋嘅龍蝦超彈牙食到我哋咀Lam Lam 法國黃雞脾,野菌蓉,火腿,露荀,黑色松露泡沫,黑松露:賣相勁靚又好食,呢個法國黃鷄脾肉勁滑呀。銀鱈魚、長臂蝦、冬陰功忌廉泡沫:老公平時都好鍾意飲冬陰功湯,佢食完仲讚口不絕添。整體呢間餐廳都值得有五粒星🌟🌟🌟🌟🌟極力推介比要慶祝生日同埋周年紀念嘅朋友仔🥳呢間餐廳好浪漫呢。
2022-10-08 57 瀏覽
周末一直都有過來中環吃午餐的習慣,就像去了旅行一樣,每周一個新餐廳,也是人生的一種探索。 最近中環也是大變樣,曾經的舊樓,已經少了很多,新的建築,給街道增添了新時代的感覺。街道都寬敞了許多,香港永遠充滿了活力。 Woke 是一家在街角的餐廳及酒吧,之前經過總是見到門庭若市,今天終於有機會可以來嘗試。 午餐套餐也很划算,人均200左右,可以吃到很飽,且質量很高。 Japan Fresh Mongo lka (Cuttle Fish)+Bonito Soba Noodle日式的拌麵,蕎麥麵很勁道,還有魷魚鬚,增添不少鮮美口味。 MAIN COURSESpaghetti Bolognese+Slow Cooked gg 很大一份,鮮美入味的番茄🍅肉醬意粉,跟普通的不一樣,這裡的調味,剛剛好,不會很膩,又多了些鮮美,比我自己做的好吃😋太多了。一道家常菜,可以做到那麼好吃,足以顯示廚師對於美味的理解和詮釋。 Pan Fried Halibut Fillet.+ Seasonal Veggies + Tom Yum Goong Foam 烤魚,肉質鮮嫩多汁又有營養,滿滿的優質蛋白,還有蔬菜和番茄🍅

+Bonito Soba Noodle
日式的拌麵,蕎麥麵很勁道,還有魷魚鬚,增添不少鮮美口味。

MAIN COURSE

烤魚,肉質鮮嫩多汁又有營養,滿滿的優質蛋白,還有蔬菜和番茄🍅絕對是國外的水平。

Woke
中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓
1K
2022-10-06 1541 瀏覽
#中環 @wokehongkong 👯‍♀️同閨蜜去食 Afternoon tea! 💃走到中環! 餐廳樓高三層, 地下是酒吧,二樓為餐廳, 設有花花牆🌸 氛圍感滿滿! 三樓係包廂, 無去參觀! 🫖Afternoon Tea Set(💲488/2pax)🐟最頂層: ARISTOCRAT西伯利亞魚子醬20克, 配有蛋白碎、蛋黃碎、細蔥碎、洋蔥碎及餅乾。魚子醬咸咸香香,配埋餅乾入口好鮮甜!中層:🧀日本奶酪蛋糕 ~ 芝士軟滑又香! 🫐鮮藍莓腐皮拿破崙 ~ 好特別, 甜甜的! 🍰焦糖蛋糕 – 焦糖味濃,配上金箔點綴, 好靚! 🧁伯爵茶奶凍 ~ 濃濃的伯爵茶味,奶凍軟滑! 最底層:🍈巴馬火腿伴哈蜜瓜 ~ 火腿咸香無筋! 🥐日本雞蛋沙律牛角包 ~ 牛角包鬆脆, 蛋沙律不會膩!🍄黑松露野菌酥皮盒 – 濃濃的黑松露味道, 同野菌乃絶配!🐟煙三文魚多士配三文魚子 ~ 煙薰油脂三文魚與三文魚子好夾, 多士烤得好脆! 🥐現焗英式鬆餅 ~ 滿滿的提子乾, 一般配 Cream, 呢度配牛油, 我的新嘗試! ☕️再來杯咖啡及凍檸檬茶, 滿足!
#中環 @wokehongkong
👯‍♀️同閨蜜去食 Afternoon tea!

🫖Afternoon Tea Set(💲488/2pax)

中層:
🧀日本奶酪蛋糕 ~ 芝士軟滑又香!

🫐鮮藍莓腐皮拿破崙 ~ 好特別, 甜甜的!

🍰焦糖蛋糕 – 焦糖味濃,配上金箔點綴, 好靚!

🧁伯爵茶奶凍 ~ 濃濃的伯爵茶味,奶凍軟滑!

最底層:
🍈巴馬火腿伴哈蜜瓜 ~ 火腿咸香無筋!

🥐日本雞蛋沙律牛角包 ~ 牛角包鬆脆, 蛋沙律不會膩!

🍄黑松露野菌酥皮盒 – 濃濃的黑松露味道, 同野菌乃絶配!

☕️再來杯咖啡及凍檸檬茶, 滿足!
下午茶
2022-10-01 53 瀏覽
@wokehongkong《中環高質打卡🌹法國🇫🇷餐廳》WOKE係中環新開既法國菜餐廳,環境寧靜舒適。店內裝潢好靚,仲有一大幅的玫瑰花花牆身,好啱打卡📸餐廳有三層,下層係bar,一樓係用餐區,二樓係包場用。食物菜式都精緻創新,tea set 都非常吸引,下次要試下先🥳💕6 Course Dinner Tasting Menu $588/pax 🌷Welcome drink🔸Moscato 係微甜氣泡酒,充滿著水果味和花香味,入口甜絲絲,有香氣迷人的感覺🔸Processco 比較dry,入口甜度較低,味道清爽輕巧。🌷STARTER🔸Avocado Tacos, Negitoro, Wagyu Beef Tartare前菜有驚喜! 係用一個勁靚既玻璃盒裝住,好脆既米餅上面分別有牛油果 tartare,拖羅tartare,和牛 tartare。三款都好好食,如果要揀就和牛他他No.1 最好食。🌷SOUP🔸Wild Mushroom & Black Truffle Cappuccino蘑菇湯用Cappuccino杯子裝住,有新鮮黑松露,黑松露同蘑菇味勁濃,表面有分子料理嘅泡泡,仲有麵包條配埋一
@wokehongkong

《中環高質打卡🌹法國🇫🇷餐廳》

🌷Welcome drink

🌷STARTER

🌷SOUP
蘑菇湯用Cappuccino杯子裝住,有新鮮黑松露,黑松露同蘑菇味勁濃,表面有分子料理嘅泡泡,仲有麵包條配埋一齊食。

🌷STARCH
🔸Abalone & Sakura Prawn Angel Hair Aglio e Olio
天使麵麵質爽口,有鮑魚片和櫻花蝦,好香好重既蒜味,XO醬辣辣地特別惹味。

🔸Ricotta Cheese & Spinach Tortelloni+ Sage Butter Sauce
意大利Ravioli,芝士味濃郁,裏面包住Ricotta Cheese和菠菜

🌷MAIN COURSE
🔸Pan Fried Grouper Fillet + Lobster Cream Foam
石斑魚片表面煎香,肉質好嫩滑。龍蝦奶油泡沫,份量適中,能帶出魚的鮮味。

🔸Slow Cooked Iberico Pork Cheek with Apple Madeira Sauce
西班牙伊比利亞黑毛豬面肉,油花豐富,肉色鮮紅,軟腍多汁。加埋蘋果馬德拉醬真係最佳配搭

🌷DESSERT
🔸Japanese Cheese Cake + Matcha Ice Cream
最後食埋個芝士蛋糕配抺茶雪糕,呢餐大滿足!

總結Woke係一間好高質嘅餐廳!食物有水準,擺盤又好精緻,店員服務貼心,放工黎chill下都唔錯架!女生們仲可以打卡!
2022-10-01 19 瀏覽
偽韓仔高貴下午茶初體驗🤩媽媽呢日帶左偽韓仔同婆婆去食個靚靚下午茶☕️呢度有三職層架,好高貴,打卡又靚😍媽媽同婆婆勁開心🥳 三層食物分為三部分頂層最名貴的魚子醬,鮮味爆發,帶陣陣鹹香,有3款配料一齊食,分別有蛋白、蛋黃、洋蔥同青蔥中層呢層係甜點,分別有4款,媽媽覺覺得伯爵茶奶凍幾好食,白滑又唔會過甜低層呢層就係鹹點,佢既鹹點做得幾好,件件都好高質,煙三文魚配三文魚子加埋個脆包,好好食🤩黑松露tart都好香黑松露味,撻皮仲好酥脆🥳仲有個下午茶必備鬆餅,真係夠晒飽肚🙈

頂層

中層

低層

仲有個下午茶必備鬆餅,真係夠晒飽肚🙈
2022-09-28 20 瀏覽
Conveniently located in Central, there are three floors in this place. There is a trendy bar on the ground floor and a floral wall on the first floor for dining in. One down thing is that it’s scary to take their stairs as the lights on the floor was too bright and made us hard to see. Definitely not a place to get too drunk..We tried out their 6-course dinner tasting menu at $588/person that already includes a Prosecco.🥂Negitoro - Avocado Tacos - Wagyu Beef TartareBeautifully served in a box, m

Beautifully served in a box, my favourite piece was their negitoro taco. It’s rich in flavour and packed with umami unexpectedly, creating a Japanese-Mexican style.

🥂Wild Mushroom & Black Truffle Cappuccino Soup
Served in a cappuccino cup, the flavour was so intense and I loved how the bread soaked up all the soup.

🥂Abalone & Sakura Prawn Angel Hair Aglio e Olio
Didn’t get a big abalone though the flavour was still good. The angel hair was cooked just right without being too gummy.

🥂Pan Fried Grouper Fillet with Lobster Cream Foam
The grouper itself was quite subtle so we needed the lobster cream foam to enhance the flavour. The mashed potato beneath was very creamy and buttery.

🥂Japanese Cheesecake with Yogurt Icecream
A really nice dessert to wrap up the evening.

Overall rating: 7/10
2022-09-27 865 瀏覽
好耐冇同好姐妹聚下,今次同佢去左位於中環既Woke食法式Fusion魚子醬下午茶🥂餐廳以CBD為主題,餐廳有3層高,地下係酒吧,2樓係餐廳,而3樓就係VIP/私人包場開Party,裝修好靚之餘仲好適合打卡📸營造一個充滿格調既氣氛😚😚第一層係西伯利亞魚子醬,有20g😍旁邊有唔同配料,包括蛋白、蛋黃、紫洋蔥同蔥,係俄式siberian正宗食法,魚子醬唔錯,帶點鹹鮮😋連埋蛋白同蛋黃碎一齊食更香更滑,值得一試👍第二層(甜品)豆腐拿破崙:用腐皮代替酥皮,個口感幾特別🤩芝士蛋糕:好香濃芝士味,口感軟滑,濕潤細膩焦糖布丁蛋糕:超滑,口感一流👍🏻伯爵茶奶凍:茶味香濃,奶凍又香又滑鮮焗英式鬆餅配奶油及果醬:鬆餅外脆內軟又鬆化,配埋果醬同奶油十分夾🤩第三層(鹹點)黑松露蘑菇酥皮盒:外層好酥脆,入面包住黑松露雞蛋,味道香濃🤩自製雞蛋牛角包:牛角包配蛋沙律同樣美味,牛角包好重牛油香🧈帕爾馬火腿配甜瓜:parma ham同蜜瓜幾夾,蜜瓜中和左parma ham既鹹香😍挪威煙熏三文魚迷你吐司(+三文魚飯) :三文魚同吐司味道好夾,上面仲放左魚籽,食落更有層次😋

第二層(甜品)
豆腐拿破崙:用腐皮代替酥皮,個口感幾特別🤩
芝士蛋糕:好香濃芝士味,口感軟滑,濕潤細膩
焦糖布丁蛋糕:超滑,口感一流👍🏻
伯爵茶奶凍:茶味香濃,奶凍又香又滑

第三層(鹹點)

自製雞蛋牛角包:牛角包配蛋沙律同樣美味,牛角包好重牛油香🧈

2022-09-17
下午茶
好姐妹一早search左話帶我去食靚靚🌹Afternoon tea set🫖 ! 地點喺中環嘅Woke,地下係酒吧,原來二樓有個打卡花花牆,仲有我地至愛tea set 食!座位濶落,啱哂我地邊傾計邊嘆下午茶!Afternoon Tea Set $488 for 2🍰頂層: 最驚喜竟然有🐟西伯利亞魚子醬,仲有足足20克!跟左餅乾、蛋白碎、蛋黃碎、蔥碎同洋蔥碎一齊食。魚子醬咸香鮮味,配埋餅乾同配料一齊食口感豐富!推介! 🍰中層:伯爵茶奶凍、鮮莓腐皮拿破崙、日本奶酪蛋糕同焦糖燉蛋蛋糕;腐皮拿破崙估唔到幾好食;我自己就最鐘意伯爵茶奶凍,茶味夠香又唔太甜;兩款蛋糕都香軟綿滑相當出色!🥪底層:黑松露野菌酥皮、巴馬火腿伴哈蜜瓜、煙三文魚多士配三文魚子,仲有現焗英式鬆餅;黑松露酥皮夠香酥,火腿有咸香仲幾嫩;蛋沙律牛角包入口鬆脆;煙三文魚香氣濃郁有口感,樣樣都好食!最後仲有個英式鬆餅🥞 跟左果醬同牛油!好豐富又高質嘅一個Afternoon Tea set ! Woke 地址 📍:中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓
Afternoon Tea Set $488 for 2

Woke
地址 📍:中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓
  • afternoonteaset
2022-09-18 125 瀏覽
中環嘅WOKE除咗係酒吧餐廳餐廳樓高三層,地下以酒吧為主,二樓有花牆,而三樓係包廂~原來晏晝都有Afternoon Tea Set(💲488/2pax)Tea set製作需時,所以嗌住跟set飲品先:奶茶及凍檸茶。頂層:西伯利亞魚子醬20克(ARISTOCRAT)配有蛋白碎、蛋黃碎、蔥碎同洋蔥碎。魚子醬清新有咸香,配埋餅乾入口微咸鮮甜~ 中層:鮮莓腐皮拿破崙 - 用腐皮做拿破崙都幾特別;日本奶酪蛋糕 - 芝士軟滑唔會太甜膩 ;朱古力蛋糕 - 朱古力味濃,用上金箔點綴靚啲;伯爵茶奶凍 - 食到伯爵茶味,奶凍幾滑~底層:黑松露野菌酥皮 - 野菌幾香濃,入口酥脆;日本雞蛋沙律牛角包 - 牛角包口感鬆脆;巴馬火腿伴哈蜜瓜 - 火腿幾嫩唔會太乾,有咸香;煙三文魚多士配三文魚子 - 有煙薰脂香嘅三文魚配鮮咸香嘅三文魚子幾香郁;現焗英式鬆餅 - 夠熱鬆脆,都多提子肉,開半塗上jam同牛油好味~呢個set好飽肚,都係一個同朋友邊食邊傾偈嘅好地方~當日塔羅師註場同你玩塔羅牌!塔羅師叫Louise 隔個星期六就會到餐廳~食tea set就可以免費玩一次!~佢都幾準🤭大家可以follow佢IG吖!

中環嘅WOKE除咗係酒吧餐廳

餐廳樓高三層,地下以酒吧為主,二樓有花牆,而三樓係包廂~

Tea set製作需時,所以嗌住跟set飲品先:
奶茶及凍檸茶。

頂層:
西伯利亞魚子醬20克(ARISTOCRAT)
配有蛋白碎、蛋黃碎、蔥碎同洋蔥碎。
魚子醬清新有咸香,配埋餅乾入口微咸鮮甜~

中層:
鮮莓腐皮拿破崙 - 用腐皮做拿破崙都幾特別;

日本奶酪蛋糕 - 芝士軟滑唔會太甜膩 ;

朱古力蛋糕 - 朱古力味濃,用上金箔點綴靚啲;

伯爵茶奶凍 - 食到伯爵茶味,奶凍幾滑~

底層:
黑松露野菌酥皮 - 野菌幾香濃,入口酥脆;

日本雞蛋沙律牛角包 - 牛角包口感鬆脆;

巴馬火腿伴哈蜜瓜 - 火腿幾嫩唔會太乾,有咸香;

呢個set好飽肚,都係一個同朋友邊食邊傾偈嘅好地方~

大家可以follow佢IG吖!
2022-09-17
2022-09-15 107 瀏覽
終於去到呢間法式料理餐廳啦❤️▪️Negitoro Avocado Wagyu Beed Tartare精緻的賣相令人十分之吸引,三款口味各有特色,自己最喜歡是牛油果,果味香甜,絕對係前菜嘅好選擇。▫️A4 Kagoshima Sirloin產於鹿兒島嘅高級品質牛肉,入口一啲雪藏味都冇,而且牛肉口感嫩,牛味香濃,絕對會忍不住一啖接一啖。▪️Lobster Tail Linguine 令人意想不到嘅巨型龍蝦尾加上煙煙韌韌扁麵條,性價比極高。▪️Black Truffle CappuccinoCappuccino以綿滑香柔奶泡,搭配濃郁香醇的氮黑松露的口味,多層次的組合展現豐富口感。▫️Japanese Cheese CakeCheese cake一入口滿口都係濃濃嘅芝士味,入口口感軟滑,再配埋特濃嘅抹茶雪糕,真係人間美食😘
終於去到呢間法式料理餐廳啦❤️
▫️A4 Kagoshima Sirloin
▪️Lobster Tail Linguine
令人意想不到嘅巨型龍蝦尾加上煙煙韌韌扁麵條,性價比極高。
▪️Black Truffle Cappuccino
▫️Japanese Cheese Cake
2022-09-15 85 瀏覽
第一次同好姊妹嚟到呢一間中環嘅餐廳食飯,呢到嘅環境好靚,比你想像中高級,雖然價錢方面唔係話好平,但試完佢哋嘅食物真係覺得性價比好高,除咗令我哋大飽口福之外,餐廳嘅環境同埋服務質素都係一流,店員都好有耐性同細心令到我哋呢餐飯都有一個好愉快嘅體會。Pan Fried Grouper Fillet 香煎石斑魚片,石斑魚的口感是真的好吃,煎熟後不油膩肉質又比有彈性、嚼勁,無論你鍾唔鍾意食魚都會俾佢嘅味道吸引住😋Italy Sausage Ragu Casareccia 意大利香腸風味十足,肉質多汁,再配搭軟硬適中嘅意粉,絕對會令你滿意,而且食到停唔到口添😚
2022-09-14 60 瀏覽
上星期同男朋友三周年紀念日,為咗好好慶祝一下就揀咗呢一間中環嘅西式餐廳一齊共進晚餐🥰Pan seared pepper tuna煎到香噴噴,芝麻鋪滿金槍魚片,再用黑胡椒調味,激發魚肉本身嘅鮮甜魚味。男朋友order嘅Woke Made Angus Beef Burger,呢個會配埋有我最鍾意食嘅香脆薯條!熱辣辣又幼身超香口!另外佢哋嘅牛肉仲要係特別揀咗安格斯牛!肉質好嫩滑,入口係好濃香嘅牛肉味,超正呀!最歡迎又最簡單嘅Woke Caesar Salad,爽脆嘅沙律菜配上肥瘦均勻嘅火腿,每啖都滋味無窮🤪我揀嘅Creamy Mentaiko Carbonara 明太子味道好濃,而本身個醬汁整得好creamy ,奶油同蛋汁都好香令到個意粉嘅味道更加出色。

2022-09-14 50 瀏覽
Woke西式餐廳係中環黃金地段,佔地共三層,菜式以嶄新的烹調手法,款式多樣化,實有一岩哂心思。✨Negitoro AvocadoWagyu Beed Tartare✨一共有三款味道,唔同嘅味道都好出色,吞拿魚蓉鮮味香濃,牛肉他他肉質鮮嫩,牛油果味道清新,配搭薄脆餅底,好食!✨Black Truffle Cappuccino黑松露卡布奇諾✨黑松露融合濃縮咖啡及牛奶,加上細緻的奶泡,呈現一杯醇厚Cappuccino。✨Ricotta Cheese & Spinach Tortelloni✨推介!意大利餃子Creamy入味,入口有好清新嘅乳酪味道,兩者配搭十分之夾。✨Sirloin✨肉質嫩滑香口,醬汁入味,份量岩岩好!✨Slow Cooked Iberico Pork Cheek✨估唔到連豬肉質都超級嫩,完全唔會有鞋嘅感覺!而且份量都幾多,一定夠飽。
✨Sirloin✨
肉質嫩滑香口,醬汁入味,份量岩岩好!
2022-09-14 41 瀏覽
香港人嘅生活咁急速忙碌,間唔中都要搵啲方法比自己放鬆吓,我自己就最鍾意搵間好餐廳食下啲好食嘅嘢食,今次就揀咗中環呢一間西式餐廳,woke嘅環境創新同舒適嘅設計令到個人食嘢嘅時候都relax好多,而且菜式方面都有好多唔同嘅新嘗試配搭,絕對會令你有意想不到嘅驚喜。勁鐘意食牛肉嘅我一定要飲Yuzu Beef Tartare,本身怕牛肉他他最怕醬料味道太搶,吃不出牛味,但係呢個牛味道冇被醬汁蓋過,味道同醬汁相輔相成,相當不錯🤩絕對唔可以錯過呢一個Smokey Pan Fried Salmon Fillet 香煎石斑魚片,外皮香脆,而且肉質鮮嫩口感,絕對會令人胃口大開。