2022-09-14 42 瀏覽
早前已經見好多唔同嘅朋友試過呢一間餐廳,全部個個都有讚冇彈,今次終於到我放假可以一試呢間餐廳😋Black Truffle Cappuccino有好綿密嘅奶泡,而且咖啡味好香😋奶同咖啡嘅比例岩岩好,入口仲有陣陣黑松露味。Ricotta Cheese & Spinach Tortelloni意大利餃子外皮煙韌,內涵清新嘅菠菜再加入左乳酪去烹調,多重口感豐富得嚟又有驚喜。Sirloin肉質份外細膩,入口味道牛肉味香濃,仲要食落一啲都唔油膩!除咗食物質素高質之外,呢度嘅環境都十分之舒適,店員服務態度我比5星,絕對值得再嚟試下Menu上面其他嘢食😍

2022-09-13 54 瀏覽
中午同朋友喺中環嗰邊行完街,就一齊揀咗中環呢間主打精緻法式fusion菜嘅餐廳,呢度嘅環境同埋空間真係比想像中大,而且裝修好別緻又典雅。佢哋嘅食物方面我覺得都好吸引,今次就最想同大家推介以下呢幾款,我哋一致認為味道都唔錯。估唔到Lobster Tail Linguine 竟係會有咁大隻龍蝦尾!見到我地都哇哇聲😆好正!龍蝦肉鮮甜配埋扁麵條食一流❤️A4 Kagoshima Sirloin 雖然唔算大大份,但勝在味道出色,未入口已經聞到牛肉香味,肉厚多汁!大滿足!Pan Fried Grouper Fillet 石斑魚煎得皮脆,魚肉結實,配上醬汁味道更加美味,每啖都食到滿滿嘅肉魚鮮甜味,好食呀!

2022-09-13 42 瀏覽
同男朋友拍咗拖一段時間之後都好少出去搵好嘢食,大家多數都係求求其其食啲平民野,不過今次係佢生日所以我就精心搜尋左好耐有咩餐廳同佢慶祝。最後就揀咗呢間喺中環嘅西式餐廳WOKE,呢度嘅環境好靚,而且光線好充足,又有簡約時尚嘅設計。Pan Fried Grouper Fillet 魚肉肉質Q彈,而且味道鮮美。香煎至外皮香脆,平時好怕有啲魚煎完成口油,但呢個煎到金黃色咁香又一啲都唔太油,呢個係我愛上呢道菜嘅原因。Pan seared pepper tuna 金槍魚切成長方條形,仲要每一面沾滿黑胡椒,真係好香☺️入口肉味香而不腥,估唔到唔太鍾意食魚嘅我都喜歡上。

2022-09-10 131 瀏覽
6 Course Dinner $588/pax😍StarterAvocado Tacos,Negitoro,Wagyu Beef Tartare前菜有三件taco並以精美的盒子裝上,儀式感滿分,個人認為和牛的最好吃,味道濃郁,口感豐富😙Abalone & Sakura Prawn Angel Hair Aglio e Olio用了天使麵配炒香的鮑片,調味十分香口,味道上很像中式炒麵😗Ricotta Cheese & Spinach Tortelloni+ Sage Butter Sauce餃子調味都出色,喜歡他的忌廉配汁,餃子雖然是素的但都味道濃郁😉Lychee Mocktail口味清甜☺Wild Mushroom & Black Truffle Cappuccino餐湯是濃厚的黑松露味,因為用杯上加上有泡沫,賣相都有gimmick, 個人認為加重一點忌廉味道會更可口☺Pan Fried Grouper Fillet + Lobster Cream Foam比較適合食量不大的女士,伴菜是整道菜最好吃的,魚肉肉質尚算嫩滑☺Slow Cooked Iberico Pork Cheek +
6 Course Dinner $588/pax

😍Starter
Starter

用了天使麵配炒香的鮑片,調味十分香口,味道上很像中式炒麵

😉Lychee Mocktail
口味清甜
Mocktail

☺Slow Cooked Iberico Pork Cheek + Apple Madeira Sauce
豬面肉第一次試,切開是帶點粉紅色的,可能是低溫煮成的才會有粉色的內裡,伴菜是整道菜最好吃的

☺Japanese Cheese Cake + Selected Ice Cream
蛋糕芝士味香濃,口感夠smooth,原來雪糕是綠茶口味不能轉的,可惜我不吃綠茶口味的食物,如果不吃綠茶味的建議單點菜式會比叫set更好

💰人均: $201-400
🌟推薦: Starter - Wagyu Beef Tartare
Lychee Mocktail

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥@Nevergetfat ~
之前約咗班舊同事一齊敘舊,其中一個升職所以就揀咗呢間高級餐廳同佢慶祝吓🤩估唔到呢間餐廳都幾大間有成三層,而且位置係中環地帶,勁容易就搵到!Ricotta Cheese & Spinach Tortelloni乳酪味香濃,醬汁稠度剛剛好,意大利餃子加上醬汁後入口口感幼滑,以後真係會令人愛上食意大利餃子多過食意粉。Creamy Mentaiko Carbonara係我食過咁多間最愛嘅Carbonara🥹,芝士味濃郁有奶香,麵質煙韌有彈性。Pan Fried Grouper Fillet魚片香煎到外皮脆到好香脆,仲要魚肉多,賣相吸引,仲有啲配菜做伴碟😋A4 Kagoshima SirloinA4牛肉先慢煮後再以炭火燒香外層,以保存肉汁,肉質軟嫩,一啲都唔會油膩。

2022-09-09 35 瀏覽
自從出咗嚟做嘢之後都好難約到朋友一齊聚會,咁難得今次齊人,所以就揀咗呢間環境好舒適又安靜嘅高級西餐廳一齊傾吓計傾吓大家嘅近況。好鐘意食佢地嘅Creamy Mentaiko Carbonara,醬汁夠杰身,而且意軟硬適中,意粉好掛汁勁creamy✨呢個好經典嘅Woke Caesar Salad,除咗有大量新鮮又爽脆嘅蔬菜之外,估唔到上面仲會有大量火腿😋惹味嘅火腿令到凱撒沙律嘅味道更豐富。呢個Pan seared pepper tuna用左胡椒調味,上面仲加左啲黑白芝麻增加口感,魚香味重。最後介紹嘅係Woke Marinated BBQ French Chicken,佢哋嘅燒雞肉肉質好Juicy,keep到嫩滑嘅口感!而且外皮又微微焦,勁香脆😍而且份量都岩岩好,唔會唔夠飽✨

2022-09-06 691 瀏覽
偶然於網上發現中環新店「Woke」大張旗鼓以大麻二酚CBD入饌,咁有話題性喎,XO仔當然係要組隊一試啦!網上訂座流程十分簡易。餐廳三層樓高,唔想行樓梯的話可以要求乘搭升降機,其中最高層為私人廂房,細佬未有參觀。入口嘅地下層為樓底高高嘅酒吧區。二樓嘅用餐大堂排出兩行二至多人合併式散座,長輩略嫌厚墊椅櫈嘅椅背唔夠高,唔係咁好坐。其中一邊有幅玫瑰花牆,似乎都幾受情侶歡迎,室內燈光偏暗應該係要製造氣氛。每天下午三點至八點均為歡樂時光,指定酒水可享歡樂優惠。面對住眼力同耳力較弱嘅年長食客,年輕嘅服務生就顯得有點不耐煩,幸好細佬早於網上參閱及了解過餐牌,方才可避免一場不愉快嘅小插曲。晚市共有兩款套餐可選,其中七道菜嘅「Boss Dinner Set」$1,388/位。未有資格做波士嘅小肥經濟又爛飲,早就揀定$588/位嘅「6 Course Dinner Tasting Menu」,貪佢平一半有多兼包咗杯酒酒飲。有別於一般高級西餐廳,店子未有提供餐包,而且餐桌上嘅自用餐具原來係用足成餐飯嘅!因未有額外嘅碟子或餐具架承載,每道菜後都要放返啲刀叉落餐墊或餐巾上;無論餐廳標榜幾新潮,似乎衛生及專業水平都未
,咁有話題性喎,XO仔當然係要組隊一試啦
入口嘅地下層為樓底高高嘅酒吧區。
其中一邊有幅玫瑰花牆,似乎都幾受情侶歡迎
,室內燈光偏暗應該係要製造氣氛。
每天下午三點至八點均為歡樂時光,指定酒水可享歡樂優惠。
!因未有額外嘅碟子或餐具架承載,每道菜後都要放返啲刀叉落餐墊或餐巾上;無論餐廳標榜幾新潮,似乎衛生及專業水平都未能稱得上為高級料理「Fine Dining」喎,難聽啲講句真係以為自己食緊豉油西餐囉!
套餐第一道嘅「Welcome Drink」有三個選擇,酒鬼們當然係棄選無酒精雞尾酒啦!
Welcome Drink:Prosecco
Welcome Drink:Moscato
Avocado Tacos, Negitoro, Wagyu Beef Tartare:以玻璃盒呈上嘅三色墨西哥夾餅頭盤賣相精美
三塊夾餅均輕巧脆薄,應建議由左邊食起。第一件醉蔥吞拿魚味道最清,不過就欠缺咗份鮮甜。
Negitoro Taco
中間主角位嘅牛油果醬軟潤清新
,恰到好處!
Avocado Taco
意外地,第三件和牛他他完全唔會過咸,以脆卜卜嘅蒜片點綴更有提鮮之效
Wagyu Beef Tartare Taco
食完可以蓋好個靚盒等人收。
Wild Mushroom & Black Truffle Cappuccino:黑松露蘑菇忌廉湯芬芳輕盈,細細杯嘅份量剛剛好。
Abalone & Sakura Prawn Angel Hair Aglio e Olio天使麵條纖幼軟腍,薄薄嘅鮑片鮮濃有嚼口,簡單味佳。
Lobster Tail Linguine(另加 $198):反而個龍蝦意粉調味偏酸,食落龍蝦肉唔得爽甜
,唔值加錢去試。
Lobster Tail Linguine
主菜環節其中兩個人點咗「A4 Kagoshima Sirloin 」(另加 $198),並講明要半生熟,無奈色澤紅潤嘅A4和牛真係生咗啲
,唔怪得知auntie要求煮熟啲嘅。
A4 Kagoshima Sirloin
Slow Cooked Iberico Pork Cheek:牛面額就食得多,慢煮豬面珠墩好似第一次見,所以就揀咗黎試。
印象中慢煮菜式多數都好腍,不過此味豬面珠墩堅韌,用刀都唔係好切得開之餘,就連叉都變哂形
,蕃薯uncle最終為寶貴嘅牙牙著想而決定放棄繼續食落去。
Japanese Cheese Cake + Selected Ice Cream:芝士蛋糕味道唔會過甜,唯一質感唔係好夠鬆軟,唔似心目中嘅日式芝士蛋糕。可能隻碟較暖,伴配嘅綠茶雪糕好快就溶哂。
Japanese Cheese Cake + Green Tea Ice Cream
中環潮派料理「Woke」宣傳中提及到廚師為給予食客嶄新嘅高級餐飲享受運用CBD作食材,無奈集合多國食材烹調出嘅菜式質素甚為參差,小弟真係食唔出邊啲有CBD成份,亦不覺有舒緩神經之效,紅肉主菜直頭食到連餐具都扭曲埋
!加上服務生略欠耐性,晚餐設下嘅價格偏高,直令XO仔腦中不停浮現出筆筆唱出「醒醒,盡快清醒」嘅片段!
2022-08-11
Avocado Taco
Wagyu Beef Tartare Taco
  • Avocado Tacos
  • Negitoro
  • Wagyu Beef Tartare
2022-08-31 75 瀏覽
今次去到中環high tea,餐廳樓高三層,地下以酒吧為主,二樓有幅靚靚既花牆,最適合女生們打卡。頂層ARISTOCRAT西伯利亞魚子醬20克頂層有魚子醬、蛋白碎、蛋黃碎、蔥碎同洋蔥碎,魚子醬圓潤飽滿,色澤清亮,隨意將材料加到餅乾上,入口微咸鮮甜,十分滿足。中層鮮莓腐皮拿破崙竟然用上腐皮做拿破崙,真係幾特別,有些似藍莓吉士餡的腐皮卷。日本奶酪蛋糕芝士味比較清淡,入口軟滑,食完吾會好滯朱古力蛋糕朱古力味道濃郁,又不會太甜,用金箔點綴更顯高貴伯爵茶奶凍奶凍口感順滑,好香伯爵茶味底層黑松露野菌酥皮酥皮口感酥脆,滿滿野菌混著黑松露,香氣撲鼻,味道控制行宜日本雞蛋沙律牛角包蛋沙律係my favour,牛角包口感鬆脆巴馬火腿伴哈蜜瓜巴馬火腿肉質軟嫩,味道不會太咸,哈蜜瓜是最佳伙伴煙三文魚多士配三文魚子最經典的親子配搭,淡淡的煙燻味配上脆卜卜的魚子,口感層次豐富現焗英式鬆餅上枱熱呼呼的英式鬆餅,外表烤得酥脆可口,搽上牛油同果醬,簡直是一大享受

頂層
ARISTOCRAT
西伯利亞魚子醬20克

中層
鮮莓腐皮拿破崙

日本奶酪蛋糕
芝士味比較清淡,入口軟滑,食完吾會好滯

朱古力蛋糕
朱古力味道濃郁,又不會太甜,用金箔點綴更顯高貴

伯爵茶奶凍
奶凍口感順滑,好香伯爵茶味

底層
黑松露野菌酥皮
酥皮口感酥脆,滿滿野菌混著黑松露,香氣撲鼻,味道控制行宜

日本雞蛋沙律牛角包
蛋沙律係my favour,牛角包口感鬆脆

巴馬火腿伴哈蜜瓜
巴馬火腿肉質軟嫩,味道不會太咸,哈蜜瓜是最佳伙伴

煙三文魚多士配三文魚子

現焗英式鬆餅
2022-08-31 56 瀏覽
二人下午茶套餐($488/2)🥂Top tier~西伯利亞魚子醬 20克有蔥,蛋黃蛋白碎🥚,洋蔥🧅配搭crackers一齊食😙。加埋鹹鹹地嘅魚子醬,口感同味道更豐富👍🏻。Middle tier~ 芝士蛋糕🧀呢隻係日式的。~朱古力慕絲蛋糕🍰呢個好香濃朱古力味🍫,但又唔會係死甜😍,甜點第一位呀🏆。~伯爵茶奶凍🍮茶味香濃但我個人覺得味道比較單調😌。~ 鮮焗英式鬆餅配奶油及果醬🥯呢個係另外上的,自家奶油🧈同士多啤梨🍓果醬配scone點都唔會差。不過如果熱辣辣的話,相信level肯定會提升好多🤪。~ 豆腐拿破崙🧁呢個外層用腐皮代替酥皮🧐,中間夾住吉士同藍莓🫐,第一次試呢種甜品都幾特別😚。Lower tier ~ 自製雞蛋牛角包 🥐好足料的蛋沙律🥗,配埋生菜fresh d添🥬。~ 黑松露野菌酥皮🍄松露味好香👃🏼,加上鬆脆的酥皮 ,食落juicy而且唔油👍🏻。~帕爾馬火腿配甜瓜🍈 ~挪威煙熏三文魚迷你吐司🍞Drink~Latte☕️~凍檸茶🍋
二人下午茶套餐($488/2)🥂

Top tier
~西伯利亞魚子醬 20克

Middle tier
~ 芝士蛋糕🧀
呢隻係日式的。

~朱古力慕絲蛋糕🍰
呢個好香濃朱古力味🍫,但又唔會係死甜😍,甜點第一位呀🏆。

~伯爵茶奶凍🍮
茶味香濃但我個人覺得味道比較單調😌。

~ 鮮焗英式鬆餅配奶油及果醬🥯

~ 豆腐拿破崙🧁

Lower tier
~ 自製雞蛋牛角包 🥐
好足料的蛋沙律🥗,配埋生菜fresh d添🥬。

~ 黑松露野菌酥皮🍄

~帕爾馬火腿配甜瓜🍈
~挪威煙熏三文魚迷你吐司🍞

Drink
~Latte☕️
~凍檸茶🍋
My friend and I went to a restaurant called "Woke" located in G/F - 3/F, Ming Fat Building, 74 Wellington Street, Central, Central中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓There is a chic bar on the ground floor eith copper tone semi circular walls and floral wall on the second floor for dining in.Smokey Pan Fried Salmon Fillet +Seasonal Veggies +Dill Butter Sauce HKD$218The salmon fillet is nicely seared with crispy skin.The fillet is moist and flaky.healthy,wholesome!!Angus beef patty burgerHKD$238With thin fries and
中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓

HKD$218

healthy,wholesome!!

Angus beef patty burger
HKD$238

With thin fries and salad.

Loveeeeeeeeee the homemade truffle sauce.Incredibly aromatic and creamy.

Bacon addes smoky flavour to the burger

With oozy melted cheese on top of the patty!

tomato soup

creamy and rich,intense tomato flavour with nice tartness!
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • "Smokey Pan Fried Salmon Fillet +Seasonal Veggies +Dill Butter Sauce" 香煎三文魚柳
2022-08-29 33 瀏覽
這間位於中環的餐廳,樓高兩層,以CBD 理念為主題,裝潢設計花盡心思,時尚型格又不失情調,地下是酒吧區,樓上是用餐區,特設有花花打卡牆,充滿浪漫氣氛,無論想同朋友飲返杯或是想有情調地用餐都是不錯的選擇。🌸LUNCH MENU🌸𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣🦋Pan Seared Pepper Tuna (+$48)半生熟的吞拿魚,外層鋪滿黑芝麻,底下鋪滿了清新的柚子汁沙律,絕對是夏天的開胃前菜。🦋Yuzu Beef Tartare (+$88)牛肉他他加上生鵪鶉蛋混埋一起,再放上香脆的烤麵包上吃,帶來一脆一軟的不同口感。𝕊𝕠𝕦𝕡 𝕆𝕗 𝕋𝕙𝕖 𝔻𝕒𝕪🦋Creamy Tomato Bisque (跟餐)忌廉蕃茄湯質感濃稠,蕃茄味濃郁,一點都不帶酸,且有口感。𝕄𝕒𝕚𝕟 ℂ𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖🦋Smokey Pan Fried Salmon Fillet $218香煎三文魚調味偏淡,蘸上旁邊的小茴香牛油汁,味道剛剛好,配菜種類及份量都非常豐富,有羽衣甘藍、車厘茄、香菇、豆角、胡蘿蔔等,比主菜更吸引。🦋Woke Made Angus Beef Burger $238自家製安格斯牛肉漢堡配上香濃的墨西哥芝士醬非常惹味,牛

🌸LUNCH MENU🌸
𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣

🦋Yuzu Beef Tartare (+$88)

𝕊𝕠𝕦𝕡 𝕆𝕗 𝕋𝕙𝕖 𝔻𝕒𝕪
🦋Creamy Tomato Bisque (跟餐)
忌廉蕃茄湯質感濃稠,蕃茄味濃郁,一點都不帶酸,且有口感。

𝕄𝕒𝕚𝕟 ℂ𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖

自家製安格斯牛肉漢堡配上香濃的墨西哥芝士醬非常惹味,牛肉漢堡好juicy,加上香脆的炸薯條,非常滿足。
2022-08-28 35 瀏覽
為食妹👧🏻係High Tea Fans🥰。上網見到*woke*經openrice網上訂購有71折😵。拿拿臨Book定枱同豬仔撐枱腳❣️。餐廳樓高三層。二樓設有靚靚花牆。最適合打卡😍。。✨頂層ARISTOCRAT西伯利亞魚子醬20克手執起塊餅乾。蘸上魚子醬。隨意加入蛋黃碎。蛋白碎。蔥碎。洋蔥碎。一啖放入口。幸福滋味湧出來🥰。✨中層鮮莓腐皮拿破崙日本奶酪蛋糕焦糖燉蛋蛋糕伯爵茶奶凍現焗英式鬆餅甜點方面印象比較深刻有鮮莓腐皮拿破崙。口感香甜薄滑。日本奶酪芝士蛋糕食落比較light d 。唔係好heavy好膩嗰款。岩曬我口味😋。✨底層黑松露野菌酥皮日本雞蛋沙律牛角包巴馬火腿伴哈密瓜煙三文魚多士配三文魚子鹹點方面印象比較深刻有黑松露野菌酥皮一啖一口。黑松露香氣撲鼻。超級鍾意呢浸味。日本雞蛋沙律牛角包口感鬆軟。做得不錯👏。Scone上枱熱呼呼的。scone蘸上牛油。牛油溶化滲進鬆餅裡。散發陣陣牛油香😮‍💨。
餐廳樓高三層。二樓設有靚靚花牆。最適合打卡😍。。
✨頂層
巴馬火腿伴哈密瓜
煙三文魚多士配三文魚子
Scone
2022-08-24 60 瀏覽
早排嚟咗呢一間中環嘅熱門餐廳,估唔到佢哋嘅食物質素咁高,而且環境又好啱打卡,成餐飯嘅體驗都好好,真係令我一試難忘,今次都想同大家分享一下。首先呢個Ricotta Cheese & Spinach Tortelloni可以比啲新意思自己,唔洗次次都淨係食麵同飯,意大利餃子都一樣飽肚而且餃子皮煙韌,唔會淋哂。重點推介呢個Lobster Tail Linguine,成隻龍蝦尾咁樣上碟夠哂震撼!仲要有爽口彈牙嘅龍蝦肉,使埋軟硬適中嘅扁麵條,真係好掂🤩Pan Fried Grouper Fillet石斑魚片冇乜骨,可以好放心咁食,而且香煎方法令到魚肉外皮微焦,入口魚肉鮮甜,好滿足!最後唔可以少左A4 Kagoshima Sirloin,口感入口滑嫩,生熟程度岩岩好,加配醬汁就更加完美。

2022-08-23 53 瀏覽
今次同男朋友一齊嚟到呢間高級嘅WOKE餐廳慶祝周年紀念日,估唔到呢到嘅環境比起睇相更加靚😍環境好高級又有時尚感,男朋友今次真係有比心機去搵間好餐廳❤️真係值得讚下佢先☺️首先試一試佢地嘅Caesar Salad先,超多塊薄火腿再配搭爽口生菜,澆上清新嘅沙律汁,健康又好味。然後就要食肉啦,Woke Marinated BBQ French Chicken雞肉烤香惹味,又可以食到BBQ醬嘅燒烤味道,雞肉肉質仲可以保持濕潤, so juicy😋 當然不能缺少Creamy Mentaiko Carbonara🥰咁多意粉入面我最鍾意食Carbonara,呢個都好好味勁creamy ,同埋佢係加左明太子,出面好少食到呢一種味道,我自己覺得特別得嚟都隻味都幾襯。

2022-08-23 72 瀏覽
呢間餐廳嘅面積好大,有成三層樓咁高,仲要係好典雅設計嘅裝修,打卡好去處🤩而且食物質素果方面我覺得真係幾好。❤️I Lychee You荔枝味好重,夏日炎炎必飲之選。❤️❤️Pan Fried Grouper Fillet冇任何腥味,肥美又富有油脂香味,配上特製醬汁更加惹味。❤️❤️Abalone & Sakura Prawn , Angel Hair Aglio e Oilo主角鮑魚和櫻花蝦為此菜式加添不少分數,份量十足,鮑魚口感彈牙,而櫻花蝦脆卜卜連同天使麵一齊食,口感極為豐富。❤️❤️Ricotta Cheese & Spinach Tortelloni 意大利餃子入口煙韌,每隻都完整無缺,仲可以食到菠菜淡淡清香。❤️❤️Sirloin賣相好吸引,廚師細心已經切開左,一啖一口,濃烈嘅牛肉香味食完仲會徘徊喺口入面一段時間,令人難以忘記嘅味道🥹好食!❤️