2020-11-16
適逢生日,想揀一間有靚景嘅餐廳,一邊欣賞香港美麗嘅夜景,一邊食好西,位於尖沙咀The One 呢間夜景餐廳,真係啱哂用嚟慶祝生日/紀念日🎉,雖然價錢略貴,但係環境、服務、食物質素包你覺得值回票價☺️首先要講一講間餐廳嘅menu 係全英文,所有侍應都係外國人,充滿異國風情😚 【crab cake】$220(推介、必試👍🏻👍🏻👍🏻)個蟹餅真係啖啖蟹肉,啖啖鮮味,每一啖都係好「蟹」呀!再配埋上面一絲絲嘅脆脆,咬落去有唔同層次,勁勁勁勁好味,食完好想再叫多一個嚟食😍😍😍【Whole Grilled Boston Lobster】$ 690(超正推介👍🏻👍🏻)我覺得呢個應該係我係香港食過最好食嘅龍蝦 🦞(可能因為我好少食靚龍蝦),龍蝦質感完全唔乾,係又爽又滑,好肥美好多肉,重好多汁架🤤🤤食得出係好新鮮,爆出黎嘅汁係有一種令人置身於海洋世界嘅感覺,講到咁誇張都係想表達真係好好好好味😋😋😋😋😋😋😋【Wooloomooloo Steak】(340g/$570、450g/$765)牛扒本身配左四款醬汁(紅酒汁、芥末汁、燒肉汁、蘑菇汁),另外侍應會再比4款芥末醬你揀,如果揀哂4款芥末,即係有成8款醬配塊牛扒
【crab cake】$220(推介、必試👍🏻👍🏻👍🏻)
牛扒本身配左四款醬汁(紅酒汁、芥末汁、燒肉汁、蘑菇汁),另外侍應會再比4款芥末醬你揀,如果揀哂4款芥末,即係有成8款醬配塊牛扒,好多醬😂
不過我覺得原汁原味咁食個牛扒都已經好好好好味,煎得脆身,烤得好均勻,肉質鮮嫩多汁,牛味十足,果然係招牌菜,真係超水準!!
【French Fries】$80
薯條好粗身,真材實料,炸得剛剛好,好脆,配茄汁同一隻辣辣地嘅醬!
【Aussie Punch】$88
【Raspberry Mint Iced Tea】$88
都唔太記得d野飲邊杯打邊杯喇,兩杯都好飲,唔會過甜,正係記得紅色果杯係好飲d😂
【Hot Chocolate Cake】$125
即係心太軟,由於係生日,如果有特別order,上甜品時店員會唱住生日歌送甜品嚟,個心太軟都好味嘅,正正常常,但冇以上嘅主菜咁驚喜😬
整體嚟講,環境好舒服,個夜景就真係冇得輸,有個露天位置可以比人影相,又可以打卡喇📸而且我去食嘅時候咁啱撞正幻彩詠香江,邊睇邊食,都幾特別🎇
加上,侍應服務態度都好好,間唔中會走嚟問下滿唔滿意d食物,又好肯幫客人拍照,絕對係慶祝生日/紀念日嘅好地方,間唔中豪一次,一次之後,我食返我嘅平民餐喇😂
✅總評:(5分為滿分)
環境:5/5
味道:5/5
性價比:2/5(我覺得好貴)
推薦度:5/5
更多食評可Follow IG : athena_yanlee