2020-11-16 1502 瀏覽
適逢生日,想揀一間有靚景嘅餐廳,一邊欣賞香港美麗嘅夜景,一邊食好西,位於尖沙咀The One 呢間夜景餐廳,真係啱哂用嚟慶祝生日/紀念日🎉,雖然價錢略貴,但係環境、服務、食物質素包你覺得值回票價☺️首先要講一講間餐廳嘅menu 係全英文,所有侍應都係外國人,充滿異國風情😚 【crab cake】$220(推介、必試👍🏻👍🏻👍🏻)個蟹餅真係啖啖蟹肉,啖啖鮮味,每一啖都係好「蟹」呀!再配埋上面一絲絲嘅脆脆,咬落去有唔同層次,勁勁勁勁好味,食完好想再叫多一個嚟食😍😍😍【Whole Grilled Boston Lobster】$ 690(超正推介👍🏻👍🏻)我覺得呢個應該係我係香港食過最好食嘅龍蝦 🦞(可能因為我好少食靚龍蝦),龍蝦質感完全唔乾,係又爽又滑,好肥美好多肉,重好多汁架🤤🤤食得出係好新鮮,爆出黎嘅汁係有一種令人置身於海洋世界嘅感覺,講到咁誇張都係想表達真係好好好好味😋😋😋😋😋😋😋【Wooloomooloo Steak】(340g/$570、450g/$765)牛扒本身配左四款醬汁(紅酒汁、芥末汁、燒肉汁、蘑菇汁),另外侍應會再比4款芥末醬你揀,如果揀哂4款芥末,即係有成8款醬配塊牛扒

【crab cake】$220(推介、必試👍🏻👍🏻👍🏻)

牛扒本身配左四款醬汁(紅酒汁、芥末汁、燒肉汁、蘑菇汁),另外侍應會再比4款芥末醬你揀,如果揀哂4款芥末,即係有成8款醬配塊牛扒,好多醬😂
不過我覺得原汁原味咁食個牛扒都已經好好好好味,煎得脆身,烤得好均勻,肉質鮮嫩多汁,牛味十足,果然係招牌菜,真係超水準!!

【French Fries】$80
薯條好粗身,真材實料,炸得剛剛好,好脆,配茄汁同一隻辣辣地嘅醬!

【Aussie Punch】$88
【Raspberry Mint Iced Tea】$88

都唔太記得d野飲邊杯打邊杯喇,兩杯都好飲,唔會過甜,正係記得紅色果杯係好飲d😂

【Hot Chocolate Cake】$125

即係心太軟,由於係生日,如果有特別order,上甜品時店員會唱住生日歌送甜品嚟,個心太軟都好味嘅,正正常常,但冇以上嘅主菜咁驚喜😬

整體嚟講,環境好舒服,個夜景就真係冇得輸,有個露天位置可以比人影相,又可以打卡喇📸而且我去食嘅時候咁啱撞正幻彩詠香江,邊睇邊食,都幾特別🎇

加上,侍應服務態度都好好,間唔中會走嚟問下滿唔滿意d食物,又好肯幫客人拍照,絕對係慶祝生日/紀念日嘅好地方,間唔中豪一次,一次之後,我食返我嘅平民餐喇😂

✅總評:(5分為滿分)
環境:5/5
味道:5/5
性價比:2/5(我覺得好貴)
推薦度:5/5

更多食評可Follow IG : athena_yanlee

2020-11-12 1671 瀏覽
早咗上去,未有得入座,反而有機會喺出邊影吓相,超級美麗!值回票價!真係好靚!6pm餐廳環境闊落,景色一流呢度嘅員工個個都好有禮貌麵包熱騰騰~ 有鹽牛油一紅一白真開心推介crab cake,呢個選擇最好味!唔好意思,又唔記得咗個名,酥皮鵝肝牛扒?!Side dishes: lobster 薯蓉,都唔錯呢個甜品都幾有驚喜。總括來講都係一餐好滿意的晚餐,價錢雖然唔平~ 但係環境加服務,感覺都值回票價,食物質素都唔錯。見到有不少情侶朋友慶祝生日~ 好似會幫佢哋影寶麗來~

真係好靚!

6pm

餐廳環境闊落,景色一流

呢度嘅員工個個都好有禮貌

麵包熱騰騰~ 有鹽牛油

一紅一白真開心

推介crab cake,呢個選擇最好味!

唔好意思,又唔記得咗個名,酥皮鵝肝牛扒?!

Side dishes: lobster 薯蓉,都唔錯

呢個甜品都幾有驚喜。

📍香港📍尖沙咀📍Wooloomooloo Prime📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 21樓📍星期一至日 11:45 - 00:003-Course Executive Set Lunch整體黎講,環境幾靚舒服,但我都係建議夜晚嚟睇景會更加浪漫🌹呢度既魚同扒都好岀色,特別推介雲呢拿雪糕🍦呢間餐廳可以預先WhatsApp訂位同攞最新Menu!因為慶祝生日問佢可唔可以比窗口位,最後都安排到🥳🤘🏻❤️🦄 Yellowfin Tuna Tartar with Watermelon, Avruga Caviar, Croutons & Herb Oil🦄 評分: 7.5/10🦄 Pan-Seared Greenland Halibut Fillet with Butternut Squash Puree, Asparagus, Baby Carrot & Algae Foam $228🦄 評分: 8.5/10🦄 Grilled Australian 100-Day Grain-Fed Sirloin with Piquillo Mashed Potato, Grilled Asparagus,
📍香港📍尖沙咀
📍Wooloomooloo Prime
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 21樓
📍星期一至日 11:45 - 00:00

3-Course Executive Set Lunch

🦄 評分: 7.5/10

🦄 評分: 8.5/10

🦄 Grilled Australian 100-Day Grain-Fed Sirloin with Piquillo Mashed Potato, Grilled Asparagus, Baby Carrot & Mushroom Sauce $278
🦄 評分: 8.5/10

🦄 Selection of Ice Cream & Sorbet with Candied Almond
🦄 評分: 8/10
自家製嘅雲呢拿雪糕勁好食!!必試🤘🏻

🦄 Apple Shortcake with Vanilla Ice Cream
🦄 評分: 6/10
個蛋糕偏甜,食完成個甜品都幾漏,如果唔係跟set都唔會叫!

🦄 Hot Chocolate cake Dessert
🦄 評分: 4/10
鍾意食心太軟既你 唔好order呀😹
2020-09-18
2020-10-23 2183 瀏覽
上年嘅聖誕節特別訂咗呢一度黎慶祝,一上到去已經覺得非常滿意!環境:呢度嘅環境絕對唔需要講,係一個五星滿分嘅位置!唔單止可以一覽維港嘅景色,整個餐廳嘅佈局都非常有格調,真係好適合情侶嚟呢度慶祝!食物:今次叫咗嘅係牛扒,叫五成熟不過上到碟切開嘅時候發現好似係七成,但食落唔鞋,好有肉味。不過多多少少都有啲失望,始終話晒係高級嘅餐廳,客人點左五成熟照理就唔應該會overcooked.呢度嘅龍蝦湯亦都係必食之選!龍蝦湯非常濃郁,而且入面仲有龍蝦肉,龍蝦肉好新鮮食落爽口彈牙!真係飲多幾碗都仲得!整體餐廳佈局符合佢嘅價格,推薦大家嚟試吓
環境:
食物:
整體餐廳佈局符合佢嘅價格,推薦大家嚟試吓
2020-10-06 2931 瀏覽
第3次食呢間野了, 但今次係第一次去the one 21樓呢間, 原來咁靚!!!!個景係灣仔冇得比的!呢個龍蝦超超超超超級好味 勁爽又多肉黑松露薯容超級好味!!!出去bar位的景不錯, 呢間入面夠暗, 玻璃唔會反光
個景係灣仔冇得比的!
呢個龍蝦超超超超超級好味 勁爽又多肉

黑松露薯容超級好味!!!
出去bar位的景不錯, 呢間入面夠暗, 玻璃唔會反光
2020-10-03 2575 瀏覽
生日驚喜好正,有兩個侍應一齊唱歌,其中一個仲用餐廳的即影即有幫我們影合照,而相片最後也送給我們,這個驚喜很喜歡😍😍❤️❤️而且服務很好👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-02
2020-09-30 1911 瀏覽
今天來到the one和朋友吃飯, 吃完飯後上到21樓這家餐廳內來个chit-chat drink。這間餐廳實在非常漂亮,全落地玻璃維港夜景一覽無遺。而且還有露天的露臺可以坐在外面享受維港的夜景。一邊飽覽世界馳名的香港夜色,一邊和朋友談天說地實在是最高享受。這裏的飲品和酒店價格差不多。我點了一杯baileys+奶和一杯earl grey。Baileys的味道我稍嫌奶味太重酒味太少。earl grey 則普普通通吧, 最後人均170元實在值得再來。

2020-09-29
$170 (宵夜)
2020-09-28 1193 瀏覽
首先,餐廳分兩大部份,可能因為人手關係,佢地將所有午餐客人都安置喺同一地方,令人覺得去左酒樓咁嘈,窗邊亦無咩枱係容納到4位,所以享受唔到靚境,而且玻璃窗亦幾污糟。另外如果佢願意開放埋餐廳另一部分,係有比較大既枱可以比我地坐放埋袋,咁就唔使去到一間中上定位既餐廳都坐得半張櫈唔太舒服。另外上前菜前,侍應漏左我地個麵包,到我朋友個湯都飲埋先上,我估呢樣野都唔應該喺呢間叫Prime 既餐廳發生。上甜品前,唔知點解收曬我朋友既碟又唔收我既就開始上佢地既甜品,服務真係麻麻一間本身sell 環境既餐廳,境又無,坐又唔算舒服,服務又麻麻,野食亦平平無奇,所以唔會推介任何人黎呢度聚會。
所以唔會推介任何人黎呢度聚會。
2020-09-28
今日同朋友放假去試下佢地既executive lunch set.. 因為朋友有hsbc card有優惠, 就試下本身呢間既扒房係不錯唸住呢間prime都應該唔會差得去邊點知個main course 就出了個頭盤叫左三文魚他他, 呢個普通啦, 冇太特別到main叫左牛扒同三文魚扒個牛扒切開已經好實, 睇落似五成食落個面就太乾又硬, 裡面又唔juicy, 冇肉味兼唔熱個三文扒就全熟, 冇糖心效果,呢個就普普通通呢間除左食service同環境, 因為可以坐窗邊睇海景, 但食物真係好一般如果再食, 我會去番扒房個邊因為以lunch $250一個人, 應該可以食間好食d既
本身呢間既扒房係不錯
唸住呢間prime都應該唔會差得去邊
點知個main course 就出了
個頭盤叫左三文魚他他, 呢個普通啦, 冇太特別
到main叫左牛扒同三文魚扒
個牛扒切開已經好實, 睇落似五成
食落個面就太乾又硬, 裡面又唔juicy, 冇肉味兼唔熱
如果再食, 我會去番扒房個邊
因為以lunch $250一個人, 應該可以食間好食d既
2020-09-28
用餐優惠
信用卡優惠
2020-09-19 1815 瀏覽
今日好友唔知幾歲生日,咁橋大家都放假,當然要賀一賀佢🤭Pan Seared Greenland Halibut Fillet $228>啲algae foam賣相好浮誇>魚煎得好靚,皮脆,肉嫩而結實,啲魚油亦好香>algae foam食落好空虛,不過滲了淡淡魚油香味,好正>南瓜汁同其他配菜好味==================推介指數 🌕🌕🌕🌕🌗Grilled Australian Pork Rack $238>塊豬架勁大舊,又靚仔,感覺好抵>豬架肉質好嫩滑,極多肉汁,點埋啲無花果汁,少少酸甜,一流>豬架塊皮都幾好,結實而不韌>車厘茄好鮮甜>個pat粟米蓉麻麻,質感有啲似奶粉未溶,一粒粒粉咁==================推介指數 🌕🌕🌕🌕🌗Apple Shortcake with vanilla ice cream (跟餐)>賣相都ok>雪糕雲呢拿味幾好,裡面偶有勁脆的粒粒,口感好好>舊apple shortcake味道太甜,質感有點淋,麻麻==================推介指
今日好友唔知幾歲生日,咁橋大家都放假,當然要賀一賀佢🤭

>啲algae foam賣相好浮誇
>魚煎得好靚,皮脆,肉嫩而結實,啲魚油亦好香
>南瓜汁同其他配菜好味
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌗

>塊豬架勁大舊,又靚仔,感覺好抵
>豬架肉質好嫩滑,極多肉汁,點埋啲無花果汁,少少酸甜,一流
>豬架塊皮都幾好,結實而不韌
>車厘茄好鮮甜
>個pat粟米蓉麻麻,質感有啲似奶粉未溶,一粒粒粉咁
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌗

>賣相都ok
>雪糕雲呢拿味幾好,裡面偶有勁脆的粒粒,口感好好
推介指數 🌕🌕🌕🌘🌑

二百幾蚊嘅Lunch set包頭盤/湯,main course連甜品餐飲,食物有質素之餘仲要有依個環境,景觀同服務,真係超值😍 開心仔😛
2020-09-18
生日
  • Grilled Australian Pork Rack
  • Pan Seared Greenland Halibut Fillet
2020-09-14 2178 瀏覽
自從美食月吃過一次,念念不忘那裡的牛扒和美景,擇日再來到the one 的wooloomooloo's prime.剛好天清氣朗,人也醒晨一點。各自點了lunch set,要了port rack和beef tenderloin。首先來的是餐湯和麵包,湯是蘑菇湯,加入松露油 和巴馬臣芝士,因此非常香濃, 口感濃稠,深深地被這個湯打動了。另一個餐選了三文魚他他, 配搭了 青瓜和牛油果汁等等 ,意想不到的清新。主角來了, 念念不忘的牛扒。 依然 主動外皮帶點香脆內裏鬆軟 ,medium 熟度唔拿捏得相當準確。另外的豬鞍扒 ,也是比預期的好吃 ,配搭底下的南瓜蓉 ,一甜一咸 更能突出 豬肉的味道。甜品是cream brulee,我的至愛之一,味道無可挑剔,但口感比較實。服務方面,和上次一樣,都是有些員工很敬業樂業,有些則較冷漠。都不損興致既。
剛好天清氣朗,人也醒晨一點。

2020-09-09 1795 瀏覽
想介紹下decent d 適合慶祝 約會既扒房 餐廳位於The One 21//F 落地玻璃 樓底高 空間感大 光線充足 -3 Course Lunch Set $278/ per one靚靚既starter Scallop 同拆咗肉嘅龍蝦 上面有啲泰國柚子同caviar 鮮甜又帶點魚子醬咸香 好refreshing -Wooloomooloo Crab cake (+$30) 大大舊厚身 唔算蟹肉分明 但調味唔錯 比較飽肚既🤍Main 揀左 Grilled Australian 150-Day Grain-fed Sirloin 上枱已經外面微微煎脆 肉質鮮嫩 juicy 油脂味重 😋 果然係扒房出品 on side有fried mushroom ,mashed potato 同 baby carrot 🥕 都幾豐富架-甜品兩款都正正常常Japanese Cheesecake with Berries 蛋糕比較鬆散啲 有粒蛋白餅 同啲莓夾埋食剛好-Dessert Homemade Chocolate Icecream and Lemon Sorbet個人覺得朱古力好濃好滑 檸檬味
靚靚既starter

Wooloomooloo Crab cake (+$30)

甜品兩款都正正常常

蛋糕比較鬆散啲 有粒蛋白餅 同啲莓夾埋食剛好
Dessert

個人覺得朱古力好濃好滑 檸檬味個人冇咩興趣 所以淨係食咗兩啖 正常😂
2020-09-04 1926 瀏覽
之前在網上預約, 方便快捷👍由The One 商場地下搭升降機直上21樓, 當升降機一開門 餐廳面貌&窗外景色一覽無遺, 天然光線令你更加醒神😃餐廳安排窗口位, 可觀望尖沙咀鬧市, 可惜當日天氣一般 天色昏暗 矇矇矓矓🌥️侍應 遞上餐牌 安排餐桌水平日中午餐廳供應三道菜 價錢平易近人$188-$278/餐+10%服務費點餐後, 隨即送上餐包🥖, 加熱上枱, 麵包較為軟&濕, 牛油附有海鹽 餐包亦可不停refill(當你食完, 侍應會問你需否添食) 頭盤選擇蟹餅🦀(+$38)&帶子龍蝦肉冷盤蟹餅: 煎得香口 熱哄哄, 內有好多蟹肉, 蟹餅上有隻鵪鶉蛋, 旁有沙律菜, 不錯😋👍帶子龍蝦肉: 本身食材沒有什麼味道, 質感ok, 加上汁醬 又有柚子肉, 味道清新. 不過我覺得蟹餅比較出色😅主菜選擇牛扒🥩&豬扒🐷牛扒🐮: 牛扒表面有炭燒痕跡 肉質良好 充滿肉汁 燒得恰到好處 整體非常美味😋👍👍豬扒🐷: 厚切豬扒, 真的成吋厚, 本人稍為嫌有小小豬味, 配上蘋果🍎車厘子🍒汁 令你胃口大增. 配菜有車厘茄🍅&薯仔🥔🐷真的成吋厚😅甜品選擇🍋檸檬芝士餅配雜苺醬本人完全食唔到檸檬味道, 芝士餅口感不夠滑.
之前在網上預約, 方便快捷👍

侍應 遞上餐牌 安排餐桌水

餐包亦可不停refill(當你食完, 侍應會問你需否添食)

頭盤選擇蟹餅🦀(+$38)&帶子龍蝦肉冷盤

主菜選擇牛扒🥩&豬扒🐷

🐷真的成吋厚😅

甜品選擇🍋檸檬芝士餅配雜苺醬
本人完全食唔到檸檬味道, 芝士餅口感不夠滑. 可能我事先覺得檸檬芝士餅係酸酸甜甜, 味道較清新, 可惜不是😅
反而要讚一讚雜苺醬味道, 紅桑子味道濃郁, 味道酸酸地較為特出,配上新鮮士多啤梨🍓& 藍莓

飲品選擇凍檸檬茶&凍咖啡

整體來說, 以這個價錢, 可以擁有美景, 食到優質扒類, 服務良好. 我覺得性價比都不錯😉
2020-09-03
2020-09-03 1701 瀏覽
中午和朋友2人book左12:45,但因為臨事有時所以遲了一小時,但依然有位。 可能疫症關係,人不算多,只坐了7成左右。環境舒適,空間感夠大,大玻璃觀望維港景色都令用餐感覺加分。而食物水準亦是值得一讚,每款都好好味,而且服務細心,會等你食完面包再上appetizer,食完再慢慢上main course,再到dessert。我們分別點了Set Lunch。appetizier 的Crab cake份量一點都不少,都好有飽肚感,係類似沙律醬的sauce襯得好開胃。另一款appetizer帶子鮮甜,蟹肉爽口main點了fillet,肉質夠嫩,好喜歡把魚皮輕輕煎得脆薄。還有底層有些茄汁雜茶,開胃又飽肚。朋友點了這個Main-beef tartar,這個份量較少,男士可能不夠飽。tartar帶點微辣,有助遮蓋腥味。不過生牛肉的感覺,還不是一般人都愛的吧。Overall,,用餐感覺非常良好。連幫手影相都好有禮貌,會問滿唔滿意。😃性價比高的餐廳
環境舒適,空間感夠大,大玻璃觀望維港景色都令用餐感覺加分。
我們分別點了Set Lunch。
crab  cake

另一款appetizer帶子鮮甜,蟹肉爽口

beef  tartar

2020-09-03
crab  cake
2020-08-27 6108 瀏覽
Woah! What an amazing location. That view was just off the hook! Couldn't get enough of it, was so happy to have picked this place for a socially distanced brunch with friends. They were nice enough to give us tables next to each other so we had a row of 4 tables x 2 pax. Definitely feels like they gave us the best seats in the house. Food was fantastic:Wooloomooloo Crab Cake & 3 Pieces of Prawn Cocktail: Crab cakes the winnerForest Mushroom & Lobster Bisque: Bisque definitely the winner, was so
Forest Mushroom & Lobster Bisque: Bisque definitely the winner, was so tasty and great flavour of lobster with some small chunks. Mushroom soup could have been more seasoned? Or maybe it was just paired with the bisque that it was so contrasting
Grilled NZ Coastal Lamb Rack & Australian Grain-Fed Sirloin: The steak won it for us, Just feel there was bit less fatty meat and tasted a tiny bit better
Ice Cream & Sorbet & Cheese Selection: Fine, was good. Cheese was bit of a tiny portion, but after the huge brunch it was still a nice small top off
Overall the food was much better than I expected to be honest, was high level, very impressive, well put together with a lot of effort and care. Free flow option was good, two hours all you can drink, and they certainly kept us filled up which was nice, two hours for the free flow flew by for us, they did give the option of extending one hour but by that time was already full and tipsy.
Service was top notch, kept calling me by my name which was a small detail that really made a difference for me.
3 Pieces of Prawn Cocktail & Wooloomooloo Crab Cake
Forest Mushroom & Lobster Bisque
Grilled NZ Coastal Lamb Rack & Australian Grain-Fed Sirloin
Ice Cream & Sorbet & Cheese Selection
2020-08-15
  • Lobster Bisque