2008-07-16
單刀直入,本食評冇相,有時間就睇,冇時間就byebye!XD見城後有雪糕當甜品,但我仍然很想去xtc食多杯囉!(有quota~因為平日少食嘛!)咁耐冇去xtc當然除了味道多左,格價都貴左…由我三年前第一次食就$25,三年裡直到我對上一次寫xtc食評的演變就係$25>$27>$29,依家已唔係講特別味道,過往逢特別味道要另加兩蚊,反而今日店員告訴我不論咩味道單球$25,雙球$33。wow+++變相叫我節制少食減肥店員讓我試晒所有新的味道,例:香橙燕麥葡萄乾、咖啡朱古力碎、櫻桃棉花糖、菠蘿薄荷雪芭…結果我買了香橙燕麥葡萄乾和咖啡朱古力碎。今年都連食了不下數次的xtc,繼印象中的豆腐味係味道頗佳外,今次揀的這兩款亦深得我歡心!事實兩款都不會太甜,我倆都食得滿意,達到我們心目中想要的水平。香橙燕麥葡萄乾—這款主要強調的唔係香橙味,橙味只是細心食時才會若隱若現。葡萄乾當然每粒都是脹卜卜圓碌碌,都帶甜的。反而細心聞細心食時會聞到早餐我喜歡的麥皮味ya!I like it ^3^咖啡朱古力碎—咖啡味很香,又唔會好似我上次食的白咖啡咁甜,味道帶少許甘苦,但又唔會好似沖得曳的咖啡用太熱的
結果我買了香橙燕麥葡萄乾和咖啡朱古力碎。
咖啡朱古力碎—咖啡味很香,又唔會好似我上次食的白咖啡咁甜,味道帶少許甘苦,但又唔會好似沖得曳的咖啡用太熱的水沖到帶有酸味,像我又愛朱古力又愛咖啡的人真的找對了口味!
櫻桃棉花糖—這款試味時頗甜,但所謂櫻桃味不會像我細個食親櫻桃味的糖都係那股像咳藥水的味道,反而棉花糖味就很明顯,像我自己試過整棉花糖+蛋白的布甸,今次雪糕就係這個feel喇!
菠蘿薄荷雪芭—我覺得這款係幾種味中最甜,可能是菠蘿的關係吧!因為一入口主要係菠蘿味行先,到溶化細心食時薄荷味才會明顯一點。
大約淨記得咁多,寫住咁多先…
食後感:
感謝男店員俾了個good news我~hahah…希望我有機會靜心期待
咁兩種味只係$33,一種味都已經$25,咁試問唔係$33抵d咩!?
咁我還未食厭xtc,當然會繼續增磅啦!XD