2008-10-22 9 瀏覽
有好多味....企左係到諗諗諗,食咩味好呢,,好似隻隻都好味,,又唔想要好普通,但係又要好味~最後,就選擇左黑芝麻and楊桃~黑芝麻:好味呀!!!食第一啖,wa~好香好徇芝麻味,,真係有好多一粒粒ge黑芝麻~而且,又唔會好甜(出面果d會好甜)~楊桃:都好味!!!!好清甜,,又會有d楊桃皮~唔會太甜~~岩岩好~~good!!
最後,就選擇左黑芝麻and楊桃~

正~gd!!
2008-10-15 8 瀏覽
原來都有一段時間沒來xtc了,也加價了,現在兩球要$33呢。我們選了一球,記憶中好像是$25,我們選了蜜瓜雪葩。蜜瓜味很清甜,入口細滑,而且尚算解渴,比起其他味道不會過甜,是一個不錯的解渴之選。但是發覺選擇好像少了,希望下次來有多點特色味道呢。

但是發覺選擇好像少了,希望下次來有多點特色味道呢。
2008-10-13 9 瀏覽
食完餐好唔得既晚飯之後, 好想食番d好野補數! 本來諗住去cova, 點知去到既時候cova都已經收左, 行到黎天星見到呢間, 記得之前係呢個見到好多人讚, 所以就入左去試. 女職員好好笑容招呼我哋呀. 我個frd一個人試左成十隻味個女職員都無黑面, 仲話任試唔嬲... 我同佢講如果我個frd試完唔買我一定攞佢銀包出黎比錢.我見到佢個石板街好吸引呀, 個朱古力雪糕仲黑過iscream嗰個呀 (我係以朱古力雪糕既顏色黎判斷究竟個朱古力濃唔濃既人... ), 試左一啖... 好重古古力味呀真係. 以家d gelato真係越黎越似雪糕喇.... 雖然話gelato無雪糕咁肥, 不過我最後但係為擔心肥既問題而捨棄左朱古力, 揀左我最愛既冧酒提子... 一入口好重既酒味... 有少少過重既感覺.... 不過好彩我係一個鐘意酒味既人, 所以我覺得好好味喎, 不過如果係無咁鐘意酒味既人就可能覺得佢無咁好食喇~~~

• 石板街
2008-10-12 23 瀏覽
上次o向又一城食唔到, 明明諗住睇完戲食, 都會唔記得今次o向尖咀食完飯, o黎海旁行o下, 無意間經過...有心去食就食唔到, 漫不經意卻會俾你遇上或者食o野都要講緣份!!?行入去, 見到十幾款味, 心大心細, 揀唔到好朋友話"你腸胃敏感, 都係叫雪皅試o下好la~"於雪皅區, 比較特別o既味有哈密瓜同楊桃我見平時少人用楊桃做甜品, 所以決定一試!!最初我好怕會酸, 但食o左第一啖就知無揀錯了~楊桃唔止唔酸, 仲要夠甜(但唔過火)果味仍然保存到, 唔會話好似食冰咁, 淡晒味而且雪皅一入口即溶 {我諗食得漫o的一定會變水}下次我要試埋其他味先得!!
上次o向又一城食唔到, 明明諗住睇完戲食, 都會唔記得
今次o向尖咀食完飯, o黎海旁行o下, 無意間經過...
有心去食就食唔到, 漫不經意卻會俾你遇上
或者食o野都要講緣份!!?

行入去, 見到十幾款味, 心大心細, 揀唔到
好朋友話"你腸胃敏感, 都係叫雪皅試o下好la~"
於雪皅區, 比較特別o既味有哈密瓜同楊桃
我見平時少人用楊桃做甜品, 所以決定一試!!
最初我好怕會酸, 但食o左第一啖就知無揀錯了~
楊桃唔止唔酸, 仲要夠甜(但唔過火)
果味仍然保存到, 唔會話好似食冰咁, 淡晒味
而且雪皅一入口即溶 {我諗食得漫o的一定會變水}

下次我要試埋其他味先得!!
有好多味捺lei~
少有o既楊桃味雪皅!!
o向海旁坐或邊睇海景邊食, 都唔錯!!
$25 (其他)
有好多味捺lei~
少有o既楊桃味雪皅!!
o向海旁坐或邊睇海景邊食, 都唔錯!!
2008-10-03 3 瀏覽
食飽烤肉後,循例去xtc「到此一遊」。男店員初建議我試香蕉焦糖,跟住佢再sell下其他,結果二人愈講愈唔對路,因為男店員都驚訝本人這款又食過那款又食過…hahah~我盡量會謹記曾幾何時某職員教誨:一濃一淡的配搭就是雪糕配sorbet的信心保證。雖然我說不上個個月都一定食一杯xtc,但都間唔中兩三個月食一次,咁xtc其實都keep到穩定水準。合桃walnut雪糕配草莓sorbet係其中兩款,這兩款被我的選中率都高達70%,首先就係唔會太甜,其次就係草苺係反映真實「甜中帶酸」。食後感:說來都有點羞愧,食雪糕食到似後宮三千佳麗揀牌仔一樣,但真係閒時一杯對我來講似追求極樂。^3^食咩都要肥,咁梗係揀好食又值得既野至抵肥。yo++++
食飽烤肉後,循例去xtc「到此一遊」。

食後感:

食咩都要肥,咁梗係揀好食又值得既野至抵肥。yo++++

2008-09-28 8 瀏覽
再一次進入青春期,整個人也迴光反照起來,連口味也變得年青,邊吃著甜品邊大叫:{等陣去食雪糕}在我口中說出,聽落是否有點不可思議?幾個人吃罷沙律甜品,徒步到天星碼頭的XTC,繼續尋找失落多時的青春.{我說自己}.一大班人去吃雪糕,又是很久沒有試過的活動.一向愛吃XTC的雪葩,今次順理成章,要個番石榴雪葩.在仲夏夜之中,雪葩比雪糕更消暑.酸甜的石榴味,粗鞋帶點沙質感的雪葩,旋即在舌頭溶化了,口中感覺極奇妙.路過Haagen Dazs,眾女生見到其櫥窗上,貼上甜品tea set廣告,雙眼發亮起來.下次妳們去吃tea set,可否預埋小弟一份?

2008-09-07 3 瀏覽
想試呢度好耐啦﹗今日同男友經過﹐俾今日精選既香蕉拖肥味吸引左入去 ^ ^ 試食左一細啖玫瑰花瓣味﹐但覺得麻麻地﹐味道有 D 假同甜左D...最後要左兩球($33)﹐當然嗌左香蕉拖肥味啦﹐仲有男友最鐘意既蜜瓜味 ﹕)香蕉拖肥味幾特別﹐唔錯﹐有 D 餅碎係入面﹐香蕉味又幾濃﹗蜜瓜味雪芭就好清﹐都幾好食 ^ ^ 不過雪芭同雪糕黎講﹐可能個人都係比較鐘意奶味重的雪糕多D.食呢個既好處應該係無0甘肥同膩吧﹗
香蕉拖肥味幾特別﹐唔錯﹐有 D 餅碎係入面﹐香蕉味又幾濃﹗
蜜瓜味雪芭就好清﹐都幾好食 ^ ^
不過雪芭同雪糕黎講﹐可能個人都係比較鐘意奶味重的雪糕多D.
食呢個既好處應該係無0甘肥同膩吧﹗

2008-08-23 2 瀏覽
晚餐後例牌去xtc開餐。翳焗的天氣風都冇滴,食雪芭都唔錯。專揀未食過的來試味,試了布冧雪芭、番石榴雪芭、紅色石榴…布冧雪芭—食得出夠熟的布冧,夠香甜,不過平日對布冧麻麻,結果冇買。番石榴雪芭—這個真係似食緊蕃石榴,口感有點鞋脷的凹凸感,聞落帶甜漏,香甜得連紅色石榴的香味甜味都蓋過了。紅色石榴—試味時這個甜甜酸酸咁,在試味時反而我曾經錯覺以為似orange ginger,甜甜地又唔算太甜。食後感:初初都係因為很多雪糕味都食過晒,揀唔到雪糕做配搭就把心一横揀了雪芭配雪芭。原來蕃石榴雪芭配紅色石榴雪芭係一個錯誤的配搭,試味時同放埋落同一個杯係兩回事!我真係估唔到蕃石榴的香味甜得有咁大的威力,它的味道都幾霸度…或者配第二個味可能ok~但配紅色石榴真係唔多掂!紅色石榴試味時單一個味都仲明顯,但落杯後真係咩味都食唔出,淨係獨沽番石榴味。>.<
晚餐後例牌去xtc開餐。翳焗的天氣風都冇滴,食雪芭都唔錯。

專揀未食過的來試味,試了布冧雪芭、番石榴雪芭、紅色石榴…

食後感:

2008-08-17 3 瀏覽
琴日去左food expo,...一路去pier前滿心歡喜,好期待食XTC既雪糕$33/2SCOOPS 印象中之前試過$27架!貴左咁多既?不過好味就算啦香橙燕麥葡萄乾橙味食得到不過唔突出,幾好,唔會搶味(否則橙既味道好濃烈)燕麥係食到佢既口感但係食唔到佢陣味,相信唔食燕麥既人都接受到葡萄乾好漲好大粒,但係甜左少少草莓雪芭唔會話凍到牙軟兼頭痛,有果味唔藥水,真材實料,呢個係令我一直都好鍾意XTC既sorbetto既原因~朋友食薄荷朱古力味起初見佢個雪糕既色唔係藍綠色都有d奇怪,因為平時食開果d(cheap d果d)係藍綠色既而佢呢個係白色雪糕球,有朱古力碎同薄荷葉,感覺好天然而朋友亦大讚我呢個香橙燕麥葡萄乾味既gelato!另外,每次黎呢間XTC,店員都好樂意比人試食,試/買都開心D而個杯雪糕都畢得好大杯,好開心
不過好味就算啦

香橙燕麥葡萄乾
橙味食得到不過唔突出,幾好,唔會搶味(否則橙既味道好濃烈)
葡萄乾好漲好大粒,但係甜左少少

草莓雪芭

朋友食薄荷朱古力味
而佢呢個係白色雪糕球,有朱古力碎同薄荷葉,感覺好天然
而朋友亦大讚我呢個香橙燕麥葡萄乾味既gelato!

而個杯雪糕都畢得好大杯,好開心
2008-08-17 9 瀏覽
從碼頭下船,見到有XTC,冇食過的我當然要一試。細看下發覺今日雪糕味道較為普通,冇其他食家講的特別口味係選冇可選之下,要了XTC朱古力同開心果。朱古力味較為突出,冇太大的奶味,比起平時的朱古力味雪糕更濃更滑,感覺天然但又不會只得甜味。之於開心果味個人覺得較Da Dolce 失色,味道只是淡淡的,沒有很濃烈的感覺,不過有些開心果碎更添口感。總括來說,個人覺得朱古力味真是值得推介,出乎意料地好食。但整體感覺冇我想像中咁好,價錢也不便宜,所以不會經常食。
從碼頭下船,見到有XTC,冇食過的我當然要一試。
細看下發覺今日雪糕味道較為普通,冇其他食家講的特別口味
朱古力味 + 開心果味
2008-08-11 14 瀏覽
再次用平價方式過海~站在下層享受與海的近距離接觸~一下船後小比就急不及待攝進有冷氣的小店~為的當然是尋找最愛~一如以往~小比看到有黑芝麻的話才會放縱自已~但黑芝麻真是太受歡迎~經常都沽清~所以今次遇到就一定不會放過了吧~除了鐵膽外~每次也會多試一個新口味~今天就要了橙薑雪葩~fresh~沒有太多橙味~但享受薑的微辣感覺~好薑蜜feel~同時亦發覺一樣怪東西~~就是....為甚麼用杯裝的~也是一球球的呢~?!還是第一趟呢~~哈~感覺份量多了很多~~看到嗎..真係多到就跌.....好開心呢XTC的黑芝麻實在無一間雪糕店能有所及~芝麻沙外還混入原粒芝麻~次次食完都要照鏡撩牙~haha~雖然又加價了~不過也值的~繼續繼續~
再次用平價方式過海~站在下層享受與海的近距離接觸~

一如以往~小比看到有黑芝麻的話才會放縱自已~
沒有太多橙味~但享受薑的微辣感覺~好薑蜜feel~

次次食完都要照鏡撩牙~haha~
雖然又加價了~不過也值的~繼續繼續~
新外型
望到都幸福
新外型
望到都幸福
  • 黑芝麻
2008-07-30 3 瀏覽
自從銅鑼灣執左之後, 好奈無食過lar!今次又係試黎試去, 款款都好味, 攪左一輪, 最尾終於要左cheese cake + coffe (因為無o西開心果), 今次個店員'不" 得好大杯, 好開心!2樣都好好味, 不過coffee 就溶得勁快, 到最尾唔係食, 係要飲! 下次再試其他味!
自從銅鑼灣執左之後, 好奈無食過lar!
下次再試其他味!
2008-07-25 11 瀏覽
Heading太catchy了!!幾個月前的食評竟然完全給它遺忘了..對我這個常吃xtc的人來說, 就只有一種favorite flavor. 但遍遍要是已絕跡xtc多月的"Ube竽頭"!! 它不是一般香竽奶茶或雪糕的味道. 因為是純天然和沒加什麼什麼香精油的......所以它只有純, 濃, 香!!! 你一看顏色就知道沒加色素啦, 可那竽頭味仍然齒頰流香. 還吃得到一粒一粒的軟糯竽頭肉........真得一試難忘. 在短短的有限發售日期裡我只碰過它兩次...那天的青綠色的是青蘋果, 很錯的選擇哦. 蘋果味的確有, 還有青蘋果皮...可是整體好"散". 一點都不討好. 所以凡事都有好, 有唔好! 有balance就ok.好愛xtc, 但為她寫食評小之又小, 我都好surprise.p.s. 這分點服務超好的~ 我每次都笑住走=)
Heading太catchy了!!

幾個月前的食評竟然完全給它遺忘了..

所以凡事都有好, 有唔好! 有balance就ok.

p.s. 這分點服務超好的~ 我每次都笑住走=)
正 Ube竽頭
  • 焦糖
  • 香蕉
  • 數之不盡..最緊要試味
2008-07-24 2 瀏覽
最愛的雪糕店!新鮮,好味,唔太甜,選擇多,份量合理!最喜歡它的~*開心果-粒粒果仁,味道天然!其他店的味道很人造,沒有吃過比XTC造得好的開心果雪糕了!*朱古力-很濃的朱古力!沒有偷工減料!不過小朋友可能會覺得澀澀的了...*薑- 很清新,很天然,也不會太濃!*雲呢拿-其他地方吃雲呢拿像是很蝕底,但它的雲呢拿是用天然雲呢拿條製的,味道真的很好呀!
最愛的雪糕店!
新鮮,好味,唔太甜,選擇多,份量合理!
最喜歡它的~

*薑- 很清新,很天然,也不會太濃!

$28 (其他)
2008-07-21 11 瀏覽
呢間野女朋友好鍾意.食過第1次就搞到佢成日都要去食.今次要左個藍莓芝士同豆腐.嘩.個藍莓芝士好味到暈.好正,如果大家會去食就1定要試下喇.雖然加左價.但我1定會再去食.!!
呢間野女朋友好鍾意.食過第1次就搞到佢成日都要去食

.今次要左個藍莓芝士同豆腐.
嘩.個藍莓芝士好味到暈.好正,
如果大家會去食就1定要試下喇.

雖然加左價.但我1定會再去食.!!

• 藍莓芝士味