2009-11-15 14 瀏覽
得or送的雪糕coupon,於是用來慰藉下用gelato的思念。雖然覺得cova的gelato 極之好味,但xtc也不弱,而且時常有新口味。是次選了乳酪味和青蘋果味,兩者都十分清新﹗特別喜歡青蘋果味,在炎夏來就簡直是一大恩物。多謝or的厚愛。

多謝or的厚愛。
2009-10-04
2009-11-11 11 瀏覽
有好多款雪糕都唔知成邊隻好食, 好彩有得試食呢度個哥哥仔態度好好, 樂意比人試食最後叫左 2球:黑芝麻真係很香很濃, 每一口都夾雜左好多芝麻粒, 很有口感, 又唔係好甜, 由於佢有芝麻粒所以唔夠滑開心果好多nuts!!! 完全係好似每一啖都食緊開心果!!! 不過好快溶, 要快手食哥哥仔畢得都幾大球 haha
有好多款雪糕都唔知成邊隻好食, 好彩有得試食
呢度個哥哥仔態度好好, 樂意比人試食

最後叫左 2球:

黑芝麻

開心果

哥哥仔畢得都幾大球 haha
$17 (宵夜)
多謝openrice送出既coupon。我係第1次食呢間雪糕店。我地有$30coupon,個到$25一個球,$33兩個球.我地更係揀左$33兩個球啦,本來想用筒食, 但係2個球會好易跌,佢就叫我地用杯比較好。不過用杯食感覺上多d,哈哈!我地試左幾隻味,最後揀左一黑一白, 黑芝ma+豆腐, 2者一齊食好正呀!2個味都好濃呀!gd~~~如果無coupon既話,佢個到$25個球又好似貴左d!
如果無coupon既話,佢個到$25個球又好似貴左d!
2009-10-23
2009-09-21 22 瀏覽
一球 $25,唔算平。size 正常,不過溶得勁快。熱情果味很香很濃,不過太甜。口感幼滑,但都食到有少少碎冰。
一球 $25,唔算平。

size 正常,不過溶得勁快。

熱情果味很香很濃,不過太甜。

口感幼滑,但都食到有少少碎冰。
search尖咀,,見呢度只有優點 沒有缺點,,就一心今日去尖咀行下,,點知朋友都肯陪同就更加有意欲去la,,離地鐵站15mins行程都..幾遠下,,行到成身汗終於黎到la,中途友人話雪糕專程食?有幾特別a..本身就係好味..比佢一語驚醒..結果真係8點左右服務員得一位姐姐,,2x歲,,態度欠佳,,毫無笑容..試左5種味左右,,朋友嫌我耐,佢自己好爽快叫左兩隻味..到真係我order既時候我見'畢'得無咁多,朋友個個明顯多d 朋友都覺後就講:岩岩試味食左la,比小d所以.超低能 勁好笑...尷尬下但真係事實,,唯有一般心情離去,,試左 四葉草乳酸+蕉糖曲奇雲呢拿,,叫錯左好似..一酸一甜變左,,但整體一般,,我能雪糕取決味道多過其他,,自己都唔知點分析既因素la..但唔值行咁遠試lor..見樓下幾張圖都明顯大舊過我叫的那杯= =
$35 (其他)
2009-07-03 6 瀏覽
我黎過兩次... 兩次都係要double cone... 因為一球兩份真係好唔夠食最初撞入去, 係因為經過既時候諗起openrice既好評, 無諗過原來呢度係我人生食過像真度最高既雪糕...第一次黎, 要左個blackberry cheesecake雪糕+花生醬雪糕... 真係好食到無野講... 平日我最鐘意食B & J's strawberry cheesecake雪糕的, 呢度係唯一比得上佢(仲好食過HD), 好濃cheesecake味, 又夠大cone; 至於花生醬雪糕, 以我所知應該淨係呢度先有, 夠味之餘又唔覺好滯, 一字形容之: 正!今次要左個豆腐+白朱古力, 兩大個雪球在手上, 比上次叫那兩種味清淡, 不過食到飽飽之後食又好岩~ 唔知係咪桶白朱古力剛剛整完... 好快溶到成手都係, 但食落口好似白朱古力軟雪糕, 豆腐雪糕又好夠豆腐 (不過就唔會高分過某便利店& X光牌好多...), 都係好正另外試左幾隻味...煉奶--- 像真度太高, 同食煉奶冇分別 (不過我比較喜歡就咁食煉奶...)RUM酒提子--- 我覺得XX加奴好食DBrownie / 焦糖香蕉--- 店長介紹..

另外試左幾隻味...
RUM酒提子--- 我覺得XX加奴好食D
Brownie / 焦糖香蕉--- 店長介紹... 但我唔鐘意...
Brownie唔係好食得出係Brownie...
焦糖香蕉真係好香蕉... 但我唔鐘意食香蕉味雪糕...

唔記得實際幾$$, 我淨係知以高檔雪糕來說佢算抵食...
2009-06-29
  • blackberry cheesecake
  • 花生醬
2009-07-02 10 瀏覽
在上環路過商場時已經見到這一天的special flavor係praline~拖肥杏仁糖的吸引力其實一點都不比黑芝麻的弱~~但根據往下的行程好像不是時機把雪糕拿到中上環的街頭吃吧~~結果就匆匆略過了~轉個頭由灣仔過海~下船時就像有磁鐵般把小比吸進這間小小的XTC~天星碼頭的XTC比從前更多味道了~因為從前店左方的堂吃小地方已經增添了多一個凍櫃~那麼就可以有近二十多種的味道可供選擇了~~~小比每次吃XTC都有一個大原則就是有黑芝麻才會吃~~~恰巧有吧~~而且試過praline之後都覺得很對版~雖然不是甚麼超新新限定味道~但這天卻覺得很新奇~~結果為食就寫在頭上的小比用閃閃的眼光望了大比一眼後~~~就奸奸的點上了三種味道!!!hahahah除了praline和鐵定的黑芝麻外~~要找些清新的去中和一下~就選了恆常愛吃的青檸雪葩~這下了大比就酸得吃不了~但小比很愛吃~四十三元~比起2種口味其實不是差太太多的價錢~當然這也是市場的策略~但點三種口味卻可以有兩個印仔~計起上來~叫10杯2種口味才有免費的~但叫5杯3隻口味就可以有一杯free~來得更抵~呵呵呵~很婆仔的計法~praline的味道不會

除了praline和鐵定的黑芝麻外~~要找些清新的去中和一下~就選了恆常愛吃的青檸雪葩~這下了大比就酸得吃不了~但小比很愛吃~四十三元~比起2種口味其實不是差太太多的價錢~當然這也是市場的策略~但點三種口味卻可以有兩個印仔~計起上來~叫10杯2種口味才有免費的~但叫5杯3隻口味就可以有一杯free~來得更抵~呵呵呵~很婆仔的計法~praline的味道不會很甜~但滲有杏仁碎的雪糕更得人歡心~~就如坊間的黑芝麻雪糕都沒有原粒芝麻~但XTC的卻滿滿~就是其特別之處~叫3球的份量也不會少了~連杯也用上大一號的透明杯~實實在在的滿足~~~對著雪糕大比可不夠小比搶~所以小比就輕鬆幹掉了九成半了~~~

在三十三度的街上~~吃著冰冰的雪糕~很爽呢~~~~但小比最後還是決定用飛快的速度走入海港城慢慢地品嚐~haha
2009-06-23 2 瀏覽
去完海運行街,沿路行番去佐敦食下午茶。一行出海運,即熱氣一湧而來。於是去XTC買番杯雪一路行一路食。多咗好多口味喎!有成兩個雪糕櫃。要了單球,揀了熱情果雪芭。一球 $25,唔算平。size 正常,不過溶得勁快。行咗唔夠20步就溶喇!熱情果味很香很濃,又不會太甜。口感幼滑,但都食到有少少碎冰。
去完海運行街,沿路行番去佐敦食下午茶。
一行出海運,即熱氣一湧而來。
於是去XTC買番杯雪一路行一路食。

多咗好多口味喎!有成兩個雪糕櫃。
要了單球,揀了熱情果雪芭。
一球 $25,唔算平。
size 正常,不過溶得勁快。
行咗唔夠20步就溶喇!
熱情果味很香很濃,又不會太甜。
口感幼滑,但都食到有少少碎冰。
2009-06-09 14 瀏覽
一個月內食了一連三盒朱古力,第四盒正靜靜躺在雪櫃等候我開齋。莫講話xtc雪糕,想食餐安樂茶飯對我來講都咁難…淚真的有半年沒幫趁xtc,不順路又真的沒時間啊!午飯後抽得出時間就為xtc走一趟吧!事緣今早真相大白而令我悶悶不樂,神推鬼擁給我找出真兇>>>給年長我數年的三十才大男孩教訓叫我要女性化一點囉!(天啊!講公事當然要公事公辦啦!至少公事上我認為自己不能濫用女性溫柔,我的溫柔只容許親疏有別~請見諒。)決定找雪糕驅散一下內心的陰霾,friendly的店員們讓我試了:煉奶—味道的而且確真的很煉奶,細個我經常在家中雪櫃偷lam鷹嘜煉奶,但這雪糕又不像鷹嘜煉奶的甜到漏或甜到乸脷,但一食落去會即時辨認到係煉奶,說得上此雪糕偏奶味重可以叫如同飲奶感覺,亦說得上唔算漂到雪白過份人工化。最後沒選這味道購買的原因就是33蚊食這麼簡單的味道為什麼自己不乾脆求其買罐煉奶lam呢!?XD蜂蜜—我覺得煉奶比這款好,因為我覺得蜂蜜味道較人工,像那種食砂糖餵飼的蜂蜜。牛奶朱古力—我覺得這款挺好味,除了與milk choc相若度距離不遠外,我覺得用來做milk shake會頗美味呢!最後我買了

莫講話xtc雪糕,想食餐安樂茶飯對我來講都咁難…淚

最後我買了拖肥杏仁和櫻花雪糕。

拖肥杏仁—杏仁的顆粒頗多,很足料,亦食得出杏仁應該沒煙燻,反而主要多是拖肥味道,但味道整體算係頗甜lup或甜漏。

櫻花雪糕—一向喜歡食日本糖的我算係對於櫻花味的糖果算係習以為常,此款雪糕與糖果一樣只係細心進食才食得出很細微的櫻花味,畢竟對於很怕以花做食材的我來說,這未嘗唔係一係好事,因為本身我都很怕飲薰衣草那類花茶,但此櫻花雪糕對比起薰衣草的味道算係很微不足道的事了,所以我覺得櫻花雪糕較易入口沒太香精較易令我接受,亦沒過甜或色澤太人工,而且櫻花雪糕溶了後很有草苺milk shake的感覺,喜歡奶昔的我食完很開心。XD

食後感:

本人闊別xtc已有一段時間,與好友閒談,佢向我投訴xtc變得很甜啊!我今日再食都覺得對方所言甚是,因為試味時我覺得起碼有三份二的味道種類都甜過haagendazs,而我最近都算食haagendazs都頗頻密呢!所以我會建議穩陣之選都係雪糕配sorbet>不要像我貪心雪糕配返雪糕不然食不到兩者味道分別。

嗯,我的日記已變月記,食評我諗都係看機會吧!^^"""

xtc!?我已開始覺得它各種味道甜的層次分別不大,隻隻味都甜得像一樣,希望我再下一次寫xtc食評時它會帶給我驚喜一鳴驚人的感覺才令我覺得值得再為它動筆。

櫻花配拖肥杏仁
2009-06-08
其他
  • 櫻花
2009-05-09 4 瀏覽
是日下午茶, order 如下:開心果 gelato - 好香濃 nuts 味, 亦都好多! gelato base 好滑! 好香濃 gei 係 nuts 味, 但非開心果味!! 雖然好食, 但係應該改改名???lime and black pepper gelato - 係 "today's special", lime 味好濃, 但只有零碎 black pepper, 呢個 unbalance 令人有 d 失望.薰衣草 gelato - 非常濃香 gei lavender 味! fans 不容錯過!! gelato 係口慢慢溶左後, 剩低一粒粒 lavender 碎, 齒脥留香!!港式奶茶 - 雖然有奶 and 茶味, 不過太甜.overall,gelato base 好滑好黏, 口感一流!好多選擇! 有 d 得意味好鬼馬, 值得一試~staff 好 nice, 試多幾隻味都好樂意提供, 笑容滿面!一定會再食!
是日下午茶, order 如下:

開心果 gelato -
好香濃 nuts 味, 亦都好多!
gelato base 好滑!
好香濃 gei 係 nuts 味, 但非開心果味
!! 雖然好食, 但係應該改改名???
薰衣草 gelato -
齒脥留香!!
港式奶茶 - 雖然有奶 and 茶味, 不過
太甜.

overall,
gelato base 好滑好黏, 口感一流!
好多選擇! 有 d 得意味好鬼馬, 值得一試~
一定會再食!
  • 開心果
  • 薰衣草
2009-04-19 7 瀏覽
因為雜誌送嘅贈卷就快到期,所以apr 17, 09嚟食咗 : 1) chocolate + 香港奶茶 (hk$33)-都喺"meet"唔甩舖朱古力癮...........但喺好似快溶咗d-唔知喺佢溶溶哋嘅關係定我最近另結新歡 (ben & jxxxx's - chocolate therapy),覺得佢嘅朱古力無以前咁好味-奶茶味就可以濃d就似港式奶茶多d 2) mint pineapple + hot chocolate (用贈卷送)-試咗友人1"羮"薄荷菠蘿,有少少菠蘿味-但友人就略兼它嘅薄荷唔夠清-而個辣朱古力友人亦唔多欣賞,總之呢2個味結合埋1齊,友人就覺得好麻麻哋喇- 好耐無嚟幫襯過xtc............發現種類上多咗本土文化,例如奶茶味同煉奶味 - 1路食,我1路都有諗番起初次食xtc時(soho已結業嘅必列啫士街店)所坐嘅橙色sofa

1) chocolate + 香港奶茶 (hk$33)
-奶茶味就可以濃d就似港式奶茶多d

-試咗友人1"羮"薄荷菠蘿,有少少菠蘿味
-但友人就略兼它嘅薄荷唔夠清

2009-04-17
$17 (其他)
有日準備搭天星小輪過海,臨入閘前途經XTC. 口痕痕,見未試過又有時間,決定走入去望下.首先講外型,有別於一般Gelato的一"pat"形; XTC原用傳統的"球形"上筒. 問題是Gelato通常都好快溶,當球型雪糕"四方八面"溶落去的時候其實都幾狼狽,我個仲要雙球; 拎到部機出來未影相已經溶緊...上球是開心果 - 咬一啖,第一個感覺是"正",有濃郁開心果味之餘仲有勁多開心果碎. 應該說是超多,每一啖都有... 食得好開心...下層我已忘了是甚麼名字,應該是類似Rocky Road的味道,中間又有細細舊焦糖(or拖肥)的物體. 這個我不喜歡,因為太甜. 又可能是上層的開心果味實在太好,相對之下這個Rocky Road較遜色.可惜XTC分店不多,下次經過再試試其他味.
可惜XTC分店不多,下次經過再試試其他味.
2009-04-09
$33 (其他)
2009-03-26 10 瀏覽
已經連續幾天想吃雪糕,吃飯前,先吃一杯滿足一下。今次捨Haggan Dazs,取未嘗過的XTC,全因它大受好評。一進店子,已見兩個大大的雪糕櫃,竟然有超過二十款味道。心大心細,最後選了Blackberry Cheesecake及Banana Caramella加華夫筒($38)。Blackberry Cheesecake﹕HD的Strawberry Cheesecake一向都是我的最愛,今次一見有cheesecake雪糕,立即就選了它。質感較實,入口芝士味超香濃,比HD更優勝,只欠缺了少許餅底增加口感。Banana Caramella﹕質感較軟,比較易溶化,但香蕉味同樣濃郁,焦糖味偏淡。華夫筒﹕差不多整個都是軟軟的,沒有蛋香,真不值得加五塊錢呢。下次要回普通的雪糕筒好了。價錢比HD便宜,但品質絕對有過之而無不及,當然會再來。

一進店子,已見兩個大大的雪糕櫃,竟然有超過二十款味道

華夫筒﹕差不多整個都是軟軟的,沒有蛋香,真不值得加五塊錢呢
。下次要回普通的雪糕筒好了。

價錢比HD便宜,但品質絕對有過之而無不及,當然會再來。
2009-03-20
  • Blackberry Cheesecake
2009-03-22 4 瀏覽
同女友係太子食完第尾牛扒.咁就行左黎尖沙咀啦.行到天星.諗住食啊波羅算.不過最後女友都係要食返XTC.去到有好多人.有好多味都想試.個店員好好人呀.我地試左好多隻味都冇話.仲同我地講唔好意思要我地等.!!最後諗左好耐都係1人兩球.以前都係兩球兩份.我叫左芒果同士多啤梨雪芭.食落去好解渴.不過多到咁上下有D溜下次都係一球雪芭好喇.而女友就叫左個XTC朱古力同藍莓芝士味.兩個都好好味.不過最好都係個藍莓芝士.每次去XTC必定會叫.!!!!!!
同女友係太子食完第尾牛扒.
咁就行左黎尖沙咀啦.
行到天星.諗住食啊波羅算.
不過最後女友都係要食返XTC.

去到有好多人.有好多味都想試.
個店員好好人呀.我地試左好多隻味都冇話.
仲同我地講唔好意思要我地等.!!
最後諗左好耐都係1人兩球.
以前都係兩球兩份.
我叫左芒果同士多啤梨雪芭.
食落去好解渴.不過多到咁上下有D溜
下次都係一球雪芭好喇.
而女友就叫左個XTC朱古力同藍莓芝士味.
兩個都好好味.不過最好都係個藍莓芝士.
每次去XTC必定會叫.!!!!!!
$33 (宵夜)
  • 藍莓芝士味
2007年 兰桂坊 和你初次见面2008年 九龙塘 几乎天天与你擦身而过2009年 尖沙咀 海风里独享 美味2007年 初体验 代价有点昂贵 回味还算绵长2008年 克制 却不难受2009年 放纵 有点后悔——————————————果壳苏三饕餮走四方 餐厅名称 香港XTC冰淇凌 餐厅地址 尖沙咀天星碼頭KP-01號舖 交通 尖沙咀天星码头出来左手边便是 营业时间 星期一至日: 11:00-00:00 就餐时间 2009 年 2 月 21 日 19 时第几次用餐 第 2 次 可否刷卡,八達通 現金 如何知道该餐厅 2007年第一次来香港的时候,在中环兰桂坊的那家吃过一次,当时对这种专门的冰淇凌点还不熟悉,尝味道也不敢多,好像试吃了几种口味就定下甜酒提子味道的,当时25元,觉得很贵 用餐目的 本来想去吃阿波罗的,看到XTC就走不动了 菜名 姜汁和芝麻冰淇凌 价格 33元(单球25元,双球33元,三球42元) 评价 试到除了水果口味以外的其他所有味道,冰淇凌的质地都很绵密,个别味道过于甜,例如开心果,姜汁。奶茶和豆腐味道比较清淡,但豆腐味道因为有甜味,所以不如手作之店的好吃,感觉像是豆浆。
2007年 兰桂坊 和你初次见面

交通 尖沙咀天星码头出来左手边便是
营业时间 星期一至日: 11:00-00:00
就餐时间 2009 年 2 月 21 日 19 时
第几次用餐 第 2 次
可否刷卡,八達通 現金
用餐目的 本来想去吃阿波罗的,看到XTC就走不动了
菜名 姜汁和芝麻冰淇凌
价格 33元(单球25元,双球33元,三球42元)
评价 试到除了水果口味以外的其他所有味道,冰淇凌的质地都很绵密,个别味道过于甜,例如开心果,姜汁。奶茶和豆腐味道比较清淡,但豆腐味道因为有甜味,所以不如手作之店的好吃,感觉像是豆浆。姜汁里面能吃到姜蓉,芝麻冰淇凌本身比较容易化,但是放在华夫桶里,正好,整个华夫筒吃到最后还有甜美在“心”。
环境如何 靠近天星码头,但是附近有很多另类社团的宣传,还蛮影响心情的。内里环境一般,就是干净的冰淇凌店。
卫生间如何 没有卫生间。
服务如何 一共有两个店员,男生对业务比较生疏,女生很热情,试吃时给的量比较大;普通话说的不错。
餐厅特色 比较贵,听说九龙塘店搞过活动,我此次算是放纵自己,所以才会再次吃XTC。
用餐后感觉和建议 不是特别的原因,不会再来,因为有手作之店这样的便宜又好吃的店咯。
正,姜汁和芝麻
$33 (宵夜)
正,姜汁和芝麻
  • 姜汁 芝麻 港式奶茶