2022-09-01 47 瀏覽
中午路過尖沙咀想食個quick lunch, 又唔想咁頹食魚蛋粉茶餐廳,見到呢間coffee shop 小店,好似幾靚就入咗去餐廳地方唔算大,眼見連埋Bar枱有四張枱,裝修走型格路線,以黑白灰色調為主另外枱與枱唔會太逼有少少空間,喺香港呢個寸金尺土嘅地方都算幾難得Warm Flow $55Stewed Lemon with Rock Sugar & Tangerine Peel入左秋真係要潤一潤,所以就叫左冰糖燉檸檬一見到杯飲品覺得好驚喜,兩朵花花就好似一個哈哈笑,好似有人同我講左聲”加油,Have a good day”心情即刻放鬆晒,有時開心真係可以好簡單講返杯野飲,檸檬唔會澀,有淡淡陳皮味,唔會太甜,飲完喉嚨好舒服Traditional Spaghetti Carbonara $80係傳統嘅carbonara 做法,用蛋汁唔係白汁,所以一定要食快如果唔係個蛋汁會好快稠,配料有洋蔥同煙腩肉,煙肉半炒半炸過有脆燶邊,加埋芝士碎,真係好香好惹味意粉都夠彈牙,屬水準之作今次無飲咖啡,見到人哋嗰杯拉花都好靚,下次經過再試下!順帶一提,我覺得個餐廳logo整得幾靚幾有意思💛

Warm Flow $55
入左秋真係要潤一潤,所以就叫左冰糖燉檸檬
心情即刻放鬆晒,有時開心真係可以好簡單

意粉都夠彈牙,屬水準之作

今次無飲咖啡,見到人哋嗰杯拉花都好靚,下次經過再試下!

順帶一提,我覺得個餐廳logo整得幾靚幾有意思💛

今日做野經過尖沙咀,發現呢間黑白型格cafe,小店不大,座位不多,顧客卻絡繹不絕,好多人買咖啡!被吸引入去。Menu有好多野食,risotto、意粉、all day breakfast、沙律、beagle,野飲都有好多特式選擇。今日得自己一個又好肚餓,叫左個carbonara試下,再加埋我最鐘意嘅hojicha latte (呢個飲品唔係周圍有咖) ! Hojicha latte上面嘅拉花好靚,睇得出barista 嘅心思意粉因為係即刻煮嘅關係,要稍等一陣。有好香濃嘅蛋黃味一路食一路發現好多客人鐘意同barista哥哥傾計,呢度真係好好service 食完lunch,買多杯iced americano叉足電下晝繼續搏殺。下次再嚟要食 beagle同soufflé pancake

意粉因為係即刻煮嘅關係,要稍等一陣。有好香濃嘅蛋黃味

下次再嚟要食 beagle同soufflé pancake

2022-08-21 618 瀏覽
今日行經加連威老道真係有d感慨,往日嘅熙來攘往今日不復再,差不多到漆咸道更見到一間又一間嘅吉舖……忽然眼前一亮,落地大玻璃嘅coffee shop ,正好俾我坐喺度好好咁緬懷一下。朱古力控嘅我,本來想飲Creamio Chocolate,但係啱啱無,結果只好揀另一杯朱古力 - Valrhona + Godiva Black Chocolate ($48); 想坐耐少少,仲叫左碟Traditional Spaghetti Carbonara ($80)。🍫呢杯Black Chocolate 雖然係我今日嘅次選,但真係好好飲。朱古力味極濃厚,入口順滑,最正係有dark chocolate 嘅香,而且唔會太甜。🍝至於碟Carbonara 都唔差,意粉炒得夠乾身,軟硬度控制得好好,整體芝士味濃、煙肉又唔會太硬,唔錯。 坐喺度,對住街景,慢慢嘆杯favourite drink,的確係享受。今日飲唔到Creamio Chocolate,係一個好合理嘅理由,要再嚟多次。😊

2022-08-19
下午茶
2022-08-15 49 瀏覽
Brunch嘅時間想揾間cafe hea下 食下野所以就入左呢間cafe一入去就覺得呢間野個style好英式型格風好想坐耐啲嘅感覺野食方面我地叫左個帶子車厘茄蒜片墨汁意粉個帶子煎得恰到好處 好彈牙加埋車厘茄同蒜片嘅調味 令到個意粉十分惹味另外仲叫左個煙三文魚cream cheese bagel個bagel焗得好鬆軟煙三文魚份量好足夠 Cream cheese同青瓜味道好夾飲品黎講我地叫左green tea latte同埋芝麻latteGreen tea latte茶味十分濃郁應該係用正宗日本抹茶粉芝麻latte味道偏淡適合唔重口味嘅人士整體黎講十分推薦呢間cafe!價格都好合理!
Brunch嘅時間想揾間cafe hea下 食下野

Green tea latte茶味十分濃郁
應該係用正宗日本抹茶粉
芝麻latte味道偏淡
適合唔重口味嘅人士
整體黎講十分推薦呢間cafe!
價格都好合理!
2022-08-10 58 瀏覽
在尖沙咀做facial前,先覓食醫肚在加連威老道的一邊見到這間Cafe被招牌下的Hongkonger 吸引了眼球,就走進去了。11:30左右,店內尚有空位,即時入座裝潢走簡約現代路線選擇不算多,但勝在意粉、輕食、All day等選擇都各有一兩款Ice Mocha($48)朱古力和咖啡的比例剛好,keep到有少少朱古力的苦,正好適合我平日愛吃黑朱古力的口味很適合各位外貌協會的會員,除了杯子外,連杯墊都十分精緻,加分!All Day Breakfast ($98)食完真的好飽,有牛油粟米、法式多士(十分脆卜卜)、豬柳、紐倫堡腸、番茄扒、煙肉、沙律🥗、蘑菇奄列奄列下了足料蘑菇👍🏻👍🏻最欣賞番茄扒,除了一般的黑胡椒外,食得出更下了少量紅色的胡椒碎,味道更有層次,更能帶出番茄的甜,下次自己在家中煎的時候都可以試下悠哉悠哉地坐了1個小時,Chill~
在尖沙咀做facial前,先覓食醫肚
在加連威老道的一邊見到這間Cafe

裝潢走簡約現代路線

Ice Mocha($48)

All Day Breakfast ($98)

奄列下了足料蘑菇👍🏻👍🏻

悠哉悠哉地坐了1個小時,Chill~
2022-08-10
2022-08-10 41 瀏覽
經過店舖門口,畫板上簡單寫住Specialty coffee,作為咖啡控既自然被吸引一嚐究竟。都有十多款咖啡選擇,當中有5款為自創款,當然唔飲咖啡既都亦有其他特色飲品,甚至cocktail都有。FRESH STREAM店舖自創款,用冷萃咖啡加上蜂蜜水、八角、Tabasco等,由於用左冷萃方法,所以咖啡已經大大減少左原來既酸和苦味,加上配搭用材味突出,反而似飲緊杯cocktail咁好特別。啡味較淡,如果一心想嘆咖啡香既就反而要揀其他啦。HOMEMADE BAGELBagel口感煙韌有嚼勁,混合左啲麥香帶有甜味,配搭牛油果足足有整個分量超多,不過就較生唔夠軟滑,炒蛋、沙律菜都無咩特別,整體唔算有驚喜。店舖約10多個座位,店員會介紹點享受所點既咖啡,亦不時和啡友交流傾咖啡經。難得鬧市中一個放鬆心情享受me time既地方。

FRESH STREAM

HOMEMADE BAGEL
Homemade  bagel

Fresh  stream
今次嚟到尖沙咀Youniqueed,有唔少西式餐點選擇,例如沙律、意粉、咖啡等,雖然地方唔算大,但每款食物都係誠意之作,好適合Chill住食嘢坐著過一天✔️蕃茄磨菇雞意大利飯:番茄味嘅Risotto真係好少見,必試!意大利飯最講究就係飯粒嘅熟透程度,佢哋煮得剛剛好,唔會煮得過於軟身或者太硬🤏飯粒口感帶嚼勁,調味方面不錯,味道酸酸甜甜好開胃,而且面頭及碟邊有芝士碎,絕對唔馬虎✨三重蕃茄雞胸肉拌螺絲粉:平時食意粉多數都係配啲濃厚嘅醬汁👀而呢個就十分清新,係配上蕃茄蓉醬,加埋啲雞胸肉好健康,整體好有家的早餐嘅感覺,味道好住家,恰到好處🤤Warm Flow、 Warm SummerWarm Flow甜甜哋好易入口,飲到啲蜜糖味感覺好滋潤,而Cool Summer其實就係Warm Flow base再加入梳打水,味道好有層次‼️

Warm Flow、 Warm Summer
2022-07-16
  • 蕃茄磨菇雞意大利飯
2022-07-29 65 瀏覽
經過加連威老道,有好多餐廳選擇。但今日揀咗呢間細細間隱世cafe, 全因為佢係香港人開嘅!💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️入鋪頭見到係幾個後生仔同緊熟客仔傾偈,加埋鋪頭播住一首又一首廣東歌,冇後悔入咗嚟!見佢好多款bagels揀,但今日實在太餓,揀咗個risotto 食。以往食過好多risotto都係好膩,本身自己又唔鍾意食啲太creamy嘅main course,所以呢個tomato mushroom chicken risotto就剛剛好! 有茄醬嘅意大利飯既保留到意大利飯嗰種質地,同時又唔會太膩!飲品方面叫咗個green tea latte,無糖加pat milk,唔太甜,剛剛好! 整體嚟講,餐廳食物唔算太重口味,所以非常啱我口味。但如果你食開重口味,可能就會嫌佢清得滯喇!

2022-07-22 68 瀏覽
呢間Cafe嘅嘢食真係超級抵🤑咖啡拉花都好靚☕️$30超平‼️爽脆嘅生菜🥬鹹香嘅半融芝士🧀再加埋嫩滑嘅炒蛋🍳麵包有牛油香🧈烘到外脆內鬆軟 簡單嘅配搭已經好好食👍🏻
2022-07-19 57 瀏覽
小店門面和店內都以簡約的黑白作主調。座位不多,清一色採用高凳吧枱,餐廳格局一目了然。食物方面則以西餐為主,今次先試試他們的早餐系列。韓式三文治 ($30)• 三文治用牛油微微煎香,表面帶點香脆而內層保持方包既軟綿綿又煙韌的口感。• 餡料的部份我選擇了羅馬生菜、芝士和炒蛋。菜的表面没有多餘的水份,但內裡爽脆;芝士以半溶的形態融合在炒蛋底部。生菜清爽的口感,混合了咸香的芝士和炒蛋。• 配合三文治一拼咀嚼,味道和口感都得相當有豐富的層次。Latte ($45)• 賣相💯• 咖啡酸度適中,入口相對柔和;奶泡頗綿密,但不算厚實。值得一讚的是店員會貼心讓顧客選擇咖啡飲用的時間。

韓式三文治

韓式三文治 ($30)

• 配合三文治一拼咀嚼,味道和口感都得相當有豐富的層次。

Latte

Latte ($45)

• 賣相💯

• 咖啡酸度適中,入口相對柔和;奶泡頗綿密,但不算厚實。

值得一讚的是店員會貼心讓顧客選擇咖啡飲用的時間。
Latte
黑白型格小店坐落在尖沙咀鬧市一帶🐈‍⬛,小店位置不多,只有幾4張枱!感受到附近街坊熟客蠻喜歡這小店呢~.① 𝙏𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙎𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞 𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖🍝 ($80)// 是小編最近食過好食的卡邦尼啊💛!意粉煙韌硬度恰好🤏🏻,應該是採用傳統的卡邦尼快法,沒有加忌廉,所有蛋黃香很濃稠🍳,質感𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 //𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗② 香蒜海鮮拌螺絲粉 ($65)// 想喝杯咖啡卻又不想食邪惡食物的話,可以點螺絲粉或貝果🥯!除了海鮮,還有蕃茄雞胸肉和香蒜茄蓉腸仔🍅 每份都很多料!有青口、魷魚等,味道較清淡,適合怕重口味人士食~//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌑🌑🌑③ 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚🖤 ($44)// 芝麻濃郁🖤 飲口順滑而且不會好甜✨芝麻控要試試喔˗ˋˏ ♡ ˎˊ˗ //𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑④ 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ($45)// 咖啡香濃☕️ 小小一杯足以支撐一整天的能量·͜·˖ //𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑💛Youniqueed (尖沙咀)尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖#aiiifoodie #aiiifoodie_tsinshatsui #aiiifoodi
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
Carbonara

② 香蒜海鮮拌螺絲粉 ($65)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌑🌑🌑

③ 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚🖤 ($44)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Sesame  Latte

④ 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ($45)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Iced  latte

💛Youniqueed (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖

#aiiifoodie #aiiifoodie_tsinshatsui #aiiifoodie_尖沙咀 #aiiifoodie_黃店
Carbonara
Iced  latte
  • Traditional Spaghetti Carbonara
2022-07-17 48 瀏覽
今日等緊個附近返工嘅客人,諗住搵個地方靜靜地傾下野,就搵到呢間咖啡店裝修黑色為主調 幾有feel 咖啡店入面有少量食物提供 我就揀左個意大利飯係度食住等呢個意大利飯有番茄,洋蔥,白蘑菇,雞肉同埋巴馬臣芝士食起嚟番茄味岩岩好,唔會太濃搶走其他味。而且加咗蘑菇同洋蔥又有一重香味 落埋雞肉配埋滿滿嘅巴馬臣芝士,食落就更加香!意大利飯軟硬度煮得啱啱好 有咬口得嚟又唔會太硬 好食!之後再嗌埋杯mocha,個杯非常之靚有濃郁朱古力味 再加埋啲大大冰粒無咁容易溶整淡晒,唔知以為自己飲緊威士忌
入面有少量食物提供 我就揀左個意大利飯係度食住等

呢個意大利飯有番茄,洋蔥,白蘑菇,雞肉同埋巴馬臣芝士

2022-07-12 36 瀏覽
七月第一個工作日黎到附近尖沙咀食晏去咗book mark咗好耐嘅呢間小店舖頭門面唔大,入面都係得三四張枱但係開放式廚房,幾有格調復古得來成個裝飾好有型格氣氛晏晝來講主食選擇唔算多不過無論細食定大食嘅人都有選擇可以揀飯意粉,或者輕食Bagel等咖啡選擇都唔少㗎,都有啲特色飲品我就叫咗Hojicha latte$45 正常價錢黎到嘅時候都幾大杯,拉花都拉得好靚濃度啱啱好,就算唔太習慣飲茶嘅朋友仔應該都覺得幾好飲重點係唔太甜! !女生至愛煙三文魚芝士貝果 $68糾結咗好耐叫飯定係bagel,都係諗住減肥食少啲但最尾食完係勁飽🤣🤣呢個bagel肯定係我喺香港食最好食之一🤩真係每樣配料都勁好食擺盤好靚之餘,見到個蕃茄仔超可愛🥰仲要蕃茄仔超新鮮好好食,旁邊嘅沙律菜都係然後真係要讚呢個貝果首先外面見到係焗得好靚嘅脆面外皮脆,入面好煙韌完全做到我預期嘅bagel🥹🥹真心喺外面好少食到呢個質素仲要入面餡料係勁足料入面cream cheese係搽到滿滿的食落去好似食緊牛油咁好得意,但芝士味都好香濃然後一個包, $68 ,竟然有六片三文魚! !食落去肉身都幾厚,絕對唔係出面cheap cheap的雖然有芝士

七月第一個工作日黎到附近尖沙咀食晏
去咗book mark咗好耐嘅呢間小店
舖頭門面唔大,入面都係得三四張枱
但係開放式廚房,幾有格調
復古得來成個裝飾好有型格氣氛

晏晝來講主食選擇唔算多
不過無論細食定大食嘅人都有選擇
可以揀飯意粉,或者輕食Bagel等
Hot  hojicha  latte

咖啡選擇都唔少㗎,都有啲特色飲品
我就叫咗Hojicha latte
$45 正常價錢
黎到嘅時候都幾大杯,拉花都拉得好靚
濃度啱啱好,就算唔太習慣飲茶嘅朋友仔應該都覺得幾好飲
重點係唔太甜! !女生至愛
煙三文魚芝士貝果

煙三文魚芝士貝果 $68
糾結咗好耐叫飯定係bagel,都係諗住減肥食少啲
但最尾食完係勁飽🤣🤣
呢個bagel肯定係我喺香港食最好食之一🤩
真係每樣配料都勁好食
擺盤好靚之餘,見到個蕃茄仔超可愛🥰
仲要蕃茄仔超新鮮好好食,旁邊嘅沙律菜都係
然後真係要讚呢個貝果
首先外面見到係焗得好靚嘅脆面
外皮脆,入面好煙韌
完全做到我預期嘅bagel🥹🥹
真心喺外面好少食到呢個質素
仲要入面餡料係勁足料
入面cream cheese係搽到滿滿的
食落去好似食緊牛油咁好得意,但芝士味都好香濃
然後一個包, $68 ,竟然有六片三文魚! !
食落去肉身都幾厚,絕對唔係出面cheap cheap的
雖然有芝士同三文魚,但夾住青瓜,唔會太膩之餘幾清新
真心好推介,因為就算凍咗每一樣都勁好食!
店員係後生文青哥哥仔,見到好多姨姨(姐姐哈哈)好鍾意同佢傾偈
喺尖沙咀鬧市真係好少何仲有呢啲小店
價錢仲要超級抵!樣樣嘢都好好食!
回頭率1000%
極級推介大家嚟試吓🫶🏻❤️
2022-07-05
Hot  hojicha  latte
煙三文魚芝士貝果
2022-06-24 59 瀏覽
🥰黑白型格咖啡小店·🍚蕃茄洋蔥雞肉芝士意大利飯($85)份量足~芝士勁濃,可以微微拉絲😋雞肉超多,每一啖都有😋👍🏻飯粒軟硬度剛好,濕潤口感唔錯但味道略甜,應該落左好多茄汁·🥘香蒜海鮮拌螺絲粉($65)望落清淡,食落還好🥰青口大隻厚肉,🐙口感爽脆!·🖤Sesame Latte ($44)黑芝麻控必點!拉花好靚,飲落芝麻香濃,微甜推薦👍🏻👍🏻👍🏻·🍵Green Tea Latte ($44)同事點既~唔養生既佢點左凍飲🤣漸層都好岩打卡😆·📍Youniqueed尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號鋪
🥰黑白型格咖啡小店

📍Youniqueed
尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號鋪
2022-06-19 74 瀏覽
黑白型格風格cafe,舖頭唔大,得幾張枱同埋吧枱座位可以揀,食物選擇都幾多!------------------------------🐟◖Smoked Salmon Cream Cheese Bagel◗ $68Bagel烘到外皮好脆,夾住cream cheese、兩大片煙三文魚同青瓜,食落味道幾fresh,但個份量就有啲少。🐙◖Squid Ink Spaghetti with Pan-fried Scallops◗ $98有幾粒帶子同番茄仔,滿滿嘅墨汁,會食到成口都黑蚊蚊!意粉軟硬度適中,有鮮味帶有少少甜味!🍧◖Souffle Pancake w/ Gelato◗ $88梳乎厘班戟有驚喜!即叫即做,上枱仲係熱辣辣!係Gelato伴碟,有曲奇同朱古力可以揀,梳乎厘班戟質地唔係食空氣果種,食落鬆化得黎有口感好綿密,微微濕潤,好濃蛋香味,點埋gelato食甜度亦唔會over!☕️◖Winnie The Espresso◗ $60係呢到先有嘅特調咖啡!用咗有汽檸檬茶做底,飲落去有少少似汽水,咖啡味同檸檬茶mix埋嘅味道,個人覺得幾特別!🍵◖Hojicha Latte◗ $42Encore指數

☕️◖Winnie The Espresso◗ $60

🍵◖Hojicha Latte◗ $42

Encore指數:8/10
Cafe好多款特調咖啡,仲有cocktail可以揀,嘢飲幾特別可以再黎試!