2022-05-05 21 瀏覽
黑白格調尖沙咀加連威老道寫意Cafe ——————————————————Youniqueed (尖沙咀)尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖——————————————————HongKongerY O U N I Q U E E D空間小小 味道大驚喜🦖Ice Mocha Creamy and chocolate 🍫 lover牛乳十分香滑杯墊好有儀式感😛玻璃杯杯身嘅紋路好靚🥰想偷偷地拎走👀Coffee bean 🫘 Nutty 🦖帶子墨汁意粉 唔會太油 濃黑墨汁 薄切嘅香蒜唔會搶晒啲味🦖Main CourseTomato Mashroom Chicken Risotto蕃茄,洋蔥,白蘑菇,雞肉,巴馬臣芝士,意大利飯Traditional Spaghetti Carbonara煙腩肉,洋蔥,蛋黄汁,意粉Squid Ink Spaghetti with Pan- fried Scallops帶子,車厘茄,蒜片,墨汁意粉煙購肉,洋蔥,蛋黄汁,意粉Squid Ink Spaghetti with Pan- fried Scallops帶子,車厘茄,蒜片,墨汁意粉🦖Salad🥑Ch
黑白格調
Youniqueed (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖

🦖帶子墨汁意粉
唔會太油 濃黑墨汁
薄切嘅香蒜唔會搶晒啲味

🦖Main Course
蕃茄,洋蔥,白蘑菇,雞肉,巴馬臣芝士,意大利飯
煙腩肉,洋蔥,蛋黄汁,意粉
帶子,車厘茄,蒜片,墨汁意粉
煙購肉,洋蔥,蛋黄汁,意粉
帶子,車厘茄,蒜片,墨汁意粉

🦖Salad
🥑Chicken Salad
牛油果,雞胸肉,沙律菜,車厘茄,蘋果醋
Smoked Salmon Apple Slices, Salad
煙三文魚,蘋果,沙律菜,車厘茄,蘋果醋

🦖All Day Breakfast
Baguette Slice, Nurembere Sausage
法式多士,紐倫堡腸,煙肉,漢堡扒
蕃茄扒,蘑菇炒蛋,牛油粟米
2022-05-04 21 瀏覽
第一次到訪尖沙咀的暗黑風cafe😻黑白格仔地下配上水晶燈 有種懷舊的感覺小店提供三至四張枱 見唔算好多人應該都可以係cafe 到工作/閱讀😃✨帶子車厘茄墨汁意粉 ($98)有兩粒珍寶size 既帶子😍 加份左蒜片炒香既意粉果然係惹味啲 車厘茄酸酸甜甜好開胃!意粉al dente 佈滿墨汁😹食完記得抹乾淨個嘴 唔係墨汁會食到周圍都係抹茶✨芝麻鮮奶 sesame latte ($42)拉花靚😻 芝麻香濃幼滑 最岩過左中午後飲😹 有時飲得太多matcha/coffee 芝麻latte 亦十分罕有!唔係每間cafe 都推出!今次叫左暗黑系既drinks + mains😹見佢menu 上仲有ice cream/ cocktails! 下次有機會想試埋甜品!
第一次到訪尖沙咀的暗黑風cafe😻
黑白格仔地下配上水晶燈 有種懷舊的感覺

✨帶子車厘茄墨汁意粉 ($98)

抹茶
✨芝麻鮮奶 sesame latte ($42)

2022-05-02 36 瀏覽
通過deliveroo真金白銀買咗兩個set牛油果貝果個牛油果完全係生嘅😵‍💫😵‍💫😵‍💫用叉都叉唔入 完全食唔到Ig story @咗鋪頭問再係ig inbox查詢問題鋪頭都竟然可以完全無視😂😂😂直接repost個野食story敷衍了事冇諗住解決問題 講句sorry都無啊🥹其實太生嘅牛油果根本就唔應該出俾客如果供應唔到其實可以係網上外賣平台落架 或者玩做第二樣材料無論食物質素同處理手法都好差絕對唔會再幫襯😇
通過deliveroo真金白銀買咗兩個set

如果供應唔到其實可以係網上外賣平台落架 或者玩做第二樣材料

無論食物質素同處理手法都好差
絕對唔會再幫襯😇
2022-04-28 25 瀏覽
下晝冇嘢做,於是午餐決定去搵間cafe食。見到呢間幾多客,價錢唔會太貴,就入去試下。☀️ All Day Breakfast $98大大份$100有找又幾抵食👍🏻 🥩 紐倫堡腸、漢堡扒:食肉獸至愛,兩者都係肉質肥美,啖啖肉好邪惡😈🥓 煙肉:脆身香口,唔會好油膩🍳 蘑菇炒蛋:炒蛋份量足,蛋香味濃,口感軟腍,夾住一塊塊蘑菇有咬口又幾健康🍞 法式多士:外層酥脆,內裡帶嚼勁,有好香嘅牛油味 🧈🍅 蕃茄扒:甜甜地多汁,而且好厚身🍅 車厘茄:係兔仔🐰形狀幾得意,味道清甜🌽 牛油粟米:發揮正常~🥗 沙律:發揮正常 x2~☕️ Fresh Stream $60掙扎咗好耐應該要奶啡、手沖定係特色咖啡。最後膽粗粗揀咗呢杯有八角同埋Tabasco🌶️嘅creative coffee😂 Barista溫馨提示要攪勻先飲。睇落賣相幾靚,層次分明;飲落又唔會好伏,比較似汽水,唔會辣。如果接受到八角同Tabasco嗰種獨特味道嘅話,可以一試🤪食緊嘢嘅時候都見到好多人外賣奶啡,餐廳嘅IG page都有share靚靚拉花,下次要試下🥰

☀️ All Day Breakfast $98
大大份$100有找又幾抵食👍🏻

🥓 煙肉:脆身香口,唔會好油膩
🍞 法式多士:外層酥脆,內裡帶嚼勁,有好香嘅牛油味 🧈
🍅 蕃茄扒:甜甜地多汁,而且好厚身
🍅 車厘茄:係兔仔🐰形狀幾得意,味道清甜
🌽 牛油粟米:發揮正常~
🥗 沙律:發揮正常 x2~

☕️ Fresh Stream $60

平時約朋友去尖沙咀咖啡聚,都會常去尖東一帶或商場的食店,今次平日走過尖沙咀,見到有間黑色咖啡店,看似很吸引,就食個late lunch。 咖啡店除了以黑白色為主調,以高枱為主,座位不多,更光有個華麗掛燈,十足像宮廷的氣氛。而中間的枱面有座白色咖啡機,旁邊有幾款咖啡豆,應該是手沖咖啡的選擇。 餐廳除了各款咖啡,也有提供意粉,意大利飯,全日早餐,貝果和甜品之類,選擇不算很多,卻是每款令人都好想食。 帶子 車厘茄 蒜片 墨汁意粉 $98由於很少地方有墨汁意粉, 意粉煮得煙韌, 墨魚醬汁很入味,加上用香蒜炒過的鮮帶子,鮮味和蒜油同時也散落意粉上,口感不會過鹹,啖啖墨汁味道,有幾粒車厘茄在上面,一起食用,整體很完整和搭配。 1+1 coffee $60不少咖啡店都推行1+1咖啡,但重點是咖啡豆的品質和咖啡師的手藝。餐牌上有介紹他們用的單品咖啡豆,來自水洗的哥倫比亞豆,因此以果味為主,由expresso開始飲起,陣陣濃郁的莓味和甜感。而latte 加入牛奶後,順滑易入口,打奶泡的手藝很穩,就算擺放一會兒也沒有消泡,感覺咖啡高質有講究,下次再來飲手沖咖啡。

帶子 車厘茄 蒜片 墨汁意粉 $98

1+1 coffee $60
  • 1+1 coffee
2022-04-23 23 瀏覽
遇到有陽光的天氣,最好就是出外走走兼飲杯咖啡,寫意日常,是日由姐姐帶路去她常去的小店──Youniqueed。小店藏身在加連威老道,門面是黑黑的招牌,內裡亦是一室型格,座位不多,但依然可以揀靠牆位置或吧檯位,想距離睇Barista的沖煮過程就坐吧檯位。▪️ Espresso Tonic $50賣相極度打卡的飲品,面層是咖啡、底層是Tonic,層次好分明。咖啡配Tonic既提神又透心涼,絕對是夏天的好朋友,但溫提攪拌時記得要慢慢攪。▪️ Hand Drip 是LA PRADERA, MOKKA NANO LOT (COLOMBIA) ,咖啡豆的骰,比平時的細好多,好得意。聞落有花香,熱飲有茶感,再帶柑桔味,值得一試。店子雖小,但坐得舒服,咖啡以外還有輕食選擇,經過的話不如停下腳步,嘗一杯咖啡香。

Espresso  tonic

▪️ Espresso Tonic $50

Hand  drip

▪️ Hand Drip
熱飲有茶感,再帶柑桔味,值得一試。

Espresso  tonic
Hand  drip
2022-04-22 16 瀏覽
今日去尖沙咀睇醫生,經過呢條街見到間都幾有型格同品味嘅咖啡店,咁就不如食d嘢,嘆返杯先。呢度以黑白色為色調,裝修簡約有特色,坐位唔多,感覺relax。餐牌有幾個種類,主菜類、沙律、全日早餐同埋homemade bagel等等,當然唔少得咖啡、特色飲品同甜品啦。呢度仲有d咖啡豆賣,聽到沖咖啡嘅哥哥為客人逐一講解,覺得佢好有heart叫左個墨魚汁帶子意粉,裡面有車厘茄做配菜。帶子大大粒,車厘茄甜甜,意粉爽口,滿口墨魚汁,味道淡淡,整體配搭好好,我幾鐘意。唔飲咖啡,佢仲有特色飲品揀架。我就叫左杯 Valrhona + Godiva Black Chocolate,呢兩款朱古力牌子比較出名,黑朱古力味濃,飲完仲留有黑朱古力微微苦嘅味道,呢d熱天氣加埋冰就最啱。

2022-04-22
午餐
2022-04-19 19 瀏覽
在the one及附近行街,想搵個地方同朋友坐低傾吓計😊 呢間感覺舒適嘅Cafe的確唔錯😊 設計簡約,以黑色白色為主餐牌上嘅食物同飲品也很吸引—————All day breakfast 好豐富呀!特別係喜愛佢嘅包好香, 有咬口;菇及炒蛋唔錯;煙肉香口;香腸惹味;蕃茄好多汁好新鮮😊—————-Tomato Mushroom chicken risotto飯粒口感煙韌,蕃茄蓉包住每一粒飯粒,酸酸甜甜好開胃;雞肉都有彈性,好味😊—————Sesame Latte 芝麻味濃郁,拉花好靚(慢慢地小口小口細味以保留圖案至最後)。飲品同餐廳嘅黑白色設計好配合😊——————Vairhona + Godiva Black Chocolate 朱古力味道好重,甜度適中,朱古力香味留在口內好幸福嘅感覺————-值得推介嘅小店😊
在the one及附近行街,想搵個地方同朋友坐低傾吓計😊

呢間感覺舒適嘅Cafe的確唔錯😊 設計簡約,以黑色白色為主

餐牌上嘅食物同飲品也很吸引
—————

All day breakfast

好豐富呀!特別係喜愛佢嘅包好香, 有咬口;

菇及炒蛋唔錯;

煙肉香口;

香腸惹味;

蕃茄好多汁好新鮮😊
—————-

—————

Sesame Latte
——————

朱古力味道好重,甜度適中,朱古力香味留在口內好幸福嘅感覺
————-
值得推介嘅小店😊

2022-04-17 14 瀏覽
繼續支持小店系列,今次到位於尖沙咀加連威老道的Youniqueed。咖啡店堂食座位不多,店舖以黑白色調為裝飾。我在中午光顧,點了一份全日早餐。第一次食法式多士,又薄又硬好有趣。紐倫堡腸好多汁,牛油粟米和漢堡扒也十分好食。咖啡店在提供日本烘焙廠楼梅桃李(ou-bai-tou-ri)的咖啡豆,今次挑了哥倫比亞的水洗豆作手沖咖啡。咖啡師磨好粉端過來讓我聞,咖啡粉散發零食物語粟米波的香味。沖好的咖啡散發淡淡的果香味,熱飲似玫瑰花茶,還有少少酸味。手沖咖啡 全日早餐 $98
全日早餐

全日早餐 $98
全日早餐
2022-04-13 24 瀏覽
呢排有啲忙 個人都好攰 所以就諗住趁今日放學去附近嘅咖啡店度休息吓嘆杯咖啡🥰經過尖沙咀 見到呢間咖啡店裝修好靚!黑白格調 非常型格~仲要係良心小店💛決定咗入去了~佢入邊有好多種咖啡~今次我叫咗杯Mocha + hazelnut + oat❤️ 非常之貼心 呢度女士要減肥 所以有燕麥奶😽 飲落口朱古力味非常之濃郁 店員仲非常之細心咁提我要攪一攪杯咖啡先飲😍坐喺餐廳聽住音樂 飲住杯咁好飲嘅咖啡 真係非常之享受~今次仲叫咗個墨汁帶子意粉❤️真係真材實料 啲墨汁非常之濃郁🥰同埋食得出佢係用橄欖油 確實餐廳真係一啲都孤寒!兩粒帶子煎得好香 而且都好大粒 食到非常之滿足~有食唔停口唔想佢停嘅感覺!!覺得自己下次都會再幫襯多一次!!就算我買一杯咖啡都非常之值得❤️

2022-04-07 27 瀏覽
-餐廳:Youniqueed @youniqueedcoffeehk推薦度:💛💛💛💛💛 -All Day Breakfast $98有漢堡扒、煙肉、腸仔、蕃茄、粟米、炒蛋、麵包 份量相當豐富啊🤤要讚一讚個漢堡扒同埋煙肉真係煎得好香😋而且車厘茄仲有雕刻架添😍Traditional Spaghetti Carbonara $78份量好多啊可以兩個人share都仲得蛋黃汁個稀稠度啱啱好 加埋煙肉嗰個濃味簡直係正🤤Dirty $45飲品嗰度個味道啱啱好唔會話太苦🙈一般建議 Dirty 一到就即刻飲,兩層味道分明,試一試熱咖啡與冰牛奶的神奇口感!😎Special Recipe Chocolate $45個朱古力味好香醇 而且唔算太甜 啱晒啲想飲朱古力但係怕肥嘅人😛-評分CP值 : 7/10好味: 7/10賣相 :8/10-地址:尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖
推薦度:💛💛💛💛💛

好味: 7/10
賣相 :8/10
地址:尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖
2022-04-05 14 瀏覽
好耐冇去加連威路道濕平,路經一 間新開嘅cafe ,cafe門面唔顯眼,因為佢嘅裝修全黑色走型格路線,入去先去bar 枱落order,餐牌上都有幾款main course 揀,我揀咗最愛嘅all day breakfast,貪佢樣樣都有少少,唔使諗食啲咩,亦都叫咗杯賣飛佛嘅Cappuccino All day breakfast 都多料,有法式多士,多士唔係空氣多士,咬落實啲啲嘅,口感同飽肚感滿足👍🏻👍🏻,主要有漢堡扒,德國腸,煙肉,蕃茄,蛋同磨菇,粟米,用料充足,抵讚!漢堡扒食落唔鹹,仲要有兩大塊,德國腸咬落同平時食嘅雞肉腸唔同。蛋就同磨菇一齊炒,都好好味,雖然外表唔討好,但食落都唔差係用即磨咖啡機沖,飲落泡沫份量同咖啡剛剛好,唔會飲到成口泡,咖啡質素好高汁,唔係用平價咖啡豆,仲有埋拉花,打卡一流!價錢中上,下次有多啲時間可以hea 耐啲

蛋就同磨菇一齊炒,都好好味,雖然外表唔討好,但食落都唔差

2022-03-24
2022-04-05 21 瀏覽
68蚊個bagel, 冬甩仲大過佢!配青瓜呢個組合非常怪!係我食過嘅bagel 最差一個!咖啡可以但43蚊一杯都overprice! 尖沙咀有好多cafe 都好過佢🤬🤬🤬
2022-03-30 24 瀏覽
補個休息整理下最近的思緒(其實都只係補個上午🙈),所以就出自己母校附近的尖沙咀黎個回憶殺😎黎到呢條以前成日行過的街,發現係呢個咁煩囂的地方有一間清泉cafe(下面講下點解)無錯我唔飲得茶同咖啡又去cafe😂 因為... 我見佢有 Valrhona + Godiva Black Chlocolate🤩😛 係會係chlocolate上花多d心思的cafe wo,仲唔係你?😛um... 佢位唔叫好多,但正因為咁坐落自己一個係一個角落摺下,真心好啱我 (如果同朋友傾計呢度應該都唔錯)店員唔多佢地又自得其樂,十分自然地傾計、打機😂,呢點讓我好鍾意! 自然交流的氣氛、歡樂,係尖沙咀一帶可以話係一個清泉呢~ 連店員都無壓力的環境,點睇🤩野飲方面,我當然係叫左hot Valrhona + Godiva Black Chlocolate啦🤩Chlocolate最唔好就係飲落粗糙苦澀唔回甘、死甜。佢呢個好濃好夠味🤩🤩 本身就好鍾意Black chlocolate的甘味,呢2個牌子更係當中名物,底蘊好夠! 回甘唔苦,飲落亦唔粗糙。飲完個底仲留有一層溶唔曬的chlocolate,證明呢間野良心,落足料 (個拉

Chlocolate最唔好就係飲落粗糙苦澀唔回甘、死甜。佢呢個好濃好夠味🤩🤩 本身就好鍾意Black chlocolate的甘味,呢2個牌子更係當中名物,底蘊好夠! 回甘唔苦,飲落亦唔粗糙。飲完個底仲留有一層溶唔曬的chlocolate,證明呢間野良心,落足料 (個拉花仲好靚添啱打卡,不過我唔太打🤡)

野食我揀左Tomato Mushroom Chicken Risotto,理由係... 個人覺得一間有Risotto的cafe有無水準,就睇Risotto呢樣野整成點

Rusotto米要熟個汁的味要入到d米度係基本,然後汁control得好要唔水、夠濃,米要有口感、煙韌,整體要有黏稠又粒粒分明的感覺

而佢個Risotto,一出黎見到佢擺到咁的樣我就知今次點都唔伏了🤩😂

雞肉、菇、洋蔥、蒜、蕃茄(汁)的味道做到一個幾好的平衡。雞肉嫰、入味,菇同洋蔥炒得夠香得黎唔油膩
Valrhona + Godiva Black Chlocolate (hot)
Tomato Mushroom Chicken Rositto
午餐
  • Valrhona + Godiva Black Chlocolate
2022-03-25 18 瀏覽
☕️ ☕️ Youniqueed ☕️ ☕️ 地址 :尖沙咀加連威老道 41C嘉威大廈地下A2號舖 *・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*喺繁華鬧市嘅尖咀 人來人往急速既生活節奏需要有慢活 悠哉悠哉去中和🔵🔻◾️🟨💭🗯🌁🗽🪝⚓️🎷🤹🏻‍♀️🤹🏻‍♂️🎼🎪🎺Black and White Never Die裡面主要以黑白色格調裝修設計簡約自然純樸裏面地方雖然地方唔大 在店員有禮 食物有水準加連威老道 就係嘉威大廈旁邊絕對唔難搵坐低心思思食乜好 🙈 Quota有限 已經肥咗唔少🥹嗌咗個 墨魚汁帶子意粉 🖤⚫️🔳◾️▪️◼️⬛️♣️♠️🔛🔝🔜〰️➰🔙🔚👁‍🗨®️©️🟰🎶➕♾️💲💱™️🎵🎵食完個嘴好似中毒咁樣🔃🤣好食👍🏻 杯Latte 拉花圖案好令🙊👀另外佢仲有雪糕選擇 採用低卡嘅意大利雪糕🍦😋下次再食🤣唔講啦 番去換裙 就爆啦🤣
☕️ ☕️ Youniqueed ☕️ ☕️
地址 :尖沙咀加連威老道