2022-02-04 19 瀏覽
黑白時尚格調既咖啡店杯墊都好精美🤩簡約 又不失一份 態度......一份味道 ......飲品同食物我都好滿意👍1️⃣帶子墨魚汁意粉🦑襯返間餐廳,所以我點左墨魚汁意粉😂講笑咋!其實佢地意粉夠煮既時間剛剛好,帶子亦好爽口,配合蒜片同車厘茄🍅,每啖連同墨魚醬汁都非常好味😋2️⃣煙三文魚芝士bagel🥯煙三文魚🐟配上忌廉芝士是常識吧😎絕配既口味,而且bagel焗得夠哂鬆脆😚仲有幾片青瓜中和下,所以有cream cheese🧀 都唔會膩👍3️⃣❗️☕️大家冇睇錯,佢杯野真係叫「!」😂佢係有酒精既咖啡,岩哂我😂佢有Baileys,Godiva liqueur,Whiskey,Double espresso & milk,微酒香🥃,朱古力口味🍫,又不失咖啡香☕️口感幼滑,細緻既拉花......4️⃣Valrhona+Godiva black chocolate 🥤顧名思義,由兩種高質有名氣既兩種朱古力🍫做飲品今次試凍飲,可可味十足,而且唔會有落糖水既甜味,鍾意dark chocolate 既朋友一定要試🥰飲落每口都夠滑,唔會有粉狀👍總結:個人評價 4/5星

黑白時尚格調既咖啡店
杯墊都好精美🤩
簡約 又不失一份 態度......
一份味道 ......
飲品同食物我都好滿意👍

1️⃣帶子墨魚汁意粉🦑
襯返間餐廳,所以我點左墨魚汁意粉😂
講笑咋!其實佢地意粉夠煮既時間剛剛好,
帶子亦好爽口,配合蒜片同車厘茄🍅,
每啖連同墨魚醬汁都非常好味😋

2️⃣煙三文魚芝士bagel🥯
煙三文魚🐟配上忌廉芝士是常識吧😎
絕配既口味,而且bagel焗得夠哂鬆脆😚
仲有幾片青瓜中和下,
所以有cream cheese🧀 都唔會膩👍

3️⃣❗️☕️
大家冇睇錯,佢杯野真係叫「!」😂
佢係有酒精既咖啡,岩哂我😂
Double espresso & milk,
微酒香🥃,朱古力口味🍫,又不失咖啡香☕️
口感幼滑,細緻既拉花......

顧名思義,
由兩種高質有名氣既兩種朱古力🍫做飲品
今次試凍飲,可可味十足,
而且唔會有落糖水既甜味,
鍾意dark chocolate 既朋友一定要試🥰
飲落每口都夠滑,唔會有粉狀👍

總結:個人評價 4/5星

2022-01-27
2 分鐘 (堂食)
2022-01-31 30 瀏覽
自從無左晚市堂食之後 放假都要出去食個brunch今日就去左尖沙咀一間黑白格調既cafe 位置好方便店內座位唔算好多 岩晒想靜靜地嘆啡既你☕️☕️ 帶子·車厘茄·蒜片·墨汁意粉 $98食物方面唔算太多選擇 試左呢款意粉都幾好食🍝帶子煎香仲食到彈牙既感覺 墨汁好濃郁但唔會太鹹 意粉算係結實帶嚼勁既質地 每條都做到掛汁效果偏甜既車厘茄可以中和返膩既感覺🍅☕️ All Day Breakfast $98賣相不算特別精緻 配料包括法式多士、紐偏堡腸、煙肉漢堡扒、蕃茄、蘑菇炒蛋加牛油粟米味道就中規中矩啦 無咩驚喜☕️ 芝麻Latte $42係比較少見既味道 個人覺得奶味比芝麻味重 如果芝麻味可以濃啲就更好喇🥺
自從無左晚市堂食之後 放假都要出去食個brunch

帶子煎香仲食到彈牙既感覺 墨汁好濃郁但唔會太鹹
意粉算係結實帶嚼勁既質地 每條都做到掛汁效果
偏甜既車厘茄可以中和返膩既感覺🍅

☕️ All Day Breakfast $98
賣相不算特別精緻 配料包括法式多士、紐偏堡腸、煙肉
漢堡扒、蕃茄、蘑菇炒蛋加牛油粟米
味道就中規中矩啦 無咩驚喜

☕️ 芝麻Latte $42
係比較少見既味道 個人覺得奶味比芝麻味重
如果芝麻味可以濃啲就更好喇🥺
2022-01-30 12 瀏覽
係尖沙咀鬧市中搵間chill cafe都唔好話易,坐耐啲都驚俾人趕😂呢次就試下呢間小店會唔會趕人😂店舖唔算,有幾張高枱,所以去到都坐滿哂人舖頭以黑白雲石為主調,簡約得黎又幾型格食物款式喺唔同方面都有,輕食主食都有,重點係早餐都有得賣!係附近做嘢都可以嚟試吓sesame latte唔錯,店員會提你每次飲都要攪勻先,芝麻味會更出green tea latte嘅味就比前一杯更濃,幾香滑墨汁帶子意粉份量幾多,意粉煮得幾彈牙,帶子有佢本身嘅鹹鮮味,口感嫩滑我最鍾意係呢個Smoked salmon cream cheese bagel!呢個配搭永遠唔會錯😍煙三文魚都有好幾片,cream cheese份量適中,唔會令到成個包好膩好滯,加埋青瓜片令到成件事更light更fresh,加得好😂最欣賞係bagel本體😂烘到有啲脆口而不失佢嘅煙韌口感,身為色控嘅我好滿意👍🏻最後店員都冇比壓力任得我哋坐,加分!
舖頭以黑白雲石為主調,簡約得黎又幾型格
green tea latte嘅味就比前一杯更濃,幾香滑
最後店員都冇比壓力任得我哋坐,加分!
2022-01-27 21 瀏覽
今天和朋友一齊去了尖沙咀行街,我哋11點左右已到達尖沙咀,看見不是很多舖頭開了門,便諗住搵一間Cafe先食一個brunch,在加連威老道近尖東方向,搵到呢一間cafe。😝裝潢簡單得來有style,入邊枱不多,人不會太多,食完個brunch應該可以做吓自己野。☺️☺️我地一人叫左一樣主食,外加一人一杯coffee.第一樣叫左個意大利飯。材料有蕃茄,洋蔥,白蘑菇,芝士,palmar ham。 呢個意大利飯夠曬creamy, 😍夠曬黏,賣相都好好🥳,好食,我地兩個好快食曬。第2樣叫左個bagel , 入面用漢堡扒,芝士,羅馬生菜,蕃茄片,bagel夠咬口,配埋材料食,好食😋😋。咖啡一人叫左一杯。首先係叫左mocha , mocha 唔會太甜,朱古力味同咖啡好夾,咖啡唔會酸,冇咩苦澀味,氣味香濃,好飲仲有好靚的拉花Tim🥰🥰🥰另外一杯我叫左1+1,1+1 其實姐係capucinno 外一小shot espresso , 可以俾你一次過兩種感受😚,先飲一杯shot , 試下未加奶之前咖啡豆的苦甘味,之後再慢慢飲cappuccino , 靚拉花配上好飲咖啡,值得一試。😎😎👍🏼呢間coffee shop

我地一人叫左一樣主食,外加一人一杯coffee.

咖啡一人叫左一杯。

呢間coffee shop性價比唔錯,在尖沙咀黎算價錢尚算唔錯,食物質素唔錯,環境都幾安靜,值得推介。👍🏼🤪

早餐
2022-01-25 11 瀏覽
成日食連所店食到厭,所以專登搵間小店cafe食個lunch😋 每次去小店都會有另一番感受,好有享受生活嘅味道🥰 - <Homemade Bagel> $62 第一次佢每一間小店通常都會問店員/老闆咩係出名,一定要試下,呢間舖就話畀我聽喺homemade bagel, 所以就一於試試佢! 因為係自家製嘅bagel, 所以同出面食到嘅味道完全唔一樣,做到非常之脆,而且好有口感😋😋😋- <All day breakfast> $98 All day breakfast ingredients好typical, 但整得幾好味😋👍🏻- <Valrhona + Godiva Black Chocolate> $48 鍾意佢個拉花😍 非常鍾意佢個朱古力味,不過覺得奶味偏重,利申食開85-90%黑朱古力,所以如果朱古力味再濃少少就perfect! - <Hojicha Latte> $42 鍾意佢個好特別嘅拉花,,之前上過拉花嘅興趣班,,知道其實如果要拉得靚真係唔容易,要好多經驗同鑽研先可以做到咁出色嘅拉花👍🏻👍🏻👍🏻
<Homemade Bagel> $62
<All day breakfast> $98
<Hojicha Latte> $42
2022-01-24 24 瀏覽
行過比佢黑白歐美風格吸引,再睇睇原來係cafe 反正有多餘時間,坐低Chill 吓先😎Espresso Tonic $50 Gin Tonic 就飲得多,Espresso + Tonic 就第一次,分開兩層打卡靚夠特別👍🏻,而且當你攪勻嘅時候化學作用就出現喇🤩上層出現咗泡泡,唔知以為分別飲緊兩杯咖啡🤣, 有好香嘅咖啡味,入口帶酸,因為溝咗Tonic,所以好似飲緊有氣嘅咖啡,簡直顛覆咗我對咖啡嘅感覺,值得嘗試,絕對有驚喜💛Small Portions $60大啡菇上有煙肉🥓、洋蔥🧅、芝士🧀,好濃郁重口味之選,唔太餓既我輕食呢個最岩,側邊仲有蘆筍,配搭得宜💯

Espresso Tonic $50

Small Portions $60
2022-01-22 591 瀏覽
《Youniqueed》TST 早排行過加連威老道,見到有間黑白型格咖啡店,不過當日岩岩食完飯,胃子末有空間試下😛所以今日放假就安排一下🥳見到吧枱有位當然唔可以錯過,因為可以睇到咖啡師既沖咖啡過程,咁岩比我見到咖啡師對自己好高求,話說有位外賣客人點左杯,唔係咩原因咖啡師覺得沖得唔夠好(個客人已經話唔介意),佢問客人可唔等多陣,佢希望每一杯都要好飲👏👏👏真心欣賞佢對自己既要求,力求每杯都係理想型👍👍👍💛<墨魚汁帶子意粉>$98墨魚汁好香,帶子好大粒🤪熱辣辣黎到仲可以睇到煙,係一個不錯既選擇<卡邦尼>$80超濃郁既卡邦尼,芝士同蛋既香味加埋雖然邪惡,但都唔理得咁多食左先講❤<Flat White>$43佢地咖啡好香好飲又有拉花,咖啡師仲好細心但我地食物差不多到既時間先去沖,幫我地配埋時間🙊<Dirty>$45咖啡師一放低就提我地飲左先,明白明白😂佢既細心度好高,我好期待下次試佢手沖💞※飲一杯好啡真係可以身心舒暢🥰※布簾寫內有惡廚,我只見惡廚對腳😂※以後行過路過都唔好錯過😌※我覺得咖啡師好有型👏
《Youniqueed》TST

<墨魚汁帶子意粉>$98

<卡邦尼>$80

<Flat White>$43

Flat White

<Dirty>$45

Dirty

※飲一杯好啡真係可以身心舒暢🥰
※布簾寫內有惡廚,我只見惡廚對腳😂

※以後行過路過都唔好錯過😌
※我覺得咖啡師好有型👏

2022-01-22
午餐
Flat White
Dirty
2022-01-21 11 瀏覽
📍尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖難得今日放假就梗係去尖沙咀行吓街啦,不過除咗行街咁都要醫吓個肚先,食好西chill吓啦🤣🤣🤣經過見到一間加連威老道嘅咖啡小店☕️就梗係衝入去嘆番杯Ice Americano😂😂😂1) 牛油果炒蛋沙律菜手工製貝果🥑🍳🥗🥯$58,炒蛋加牛油果🥑簡直係絕配😂😂😂超多🥑最緊要個牛油果唔太生,淋淋地超creamy,個貝果超級鬆脆,焗到超香口👍🏻👍🏻👍🏻咬落去卜卜脆,超級match🤤🤤🤤,沙律新鮮所以食材超出色,用❤️烹調要加分👍🏻👍🏻👍🏻2)疏乎厘班戟意大利低脂雪糕🥞🇮🇹🍦$88,疏乎厘班戟超香,夠鬆軟,唔會太甜所以唔會好漏,就算過咗5分鐘再食返都唔會縮細,仲係彈下彈下👍🏻100分😍😍😍3)Iced Americano☕️$36,有超香嘅咖啡豆味,酸度適中,好有提神嘅感覺😂😂😂4)Sesame Latte☕️$42,好濃郁芝麻味加濃厚嘅latte,超級香滑👍🏻👍🏻👍🏻喜歡芝麻嘅你不妨一試😍環境帶有少少工業風,雖然係小店都坐得好舒服,環境乾淨,CP值勁高,分量抵食大件👍🏻👍🏻👍🏻一定要推介🙏🏻🙏🏻🙏🏻
📍尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖

牛油果炒蛋沙律菜手工製貝果
疏乎厘班戟意大利低脂雪糕
Sesame Latte
2022-01-21
10 分鐘 (堂食)
牛油果炒蛋沙律菜手工製貝果
疏乎厘班戟意大利低脂雪糕
Sesame Latte
🍝帶子.車厘茄.蒜片.墨汁意粉💵98🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀餐廳以巨大型既白色碟上菜,頭大嚇親😂,不過餐廳善用大碟既空間,係空白位置曬上黑胡椒粒做點綴~意粉麵質適中,不過軟亦不過硬,意粉染上滿滿既墨汁,慢慢散出墨汁味,配上切薄既蒜片同車厘茄,除左增加口感,亦有淡淡既蒜片味,而帶子則偏鹹帶爽口,配偏淡味既意粉,做返個balance,食完記得要照鏡抹咀🤣🤣☕️Piccolo💵38🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 拉花拉得好,岩晒鍾意打卡既你📸,開頭有淡淡既奶香味,後隨有咖啡既甘味同微酸係口中徘徊🤪凍左飲,奶味就偏重返少少🤏🏻🥞梳乎厘班㦸.意大利低脂雪糕💵88🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 頭大見到低脂雪糕,可以比個藉口自己食甜品,感覺唔會肥😂雪糕有得揀曲奇定朱古力味,頭大揀左曲奇雪糕~同樣餐廳以巨大型既白色碟上菜,曬上糖霜做點綴,加上用朱古力醬擠既笑哈哈,增加視覺效果🤪,低脂意大利雪糕,偏甜甜帶重奶味,入口即溶,有2舊pancake 味道偏重蛋味,外面乾左啲,入面可以再鬆軟啲更好👍🏻🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼☀️整體而言,餐廳既設計較吸引頭大,餐廳以黑白風格為主,地板以黑白色階磚配黑白色牆壁,牆壁上半為白色配上有格調既黑白色燈💡

🍝帶子.車厘茄.蒜片.墨汁意粉💵98
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

☕️Piccolo💵38
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🥞梳乎厘班㦸.意大利低脂雪糕💵88
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
☀️整體而言,餐廳既設計較吸引頭大,餐廳以黑白風格為主,地板以黑白色階磚配黑白色牆壁,牆壁上半為白色配上有格調既黑白色燈💡,中間有行打橫既鏡,🤣可以比客人低調咁整理儀容,下半為黑色,而枱為黑白色水墨設計,配高椅,適合一人或二人用餐,有種chill既感覺,唔會被繁忙既世界牽住~
疫情下又lockdown, WFH又成新常態。行過尖沙咀一帶嘆個早餐,幾條街都靜到鬼影都冇隻,鬧市下如此不勝唏噓無良政府下令晚市禁堂食又延續兩星期(為通關阻你做生意佢繼續開p理得你咩),路過加連威老道十室九空嘅環境下,搵到間以Hongkonger,黑白相間為主題嘅cafe, 見字飲啡Work from Cafe,又有啲料到💛𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨, 𝐒𝐜𝐫𝐚𝐦𝐛𝐥𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥, 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐦𝐢𝐱(𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠: 𝟕.𝟒/𝟏𝟎) 素食選擇唔算多,都係waffle、soufflé pancake為主。不過想留quota飲佢啲咖啡就隨意叫咗份牛油果炒蛋bagel。賣相幾靚,甚至連伴碟嘅車厘茄都好用心彫花,Bagel係自家製,外皮烘得好脆。比較起一般bagel外型冇咁大個,不過口感外脆內有咬口,質感好實在唔空氣,不過要切開就要花上多啲氣力,個人認為烘得有點太脆,食耐咗有啲口乾🍴牛油果啱啱熟,加上由牛油烘過嘅bagel及炒蛋,牛油果會更軟身,食落比睇落去更滑,炒蛋難得唔油但唔老。主要靠黑椒調味冇咁單調,沙律菜份量算多。食過咁多牛油果蛋,呢個算健康,細細個bage

素食選擇唔算多,都係waffle、soufflé pancake為主。不過想留quota飲佢啲咖啡就隨意叫咗份牛油果炒蛋bagel。賣相幾靚,甚至連伴碟嘅車厘茄都好用心彫花,Bagel係自家製,外皮烘得好脆。比較起一般bagel外型冇咁大個,不過口感外脆內有咬口,質感好實在唔空氣,不過要切開就要花上多啲氣力,個人認為烘得有點太脆,食耐咗有啲口乾🍴牛油果啱啱熟,加上由牛油烘過嘅bagel及炒蛋,牛油果會更軟身,食落比睇落去更滑,炒蛋難得唔油但唔老。主要靠黑椒調味冇咁單調,沙律菜份量算多。食過咁多牛油果蛋,呢個算健康,細細個bagel估唔到都幾飽肚
牛油果炒蛋bagel

𝐎𝐚𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞🌱(𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠: 𝟖.𝟕/𝟏𝟎)
為咗配上哥倫比亞偏酸嘅咖啡豆嘅原始風味,店主表示植物奶只選燕麥奶。通常飲植物奶沖嘅咖啡,都係冇咩拉花:因為酸鹼度同埋本身嘅成分等因素,咖啡師都係求其拉個心或者驚seven索性唔拉花
如果咖啡師願意植物奶咖啡拉花係勇氣,拉得靚就係稀有!燕麥奶咖啡唔甜,口感順滑。由於燕麥奶酸度唔高,奶泡維持得好持久,擺近半個鐘都唔會化
除非你特登攪拌,否則飲每一啖,個拉花都仲喺度,高質。
Oat  Latte

𝐂𝐨𝐨𝐥 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 (𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠: 𝟗.𝟎/𝟏𝟎)
檸檬乾、陳皮、菊花,加埋一齊煲中藥?非也。以呢三種材料再加梳打水特調,飲落竟然有啲似檸樂。不過比起可樂,呢個更加清新同輕負擔,甜度適中,轉熱飲就夠滋補,但凍飲就夠refresh,幾得意嘅一杯飲料。
Cool  summer

𝐖𝐡𝐨𝐥𝐞 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ☕️ (𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠: 𝟖.𝟑/𝟏𝟎)
為咗想試真啲個分別,特登再order多杯正常latte試下,海馬拉花好靚!全脂奶無論奶香、奶泡、質感都明顯比燕麥奶版本rich好多,但乳糖加上酸性,拉花過一陣就明顯起氣泡影響美觀。不過亦因本身奶嘅乳糖,整體偏甜,同燕麥奶版本比較,whole milk份量重手咗(不過奶啡重奶是常識吧?),咖啡本身嘅味冇植物奶嗰杯咁突出。
Latte

除咗咖啡,見佢地都提供幾多坊間少見嘅beverage, cocktails, 包括以近期大熱嘅CBD入饌嘅都有幾款,路過嘆下tea飲杯咖啡,都幾悠閒,正襯街外人煙稀少⋯尋找一點生存空間
2022-01-14
20 分鐘 (堂食)
$100 (早餐)
牛油果炒蛋bagel
Oat  Latte
Cool  summer
Latte
  • cool summer
2022-01-18 7 瀏覽
尖沙咀💛💛Cafe 打卡📸All Day Breakfast $98有法式多士、紐輪堡腸、 煙肉🥓、漢堡扒、🍅蕃茄扒、蘑菇炒蛋、牛油粟米🧈🌽。即叫即整,落完單,廚房炮製食物既既香氣傳出黎,勁香。份量都好豐富,腸、煙肉、漢堡扒、蕃茄扒每樣都有2份。而且多士烘得好脆。Homemade Bagel🥯 $62有漢堡扒、芝士🧀、羅馬生菜同蕃茄片,佢個Bagel都係烘得岩岩好,脆邊但又唔會燶。簡簡單單,但又好好味😋Ten minutes $60飲品送到時,職員提醒要攪拌先好飲,杯 ☕️ 好靚,飲落去感覺好清新,好香咖啡味,唔駛Ten minutes飲哂😆Valrhona+Godiva Black Chocolate $48拉花好靚,打卡之選,朱夠香濃,苦度亦足夠。
尖沙咀💛💛Cafe 打卡📸

All Day Breakfast $98

Homemade Bagel🥯 $62

Ten minutes $60

拉花好靚,打卡之選,朱夠香濃,苦度亦足夠。
2022-01-16
午餐
  • All Day Breakfast
2022-01-17 35 瀏覽
今日休休閒閒係尖沙咀行街~同朋友入左e間coffee shop坐低傾下計😚Coffee shop 行時尚黑白既風格 但不失休閒感😍雖然細細間 但d枱完全唔逼 同朋友坐得好舒服😽傾計傾足幾個鐘去相!!Valrhona + Godiva Black Chocolate $48第一口飲 奶香味好香好好飲朱古力甜度適中 唔會過甜 飲到朱古力既香味😚Green Tea Latte $42整果時廚師有甜心咁問我地想唔想落糖加左少少糖後 甜度非常適中😳完全唔會過甜茶味同鮮奶混合 好香😚茶味岩岩好Bagel - Hamburger steak, Cheese, Romaine lettce Tomato $62好好食😍 Bagel個面好脆 但入面食落有口感 仲係好煙韌 推薦配料睇落簡單 但整體食落好食😚配搭得好好Tomato Mushroom Chicken Risotto $85超濃蕃茄味 好食😋飯既軟硬適中 唔會過淋或者過硬 煮得唔錯既risotto中間亦有好多雞肉😳食落完全唔會漏😋😋😋好食!!
今日休休閒閒係尖沙咀行街~
同朋友入左e間coffee shop坐低傾下計😚

中間亦有好多雞肉😳食落完全唔會漏
😋😋😋好食!!
2022-01-15
2022-01-03 1702 瀏覽
大除夕,有得放早,難得早收工就學人慢活一吓,過到嚟尖沙咀嘅「Youniqueed」,因為見其風評不俗,就豪食一次下午茶。雖然話豪食,又唔喺咩英式下午茶嗰啲咁貴,只喺比起平常去茶記嘅,食得貴啲而已,所以,更加要慢慢嘆啦!走進餐廳,屬小店規模,座位真喺唔多,收銀前有3張吧枱位,而靠牆一邊有3組二人枱,所以,好易就坐滿。一室以黑白為主色調,配以壁燈,加上小小輕慢音樂,感覺倒有幾分法式小館風情。話喺小店,但估佢唔到食物都提供幾多種類,既然喺咖啡店,主打梗喺有多款咖啡啦,此外,仲有啲創意咖啡、茶飲、朱古力,甚至雞尾酒都有。食物方面,主菜類、沙律、全日早餐、貝高包、甜品都有供應,唔會得啲蛋糕、三文治等輕食而已。早餐時段、晚市時段,更提供多少少其他食物,不過,定價並非套餐價,飲品都喺需要另叫。梳乎厘班戟配意大利低脂雪糕 $88食梳乎厘班戟唔單止食味道,仲有手工,因為呢款甜點喺無得預早整定,都喺要即叫即做,故此亦要耐心等候。賣相就真喺簡單咗,不過,兩個梳乎厘班戟雖然送到嚟有少少塌,質素真喺唔差,口感十分鬆軟,帶有微微濕潤感,切開睇得出質感好綿密,甚具蛋香;而雪糕嘅朱古力味極之濃郁,富奶香,且非常軟滑,
梳乎厘班戟配意大利低脂雪糕 $88

食梳乎厘班戟唔單止食味道,仲有手工,因為呢款甜點喺無得預早整定,都喺要即叫即做,故此亦要耐心等候。賣相就真喺簡單咗,不過,兩個梳乎厘班戟雖然送到嚟有少少塌,質素真喺唔差,口感十分鬆軟,帶有微微濕潤感,切開睇得出質感好綿密,甚具蛋香;而雪糕嘅朱古力味極之濃郁,富奶香,且非常軟滑,食到尾段,直頭當朱古力漿咁用。
鮮奶咖啡 $43

雖然店家有唔少特別咖啡,但無懸念,都喺揀番最心水嘅鮮奶咖啡。一來可欣賞到師傅巧手嘅拉花,二來飲到師傅沖泡嘅手勢,老實講,兩者都做得有水準,個拉花好有心思,好巧手,而且,線紋細緻,入口就口感好均勻,順滑綿柔,醇厚芳香。
鮮奶咖啡
一份班戟、一杯咖啡,確喺可以讓人暫忘塵囂,雖然只得一個人,但一個人有一個人嘅好處,有獨處嘅空間,沉澱一下思緒,為下一步作準備。
2022-01-01 20 瀏覽
今天下午去了一間香港人咖啡廳休閑渡過下午咖啡廳以黑白簡約風為主題四點時還沒有客人但坐了一會就已經滿座幸好早點來😌😌😌簡單點了一個沙律和特調飲品♥️SaladAvocado chicken salad $66內有牛油果🥑、雞胸肉、沙律菜、車厘茄、蘋果醋整份份量大沙律菜有半枝叉高爽口的沙律菜🥗加上雙色小蕃茄的清甜雞胸肉煎熟加上簡單的鹽和黑胡椒調味熟度剛好不太柴旁邊還有一隻小小比加超作點綴🧡Youniqueed creativeWinnie The Expresso $60由Sparkling lemon tea, expresso, dried lemon店主還提醒要伴均才飲用飲落去好特別有汽的檸檬茶底配上乾檸檬片🍋檸檬的清新醋甜中和了咖啡☕️的苦不愛喝咖啡的相信也不會排斥小店還有其他特調我下次會再來一一品嘗總結:主食和沙律的價錢抵食$60 的沙律應該世界少有主食都係一百元上下合乎經濟原則無論早、午、晚都cp 值高的選擇📍 Youniqueed (尖沙咀)尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖

今天下午去了一間香港人咖啡廳休閑渡過下午
咖啡廳以黑白簡約風為主題
四點時還沒有客人
但坐了一會就已經滿座
幸好早點來😌😌😌
簡單點了一個沙律和特調飲品

♥️Salad
Avocado chicken salad $66
內有牛油果🥑、雞胸肉、沙律菜、車厘茄、蘋果醋
整份份量大

總結:主食和沙律的價錢抵食
$60 的沙律應該世界少有
主食都係一百元上下
合乎經濟原則
無論早、午、晚都cp 值高的選擇

📍 Youniqueed (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地下A2號舖

今日放工時間特別多人,本身諗住搵一間人少嘅餐廳坐低食晚飯,點知間間都好似過節咁高朋滿座行到麼地道附近,見到有間Cafe咁岩有位,於是就成功攝入去霸到位Cafe入邊嘅裝修景致非常好,雖然位於街道旁邊,但係入邊嘅隔音真係做得好好伴隨着音樂真係好有氣氛添!餐廳入邊設有咖啡機整即磨咖啡,成本十足!一入到門口已經聞到陣陣嘅咖啡香味撲鼻而來餐牌係全日供應,所以可以見到All day breakfast、homemade bagel 呢類選擇!而餐廳亦都有咖啡、沖條飲品、酒精類飲品提供好啦放工一定要好好嘆番杯茶!想要杯潤喉又清清地本身諗緊食咩晚餐好,不如試吓佢哋嘅all day breakfast我叫咗杯鹹柑桔檸檬菊花茶攪勻之後飲更加甜度適中飲落去好清新有潤喉嘅感覺,真係好啱冬天呢啲乾燥嘅天氣飲番杯遠睇仲有少少長島冰茶嘅感覺!另外我嘅全日早餐已到!配料有好多,包括蕃茄、漢堡扒、雞肉腸、煙肉、蘑菇煎蛋、蕃茄仔、粟米、生菜、多士……一次和昌我鍾意食嘅食物全部集中一齊入邊嘅蘑菇煎蛋仲有黑松露嘅味道!啱啱好唔會好full蕃茄好好清新,配合埋雞肉腸同埋漢堡扒一齊食真係好解油膩最後想講返,呢間野真係可以百事不厭

伴隨着音樂真係好有氣氛添!

餐廳入邊設有咖啡機整即磨咖啡,成本十足!
一入到門口已經聞到陣陣嘅咖啡香味撲鼻而來

而餐廳亦都有咖啡、沖條飲品、酒精類飲品提供

好啦放工一定要好好嘆番杯茶!想要杯潤喉又清清地

我叫咗杯鹹柑桔檸檬菊花茶

攪勻之後飲更加甜度適中
飲落去好清新有潤喉嘅感覺,真係好啱冬天呢啲乾燥嘅天氣飲番杯

遠睇仲有少少長島冰茶嘅感覺!

另外我嘅全日早餐已到!

入邊嘅蘑菇煎蛋仲有黑松露嘅味道!啱啱好唔會好full

蕃茄好好清新,配合埋雞肉腸同埋漢堡扒一齊食真係好解油膩

最後想講返,呢間野真係可以百事不厭,喺繁囂嘅都市入邊搵到一處世外桃源

有時間嘅朋友可以來一趟㗎 !