2021-12-31 58 瀏覽
難得有me time,獨行俠自己出尖沙咀周圍遊蕩,去到加連威老道,隨意進入一間cafe,就揀選咗呢間Youniqueed。餐廳內環境寧靜,適合獨行俠慢慢嘆番杯咖啡。雖然係小店,但佢嘅食物選擇都唔少。當然仲睇得出佢哋嘅咖啡有幾專業。我選擇咗坐吧枱,可以欣賞店員用心拉花嘅過程,睇得出佢對咖啡甚有要求。難得的me time,當然要叫返一份All Day Breakfast配番杯Cappuccino嘆番吓。All Day Breakfast選料上乘而豐富,有法式多士、紐倫堡腸、煙肉、漢堡扒、烤蕃茄、蘑菇炒蛋、牛油粟米同沙律菜。全部食材都經過製作,絕不是罐頭直接上碟嘅貨色。我尤其欣賞佢法式多士,非常香脆,簡單如一塊多士亦都帶出精粹所在。 Cappuccino拉花甚有美感,奶泡香滑,咖啡香濃,我就相當欣賞。
餐廳內環境寧靜,適合獨行俠慢慢嘆番杯咖啡。
雖然係小店,但佢嘅食物選擇都唔少。
當然仲睇得出佢哋嘅咖啡有幾專業。
Cappuccino
午餐
2021-12-26 30 瀏覽
之前諗住去尖沙咀Donki買定D物資、食物準備聖誕Party用🎄經過加連威老道見到呢間行型格風嘅cafe🖤就決定先去食個靚brunch,Chill下~🍽️🌟All Day Breakfast ($98)唔知點解weekday放假特別想食ADB lol 佢嘅份量不少👍有齊漢堡扒、煙肉🥓炒蛋🍳長棍麵包🥖沙律🥗紐倫堡腸、番茄🍅牛油粟米🌽煙肉香脆,漢堡扒同雞肉腸都夠油香,豬肉味濃香脆長棍麵包塗滿牛油,放埋牛油粟米一齊食,邪惡又吸引🧈車厘茄仲整得好別緻,夠曬心機😍除左招牌寫上Hongkonger,餐紙都有印埋,真係特別有親切感❣️🌟Latte ($43)未飲都聞到咖啡嘅香氣☕️入口順滑,溫度啱啱好味道濃香醇厚,Aftertaste強而且所揀咖啡豆帶甜味,唔慣唔加糖嘅朋友都可以就咁飲又有靚拉花,最適合打卡📸Cafe用黑白色調設計,崇尚極簡主義嘅朋友不妨試下雖然地方唔大,只可容納到十個人左右但相對有個寧靜D嘅環境可以嘆下咖啡,享受MeTime😉或者喺附近返工嘅朋友,都可以外賣返公司Cafe仲係良心小店,值得大家大大懲罰~💛
經過加連威老道見到呢間行型格風嘅cafe🖤
就決定先去食個靚brunch,Chill下~🍽️

🌟All Day Breakfast ($98)
唔知點解weekday放假特別想食ADB lol
煙肉香脆,漢堡扒同雞肉腸都夠油香,豬肉味濃
香脆長棍麵包塗滿牛油,放埋牛油粟米一齊食,邪惡又吸引🧈
車厘茄仲整得好別緻,夠曬心機😍
All  day  breakfast

🌟Latte ($43)
未飲都聞到咖啡嘅香氣☕️
入口順滑,溫度啱啱好
味道濃香醇厚,Aftertaste強
而且所揀咖啡豆帶甜味,唔慣唔加糖嘅朋友都可以就咁飲
又有靚拉花,最適合打卡📸
Latte
Latte

Cafe用黑白色調設計,崇尚極簡主義嘅朋友不妨試下
雖然地方唔大,只可容納到十個人左右
但相對有個寧靜D嘅環境可以嘆下咖啡,享受MeTime😉
或者喺附近返工嘅朋友,都可以外賣返公司
Cafe仲係良心小店,值得大家大大懲罰~💛

2021-12-22 23 瀏覽
返完成日工,今晚去睇全新香港版的胡桃夾子,我們決定到尖沙咀吃個比較早的晚餐,但是文化中心附近沒有什麼選擇,所以我們行返去加連威老道附近。由於返了成日工,驚一陣間瞌眼瞓,所以在這裏叫一杯咖啡。Flat white 用的牛奶令到整杯咖啡入口很滑,這裏的咖啡豆不會太酸又不會太苦,就算不喜歡喝咖啡的人也會覺得很容易入口,很欣賞這裏調出來的咖啡比較厚實,沒有像喝水一樣的淡。我決定叫一個碳水化合物,就是墨汁帶子意大利粉,雖然會食到成個口黑晒,但是這裏的物質沒有像軒汁一樣,反而炒得比較乾身,不會一劈醬食落口。帶子煮得剛剛好,不會因為煮得太老而比較韌。蕃茄仔非常新鮮,很甜,很鮮。這裏的環境校正,又有比較多二人枱,所以非常適合兩個人靜靜地享受一杯咖啡,期待晚上的節目。
由於返了成日工,驚一陣間瞌眼瞓,所以在這裏叫一杯咖啡。

帶子煮得剛剛好,不會因為煮得太老而比較韌。

蕃茄仔非常新鮮,很甜,很鮮。

2021-12-16 421 瀏覽
放假悠悠閒,搵間coffee shop食個Brunch 先,今日嚟到加連威老道一間叫Youniqueed 嘅咖啡小店,地方細細,座位全部都係Bar 枱,其中有三個位可以對住咖啡師,一邊傾偈一邊飲咖啡,令人開心,另外裝修都幾型格,以黑白為主配合柔和燈光,播住音樂,令人好放鬆。值得一提我在這間店飲咖啡,完全感受到咖啡師的用心,我係Flat White 嘅忠粉,亦都會習慣加少少糖去飲,當咖啡嚟到嘅時候我就問咖啡師可唔可以俾少少糖,咖啡師建議我先試咗味真係覺得唔OK先再問佢攞糖,坊間咖啡店點會咁做,我當然欣然接受,最後佢嘅建議係正確,不加糖才感受到咖啡啲濃香,所以我非常欣賞佢對咖啡嘅熱誠👍🏻👍🏻👍🏻▪️All day breakfast $98法式多士,紐倫堡腸,煙肉,漢堡扒番茄扒 ,蘑菇炒蛋,牛油粟米非常豐富的,全部材料新鮮即做,特別欣賞佢嘅法式多士,烘到脆脆配上濃滑嘅蘑菇炒蛋,好好味,三款肉類材料選擇得亦唔錯,香腸同埋漢堡扒煎出嚟幾Juicy ,煙肉亦煎到有少少脆啱哂我口味,蕃茄扒同埋牛油粟米都甚少見響All day breakfast 時出現,所以有啲驚喜,呢個配搭我鍾意💛💛▪️Flat

▪️All day breakfast $98
法式多士,紐倫堡腸,煙肉,漢堡扒
番茄扒 ,蘑菇炒蛋,牛油粟米

▪️Flat White $43
以上提及過,咖啡沖得非常濃香,拉花大家都睇到好靚,開心

✨必須回訪的咖啡店✨
  • All Day Breakfast
2021-12-14 12 瀏覽
今日經過加連威老道,就黎左呢度食早餐,同埋嘆返杯回魂啡,呢度有格調既黑白設計既裝修,簡潔舒服,坐位唔算多,多數兩坐位,乾淨整潔,最衰之後要返工,如果唔係可以坐耐啲都真係幾chill。食物即叫即整,我叫左Long Black 同All day breakfast,份量都多,新鮮熱辣,食完充滿Energy!Long black☕️-多數餐廳都係提供Americano,呢度有long black,我就揀左,係將特濃咖啡加到熱水之中,係同Americano做法剛好相反,咁樣可以保留咖啡的油脂,味道較Americano濃厚,出來的味道亦稍有不同。All day breakfast-好豐富,有法式多士,紐倫堡腸,煙肉🥓,豬柳漢堡扒,蕃茄🍅,蘑菇炒滑蛋,牛油粟米🌽同沙律菜,仲有隻好可愛既蕃茄小兔子🐰,脆皮腸咬落juicy, 煙肉煎得香脆,個蛋炒得好滑,好似落左牛奶咁。

2021-12-14
早餐
  • All Day Breakfast
2021-12-14 21 瀏覽
喺尖沙咀呢個鬧市之中竟然有一間以黑白做主題嘅咖啡店除咗有咖啡之外,Cafe仲會有一啲輕食例如意大利飯,all day Breakfast同埋沙律原本想試吓佢嘅包類,但甘啱賣晒唯有下一次最後叫咗個牛油果雞胸沙律成個賣相都非常之靚牛油果同沙律菜都非常之新鮮沙律仲用咗黑醋調味成件事感覺好清新另外師傅仲好有心機整咗個白兔仔車厘茄欣賞完之後我9秒九就放咗入肚🤣🤣雞胸煎完之後仲保持到好嫩滑一啲都唔柴份量都幾多下而飲品方面就試咗店員推介嘅warm flow個味道係有啲似金橘檸檬,係比較潤喉一類嘅飲品估唔到咖啡都有呢一類型嘅飲品味道非常之容易入口,仲咁都有少少菊花嘅味道非常之潤喉而朋友就叫咗杯latte,佢話味道都唔錯

喺尖沙咀呢個鬧市之中竟然有一間以黑白做主題嘅咖啡店

原本想試吓佢嘅包類,但甘啱賣晒唯有下一次

最後叫咗個牛油果雞胸沙律
欣賞完之後我9秒九就放咗入肚🤣🤣

雞胸煎完之後仲保持到好嫩滑
一啲都唔柴
份量都幾多下

而飲品方面就試咗店員推介嘅warm flow
個味道係有啲似金橘檸檬,係比較潤喉一類嘅飲品
估唔到咖啡都有呢一類型嘅飲品
味道非常之容易入口,仲咁都有少少菊花嘅味道
非常之潤喉

而朋友就叫咗杯latte,佢話味道都唔錯
2021-12-06
午餐
  • Warm Flow
2021-12-11 32 瀏覽
最近有半日假期要清,放工後覺得難得有半天假應該去Café慢活一下,不應像平日趕頭趕命吃快餐。在尖沙咀加連威老道附近發現了這間Youniqueed。Café面積小小的,只有四五張枱。裝飾是黑白色為主,前面有Bar枱可以近距離觀賞沖咖啡的情況。餐牌簡單的兩頁,卻包了主食,沙律,甜品和不同種類的咖啡。 All Day Breakfast即叫即整,雖然要等待一段時間,但一邊聽著廣東歌,一邊觀賞街景又不覺得悶,反而有種說不出的舒服。 有紐倫堡腸、漢堡扒、蕃茄、法包、煙肉、蘑菇炒蛋、牛油粟米和沙律菜。漢堡扒有肉汁,紐倫堡腸帶點香草的味道,炒蛋炒得頗滑,加上蘑菇更有口感,煙肉又不會太乾,配上粟米我都幾喜歡,如果蕃茄配茄汁豆感覺便會太相似。唯一略嫌法包有點乾,而且味道太淡,如果換上有乾果的麵包或牛角包更好。Mocha咖啡味非常香濃,朱古力和咖啡的比例調得恰當,朱古力不會搶去咖啡的味道,幼滑的奶泡再加上漂亮的拉花,令人可以好好享受一個下午。

餐牌簡單的兩頁,卻包了主食,沙律,甜品和不同種類的咖啡。

2021-12-11 13 瀏覽
喺尖沙咀工作完,已經下午3:00,想搵一間坐得舒適嘅Cafe嘆吓,食個late lunch,見到呢間喺加連威老道,非常就腳嘅Cafe,即刻入去叉叉電😆整間舖頭黑白色裝修,感覺好Chill好型,我哋兩個人,揀咗靠牆嘅吧枱坐,一人叫咗一個意粉,一杯咖啡。我點嘅係Carbonara,蛋黃味好香,煙肉亦好好味,意粉好煙韌。同事叫嘅帶子墨魚汁意粉,帶子都好鮮甜美味,墨魚汁好濃味。食完咁好味嘅意粉,梗係要試埋佢哋嘅咖啡,我叫咗一杯Mocha,同事要Dirty。上咖啡嘅時候,已經聞到好香嘅咖啡味。咖啡師親自遞上,仲叮囑我哋要盡快飲,先飲到佢最濃嘅香味,放耐咗就會冇咁好味,多謝咖啡師咁細心嘅提醒。今次冇咁多時間慢慢坐,下次經過一定會再嚟嘆咖啡~

今次冇咁多時間慢慢坐,下次經過一定會再嚟嘆咖啡~
2021-12-03
2021-12-10 61 瀏覽
一早吃了早餐 未到晚飯時間已肚餓😂在尖沙咀加連威老道發掘到這間本地人開的咖啡店這店以黑白雲石為主 挺型格的 店內坐位不多 全是高凳位置 一張吧枱及三張高枱 有一張後備高凳 所以想三人行的朋友亦沒有問題《All Day Breakfast》每款都各二 挺方便與人分享/好味到想再吃多件😆《法式多士》硬中帶脆 感覺像烘了的法包 挺喜愛這口感 味道亦佳《紐倫堡腸》咬開腸皮 挺多汁的😋《漢堡扒》薄中帶嫩 一點也不覺乾 十分易入口《蘑菇炒蛋》亦十分濕潤 加上蘑菇 香味十足《Special Recipe Chocolate》這杯外形令人聯想到威士忌🥃 乘載著濃濃的朱古力 增添了一份豪氣 愈飲味道愈濃 不會讓冰的融化溝淡了當中的味道👍🏻沒有加一服務費 最後人均$150 當吃了一頓晚餐 不錯

《紐倫堡腸》咬開腸皮 挺多汁的😋
《漢堡扒》薄中帶嫩 一點也不覺乾 十分易入口
《蘑菇炒蛋》亦十分濕潤 加上蘑菇 香味十足

Special  Recipe  Chocolate

沒有加一服務費 最後人均$150 當吃了一頓晚餐 不錯
2021-12-02
Special  Recipe  Chocolate
2021-12-06 33 瀏覽
踏入聖誕節月份,梗係要周圍去搵下靚地方影相啦,今次目標係去尖沙咀海傍附近先!影相前喺附近醫好左個肚,之後可以慢慢影,個樣都精神啲啦😆喺附近搵左間以黑白為主色調嘅咖啡店,入面連吧枱只有4-5組枱,靜靜地又唔會太近,好適合兩個人慢慢傾下心底話,氣氛唔錯!食物方面,咖啡店黎講種類都算唔少,當然唔會每種都有好多選擇啦,咁我就揀左墨汁帶子車厘茄蒜片意粉,帶子有煎過,香得黎味道鮮甜🥰另外因為我鍾意奶味重一啲,所以叫左杯Ice Latte,都唔錯☺️整體黎講環境格調我最鍾意,食物我都想試下Risotto同Bagel,下次一定會再去!

2021-12-02
2021-12-06 7 瀏覽
周未約了朋友學寫英文書法,這間cafe不是走文青路線而是型格風,牆身打格仔,地板也有棱型格仔,啱哂鐘意格仔的我😆!食物和飲品都是即叫即做,店員會細心介紹每款咖啡,由於天氣仍是太熱,我和朋友都選了cold mocha,由於加了冰,型格店員怕咖啡會啖了,都提醒我們要儘快飲完,避免影響了味道!我就按照指示,先試一口,通常冰咖啡真的有越飲越啖的危機,可是這杯卻不會咖啡和朱古力的味道剛好,朱古力沒有蓋過咖啡,咖啡和朱古力的平衡味道,我嚐到了💜💜!另外,我們也點了主食,墨汁帶子意粉和carbonara!墨汁意粉一向是我的最愛,這個意粉買相精緻,帶子也新鮮嫩滑,食落有香蒜味道,意粉也很彈牙!我也試了朋友的carbonara 醬汁不會太杰,味道香濃!難怪會客似雲來,我和朋友都沒有理會,吃完就開始學習英文書法!另外餐廳也有吸引的甜品和其他特色水果飲品供應下次必定要試!
!
2021-12-03
  • Traditional Spaghetti Carbonara
2021-11-27 22 瀏覽
今日經過尖沙咀加連威老道附近行到熱熱地想飲杯咖啡就發現呢間新開嘅Cafe,Cafe店面細細大約只有四五張枱,所以繁忙時間應該要等位。店員都幾Nice好主動介紹唔同嘅咖啡豆,佢啲豆係徧向fruity,帶有果香,屬於埃塞羅比亞豆,有Jasmine ,papaya等,仲可以近距離觀賞沖咖啡嘅情況,好專業,如果客人岩,佢亦都有咖啡豆可以買。另一杯要左cold summer,菊花加tonic Soda,呢杯好特別,淡淡菊花味,好清新,岩哂唔飲咖啡既人。見上網好多人推介佢嘅意大利飯同墨魚汁意粉,果然味道好有驚喜,risotto 個飯軟硬適中,吸收哂海鮮既鮮味,墨魚汁意粉有兩粒大大粒帶子,好惹味。難得一見既用心cafe
2021-11-27 17 瀏覽
喺尖沙咀行街,發現有間以黑白色風格為主嘅Cafe,決定入去坐一陣休息吓🙈店內”黑白分明”,以型格風格為主,但仍然帶俾人一種舒適寫意嘅感覺~有不少自家設計的菜式,最欣賞係佢其中一款中西合璧的飲品🥰Warm flow~呢款係以鹹柑桔配合菊花為主的飲品,由餐廳自家設計,有凍同熱可以選擇,天氣有啲凍所以揀咗熱飲,菊花味較為陣陣幽香,沒有比鹹柑桔的味道遮蓋,帶有酸酸甜甜的感覺,味道醒胃🥰Squid  ink  spaghetti  with  pan-fried  scallops~意粉沾滿了滿滿的墨汁,鮮味濃郁,配合剛剛煎的帶子,肉汁豐富,鮮味更為昇華,配合少量車厘茄,酸酸甜甜的感覺更為開胃🥰
Warm flow~
Warm  flow

2021-11-19
Warm  flow
  • Warm Flow
黑色為主調,以 simple food 為主,有少少可惜沒有供應 cakes / Pastries 等輕食。合理價錢,絕對有生存空間。Bagel with Avocado and scrambled eggs牛油果醬、炒蛋、沙律菜 $48Bagel 偏向香脆,唔會切吾開,炒蛋老左少少,欠咸味,好彩加左黑椒粒,提升返蛋香,但整體來講偏淡味,但幾好食。Piccolo $38 是較少奶的咖啡飲品,奶泡較多的咖啡較易拉到靚嘅拉花,所以barista 以有限的奶泡仍能拉出過個拉花,功力都不俗。自從學咗拉花之後就會更加細心留意每個拉花,這杯咖啡工整度、平衡度都掌握得吾錯。至於味道較nutty ,有深烘的力量,偏苦尾段微帶果酸,我幾鍾意。

合理價錢,絕對有生存空間。

牛油果醬、炒蛋、沙律菜 $48

All Day Breakfast朝早冇乜點食嘢,於是來個豐富的All Day Breakfast。份量不小,紐倫堡腸、漢堡扒、蕃茄扒、多士都有兩件,加上煙肉、蘑菇炒蛋、牛油粟米和沙律菜。見menu寫得蕃茄扒,都有expectation,夠大塊夠厚,juicy,有grill過的感覺。漢堡扒比想像好吃,有肉汁,唔係好似連鎖快餐店咁乾爭爭。香腸之中個人都幾鍾意紐倫堡腸,煎到有少少燶邊,幾香,好食。牛油粟米有香的牛油味,又沒有太油膩,唔錯。個人非常鍾要佢代替了平時常見的茄汁豆!炒蛋非常香滑,夾了不少蘑菇,熱辣辣,好食。Menu寫法式多士,原來係咁樣,應該是法包切片,外脆內軟,喜歡它煙韌口感。蕃茄仔加了耳仔,好cute,有heart。Hot Latte現在咖啡拉花是基本吧,咖啡聞到好香,喝下很舒服順喉,半點苦味也沒有,而且適合我的個人口味,沒有酸味。地方細細,環境卻很舒服,以黑白為主的簡單色調,不知不覺就會可以坐很久,在煩囂的尖沙咀街道上,有這間小cafe真不錯。

All Day Breakfast

漢堡扒比想像好吃,有肉汁,唔係好似連鎖快餐店咁乾爭爭。

香腸之中個人都幾鍾意紐倫堡腸,煎到有少少燶邊,幾香,好食。

炒蛋非常香滑,夾了不少蘑菇,熱辣辣,好食。

蕃茄仔加了耳仔,好cute,有heart。

Hot Latte