2018-01-02 182 瀏覽
今天在銅鑼灣經過從前的翡翠明珠廣場,有點口渴,便上去找找有無新嘢試,一到二樓就見到Zakka cafe,即管試試,叫左牛肉漢堡➕凍鮮乃抹茶。坐低至知係大家樂集團。本耒沒有寄望,但送耒的樣子味道以$56嘅價錢就物有所值,好開心以後嚟銅鑼灣多了個Tea的好迭擇!
2018-01-02
2017-12-28 1945 瀏覽
朱古力迷注意!以下我介紹的甜品都和朱古力有關,女生們大多喜歡吃甜品又喜歡吃朱古力,餐廳推出的冬日限定「A Chocolate Moment」甜品系列就啱哂我們。我們一行三個女生便決定和「朱古力有個約會」!香橙朱古力布朗芭菲杯($88)👍👍👍👍👍這個芭菲杯,單看賣相已令人心動。用了高腳玻璃杯載了一層層不同的誘人朱古力組合,真是未食先興奮!芭菲杯以香橙和朱古力作主調,杯內有黑朱古力 brownie, 白朱古力 mousse, 牛奶朱古力 mousse, 再配合一球朱古力雪糕,多重口感,多重享受!我特別喜歡那些橙肉,橙肉的酸甜平衡了朱古力的甜度,亦令整個甜品更清新。黑白朱古力流心布甸($88)👍👍👍👍這個甜品是朱古力心太軟加云呢拿雪糕,切開黑朱古力布甸,冒著蒸汽的白朱古力溶岩隨隨流出,與冰涷的雲呢拿雪糕球形成強烈的「熱與冷」的對比!白朱古力溶岩的甜度和帶有少少苦澀的黑朱古力也形成一個和諧的味道!兩種朱古力的味道互調,誰也搶不到各自的風頭!榛子朱古力慕絲班㦸($88)👍👍👍👍層層疊的朱古力班㦸配上榛子忌廉,上面還有一片朱古力薄脆,外型獨特精緻。班㦸的口感不是近期大熱富空氣感那一種,這三層的朱古

香橙朱古力布朗芭菲杯($88)
👍👍👍👍👍

香橙朱古力布朗芭菲杯

黑白朱古力流心布甸($88)

黑白朱古力流心布甸

榛子朱古力慕絲班㦸($88)
榛子朱古力慕絲班㦸

層層疊的朱古力班㦸配上榛子忌廉,上面還有一片朱古力薄脆,外型獨特精緻。班㦸的口感不是近期大熱富空氣感那一種,這三層的朱古力班㦸口感比較薄,質感較實,但軟綿綿的榛子朱古力慕絲的配合又幾夾。班㦸還有朱古力醬和很多脆脆榛子果仁增加口感。

香橙肉桂茶 (+$15)

原價$36, 但凡惠顧任何單點美食,可以$15加配。
香橙肉桂茶是冬日的暖身飲品,加入香橙、earl grey 和橙味糖漿, 還有原條肉桂條!飲用前把肉桂浸泡1至2分鐘,香橙和肉桂的味道隨蒸汽飄出來,感覺天然又舒服!
香橙肉桂茶 (+$15)

餐廳以簡約的風格設計為主調,空間感寬闊!

餐廳選用不同系列的茶包

門面

餐牌

2017-12-26
香橙肉桂茶 (+$15)
之前起網上見到好多人去Zakka 食甜品 對於我依個甜品控黎講真係好想試 但因為工作太忙又不順路所以遲遲都未試 但今日終於 終於食到啦 而且一定會再番去食 我好少打食評 但今次真係忍吾住要打下食評 zakka嘅甜品吾單止係甜品 而係一件藝術品 我係超欣賞一啲好有心機整甜品嘅餐廳 因為網上訪問話zakka 甜品的配料 例如chocolate brownie都係自己整 吾係外購 同埋佢個乾橙片都係自己整 好靚 真係超有心機我入到去就一口氣叫左三個甜品 同一杯肉桂茶 因為期待太耐 而且驚之後又冇時間食 所以我就叫左最出名嘅朱古力心太軟 香橙朱古力芭飛杯 同梳乎厘班戟一見到啲甜品黎到 嘩 真係超級靚呀 我都忍吾住手機食先 哈哈 個朱古力心太軟真係好正呀 一切開就流出暖暖嘅白朱古力 我食過咁多心太軟 第一次見用白朱古力做個流心 個design 真係好特別 個視角效果超級靚 而且個朱古力好濃好滑同好香 再配個雲呢拿雪榚 真係好好食之後就黎左個大個我個頭嘅香橙朱古力芭飛杯 睇到已經見到好多層次 睇相以為好細 但原來咁大杯架 食落真係好有口感 有Mousse 有香橙 有chocolate browni

之後就黎左個大個我個頭嘅香橙朱古力芭飛杯 睇到已經見到好多層次 睇相以為好細 但原來咁大杯架 食落真係好有口感 有Mousse 有香橙 有chocolate brownie 有雪榚又有香橙片 淨係睇就已經好靚 食落個Mousse 好滑 個browine 好濃朱古力味 真係好好食 不過咁大杯 三個人食都得 哈哈

跟住個三層高嘅梳乎厘班戟黎啦 好期待 因為之前去過k11食一間pancake 嘅店食 個間嘅pancake 係靚 但就好似食空氣咁 完全吾覺有食過 但zakka 依間軟得黎又好實在 吾會食空氣 蛋味又好重 好正呀 個pancake 配左好多野 又有水果 又有好濃嘅牛奶雪榚 同埋配個蜜糖 好多選擇 正呀

好彩我叫左個香橙肉桂茶 食完甜野 飲一淡清香嘅肉桂茶又吾會太漏 中和一下啲味 個肉桂茶我都好欣賞 因為佢有一條肉桂架 又有好多橙肉起入面 好好飲

整體而言 完全冇失望 真係好正 環境舒服 坐左一個下午都冇比人話 價錢又合理 起銅鑼灣區又吾係好貴但質素又高 而且甜品吾洗等好耐就好快有得食 真心會推介朋友黎

2017-12-27
10 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 香橙朱古力芭飛杯
  • 朱古力心太軟
  • 香橙肉桂茶
  • 梳乎厘班戟
2017-12-27 323 瀏覽
好難得有得Off,當然同好姊妹去食好西啦。今次就選擇左黎銅鑼灣一間新開左無耐的西日式餐廳啦。一見到佢地的餐牌就忍唔住底下叫左三款甜品啦。第一款就係佢地出名之一的Soufflé Pancake 由於本人實在太鐘意食 Soufflé Pancake ,所以見到佢地有賣,所以都叫左個試下。真心,好好味。蛋香夠之如,食落去非常鬆軟。之後試下加上Maple Syrup食,果種香味真心好香。雪糕的牛奶味,好特別。一個字<>第二款係佢地最近新推出的朱古力系列裡面<香橙朱古力杯>開頭睇Menu以為不是太大杯,以為一人份量啦。但當佢黎到,真係嘩左出黎,不但只大杯,仲好靚。層次分明,睇得出師傅的用心。食落去,口感好特別,有Brownie 有Mousse 有脆脆碎配埋雪糕真心......好好食加上有橙肉係裡面所以令到成件事甜而不膩第三款都係朱古力的甜品,係心太軟。開頭以為無咩特別啦,但原來一切開,係外黑內白,真係好有驚喜。因為好多餐廳或者甜品店都係全個都係黑朱古力,切開都係黑朱古力。加上配上Cherry Jam 同 Vanilla Ice cream ,一啖心太軟一啖雪糕,一
好難得有得Off,當然同好姊妹去食好西啦。
今次就選擇左黎銅鑼灣一間新開左無耐的西日式餐廳啦。
一見到佢地的餐牌就忍唔住底下叫左三款甜品啦。

第一款就係佢地出名之一的Soufflé Pancake
真心,好好味。
雪糕的牛奶味,好特別。
一個字<

第二款係佢地最近新推出的朱古力系列裡面<香橙朱古力杯>
開頭睇Menu以為不是太大杯,以為一人份量啦。
但當佢黎到,真係嘩左出黎,不但只大杯,仲好靚。
層次分明,睇得出師傅的用心。

加上有橙肉係裡面所以令到成件事甜而不膩

第三款都係朱古力的甜品,係心太軟。
加上配上Cherry Jam 同 Vanilla Ice cream ,一啖心太軟一啖雪糕,一冷一熱的感覺真係好正。
值得再黎一試

2017-12-27
5 分鐘 (堂食)
  • Soufflé  Pancake
  • 香橙朱古力杯
  • Chocolate  Fondant
2017-12-23 377 瀏覽
阿林:這一餐強差人意到嬲。我大概點了全餐廳最伏的食品——鋁燒車打芝士牛肉漢堡扒。上菜時未覺有異,打開錫紙後發現細到喊,就此盛惠$105。也罷,肉質硬又粗糙,焗薯同樣惡劣。唯有寄望甜品,畢竟我原初最想試甜品。梳乎厘班戟 ($88),有厚度,少許fluffy,惟蛋味不算香濃。旁邊的北海道牛乳雪糕,較像雪葩,硬過石頭,奶味欠奉。我寧願吃am.pm,起碼價錢便宜接近一倍,雪糕又較可口。香蕉Tiramisu班戟 ($68),質地乾燥,芝士味淡,香蕉只有中間一小撮。除有可可粉和咖啡味外,完全感受不到哪一部分像Tiramisu。餐廳所在區域全都是大家樂集團旗下餐廳,如果早知這個事實,我就不會去中伏。
鋁燒車打芝士牛肉漢堡扒
鋁燒車打芝士牛肉漢堡扒

梳乎厘班戟配北海道牛乳雪糕

意大利軟芝士香蕉班戟

2017-12-22 247 瀏覽
這陣子光顧的店子都超多好評,但結果都是不似預期,是我要求過高,還是我的口味跟潮流脫節?再繼續這樣,可能以後只能自己煮飯了。唉!店子是半自助式的,自己到收銀處點餐,自己拿餐具、斟水,但食物的價錢卻不太親民。我點了黑松露意粉、巴馬火腿pizza,主菜跟沙律加$15,我加了兩份,一共二百多元。意粉味道不錯,份量一般,但配料只有磨菇,pizza不是正宗意式薄餅底,比較似餅乾,除了火腿、茄醬,就只有每片火腿上非常小的一片生菜,令pizza吃起來比較鹹⋯⋯倒是跟餐的沙律很不錯。美女老友不飽,order了兩份甜品,一共一百七十多元吧?想不到甜品份量比正餐大!一份是店長繼續推介的榛子醬朱古力pancake,整份我猜是一早做好的,又凍又乾又硬又甜,我只吃了四份一!另一份是牛乳pancake,這個現做的就對辦了,輕輕軟軟甜甜,兩個人分剛好,早知不叫朱古力那份了!兩個人吃了三百多四百塊,肚很撐卻不覺得味蕾得到滿足⋯⋯由八點坐到十點,被吿知要打烊了,只好匆匆結束women talk⋯⋯試一次,夠了。

試一次,夠了。
2017-12-13 332 瀏覽
老公勁like朱古力,我勁like甜品!見到ufood都有介紹喎,仲唔岩曬我地!?咁岩去銅鑼灣接佢放工,就一於食完飯去試下依間comment好似幾好既Zakka cafe la!我地叫左2個甜品,店員介紹時話係佢地岩岩出左幾日ga ja! 楱子朱古力mousse班戟!我好鍾意D cream好香hazelnut 味呀,又滑!加上蛋糕pancake 軟綿綿, 仲有好多楱子粒夾喺中間!口感好豐富夠特別!!而另一個係朱古力心太軟!不過依度既心太軟中間係白朱古力黎gaaaaa有驚喜!(所以唔記得影切開個樣就即刻食左)雖然心太軟比較甜同漏,但佢地好似幾有心思喎!配左D berries水果同埋有個raspberry sauce夾埋食落即刻fresh 曬!無左個甜膩感!總括,值得一試!銅鑼灣區搵個舒服地方坐著食甜品真係唔易,下次要試佢地個soufflé pancake 先得
老公勁like朱古力,我勁like甜品
見到ufood都有介紹喎,仲唔岩曬我地!?

楱子朱古力mousse班戟!
夠特別!!

有驚喜!(所以唔記得影切開個樣就即刻食左)

夾埋食落即刻fresh 曬!無左個甜膩感!
2017-12-10 356 瀏覽
這天在銅鑼灣睇完星戰,充滿原力……跟住做啲乜,最窩心莫過於三五知己一起,嘴裡一邊嘗甜,一邊談天說地……在百德新街,一間充滿西日式風情、感覺開揚唔使迫既店舖,跟戲院咫尺之遙,這兒座位眾多,環境佈置清新簡約,甜品製作與主餐部分採開放式設計,食客可以"監督"整個製作過程,又可以同步偷師,嘻嘻!冇嚟一排,原來已經轉咗甜品餐牌,香橙朱古力布朗尼芭菲杯‧朱古力雪糕 、黑白朱古力流心布甸‧雲呢拿雪糕 、榛子朱古力慕斯班戟 ,啱曬我哋呢班甜品控,咁就每樣一客,一齊share。甜品師創作既芭菲杯以香橙肉混和杯中,除咗顔色點綴外,真正用意係夾埋布朗尼、雪糕同食,口腔即時refresh唔會嗆喉,不期然食多幾羹,真係"魔鬼"!😂第二道甜品黑色朱古力布甸一切開,白色朱古力流心傾瀉而下,配合雪糕一齊食,冷熱交融,口感一絕。第三道甜品榛子味道濃烈,慕斯夾在三層班㦸之中,好有層次。街上寒風凜冽,我哋窩在室內嘗甜,濃濃的朱古力香瀰漫一室,再來一杯暖暖香橙肉桂茶……肉桂浸泡伯爵茶內三分鐘,就最好飲!如果說肉桂屬於冬日,咁……呢杯香茶就一定屬於我!😎

第三道甜品榛子味道濃烈,慕斯夾在三層班㦸之中,好有層次。

2017-12-07 550 瀏覽
係銅鑼灣好少會來尼邊搵嘢食,今次係經過諗住睇下有咩食。經過餐廳時見到人哋食pizza好滋味,又俾個餐牌上嘅吸引咗入來。餐廳算係開放式,包括厨房,感覺幾得意。坐低之後侍應會俾餐牌,決定之後去出邊點餐同付款。之後會俾個感應器放係枱面,到時侍應就會送餐來。而餐具紙巾同水都係自助行式。食物方面比較係日式同西式嘅結合。見到人食pizza, 自己又想食。🤣 而三款當中唯一係照燒雞比較吸引我。睇賣相已經好日式,味道都唔錯。唯一不足係我個人比較鍾意厚底嘅薄餅。尼度食物嘅賣相都好靚,😍而味道都唔錯。吉列豬扒唔會太乾,仲有啲肉汁。咖哩味道沒有太多驚喜但算不錯,如果多啲汁仲好。最後重點嘅pancakes 份量足。其實兩個人食三樣嘢真係好飽。雪糕好有奶香味,的確係北海道牛乳,但太少。😅班戟鬆軟綿密,雖然叫咗後上,但可能都放咗一陣,所以無咁熱。因為見到隔離枱上嘅時候冒曬煙。總的來說係滿足的一餐。
餐廳算係開放式,包括厨房,感覺幾得意。

日式照燒雞pizza

吉列豚肉•太陽蛋•野菜•日式咖哩飯

梳乎厘班戟•北海道牛乳雪糕

最後重點嘅pancakes
總的來說係滿足的一餐。
2017-11-18
日式照燒雞pizza
吉列豚肉•太陽蛋•野菜•日式咖哩飯
梳乎厘班戟•北海道牛乳雪糕
#soufflepancake or #burger ? I’d love to have both 😋😋😋😋 Worth the wait !!! It took 30 mins for the freshly made #souffle #pancakes !!! ultra fluffy but it’s not airy!!! Nice pairing with the maple syrup, mascarpone cream, and #hokkaido #icecream 😋😋😋 enjoying the #beef burger and #fatchips during the wait for the #pancake . 😋10/10 plan to come again for rest of the menu💰$198

💰$198

Souffle  pancake
Souffle  pancake
2017-12-03 250 瀏覽
位於翡翠明珠廣場1樓,呢間晚上比較少人。環境寧靜, 座位任揀。先付款後送上食物。水就是自助, 冷熱自斟。 刀叉茄汁自取。手製明太子蝦墨汁漢堡,粗薯條,松露醬,麵包唔夠鬆軟, 醬汁多了點。不過, 勝在沒有加一。

水就是自助, 冷熱自斟。 刀叉茄汁自取。

手製明太子蝦墨汁漢堡,粗薯條,松露醬

不過, 勝在沒有加一。
2017-11-26 543 瀏覽
這個商場裝修後,有很多餐廳,今次朋友介紹這間有疏乎厘班戟,所以來試試。裝修以木系為主,點餐及取餐具都是自助的。食品以日式及西式為主,亦有不同種類的甜品。香草忌廉三文魚意大利麵這個有驚喜!咁以為是普通餐廳吃到的味道,意外地吃到香草的味道,而且醬汁味道濃郁,三文魚有鮮味,唯一不足的是意粉份量偏少,可能女生也不夠吃。蕃茄水牛芝士披薩點了才知道是薄批,芝士份量頗多,味道不夠濃,而披薩中心比較軟身。Latte跟餐+$12 有熱咖啡,味道普通,沒有什麼特別。疏乎厘班戟這個等了30分鐘,賣相普通,未及日本餐廳的班戟。班戟的空氣感不足,比較實,蛋味不夠濃郁,而北海道牛乳蛋糕的冰感很重,一開始以為自己在吃雪葩,牛乳味不夠濃,未能將其塗抹在班戟上。整體來說,這間餐廳比較舒適,沒有太多人,可以與朋友坐一段長時間。

裝修以木系為主,點餐及取餐具都是自助的。

食品以日式及西式為主,亦有不同種類的甜品

蕃茄水牛芝士披薩

蕃茄水牛芝士披薩

Latte

Latte

跟餐+$12 有熱咖啡,味道普通,沒有什麼特別。

疏乎厘班戟
疏乎厘班戟

2017-11-22
2017-11-20 635 瀏覽
銅鑼灣 Zakka Cafe梳乎厘班戟配北海道牛乳雪糕🥛$88🌟呢間日式cafe 位於翡翠明珠廣場1樓,以自助形式運作,附近有多間連鎖食店,例如:丼丼亭、大家樂等等🌟呢個梳乎厘班戟既質素同日本大阪Grams 既相差太遠啦😫 一來唔係即叫即製,所以只係微暖😖二來班戟質感比較實,冇乜空氣感,蛋味也不是太濃郁🥚🌟反而配角比較出色🤣👍🏻忌廉牛奶味重,入口即化,毫無膩感😍北海道牛乳雪糕質感軟滑,好似飲緊3.6牛乳🍦🍨🌟手製明太子蝦墨汁漢堡🦑 配粗薯條🍟·松露醬 $92黑色既芝麻honbo😜熱乎乎🔥烘得脆卜卜的😈夾住酥脆、多汁💦、彈牙既明太子蝦,加埋芥末沙律醬、生菜同蕃茄🍅,美味可口且清新🍀粗薯真係好粗🤣炸得脆身又唔油膩,沾上濃郁既松露醬,食到停唔到囗☺️🤩💕 評分:😈😈😈😈
銅鑼灣 Zakka Cafe
梳乎厘班戟配北海道牛乳雪糕🥛$88

🌟手製明太子蝦墨汁漢堡🦑 配粗薯條🍟·松露醬 $92

💕 評分:😈😈😈😈
2017-11-19 420 瀏覽
星期日從充滿住減價週人群嘅銅鑼灣Sogo逃出來,實在極需要搵間cafe坐坐。好在裝修後的這個商場仍保留幾間平價食肆,好讓我哋呢啲平民有地方食嘢飲嘢而唔使花費太多。呢間餐廳係半自助式,點餐係要行去cashier,點完付款然後會有個睇韓劇成日見到提示你出去拎食物會閃會嘈嘅機俾你,然後自己拎餐具。奇在當你返埋位,張檯有貼紙叫你放嗰舊嘢上去,店員會把食物送上?!咁做乜要呢舊會閃會嘈嘅嘢呢?俾個牌我都一樣架喎?!又唔由客人自己拎餐🤔Any肥,嘢食嘢飲送到,另一半點嘅係熱Mocha,點知送嚟嘅係冰嘅,佢向店員表示唔緊要,只要係mocha,係驚飲左人哋杯嘢,個店員都好好呀,話落單係落熱的,唔緊要沖過啦我就叫左杯冰橘子茶仲有呢個單骨雞翼,唔記得咩名😂啲香料幾好味,炸得香口唔乾,個醬係有啲似沙律醬好開胃的。三樣嘢埋單唔使$100👌🏼對小資女來說都化算。
Mocha

我就叫左杯冰橘子茶
橘子茶
炸雞翼

• 雞翼
2017-11-17 476 瀏覽
放半日假,最好就係約姐妹食甜品下午茶。餐廳廣闊明亮,四處飄散甜品種種雞蛋和面粉香氣。服務很貼心~只要到櫃檯點餐後,職員會送上感應器,客人只需安坐,在桌上放上感應器,由職員把餐點送到。大大的餐牌,一目了然。我選了 梳乎厘班戟°北海道牛乳雪糕梳乎厘班戟共三層,有鮮果,奶油及北海道牛乳雪糕伴碟。賣相吸引~太邪惡了。梳乎厘班戟好好食,口感鬆軟,甜度足夠,不用雪糕伴食也可。可惜牛乳雪糕太冰硬了,有點減分。脆酥窩夫。鮮果及雪糕這份脆酥窩夫有驚喜,有別其他窩夫做法,它以有酥皮成份做出,口感像牛角包,一層層鬆散,好特別的味道下次再嚟試食其他菜式
放半日假,最好就係約姐妹食甜品下午茶。
餐廳廣闊明亮,四處飄散甜品種種雞蛋和面粉香氣。

大大的餐牌,一目了然。

我選了 梳乎厘班戟°北海道牛乳雪糕

梳乎厘班戟好好食,口感鬆軟,甜度足夠,不用雪糕伴食也可。
可惜牛乳雪糕太冰硬了,有點減分。

脆酥窩夫。鮮果及雪糕

這份脆酥窩夫有驚喜,有別其他窩夫做法,
它以有酥皮成份做出,口感像牛角包,一層層鬆散,
好特別的味道

下次再嚟試食其他菜式