2021-07-07 515 瀏覽
🇰🇷Gimbap Gimbap🇰🇷推介指數❤️❤️❤️❤️🤍沙田新城市新開韓式料理外賣店,位於食肆層。門面光猛,白色粉綠作主調感覺清新。超大個display 櫃,放置唔同冷盤,櫃頂亦有熟食陳設睇下實物。未試過有啲花多眼亂,睇實物決定點都快過睇menu嘅~食住韓式外賣煲韓劇,爽爽爽!🔅R8飯捲+炸紫菜+炸雞HKD75✨一盒滿足三個願個願望,有Gimbap 有炸雞仲有炸紫菜。拎外賣時炸雞熱焫焫,返正屋企凍咗🥲食落醬汁甜酸度剛好,內層雞肉嫩滑juicy。✨Gimbap 餡料多過飯,且豐富又新鮮,食多多都唔會覺得膩呀!🔅芝士飯捲HKD45✨餡料同樣豐富又新鮮嘅飯捲,加上芝士做主角,多一份美味!整體食物都好新鮮,而且包裝盒好for size~ 舟車勞頓都走位或者漏汁。.··🏠 ZAN CHEE (新城市廣場) (沙田)📍沙田沙田正街18號新城市廣場L1一期157號舖
🇰🇷Gimbap Gimbap🇰🇷
推介指數❤️❤️❤️❤️🤍

🔅R8飯捲+炸紫菜+炸雞HKD75

🔅芝士飯捲HKD45
✨餡料同樣豐富又新鮮嘅飯捲,加上芝士做主角,多一份美味!

🏠 ZAN CHEE (新城市廣場) (沙田)
📍沙田沙田正街18號新城市廣場L1一期157號舖
  • 芝士飯捲
  • R8飯捲+炸紫菜+炸雞
2021-07-01 432 瀏覽
有日路經沙田, 記得朋友曾經介紹有一韓國餐廳的便當外賣好吸引, 買盒回家做晚餐🤤! 店舖雖少, 但食品選擇頗多, 特別看到整齊排列的韓式小吃及前菜, 教我如何不選它…🤣😂韓國飲食文化著重: 陰陽五行,藥食同源! 韓國人認為五色兼備的飲食,才能攝取到均衡豐富的營養。💻網上查閱看到: 五色(綠、紅、黃、白和黑)觀念來自中醫典籍《黃帝內經》,將🌱植物和動物各種食材,分成五種顏色,把各種顏色的食材混在一起,不但可以攝取到多種營養素,也表示宇宙天地調和共融之意,可以達到養生長壽的目的。💁‍♀️我呢啲凡夫俗子,最後選定烤牛肉🐄 & 五種配菜飯便當! 🐄牛肉、紫米飯、🥬泡菜、🥕醃制蘿蔔、🥔薯仔、🥚鵪鶉蛋 & 🐥炸雞! 色彩鮮艷奪目, 只看顏色已經食慾大增, 特別在炎炎夏日, 更見開胃🤤! 食物質素高, 回到家食物仍然和暖, 好享受!

韓國菜一直是我杯茶☕️ 但其實整個沙田區可以吃到韓國菜實在寥寥可數,想食韓國小菜🥢更加不得了不是要到荃灣葵芳就是尖沙咀才能買到😞自從這店🚩進駐沙田市中心後,就可以隨心所欲地買小菜等美食啦涼拌蘿蔔 $30(小)$50(中)$70(大)韓國拌菜之中,最愛❤️就是這個涼拌蘿蔔!自從在韓國🧳旅遊,烤肉的時候吃過一次這味小菜就愛上了😍,不過每家醃製的配方也不盡相同,味道亦有大分別但以這款小菜為例,最重要是醋酸味要跟甜味🤏🏻拿捏得非常準確,才做到那種酸甜得要上癮🤤的感覺店家的涼拌蘿蔔算是我心目中的第一位🥇,酸甜味做得到平衡,沒有太誇張太嗆喉的酸味,反而會令人一吃再吃,相當開胃!甜辣炸雞 $50(小)$90(中)$170(大)相信大家對這個絕不陌生,吃韓式炸雞🍗時,必然會出現用作減膩的拌菜小吃有涼拌蘿蔔,怎能沒有炸雞呢?韓式炸雞中比較喜歡💕甜辣炸雞,沒有炸雞那種比較乾身和脆口的咬感,取而代之濕潤而且多種美味😋的配搭~店家的出品與專門店的不惶多讓,全部新鮮製作熱哄哄的💨吃得出炸皮在拌勻甜辣醬後仍保持脆口👍🏻,醬汁味道濃郁而不油膩,味道惹味啖啖肉,份量足夠,來一份小的一人吃當晚餐剛剛好😌除了以上兩款外,其他
韓國菜一直是我杯茶☕️
不是要到荃灣葵芳就是尖沙咀才能買到😞
自從這店🚩進駐沙田市中心後,就可以隨心所欲地買小菜等美食啦

涼拌蘿蔔 $30(小)$50(中)$70(大)
韓國拌菜之中,最愛❤️就是這個涼拌蘿蔔!

甜辣炸雞 $50(小)$90(中)$170(大)
有涼拌蘿蔔,怎能沒有炸雞呢?
店家的出品與專門店的不惶多讓,全部新鮮製作熱哄哄的💨
啖啖肉,份量足夠,來一份小的一人吃當晚餐剛剛好😌

除了以上兩款外,其他拌菜如炒粉絲、醬煮黑豆、泡菜、蓮藕等都嚐過,全都非常好吃🥰
打從這店在沙田開業以來,客人一直絡繹不絕,主因是店家全由韓國🇰🇷人主理,是韓國原味道😊
店家的鋪面面積小,主力做外賣🥡生意
供應的食物全放在產品展示櫃內,一碟碟碟盡入眼簾,一目了然而且全都有清晰指示☝🏻
大部份食物都會有大中小三個size份量,並且獨立包裝,讓顧客按需要購買🛍
不過留意⚠️一下,由於客人實在很多很多而很多食物的成品不多,故需要時間⏳現製,所以請耐心等候啊
另外,由於是韓國人主理,部份店員可以要以英語落單~
2021-05-16
10 分鐘 (外賣自取)
2021-06-26 178 瀏覽
沙田新開無耐既韓式外賣店😋 位於新城市廣場!好方便呀!鋪頭有好多嘢食揀,前菜方面,當然唔少得泡菜同埋芽菜等等。主菜方面,有韓式便當、拌飯、炒粉絲、炸雞等。小食方面,海鮮煎餅、蛋捲、豬腳,竟然仲有醬油蟹食呀😱 其餘仲有㗎,咁就要等自己去嗰度發掘下🤭我哋太肚餓啦,叫左個「飯捲、炸紫菜/粉絲卷、炸雞」份量夠晒多!飯捲用紫菜包住韓國午餐、蘿蔔絲、青瓜絲、醃牛旁、醃黃瓜、蟹柳,好多蔬菜,好健康!炸雞外皮香脆,肉質嫩滑,甜酸汁好開胃😋仲有叫多個「烤牛肉煎蛋拌飯」顏色鮮嫩,五彩繽紛,拌飯賣相好靚呀,令我地好有胃口食野!拌飯食材有:煎蛋,蘿蔔絲、芽菜、紫菜、翠玉瓜、冬菇,同樣係好多蔬菜,好健康!牛肉都好多舊,肉汁飽滿,足料又好味!🤣
沙田新開無耐既韓式外賣店😋 位於新城市廣場!好方便呀!

15 分鐘 (堂食)
2021-06-23 449 瀏覽
天氣好熱,就想快啲買完嘢,返屋企開大冷氣, 坐係屋企邊度都唔去!喺一田行完街買完餸之後順便去買韓式便當!其實早起靚過以前我已經買過一次覺得幾好食!佢一個便當可以食六種菜式小食,仲有埋高纖維嘅紅糙米飯!賣相幾吸引!我揀咗韓式炒牛肉便當🍱韓式炒牛肉係三大格嘅其中一間!好吸引!佢哋嘅泡菜仲好新鮮唔算好辣,食落去好開胃!仲可以試埋佢哋嘅甜辣炸雞,比想像中更香脆!就咁睇都有三四塊,每件炸雞都沾滿甜辣醬薯仔煮得軟身,甜甜地鹹鹹地,不錯!仲有韓國辣椒開胃前菜紅米煮得香軟, 口感豐富! 鵪鶉蛋以醬汁炮製,份外入味!包裝精美嘅便當就咁拎返屋企就得啦!
賣相幾吸引!我揀咗韓式炒牛肉便當🍱
韓式炒牛肉係三大格嘅其中一間!好吸引!
佢哋嘅泡菜仲好新鮮唔算好辣,食落去好開胃!
仲可以試埋佢哋嘅甜辣炸雞,比想像中更香脆!
就咁睇都有三四塊,每件炸雞都沾滿甜辣醬
薯仔煮得軟身,甜甜地鹹鹹地,不錯!
仲有韓國辣椒開胃前菜
紅米煮得香軟, 口感豐富!
鵪鶉蛋以醬汁炮製,份外入味!
包裝精美嘅便當就咁拎返屋企就得啦!
2021-06-23 373 瀏覽
韓國拌飯一定係我嘅最愛,仲記得之前summer holiday去韓國嘅時候,差唔多日日都叫韓式拌飯。豐富嘅配菜,加埋佢哋特製嘅微辣醬汁,好開胃之餘,亦好豐富,口感太好啦,見到哩一間店入邊有賣,當然要嚟試下啦!佢哋嘅韓式拌飯,原來都有好多種配菜,除咗有牛肉,有雞肉,八爪魚,同埋素菜,豆腐,品種都幾多樣化。就算係食素嘅,都可以一飽口福。因為八爪魚比較少食,所以就叫咗個八爪魚韓式拌飯。好鍾意佢嘅旁邊嘅新鮮嘅配菜,所以加埋韓式醬料一齊食,野味之餘,更加開胃,上邊嘅煎蛋,更加可以一解口癮。

2021-06-22 215 瀏覽
what should I choose for lunch time in shatin?好多時候,中午lunch買飯嘅時間,平時都好多人,真係惗唔到食咩好,發現呢一間正宗嘅韓式takeaway店。店員係韓國人,出品都好地道,今日見到人少少,就排隊嚟試下啦。叫咗一份無骨炸雞,同埋甜辣炸雞,因為佢有細盒裝,所以就算係1個人都可以試到唔同嘅口味,食落去非常之香口,應該係因為即叫即咋,佢哋嘅醬汁,微辣之餘甜味味,非常可口。
2021-06-22 269 瀏覽
之前經過呢間鋪已經覺得好吸引,見今日番工忙完決定獎勵下自己唔煮飯買外賣先🤣食物櫃放滿野食好吸引😍有超多款式,前菜、小食、炸雞、主食等,方便我呢啲懶人買番屋企第日叮黎食。今次買左豬排飯卷同蟹肉蟹子蛋卷。豬排飯卷有十大舊,包得好實淨,唔會一夾就散。加入左青椒所以辣辣地,豬排有先調味,肉質都唔錯。配菜份量好多而且好新鮮,有黃蘿蔔、青瓜絲同牛蒡絲等,食落好爽口添!蟹肉蟹子蛋卷色好靚,都好大舊!🤗入口有濃濃蛋味,加入蟹子同蔬菜粒令口感更豐富,如果蟹味再多小小就完美喇!整體上兩樣都好滿意,賣相好得,包裝都好好,加上有好多選擇,我已經好想再去試其他野!

今次買左豬排飯卷同蟹肉蟹子蛋卷。

• 豬排飯卷
2021-06-21 492 瀏覽
經過見到呢間店舖咁多人排隊,個招牌又係Baby Blue咁靚,就行過去睇吓係食咩。一入到去就被個擺放得好整齊嘅產品展示櫃吸引住,所以就決定排隊買啲外賣返屋企🥡睇完一輪之後就買咗四樣嘢返屋企。芝士飯捲包住好多蔬菜🥬再加埋軟滑嘅芝士,每一啖都覺得非常豐富😌無骨炸雞🍗份量都唔少,炸🉐️香口又唔會好乾,點埋兩款醬汁食,都幾惹味。辣炒年糕有好足夠嘅醬汁,辣中帶甜。年糕煙韌度適中,唔會太軟或太硬。泡菜煎餅酸酸辣辣,食落好開胃。

睇完一輪之後就買咗四樣嘢返屋企。

無骨炸雞

辣炒年糕

泡菜煎餅酸酸辣辣,食落好開胃。

泡菜煎餅
無骨炸雞
辣炒年糕
泡菜煎餅
2021-06-21 338 瀏覽
疫情期間,出外吃飯變🉐️🈚️咁方便,所以大家都叫多咗食多咗外賣🥡外賣店亦因此而變得受歡迎👏🏼呢間韓國料理外賣店提供嘅產品都真係唔少,如果唔想睇menu嘅,可以喺擺得好靚嘅產品櫥櫃度揀,攞盤靚之餘又一目了然☺️我點咗2⃣️款食品。無骨炸雞配咗2款醬汁,包括蜜糖芥末同甜辣醬。雞肉醃🉐️夠味,炸粉唔會好厚。細份嚟講算份量足👍🏼芝士飯捲🈶️好豐富嘅餡料。由於大部份配料都係蔬菜🥬就算加左軟滑嘅芝士都唔會膩😋

我點咗2⃣️款食品。

無骨炸雞(S)

無骨炸雞(S)
2021-06-20 272 瀏覽
沙田出晒名係美食沙漠之一,多數都係連鎖店,想食啲比較生面口啲餐廳都好難點知喺新城市戲院附近就開咗間韓式外賣店,咁啱睇戲嘅話,賣走去公園食再去睇戲啱晒入到去真係花多眼亂,選擇困難症on,好彩有便當版,乜都可以食啲雖則乜都執啲,但紫菜包飯有成六大舊,一舊都咬你幾啖,而且餡料多元又豐富,兩份食都不為過炸雞點甜酸醬,咬落有啲煙韌餃子有啲凍,不過味道不錯。炸粉絲捲咬落都好有質感 又夠飽肚煎蛋捲非常實在,食一舊都feel到好札胃,每一層都滿有蟹肉蟹子,足料程度絕對唔係講笑兩個人食都已經飽到係咁嗝,好滿足

飯捲+炸紫菜粉絲卷+炸雞

炸雞點甜酸醬,咬落有啲煙韌

餃子有啲凍,不過味道不錯。炸粉絲捲咬落都好有質感 又夠飽肚

蟹肉蟹子煎蛋捲

兩個人食都已經飽到係咁嗝,好滿足
2021-06-19
5 分鐘 (外賣自取)
飯捲+炸紫菜粉絲卷+炸雞
蟹肉蟹子煎蛋捲
2021-06-18 197 瀏覽
掛住韓國正宗人蔘雞湯,黎呢度買外賣,見到門口display已經好靚,所有食物都非常吸引。呢間韓國食店有好多款韓國前菜、小食、熱食。人蔘雞湯(半隻),有糯米、半隻雞、紅棗、栗子,一人份量剛剛好,雞肉煲到林晒,略有人蔘湯味道,沾一沾淮鹽,一啲都唔晒,好好味。人蔘湯人蔘味濃郁,飲完唔口乾,新鮮同平時超市買到果然係唔同。要多個涼拌菠菜,外表翠綠,入口麻油味超香。買完等一陣就有得攞,密實包裝唔怕會倒瀉,乾淨衛生,非常方便。
2021-06-16 292 瀏覽
同事好迷韓國文化,她最近從網絡雜誌得知公司附近有這間韓式料理外賣專門店,便要求找一天午餐一班同事買外賣回公司吃。店內環境好衛生,店員也穿上衛生的衣物。想不到包裝好認真,外賣袋較平常的厚,一定不會穿底,而且底部墊了硬卡紙,外賣不會倒斜,而且外賣盒以紙皮包著膠盤,絕不漏出醬汁。 烤牛肉&5種配菜飯 韓式蔥香牛肉份量頗多,肉質偏向瘦,又切得比較厚身,口感略帶嚼勁,富牛肉味之餘,又有清新的蔥香味。五款配菜每天變更的,不少得的韓式泡菜,辛而不辣,好爽脆;醃蘿蔔和醃青瓜片爽口又清甜;韓式炒豬肉肥瘦兼備,邊位略帶幼筋,好爽口;韓式炒沙律有些雞蛋絲、蟹柳絲、紅椒絲和蘿蔔絲等等略帶酸酸甜甜,冷伴好開胃。

烤牛肉&5種配菜飯
2021-06-16
午餐
2021-06-15 220 瀏覽
當日晚餐選擇購買這間,因價錢不太貴,而且一盒內有多款食物,比較多元化,加上減肥期間,唔想食得太多嘢,所以選擇這款就最啱。一盒內有飯卷,有煎餃子,有紫菜卷同我最愛的炸雞。幾款食物的味道都相當好食,又唔怕食物凍咗唔好食,因為本身都是室温食物。
2021-06-11 301 瀏覽
早前要到沙田運輸署辦理車牌手續,見差不多到午飯時間,就去新城市廣場買外賣回公司,網上搵到新開ZanChee售賣韓式便當,見評語很好並由韓國人主理,決定去看一看。 店舖主要是做外賣生意,看到餐柜上的韓國食品,一碟一碟細細的盡入眼簾,韓國人好喜歡每個菜都是一小碟的,五花八門真的很難選擇,幸好有些方便便當,香港人當然是要方便的那一款,快靚正最適合我。 我選了魚糕飯卷、甜辣炸雞、炸紫菜粉絲卷和煎餃子的套餐,魚糕飯卷有非常豐富的餡料,包括蘿蔔乾、青瓜、甘筍、牛蒡絲、魚糕等等,份量超足的,一啖都食唔晒。甜辣炸雞不算很辣,甜味比較重,炸雞拎到返公司仲有微暖,外脆內軟,肉質不會好鞋。炸紫菜粉絲卷是最好味,清淡的粉絲被紫菜包裹著,炸得香脆。煎餃子味道一般。下次有機會再試下拌飯和炒粉絲。