2018-10-23 556 瀏覽
難得今日收早,就約左幾個中學同學一齊chill下飲下酒gather下。Zentro Garden 對東涌人就一d都唔陌生,係區內少有既情bar. 今次都係照舊嗌左個meat nachos 同2杯 apple cider. Nachos 上面勁多cheese, jalapeno 加埋d 肉碎。真係食幾多次都唔會厭。而價錢都只係100左右。Apple cider 都係50蚊內一杯。一個咁chill既晚上只係每人100左右,真係好抵。

一個咁chill既晚上只係每人100左右,真係好抵。
2018-06-19 897 瀏覽
剛剛週六見天氣唔錯,到了 Zentro Garden 邊吃午餐,邊做 Live 直播,和觀眾傾吓計。叫了一客「白酒香草蜆肉意粉 Clams Linguine with Herbs and Garlic in White Wine Sauce」$98,仍保持水準。蜆仔鮮甜無沙 (此乃重點!) ,輕透酒香,扁意粉煮得軟硬程度合心意,再配一杯冰水,透心涼,就此消磨了一個美味下午。有機會來此餐廳的朋友不妨試試這 signature dish 🍝
2018-06-16
  • 白酒香草蜆肉意粉
2018-05-10 572 瀏覽
路過東涌搵野食, 見到呢間餐廳環境唔錯,室內有少少位, outdoor area 好大, 而且人少少坐得舒服所以入左黎,最重要係佢happy hour d 價錢真係幾抵飲happy hour 幾款啤酒竟然可以有3字頭1 pint, 我地total 叫左4款黎試4隻飲過最鐘意都係Hoegaarden仲叫左一個burger 同一個意大利飯,burger 唔錯, 水準合格, 而且好大份不過個意大利飯D 飯粒就硬左少少呢間下次經過都會再黎坐下飲杯野, 因為真係太抵la
路過東涌搵野食, 見到呢間餐廳環境唔錯,
最重要係佢happy hour d 價錢真係幾抵飲

4隻飲過最鐘意都係Hoegaarden

仲叫左一個burger 同一個意大利飯,
burger 唔錯, 水準合格, 而且好大份
不過個意大利飯D 飯粒就硬左少少

呢間下次經過都會再黎坐下飲杯野, 因為真係太抵la
2018-04-05 572 瀏覽
Tung Chung has nothing good to eat, think this should treat as the best in this area. Chef was Indian, waiter recommended Indian food in a western restaurant , so we ordered fired rice, rice was very long, Indian rice. Fired rice tasty and smell good. Salad with lots of cheese powder, salmon was fresh. Yes Indian bread as appetiser.

2018-04-02
2017-10-01 1061 瀏覽
Is there a more beautiful secret garden in Tung Chung, or even in Hong Kong. An oasis of quiet. Lovely staff - friendly, smiling faces, excellent beer and a few good snacks to line your stomach. Great background music adds to the great atmosphere. A place to forget about the working week and totally chill. They even provide mozzie spray! Awesome service!
2017-07-02 2581 瀏覽
東涌好吃的餐廳選擇真係唔係好多,作為地膽,如想食得好一點,其實還有一個秘密花園。住宅區裡穿過一片叢林,便可在隱閉之處找到,像森林中的餐廳- Zentral Garden,在香港算比較少見吧?。 平日放工返到樓下都會喺呢度食埋飯先返屋企。餐廳環境舒服,它露天室外座位算是一大特色,具後花園式優閑感覺,貼切餐廳名字,而且可以帶動物坐外花園,啱晒東涌養狗的街坊,和狗狗一起放鬆下。 晚上的 Zentro Garden,室外範圍會開了顆顆燈泡。通常諗唔到食咩我就會叫「白酒煮蜆扁意粉」,這意粉做得好,蜆肉份量多,味鮮無沙,烹煮過程中加了白酒及蒜蓉提鮮,豐富了意粉整體味道。 如果唔係太肚餓,我就會叫「白酒煮蜆」skip 意粉,邊吃邊用手機 wifi 看電視,飲番杯威士忌,自得其樂。 「厚切炸薯條」,其實小弟唔係幾鍾意食 wedges,還是偏心脆口幼薯條,所以每次都會叫廚師起碼炸燶啲。 唔太肚餓的日子也會叫 party 類食物,「炸雞翼」卜卜脆: 餐廳除了提供西式菜,印度風的也有提供。另一款我經常 encore 的就是 Chicken Tikka,雞用鐵板熱辣上枱,外表橙色像叉燒,雞肉已

餐廳除了提供西式菜,印度風的也有提供。另一款我經常 encore 的就是 Chicken Tikka,雞用鐵板熱辣上枱,外表橙色像叉燒,雞肉已去骨,帶焦香,啖啖肉﹐再配薄荷醬或檸檬汁等調味,減去油膩感。

題外話/補充資料: 餐廳的位置可以説是極度十分非常難找。若果有心人想來的話,可以揸車,或者喺東涌地鐵站落車,穿過東薈城商場的盡頭向 Pacific Coffee 方向行,行去住宅區「影岸紅」G/F,會見到有間 Market Place by Jasons 超市,再過馬路行五分鐘就會見到 (最好問一問人方向,因為都要行得幾遠)。
2016-06-07
  • 白酒煮蜆扁意粉
  • Chicken Tikka
2017-05-14 1261 瀏覽
好好味!啲Piazza好足料,個Piazza餅唔會大原都唔太簿,啱啱好!個脆皮豬手好味,不過加咗密糖芥(末)籽汁好快淋!仲落咗個海鮮燉飯,個茄味唔會太濃啱啱好!啲飯夠濕潤,好味!啲服務態度幾好,不過成日做錯嘢!我地落咗個咖喱羊飯,結果佢地沒落痾打!明明叫咗個至尊大披,結果廚師整錯左,整左烤雞中披,要重新整過。。。推荐:咖喱,燉飯,意粉,Piazza不過……好貴啊啊啊!個飯要約112蚊!啊啊啊!荷包痛啊!
好好味!

個脆皮豬手好味,不過加咗密糖芥(末)籽汁好快淋!

仲落咗個海鮮燉飯,個茄味唔會太濃啱啱好!啲飯夠濕潤,好味!

推荐:咖喱,燉飯,意粉,Piazza
不過……
好貴啊啊啊!
個飯要約112蚊!啊啊啊!荷包痛啊!
2017-05-13
  • 燉飯
  • 披薩
  • 意粉
  • 咖喱
2017-03-19 1064 瀏覽
呢間餐廳我經常有幫襯,特別係約埋三五知己飲下野叫一D小食,環境一流,地方清潔,特別係印度咖哩,辛辣程度可接受,同埋每s晚餐更好味,份量又夠,午餐時段更值得推介!食品環境正不再話下,最值得讚賞係店員誠懇同誠實,你地知道飮洒地方隨時飲到pair pair 夫,跌左私人財物就一D5出奇,但跌左銀包仲全部財物依然向到。呢間餐廳店員值得表揚!thank you so much!
2015-04-14 3892 瀏覽
Parma ham risotto in pesto sauce. Surprising they fried the parma ham, which had a pretty good contrast in texture vs the rice, very crispy. Pesto sauce goes well with the rice. Risotto is in traditional way, still can keep the chewing texture. $118, worth trying.
2015-04-06
  • Parma ham risotto
2015-04-13 2655 瀏覽
橙汁太細杯,飲兩啖就冇晒,侍應一見到飲晒就好主動問我尼唔尼多round ,我一點頭佢就好快手攞走隻杯....(我還以為免費添飲)Fish and chips 炸魚薯條,魚炸得太硬,落好多粉,魚肉唔滑,冇鮮味。薯條炸得太大條,唔夠咸,好似冇落鹽,雖然賣相ok ... 環境好舒服,寧靜,天氣唔錯,露天可以食煙。

環境好舒服,寧靜,天氣唔錯,露天可以食煙。
2015-01-26 1815 瀏覽
一直以為東涌的食肆不多,今天經美女介紹,才知道除了東薈城的food court以外,還有海量的選擇。今次是我們第一次起出去吃,選擇了一間有情調的西式酒吧餐廳。有花園,有燈飾,有暖爐,很合友人的心意。看一下餐牌,飲料的價格算是相宜,食物的價挌則和市區的西餐廳差不多,只有a la carte。由於我還是腸胃炎中,所以不能喝酒精飲品。點了一杯lychee margarita mocktail,$40,卻來了檸味,超酸呢。由於已變成mocktail,即是果汁冰,所以味道又酸又甜,夠凍。友人點了 Chocolate Stawberry cocktails,$45。為的是可以給我喝2口。朱古力味超濃厚,面層還有朱古力漿,加上士多啤梨果粒,是杯值得叫的飲品。食物方面,先點了mini beef burger,$65。因為尺碼細,所以顯得漢堡扒很厚,又有牛味,不是我討厭的鬆肉粉牛。每個漢堡也有蕃茄片和青瓜片,而且包子鬆軟,配啤酒一流。另外點的是grilled squid。餐牌沒有的,是美女說她吃過很好吃而點。果然沒介紹錯,魷魚每粒也有肉汁,不是我們自己燒的那種柴皮魷魚,而且份量剛好,一口一粒。再來是li

再來是linguine with grilled prawn,$130。本來想要白酒煮蜆意粉,因為清一點對我腸胃好一點,而且美女說蜆肉份量超多。可惜今天沽清。prawn是中小型海蝦,未算巨型和爽脆,但意粉帶辣十分開胃,吃不停口。只是價格較貴。

最後的甜品點了朱古力心太軟。朱古力漿份量多,流心程度調較得非常好,沒有過熟。朱古力漿也頗香,上面的是忌廉不是雪糕,如果能配上雪糕就一百分了。

另外還點了2杯白酒,1杯生啤。埋單$640。以這個情調來說,尚算超值。重點是味道和環境都一流!
2015-01-25
  • Grilled squid
  • Chocolate stawberry cocktail
  • 心太軟
  • linguine with grilled praw
  • Mini burger
2014-10-01 1592 瀏覽
這天約了好友 happy hour,到了「Zentro Garden」。這裏的環境有室內、有戶外,今天我們就選擇了坐室內,落雨嘛。「Fresh Marinated Grill Squid served with Sambal Belachan」$88每次來都要吃的一道烤魷魚,配上用蝦米、辣椒、洋蔥、蒜頭、乾蔥頭等材料磨製而成的參巴醬,焦香惹味。另外點了一個「印度烤雞」,調味做得好,新鮮熱辣上桌,迅速被ko。。。炸物系則挑了「French Fries」$50說起薯條,我較喜愛炸幼身的,口感較香脆。無計,始終 M 記由細食到大,已條件反射覺得幼身的薯條才像樣

炸物系則挑了「French Fries」$50

2014-09-12
  • 印度烤雞
  • 烤魷魚
2014-04-23 2493 瀏覽
在香港這個石屎森林裡生活,也許早慣了其繁華、活力的一面,反而時常渴望與大自然親近多一些。靠近我家的 Zentro Garden,確實擁有一個城市難得的露天花園,更理想的是,它其實是一家提供西菜與印度菜的餐廳,在舒暢如大自然的環境用餐,總比藏在石屎裡,令人開懷!愛吃的我,曾被這個花園吸引,置身於花草、樹木、小橋、帳篷的環境下進餐,確實令人心曠神怡,如在渡假中。從前跟 「奄尖K」和老公在早餐、晚餐的時段也到訪過 Zentro Garden 好幾遍,不過經驗所得,只有印度菜較為可取,而東涌區內亦不乏印度餐廳,所以近幾年已鮮有到 Zentro Garden!當天老公突然泛起 「One More Try」的念頭,於是相隔幾年,我們再踏進 Zentro Garden,進行測試。天氣有點悶熱,唯有放棄花園,轉移到室內去。室內設有酒吧,環境也不錯,我們則坐於右手邊舒適的沙發卡位!中午設有 Set Lunch,沙律或餐湯配主菜才不到80元,東涌街坊價格!當天沙律是 Mixed Leaf & Warm Smoked Turkey Breast with Orange Dressing。雜菜新鮮、爽脆,擁有

天氣有點悶熱,唯有放棄花園,轉移到室內去。
室內設有酒吧,環境也不錯,我們則坐於右手邊舒適的沙發卡位!
Salad

當天沙律是 Mixed Leaf & Warm Smoked Turkey Breast with Orange Dressing。雜菜新鮮、爽脆,擁有不錯的質量;火雞胸帶著微微的煙燻香氣與小鹹,質感又不粗糙,味道與雜菜很配合;醬汁方面,則較為平淡,似乎只有沙律醋的酸度,嚐不出任何橙味來。
Mushroom Soup
磨菇湯質感較稀,上湯味道較菇香來得更重,可取之處是湯中混合了磨菇碎粒,增強了餐湯的層次感!
Char-Grilled Barbecue Pork Chop with French Fries
在八款的 Set Lunch 中,老公選了炭燒豬扒。一看染上紅紅的豬扒,我們互望了一眼,懷疑這是一份印式豬扒?可是從其菜名則未能察覺出來。
炭燒豬扒被烙上縱橫的網紋,肉質富有嚼感,關鍵在於甜中帶點酸的味道上,還有不帶一絲印度香料氣息,除了色澤,怎樣也吃不出印度風味來,但又完全脫離了西式烹調的風格,味道不吸引之餘,亦教人摸不著頭腦。而當中的薯條和沙律菜算是較為正常的了!
我大膽地挑選了 Steamed Seafood Pumpkin Rice with Cheese,由中式燉盅的容器盛上,果然帶出「Steam」的主題,讓人感到濃濃的蒸意!
打開蓋子,手感極為乾爽,沒有預期蒸煮的水氣,米飯呈現橙與白的混合色調。
飯粒附有黏黏的芝士。將飯粒送進嘴巴,炒飯的鑊氣甚濃,香氣不絕,軟彈的飯粒中夾雜南瓜、帶子、魷魚、蝦隻等的碎粒,味道儼如港式炒飯,加入芝士後再放焗爐烘焗,與其說它是「蒸」出來的,我想「焗」會更為貼切,莫非只是餐廳的 Gimmick?!
Drinks
餐飲點了熱檸水和凍檸茶,雖沒有驚喜,但相信是午餐中最乎合情理的出品。
刻意不嘗試印度菜的我們,盼久別的 Zentro Garden 在其他選擇方面,能有讓食客改觀的地方!可是從當天測試的結果,卻並不如此。以前久不久便與友人到中環 IFC 的 Zentro,感慨東涌與中環兩家屬同一集團的 Zentro,食物質素竟有著如斯的距離。

如今的 Zentro Garden,空有一個令人羨慕的花園,或只合喝酒聊天的地方,未能將花園與餐廳的潛能發揮,確實有點可惜!對於 One More Try 的提問,現階段肯定予以否定!

2014-04-19
2013-11-25 1776 瀏覽
躲在公司裡埋頭苦幹,Lunch time也要待自己好一點,時間許可的話,都不想在繁忙時間在東薈城吃午餐,寧可多走幾步到海濱路Zentro Garden午市盛惠$78,有湯/沙律 + 主菜 + 飲品,主菜是日選了Grilled rib eye steak, 火侯剛好,外焦裡嫩且肉汁都被鎖在牛扒內,以午餐來說,確是非常抵食
躲在公司裡埋頭苦幹,Lunch time也要待自己好一點,

外焦裡嫩且肉汁都被鎖在牛扒內,
以午餐來說,確是非常抵食
題外話/補充資料: 飲品方面可選各式各樣的咖啡及特色茶
2013-11-20
2013-01-04 1209 瀏覽
食咗滿肚氣嘅一餐Fish & Chips : 唔熟,換過另一碟依然唔熟Nachos : 超難食,基本嘅牛油菓醬都係唔新鮮,salsa 至少兩星期前做,冇芝士,酸忌廉變咗沙律醬,成碟嘢有陣怪味Satay:冇驚喜同Waiter投訴完,全單連加一照收,成碟Nachos冇食過,佢好意思㗎!一定唔再幫襯><
食咗滿肚氣嘅一餐
Fish & Chips : 唔熟,換過另一碟依然唔熟
Satay:冇驚喜

• 冇美食可言