餐廳:火赤 (尖沙咀)地址:尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓呢間位於尖沙咀、主打燒鳥料理日式串燒嘅火赤唔經唔覺開咗兩年半,呢段時間佢哋一直堅持全人手製作每一串串燒🍢,由食材嘅嚴選、人手將食物穿串燒,到每一串嘅統一性同賣相,以致火候嘅掌握都有嚴格嘅要求同規定✊,希望食客食得出佢哋嘅用心❤️火赤由入行廿幾年、喺日式串燒料理有超過十年經驗嘅Kin師傅主理👨🏻‍🍳,行入充滿日系特色嘅空間,雖然空間唔大,但都可以揀室外寧靜嘅空間同好友愛人傾偈💬,或者坐喺室內吧枱欣賞師傅炮製每串串燒嘅過程🔥,不過咁啱我坐嘅位置同師傅燒串燒嘅距離就有啲遠🥲火赤對燒鳥嘅食材質素相當講究,佢哋特別揀選咗日本農場直送嘅香草雞肉🐓,因為運動量高嘅關係以致肉質特別嫩滑、紮實、彈牙,加上用咗百里香、鼠尾草、迷迭香等香草餵飼🌿,令雞肉自帶天然嘅香草風味😋,今次就試咗雞食道($38)、雞頸肉($38)、雞心($38)、提燈($48)同糯米雞肉棒($48),有好多稀有部位真喺食都無食過😂,例如食道有啲似大腸咁煙煙韌韌,但比較少脂肪同有爽脆嘅口感;雞頸肉脂肪就相對多啲,有啲似雞髀肉咁軟嫩多汁💦;提燈就喺限定嘅,由母雞嘅輸卵管、卵巢同未
餐廳:火赤 (尖沙咀)
地址:尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

例如食道有啲似大腸咁煙煙韌韌,但比較少脂肪同有爽脆嘅口感;
雞頸肉脂肪就相對多啲,有啲似雞髀肉咁軟嫩多汁💦;
提燈就喺限定嘅,由母雞嘅輸卵管、卵巢同未成熟嘅雞蛋黃組成,蛋黃仲一咬即爆,食落幾有新鮮感同無想像中咁恐怖😜

除咗燒鳥串燒,火赤仲提供其他多元化嘅串燒同美食,例如食落香口脆卜卜啱晒佐酒嘅燒鱈魚乾($48)、
有新意嘅水牛芝士煙肉卷($48)、
新鮮得嚟加咗木魚花嘅福岡秋葵($38)同
唐辛子($38),
仲有用咗日本新潟米整成嘅醬油燒飯團🍙($38),配埋5款餐廳提供嘅串燒調味料:一味粉、七味粉、山椒粉、抹茶鹽同柚子鹽,就更加能夠創造屬於你嘅串燒風味😌
3天前
2024-08-25 111 瀏覽
聽朋友介紹尖沙咀有間串燒🍢好特別,主打雞嘅特別部位,平時好少接觸到,講到咁特別梗係要試嚇,結果出乎意料,超Juice好食🤩首先餐廳會提供五種調味粉包含山椒粉、七味粉、一味粉、山葵鹽、柚子鹽,想食咩味就咩味,個人覺得最好食係柚子鹽燒鱈魚乾🐟外層微微焦脆,味道咸香,加上沙律醬食好開胃雞頸肉🐤雞頸肉肉質鮮嫩細膩,口感嫩滑,食果陣能感受到肉既鮮美雞心好獨特既食材,肉質緊實而富有嚼勁,咬落去時能感受到一種獨特的彈性水牛芝士煙肉卷🧀口感好豐富,水牛芝士既細膩同煙肉的酥脆形成鮮明對比,咬落去時,芝士既柔滑同煙肉的咸香好輕鬆就融入到!雞尾🐔雞尾表面微微焦脆,入邊卻保持著鮮嫩多汁的口感雞腿肉🍗當你咬上一口雞腿肉,首先感受到的是外皮的微脆,接著是肉質的鮮美與多汁,彷彿每一口都在釋放著濃郁的肉香秋葵🫛秋葵外觀鮮艷,綠意盎然,本身有獨特的清香和微微的黏滑口感,清新既味道與微微的甜感在口中交融糯米雞肉棒🍖完美結合了糯米的香糯與雞肉的鮮嫩外層微微焦脆,內里卻依然保持著柔軟的質感醬油燒飯團🍙當你輕輕咬下去,外皮的脆感與內裡軟糯的米飯形成鮮明的對比,口感層次豐富黃豆蕨餅🍧黃豆蕨餅口感滑順,帶有自然的豆香,清新而不膩🕋

首先餐廳會提供五種調味粉

燒鱈魚乾🐟

外層微微焦脆,味道咸香,加上沙律醬食好開胃

雞頸肉🐤

雞頸肉肉質鮮嫩細膩,口感嫩滑,食果陣能感受到肉既鮮美

水牛芝士煙肉卷🧀

雞尾🐔

雞尾表面微微焦脆,入邊卻保持著鮮嫩多汁的口感

雞腿肉🍗

秋葵🫛

糯米雞肉棒🍖

完美結合了糯米的香糯與雞肉的鮮嫩
外層微微焦脆,內里卻依然保持著柔軟的質感

醬油燒飯團🍙

黃豆蕨餅🍧

黃豆蕨餅口感滑順,帶有自然的豆香,清新而不膩

🕋餐廳:火赤
📍地址:尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
2024-08-16
  • 雞心
  • 雞尾
呢間樓上燒鳥居酒屋,可以食到雞嘅內臟同稀有部位,全部即叫即燒,嚟到面前都係熱辣辣🔥!同朋友吹水,飲下酒食下串燒啱晒,聚會一流~提供五款調味粉:山椒粉、七味粉、一味粉、抹茶鹽、柚子鹽,因應個人口味配搭唔同串燒,貼心同時增添風味!🐟燒鱈魚乾 ($48)燒到脆卜卜,乾身帶焦香,沾上沙律醬好香口~🐥雞頸肉 ($38)肉質嫩滑彈牙、嚼勁十足🤤入口好juicy,食起嚟有啲似雞翼mini版,燒得好香🥰🐥雞心($38)香氣撲鼻,唔食開內臟都容易接受到~幾有彈性,咬落去肉汁爆出嚟🤣🐥雞胸軟骨($38)呢款有驚喜,外脆內嫩🤤有啲似雞胸肉同雞軟骨嘅完美結合,口感獨特👍🏻🐥雞腎($38)香嫩多汁好大粒,夠爽口😍值得一試~🌭糯米雞肉棒($48)外酥內嫩,粒粒糯米好香脆,包住鮮嫩嘅雞肉,每一啖都充滿幸福感,推薦!🥰🥓水牛芝士煙肉卷($48)煙肉香脆、一啲都唔乾;芝士軟滑濃郁,燒完入口即溶,搭配煙肉好好味👍🏻!🌿福岡秋葵 ($38)口感爽脆,烤得剛剛好,保留咗秋葵嘅鮮嫩口感;而且加咗大量木魚,清爽又可口~🫑唐辛子($38)有少少辣度,香氣誘人,不過唔食得辣嘅可能要注意~燒烤嘅香味同青椒嘅鮮甜完美結合👍🏻🍙醬油燒飯團
雞頸肉

🐟燒鱈魚乾 ($48)
燒到脆卜卜,乾身帶焦香,沾上沙律醬好香口~

🐥雞頸肉 ($38)
雞心

🐥雞心($38)
糯米雞肉棒

🐥雞胸軟骨($38)
糯米雞肉棒

🐥雞腎($38)
香嫩多汁好大粒,夠爽口😍值得一試~
醬油燒飯團

🌭糯米雞肉棒($48)

🥓水牛芝士煙肉卷($48)

🌿福岡秋葵 ($38)

🫑唐辛子($38)

🍙醬油燒飯團($38)
飯糰燒得外酥內軟,米飯軟熟,微焦嘅香氣好正;醬油塗得好均勻,包埋紫菜真係好好食🤤飽肚感十足!

🍨蕨餅($38)
喺香港算幾好食嘅蕨餅!煙煙韌韌,甜度適中,外面裹滿黃豆粉,食起上嚟幾香😍

總結:價錢唔貴,好多刁鑽部位,大開眼界🤣出色嘅串燒店!
  • 福岡秋葵
2024-08-04 390 瀏覽
喜愛日本美食的我,最鐘意找尋特色美食,朋友告知尖沙咀有間隱世居酒屋,專門主打火赤燒鳥,任何雞的部位都會食到,令我好奇心大增。我同朋友揀選了bar 枱坐,可以欣賞師傅烹煮首先待應放上一盤彷似油彩七色板,原來是五色調味粉分別有(七味粉、-味粉、紅海鹽、柚子鹽、山椒粉)點串燒食好滋味鱈魚乾口感好有嚼口,烘乾後香脆可口,點沙律醬食,味道好有風味🍢雞頸肉口感鮮嫩,肉質彈牙,外皮燒得香脆🍢雞皮皮燒得甘脆,脆卜卜好香口,食落好Juicy,不太乾身🍢唐辛子即是燒青椒 ,有微微甘香🍢糯米雞肉棒用糯米包住雞肉,糯米軟糯、雞肉好彈牙 ,有兩種不同層次,口感豐富🍢水牛芝士煙肉卷鹹香味重煙肉包住半溶水牛芝士,中間包住紫蘇葉,可減低油膩感及提升味蕾感覺🍢雞腎爽口結實,好有嚼口🍢提燈非常有驚喜,提燈是母雞輸卵管,輸卵管未孵化雞蛋形成,初次體驗咬落「卜」-聲,入口爆醬,口感有點鹹蛋黃味道,雞肉也燒得有火候,第一次食口感不錯🍙醬油燒飯團飯團燒得相當香脆,飯團內仲濕潤,用海苔包住,食落好飽肚🍡抹茶蕨餅抹茶味濃,煙煙韌韌,軟糯Q彈

我同朋友揀選了bar 枱坐,可以欣賞師傅烹煮

鱈魚乾
口感好有嚼口,烘乾後香脆可口,點沙律醬食,味道好有風味

🍢雞頸肉
口感鮮嫩,肉質彈牙,外皮燒得香脆

🍢雞皮
皮燒得甘脆,脆卜卜好香口,食落好Juicy,不太乾身

🍢唐辛子
即是燒青椒 ,有微微甘香

🍢糯米雞肉棒

🍢水牛芝士煙肉卷

🍢雞腎
爽口結實,好有嚼口

🍢提燈

🍙醬油燒飯團
飯團燒得相當香脆,飯團內仲濕潤,用海苔包住,食落好飽肚

🍡抹茶蕨餅
抹茶味濃,煙煙韌韌,軟糯Q彈

• 雞肉軟骨棒
  • 提燈
早排朋友帶左我去寶勒巷既-間高質隱世燒鳥店樓上鋪度食飯飯😊呢間燒鳥店用既都係日本農場直送既香草雞肉同本地新鮮食材,最特別系好多稀有嘅雞部位呢度都有得食❗️我地特登過嚟,都係為咗呢一口‼️坐底冇耐,店員就先上四色調味(七味粉、柚子鹽、辣椒粉、粉紅海鹽)比我地點串燒,真係好細心!我地食左:👉🏻✨鱈魚干✨鱈魚干上枱個時仲系暖暖地,入口脆到不得了,好似食緊薯片咁🫰🏻✨水牛芝士煙肉卷 ✨ $48水牛芝士🧀️既軟滑質感同奶香,配搭脆邊既咸香煙肉🥓呢個組合真係超有層次!送酒一流!✨雞頸肉✨肉質細緻兼有恰到好處的彈牙感,正❗️✨雞尾✨冇令人擔心嘅怪味😆食落表皮香脆,咬落去仲爆哂油咁,甘香到-個點❗️✨雞肉軟骨棒✨免治雞肉中間夾雜啲脆脆軟骨碎,食落又軟又脆幾得意‼️點埋生雞蛋食質感仲更加滑‼️✨雞食道✨集柔韌、軟、脆於-身既雞食道真係勁少地方有得食,小妹都係第一次試❗️比我想像中鮮味同好食❗️✨飯團✨飯團外脆內軟好口感!有埋味粉調味超香口‼️✨番薯✨甜蜜蜜、暖笠笠又軟綿綿嘅燒番薯🍠真心超正,小妹覺得都係必食之一✨翠玉瓜✨🛑火赤 (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓#香港 #香港美食 #尖沙咀#尖沙咀美食#日本料理
早排朋友帶左我去寶勒巷既-間高質隱世燒鳥店樓上鋪度食飯飯😊

我地食左:👉🏻

✨鱈魚干✨

✨水牛芝士煙肉卷 ✨ $48

✨雞頸肉✨

肉質細緻兼有恰到好處的彈牙感,正❗️

✨雞尾✨

✨雞肉軟骨棒✨

✨雞食道✨

✨飯團✨

飯團外脆內軟好口感!有埋味粉調味超香口‼️

✨番薯✨

✨翠玉瓜✨

🛑火赤 (尖沙咀)

📍尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

#香港 #香港美食 #尖沙咀#尖沙咀美食#日本料理 #串燒#燒鳥#高質 #美食 #美食推薦 #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hk #hklover
  • 醬油燒飯團
  • 雞肉軟骨棒
  • 法國水牛芝士煙肉卷
  • 雞食道
  • 雞肉棒
  • 醬油燒飯糰
今次去到尖沙咀樓上試一間專門做日式串燒嘅餐廳,呢間餐廳串燒非常高質同時價錢都相當合理,大部份日式串燒都係$38串。佢主打雞肉串燒,超多雞部位可以選擇。開始食前佢種準備咗一碟調味粉,包括山椒粉、一味粉、七味粉、柚子鹽同山葵鹽,每款調味都有佢嘅特色,配上串燒都係超級好味。———————————————🌟雞頸肉 $38雞頸肉係一款非常有嚼勁嘅串燒,呢度嘅雞頸肉燒得非常到位,外層微焦,內裡保持住嫩滑多汁嘅口感。調味簡單,但能帶出雞肉本身嘅鮮味,加上雞頸肉帶有特別嘅彈牙口感,食落特別有滿足感,絕對係雞肉愛好者嘅必點選擇。🌟燒鱈魚乾 $48呢個鱈魚乾大概係我食過最好食嘅一次,食落非常香脆,果個鱈魚味道要好濃郁,咬落去香口同時帶有甜味,什至令人有種鮮甜魚肉嘅錯覺。🌟雞腿肉 $38雞肉鮮嫩多汁,每咬一口都感受到雞汁嘅甜美。加上少少青檸汁仲可以突出咗雞腿肉嘅原汁原味,非常值得一試。🌟雞心 $38雞心係其中一款比較特別嘅選擇,咬落有少少爽口彈性,口感獨特。雞心本身帶有濃郁嘅香味,食到味尾段先會有少少好似食豬紅嘅味道,啱哂鍾意食內臟嘅朋友。🌟雞皮 $38雞皮燒到外脆內軟,真係入口即溶,每一口都充滿咗雞油嘅香

———————————————
🌟雞頸肉 $38

🌟燒鱈魚乾 $48

🌟雞腿肉 $38

🌟雞心 $38

🌟雞皮 $38
雞皮燒到外脆內軟,真係入口即溶,每一口都充滿咗雞油嘅香氣,肥而不膩。雞皮燒到微焦帶有少少炭香,配上簡單鹽調味,令雞皮更加突出,非常適合作為下酒菜。

🌟糯米雞翼棒 $48
糯米雞翼棒可以話係呢度嘅特色之一,雞肉外層包有糯米再燒香,變到好似飯焦一樣。而內裡嘅雞肉就非常多汁,咬落亦都好軟熟,內外口感形成一層強烈對比。

🌟唐辛子 $38
唐辛子串燒帶有輕微嘅辛辣味,但食落其實似青椒,唔會太刺激。

🌟秋葵 $38
秋葵燒得恰到好處,外層燒到微焦,咬落軟身內裡帶鮮甜味。

🌟水牛芝士煙肉卷 $48
呢款水牛芝士煙肉卷絕對係芝士控嘅最愛。外層鹹香,包住咗濃郁嘅水牛芝士,芝士仲要流心效果,邪惡得黎又好好味。

🌟醬油燒飯糰 $38
醬油燒飯糰燒到外層脆口,飯糰入面軟糯可口。每一口都滲透住醬油嘅香味,簡單但好味,特別適合配搭其他串燒一齊食,係非常飽肚嘅選擇。

🌟抹茶厥餅 $38
最後甜品時間嚟到抹茶厥餅,呢個甜品係完美嘅收尾。抹茶味濃郁,厥餅口感軟糯,唔會過甜。
2024-08-27 0 瀏覽
近尖東 有間 隱世 日式串燒居酒屋🏮位於 寶昌商業大廈5樓 尖沙咀站行5分鐘就到🙌🏻上丁黎 好有Omakase 感覺🙂‍↕️望住專人 默默燒野 俾自己食視覺、味覺 全享受😚呢度 主打雞、有較為稀有嘅雞🐓部位🐔雞皮:脆口、入口唔油膩雞心、雞下心:雞下心 比起 雞心柔軟 ,兩者都彈牙有口感雞頸肉:第一次食、入口嫩滑🐟燒鱈魚乾:作為 助酒 嘅前菜相當好, 熱辣辣嘅脆魚乾點沙律醬 好襯唐辛子:少少辣辣地嘅秋葵 感、好味🧀水牛芝士煙肉卷:無肥膩嘅感覺、裏頭的香葉有淡淡清香🥒味噌翠玉瓜:翠玉瓜,新鮮又甜 配味噌醬味道清新🐥雞肉軟骨棒:大讚 可以點蛋黃 雞肉內有軟雞骨,很有𡁻勁🍙醬油燒飯團:紫菜包燒飯團🍙 燒飯粒不會黐牙🍵抹茶蕨餅:軟綿綿的抹茶粉糰
近尖東 有間 隱世 日式串燒居酒屋🏮
位於 寶昌商業大廈5樓
尖沙咀站行5分鐘就到🙌🏻
上丁黎 好有Omakase 感覺🙂‍↕️
望住專人 默默燒野 俾自己食
視覺、味覺 全享受😚

呢度 主打雞、有較為稀有嘅雞🐓部位

🐔雞皮:脆口、入口唔油膩
雞心、雞下心:
雞下心 比起 雞心柔軟 ,兩者都彈牙有口感
雞頸肉:第一次食、入口嫩滑

唐辛子:少少辣辣地嘅秋葵 感、好味

🧀水牛芝士煙肉卷:無肥膩嘅感覺、裏頭的香葉有淡淡清香

🥒味噌翠玉瓜:翠玉瓜,新鮮又甜 配味噌醬味道清新

🐥雞肉軟骨棒:大讚 可以點蛋黃 雞肉內有軟雞骨,很有𡁻勁

🍙醬油燒飯團:紫菜包燒飯團🍙 燒飯粒不會黐牙

🍵抹茶蕨餅:軟綿綿的抹茶粉糰
2024-08-25 0 瀏覽
收工想要好好地放鬆一下跟朋友小酌一杯﹐又不知道哪間居酒屋值得一試 ?原來香港也有不少滿有日式風味的居酒屋, 餐廳細細但氛圍好好,坐吧枱可以隔住玻璃望到串燒爐,讓食客能看見廚師烹調串燒,從而可以看到餐廳對廚房衛生方面很有信心。一坐低梗係叫返兩杯啤酒🍻加燒鱈魚乾先啦是居酒屋必食的前菜店員仲送上調味碟 山椒粉 / 七味粉 / 紅海鹽 /咖哩粉 / 柚子鹽✨️雞頸肉肉質更具彈性 食落口特別Juicy✨️汁燒雞下心第一次食呢個部位,入口口感有驚喜質感 Q彈地咬落爆汁又有油香✨️水牛芝士煙肉卷燒到微焦香脆的煙肉包住超濃郁的🧀芝味實在太邪惡 燒雞上髀肉/ 雞肉串燒福岡秋葵/小青椒師傅手勢唔錯唔會乾✨️糯米雞肉棒醬燒飯糰抹茶蕨餅

一坐低梗係叫返兩杯啤酒🍻加燒鱈魚乾先啦

• 福岡秋葵
  • 雞上髀肉
  • 法國水牛芝士煙肉卷
2024-08-20 0 瀏覽
好少串燒店會主打火赤燒鳥,而且仲要任何雞的部位都會食到,好多出面鋪頭好少見嘅都有~我哋坐咗bar 枱,可以望住師傅燒~嗰日去星期一冇咩人,所以叫完都幾快上枱~待應一開始會比咗五色調味粉~分別有七味粉、一味粉、紅海鹽、柚子鹽、山椒粉,點串燒食都好夾鱈魚乾好香脆可口,點沙律醬食好好食~雞頸肉肉質爽口彈牙,外皮燒得香脆雞皮雞皮燒到脆卜卜好香口,食落好Juicy唔會好肥膩,有驚喜糯米雞肉棒用糯米做最外層包住雞肉,糯米燒到好脆,雞肉棒好軟身,口感豐富水牛芝士煙肉卷煙肉包住水牛芝士,中間包住紫蘇葉,幾好食但侍應冇提我熱🥲我勁心急食咗,搞到起咗幾日水泡流膿,勁唔開心醬油燒飯團飯團燒到好香脆,出面用紫菜包住,幾好食黃豆蕨餅軟糯Q彈~

鱈魚乾
好香脆可口,點沙律醬食好好食~

雞頸肉
肉質爽口彈牙,外皮燒得香脆

雞皮
雞皮燒到脆卜卜好香口,食落好Juicy唔會好肥膩,有驚喜

水牛芝士煙肉卷

醬油燒飯團
飯團燒到好香脆,出面用紫菜包住,幾好食

黃豆蕨餅
軟糯Q彈~
2024-08-11 86 瀏覽
❤️‍🔥火赤位於📍尖沙咀 是一間以燒味串燒為主打的餐廳👍🏻餐廳裝潢簡約大氣 氣氛唔錯🥹🥹而且味道都非常好🫶🏻.🐷燒鱈魚乾鱈魚乾富有濃郁的鹹味和香氣 微微焦脆🫶🏻係一道非常好嘅開胃菜🐷.🐷雞頸肉雞頸肉嫩滑多汁 帶有一點點燒焦的香氣 每一口都能感受到肉汁在口中爆裂 味道十分惹味,保證讓你食指大動👍🏻🤣🤣.🐷雞腿雞腿烤得外皮酥脆🍗 內裡卻滑嫩多汁 肉味濃郁 一點也不乾柴 光是吃這隻雞腿就足夠讓人心滿意足🤣.🐷燒秋葵秋葵燒至香脆爽口不單增添了口感 亦提升了整體的美味 超級吸引人 🥹.🐷芝士煙肉卷煙肉外層焦香鹹脆 配合濃郁鬆軟的芝士 簡單又美味🥓.🐷雞食道這是別出心裁的選擇 雞食道炸至酥脆香濃 口感獨特 非常之爽口 咬落去就係索索聲搭配店家特製的醬汁 更是滋味無窮😂.🐷糯米雞肉棒非常之特別 咬開係勁香嘅雞肉 🍗 肉質鮮嫩之餘又juicy😗 外層嘅糯米亦都係香到唔話得😍 .🐷醬油燒飯團🍙飯團外層焦香 內裡飯粒分明 鮮美的醬汁淋在上面 令整個飯團更添風味 簡單而又美味 飽足感十足😍.🐷抹茶蕨餅🍵蕨餅外皮酥脆 內裡軟綿綿 微帶抹茶香氣 非常清新可口 作為餐後甜點 可謂是非常棒的選擇🥰.啲串燒好食就當然㗎
❤️‍🔥火赤位於📍尖沙咀 是一間以燒味串燒為主打的餐廳👍🏻
搭配店家特製的醬汁 更是滋味無窮😂
🐷糯米雞肉棒
🐷醬油燒飯團🍙
🐷抹茶蕨餅🍵
啲串燒好食就當然㗎 其實佢哋仲會有幾款唔同嘅粉 可以用來點串燒😍 小編最鍾意嘅就係Wasabi味 唔知大家最鍾意咩味呢?
火赤
📍尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食
2024-08-10 69 瀏覽
三人行每月一聚,尋晚揀咗食串燒🥰🥰呢間串燒正喎👍🏻👍🏻首先串燒一定係揀店舖用日本雞嘅🇯🇵🐔而且仲有稀有部位🤩職員會首先比一碟顏色好靚嘅調味料,裏面有七味粉啦,辣椒粉啦,香草啦,仲有抹茶鹽同埋柚子鹽,好似個調色盤咁,有心思🎨🩷我哋叫咗雞翼、雞頸肉、雞胸軟骨、雞肝、雞心、雞下心、雞皮、雞腎、橫膈膜、雞掌心同埋提燈🥰全部都好正🤩燒得啱啱好😋廚師嘅功力唔錯唔錯,值得推介👍🏻樣樣都讚👍🏻每樣嘢都做到外脆內軟,雞肝唔會燒到乾晒,脆雞皮裏邊仲係腍腍地好香,雞下心嘅血管位煙煙韌韌好正,提燈個生蛋黃喺口裏面爆開嘅時候真係好過癮🤪🤪🤪另外叫咗煙肉流心蛋、燒魷魚筒、厚切牛舌同埋元貝😋元貝仲加咗好多三文魚子,有少少酒香,汁都飲晒😻店舖有一個長長嘅吧枱位,都有少量嘅普通枱,另外仲有個露台可以選擇坐出邊,大熱天時梗係坐裏面啦😝而且始終吧枱位有feel啲,幻想自己喺日本咁囉🤣🤣
三人行每月一聚,尋晚揀咗食串燒🥰🥰
  • 雞下心
  • 雞腎
  • 雞皮
  • 元貝
2024-08-04 91 瀏覽
經常光顧的高質小店,雖然位於商業大廈里面,鄰近地鐵站,地理位置方便。氛圍舒服,適合三五知己聚會。食材新鮮,味道配搭特別,推介豆苗燒豚肉,雞頸和飯團。平時好少食特別部位,雞頸串燒肉嫩多汁,最後加點了幾串。酒單的選擇也不錯,整體食物質素和環境很好。
2024-08-03
  • 醬油燒飯糰
店子雖小,五臟俱全,串燒燒鳥專門店$38至$48一串,極抵!調味料🧂山椒 一味 七味 蒜鹽 粉紅鹽各適其適的五色調料板,麻 辛 甜 香 鹹,非常特別🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓雞下心$38心血管的部分入口帶絲絲血的味道,口感比心臟🫀淋軟,有趣雞頸肉$38嫩肉比想像中多,入口肉多但不肥膩雞胸軟骨$38雞胸肉瘦,胸軟骨脆,當中形成的三角部位十分下酒!雞上髀肉$38跟雞頸肉一樣嫩滑糯米雞肉棒$48薄薄一層糯米包裹著雞肉,口感外脆得像薯片,內帶肉汁,相當好吃的組合🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓鱈魚乾$48燒過的鱈魚乾口感爽脆,配上七味粉跟蛋黃醬,下酒良菜!水牛芝士煙肉卷$48水牛芝士🧀️口味比想像中鹹香濃郁,入口即化,煙肉🥓肥美!🫑唐辛子$38秋葵$38在漫長的雞肉串燒旅程中,增添一些蔬菜的甜味🍙醬油燒飯團$38好稔軟的飯團!紫菜爽脆無比,入口鹹甜皆備,比想像好吃🥠抹茶厥餅$38簡單的厥餅不配黃豆 配上抹茶🍵粉,甜度驟降,更具日式風味火赤 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

調味料🧂
山椒 一味 七味 蒜鹽 粉紅鹽

各適其適的五色調料板,麻 辛 甜 香 鹹,非常特別

🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓

雞下心$38
心血管的部分入口帶絲絲血的味道,口感比心臟🫀淋軟,有趣

雞頸肉$38
嫩肉比想像中多,入口肉多但不肥膩

雞胸軟骨$38
雞胸肉瘦,胸軟骨脆,當中形成的三角部位十分下酒!

雞上髀肉$38
跟雞頸肉一樣嫩滑

糯米雞肉棒$48

🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓

鱈魚乾$48
燒過的鱈魚乾口感爽脆,配上七味粉跟蛋黃醬,下酒良菜!

水牛芝士煙肉卷$48
水牛芝士🧀️口味比想像中鹹香濃郁,入口即化,煙肉🥓肥美!

🫑唐辛子$38
秋葵$38
在漫長的雞肉串燒旅程中,增添一些蔬菜的甜味

🍙醬油燒飯團$38
好稔軟的飯團!紫菜爽脆無比,入口鹹甜皆備,比想像好吃

🥠抹茶厥餅$38
簡單的厥餅不配黃豆 配上抹茶🍵粉,甜度驟降,更具日式風味

火赤 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
火赤 Yakitori 是一家位於尖沙咀的隱世燒鳥店,主打由日本農場直送🐓,以多種刁鑽雞部位串燒為特色🤩餐廳提供五色調味粉,包括七味粉、柚子鹽、辣椒粉、咖喱粉和山椒粉,讓食客可以根據個人口味自由搭配😍首先,燒鱈魚干是開胃的好選擇,經過烘烤後,魚乾香脆可口,配上沙律醬更添風味🍻雞頸肉🐓燒至金黃色,口感彈牙,滴上幾滴青檸汁後更是美味😋雞食道和雞掌心都是少見的部位,前者脆口,後者軟筋煙靭🤤提燈絕對是呢到燒鳥特色之一🏮由母雞的輸卵管和未成熟的蛋黃組成,咬下去瞬間在口腔中爆發出滿滿的蛋黃香氣,令人驚喜🤩糯米雞肉棒外層糯米香脆,內裡包裹著嫩滑的雞肉,口感豐富!煙肉芝士卷水牛芝士包裹在煙肉中,烤至焦香,味道濃郁香口😆醬油燒飯團外脆內軟🍙,燒秋葵鋪上大量木魚碎,增添了鮮味燒蘆筍則保持了蔬菜的清甜和脆嫩搭配一大杯白啤酒🍺,與串燒更是相得益彰抹茶厥餅🍡作為甜品,為這頓豐盛的燒鳥餐劃上完美的句號!!

雞頸肉🐓
燒至金黃色,口感彈牙,滴上幾滴青檸汁後更是美味😋

雞食道和雞掌心都是少見的部位,前者脆口,後者軟筋煙靭🤤

提燈絕對是呢到燒鳥特色之一🏮

糯米雞肉棒
外層糯米香脆,內裡包裹著嫩滑的雞肉,口感豐富!

煙肉芝士卷
水牛芝士包裹在煙肉中,烤至焦香,味道濃郁香口😆

醬油燒飯團外脆內軟🍙,燒秋葵鋪上大量木魚碎,增添了鮮味

燒蘆筍則保持了蔬菜的清甜和脆嫩

搭配一大杯白啤酒🍺,與串燒更是相得益彰

抹茶厥餅🍡作為甜品,為這頓豐盛的燒鳥餐劃上完美的句號!!
2024-07-18
  • 雞食道
2024-07-12 102 瀏覽
Needed a yakitori fix and have read a lot of positive reviews on Akai Honoo lately. Let's give it a try!◆たら棒 Cod Fish Cracker◆もも Thigh◆せせり Neck◆はつ Heart◆ぼんじり Tail◆もち米のつくね Chicken Meat Ball w/ Glutinous Rice ◆ベーコンチーズ巻き Bacon Cheese Roll◆アスパラ Asparagus ◆オクラ Okra◆醤油おにぎり Shoyu Rice Ball◆抹茶わらび餅 Matcha Warabi MochiMost skewers were served piping hot and grilled to the right point, especially the thigh and neck which were still slightly pinkish inside, tender and juicy.The seasoning of those grilled wi

◆たら棒 Cod Fish Cracker

◆アスパラ Asparagus
◆オクラ Okra
◆醤油おにぎり Shoyu Rice Ball

◆抹茶わらび餅 Matcha Warabi Mochi

The seasoning of those grilled with salt was pretty heavy which would be best to pair with beer.

Tried tsukune with glutinous rice for the first time. The chicken meat of the tsukune itself was rather firm, which was mixed with soft bones and chopped onions. The glutinous rice on the outside was crunchy and sticky which added an interesting texture.

On top of what we ordered, they also offer rare parts like chicken testicles, chicken feet meat and achilles tendon. Would also love to have sweet fish if we weren't already too full!