2024-01-18 1172 瀏覽
好耐冇咁投入食一頓飯啦,咋日試咗間餐廳,開心到唔得喇 🥳!洋蔥汁安士牛扒配上意粉,簡直係滋味滿分!牛扒唔止外皮煎得香口,入面嘅肉質嫩滑得嚟又帶咗少少嚼勁,咁香濃嘅洋蔥汁,真係岩哂我杯茶。每啖牛扒,洋蔥味道都好夠晒,真係勁正💯!凍奶茶就冇得輸,係咁滑咁香,茶味夠晒勁,簡直係解渴又解饞嘅完美選擇!估唔到慢工出細貨,兩位店主剪燭夜戰,一手一腳忙嗮,睇得出佢哋真嘅放心機整飯。雖然等嘅時候有啲心急,我鐘意食物用心準備嘅感覺,咁嘅味道值得等!又係啦,對我哋呢啲放工食飯嘅人黎講,可能就要做好心理準備,唔可以太趕💨。不過啖啖肉,真係食到個肚好滿足,滿足到都忘記左啲油煙味。返到辦公室嗰陣,胃口仲係好開心嘅😋!下次要試埋佢哋嘅其他拼盤,仲計劃緊同幾個老友記一齊去,咁就可以食得更加盡興啦!

2024-01-03 878 瀏覽
最近到咗一間唔錯嘅餐廳,食咗幾樣野我心水咗!首先嚟碟牛扒搭配鵝肝,啲牛扒咬落去肉質鬆化,煎至金黃色外表,欣賞到當中火侯掌握得啱啱好,略帶彈性又唔會太嚡。嗰個黑椒汁輕身啲,食落又唔會過於嗆辣,同扒媲美嘅就係鵝肝嘅滑溜口感同醇厚嘅味道👍!再講講羊架,呢度嘅香草汁伴隨住,感覺提昇咗整個菜嘅層次,羊架烤得微微金黃,啖啖肉感唔錯,雖然烤得有啲過火,但總體來講仲算頂級。湯嘅部份我揀咗香草忌廉湯,飲一啖,清新草本香氣拂過口腔,粟米味幾突出,而且滑溜得黎有點甜,令人回味無窮。配菜做得簡單得很,但鮮美脆口嘅西芹真喺幾健康。最後要讚讚店員熱心嘅服務同老闆嘅關懷,每逢問答總係熱情又貼心,體貼我哋味覺需要。心水推介做得出色又有人情味嘅餐廳,食過之後令人滿足嘅大飽口福😋🍔🍴!

2023-10-01 914 瀏覽
前言我一直想寫多篇食評俾九江街農場,事關我之前寫既一篇農場食評竟然寫錯左係佢既分店到。正文臨近中秋,陳老闆日日都係社交平台出優惠,見到咁抵玩,作為CP值之鬼緊係要去試下。所以今日出開太子拎大班冰皮同買奇趣既出爐月餅,就順便去農場開餐。可能因為有優惠,今日都幾滿下,得個吧枱可以坐。坐低後我就靜雞雞走過去用優惠落單,跟手加多個是日小食。小食先埋枱既係照燒秋刀魚拼咖哩三文魚頭。一如以往,10蚊大大份小食。秋刀魚解凍得好,味濃唔梅有咬口,食到果陣魚油香同鐵味,但照燒汁太多,唔撥走啲汁比較難入口。而三文魚頭因為本身有先炸過,唔腥易入口,不過個咖喱味較人工,冇香料味。短評: 小食汁還汁魚還魚,層次欠奉。不過作為主角既魚正常發揮,以10蚊既價錢,已經係超滿分水準。主菜老闆見我差唔多食完小食,就開始煎塊牛。到我食完小食果陣就,塊3成熟12安士既美國西冷就上枱。西冷正常係較韌,不過呢塊美國西冷牛味濃郁、肉汁豐富,黑椒味點綴下,要人𡁻多幾下都無妨。伴碟既蕃茄同羽衣甘藍亦都鮮甜可口。仲跟埋意粉包你食飽。短評:牛扒樸實無華,大概係 donki $60/250g 既水準,不過同小食一樣,就係層次欠奉。假如牛脂起
前言

正文
小食

主菜
牛扒
短評:牛扒樸實無華,大概係 donki $60/250g 既水準,不過同小食一樣,就係層次欠奉。假如牛脂起鑊,同蒜頭香草一齊香煎,再加小小黑椒海鹽調味已經可以升一個等級。

最例牌送上既鳳凰卷。一般,略。
鳳凰卷
結語
因為已多次惠顧,老闆再計平我5蚊。埋單87,平到我都唔好意思。唯有祝佢中秋快樂、生意興隆啦!

牛扒 $82
cp值 - 5/5
味道 -  4/5 (比較範圍:$100-$200)
Overall - 4.5

小食 $10

cp值 - 5/5
味道 - 3/5 (比較範圍:$50-$100)
Overall - 4
2023-09-23
小食
牛扒
2023-05-12 1044 瀏覽
其實幫襯左唔少次今次帶埋朋友去試大家都覺得幾好食所以想寫食評分享比大家知呢間舖冇youtuber講得咁差個牛肝菌汁我試過幾次都好正常架😂 三個人lunch去食1. 牛肉眼配意粉(蒜蓉汁)我叫左少意粉呢個牛size係6-8oz $88牛我叫5成熟,肉質嫩林青椒都煎到焦香 2. 魚柳意粉(蒜蓉汁)呢個size都係6-8oz $68朋友話都ok,係咸左少少圖片係佢切左幾啖先影 3. 牛肉眼配薯仔(洋蔥汁)呢個size就係9-12oz $128個薯仔有啲似薯蓉,但又唔完全係仲有一舊舊薯仔質感有調味咸咸地香香地,我覺得幾好食!呢塊扒都係叫5成熟但食落比上面果塊硬身同乾身啲但都ok真心唔差朋友第一次試呢間餐廳都話喜出望外 我地有兩位加$10飲佢個湯係好多蔬菜既牛肉蕃茄湯似中湯西芹好爽脆清甜不過本身食牛同意粉已經好飽都食唔晒啲配料 另有送左啲杏仁粒蛋卷話係甜品不過覺得唔太夾同埋都飽啦所以都冇食晒 我食過呢間唔少次坦白講個水準唔算100%穩定例如有時食到啲牛幾韌幾年前食晚餐同午餐都試過等好耐先上菜但覺得老闆有心機做近排出餐時間都正常同埋真心欣賞佢啲牛唔係出面落晒鬆肉粉好假果啲,同埋
其實幫襯左唔少次
今次帶埋朋友去試
大家都覺得幾好食
所以想寫食評分享比大家知
呢間舖冇youtuber講得咁差
個牛肝菌汁我試過幾次都好正常架😂

三個人lunch去食
1. 牛肉眼配意粉(蒜蓉汁)
我叫左少意粉
呢個牛size係6-8oz $88
牛我叫5成熟,肉質嫩林
青椒都煎到焦香
牛肉眼意粉(蒜蓉汁)

2. 魚柳意粉(蒜蓉汁)
呢個size都係6-8oz $68
朋友話都ok,係咸左少少
圖片係佢切左幾啖先影
魚柳意粉(蒜蓉汁)

3. 牛肉眼配薯仔(洋蔥汁)
呢個size就係9-12oz $128
個薯仔有啲似薯蓉,但又唔完全係
仲有一舊舊薯仔質感
有調味咸咸地香香地,我覺得幾好食!
呢塊扒都係叫5成熟
但食落比上面果塊硬身同乾身啲
但都ok真心唔差
朋友第一次試呢間餐廳都話喜出望外
牛肉眼配薯仔(洋蔥汁)

我地有兩位加$10飲佢個湯

例如有時食到啲牛幾韌
幾年前食晚餐同午餐都試過等好耐先上菜
但覺得老闆有心機做
近排出餐時間都正常
同埋真心欣賞佢啲牛唔係出面落晒鬆肉粉好假果啲,同埋有牛味
佢啲汁同配菜都幾有自己特色
當然佢環境唔係好好
eg食完個身會有油煙味
深水埗街坊有時講野好大聲等等

但整體對得住價錢
我覺得抵食架
亦值得比個機會佢

附上餐牌(呢排改過幾次)
2023-05-10
牛肉眼意粉(蒜蓉汁)
魚柳意粉(蒜蓉汁)
牛肉眼配薯仔(洋蔥汁)
  • 肉眼扒
2023-03-09 784 瀏覽
未發生KOL事件前,已有幫襯,再聽完個新聞發覺太多人去炒作或攻擊,所以再去食。 當晚大約20:35去到,已經有兩圍檯有人坐緊,嗌左個9安黑椒汁牛扒五成熟$78 , 一上檯,嚇左一嚇,大份到根本就係兩人份量, 略嫌個汁多左D, 但個牛一D都唔韌, 雖然飽, 但為左尊重廚師, 都將成塊牛扒消滅左, 非常有滿足感, 而且絕對唔係出面D人老吹到點樣好食法既嗰D餐廳, 又韌又鞋又冇肉味又味精重。 所以整體尼講對今次既評價好滿意同食得十分滿足, 起碼食左唔會狂飲水。
2022-12-18 634 瀏覽
好欣賞老闆對經營餐廳及煮食嘅熱誠,食完覺得食物唔係傳聞中咁差劣我同男朋友分別叫咗一個$168嘅餐,入邊有紅酒汁牛脷鵝肝配Prime grade牛扒,包湯,小食,飲品,甜品。男朋友個意粉係prime grade 牛扒配牛肝菌汁,佢加左錢要一個忌廉湯。以下係好食嘅地方- prime grade牛扒好淋、大塊、好抵食- 大啡菇鵝肝好香- 牛肝菌汁同紅酒汁美味- 忌廉湯芝士味濃不錯以下係要改善嘅地方- 餐廳因為煎牛扒 有一浸唔好既味道,枱亦都有啲唔乾淨, 成間鋪啲物品表面都有一浸油,如果環境衛生再有改善會令顧客感覺更舒適- $168餐跟餐湯、小食、主菜、飲品及甜品,正常人食lunch未必食到咁多嘢食,小食(煎蝦)、湯(牛肉湯)及甜品(蛋卷)其實唔好食,建議可以cut咗佢

以下係好食嘅地方
- prime grade牛扒好淋、大塊、好抵食
- 大啡菇鵝肝好香
- 牛肝菌汁同紅酒汁美味
- 忌廉湯芝士味濃不錯

以下係要改善嘅地方

$168  餐
2022-10-22 647 瀏覽
上一次來農埸餐廳已相隔了一段時間,趁星期六晚上有空再來吃晚餐。這次點了牛魔王套餐,黑牛肝菌翡翠螺拼龍蝦+12安士美國肉眼。(套餐連湯,小食,意粉,甜品,飲品)今天只有老板一個人在店工作,我們到店的時候其他客人還沒到,所以他叫我們先坐一會,可以慢慢用心煮給我們吃。首先來了羅宋湯,老板介紹沒添加味精和鹽的,果然有住家湯的味道。再來是主菜,份量很大,上桌的時候‘嘩’了一聲。大約吃了2/3,剩下的肉眼扒就打包回家吃。整體來說,老板很有心經營店舖,晚餐味道很不錯,之後也會再來!

整體來說,老板很有心經營店舖,晚餐味道很不錯
,之後也會再來!

2022-10-22
當年小店係上水既時候都唔太差,而且知道某KOL ge負評,決定再去試下。試完之後決定出post 為店家平反一下。晚餐去食,點左牛扒7安士配鵝肝,黑椒汁。牛扒叫5成熟,出黎就熟左小小變左7成。牛扒十分大件,本身肉味唔錯。煎既處理都唔錯。黑椒汁個人認為偏淡,但有別於茶餐廳既味精汁,對於唔太好味精既我係好事。鵝肝十分推介!口感、味道及大小都十分吸引!另一個餐叫左羊架12安左配香草汁。整體不過不失。羊亦都煎烘左小小。所以看來餐廳烹飪牛扒比較在行。湯同飲品都要另嗌,價錢尚可接受。湯有白紅選擇。叫在白湯(香草忌廉湯)係好飲既,帶甜有粟米味。跟餐只有意粉,夠林,煙靭到適中。配菜係雜菜+粟米,(大量西芹,非常健康),個人都幾鍾意但如果唔食西芹既朋友應該幾難搞。不過建議餐廳可以大眾化啲,跟餐加入薯條同飯,多一點選擇。當日落單時有70%客人係餐廳,等左20-25分鐘,都算還好啦。但換角度,餐廳每一個餐都用心準備,唔係茶餐廳半熟再翻熱上碟。值得一提係店員既態度係貼心,不時問我地需要,老闆又會每枱客問味道如何。總結而言,呢間係定位扒房既小店,小本經營可能令上菜速度同食物款式有局限,但我總結佢係用心經營,咁既價
口感、味道及大小都十分吸引!

值得一提係店員既態度係貼心,不時問我地需要,老闆又會每枱客問味道如何。總結而言,呢間係定位扒房既小店,小本經營可能令上菜速度同食物款式有局限,但我總結佢係用心經營,咁既價錢,性價比很高,值得支持

最後,回應不少KOL 評價餐廳又好,盆菜又好,雖然言論有自由,但你講完一句,對小本經營既餐廳可能影響好大,亦都打擊人地既努力。僅此出篇食評用15分鐘,希望可以為餐廳平反一下,亦對經營者的努力一份小小既尊重。
香草汁羊架
黑椒牛肉+鵝肝
2022-10-01
香草汁羊架
黑椒牛肉+鵝肝
  • 鵝肝
2022-06-28 771 瀏覽
之前見個余乜X來吃, 踩到人地一文不值咁, 特意同老友來試一下。下午二時到來, 店內算整整潔潔啦。阿姐拎了手寫的單章比我地睇,我點了$168的牛一號餐。很快地,姐姐已拎來餐湯, 湯內有西芹、紅蘿蔔及少少牛肉碎 , 湯係無乜落鹽, 但有材料味道,我覺得不錯。小食有雞翼配少少西芹及蕃茄。等了十多分鐘,主餐也到了。牛一號餐,整錯了牛二號餐,算啦照吃。有牛肉眼扒,鵝肝,牛脷, 全部味道都不咸,幾好的。講真$168,連凍檸茶,其實整體不錯,平平實實的!可以返吃。另外,還有姐姐很親切的服務。
下午二時到來, 店內算整整潔潔啦。
阿姐拎了手寫的單章比我地睇,我點了$168的牛一號餐
我覺得不錯。
小食有雞翼配少少西芹及蕃茄。
有牛肉眼扒,鵝肝,牛脷, 全部味道都不咸,幾好的
。講真$168,連凍檸茶,其實整體不錯,平平實實的!
可以返吃。
另外,還有姐姐很親切的服務。
2022-06-14 698 瀏覽
師傅用心制作,用靚牛要講伏,sorry,呢間未夠班!大把餐廳差過佢!俾鬆肉粉,垃圾肉,車2羹味精落去就話好好食🤷🏻‍♀️真係揞住半邊咀笑今日係唔知情既情況去食,正正叫左牛肋骨,羊架同豬手,坦白講,完全無問題!要講出色,唔係。性價比高,係。肉湯,店家有提供鹽同胡椒,落左係會提味,不過我無落,飲原始既味道店員親切幫我地斟水,添汁。好有禮貌!網上言論不可盡信,自己試最真實!要講難聽說話,有幾難?你的行為如此,你的人生如此。
師傅用心制作,用靚牛
要講伏,sorry,呢間未夠班!
大把餐廳差過佢!

要講出色,唔係。性價比高,係。

店員親切幫我地斟水,添汁。好有禮貌!

網上言論不可盡信,自己試最真實!

要講難聽說話,有幾難?

你的行為如此,你的人生如此。

牛一
2022-06-13
牛一
見到好多對農場餐廳偏激的言論,老公決定帶我親身試一試我就本住去食個西餐嘅心態去,反而幾驚喜😊我地大概12:45左右到嘅,一坐底老闆已經過嚟打個招呼,同場有另一個客人早過我地等緊堂食,我因為想2:00前離開,所以都好快落左單。老闆有溫提,可能要等耐少少喎其實等左大概15分鐘就已經有野食,賣相一啲都唔差!呢份雞扒係老公嘅,個sauce係好味個種濃,蕃茄嘅酸酸地配小小辣,雞肉唔鞋,係煎香咗有少少脆邊…食到一半老公發現sauce裏面仲有半隻大啡菇!咁嘅價錢真係好驚喜。配菜都好正,勁足料,薯仔夠粉好新鮮🎩偷聽到老闆講本來應該想用粟米蓉,但個人建議粟米粒賣相應該會好啲😝輪到我份薄牛扒!真心我覺得係多過五成熟嘅,但想講一啲都唔薄!絕對大件夾抵食。我最欣賞係個蒜蓉汁,老闆好有heart真係有好多新鮮蒜蓉。老實說,我覺得老闆係好有heart💗好有熱誠好有執著。其實👉🏻一個咁嘅價錢,配一個咁嘅分量👈🏻,真係好有良心嘅一間餐廳!我敢講我今餐係好味嘅,當然有可進步🆙嘅位置i.e.牛扒偏韌,凍奶茶太甜不過平心而論,一個伯伯一腳踢做到咁多已經好唔簡單,如果有心支持又唔想食到一肚氣,建議望一望店內食客進度,咁你就預
見到好多對農場餐廳偏激的言論,老公決定帶我親身試一試
我就本住去食個西餐嘅心態去,反而幾驚喜😊

配菜都好正,勁足料,薯仔夠粉好新鮮
蕃茄汁雞扒意粉

蒜蓉汁薄牛扒意粉

不過平心而論,一個伯伯一腳踢做到咁多已經好唔簡單,如果有心支持又唔想食到一肚氣,建議望一望店內食客進度,咁你就預算到你大概要等幾耐😊
💟但係如果想享受慢活,同男/女朋友傾下計坐耐啲,呢度絕對啱你💟

#不喜勿插 #正能量 #支持 #自食其力 #堅持做自己喜歡做的事 #你可以嗎
羅宋湯
2022-04-12
蕃茄汁雞扒意粉
蒜蓉汁薄牛扒意粉
2021-08-19 1949 瀏覽
中午刻意去吃這黃店,大約1240-1245入去吧,叫了一個午餐,上了湯和飲品,但到1315-1320也未上菜,我說我不等了(因為要趕回公司),那個厨師(老闆)就說你不等就算,其實還有兩三分鐘。我問是否真的兩三分鐘,我說如果要客人等比較久,應該事先告訴客人。他隨即發脾氣,態度十分惡劣,問我幾時到,「你講吖」,我心在想:這是餐廳的責任,我沒有理會他,還見到那個女侍應搖搖頭,好像是我不對那樣⋯⋯黃店幾好食都好,服務差、對客人不禮貌,只會令自己生意不好,也會影響人對黃店觀感。希望店方好好檢討吧!

2021-07-05 1572 瀏覽
記得以前細細個好鍾意去農場餐廳食飯,自從佢結業之後,都好念念不忘佢嘅質素,呢間農家意粉就係以前農場餐廳嘅老闆開嘅,由以前大型連鎖餐廳到而家得返一間小店,當中變咗好多,唯一不變嘅係都係咁好食香草白菌帶子煎魚柳 $58洋蔥黑毛豬併極級簿牛扒 $68咁大跌又多背面,都只係二十幾$60 ,絕對係抵食之選, 牛扒同黑毛豬都係抵食之選,夠厚夠大塊,有肉汁鮮嫩,唔係一般嘅頹扒另外佢嘅蘑菇汁洋蔥汁,都好夠味,但又唔會太鹹,好食整體來講又平又好食,有機會一定要來懷緬下😋😋
香草白菌帶子煎魚柳意粉

香草白菌帶子煎魚柳 $58

洋蔥黑毛豬平極級簿牛扒

洋蔥黑毛豬併極級簿牛扒 $68

另外佢嘅蘑菇汁洋蔥汁,都好夠味,但又唔會太鹹,好食

整體來講又平又好食,有機會一定要來懷緬下😋😋
香草白菌帶子煎魚柳意粉
洋蔥黑毛豬平極級簿牛扒
2021-07-01 940 瀏覽
間唔時去開黃金行街都會過黎食Auntie熱情好客好食又抵食,已且餐牌選擇都唔少(我仲未試晒🤣)今次食紅酒鵝肝配9安士黑椒汁肉眼扒套餐(5成熟)都係$128咋。有意粉仲包湯,甜品同飲品,呢個價錢邊度搵😆如果你鐘意羊扒既話佢都有,配芥末汁最正👍Uncle仲俾左啲牛尾我地試,重牛香而且炆到入口即化😍份量方面女仔1個人食唔晒,建議同多啲朋友黎試,其他小食(牛脷,雞扒,魚)都好高汁PS:佢仲有罐裝蛋捲賣,可以食扒加錢換或直接買都得,唔會太甜,口痕食兩條岩晒
間唔時去開黃金行街都會過黎食
Auntie熱情好客
好食又抵食,已且餐牌選擇都唔少(我仲未試晒🤣)
如果你鐘意羊扒既話佢都有,配芥末汁最正👍
Uncle仲俾左啲牛尾我地試,重牛香而且炆到入口即化😍
2021-07-01
  • 羊扒
  • 肉眼扒
2021-06-20 714 瀏覽
自問千幾二千的牛扒我都食過,不過呢到百幾蚊有咁嘅質素,高性價比。值得推薦。主菜是肉眼扒意粉,加了兩片鵝肝,多了四十元,個汁好似另加了五元,忌廉湯唔錯,可以任飲。再加了個凍檸茶,共213元。真心覺得不貴
2021-06-20