2022-09-29 750 瀏覽
難得老闆放假 一行三人行遠點午餐朋友之前做空姐 大愛西餐 所以我提議來試一下值得encore 詳情大家看相 如果不趕時間可以慢慢坐難得地還有好多選擇的All Day Breakfast 可惜趕著回公司出信
難得老闆放假 一行三人行遠點午餐
自家製蕃茄海鮮意粉
沙律
自家製蕃茄海鮮意粉
2022-08-17 535 瀏覽
每次過黎粉嶺 都會黎食飯 變左我飯堂野食有誠意 好食 又親民既價錢第一次食 叫左個牛魔王早餐牛扒已比想像中有牛味, 好香, 完全唔同果2間“大”記快餐店而且牛扒份量好多 好大塊我食食下 又覺得牛扒無汁 悶悶地 我硬住頭皮問店員可唔可以加汁…然後廚師又好好人咁 特登煮左個*蘑菇汁*俾我👍🏻👍🏻👍🏻牛扒加埋個特製蘑菇汁 超perfect match,面對我呢啲麻煩客 餐廳都咁貼心煮到個汁俾我, 真係加晒分 💯💯💯💯
每次過黎粉嶺 都會黎食飯 變左我飯堂
野食有誠意 好食 又親民既價錢

第一次食 叫左個牛魔王早餐
而且牛扒份量好多 好大塊

我食食下 又覺得牛扒無汁 悶悶地
我硬住頭皮問店員可唔可以加汁…
然後廚師又好好人咁 特登煮左個*蘑菇汁*俾我👍🏻👍🏻👍🏻
牛扒加埋個特製蘑菇汁 超perfect match,
面對我呢啲麻煩客 餐廳都咁貼心煮到個汁俾我,
真係加晒分 💯💯💯💯

三文魚Egg Benedict
三文魚Egg Benedict
2022-06-18 499 瀏覽
去粉嶺同朋友食飯揀左好幾間餐廳朋友揀左依間試下見佢冇咩comment應該唔係開左好耐係openrice都唔係咁易揾到7點幾黎食叫左依3樣野野食ok一共$308服務都ok 有幫手加水不過見佢黃金時間都係得2 3枱客都有啲慘大家有機會可以試下
去粉嶺同朋友食飯

不過見佢黃金時間都係得2 3枱客
都有啲慘
大家有機會可以試下
2022-03-17 534 瀏覽
走進牽晴間這家區內算不錯餐廳,滿心歡喜可以嘆一個下午茶。疫情關係外賣比較多,所以餐廳更寧靜。📜睇完餐牌我走到櫃檯前點了份三文魚牛角包🥐配咖啡。🥐目測有點失色,但按價錢論貨色還可以,牛角包有點實色澤淡,味道一般,三文魚一少片有小許腥味,沙律菜還好清新爽口,陳醋份量也恰好。☕️咖啡有點澀。$45 係咁上下喇👍
走進牽晴間這家區內算不錯餐廳,滿心歡喜可以嘆一個下午茶。
疫情關係外賣比較多,所以餐廳更寧靜。
📜睇完餐牌我走到櫃檯前點了份三文魚牛角包🥐配咖啡。

☕️咖啡有點澀。

$45 係咁上下喇👍
2022-02-22
2021-09-29 752 瀏覽
想食all day breakfast就去呢間食,價錢貴左少少,但食到有心去做。❤️❤️❤️❤️❤️❤️呢份係最大份既,我一個人都食唔曬。佢既蛋整得岩岩好,流心,塊包好白草味。腸又脆又香,份量真係好大,可以兩人份量都得啦。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外叫左燒雞❤️all day breakfast,炒蛋好滑,薯餅有兩塊,燒雞醃得好香,香草味濃,多士加少少蜜糖已經足夠,見到都好relax. 好滿足。😋😋😋😋😋😋

2021-09-22
2021-06-15 1058 瀏覽
細細個係住粉嶺 都住左有十幾年其中都有段童年嘅回憶係喺牽晴間可能近日我喺openrice查得多粉嶺嘅餐廳佢推薦咗呢間比我( ´▽`) 咁見佢有得book枱就去試下啦餐廳logo比較細 一開始就略過左 平日嘅夜晚 餐廳唔多人我地一去到都冇問我地係咪booking可能都比較多位就冇特別諗住留枱揸車黎嘅去到當然即刻問有冇泊車優惠( ´▽`)侍應個回答係呢道冇但隔離商場有。。佢係禮貌嘅 但有種 我都泊左車 坐低左啦( ´▽`)我地三個人 睇下menuDinner set 有三個都係2人餐 一個4人餐咁我地三個就諗應該叫個2人餐再加個main定每人自己叫自己好呢?咁最後諗過 甜品都係得2份為免大家虛偽嘅禮讓最後都係決定自己叫自己一個以上嘅main 加28蚊可以轉做餐有湯有野飲咁都好嘅 唔洗為左個tiramisu 爭親矇落左單 其實餐廳裝修都有啲design兩架單車掛喺牆 旁邊有個客人可以做參考 梳發都有厚度 所以坐低定企喺度其實都唔會撞到架單車水吧位置嘅設計有啲怪( ´▽`) 唔公開嘅話點解唔整高啲嘅牆身?諗左陣 解釋可能係透光?俄羅斯娃娃好靚 胡桃夾子都好靚應該冇乜主體想要表達嘅主題順粹老闆嘅
細細個係住粉嶺 都住左有十幾年
其中都有段童年嘅回憶係喺牽晴間
可能近日我喺openrice查得多粉嶺嘅餐廳
佢推薦咗呢間比我( ´▽`)
咁見佢有得book枱就去試下啦

餐廳logo比較細 一開始就略過左

平日嘅夜晚 餐廳唔多人
我地一去到都冇問我地係咪booking
可能都比較多位就冇特別諗住留枱
揸車黎嘅去到當然即刻問有冇泊車優惠( ´▽`)
侍應個回答係呢道冇但隔離商場有。。
佢係禮貌嘅 但有種 我都泊左車 坐低左啦( ´▽`)
我地三個人 睇下menu

Dinner set 有三個都係2人餐 一個4人餐
咁我地三個就諗應該叫個2人餐再加個main
定每人自己叫自己好呢?
咁最後諗過 甜品都係得2份

其實餐廳裝修都有啲design
兩架單車掛喺牆
旁邊有個客人可以做參考 梳發都有厚度
所以坐低定企喺度其實都唔會撞到架單車

水吧位置嘅設計有啲怪( ´▽`)
唔公開嘅話點解唔整高啲嘅牆身?
諗左陣 解釋可能係透光?
俄羅斯娃娃好靚 胡桃夾子都好靚
應該冇乜主體想要表達嘅主題
順粹老闆嘅喜好 但係順眼嘅

餐湯同餐飲好快就到左
餐湯有兩款可以揀 紅湯或者蘑菇湯
本來以為係白色嘅忌廉蘑菇
但原來係真係有少少蘑菇蓉嘅蘑菇
咁呢個叫造足料啲( ´▽`) 偏淡 但重蘑菇味
餐包 雖然唔熱 但都係脆嘅!
我地三個都係嗌桃茶
但三杯個味道係明顯有分別嘅( ´▽`)
應該係蜜桃糖水嘅份量有異
所以有杯會淡啲 但咁啱都附合到我哋3人口味
黑松露煙三文魚忌廉意粉

意粉先到。。 唔係我tune 咗色
係佢三文魚真係咁淡色 真係唔靚同唔吸引
不過其實係好味嘅。。。
個汁同意粉係合理嘅 唔會浸到湯粉咁
又唔算係醬 冇咁稠 但每條意粉都食到味
意粉本身都唔會好淋
西班牙辣雞薄餅

之後係pizza
望到個雞粒分佈其實都多
可能係青紅椒少 所以睇落都好似有啲空虛唔吸引
唔知 但色水真係差啲。。
不過佢又係好食嫁喎。。。
薄批 同篤左咁多個窿 開6不平均
應該係自家製( ´▽`)
薄批夠脆 好咬
芝士多 但食落唔漏 茄醬份量都合適
係真係好食 只係真係唔靚
芝士焗白汁海鮮飯

最後係白汁焗飯
唔知問題喺邊 但就係唔靚。。
上枱侍應有提醒好熱
係真係好熱! 近塊木墊都feel到熱!
但奇怪嘅係焗飯上枱一啲香味都冇。。( ´▽`)
個人中意佢有少少飯焦 但冇痴碗
真係想食都可以試下
最後附上單據

2021-05-26
西班牙辣雞薄餅
難得深入粉嶺,當然要尋找美食!喜歡蒲Cafe的我就到了位於牽晴間的咖啡店。看完餐牌之後,你可以到收銀處點餐,而餐牌的食物選擇也挺多的。🤔而坐着坐着,店員遞上了陶瓷杯裝上的熱水,原來作為洗餐具之用,認真貼心!而我們點了以下菜式:🍄🍝黑松露香菇意粉 $75意粉偏濕,香菇和黑松露份量挺多的,所以也有驚喜!不過菇和黑松露未有發揮互相配合的作用,好似兩種味道互相偏離。🐓烤雞孖寶早餐 $82 +🥤莊園咖啡(凍) $4這個相對有驚喜,首先欣賞它份量很足,有烤雞、兩塊薯餅、香腸、菇類、炒蛋、蕃茄、兩片多士,所以一定飽肚!烤雞嫩滑,滲出淡淡香草味,多士偏薄身不會太滯,而蜜糖是楓糖,感覺更濃。唯一美中不足的是,薯餅一切開偏散,但整體來說是不錯的。總括來說,來這裡Chill Chill嘆嘆咖啡,也是挺寫意的😌。

🍄🍝黑松露香菇意粉 $75

🐓烤雞孖寶早餐 $82 +🥤莊園咖啡(凍) $4

• 烤雞孖寶早餐
粉嶺名店,粉嶺隱細式cafe🙈呢間餐廳真係有好多方面都值得讚!員工嘅服務態度好之外,每次嚟到都覺得佢服務好好,然之後食物方面係物有所值啊!尤其係中午時候係最抵~一個set 已經夠飽肚每次嚟到都會叫佢嘅R1 真係食過數一數二最好食嘅焗豬扒飯 !仲有辣同唔辣揀!辣嘅先係最好食大家有機會去粉嶺~大家不妨去試吓!!!真心值得勁推薦大家去~
2021-01-17 793 瀏覽
偶爾會去這間小店,座位比較窄,但算舒適!這個 法式芝士吐司配薯條 是必吃食物,就算太飽,我都會忍不住點,基乎每次都要打包一件都要打包回家!多士烘得又脆又香,內裏夾住濃濃拉絲芝士,吃一口齒頰留香,薯片也是即炸即上,非常香口!女兒喜歡 香草雞肉意粉,不知是什麼香草,但吃下去會嚐到少許中式咖喱粉味,不辣,但惹味,意粉軟硬適亦合口味。主菜方面,我自己偏愛 黑松露西冷牛扒飯,牛扒是薄身的,一切就開,配上蘑菇汁,幾香幾juicy!不過有點小建議,就是不要選有「牛柳粒」的菜式,吃過一次,太韌,沒有再回頭。
偶爾會去這間小店,座位比較窄,但算舒適!

午餐
  • 法式芝士吐司配薯條
2020-11-22 589 瀏覽
係foodpanda叫外賣自取R2芝士焗葡國雞飯跟餐,返到去見到竟然用膠盒裝啲焗飯,比人感覺唔係焗,只係淋啲汁上去就算,飯食完完全唔似焗,跟餐有餐包同湯,但粒牛油放喺湯上面,完全冇腦 返到去都變水啦。$96蚊有主食,包,湯,飲品但質素完全唔值。同價錢可以食其他🥱
2020-11-22
外賣自取
2020-11-08 490 瀏覽
假期去咗呢間餐廳食早餐,其實呢間餐廳一直都要出去counter先可以落order,我就覺得好奇怪,明明有幾個waitress,但係都唔可以落order咩?好似今次得我一個食去落order,但我拎住袋野,咁我放低個袋,再出去落order,其實我覺得有啲唔方便。講到早餐,我叫咗一個all day breakfast 。第一,佢個薯餅真係好大陣雪味,同好易散。我係一個好鍾意食薯餅嘅人,但係佢嘅質素令我食完兩啖,已經冇食啦。另外佢個法式多士,勁油,冇厚度,係我食過咁多個之中最差一個。最後飲品方面,我其實係叫即磨咖啡,但佢最後俾咗即溶咖啡,我估計係雀x咖啡。我都算!但係唔知係咪溝水溝得多,還是咖啡份量太少,實在太淡味,我最後飲唔到一半,就已經冇飲了。呢一間餐廳之前我都有幫襯開下晝至到夜晚,質素都可以,但今次幫襯,大跌眼鏡。至於服務方面,我覺得佢哋可以再改善,尤其我WhatsApp錄音講緊嘢嘅時候, waitress 就唔好喺我隔離問我野,最好就係我做完嘢之後先至問我會比較好啲。

All  day  breakfast
雖然最近疫情又再反彈 但午餐總是要吃的 為左令自己心情好過一點 於是相約同事再去Doppio Caffé本來今次想一試她家既全日早餐 不過最後還是比她家既自家製蕃茄海鮮意粉吸引   意粉是即叫即製 上枱熱烘烘香氣迫人而且賣相不俗 擺碟頗有心思 蕃茄醬汁濃稠剛好 味道滿有蕃茄香甜鮮味而且不會死咸 味道之濃郁不似是罐頭食品煮成 頗有誠意之作 食落唔乾身亦不會醬汁過多 吃到底更會有少量蕃茄蓉 值得一提是 可以選辣或不辣 喜歡輕嚐辣味的 更有少辣可選 輕微既辣可以提升意粉及蕃茄鮮味 食落更惹味更醒胃 意粉煮得軟硬剛好 有咬口好有口感 配料不算少 有青口、蜆肉、蟹柳、魷魚圈及大蝦 雖然說不上令人驚嘆 不過質素不算差 青口蜆肉肉質飽滿 大蝦爽口彈牙 午市套裝還會有沙律或餐湯 更有餐飲附送 以不過百元既西式午餐 整體來說真心覺得不俗
雖然最近疫情又再反彈 但午餐總是要吃的

食落唔乾身亦不會醬汁過多 吃到底更會有少量蕃茄蓉
值得一提是 可以選辣或不辣 喜歡輕嚐辣味的 更有少辣可選
輕微既辣可以提升意粉及蕃茄鮮味 食落更惹味更醒胃
意粉煮得軟硬剛好 有咬口好有口感
配料不算少 有青口、蜆肉、蟹柳、魷魚圈及大蝦
雖然說不上令人驚嘆 不過質素不算差
青口蜆肉肉質飽滿 大蝦爽口彈牙
午市套裝還會有沙律或餐湯 更有餐飲附送
以不過百元既西式午餐 整體來說真心覺得不俗
2020-08-07 990 瀏覽
疫情之下餐餐食煮家飯,煮到唔知煮乜好,所以決定偷懶出街食lunch。今次呢間餐廳其實留意左好耐,全因為其自然系既裝修風格,令佢同屋村內既其他餐廳形成對比,比人一種舒適同寫意感。Lunch set 有超過20款飯/意粉/湯粉等供選擇,而全部都包餐飲同餐湯或沙律,而餐飲亦唔馬虎,我就揀左凍蘆薈水蜜桃紅茶同凍蜂蜜檸檬蘆薈,前者有香濃水蜜桃味,不過略甜;後者檸檬味有點奇怪,友人表示難接受。餐湯入口唔會有粒粒感,質感較水較稀,不過略鹹;沙律正常。芝士焗葡汁雞扒飯 $68焗飯岩岩焗出黎,非常非常熱!! 食到最後,d芝士依然可以拉到絲,就知佢有幾熱!葡汁味道一般,椰汁同咖哩味都唔會太特出;雞扒肉質算嫩,配炒飯底。自家製蕃茄吉列豬扒飯(辣) $62呢個蕃茄汁好好味,酸甜適中,帶少少辣,蕃醬味濃郁,如果店家可以淋多少少汁就更好。吉列豬扒最令人失望,外層炸粉仲厚過塊豬扒,第一次食咁薄身既豬扒....整體用餐體驗唔差,職員有笑容、有禮貎,餐廳環境唔錯,食物賣相好靚,味道不過不失,但吉列豬扒有點伏。

Lunch set 有超過20款飯/意粉/湯粉等供選擇,
凍蘆薈水蜜桃紅茶同凍蜂蜜檸檬蘆薈

餐湯入口唔會有粒粒感,質感較水較稀,不過略鹹;沙律正常。

芝士焗葡汁雞扒飯 $68

自家製蕃茄吉列豬扒飯(辣) $62
自家製蕃茄吉列豬扒飯(辣)
吉列豬扒

2020-07-31
凍蘆薈水蜜桃紅茶同凍蜂蜜檸檬蘆薈
2020-07-11 486 瀏覽
其實都唔係第一次黎食,之前有排直頭有鋪all day breakfast癮,隔個星期六日就黎share一個monster all day。兩個人,一人一隻Egg Benedict,加埋其他野,好食又滿足。Monster size既all day breakfast 係每樣有d,粟米、煙肉、兩款腸、煙三文魚、等等。兩隻Egg Benedict ,面頭淋上荷蘭醬,底用火腿加多士墊住。除左做底既多士,仲有個好香牛油味既牛角包,酥皮好夠所以好香。加埋杯特別香奶味既伯爵奶茶,成個set 兩個人share夠食得黎又唔會食到太飽。腸既質素ok,其他配料都正正常。今次Egg Benedict隻蛋大大隻,感覺好突出,俾個特寫佢。正。

正。
雖然粉嶺不算特別大 不過隱藏既食店實在不少 最近因為要去添置點點家品 走遠點去牽晴間附近 發覺食店也有不少耶呢間Doppio Caffé位置雖然有點偏 不過景觀優雅 有著落地玻璃 一貫文青藝術風 內裡裝潢也挺有個性 影相打咭也實在一流望望餐牌 選擇認真不少 除了可單點 更有套餐可選 點了一個午市套餐 有前菜主菜及餐飲 價錢也挺合理主菜前 先品嚐一下沙拉 新鮮生菜拼上黑醋汁 味道清新可口 用作開胃菜挺不錯香草雞肉意粉 上枱賣相不俗 份量不多也不少配菜也挺豐富 有紅蘿蔔同雜菌類 令整碟意粉生色不少 意粉軟腍剛好 不過略嫌碎了點 不夠完整 雞肉份量不少 食落尚算軟滑香口 菌類及紅蘿蔔味道香濃 非常入味 整體說味道也尚算不錯 不過就是略嫌有點太油膩 菠蘿紅茶 熱烘烘上枱 菠蘿香氣撲鼻飲落菠蘿味就略為遜色 不過作為餐後飲品也算不錯
雖然粉嶺不算特別大 不過隱藏既食店實在不少

呢間Doppio Caffé位置雖然有點偏