2024-12-09
🐟深圳過江龍人氣酸菜魚🐟近依一兩年殺到落黎香港開分店,愈開愈多間,經過唔同分店都有大量人等候,即管試一試!環境非常闊落,位置好多,就算2個人都會比卡位你坐,點名方面係用QRcode,有圖慢慢睇,另外陳皮洛神花茶免費供應,仲可以自己調配份量,每個座位都有紙巾牙線叉電線等等,幾貼心啵!—老壇子酸菜魚 (3-4人份量) $388+粉絲 $20+金針菇$20+脆豆腐$20酸菜魚準備上枱時,staff會大聲講「好吃的酸菜魚來了」少少驚嚇加好笑,一上枱就傳黎好香既麻椒酸菜味,魚肉份糧當然足夠(因為我地得2個人),我諗真系夠3-4人食既,魚肉嫩滑,大大塊易夾唔會好散,金湯湯底好飲,非常開胃,雖然睇落好多辣椒但唔會話搶哂味,湯頭調配岩岩好,配搭吸味既粉絲同金菇簡直一流,當然唔少得既係撈白飯,簡直係白飯神偷,不過$20一款既配菜份量就真系少啦,幾啖就食哂,有D可惜。酸菜魚既金湯係好飲,不過建議適可而止,因為之後會好口渴。—糊辣口水雞 $68口水雞醬汁唔錯,不過唔係雞件而係雞絲,肉質都唔滑嫩,唔值得食—西瓜椰椰冰粉 $22依個小甜品又幾好食啵!鐘意佢既椰奶椰汁味冰粉,mix埋西瓜好清新仲有少少椰子片加左添
老壇子酸菜魚 (3-4人份量) $388
+粉絲 $20
+金針菇$20
+脆豆腐$20
酸菜魚既金湯係好飲,不過建議適可而止,因為之後會好口渴。
糊辣口水雞 $68
西瓜椰椰冰粉 $22
依個小甜品又幾好食啵!鐘意佢既椰奶椰汁味冰粉,mix埋西瓜好清新仲有少少椰子片加左添左口感,亦唔會話好甜!
唯一敗北既小丸子,硬硬地又粉粉既小丸子,完全唔煙韌,唔加好過加。
不過D冰粉我就好鐘意,會想再食。