餐廳: 極尚大喜屋 (銅鑼灣廣場一期)
資訊:

年少時,成日睇蕾、食日式放題。出嚟社會後,越嚟越少,逐漸將呢兩件事淡忘。最近先知蕾已經引退咗成年,19歲做到35歲。重溫舊時女神、workday又食咗次午市《極尚大喜屋》放題,嗰種美好同埋滿足返晒嚟。🤩少見多怪,估唔到午市嘅《極尚大喜屋》放題咁多人食。坐低落咗第一轉order之後,去自助區行一轉,即刻明白點解咁多人幫襯——花多眼亂,總有啱你食嘅嘢呀❗️淨係飲品都眼花撩亂。基本嘅樽裝茶、紙包飲品、各式罐裝汽水梗係走唔甩。意想不到嘅係,連啤酒都咁多款揀,而且唔係啲cheap cheap🦁威、藍🧊,藍係藍,但係藍妹,仲有嘉士伯同Asahi。啤酒唔啱飲?清酒、燒酒、梅酒又啱唔啱?鍾意養生啲咪飲熱羅漢果茶、熱菊花蜜同埋各款中式養生湯囉。日式放題來講,犀利嘅地方係有唔少中式熱葷,連酸菜魚同埋炆豬手都有。我就冇試啦,但係同行同事鍾意食豬手,可以話係豬手界嘅品嚐家,尤其鍾意鹹豬手,連佢都舉起隻手指公讚炆得軟稔又入味。主角刺身拼盤上枱,個擺盤一睇就覺得開胃,尤其係「三文魚刺身」以及「油甘魚刺身」,相當厚切,口感好full,食得好滿足。我最欣賞係佢嘅「帶子刺身」,雖然唔似三文魚同油甘魚咁厚切,但係味道相當清

主角刺身拼盤上枱,個擺盤一睇就覺得開胃,尤其係「三文魚刺身」以及「油甘魚刺身」,相當厚切,口感好full,食得好滿足。我最欣賞係佢嘅「帶子刺身」,雖然唔似三文魚同油甘魚咁厚切,但係味道相當清新鮮甜,就好似19歲初出道嘅蕾咁清澀甜美,一試難忘,所以前後都encore咗三次。

放題,唔知大家同唔同意,「芝麻炸雞翼」可以話係必食菜品,但好驚有啲放題店嘅炸雞翼預先炸起,上菜時已經凍咗,有啲又會炸得好鹹。不過,《極尚大喜屋》嘅炸雞翼冇以上問題,芝麻味仲相當香濃。

熟食嚟講,《極尚大喜屋》菜式,應該有嘅佢都有:各類串燒、炸物、壽司🍣、卷物等等。其他放題店冇嘅佢都有,令人驚喜,例如:鮑魚、紅燒乳鴿、炸蒜粉絲蒸帶子、燒鰻魚等等。

其中有一款,我哋一台四人一致話要翻啅嘅就係「窩蛋肥牛雜菜粉絲煲」。個醬油味香濃而不膩,無論你食肥牛、雜菜定係粉絲,全部都好索味同開胃。

尾段令我覺得一流嘅仲有「烤菠蘿」、「炸貓山王波波」。「烤菠蘿」唔酸已經好難得,但佢甜入心之餘,仲要勁多汁,啡we good。至於「炸貓山王波波」,外皮酥脆、內裡綿軟,而且榴槤味非常香甜濃郁,簡直就係食緊榴槤蓉咁,冇得彈。👍🏾

其實,呢兩樣嘢都令我好後悔🥲。「點解食飽晒last order先嚟試,想再三翻啅都已經嚟唔切!」😭如果個天俾個機會我食多一次,仲要為食「烤菠蘿」同「炸貓山王波波」 加1個時限,我希望食佢哋食足個半鐘。🤭

吖!其實唔使個天比俾機會,等到月頭個銀包俾機會我就得。😎

芝麻炸雞翼
炆豬手
雪糕雪條
羅漢果茶和菊花蜜

2023-02-07
3 分鐘 (堂食)
芝麻炸雞翼
窩蛋肥牛粉絲什菜煲