2023-05-06
【東區】【魚事者】幾難諗點寫呢餐飯,因為呢餐飯嘅出現係幾有趣,首先係我同一位朋友諗唔到食乜,然後去咗食麻辣嘢。食緊麻辣嘢嘅時候,又講起呢間喎,咁食完麻辣嘢行咗陣就走咗嚟呢邊飲杯嘢食少少嘢咁,所以定義唔到佢係晚飯定宵夜。朋友講到呢間嘢咁得意,就用 $58 試吓佢個「咩都有啲小食拼盤」,有「秘製炸魚無薯條」、「炸燒賣」、「炸芫荽燒賣」同「雞軟骨」,個炸魚薯條係炸魚唔係薯條,即係佢其實係一條條炸魚條,係真係幾有趣同幾創新嘅。味道上,坦白講都只係一般,係夠創新值得試一次咁解。反而畀人點炸物嘅嗰碟「魚辣醬」先係精粹,辣辣哋之餘又有鮮魚香,好正。另外我仲有叫 $10 嘅「椰汁小唐糕」,個感覺就好似食緊椰汁味嘅年糕咁,又係幾得意嘅。飲品方面我哋叫咗同屬 $23 嘅「洛神花山楂雪梨茶」同「夏菊羅漢果茶」,我同朋友都冇乜感覺,正常嘢飲囉。咁樣食法,兩位埋單 $114 我又唔覺得過份,之但係始終食得比較少嘢,我想寫得全面啲,就自己二訪咗佢哋。今次食正餐,我就揀咗「羅定魚腐+魚皮餃×牛丸」配「白雪雪魚湯」同「爽彈魚麵」,可惜嘅係幾樣嘢都頗為平庸,冇乜驚喜,味道正常。加 $8 飲杯「凍朱古力」少冰,都唔期望佢
今次食正餐,我就揀咗「羅定魚腐+魚皮餃×牛丸」配「白雪雪魚湯」同「爽彈魚麵」,可惜嘅係幾樣嘢都頗為平庸,冇乜驚喜,味道正常。加 $8 飲杯「凍朱古力」少冰,都唔期望佢有咩重大嘅突破,加錢配啲小食嚟睇吓點。
本身主食都想配「黑白鴛鴦春卷」,原來可以加 $10 當小食咁跟,試埋佢,可惜味道冇特別,又食唔出兩款春卷分別。之後係 $28 嘅「炸魚狗腸」,中間其實係一條魚卷,冇其他,配埋個醬都唔係話好好食,幾特別咁囉。
始終個精粹都係喺個「魚辣醬」度,可以令到不嬲食嘢都唔多點醬嘅我食到好過癮嘅一個醬。不過今次可能已經有個期望,所以驚喜度細咗,但都係好食嘅。今次呢餐就食咗 $106,只能夠話佢值得試嘅原因係啲菜式夠特別囉。。。
(地址:北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖)
#1amfoodie #foodie #topcitybiteshk #thatfoodiething #instagood #love #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am東區 #炮台山 #魚事者 #咩都有啲小食拼盤 #秘製炸魚無薯條 #炸燒賣 #炸芫荽燒賣 #雞軟骨 #魚辣醬 #椰汁小唐糕 #洛神花山楂雪梨茶 #夏菊羅漢果茶 #羅定魚腐 #魚皮餃 #牛丸 #白雪雪魚湯 #爽彈魚麵 #黑白鴛鴦春卷 #炸魚狗腸 #1am0812 #1ambackup