2023-08-11
過咗秋天但有時都會想食返次煲仔飯,今次揀咗間裝修好舒服,似高級粵菜餐廳,去完M+唔去圓方食都可以行遠少少去呢邊睇睇。入座後可以挑選茶品,今日有得揀鐵觀音同菊花茶,揀咗菊花茶,清香又下火,花味唔會浸到過苦。💡茶介 $15位💡椒鹽一口豆腐 $107椒鹽好香,挾落唔會易碎,同時炸皮又唔會太硬,剛好金黃色。入面仲係好滑嘅豆腐,可見廚師功力!💡川味臘腸滑雞煲仔飯 $168 上完煲仔飯,店員會好主動幫手落蔥同豉油,仲會撈埋啲飯。川味臘腸係帶川辣香味,唔會話辣到搶晒蠟腸原味,仲同原本嘅鹹香味好夾,雞件好嫩滑,食起上嚟仲啖啖肉。而我最最最鍾意仲係個飯焦,焦香味好夠,本身用上湯煮過,味道更豐富,重點係唔痴牙!有時食飯焦食到卡住飯粒係牙入面,但呢度仲保留到香脆!💡芥菜黃豆排骨煲 $117芥菜陣味未必係人人鍾意,但其實好有營養,用胡椒湯底都有幫手去走一部份味道,比平時嘅更易入口。排骨好腍,湯底又甜,清清地嘅選擇。
💡茶介 $15位
💡椒鹽一口豆腐 $107