2023-03-25
難得放假同朋友食飯,想食d特別d,搵咗一間大家都未試過嘅國家菜~黎巴嫩菜🇱🇧位置係東涌世茂喜來登酒店,係東涌站旁有shuttle bus去都好方便。入到餐廳完全係比個環境吸引住,置身係外地一樣,成個裝潢充滿異國風情,打咗一陣卡先睇menu,由於未試過食黎巴嫩菜,經理同我地介紹,最後大部分都揀咗經理介紹嘅菜式試下~🧆Mix Hummus Platter $180由左至右:Hummus / Hummus Shamender / Hummus Beiruti / Truffle Hummus頭盤當然要試下傳統黎巴嫩菜「鷹嘴豆泥」,由鷹嘴豆製成,可加入不同調味製成不同口味鷹嘴豆泥。咩都想試吓心態就揀咗混合鷹嘴豆泥拼盤,我同朋友都一致認同黑松露口味最好食!🍉Feta Watermelon Salad $128依款沙律好特別,大部分係西瓜,加上蕃茄同車厘茄,一片紅噹噹,清甜西瓜加酸蕃茄再一口鹹味菲達芝士,口感好fresh🦐Shrimp Fatteh $158食完2個冷盤頭盤叫咗個熱盤頭盤試下,極度推介一定要叫!上枱時見到都覺得幾特別,色彩繽紛咁~入口果刻係衝擊咗我!Yoghurt sauce 係超
🧆Mix Hummus Platter $180
🍉Feta Watermelon Salad $128
🦐Shrimp Fatteh $158
食完2個冷盤頭盤叫咗個熱盤頭盤試下,極度推介一定要叫!上枱時見到都覺得幾特別,色彩繽紛咁~入口果刻係衝擊咗我!Yoghurt sauce 係超好味,加上配料松子、紅石榴、烤芝麻麵包打造鹹中帶微酸味好開胃!大大隻蝦煎到爽 脆又香口,依個熱盤令我對黎巴嫩菜加滿分!
🐓Shish Tawook $198
用阿勒頗辣椒醬炭烤雞肉串,雞肉非常嫩滑,醬料層次豐富加上食落有微辣非常惹味,無論單食定夾烤餅都好滋味
🐟Samaka Harra $198
澳洲魚塊配搭特色蕃茄醬汁,魚皮煎到金黃色脆脆,魚肉嫩滿,點上酸辣蕃茄醬又係好開胃,我發覺黎巴嫩菜好多都有蕃茄,食落健康又開胃~
🫐Blackcurrant & Mascarpone Cake $95
外型精緻,味道係莓味蛋糕,酸酸甜甜,消滯一流
🍍Yakult Lemonade $88
多款益力多口味特飲,揀咗菠蘿味,益力多+菠蘿+檸檬特飲真係好好飲,又fresh又解渴
🥥Ain't Nuttin $88
椰奶+榛子味飲品,nut味濃郁再散發陣陣椰奶香,充滿異國風情的特飲
Maison Du Mezze
📍地址:東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店地下G10號舖