2023-02-08
去大南街,唔係淨係得cafe去嘅 😁推介下俾大家呢間日式壽喜燒同烏冬專門店,名叫「八不」 🍜食物質素好好!🔥未得閒去日本旅行掃食嘅朋友可以去呢度試試 😀👍小小店舖但裝修都好精美,簡樸嘅日式木系裝潢 🇯🇵 好靚!充滿濃厚日風 😍佢連牆身都整得好靚!一邊係有質感嘅海洋風格,即係佢唔係印畫嚟架 😮另一邊就係同店名一樣,係佛教八不嘅圖像🛕非常吸睛 👀我今次去係試咗佢嘅烏冬/麵同炸物先,食咗印象都好深刻 🤩尤其佢嘅炸物,感覺特別 😮一定唔油!食落好酥脆!🤤 💯湯底可選:傳統日式清湯 / 日式沙嗲湯 / 日式辛辣湯因為同阿仔食,所以就揀哂清湯 🙃🍱午市定食 $68🍜八不烏冬 (配 傳統日式清湯底)烏冬係手打稻庭烏冬,烏冬條條都造得好均勻幼細,質感有點彈同好滑 😙❤️俾咗好多櫻花蝦同海帶,增添食烏冬口感層次 😋雖然話清湯底,但味道唔寡好清甜架 💕阿仔好唔客氣咁吞哂成碗,仲話食烏冬要嚟呢度,以後唔食我煮果d 😭離哂譜!😂😂 好hurt囉!😂😂午市定食配:🍗 京都脆雞 ➡️皮薄肉厚 😋 炸到個皮好香脆 🤩 唔會炸到肉好乾身,仍然 juicy 👍🥗 青絲海蜇 ➡️ 海蜇比出面食嘅闊身d,超彈仲好爽口!餐飲:🍇日
推介下俾大家呢間日式壽喜燒同烏冬專門店,名叫「八不」 🍜
食物質素好好!🔥
未得閒去日本旅行掃食嘅朋友可以去呢度試試 😀👍
另一邊就係同店名一樣,係佛教八不嘅圖像🛕
非常吸睛 👀
我今次去係試咗佢嘅烏冬/麵同炸物先,食咗印象都好深刻 🤩
尤其佢嘅炸物,感覺特別 😮
一定唔油!食落好酥脆!🤤 💯
湯底可選:傳統日式清湯 / 日式沙嗲湯 / 日式辛辣湯
因為同阿仔食,所以就揀哂清湯 🙃
🍱午市定食 $68
🍜八不烏冬 (配 傳統日式清湯底)
俾咗好多櫻花蝦同海帶,增添食烏冬口感層次 😋
雖然話清湯底,但味道唔寡好清甜架 💕
離哂譜!😂😂 好hurt囉!😂😂
午市定食配:
🍗 京都脆雞
🥗 青絲海蜇
➡️ 海蜇比出面食嘅闊身d,超彈仲好爽口!
餐飲:🍇日本 Tominaga 100% 葡萄汁 ➡️ 日本罐裝果汁係細罐咗d 😂 但不過我自己飲又覺得啱啱好 😁 高質嘢啦,果汁清甜,我仔搶哂嚟飲 😑😓
🍜吉列車海老赤面 $98
配 傳統赤面湯底
原隻炸蝦2大隻!真係炸得好靚 😮
上到檯我都欣賞咗一陣先肯食 😆
用極少粉漿😲 同落極少嘅麵包槺 (?) 去炸 😮
但炸到金黃色真心好靚 💛🧡👏
除咗海老外,仲配有炸茄子同炸洋蔥,好香 🥰
赤面好大碗份量好多,面較爽身,正 👍😙
🍎日本 Tominaga 100% 蘋果汁 $16
小朋友飲可能要嗌半打... 😂😂😂