今日我來介紹一家位於長沙灣的串燒店,食萍姐已經係我同一班同學畢業啱啱出黎做野就食到而家既串燒,大大話話都食左差唔多十四年喇,食過附近其他串燒,唔係燒定有人叫就翻燒,就係醃得唔入味,或者係入貨整定果隻垃圾串燒。而萍姐呢度醃得入味,冇雪味,全部自己人手串,而調味經過咁耐時間既意見洗禮已經冇起初咁鹹,明爐燒串燒燒得剛剛好,一般唔會太燶唔會生。呢度有各式串燒、韮菜、娃娃菜呢D係做串燒既基本啦,燒起唔會乾仲好多汁。海鮮如果新鮮,實在係冇理由出事,燒生蠔係啱啱好熟,唔會乾晒水,隻蠔多汁又飽滿又Creamy,扇貝用黎燒最易出事就係燒到韌,但老闆真係好有心機燒,冇一次黎食係唔掂嘅。燒羊架唔騷多汁啱啱好,仲冇乜羊騷味串燒安格斯牛柳粒係呢度皇牌雙雄之一、咁厚肉已經喺串燒界黎講係甚少有,厚肉多汁牛味濃更加係難能可貴,黎得絕對要食。還有值得一提既係雞髀皇扒,另一皇牌雙雄呀,燒出黎皮脆肉嫩多汁香口,自己一個宵夜可以叫老闆免剪,肉汁鎖得仲好,又係另一種享受,而剪開亦方便一口口慢慢食,都係點都要叫。combo set 係雞髀皇扒加串燒安格斯牛柳,搭串燒娃娃菜消消滯,再用條藍妹作結下下火。一人套餐就係咁推介😆多人開餐

燒羊架唔騷多汁啱啱好,仲冇乜羊騷味

一人套餐就係咁推介😆
多人開餐唔該你任哎😎

撇除環境既評分,10分 我會畀  9分。老闆又唔會趕你走,話知你任坐,我地以前幾個朋友未結婚,黎親都喪叫串燒,飲吓啤酒吹吓水食住干燒魷魚,坐坐吓吹吹吓就三四點, 環境上冇要求地踎大排檔類 ( 淄博燒烤咁 ),唔使話要好舒適,旦求食物衛生乾淨,至少咁耐以黎冇試過食完肚痛。
而且價格也相當合(以人手即叫即燒黎講),唔好同我講成本唔使咁多自己整一定唔使咁貴乜乜物物,講成本唔該你收聲😡,唔該你諗諗如果夜晚突然想食吓串燒呢D野食,你買唔買到食材先,有冇材料醃先?有冇工具燒先?又有冇燒得好食既工夫先?多人即慶又可唔可以即刻搞先?最後你又願唔願意事後清潔先?
是旦一樣你冇既,唔該唔好侮辱出面餐廳既每一個工作崗位。如果夜晚十點幾十一點,我送串生牛畀你,你返屋企都即時燒唔出啦,係咪?
萍姐呢度我食左十四年,點解而家先寫?一來之前未開始寫,二來因為佢地做街邊檔,始終都會影響到其他居民,尤其是串燒呢D咁大煙,又可以飲啤酒既地方,附近街坊的確係會影響甚深,被人投訴就真係意料之內,但近年來因為投訴罰款太金,所以最後呢度唔做喇 (畀人投訴唔通買凶殺人咩😏)呢個舖完成歷史任務喇😝,所以咪而家先寫攞。
不過佢地搬喇,佢地搬去 大角咀中匯街9號 ,坐位入舖喇,搬大左,又有房,到時食幾耐傾到幾嘈都得啦😎
題外話/補充資料: 佢地之後搬去 大角咀中匯街9號 ,應該會係 5 月尾開張,到時大家去支持吓啦
2023-05-05
$250 (宵夜)
  • 燒娃娃菜
  • 燒韮菜