2012-04-13
大埔既新力軍 ﹗梗係要黎試佢一試啦,晚晚見佢排長龍牙,黎探一探佢既虛實先得 ﹗睇吓個 menu 先,又到蟹粉季節,好想全部都試 ﹗發現有個特別的填鴨餐喎,都幾抵食喎,係六位用架,但我地今晚得四個半,放棄。酒糟豬手,濃郁酒香,豬手爽而有趙口,不錯不錯,第一次食,好好味。醬油尖筍,爽口帶甜,開胃菜,不會太油膩,滿意。家鄉燻魚,冷盤甜紅燒汁,免免強強啦。 蟹肉海皇羹,底為南瓜湯,還好不太甜,幾鬼驚呀 ﹗有生拆蟹肉、帶子、豆腐,十分足料,飲落清甜,亦好有海鮮味,好味道,推介 ﹗香辣蝦球,好香但一點都不辣,只不過係用甜椒炒呢。蝦鮮爽,都不錯,好食過好多酒樓。上湯浸豆苗,簡單清甜美味,鮮嫩翠綠豆苗配埋杞子、蒜子同火腿,正呀 ﹗黑松露獅子頭,紅燒汁味濃,豬肉味亦香濃,質鬆軟。一向食此道菜都會有點膩,真係要撈飯先好食。樟茶鴨,其實即係茶葉燻鴨,香濃煙燻香味,已經浸入肉裡面,鴨肉非常嫰滑,皮香肉嫩,好好食 ﹗但伴碟的蝴蝶包較差,唔熱囉、麵粉香味不足,仲有點濕添,好失望呀 ﹗如果用熱辣辣既蝴蝶包包住涼涼既燻鴨肉係超好味架 ﹗本來想試佢地既片皮鴨,但今晚已沽清了,剛才打黎訂位時個侍應又話唔洗留牙 ﹗小籠包,
醬油尖筍,爽口帶甜,開胃菜,不會太油膩,滿意。
家鄉燻魚,冷盤甜紅燒汁,免免強強啦。
小籠包,好好味呀 ﹗真正灌湯小蘢包,皮薄半透明、豬肉味濃郁、上湯跟肉汁混和,整粒啪入口,湯汁灌滿整個口腔,甜美非常 ﹗食一打都唔會厭多呀。小籠包好好味呀 ﹗唔夠喉,大家要添食,淨係我一個人都食兩籠啦 ﹗小籠包上枱時真係出晒煙架 ﹗滾熱辣,即叫即蒸 ﹗即時諗起個幾星期前係鼎泰豐食既又乾又貴又細又唔熱既小籠包,劣劣劣。
蟹粉小籠包,完全唔會話有腥味,蟹粉甘香、甜美,皮薄餡靚,好味道 ﹗上次係鼎泰豐食,又腥又貴又細又唔熱 ﹗劣呀 ﹗家傳好佢百倍,家沙好佢千倍啦 ﹗
綠豆意米露,不太甜,無意見,有點像清心丸味道。