2024-12-26
因為本身係上海人,經常和女朋友食小籠包,但係今次和她試吓呢間以特色小籠包做賣點嘅餐館,除咗滬菜,還有京菜和湘茶可以選擇!首先係開胃涼菜,點咗一款未食過咁樣嘅-芝麻醬油麥茱!通常油麥菜都係和豆豉鯪魚一齊炒,但今次係生食。女友話油蔴菜也可以生食咩!今次就試試,用青瓜片包裹住冰凍嘅油麥菜,像春卷一樣,沾上蔴醬,清脆可口,我們食到唔停口!跟住係竹炭流沙包那黑漆冷酷的外表卻包不住內裹洶湧澎湃嘅火熱流心奶黃,甜中又帶微咸,好食到差點燙傷咀!接著係招牌特色皇朝小籠包除了普通嘅原味外,另有七款濃淡一嘅獨特口味!經理建議由原味開始食,由淡到濃! 食完原味,接著糟溜絲瓜-鵝肝-黑松露-芝士-蟹粉-蒜香,最後是最濃嘅川味!我和女友口味不同,沒有跟次序便趁熱舉筷,結論係各有千秋,但都係皮薄湯多,湯汁濃郁,打卡一流!每次食上海嘢必點嘅係蘿蔔絲酥餅,滿滿嘅蘿蔔絲餡配上酥脆嘅表皮,食極唔厭。本想點出名嘅水煑魚片,但女朋友受唔起辣,退而求其次,改點皇朝魚湯酸菜魚。魚肉片滑溜有致,配上酸酸帶丁點辣嘅湯,好味到女友連畫三碗。最後嘅甜品點咗宮廷驢打滾糯米粉包著紅豆蓉,上面再撤上黃豆粉,清香而微甜,為這個晚飯添上圓美句號!
首先係開胃涼菜,點咗一款未食過咁樣嘅-芝麻醬油麥茱!
跟住係竹炭流沙包
接著係招牌特色皇朝小籠包
魚肉片滑溜有致,配上酸酸帶丁點辣嘅湯,好味到女友連畫三碗。
最後嘅甜品點咗宮廷驢打滾