2024-04-13
上網搵到一間荃灣工廈區隱世日本餐廳,其實荃灣西站行過嚟都唔係好遠,一於同朋友試吓新嘢餐廳裝修超有日式風格,掛起日本地區名同埋日本食物嘅旗幟🚩,完全覺得自己置身於日本一樣,今次訂咗$680嘅廚師發辦前菜✨枝豆枝豆面頭加上少少鹽,令人更加開胃✨螢光魷魚螢光魷魚好少日本餐廳可以食到,個螢光魷魚超級鮮味,醃漬後仲帶點鹹香味,魷魚質感好爽脆✨雞泡魚乾雞泡魚乾入口香脆,厚厚一條,連埋蛋黃醬更加惹味✨壽司拼盤分別有真鯛,赤身,油甘魚,拖羅面殊墩肉,第一次食面珠墩肉,極度肥美,入口柔潤鮮甜,火炙過的拖羅,魚油脂係口中爆發,入口甘甜,赤身同樣魚味濃,加上海膽,海膽濃稠感十足,油甘魚魚肉白皙有彈性,脂肪含量適中✨刺身拼盤非常之有驚喜,食到好多平日出邊食唔到嘅刺身,分別有烏貝,平貝,大溝貝,象拔蚌,池魚王,銀鱈魚,拖羅,三文魚腩,貝類刺身全部都好爽口鮮甜,池魚都非常值得一試,油脂非常香及爽口,銀鱈魚魚的油分豐潤,口感軟熟,魚皮魚肉同樣鮮香✨燒物拼盤分別有雞皮串,墨魚咀串,蒜蓉燒帶子,雞翼串,帶子焗到金黃色,帶子好新鮮好大粒,口感爽口,同蒜蓉醬係絕配,雞翼只係用咗少少鹽調味,已經可以帶出肉嘅味道,一啲雪藏味都
前菜
✨枝豆
枝豆面頭加上少少鹽,令人更加開胃
✨螢光魷魚
✨雞泡魚乾
雞泡魚乾入口香脆,厚厚一條,連埋蛋黃醬更加惹味
✨壽司拼盤
✨刺身拼盤
✨燒物拼盤
分別有雞皮串,墨魚咀串,蒜蓉燒帶子,雞翼串,帶子焗到金黃色,帶子好新鮮好大粒,口感爽口,同蒜蓉醬係絕配,雞翼只係用咗少少鹽調味,已經可以帶出肉嘅味道,一啲雪藏味都冇,而且有肉汁
雞皮燒到好乾身,配酒一流
✨清酒煮蜆
湯底甜甜,帶有淡淡的清酒香味,蜆肉都幾多,肉質肥美
✨雪糕
有五隻味道,我覺得最正係開心果味,開心果味超濃郁,好似真係食緊開心果咁,而且成個雪糕造型相當精緻