2024-12-21
聽聞元朗教育路安樂樓地舖有一間頗為出名的“凱豐美食坊海南雞飯專門店”(它的前身叫“凱悅”),今日去完大棠睇紅葉後就順便去這間店舖一試。這是一間小舖,光線充足,環境都感覺整潔。 我叫了一個2人套餐 $186,有:1. 招牌無骨海南雞/鹽水加積鴨(半隻),我哋揀了招牌無骨海南雞海南雞肉質鮮甜嫩滑,好有雞味,連平時我嫌太嚡唔喜歡食的雞胸肉都感覺冧滑,再點上少許薑葱油,提升了這道菜的香味,的而且確係名副其實的招牌菜。 2. 新鮮即煮靚湯(3選1)時菜鯇魚豆腐湯/枸杞豬潤瘦肉湯/蟲草花冬瓜雜薈湯,我哋揀了時菜鯇魚豆腐湯湯料豐富,有白菜、豆腐和煎鯇魚肉,白菜爽脆,豆腐冧滑,魚肉鮮甜,但可惜湯水偏咸。 3. 小食(6選1)口水雞醬拍青/瓣醬豆腐/黑椒雞扒/香茅豬扒/蜜糖雞翼/蜜糖雞球,我哋揀了香茅豬扒豬扒都頗為大塊,肉質感覺嫩滑,食落有一陣陣香茅的香味籠罩著口腔裏,咬落還有微微的肉汁滲出,感覺juicy,十分好味。 4. 海南雞油黃薑飯/絲苗白飯(2碗),我哋揀了海南雞油黃薑飯米飯粒粒分明,食落有微微的黃薑香味,但感覺不到有雞油的香味,而且飯略為乾了一點。 此外這個套餐還免費奉送冷熱飲品2杯,我揀了
這是一間小舖,光線充足,環境都感覺整潔。
我叫了一個2人套餐 $186,有:
1. 招牌無骨海南雞/鹽水加積鴨(半隻),我
哋揀了招牌無骨海南雞
2. 新鮮即煮靚湯(3選1)
3. 小食(6選1)
此外這個套餐還免費奉送冷熱飲品2杯,我揀了熱西洋菜蜜,我朋友揀了熱檸蜜。